- Η ΑΤΕΛΕΙΑ,Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Μερικές σκέψεις
Ένα ξεπουλημένο,βρωμερό και τρισάθλιο κατασκεύασμα,ένα ελεεινο ψέμα κατάντησαν οι ολυμπιακοί αγώνες.
Η σωστή λέξη δεν είναι ντοπαρισμένοι αλλά ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ.Πλέον οι αθλητές έχουν καταντήσει μεταλλαγμένα όντα χάρη σε αυτά που τους δίνουν οι αλήτες οι προπονητές τους.
Αρχίσαμε σιγά-σιγά να ξυπνάμε και γιαυτό χειροκροτήσαμε και ανατριχιάσαμε περισσότερο με τη ψυχάρα τη Δανηιλίδου παρά με τη Χαλκιά που η ντόπα κόντευε να της βγει από τα αυτιά(μέσα σε 2 μήνες κατέβασε το χρόνο της 4 δεύτερα,ανήκουστο!).
Εάν θες να βιώσεις τον αληθινό ολυμπισμό,εάν θες να νιώσεις το Μεγαλείο της Ανθρώπινης ψυχής,εάν θες να νιώσεις το Σθένος,το Φρόνημα,τον αυθεντικό άθλο και την καθαρή νίκη τότε ξέχνα τους Ολυμπιακούς και πήγαινε στην Παραολυμπιάδα.
Δεν πουλάω οίκτο για αυτούς τους ανθρώπους,σιχαίνομαι τον οίκτο.Και οι ίδιοι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ.Δεν αγωνίζονται για να κερδίσουν τη συμπάθεια και τον οίκτο.Αγωνίζονται για να ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΔEN TO BAZOYN KATΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ,ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ,ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ.
Οι διοργανωτές ανέφεραν τον Ήφαιστο και τον Οιδίποδα.Ως γνωστόν ο Ήφαιστος ήταν κουτσός και ο Οιδίπους τυφλός.Προσθέτω τον επίσης τυφλό Όμηρο.Ο ήφαιστος κατασκεύαζε ασύλληπτη τεχνολογία,ο Όμηρος έδωσε το κορυφαίο επίτευγμα στην ιστορία του ανθρώπινου νου(σε ατομικό επίπεδο).
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν απίστευτες δημιουργικές ικανότητες και ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα.Όσο για τον τομέα που ειδικεύονται αποκτούν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ δεξιοτεχνία.Και φυσικά δεν χρειάζονται καμία ντόπα διότι αυτοί έχουν ήδη μέσα τους τη δυνατότερη ντόπα,τη Θέληση.
Θυμάμαι έναν ζωγράφο που δεν είχε χέρια και ζωγράφιζε αριστουργήματα κρατώντας το πινέλο με το στόμα.
Αυτοί οι άνθρωποι γεννήθηκαν ή βρέθηκαν στην πορεία με μία ΜΕΓΑΛΗ ΑΤΕΛΕΙΑ,ένα βαρβάτο κουσούρι.Κι όμως οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω αλλά πεισμώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.Εμείς οι αρτιμελείς καθόμαστε και λέμε,"αχ πόσο ανικανοποίητος είμαι,πόσο ατελής είμαι,πάντα κάτι μου λείπει".Και μετά πάω και βλέπω έναν ανάπηρο με το χαμόγελο στα χείλη.Τέτοιες στιγμές σιχαίνομαι τον εαυτό μου.
Όσο πιο ατελής είσαι τόσο μεγαλύτερες ανάγκες έχεις,τόσο μεγαλύτερους περιορισμούς βρίσκεις στη ζωή σου.Κι όμως οι δυνατοί χαρακτήρες επιστρατεύουν άμυνες,συμπυκνώνουν όλη την ενέργειά τους και καταβάλλουν μία υπέρμετρη προσπάθεια,έναν συγκλονιστικό μόχθο και κατορθώνουν το φαινομενικά ακατόρθωτο.
Ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες μπορεί να καταφέρει υπεράνθρωπα πράγματα,πολύ περισσότερα από έναν αρτιμελή.Αυτό δεν είναι ψέμα διότι ο ανάπηρος επιστρατεύει το μάξιμουμ της ενέργειάς του.
Πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μία μεγάλη ανωμαλία,μία μεγάλη ατέλεια.Ο Μπετόβεν ήταν κουφός όταν συνέθεσε την κορυφαία Εποποιοία της 9ης.Ο Περικλής είχε τεράστιο κεφάλι,ο κορυφαίος ρήτορας Δημοσθένης ήταν τραυλός,ο Αινστάιν ήταν δυσλεκτικός και δεν ήξερε να δένει τα κορδόνια του ενώ πρωτομίλησε στην ηλικία των 5 ετών!Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν κάποιο σημαντικό κουσούρι,ενώ πολλοί επιστήμονες και γενικά ιδιοφυείς άνθρωποι διακρίνονται από κάποιες έντονες νοητικές ή σωματικές δυσλειτουργίες(Ο Στήβεν Χώκινγκ είναι ένα κλασικό παράδειγμα).
Είναι ο νόμος της φύσης.Για να κερδίσεις κάπου πρέπει να χάσεις κάπου αλλού,είναι όλα αρμονικά μοιρασμένα,και αν κάπου υπάρχει μία υπερτροφία τότε αναπτύσσεται ταυτόχρονα και μία "αντίθετη" υπερτροφία.
Το πάω πιο μακριά.Οι εξυπνότεροι και δυναμικότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει ήταν κοντοί στο ύψος.Η ίδια η Ιστορία το επιβεβαιώνει.Αλέξανδρος=τάπα,Ναπολέων=τάπα,Χίτλερ=πολύ κοντός.Πολύ κοντός ήταν και ο Κολοκοτρώνης,νάνος,και γιάυτό όταν΄ερχόντουσαν τούρκοι διαπραγματευτές έλεγε "κρύψτε με μη με δουν" διότι αν τον έβλεπαν θα καταρριπτόταν ο μύθος του φοβερού Κολοκοτρώνη,του γιγαντιαίου Τουρκοφάγου που σκορπούσε τον τρόμο στην Τουρκιά.
Αμ το άλλο πού το πάτε,οι γοητευτικότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει ήταν άσχημοι!(το παράδειγμα του Σωκράτη έρχεται μοιραία στο μυαλό).
Οι Εβραίοι έχουν πλέον επικρατήσει στον κόσμο.Νομίζετε είναι τυχαίο?Όχι βέβαια.Ξέρετε τί είναι τόσους αιώνες όπου πηγαίνουν να τους διώχνουν,να τους βρίζουν,να τους ταπεινώνουν?Κι όμως,ανέπτυξαν τεράστια επινοητικότητα,οργανώθηκαν τέλεια και πλέον είναι οι απλόλυτοι κυρίαρχοι.Και μη μου αρχίσετε τα αντι-εβραικά.Τους φθονούμε διότι κατά βάθος θα θέλαμε να είμαστε σαν κι αυτούς και να είχαμε τα ηνία του πλανήτη.
Η ΑΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ είναι οι ισχυρότερες έννοιες.Η ΑΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ κρύβονται πίσω από κάθε Δημιουργία και Υπέρβαση,είναι τα αιώνια κίνητρα που θέτουν σε κίνηση τα πάντα.Όσο πιο ατελής είσαι,όσο μεγαλύτερες ανάγκες έχεις τόσο πιο δημιουργικός γίνεσαι,τόσο δυνατότερο ένστικτο και θέληση αναπτύσσεις.Τα μεγαλύτερα κατορθώματα του ανθρώπου έγιναν σε καταστάσεις πίεσης,μεγάλης ανάγκης και μεγάλου κινδύνου.
Όσο περισσότερες ανάγκες έχεις,όσο μεγαλύτερα εμπόδια συναντάς τόσο πιο Οδυσσέας γίνεσαι."Πρέπει να πάθεις για να μάθεις" λέει ο σοφός λαός και πραγματικά δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή γνώσης και σοφίας από το πάθημα,δεν υπάρχει διδακτικότερη εμπειρία από το πάθημα,από την επίπονη στέρηση,τη ξαφνική μεγάλη ατυχία.Ίσως αυτό να είναι η ζωή,η επίπονη διαδικασία της σάρκωσης,ένα μεγάλο μάθημα,το μάθημα της Ατέλειας,το μάθημα της συνεχούς Ανάγκης,της διαιωνιζόμενης ανάγκης και της δύναμης της θέλησης που προσπαθεί και ΜΠΟΡΕΙ να νικήσει όλους τους περιορισμούς μέσω της Δημιουργίας.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι με τις απόψεις σου περί εβραίων (με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα μαζι σου),άνοιξες το κουτί της Πανδώρας,που σημαίνει ότι θα δεχθείς έντονη επίθεση με αποτέλεσμα να σου καταστρέψουν το θέμα και την σοβαρότητα του επιπέδου του.
Ανάμεινε τις ορδές των "ευρύπρωκτων" ![]()
quote:Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λάβει ενα σκληρό μάθημα, ΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ· Μια γνώση εμπειρική και τόσο βαθια συνειδητοποιημένη και ριζωμένη που είναι σχεδόν ένστικτο. Ξερουν πλεον οτι πραγματικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γι αυτό και ρουφάνε τη κάθε στιγμή σαν να 'ναι η τελευταία τους.
Αυτοί οι άνθρωποι γεννήθηκαν ή βρέθηκαν στην πορεία με μία ΜΕΓΑΛΗ ΑΤΕΛΕΙΑ,ένα βαρβάτο κουσούρι.Κι όμως οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω αλλά πεισμώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.Εμείς οι αρτιμελείς καθόμαστε και λέμε,"αχ πόσο ανικανοποίητος είμαι,πόσο ατελής είμαι,πάντα κάτι μου λείπει".Και μετά πάω και βλέπω έναν ανάπηρο με το χαμόγελο στα χείλη.Τέτοιες στιγμές σιχαίνομαι τον εαυτό μου.
Όταν για εναν ανάπηρο το να κουνήσει απλα το χέρι του αποτελει ολόκληρη επωδυνη διαδικασία, πως να μην έχει μια απόλυτη ικανοποίηση οταν τελικά το καταφέρει. Ενώ εμείς οι "ακαίρεοι" κι αρτιμελεις απλά μπορουμε...αυριο όμως θα μπορούμε; Πόσο χαιρόμαστε αυτο το θαύμα της απλής κίνησης; Κι όμως επαναπαυόμαστε με μια βαθια αστηρικτη πεποιθηση οτι δε θα συμβεί ποτέ σε μας.
Ολοι φανταζόμαστε τον θάνατο σαν μια κατάσταση αιώνιας ευδαιμονίας, μιας ατελείωτης μαστούρας.
Επομένως όταν υπάρχει κατι που εναντιώνεται στη θέλησή μας· Ενας πόνος, μια οδύνη, λειτουργούν ως ξυπνητήρι απ' το λήθαργο, ως υπενθύμιση οτι ακόμα ζούμε...

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
quote:..."αχ πόσο ανικανοποίητος είμαι,πόσο ατελής είμαι,πάντα κάτι μου λείπει".Και μετά πάω και βλέπω έναν ανάπηρο με το χαμόγελο στα χείλη.Τέτοιες στιγμές σιχαίνομαι τον εαυτό μου.
Και μήπως η Ανάγκη,αρχή της Δημιουργίας και κινητήρια δύναμη της ψυχής
δεν εξαφανίζει κάθε ατέλεια ,μέσα απ'αυτήν της την ιδιότητα..
ΦΙΛΕ kost ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΘΕΜΑ ?????
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΗΣ ?????
ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΤΑΟ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΗ..
quote:
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ!
ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ...
ΔΙΟΤΙ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤYΧΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ