- ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζονταν -και εξακολουθεί να γιορτάζεται απο πολλούς.
ενδεικτικα...
στο Στόουνχεντς της Αγγλίας, άτομα απ' όλο τον κόσμο μαζεύονται, κάνοντας έναν κύκλο και ενώνουν τα χέρια τους ψάλλοντας ύμνους στον ήλιο, την ανατολή.
στην Ελλάδα, άτομα ταξιδεύουν στον Όλυμπο, στην Πάρνηθα, στο Παγκαίο, και αλλού και ψάλλουν αρχαίους, ή νεώτερους, ή αυτοσχέδιους ύμνους στον ήλιο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ?
θα απαντησω με ενα μικρο περιπατο-κυκλο.
Το Ηλιοστασιο -τοσο το χειμερινο οσο και το θερινο-
απο πολυ παλια απεκτησε μια συμβολικη ερμηνεια. Σε αυτο βοηθησε οτι
μιλαμε για ενα 'φαινομενο' γεγονος. Καθως ο Ηλιος φαινεται να
Ισταται, μονο απο την Γη.
Οπως δε καθε συμβολο, ο Ηλιος-πρωταγωνιστης του φαινομενου- ειχε τριπλη προσεγγιση. Ως Συμβολο ειναι το Στεμμα της Φυσης, το βασιλειο που ασκει την ενεργεια του το Πνευμα αλλα και η Καρδια του ενδιαμεσου χωρου , ωστε οι δυο κοσμοι να επικοινωνουν. Οι αντιστοιχιες αυτες μεταφερθηκαν απο τον αρχετυπικο ανθρωπο, στον εσωτερικο κοσμο του χο'ι'κου ανθρωπου.
Οι γιορτες,οι αφιερωμενες στον Ηλιο, ειχαν και αυτες τριπλη δραση και προσεγγιση. Απο τις παγανιστικες γιορτες των αγρων, τις τελετουργιες στα αδυτα των ναων, μεχρι τις συγχρονες θρησκειες, ειχαν ενα κοινο χαρακτηριστικο, την Πυρα.
Το πηδημα της Φωτιας, ειναι η λαικη μεταφορα της φρασης :"Εγω βαπτιζω υμας εν υδατι εις μετανοια, ο δε οπισω μου ερχομενος...αυτος βαπτισει υμας εν Πνευματι αγιο και Πυρι.." (Ιωαννης ο Προδρομος) Μιλαμε δηλαδη για μια καθαρση.
Οι γιορτες ληγουν με συμποσια που περιλαμβανουν ειτε ασματα -ως εντεχνος λογος- ειτε, οπως συμβαινει σε μονες, με αναγνωση κειμενων.
Οπως η καρποι της ενεργειας του Ηλιου μας προσφερονται για την υλικη αναπτυξη μας, ομοια το πνευμα προσφερεται για την αντιστοιχη πνευματικη μας.
Υπεροχο δειγμα μιας τετοιας γιορτης, και οχι μονο, ειναι το εργο του Σαιξπηρ "ονειρο θερινης νυκτος" που διαδραματιζεται μια τετοια νυκτα, ξημερωνοντας του Αη-Γιαννιου. Το εργο λειτουργει σε τρια επιπεδα ανοκτα και παραλληλα, με συνδετκο κρικο τον Ερωτα. Επιπεδα που ο Ιουλιανος καλει Υπερκοσμιο, Υποκοσμιο και Αισθητο Συμπαν.
Σκοπος των εορτων αυτων ειναι η αποκαλυψη του μυστικου του Κυριου των τριων επιπεδων. Ο Ηλιος ειναι το συμβολο της πηγης του Φωτος, που ενωνει και συντονιζει ολη την πλαση, κατα του Ελληνες. Δηλαδη Ο Ερως σε ολες του τις εκφρασεις..
Ο Ηλιος προσφερει την ζωη, στον κοσμο ολοκληρο, χωρις να αποζητα καμμια προσφορα. Ομοια πρεπει να'ναι και η δικη μας δραση-λογοι, ηθος, πραξεις-χωρις επιδειξη, φολοδοξια η φιλαυτια. Αποτελεσμα μιας τετοιας δρασης ειναι αυτο που βλεπουμε στην Φυση, να'ναι πληρης καρπων. Απομενει εργαζομενοι να φερουμε στο Φως τους καρπους των αλλων επιπεδων
Η Συμμετοχη σε τετοιες γιορτες και συμποσια αποτελει ικανη υπενθυμιση του εργου που πρεπει να κανουμε αλλα και ανανεωση της φιλιας και της ενωσης οσων σεβονται τον Κυριο του Πνευματικου Φωτος.
"...Λυτρωσον με των καταδυναστευοντων με παθων. Απαλλαξον με της τιμωριας. Μεταδος μοι την ικανοτητα να υπηρετω τας μουσας..."
Απο τον Υμνο προς τον Ηλιο του Προκλου.
LOVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECT
Knight ΜΙΧΑΗΛ

quote:
αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και το μικρότερο βράδυ.
Με κάλυψε ο αγαπητός ιππότης απλά να διορθώσω οτι έχουμε ΙΣΗΜΕΡΙΑ δηλαδή ίση μέρα ίση νύχτα
Ο Αναζητών
Απόστολος
quote:
ο ήλιος βρίσκεται στο θερινό ηλιοστάσιο. αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και το μικρότερο βράδυ. ο ήλιος ανατέλει πιό νωρίς και δύει πιό αργά, απ' όλες τις μέρες του χρόνου.
Αντιστιχα εχουμε χειμερινο ηλιοστασιο 21 Δεκεμβριου
Ησημεριες ... ιση μερα -ιση νυχτα εχουμε 21 Μαρτιου και 21 Σεπτεμβριου..
σορυ....
love for what is comming and forgivness for the past...
Γι αυτό είναι οι φίλοι Γιάννη μου για να διορθώνουν ![]()
Ο Αναζητών
Απόστολος
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ...
...ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΑ ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΗ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΝΑΙ...
ΣΤΙΣ 21 ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ...ΣΑΒΒΑΤΟ, ΗΜΕΡΑ ΚΡΟΝΟΥ
ΣΤΙΣ 22 ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ...ΚΥΡΙΑΚΗ, ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΟΥ
ΣΤΙΣ 23 ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ...ΔΕΥΤΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΣΕΛΗΝΗΣ
....
ΦΩΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ... (((Φ_Φ)))

Let there be Light!
Edited by - ΑΤΜΑ on 17/06/2003 03:12:53
quote:
Με κάλυψε ο αγαπητός ιππότης απλά να διορθώσω οτι έχουμε ΙΣΗΜΕΡΙΑ δηλαδή ίση μέρα ίση νύχτα
Οχι αποστολε ειναι οπως τα ειπε η λίλιθ
Σωστό εγώ έχω το λάθος !!!!
ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ!!! φίλε μου Ράμογλου, ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ!!!
όλα θα τα πώ εγώ αδιάβαστε... μη σε μέλει!![]()
![]()
ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ!!!
(απλά να σημειώσω ότι με ξετρέλανε ο τόνος ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ με τον οποίο έγραψες το πρώτο μήνυμα και να ομολογήσω ότι και γω, κάποιες φορές ισημερία το λέω, η χαζή!!!)
ευχαριστώ τον φίλο Knight Michail γιά τις κατατοπιστικότατες πληροφορίες!
φίλε μου,
επειδή αναφέρθηκες στη φωτιά, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι αν γνωρίζεις, και όλους οσους γνωρίζουν εννοείται!
έχω ακούσει γιά τελετές στο καλοκαιρινό ηλιοστάσιο με βάση το νερό. από σένα Michail διάβασα γιά το στοιχείο της φωτιάς. τελικά, έχει σημασία αν σε μιά τέτοια τελετή χρησιμοποιήσεις φωτιά ή νερό? καταλαβαίνω ότι η φωτιά έχει σχέση με τον ήλιο, το φως, αλλά γιά κάποιο λόγο -και αυτό άσχετα με αυτά που έχω ακούσει- εμένα μου ταιριάζει σα σκέψη περισσότερο η ιδέα μιάς τελετής με νερό.
θα ήθελα τη γνώμη σας
"21 Ιουνίου (θερινό Ηλιοστάσιο). Η σπειροειδής κίνηση των πραγμάτων και της φύσης κορυφώνεται με την παρουσία του Ήλιου. Είναι μια γιορτή της δύναμης και της ορμής των θεοτήτων που φτάνει στο κορύφωμα."
"Το θερινό ηλιοστάσιο ήταν πάντα ένα τέλος και μια αφετηρία-Αναφερετε και ως ημέρα αφιερωμένη τη μάχη του κόσμου του φωτός με τον κόσμο του σκότους"
Από ότι ξέρω ο Σαίξπηρ έγραψε κάποτε το «Όνειρο Nύχτας του Mεσοκαλόκαιρου»(ή αλλιως ονειρο θερινής νυχτός όπως αναφέρει ο φίλος Knight MXAIL) όπου τα ξωτικά του δάσους είχαν την τιμητική τους κάπου γύρω στο θερινό ηλιοστάσιο.
"ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Συνεχίζοντας το ετήσιο "ταξίδι" του πάνω στην εκλειπτική, στις 21 Ιουνίου ο Ήλιος φτάνει στο θερινό ηλιοστάσιο, το πιο βορινό σημείο της διαδρομής του στην ουράνια σφαίρα. Έτσι, μεσουρανεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στον ουρανό των τόπων του βόρειου ημισφαίριου μας χαρίζει τη μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς και σημαίνει την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού για όλους τους κατοίκους αυτού του ημισφαίριου."
Δανάη
"To χθες δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο την ανάμνηση του σήμερα και το αυριο είναι το όνειρο το σήμερα"
Χαλίλ Γκιμπράν
(Ο προφητης)

Edited by - Danai on 17/06/2003 09:48:28
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΛΙΛΙΘ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ.
ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ Ramoglou..... ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
quote:
Σωστό εγώ έχω το λάθος !!!!Γι αυτό είναι οι φίλοι Γιάννη μου για να διορθώνουν
Η ΟΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΕΝΩΠΟΙΟΝ ΚΑΛΩΝ ΦΙΛΩΝ.
ΚΑΙ Ο Ramoglou ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ...
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
ΘΑ ΓΡΑΨΩ "ΜΠΡΑΒΟ" ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ /+ ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ ΜΑΣ...ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ.
ΑΓΑΠΗΤΗ ΛΙΛΙΘ...ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ
"ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ"ΑΛΛΑ ...ΣΤ'ΑΓΓΛΙΚΑ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ...ΣΒΗΝΕΙ ΜΕ ΝΕΡΟ..-ΟΠΩΣ Η ΔΙΨΑ/ΜΕΤΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ"ΕΓΩ"
ΑΤΜΑ, Η ΑΟΡΑΤΗ + ΜΕΤΡΙΟΦΡΩΝ![]()
![]()
![]()

Let there be Light!
Edited by - ΑΤΜΑ on 17/06/2003 18:06:03
παρα πολλα στοιχεια εχει αναφερει η sofia7 για τα τεσσερα στοιχεια
Το νερο και το Πυρ εκτος απο την δυναμη καθαρσης που εχουν ειναι και δυο στοιχεια που εκφραζουν ιδιοτητες του Θειου. Ετσι η χρηση τους δυσκολα χωριζεται. Ας θυμηθουμε οτι αντιστοιχα στο χειμερινο Ηλιοστασιο, οταν εντος σπηλαιου-αφανως- γενναται ο Πνευματικος, νοητος Ηλιος της Δικαιοσυνης, ερχεται ο ιερεας με την αγιαστουρα να μας ευλογησει.
Ας δουμε ομως ενα εθιμο του καλοκαιριου, τον Κληδωνα..
Το βραδυ της παραμονης κοριτσια φερνουν απο την πηγη με σταμνα με στενο στομιο, νερο αμιλητες. Μεσα βαζουν τα ριζικαρια. Μικρα δωρα, κοσμηματα, φρουτα, κυριως μηλα. Το βραδυ το σταμνι μενει σκεπασμενο κατω απο τα αστρα, ισως και κατω απο τριανταφυλια. Πριν το χαραμα το μεταφερουν, παντα αμιλητες, σε ενα δωματιο. Το απογευμα της ιδιας μερας, τραβουν ενα ριζικαρι. Σε εκεινη που ανηκει ειναι η τυχερη.
Η ττυχη εγκειται στον συντομο και καλο γαμο. Πλενονται με το νερο που 'μιλησε' και βγαινουν για τον χωρο της γιορτης. Τον πρωτο αντρα που θα συναντησουν θα ειναι ο μελλοντικος συζυγος. Μπορει ομως απλα ο μελλων συζυγος να εχει το ονομα του.
Το πηδημα της φωτιας για την λαικη γιορτη αγροτικη-βλεπε παγανιστικη-και της καρποφοριας. Αναφερεται φορες ως νυκτα αγριας Βακχειας. Νυκτα χωρις ντροπη, συμβατικοτητα. Τα απωθημενα, μεσα απο την νομιμοτητα των εθιμων, ερχονται να συναντησουν χωρις αιδω, την ελπιδα της πραγματοποιησης τους.
Θυμαστε την "Νεραιδα και το παληκαρι"?
Επιτρεψετε μου την μακρυγορια για να μεταβω στο εργο του Σαιξπηρ.
Τρεις ομαδες κινουνται στην σκηνη. Οι Αθηναιοι Ευγενεις , οι μαστορες, και τα ξωτικα. Ολοι ψαχνουν να βρουν κατι αλλο, να γινουν το αλλο, να διεισδυσουν στο Αλλο. Αυτη την νυκτα οι μαστορες αφηνουν τα εργαλεια της τεχνης τους και θα ανεβουν στο παταρι. θα μεταμορφωθουν, θα μεθεξουν, θα αλλοιωθουν, μεσα απο την Τεχνη.
Το υπεροχο ειναι οτι οι πρωταγωνιστες του εργου, τα βασιλικο ζευγος της Αθηνας, δυο μαστορες και οι βασιλεις των ξωτικων, παιζονται απο το ιδιο ζευγαρι ηθοποιων.
Τα τρια επιπεδα ειναι ανοικτα και την νυκτα αυτη επικοινωνουν. Ειτε τα θελουμε χωριστα και ανεξαρτητα, ειτε τα αναγνωριζοτυμε μεσα μας.
Αγαπητοι φιλοι
Ερως =Πυρ Συναισθημα= νερο
Στα εργα περιγραφεται το νερο που βρεχει και η φωτια που καει μιλωντας για την αγαπη των ανθρωπων.
Οι μυστες ομως αναγνωριζαν τον Θειο-Ουρανιο Ερωτα διπλα στον ανθρωπινο-γηινο
Ερως σε ολα τα επιπεδα. Ο μοναδικος νομος που συντηρει τα συμπαντα.
LOVE I THE LAW
HARMONY THE EFFECT
Knight ΜΙΧΑΗΛ

θα γιορτάσω και γω λοιπόν σήμερα τη μέρα αυτή με το δικό μου τρόπο το βράδυ σε ένα πολύ "ιδιαίτερο" ενεργειακά μέρος ατενίζοντας την Αθήνα από ψηλά...