ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Παγανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Παγανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

kswtikoula30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
Brie BoyΜέλος
25/05/2005, 02:16:28
Έχει δίκιο ο Jonnie, ξεφύγαμε πάλι...

Δεν βγάζω την ουρά μου απ' έξω, αλλά σχεδόν κάθε θέμα που ανοίγει στο ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ, καταλήγει πάντα σε Χριστιανοκουβέντα... Δέχομαι το δικό μου μερίδιο ευθύνης και συνεχίζω...

Παρακάτω παραθέτω προς συζήτηση (δεν είναι δικά μου αλλά copy-paste) τα βασικά χαρακτηριστικά των Παγανιστικών Θρησκειών, όπως παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο:

- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο δόγμα, πέραν της αντίληψης ότι το Θείο δεν είναι κάτι ξέχωρο από εμάς, αλλά είμαστε κομμάτι Του και είναι κομμάτι μας, και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τους ανθρώπους, αλλά για τα πάντα, είτε έμψυχα είτε άψυχα, επομένως τα πάντα είναι ιερά και άξια σεβασμού.

- Χωρίς να υπάρχει δόγμα, είναι λογικό να μην υπάρχει και προσηλυτισμός. Οι Παγανιστές όχι μόνο δεν θα προσηλυτίσουν ποτέ κανένα, αλλά απεχθάνονται και όσους το κάνουν. Η φύση της θρησκείας είναι τέτοια που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές.

- Δεν υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες. Η επαφή του πιστού με το Θείο και η καθοδήγησή του από Αυτό είναι άμεση χωρίς «μεσολαβητές».

- Αποσκοπούν στην απόλυτη εναρμόνιση με την φύση.

Χμ.. από την μεριά μου βλέπω μεγάλη σχέση με αρκετές θεωρίες του σύγχρονου New Age... Από την άλλη θα εστιάσω στο "Η φύση της θρησκείας είναι τέτοια που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές"

Πιστεύετε ότι μπορεί ένας σύγχρονος παγανιστής που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές, να μην μπαίνει σε διαδικασία να στηλιτεύει τα -κατά τον ίδιο- κακώς κείμενα των θρησκειών γύρω του?? Δύσκολο έτσι?

- Όποιες κι αν είναι οι Θεϊκές μορφές που αντιλαμβάνεται ο καθένας, έχουν τον κοινό παράγοντα ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε καλόβουλες ούτε κακόβουλες.Ο Παγανισμός αντιλαμβάνεται το κακό και το καλό σαν τις 2 πλευρές του ιδίου «νομίσματος» που χαρακτηρίζει τα πάντα. Δεν υπάρχει δηλαδή απόλυτο κακό όπως δεν υπάρχει απόλυτο καλό, και γι αυτό το λόγο οι Θεότητες, οι εκφράσεις δηλαδή του Θείου, δεν μπορούν να διαχωριστούν σε καλόβουλες και κακόβουλες, αλλά στην ένωση και των δύο.

Αυτό νομίζω είναι το σημείο που κυρίως εξοργίζει κυρίως τους πρεσβευτές των άλλων θρησκείων σε σχέση με τον Παγανισμό. Η εξομοίωση εν ολίγοις Καλού - Κακού. Δεν υπάρχει απόλυτο καλό ή απόλυτο κακό κατά τον Παγανισμό. Μια θεωρία που επίσης ασπάζεται το New Age.

Πάντως όπως εμφανίζεται αυτή η παλιά θρησκεία, μέσα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, κάθε άλλο παρά "πίσω όλοταχώς" μπορεί να χαρακτηριστεί... με κάθε σεβασμό κύριε πρύτανη...

25/05/2005, 02:17:47
Ξέρεις, όταν κάποιος δεν φαίνεται άξιος συνεχιστής των παραδόσεων και του πολιτισμού που παρέλαβε αλλά το μόνο που κάνει είναι να γκρεμίζει, έτσι συμβαίνει.

Όταν θα έλθουν οι νεώτεροι, από τα συντρίμια που είχαν δημιουργήσει οι παλαιώτεροι, θα πάρουν και θα προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν και να αναστηλώσουν τα ερείπια.

Δεν λέω, βολική τη τοποθέτησή σου αλλά φτηνή.

Φιλικά όπως πάντα

Brie BoyΜέλος
25/05/2005, 02:29:50
Συνεχίζω με copy-paste:

Ο Παγανισμός χωρίζεται σε 2 άλλες μεγάλες κατηγορίες, τον Πανθεϊσμό και τον Πολυθεϊσμό. Δεν είναι εύκολο να τραβήξουμε μια σαφή γραμμή διαχωρίζοντας τα πιστεύω του Πανθεϊσμού από αυτά του Πολυθεϊσμού και μερικές Παγανιστικές θρησκείες εμπλέκουν και τα δύο, κάνοντας τον διαχωρισμό ακόμα πιο δύσκολο.
Προσπαθώντας πάντως να τα διαχωρίσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βασική διαφορά είναι για τον μεν Πανθεϊσμό η έκφραση του Θείου μέσα από τα πάντα, με απόλυτη απουσία Θεοτήτων, για τον δε Πολυθεϊσμό η έκφραση του Θείου αφ'ενός μέσα από τα πάντα αλλά και αφ'ετέρου με Θεότητες.

Ο Πανθεϊσμός προέρχεται από τις λέξεις «παν» και «Θεός». Και τα δύο μαζί εννοούν ότι «τα πάντα είναι Θεός». Ο Πανθεϊσμός χαρακτηρίζεται από την τέλεια απουσία δόγματος και η αναφορά στο Θείο γίνεται ως το Όλον, το Ένα, το Αθάνατο, το Υπάρχον, ή απλά Φύση. Αυτό το Ένα δεν έχει όνομα (μερικές μάλιστα Πανθεϊστικές θρησκείες το αναφέρουν ως «το Ανώνυμο με τα χίλια ονόματα»), γένος, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μορφή και γενικά δεν μπορεί να κατανοηθεί με το Πνεύμα παρά μόνο με την Ψυχή. Είναι αυτό που κινεί τα πάντα και που κινείται από αυτά, αυτό που βρίσκεται μέσα αλλά και γύρω από τα πάντα, αυτό που δημιούργησε τα πάντα και δημιουργήθηκε από αυτά, που επηρεάζει και επηρεάζεται από τα πάντα.
Δύσκολη έννοια για να τη συλλάβει ο ανθρώπινος νους, γι' αυτό και έρχεται ο Πολυθεϊσμός να τη απλοποιήσει λίγο ώστε να γίνει πιο κατανοητή, αλλά και για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη της προσευχής:

Τα παραπάνω είναι από το www.geocities.com/artofwise/Paganism.html

Βλέπουμε λοιπόν την Θεότητα να επεμβαίνει όχι εξ αποκαλύψεως, αλλά ως ανάγκη για να γίνει κατανοητή η θρησκεία αυτή και να ανταποκριθεί στην επιταγή της ανθρώπινης επίκλησης στο Θείο...

25/05/2005, 02:52:09
quote:
Brie Boy
Πιστεύετε ότι μπορεί ένας σύγχρονος παγανιστής που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές, να μην μπαίνει σε διαδικασία να στηλιτεύει τα -κατά τον ίδιο- κακώς κείμενα των θρησκειών γύρω του?? Δύσκολο έτσι?

Νομίζω ότι η η έννοια "αγκαλιάζει" σημαίνει απλά ότι δέχεται, ότι δεν έχει δογματική διαφορά - άλλωστε παραπάνω αναφέρεις ότι απουσιάζει το δόγμα. Δεν έχει δηλαδή το διαχωρισμό "πιστοί-άπιστοι" που βλέπουμε στις δογματικές θρησκείες.

Η κριτική των κακώς κειμένων, όπως σημειώνεις είναι άλλο πράγμα και νομίζω ότι δε σχετίζεται με την αποδοχή ή μη άλλων θρησκειών.

Σκεφτόμουν σήμερα ότι όλες αυτές τις ηθικές αρχές γραμμένες μέσα σε εκατοντάδες θρησκευτικά βιβλία, που οι δημιουργοί τους θέλησαν να περάσουν στους ανθρώπους, ο Ισαάκ Ασίμωφ τις διατύπωσε σε 6 σειρές. Αν πάρουμε τους τρεις νόμους του και τους αλλάξουμε ελαφρά, τότε έχουμε την πεμπτουσία της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

1. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να βλάπτει άλλον άνθρωπο ή με την αδράνειά του να αφήνει να πάθει κακό.

2. Κάθε άνθρωπος πρέπει να υπακούει στις εντολές των επαϊόντων, εκτός αν αυτό συγκρούεται με τον πρώτο νόμο.

3. Κάθε άνθρωπος πρέπει να προστατεύει την υπόστασή του, εκτός αν αυτό συγκρούεται με τους δύο προηγούμενους νόμους.

macedon

Brie BoyΜέλος
25/05/2005, 03:33:22
Φίλε Μακεδών, δεν έχω ξανακούσει για τους τρεις νόμους του Ισαάκ Ασίμωφ, και χαίρομαι που τους παραθέτεις. Τουλάχιστον κατά γράμμα, φαντάζομαι μας βρίσκουν όλους σύμφωνους.

quote:
Η κριτική των κακώς κειμένων, όπως σημειώνεις είναι άλλο πράγμα και νομίζω ότι δε σχετίζεται με την αποδοχή ή μη άλλων θρησκειών.

Δυστυχώς εγώ δεν το έχω καταφέρει... έχω φίλους που ασπάζονται μερικές θρησκείες, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ και να μη τους φέρω αντιμέτωπους με τα κακώς κείμενα των θρησκειών τους... Παρόλο που πραγματικά πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, παρόλο που θεωρητικά είμαι απολύτως υπέρ της ανεξιθρησκείας, ώρες ώρες η στείρα λογική - Μα Αφού Γυρίζει - με κάνει να μπαίνω σε "διαφωτιστικές συζητήσεις" και να προσπαθώ να πείσω άτομα ότι πιστεύουν κάτι που μπάζει από παντού -κατ'εμέ-. Αυτό φυσικά μόνο περήφανη δεν με κάνει για τον εαυτό μου...

Μου αρέσει πολύ η άποψη περί Καλού και Κακού του Παγανισμού... Είναι κάτι που ανεκαθεν το πίστευα, και όταν το βρήκα αποτυπωμένο σε επίσημη θρησκεία, που πιστεύεται -ή πιστευόταν κάποτε τουλάχιστον- ενθουσιάστηκα...

Τί πιστέυετε για αυτό?

toxotisΜέλος
25/05/2005, 03:45:50
Θα συμφωνίσω εδώ με την Brie Boy
"Πάντως όπως εμφανίζεται αυτή η παλιά θρησκεία, μέσα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, κάθε άλλο παρά "πίσω όλοταχώς" μπορεί να χαρακτηριστεί... "

Δείχνει τουλάχιστον να αφήνει τα ανύσηχα πνεύματα να πορευθούν το δρόμο της αναζήτησης χωρίς τους φόβους και τις τιμωρίες να "κρέμονται" πάνω από τα καφάλια και τις ψυχές τους.

toxotisΜέλος
25/05/2005, 03:57:00
Brie Boy
"Μου αρέσει πολύ η άποψη περί Καλού και Κακού του Παγανισμού... Είναι κάτι που ανεκαθεν το πίστευα, και όταν το βρήκα αποτυπωμένο σε επίσημη θρησκεία, που πιστεύεται -ή πιστευόταν κάποτε τουλάχιστον- ενθουσιάστηκα...

Τί πιστέυετε για αυτό? "

Έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας
Κανένα κακό δεν είναι απόλυτα κακό -χωρίς ίχνος κα΄λού μέσα του.
Κάπως έτσι το έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, αν δεν κάνω λάθος.

Είναι σαν το yin-yank των ανατλίτικων σκέψεων.

25/05/2005, 04:03:14
Φίλτατη Brie Boy

Ο Ισαάκ Ασίμωφ, πατέρας της "ρομποτικής λογοτεχνίας" διατύπωσε το 1940 τους τρεις νόμους της Ρομποτικής, στους οποίους υπάκουαν τα ρομπότ στα βιβλία του.

Οι τρεις νόμοι της Ρομποτικής ήταν:

1. Κανένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο ή με την αδράνειά του να αφήσει να πάθει κακό.
2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές που παίρνει από τον άνθρωπο, εκτός αν οι εντολές αυτές συγκρούονται με τον πρώτο νόμο.
3. Το ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, εκτός αν αυτό συγκρούεται με τους δύο προηγούμενους νόμους.

Γι'αυτό είπα "να τους αλλάξουμε λίγο", επειδή αρχικά μιλούσαν για ρομπότ. Αλλά, αν μπορούσαν να εφαρμοστούν στις ανθρώπινες κοινωνίες... τι καλά που θα είμαστε...

macedon

Brie BoyΜέλος
25/05/2005, 04:07:22
Ας δούμε και την απάντηση του Χριστιανισμού, (όπως τουλάχιστον μπόρεσα να την βρω στο Διαδίκτυο) για το αντίστοιχο δόγμα της Νέας Εποχής, για να έχουμε και αντίλογο, και να είμαστε και αντικειμενικοί:

Όμως ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο θα κρίνουμε το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, την αλήθεια και την πλάνη; Ποιος θα μας ορίσει τι είναι καλό και τι κακό; Η φιλοσοφία της Νέας Εποχής δίνει την απάντηση, ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια και ότι η αλήθεια είναι σχετική. Αυτό που είναι αλήθεια για έναν άνθρωπο, μπορεί να μην είναι αλήθεια για κάποιον άλλο. Αλήθεια είναι οτιδήποτε ικανοποιεί κάποιον άνθρωπο. Έτσι δηλαδή στη διδασκαλία της Νέας Εποχής κυριαρχεί ο σχετικισμός και η απόρριψη της απόλυτης αλήθειας.

Το πρόβλημα είναι ότι η αποδοχή της σχετικής αλήθειας μπορεί να οδηγήσει στο χάος και τη σύγχυση. Επίσης στην βία και τη βαρβαρότητα. Π.χ. για τον Χίτλερ αλήθεια ήταν ότι οι Εβραίοι ήταν μιάσματα που έβλαπταν το Γερμανικό έθνος και γι’ αυτό εξόντωσε εκατομμύρια από αυτούς! Γι’αυτόν αυτή ήταν η αλήθεια. Για τους Εβραίους αυτό ήταν ένα ψέμα κι όχι η αλήθεια. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Νέας Εποχής αφού η αλήθεια είναι σχετική, η άποψη του Χίτλερ και η άποψη των Εβραίων είναι ισάξιες και εξίσου έγκυρες! Αυτό δεν ικανοποιεί κανένα λογικό άνθρωπο. Όμως γιατί αυτό που έκανε ο Χίτλερ ήταν κακό; Για τον ίδιο και τους ακολούθους του, αυτό που έκανε ήταν καλό!

Ποιος θα μας πει την απάντηση; Ποιος τελικά έχει το δικαίωμα να ορίσει το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα; Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν, διότι και διαφωνούν ως προς τι είναι κακό και καλό, αλήθεια και πλάνη, αλλά επίσης δεν μπορούν φυσικά ως πεπερασμένα όντα να είναι οι ίδιοι το κριτήριο. Η Νέα Εποχή κάνει τους ανθρώπους το κριτήριο του σωστού και του λάθους. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό, διότι όπως είδαμε αν το κριτήριο είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, τότε ο Χίτλερ είχε δίκαιο για τον εαυτό του κι έτσι μπορεί να δικαιολογηθούν οι βαρβαρότητες και τα εγκλήματα που διέπραξε!

Πρέπει κάποιος ανώτερος από τους ανθρώπους να μας δόσει το κριτήριο. Και ποιος άλλος , εκτός του Θεού, που μας δημιούργησε, είναι ο Υπέρτατος όλων, η Ανώτατη Εξουσία στο Σύμπαν; Μόνο ο Θεός μπορεί να είναι αυτός που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει το καλό και το κακό., την αλήθεια και την πλάνη, το σωστό και το λάθος. Όπως το Σύμπαν που δημιούργησε διέπεται από νόμους, έτσι και ο άνθρωπος διέπεται από νόμους που ο Θεός έχει θεσπίσει και που είναι τελικά το ΜΟΝΟ κριτήριο. Συνεπώς την αλήθεια θα μας την πει ο Θεός και πιο συγκεκριμένα, το δικό Του βιβλίο, η Αγία Γραφή.

Ο Ιησούς είπε σε κάποια σχετική περίπτωση: «Πατέρα…. ο Λόγος ο δικός σου είναι αλήθεια» (Ιωάννης 17:1,17). Ο Λόγος του Θεού είναι η αλήθεια. Σε άλλη περίπτωση είπε: «Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου, και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:31-32). Η Αγία Γραφή που είναι το γραπτό θέλημα του Θεού μπορεί να μας διαφωτίσει για το κάθε ζήτημα που αφορά την ζωή μας και την πνευματική μας πορεία. Υπάρχει λοιπόν αντικειμενική αλήθεια.

(http://www.jesusportal.org)

Λοιπόν εισερχόμαστε σε ένα ενδότερο φιλοσοφικό θέμα που εμπεριέχει ο Παγανισμός προς συζήτηση... η ύπαρξη ή μη της Αντικειμενικής Αλήθειας, και του αντικειμενικού διαχωρισμού Καλού και Κακού...

Ενδιαφέρον έτσι?

Brie BoyΜέλος
25/05/2005, 04:16:06
Ναι αγαπητέ Μακεδών...είναι Βολταιρικοί οι νόμοι που παραθέτεις... και ενδεχομένως το γεγονός ότι μιλάνε για ρομπότ, ενώ αν κάνουμε μια μικρή παράφραση μπορούν κάλλιστα να μιλάνε και για ανθρώπους, δείχνει, αν μη τί άλλο, ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και στις άψυχες κατ' εμάς οντότητες... κάτι εξόχως παγανιστικό!