ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- *ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΥΜΑΜΗΣ* - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- *ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΥΜΑΜΗΣ* - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

Ε.μ.Α23 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
TsourekiΜέλος
11/05/2004, 00:58:12
kalispera sas
Ε.μ.Α i methodos silva pou sou eipa exei na kanei me to thema to opio sizitas.Tin esoteriki energia pou exoume mesa mas to pos tn aksiopioume sosta kai ta posa pragmata mporoume na kanoume me ti dinami mas kai polla polla ala.Einai poli gnosti kai perimena na tin ikseres esi pou asxolise kai me tosa.Isos na mi ksereis tin onomasia.Pados psakse vre sxetika keimena klp einai poli endiaferon kai anagnorimeno pleon

Cheer up..worst is yet to come

Ε.μ.ΑΜέλος
18/05/2004, 15:38:18
ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
ΤΟ ΞΕΡΩ ΣΑΣ ΕΛΙΨΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΧΑ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΗΛΘΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΓΑΠΗΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΘΑ ΨΑΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΛΒΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΝ....

«Ζεν» είναι η ιαπωνική προφορά της κινέζικης λέξης «τσαν», που προέρχεται από το σανσκριτικό «dhyana» και σημαίνει «διαλογισμός». Αν και το Ζεν προέρχεται από τον Βουδισμό και κατά κύριο λόγο οι διδάσκαλοί του είναι Βουδιστές μοναχοί, δεν πρόκειται για θεοφιλοσοφία, ούτε για θρησκευτικά διδάγματα. Όπως και το Ταο, το Ζεν δεν μπορεί να εξηγηθεί με λίγες λέξεις. Η καλλίτερη επεξήγηση που μπορεί να δοθεί εν συντομία είναι ότι το Ζεν:
- είναι περισσότερο συμπεριφορά παρά πίστη
- είναι η γαλήνη που επέρχεται όταν γίνεσαι ένα με μια οντότητα άλλη, εκτός του εαυτού σου.
- σημαίνει να κατανοείς την ενότητά σου με το Όλον και όλα όσα περικλείει.
- σημαίνει να ζήσεις το σήμερα και να συνειδητοποιείς αυτήν την πραγματικότητα πλήρως.
- είναι να είσαι απαλλαγμένος από τις απατηλές διαμάχες και αποσπάσεις του υλικού κόσμου.
- σημαίνει να ακολουθήσεις την ροή του Όλου.
Το παράδοξο είναι μέρος του Ζεν και η διδασκαλία του. Το παράδοξο παρακινεί τον νου να σκεφτεί πέρα από την ρουτίνα και τον υλικό κόσμο. Βοηθά να αποδεσμευτεί ο νους από τον ορθολογισμό και να αποδεχτεί το ένστικτο. Ισορροπεί το Πνεύμα με την Ψυχή και το Σώμα, κατευθύνοντας στην Αλήθεια που δεν μπορεί να κατανοηθεί μονάχα με ένα από αυτά, αλλά με όλα μαζί.
Επομένως το Ζεν είναι:
- Τίποτα και όμως όλα
- Άδειο και όμως γεμάτο
- Περιβάλει τα πάντα και περιβάλλεται από τα πάντα
- Η αρχή και το τέλος
Παραθέτω μερικά αποφθέγματα καθώς και μερικές παραβολές του Ζεν, για την καλλίτερη κατανόηση της φιλοσοφίας του:

Αποφθέγματα:

Η ζωή είναι άδεια και ανούσια, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι σου δίνετε η ελευθερία και η ευκαιρία να την γεμίσεις νόημα

Η έλλειψη φώτισης είναι πρόβλημα μονάχα για τον πεφωτισμένο

Μπορείς να πιστέψεις σε ότι θέλεις, μιας και το Όλον δεν υποχρεούται να τηρεί μια μορφή

Η υποκειμενικότητα λέει «το ονομάζω ανάλογα με το πώς το βλέπω»
Η αντικειμενικότητα λέει «το ονομάζω όπως είναι»
Το Ζεν λέει «δεν είναι τίποτα μέχρι να το ονομάσω»

Το γεμάτο ποτήρι είναι άχρηστο

Όταν είσαι έτοιμος να μάθεις, το Όλον θα σου προσφέρει τον διδάσκαλο

Παραβολές:

Η προσευχή
Ένας προσκυνητής καθόταν στην άκρη του δρόμου κι προσευχόταν. Καθώς βρισκόταν εκεί, παρατηρούσε όλους τους άπορους, τους άρρωστους, τους ανάπηρους που τον προσπερνούσαν. Λυπημένος, απευθύνθηκε στον Θεό λέγοντας: «Θεέ μου, πως γίνεται ένας τόσο ευσπλαχνικός Πατέρας να βλέπει όλον αυτό τον πόνο και να μην κάνει τίποτα;» και μετά από σιγή, ο Θεός απάντησε: «Εγώ έκανα κάτι! Δημιούργησα εσένα!»

Η Συζήτηση των Κυμάτων
Ήταν ένα μικρό κύμα, πολύ λυπημένο και που μονολογούσε: «πόσο δυστυχισμένο είμαι… τα άλλα κύματα είναι τόσο μεγάλα και δυνατά και εγώ είμαι τόσο μικρό και ασήμαντο… γιατί να είναι η ζωή τόσο σκληρή;»
Ένα μεγάλο κύμα που βρισκόταν εκεί κοντά, το άκουσε και αποφάσισε να του απαντήσει: «Τα λες αυτά διότι δεν έχεις κατανοήσει την πραγματική σου φύση. Νομίζεις ότι είσαι ένα κύμα και νομίζεις ότι είσαι μικρό και ασήμαντο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτα από τα δύο»
Ξαφνιασμένο το μικρό κύμα απαντά: «Πως;! Δεν είμαι κύμα;! Μα, δεν βλέπεις τον κυματισμό μου; Δεν βλέπεις τα απόνερά μου; Αν και μικρό, είναι κύμα! Τι εννοείς λέγοντας ότι δεν είμαι κύμα;»
Ήρεμα το μεγάλο κύμα αποκρίνεται: «Αυτό που καλείς ‘κύμα’ δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσωρινή μορφή σου. Στην πραγματικότητα, δεν είσαι τίποτε άλλο παρά νερό! Όταν κατανοήσεις την βάση της φύσης σου, θα απαλλαχθείς από την μιζέρια σου και θα δεις ότι εγώ είμαι εσύ, εσύ είσαι εγώ, και οι δύο είμαστε κομμάτι του ιδίου Όλου»

Η Άδεια Κούπα
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, θέλοντας να μάθει περισσότερα για την φιλοσοφία του Ζεν πήγε να συναντήσει έναν διδάσκαλο του Ζεν. Ο διδάσκαλος τον καλωσόρισε και του προσέφερε τσάι. Καθώς ο διδάσκαλος σερβίριζε τσάι, ο καθηγητής μιλούσε για το Ζεν, χωρίς να σταματά καθόλου. Ο διδάσκαλος έβαζε τσάι στην κούπα του καθηγητή, και ακόμα κι όταν ξεχείλισε, συνέχιζε να βάζει τσάι. Ο καθηγητής παρακολουθούσε τον διδάσκαλο καθώς μιλούσε, μέχρι που δεν άντεξε άλλο και τον ρώτησε «μα, δεν το βλέπεις ότι έχει ξεχειλίσει;! Δεν χωράει άλλο τσάι!» και ο διδάσκαλος αποκρίθηκε «είσαι κι εσύ σαν αυτή τη κούπα… πως θέλεις να σου μιλήσω για το Ζεν αν δεν μου δώσεις πρώτα χώρο;»

Ο Εαυτός
Ένας ταραγμένος μοναχός πλησίασε έναν διδάσκαλο του Ζεν λέγοντάς του «Δάσκαλε, σε παρακαλώ βοήθησέ με! Είμαι χαμένος, απελπισμένος, δεν ξέρω ποιος είμαι! Σε παρακαλώ, δείξε μου τον εαυτό μου!»
Μα ο διδάσκαλος δεν απαντούσε.
Ο μοναχός τον παρακαλούσε, τον ικέτευε να του δείξει ποιος είναι, μα ο διδάσκαλος εξακολουθούσε να μην απαντά.
Απογοητευμένος ο μοναχός γύρισε να φύγει, και τότε ο διδάσκαλος τον φώναξε με το όνομά του. Ο μοναχός γύρισε ενθουσιασμένος λέγοντας «Ναι;» και ο διδάσκαλος αποκρίθηκε «Να ο εαυτός σου»

Εμμονή
Δύο μοναχοί ταξίδευαν μαζί. Όταν έφτασαν σε ένα ποτάμι, είδαν μια νέα γυναίκα ανήσυχη να κοιτά το ποτάμι. Όταν τους είδε, τους ρώτησε εάν μπορούν να την κουβαλήσουν στην απέναντι όχθη, διότι φοβόταν ότι θα πνιγεί. Ο ένας μοναχός δίστασε, μιας και απαγορεύεται σε μοναχούς να αγγίζουν γυναίκες. Ο άλλος όμως χωρίς δισταγμό, ανέβασε την γυναίκα στους ώμους του και την πέρασε απέναντι.
Καθώς συνέχιζαν το ταξίδι τους, ο πρώτος μοναχός δεν σταματούσε να επιπλήττει τον δεύτερο που κουβάλησε την γυναίκα. Μέχρι που τέλος ο δεύτερος δεν άντεξε άλλο και του αποκρίθηκε «αδελφέ μου, εγώ την κουβάλησα για λίγα λεπτά, μα εσύ ακόμα την κουβαλάς»

Η Κίνηση του Νου
Δύο άντρες διαφωνούσαν για μια σημαία που κυμάτιζε με τον αέρα. Ο ένας έλεγε «είναι ο αέρας που κινείται» ενώ ο άλλος «όχι, είναι η σημαία που κινείται»…
Ένας διδάσκαλος του Ζεν έτυχε να περνά από εκεί και να ακούσει την διαφωνία. Τους διέκοψε λέγοντας «Δεν είναι ούτε ο αέρας, ούτε η σημαία που κινείται, μα ο Νους!»

Τεχνική με σκοπό το κενό
Κάθισε στην θέση διαλογισμού της επιλογής σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Χαλάρωσε και απέβαλε όλες τις σκέψεις καθημερινότητας. Όταν αισθανθείς αρκετά χαλαρός, και καθαρός από τις καθημερινές σκέψεις, άφησε να αναπνέεις κανονικά. Οραματίσου έναν φωτεινό κύκλο να δημιουργείται δεξιόστροφα. Κάθε σκέψη ή/και εικόνα που περνά από το μυαλό σου και θέλεις να αποδιώξεις, «υλοποίησέ» την σε ένα αντικείμενο μέσα στον κύκλο. Εάν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει, χρησιμοποίησε κάποιο Μάντρα Διαλογισμού. Άρχισε σιγά-σιγά να βγάζεις ένα ένα τα «αντικείμενα» από τον κύκλο μέχρι να μείνει πάλι άδειος. Κανονικά, μέχρι τώρα θα είσαι πλέον σε θέση να σκέφτεσαι μονάχα τον κύκλο. Οραματίσου τον τώρα αργά-αργά να εξαφανίζεται, ξεκινώντας πάλι δεξιόστροφα. Ο σκοπός σου είναι να καταφέρεις να εξαφανίσεις τελείως τον κύκλο, και να κρατήσεις το κενό στο μυαλό σου. Δεν είναι καθόλου εύκολο και μην πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να το κρατήσεις για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα! Ο νους δεν έχει συνηθίσει να «σταματά» απόλυτα, γι’ αυτό, ακόμα και μόνο 5’’ κενού, είναι επιτυχία! Το Ζεν διδάσκει ότι 5’’ κενού είναι άγγιγμα με το Θείο, τα 10’’ ασπασμός και τα 20’’ εναγκαλισμός…
Καλή επιτυχία!

Άσκηση Συγκέντρωσης και Υπομονής «Το βάδισμα του Ζεν»
Φόρεσε μονάχα ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο από ανάλαφρο ύφασμα. Στάσου σου σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να έχεις μπροστά σου τουλάχιστον 2 μέτρα ανοιχτού χώρου για να βαδίσεις άνετα σε ευθεία. Ξεκίνα να βαδίζεις με όσο το δυνατόν πιο αργές κινήσεις! Με κάθε σου κίνηση, αισθάνσου και παρατήρησε τις κινήσεις των μυών, την κίνηση του υφάσματος κλπ. Προσπάθησε να αισθανθείς την κίνηση μέχρι και του τελευταίου κυττάρου σου, μέχρι και της τελευταίας ίνας του υφάσματος. Ανέπνεε κανονικά και άκου την αναπνοή σου. Η επιτυχία είναι να διανύσεις τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μοναδική σου σκέψη τις κινήσεις του σώματός σου και του ρούχου που φοράς, χωρίς να εκνευριστείς ή να γίνεις ανυπόμονος.

Μικρές και απλές ασκήσεις υπομονής για την καθημερινότητα μπορείς να εφεύρεις και μόνος/η σου καθώς περιμένεις σε ουρά Δημόσιας Υπηρεσίας, στην στάση του λεωφορείου, καθώς γαβγίζει το σκυλί του γείτονα και δεν σ’ αφήνει να κοιμηθείς, με το απαιτητικό αφεντικό σου κλπ κλπ κλπ
Καλή επιτυχία

ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α

MystictearΝέο Μέλος
26/05/2004, 00:31:18
Συγνωμη για την επεμβαση αλλα εχω βιωσει καποια ελαχιστα πραγματα και θα τα πω ..καποια απο αυτα εστω...
Λοιπον..1ον ο διαλογισμος εχει πολλες τεχνικες...δεν ειναι μονον ακινησια αλλα και πληρης κινηση..θυμηθειτε τους δερβισιδες που κινουνται σε ομοκεντρους κυκλους..
Και το 2ο...υποθετω οτι περαν της οποιας προσπαθειας και πειραματων...πρεπει να υπαρχει και κατι εμφυτο...κατι απο τη γεννηση μας..Οχι οτι αυτο απο μονο του αρκει..αυτα..ελπιζω να μην εθιξα κανεναν..Κανετε ειλικρινα πολυ καλες συζητησεις..