- Τι θεωρούμε αμαρτία ??? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Επινοημένη η ηθική, ή καλύτερα κώδικας ή σύστημα ηθικής, διοτι όπως και οι θολές έννοιες του καλού και του κακού, είναι προϊόντα της νόησης του ανθρώπου γεννημένα σε μια κατάσταση περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας η οποία και διαιωνίζεται λογω αυτης της ηθικής.
Ό,τι δεν μπορείς να το ερμηνέψεις, το τοποθετείς σε μια "κατάσταση περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας" κι έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο. Εντάξει, φίλε, ηρέμησε, έτσι, έτσι όπως τα λες είναι....
Αυτό για μένα, δεν ισχύει φίλε, και επειδή έχω βαρεθεί να το ακούω από τους μπουρδοφιλόσοφους, σου λέω κι εγώ μια συμβουλή : ψάξε να βρεις την κρυμμένη αρμονία μεταξύ του καλού και του κακού, του αμαρτωλού και του άγιου και θα δεις πως όλα τούτα είναι ένα και το αυτό.
Γεια χαρά, περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα.... Και που' σαι? περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, έχουν οι τενεκέδες!
Μην την "διαιωνίζεις", ανόητε! Πρότεινε κάποια λύση, μίλησε, μην λες τα ίδια και τα ίδια, μας τα 'παν κι άλλοι αυτά, εντάξει, το μάθαμε το τραγουδάκι μας.
Μας δείξατε το τραύμα σας. Ε, δείξτε τώρα και το θαύμα σας!
Εγώ δεν τοποθετώ τον εαυτό μου πουθενά. Εσύ με τοποθετείς και θυμώνεις γι' αυτό....
"Όλα στην ζωή είναι ρόλοι / κι ο καθένας παίζει / ένας, δύο, όλοι."
Deva
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 11:46:59
Αν και σε διαβάζω με ενδιαφέρον, μου κάνει εντύπωση μια στάση Ζωής που κράτησες, και κρατάς, εσύ, ένας που πέρασε τόσα και τόσα, και ακόμα σκέφτεται….
Όταν,
Αλλού, έγραψες πως παρουσίασες στο Σαββόπουλο τον ΟΣΗΟ, και αυτός (έγραψες) προτίμησε να είναι (μουσικός, ένας δημιουργός συνθέτης, ότι είναι η φύση του δηλαδή, παρά τι ήθελε… κάποιος άλλος.*(Πέραν, της όποιας αλήθειας θα μπορούσε να μιλήσει, ο κάθε ΟΣΗΟ)
Διάβασα δυο βιβλία του, και τα εβαλα στην ακρη, ξέρεις γιατί?
Όχι γιατί δεν εμαθα... (η στον ιδιο ελειπε ενέργεια, είχε και το γνωρίζω), μα πως την χρησιμοποιούσε?
Για να ακουμπάει στο μέτωπο κάποιο, και να τον ονομάζει θεότητα ?
(στην διάθεση τι, και ποιου, αναρωτήθηκες αγαπητε φίλε?)
Μέσα στα βιβλία του, κάποιοι του μίλησαν για ένα ΣΟΦΟ, τότε που διάβαζα τα βιβλία του ΟΣΗΟ, (καν δεν γνώριζα), και απάντησε πως εκείνος *(ο ΣΟΦΟΣ ΕΝ ΖΩΗ), είναι Πανεπιστήμιο, μα πρώτα, έπρεπε να περάσουν, από αυτόν!
Εκεί, τα έκλεισα, και άφησα στην άκρη… τον ΟΣΗΟ, και τα βιβλία του.
Αν κάποιος γράψει *(ΓΕΝΙΚΑ), πως υπάρχει περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, πριν απαντήσω θα το εξέταζα, (γύρω μου, από ότι βλέπω, ψέματα δεν λέει ….ίσως να αφορά και εμένα….Για να το δω, ποτέ δεν είναι αργά!)
ΣΗΜ. Πριν διαβάσω ΟΣΗΟ, ειχα πέρασει από Πλάτωνα, ξερεις τι ελεγε αδερφε?
Κάθε επιστήμη που χωρίζεται από την αρετή φαίνεται πανουργία, κι όχι σοφία.
Τωρα τι ειναι αρετη, ειναι αλλο κεφαλαιο! ![]()
Καλή μέρα να έχεις!
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 17/04/2005 12:32:21
Θέλω να σου πω το εξής : Δεν έχω υπ' όψην μου το παράδειγμα που αναφέρεις, - με τον Osho και τον σοφό - και πολλές φορές, συμβαίνει τούτο, να παρερμηνεύουμε τα λόγια κάποιου, (δεν λέω βέβαια πως εσύ παρερμήνεψες), αλλά θα ήθελα να μου το παρουσιάσεις αναλυτικότερα, να δούμε μαζί αν θέλεις, που εμφανίζεται αυτή η "εγωπαθής" συμπεριφορά, και αν αποδειχθεί, εγώ πρώτος θα πω, πως ότι όσα λέει αυτός ο κύριος, ο Οσσο δηλ, είναι μπούρδες. Εγώ πρώτος θα το κάνω ! Αλλά να σου πω και κάτι, επειδή έχω αναφέρει τον Όσσο εδώ, δεν σημαίνει πως τον λατρεύω κιόλας. Με την ίδια δύναμη θα μπορούσα να μιλήσω και για τον Γ.Ι.Γκουρτζίεφ, ή τον Ιησού, ή τον Ηράκλειτο, ή τον Βούδα, ή τον Λάο Τσού, ή τον Κρισναμούρτι, ή... ή...ή... όλα τ' άστρα του ουρανού "ή". Οι γνώσεις μου, στα χρόνια μου, είναι ελάχιστες... Ακόμη, όπως είπες, σκέφτομαι... Μπορώ να αλλάξω από την μια στιγμή στην άλλη. Ξέρεις, είμαι Φυσικός. Από την Φυσική, ένα πράγμα έμαθα φίλε μου, την αποδοχή και την κατάριψη. Όσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να αποδεχθώ κάτι, άλλο τόσο, εύκολα ή δύσκολα, μπορώ και να το καταρίψω...
Βέβαια, επειδή ο άνθρωπος έχει μάθει να μην ακούει κανέναν, και γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε Πλάτωνα, πες μου αν θέλεις, γιατί νομίζεις πως το κάνει αυτό ο Όσσο? Δεν νομίζω πως βρίσκεται στον αντίποδα με κάποιους ανθρώπους, σοφούς της αρχαιότητας. Ο Όσσο λάτρευε το αρχαία ελληνικό πνεύμα και μιλούσε πολλές φορές με τόσο πάθος γι' αυτό, που όσοι τον άκουγαν, έλεγαν "καλά, αυτός τώρα μας λέει για τους Αρχαίους Έλληνες ? ε, τα ξέρουμε αυτά..."
Θα 'θελα πάντως να κουβεντιάσουμε.
Σ' ευχαριστώ,
Deva
ας πω και γω,λακωνικα, καποιες προσωπικες αποψεις,μιας και ηρθα, και κατοπιν ας μιλησω κατα πως ο ρολος του συντονιστη επιτασσει:
- Αμαρτια πραγματι ειναι η αγνοια
- Ανοητες ερωτησεις δεν υπαρχουν. Υπαρχουν μονον ανοητες απαντησεις.
- Η Γνωση δεν ειναι πανακεια. Η Γνωση,απλα, ειναι Δυναμη.
- Τα παντα ειναι Νους.Ο Νους ομως ειναι θειος, δεν ειναι Θεος.
- Ταπεινος ειναι εκεινος ο ανθρωπος ο οποιος Γνωριζει και αποδιδει στα πραγματα την αξια που πραγματικα εχουν.
Deva_Parinito, προσπαθησε να αποφευγεις προσωπικους,υποτιμητικους χαρακτηρισμους κατα των συνομιλητων σου και των πιστευων τους.Αν θες ξαναδιαβασε τους ορους που αποδεχθηκες κατα την εισοδο σου στο Foroum αυτο.
Σε καθε περιπτωση,για να μπορεσει καποιος να κρινει θα πρεπει να εχει εκεινη την Γνωση που θα του επιτρεψει να βλεπει τα πραγματα απο "ψηλα".Πλην ομως, ειναι η Αγαπη εκεινη,οχι σαν γνωση αλλα σαν κατασταση, που μπορει να μετουσιωσει αυτην την γνωστικη κριση σε μια σοφη περιγραφη.
quote:
γνωριζεις οτι λενε πως η καρμικη οπισθοδρομηση σε κατωτερο ειδος προϋποθετει πολυ κακες πραξεις.
Φίλτατε Jonnybegood, νόμιζα ότι μιλούσαμε για "πολύ κακές πράξεις" και όχι για την κλοπή μια καραμέλας, ή ένα ψέμα, ή ένα σπρώξιμο στην ουρά του ΟΤΕ... αυτά είναι πταίσματα, μπροστά σε κάποιον που χρησιμοποιεί σκοτεινές τεχνικές και για να επιτύχει τους όποιους σκοπούς του προκαλεί "παράπλευρες απώλειες"... κοινώς θανάτους αθώων και ουσιαστικά ανυπεράσπιστων ανθρώπων...
quote:
και ναι μεν εμενα στα ανθρωπινα συναισθηματικα μετρα με ικανοποιει το να θυμαται για να "τιμωρηθει", δεν συναδει ομως με την φυση του Θειου!
Και έρχομαι να ρωτήσω... πως και με ποιό τρόπο γνωρίζεις τη φύση του θείου? Αυτό πραγματικά θα ήθελα να το μάθω...
...αλλά να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν πολύ κακό άνθρωπο, αυτός θα έχει την ίδια μεταχείρηση με κάποιον που απατούσε τη γυναίκα του ή με κάποιον που έκλεβε?
Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος παρεμβαίνει ουσιαστικά και αμετάκλητα στις ζωές άθωων και ανακόπτει την "άνοδο" τους, ο Δημιουργός, το θείο, η Υπέρτατη Οντότητα ή όπως αλλιώς θέλεί ο κάθε ένας να Το ονομάσει, δεν θα πράξει τα δέοντα?
...αν όχι, τότε μιλάμε για κάποιο δογματικό θεό... τύπου Γιαχβέ... κάποιον που αφήνει τα πλάσματα/παιδιά/δημιουργήματα του να υποφέρουν... και πίνει αμέρημνος τον καφέ του...
Δεν έχω πρόθεση να θίξω το Θεό κάποιου και σίγουρα δεν έχω ειρωνική διάθεση...
quote:
η "τιμωρια" ειναι ανθρωπινη εφευρεση οπως και η "αμαρτια".δεν υπαρχει στην Φυση!
Xμμμ... το ότι η Φύση δεν μας λέει ότι μας τιμωρεί, δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει... ας πάρουμε ένα παράδειγμα, κάψαμε το δάσος της Πεντέλης για να χτίσουμε, τι έκανε η Φύση?
Στη πρώτη δυνατή νεροποντή άρχισε να υποχωρεί το έδαφος, που πλέον δεν το συγκρατούσαν οι ρίζες των δένδρων και μαζί του πήρε ότι ο άπληστος άνθρωπος είχε φτιάξει...
Άλλο παράδειγμα... κλείνουμε με μπάζα και χτίζουμε πάνω σε ρέματα και ποτάμια... τι κάνει η Μαμά Φύση?
... στη πρώτη καταιγίδα η πυροσβεστική υπηρεσία και ο στρατός τρέχουν να φτιάξουν τοίχους από σάκκια...
Να μη μιλήσω για τα τροπικά δάση, τους πόλους, και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας...
Όλα αυτά έχουν ένα όνομα... τιμωρία!... είτε θέλουμε να το δεχτούμε, είτε όχι... δράση και αντίδραση, είναι όλα... εμείς δρούμε εναντίον της (και εναντίον των εαυτών μας) και Αυτή αντιδρά αμυνόμενη...
Σου εύχομαι ότι καλύτερο Jonny... χαίρομαι και εγώ που τα λέμε...
.
.
.
The She Mantis...

quote:
Αν κάποιος γράψει *(ΓΕΝΙΚΑ), πως υπάρχει περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, πριν απαντήσω θα το εξέταζα, (γύρω μου, από ότι βλέπω, ψέματα δεν λέει ….ίσως να αφορά και εμένα….Για να το δω, ποτέ δεν είναι αργά!)
Ο νους Πλάτωνα, δεν μπορεί να κατανοήσει το "γενικό". Κι επειδή δεν μπορεί να το κατανοήσει, το ερμηνεύει όπως ο ίδιος γουστάρει.
Εγώ, για παράδειγμα, και δεν το λέω τώρα για δείξω κάτι έτσι?, όταν παραδίδω μάθημα στο φροντιστήριο, δεν μπορώ να μιλήσω "γενικά" για έναν νόμο της Φυσικής. Πως θα μάθουν τα παιδάκια ? Τι να τους πω δηλ ? "Ξέρετε, παιδιά, γενικά ισχύει αυτό, αλλά, εντάξει, μπορεί να κάνω και λάθος." Ξέρεις τι θα πεί ένας μαθητής της Γ' Λυκείου ? "Άντε ρε, πλάκα μας κάνεις ?". Θα μάθει νομίζεις ? Εκεί όμως οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, εγώ είμαι ο καθηγητής, τα παιδιά είναι οι μαθητές. Εδώ, σε τέτοια φόρουμ, τα πράγματα μπερδεύονται.
Γι' αυτό, και μην νομίζει δηλ. κάποιος, πως υποτιμώ τους συνομιλητές μου, άκουω, δεν είμαι κουφός, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το "γενικό", θέλω να ξεσκονίζω την "γενικότητα", γι' αυτό πολλές φορές ρωτώ "Τι εννοείς ? δεν το καταλαβαίνω." Συνήθως, όταν οι περισσότεροι προσπαθούν να αναλύσουν αυτό το "γενικό" που έμαθαν από κάποιους άλλους, που διάβασαν, ή που άκουσαν, συνήθως, λένε μπούρδες. Η γενικότητα, κανέναν δεν εξυπηρετεί, μόνο τους συντονιστές και τους διαχειριστές των φόρουμς...
Ο νους κατανοεί το απόλυτο, όσο κι αν αυτό φαίνεται... πως να το πω ? "εγωιστικό" ? δεν ξέρω... για κάποιον που το ακούει...
Όταν μιλάει κάποιος λοιπόν γενικά, αυτό που κάνει, είναι να αφήνει τους υπολοίπους που τον ακούν στο ίδιο σημείο που ήταν, προτού τους μιλήσει. Σαφώς, τους προβληματίζει, δεν λέω, μα δεν τους αλλάζει. και πάλι δεν εννοώ πως εγώ μιλώ για αλλάξω κάποιον, έτσι ?. Ε, τι γίνεται στο τέλος ?, ναι, εντάξει, όλοι συμφωνούν, ε, ωραία, υπάρχει περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, ωραία, συμφωνώ, ε, και μετά ? Τι θα γίνει δηλ ? Έτσι θα μένει ο άνθρωπος ? Εγκλωβισμένος στην περιορισμένη αντιληπτική του ικανότητα ?
Πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα φίλε, όσο κι αυτό φαίνεται, έτσι, "ηγετικό", ή, δεν ξέρω πως να το πω. Είναι δίκοπο μαχαίρι, δεν λέω, είναι επικίνδυνο, μπορεί να πουν πως είσαι Διάολος, μπορεί να πουν πως είσαι και Θεός, όσοι σε ακούσουν. Δεν είναι όμως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, ας πούμε κάτι άλλο βρε αδελφέ, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη σοφία, μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη μπούρδα. Να! τι παρατηρώ, αναλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια. Του μυαλού μας... ροκανίδια, που λέει κι ο Μανώλης...
Τα δέοντα,
Deva
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 13:55:48
Deva Parinito
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 14:07:06
quote:
Deva_Parinito, προσπαθησε να αποφευγεις προσωπικους,υποτιμητικους χαρακτηρισμους κατα των συνομιλητων σου και των πιστευων τους.
Δεν υποτιμώ κανέναν, συντονιστή. Όποιος με υπερτιμά, θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποτιμηθεί και από μένα. Μην με υπερτιμάτε λοιπόν, για να μην σας υποτιμώ. Όποιος το κατανοήσει αυτό, δεν θα πει τίποτε για μένα, θα γλυτώσει από πολλές σκοτούρες, όπως π.χ. να κάθεται και να γράφει ανόητες απαντήσεις προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά των λόγων του, χάνει τον χρόνο του λοιπόν. Το φόρουμ είναι ενδιαφέρον. Όποιος νομίζει πως θα μάθει κάτι, καλά κάνει, όποιος θέλει να προβάλει το "εγώ" του, είναι χάσιμο χρόνου. Οι άνθρωποι διαβάζοντας, λίγα μαθαίνουν, βλέποντας και ακούγοντας, μαθαίνουν περισσότερα, όταν καρδιοχτυπήσουν, τα μαθαίνουν όλα. Ασχέτως αν δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο, δεν έχει σημασία...
Όποιος με διαχωρίσει και με κατατάξει κάπου, ό,τι κι αν πει, βλακεία θα είναι, λάθος θα κάνει, και θα απέχει πολύ από ό,τι εγώ είμαι.
Ωστόσο, έχεις δίκιο στο εξής : "Προσωπικούς χαρακτηρισμούς"
Εντάξει, θα προσπαθήσω να αποφύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που δεν είναι υποτιμητικοί, στο ξαναλέω...
Ευχαριστώ,
Deva
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 14:59:44
quote:
Όχι γιατί δεν εμαθα... (η στον ιδιο ελειπε ενέργεια, είχε και το γνωρίζω), μα πως την χρησιμοποιούσε?
Μην ψάχνεις να βρεις πως χρησιμοποιούσε ΑΥΤΟΣ την ενέργεια, που ο ίδιος λες πως είχε. Μπορεί να την χρησιμοποιούσε και λάθος. Παρ' την και χρησιμοποίησέ την ΕΣΥ, με τον δικό σου τρόπο. Κι όχι μόνο από τον Osho δηλ. Θες απ' τον Ιησού ? Πάρ' την από τον Ιησού. Θες από τον Πλάτωνα ? Πάρ' την από αυτόν, κι αυτός έχει. Θες απ' τον Ηράκλειτο ? Πάρτ' την. Για την χρήση θα μιλάμε τώρα?
Η ενέργεια που απελευθερώνει ένα άτομο, ο πυρήνας του, είναι τεράστια, το γνωρίζεις. Μπορεί να σώσει κόσμο, μπορεί να σκοτώσει και κόσμο. Την γνωρίζουμε όμως, την πήραμε, την κατέχουμε, την διαχειριζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με αυτήν, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές βόμβες, μπορούμε όμως και την εφαρμόσουμε για να ωφελιθούμε. Διάλεξε, διάλεξε τον ρόλο σου, πρέπει να διαλέξεις, μόνος σου ή - αν δεν μπορείς, που μπορείς δηλ, εσύ, έτσι νομίζω - να διαλέξουν άλλοι για σένα.
Λες να μας ενδιαφέρει, αν ο πυρήνας ενός ατόμου κάνει λάθος που ο ίδιος μας την προσφέρει ? Ε, τι λες ? είναι λάθος ο πυρήνας που μας δίνει αυτή την ενέργεια ? Αν οι επιστήμονες φίλε μου, είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους εκεί, θα είχαν χάσει την ίδια την ενέργεια.
Μην επικεντρώνεσαι εκεί. Θα αστοχήσεις....
Φιλικά,
Deva
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 15:50:37
Edited by - Deva_Parinito on 17/04/2005 15:56:53
quote:Να ερμηνευσω; Τι ακριβώς θες να ερμηνεύσω; Ή μήπως δε ξερεις τι θες; Αυτο το "κατάσταση περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας" θα πρεπει να σου εκανε μεγάλη εντύπωση γιατι απ'ότι βλέπω το έχεις κάνει καραμέλα. Είσαι λίγο κομπλεξικός ή μου φαίνεται;
Ό,τι δεν μπορείς να το ερμηνέψεις, το τοποθετείς σε μια "κατάσταση περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας" κι έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο. Εντάξει, φίλε, ηρέμησε, έτσι, έτσι όπως τα λες είναι....
Πίστεψέ με, ήρεμος είμαι. Βλέπεις τετοιους σα και σενα έχω γνωρίσει πολλους,
δήθεν μάγκας, δήθεν "έχω φαει τη ζωή με το κουτάλι", δήθεν αρχιμάστορας της λαϊκής σοφίας και σαν ακόμη ένας δήθεν Μεσσιας ήρθες να μας κουνήσεις τα κλειδιά του παραδείσου...δε μου κανεις καμμια εντυπωση φίλε μου. Δεν μασάμε, κατάλαβες ή θελεις να κάνω και ερμηνεία.
Α, και για να μη μπερδευτείς, δε σε υποτιμώ, ούτε σε υπερτιμώ όπως λες(!) Το "δηθεν" δηλώνει τα πραγματα ως έχουν.
Εγώ παραπάνω ως συμβουλή σου είπα ν'ακούς με προσοχή αυτα που λεν οι συνομιλητές σου κι εσύ γι ακόμη μια φορά κρεμάστηκες απο μια φράση και κανεις κούνια.
quote:Αρα καλό και κακό, αμαρτωλό και άγιο δεν υπάρχει εφόσον "όλα τούτα είναι ένα και το αυτό". Αυτό δεν έλεγα κι εγώ πιο πάνω; Ποιο ακριβώς είναι αυτο που δεν ισχύει για σένα και γιατί; Ή διαφωνείς έτσι για να διαφωνεις;
Αυτό για μένα, δεν ισχύει φίλε, και επειδή έχω βαρεθεί να το ακούω από τους μπουρδοφιλόσοφους, σου λέω κι εγώ μια συμβουλή : ψάξε να βρεις την κρυμμένη αρμονία μεταξύ του καλού και του κακού, του αμαρτωλού και του άγιου και θα δεις πως όλα τούτα είναι ένα και το αυτό.
Μάλλον έσυ θα πρεπε να ηρεμήσεις. Τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμους που έχεις σπειρει δε θα τους σχολιάσω γιατι ξέρω τι είμαι και δε μ' αγγιζουν.
Αυτα, και πολύ ασχολήθηκα με τη πάρτη σου γιατι έτσι κι αλλιώς η βαθια ριζωμένη νοοτροπία που έχεις δε προκειται ν'αλλάξει μέσα σε λίγες σειρές.

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος