- "Να πεθαίνεις και να λες, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!" Ν. Καζαντζάκης - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Απ'ότι κατάλαβα, συμφωνούμε στα σημαντικότερα τουλάχιστον σημεία.
Απλά, χρησιμοποιούμε μία κάπως διαφορετική γλώσσα.
Συμφωνώ και επαυξάνω στην παρατήρησή σου:
"ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ;;;;;;;; ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ; ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΜΕΝΗ.....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΙΧΝΗ.......ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ............"
Ποτέ ο δρόμος δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Άλλωστε, αυτός που βρίσκεται πιο μπροστά, μπορεί να γίνει μονάχα το φανάρι για να δεις κι εσύ το δρόμο, αλλά δεν μπορεί να τον βαδίσει αντί για σένα.
Όμως οι δρόμοι της εξέλιξης, στην πορεία αρχίζουν να ενώνονται, όταν πάυει να κυριαρχεί η χωριστικότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα βαδίσεις τον δρόμο κάποιου άλλου. Δεν έχει αξία έτσι!
Και ένα σχετικό απόσπασμα - από τη Μπαγκαβάτ Γίτα κι αυτή τη φορά...
...
Είναι καλύτερα για τον καθένα, ο δικός του νόμος δράσεως έστω και ατελής, παρά ο νόμος του πλησίον, έστω κι αν εφαρμόζεται καλά. Καλύτερα να αφανισθείς μέσα στον δικό σου νόμο, είναι επικίνδυνο να ακολουθήσεις το δρόμο του πλησίον."
κάνε κλικ!![]()
Ποτέ μην παραδεχτείς τα όρια του ανθρώπου. Να σπας τα σύνορα. Να αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου. Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Αγαπητή μου amalia,
χαίρομαι αν πρόσθεσα κι εγώ ένα λιθαράκι στο υπέροχο θέμα σου.
Γράφεις pixeldream
quote:
ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ......ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ........ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΩ....ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΕΡΟΣ......ΑΠΛΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΝΟ........ΜΗΠΩΣ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΤΙ;......ΑΒΥΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ......Η ΑΒΥΣΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΜΩΣ
Ο δρόμος που διανύει κανείς προκειμένου να προσεγγίσει τον κεντρικό τον μοναδικό πυρήνα του εαυτού του, της αναζήτησης επαφής με το βαθύτερο μέρος, το αρχέτυπο του Είναι, σημειώνεται μέσα στη στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει... να της δώσει διάρκεια... μια υπερφυσική διάρκεια.
Και τότε πράγματι χάνεται η αίσθηση της θλίψης και της χαράς, γιατί μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση, πιο πλατιά, όπου οι ποιοτικές εκτιμήσεις δε μετράνε.. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε πως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν προσδιορίζονται απο το χρόνο και τον χώρο, ερχόμενα απο το παρελθόν και επεκτεινόμενα στο μέλλον, αλλά γεννιούνται και ξαναγεννιούνται κάθε στιγμή.
"Κάθε στιγμή το κάθε τι ξαναδημιουργείται, όμορφο απο την αρχή στα μέτρα της καρδιάς λέει ο Ελύτης.
Πρέπει να αδειάσουμε το θάνατο απ' αυτά που του 'χουμε φορτώσει, να τον φτάσουμε στην απόλυτη καθαρότητα για ν' αρχίσουν να ξεχωρίζουν μέσα απ' αυτόν τα αληθινά βουνά κι η αληθινή χλόη, ο γδικιωμένος κόσμος γιομάτος δροσοσταλίδες που λάμπουν καθαρότερες απο τα πιο πολύτιμα δάκρυα.
Να τι είναι αυτό που περιμένω κάθε χρόνο, με μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή: Την πλήρη αντιστροφή, την απόλυτη διαφάνεια...
...Και αυτός αλήθεια που ήμουνα,
Ο πολλούς αιώνες πριν.
Ο ακόμα χλωρός μες στην φωτιά.
Ο άκοπος απο τον ουρανό.
{Άξιον Εστί} Ο. Ελύτης
Κι ο Καζαντζάκης
Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζουνται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου.
Θέλω μια στιγμή, προτού με συντρίψουν, να ανοίξω τα μάτια μου και να τις δω. Αλλο σκοπό δεν δίνω στη ζωή μου.
Ξεκίνησα από ένα σκοτεινό σημείο, τη Μήτρα, οδεύω σε ένα άλλο σκοτεινό σημείο,το Μνήμα. Μια δύναμη με σφεντονάει μέσα από το σκοτεινό βάραθρο, μια άλλη δύναμη με συντραβάει ακατάλυτα στο σκοτεινό βάραθρο.
Δεν είμαι ο κατάδικος που τον πότισαν κρασί για να θολώσει το μυαλό του, με λαγαρά τα φρένα, νηφάλιος, δρασκελώ το ανάμεσα στους δυό γκρεμούς μονοπάτι.
Κι ο Πίνδαρος
Στην χώρα των Υπερβορείων,
κανείς δεν φτάνει
"μήτε με τα πόδια, μήτε με καράβι" αλλά
"Τόλμα τε
και σθένει"
και "Θρασεία πνέων καρδία"
pixeldream γράφεις:
quote:
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ........ΑΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ.....ΒΑΛΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ......ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ;.....ΑΔΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΞΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.......ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
H Ποίηση pixeldream έχει εκπαιδευτική αποστολή. Διαβάζοντας ένα ποίημα νοιώθεις σαν παιδί και γίνεσαι παιδί. Ο Λόγος σε συνεπαίρνει, αφήνεσαι στα χέρια του ποιητή για να σου μάθει πως να βλέπεις, τα αυτιά σου πως ν' ακούνε και τα ρουθούνια σου πως ν' ανασαίνουν ξανά τις μυρωδιές της γης.
ΠΩΣ ΌΧΙ ΤΙ!!! Σου δείχνει τον άλλο τρόπο, την άλλη οπτική, την σημαντικότητα του ...ασήμαντου, την ανάγκη της "δεύτερης" ματιάς. Όχι αυτά που συλλαμβάνει η όραση αλλά αυτά που η καρδιά βλέπει. Η πραγματικότητα των πραγμάτων που μας παρέχει η φαντασία και το πνεύμα κι όχι η αίσθηση της οράσεως.
Ένας μηχανισμός είναι η Ποίηση που μηχανοποιεί τον άνθρωπο και τις σχέσεις του με τα πράγματα. Ο Ποιητής φτάνει στο σημείο να προσεταιρίζεται την αντίφαση του. Η χαρά και η θλίψη, το πάθος και η έκσταση, το όνειρο και η δράση, ο φόβος και η ελπίδα, η θέρμη κι η δροσιά, το ναι και το όχι, επιτέλους συναντιούνται, συμφιλιώνοντας το θάνατο με την ζωή
Απο την άλλη μεριά είμαι ο ίδιος.
{Π, 122}
Μη μόνον, όσα βλέπετε πιστεύετε, των ποιητών το βλέμμα είναι οξύτερον.Κ. Π. Καβάφης
"...Kαι πλατύς επάνου ο ουρανός,
για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη.
Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας.
...Εντολή σου, είπε, αυτός ο κόσμος
και γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι.
...Διάβασε και προσπάθησε και πολέμησε είπε.
Ο καθείς με τα όπλα του, είπε.
{Άξιον Εστί}
Φιλία κι εκτίμηση σ' όλους
lorenzo

quote:
ΑΔΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΞΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.......ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Όχι να βλέπεις πως πηδάει η σπίθα από τη μια γενεά στην άλλη,
παρά να πηδάς, να καίγεσαι μαζί της."
Καζαντζάκης, Ασκητική
κάνε κλικ!![]()
Ποτέ μην παραδεχτείς τα όρια του ανθρώπου. Να σπας τα σύνορα. Να αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου. Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
quote:
Και τότε πράγματι χάνεται η αίσθηση της θλίψης και της χαράς, γιατί μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση, πιο πλατιά, όπου οι ποιοτικές εκτιμήσεις δε μετράνε..
ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΕΙΣΑΙ.....ΤΙΠΟΤΑ....ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΘΛΙΨΗ/ΧΑΡΑ...ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ.
ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ή ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ;.....ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ..........ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ;.....ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ..."ΜΕΤΡΑΝΕ"....ΧΑΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ....ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΗ.
quote:
Τότε θα μπορέσουμε να δούμε πως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν προσδιορίζονται απο το χρόνο και τον χώρο, ερχόμενα απο το παρελθόν και επεκτεινόμενα στο μέλλον, αλλά γεννιούνται και ξαναγεννιούνται κάθε στιγμή.
Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.....ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ...ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ/ΖΟΥΜΕ/ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ......ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.
quote:
Κι ο ΚαζαντζάκηςΜα μέσα μου νογώ να στροβιλίζουνται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου.
Θέλω μια στιγμή, προτού με συντρίψουν, να ανοίξω τα μάτια μου και να τις δω. Αλλο σκοπό δεν δίνω στη ζωή μου.
Η ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟΥΣ...ΤΥΧΟΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.........ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ.
quote:
H Ποίηση pixeldream έχει εκπαιδευτική αποστολή. Διαβάζοντας ένα ποίημα νοιώθεις σαν παιδί και γίνεσαι παιδί. Ο Λόγος σε συνεπαίρνει, αφήνεσαι στα χέρια του ποιητή για να σου μάθει πως να βλέπεις, τα αυτιά σου πως ν' ακούνε και τα ρουθούνια σου πως ν' ανασαίνουν ξανά τις μυρωδιές της γης.
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΑΜΑΛΙΑ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΩ/ΑΚΟΥΩ......ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΕ ΠΝΙΓΟΥΝ.....ΑΝΑΠΝΕΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ....ΜΥΡΙΖΩ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.....ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ.....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ.....Η ΑΝΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ........ΟΠΩΣ ΚΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
quote:
Η πραγματικότητα των πραγμάτων που μας παρέχει η φαντασία και το πνεύμα κι όχι η αίσθηση της οράσεως.
ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ/ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ/ΦΑΝΤΑΣΙΑ....ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ/ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ/ΦΑΝΤΑΣΙΑ...ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΣΑΙ.
amalia
quote:
Άλλωστε, αυτός που βρίσκεται πιο μπροστά, μπορεί να γίνει μονάχα το φανάρι για να δεις κι εσύ το δρόμο,
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΙΟΣ/ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ.....ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ.......ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ.....ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.
Sinks, dashed by seismic waves..."
CRADLE OF FILTH
Death Magick For Adepts
Don't judge a book just by the cover
Unless you cover just another
And blind acceptance is a sign
Of stupid fools who stand in line.
pixeldream
quote:
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ.....
Δεν διαφωνώ. Άλλωστε το έχω γράψει:
"Η ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟΥΣ...ΤΥΧΟΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.........ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ"
ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ/ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ/ΦΑΝΤΑΣΙΑ....ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ/ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ/ΦΑΝΤΑΣΙΑ...ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΣΑΙ
Νομίζω ότι το προφανές είναι ορατό, απλοϊκό κι "επίπεδο".
Το φως όμως έχει διαβαθμήσεις..σκιές...
Το απόλυτο φως, η ολόπλευρη θέαση είναι το Όλον.
Αν νομίζεις ότι αυτός ο σκοπός είναι απλός και περιοριστικός, είναι σεβαστή ως άποψη σου.
Αλλά το ΕΝΑ ως ζητούμενο σε μένα ως σκοπός και στόχος ζωής δεν είναι όπως πεζά και επίπεδα τον μετράς ως 1. Είναι το απόλυτο ΕΝΑ που εμπεριέχει το ΟΛΟΝ, την ΟΥΣΙΑ. Το "ξεφλούδισμα" των διαφανιών στην πορεία προς το απόλυτο φως, η διασαφήνιση, η πλήρης διαφάνεια.
Αυτή η πορεία προς τα έσω, προς την ουσία αποκαλύπτει συνεχώς κάτι καινούργιο μη ορατό με την πρώτη ματιά. Αυτό ονομάζω αναγέννηση. Αναπαρθένευση της εικόνας! Εξαγνισμός!
Καινούρια, φρέσκια πέρα απ' το χρόνο αφου ο χρόνος της ματιάς της προσλαμβάνουσας εντύπωσης συμβαίνει ταυτόχρονα με την διασαφήνηση!
Αλλά βέβαια αυτή είναι η δική μου θέαση. Η δική σου είναι δική σου!!! Εσύ, εγω κι ο καθένας "βλέπει ό,τι έχει στο μάτι του όπως λέει κι ο Καβάφης κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό, αναγκαίο και φυσικό.
Φιλία και εκτίμηση
lorenzo

quote:
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ....ΜΕ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΤΟΥ.
quote:
Αλλά βέβαια αυτή είναι η δική μου θέαση. Η δική σου είναι δική σου!!! Εσύ, εγω κι ο καθένας "βλέπει ό,τι έχει στο μάτι του όπως λέει κι ο Καβάφης κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό, αναγκαίο και φυσικό.
Συμπαθάτε με που θα πάρω το λόγο δίχως να έχω μελετήσει τον Καζαντζάκη, αλλά ως προσκεκλημένος της amalia σε αυτήν τη συζήτηση, της οποίας το έρεισμα έδωσα σχολιάζοντας την υπογραφή της σε μιά άλλη συζήτηση, θα 'θελα να διατυπώσω ένα σύντομο σχόλιο.
quote:
Να σπας τα σύνορα!
Κάποιων ανθρώπων το πνεύμα γιράσκει παράλληλα με το σώμα, επειδή η "καρδιά" τους έχει υποταχθεί σε αυτό.
Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να σπάσουν τα σύνορα της δέσμευσης αυτής και γιράσκουν αεί διδασκόμενοι. Είναι πάντοτε ακμάζοντες στην καρδιά, οφελώντας παράλληλα, λόγω συνέπειας, από την πνευματική αυτή διαδικασία και το σώμα.
Τι κυριαρχεί μέσα μας, η αιωνιότητα η ο χρόνος; Η αγάπη ή ο φόβος;
quote:
Πως θα την βρούμε μέσα μας και πως θα την ακολουθήσουμε;
Μια μικρή αλλαγή..
"Όταν αυτή μάς βρει, πώς θα την ακολουθήσουμε;"
Τα σύνορα του ανθρώπου.
Ποιά είναι για εσάς τα σύνορα του ανθρώπου;
Είναι πολλές οι στιγμές στη ζωή μας, που σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σα να χτυπάμε σε ένα αόρατο όριο, ένα σύνορο, αν και σαν μικρά παιδιά, πιστεύαμε πως όλος ο κόσμος είναι απέραντος, δεν έχει σύνορα, ούτε όμως και ο δικός μας είχε, μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα.
Ουσιαστικά η διαπαιδαγώγησή μας βασίστηκε, στο να μας θέτουν σύνορα - όρια στο τι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε.
Έτσι, η ζωή μας γέμισε σύνορα και τοίχους απροσπέλαστους, μορφές που μέσα τους φυλακιστήκαμε κι εμείς ως όντα που με τη γέννησή τους πήραν μορφή.
Η γέννησή μας στον κόσμο αυτό της φυσικής ύπαρξης, είναι ένας περιορισμός, ένα σύνορο.
Γιατί να υπάρχουν τα σύνορα;
Κι έτσι, ενώ σιγά σιγά μάθαμε τι δεν είμαστε και τι δεν μπορούμε να καταφέρουμε, άρχισε να ξυπνά μέσα μας ένα παράπονο. Γιατί;
Επειδή φοβόμαστε το θάνατο, το τέλος, το ύστατο όριο.
Για να πολεμήσουμε αυτόν τον εχθρό, προσπαθούμε να αναπαράγουμε τον εαυτό μας, σε όποια έκφραση μας είναι δυνατή.
Βάζουμε στόχους, άλλοτε για να ξεχάσουμε κι άλλοτε για να ξεπεράσουμε το μεγάλο σύνορο.
Τότε, τα σύνορα λειτουργούν ως κίνητρα για να θέσουμε στόχους, να εξελιχθούμε,
τότε τα σύνορα, γίνονται προϋπόθεση για να αποκτήσουμε συνείδηση.
Έχει "ο άνθρωπος του Καζαντζάκη", σύνορα;
Ποιον άνθρωπο εννοεί ο Καζαντζάκης στην ασκητική;
Ποιος γεννημένος σε αυτόν τον κόσμο, δεν μπορεί να αναγνωρίσει σύνορα;
Μήπως ο Εσωτερικός Ανθρωπος, αυτός που φυλακίζεται κατά τη γέννησή μας, μόνο και μόνο, για να βιώσει την ευδαιμονία του να σπάσει τα δεσμά του; Να ανεβάσει τη συνείδησή του σε τέτοια ύψη, που κανένα σύνορο δεν θα τον φτάνει. Στη χώρα που δεν υπάρχουν σύνορα, στην αιωνιότητα του Όντος, στο Είναι.
Εσάς, τι σκέψεις σας γεννάει η φράση αυτή της Ασκητικής;
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
φοβερό!
Όταν έγραφα το προηγούμενο μήνυμα για τα σύνορα, δεν είχα δει ότι έγραψες...για σύνορα κι εσύ!![]()
Καλώς ήρθες στο θέμα αυτό.
quote:
"Όταν αυτή μάς βρει, πώς θα την ακολουθήσουμε;"
Πρέπει να χτίσουμε μια γέφυρα Ευθύμη.
Μια γέφυρα διαφορετική από αυτές ίσως που ξέρουμε, με κλίση προς τα πάνω.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο πόνος, και η χαρά.
Ο πόνος, αντιστοιχεί σε όλα όσα θα χρειαστεί να αποβάλλουμε από αυτό, με το οποίο ταυτίζουμε την τοποχρονική ύπαρξή μας. Πρέπει να γκρεμίσουμε κάποια πράγματα, για να χτίσουμε νέα και καλύτερα. Να κάνουμε χώρο μέσα μας, γιατί η καρδιά πνίγεται και η φωνή της δεν ακούγεται στα πολυάσχολα αφτιά μας.
Η χαρά - από την άλλη - είναι αυτή που πρέπει να στραγγίξουμε, για να αντλήσουμε το απόσταγμα της καρδιάς. Αυτό, που θα μας κάνει να θέλουμε να χτίσουμε τη γέφυρα.
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
quote:
Ποιά είναι για εσάς τα σύνορα του ανθρώπου;
Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ.
quote:
Γιατί να υπάρχουν τα σύνορα;
ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΠΙΝΟΗΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.....Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ -ΑΥΤΟ-ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ......ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ......Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ -ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΙΑ- ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ.....ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
quote:
Ποιος γεννημένος σε αυτόν τον κόσμο, δεν μπορεί να αναγνωρίσει σύνορα;
ΟΣΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ/ΑΠΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ""ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ""...ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟΧΟΣ....ΝΑ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ...ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ...ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ/ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ευθύμης
quote:
Τι κυριαρχεί μέσα μας, η αιωνιότητα η ο χρόνος; Η αγάπη ή ο φόβος;
ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕΣ....ΚΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.......ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
quote:
Συμπαθάτε με που θα πάρω το λόγο δίχως να έχω μελετήσει τον Καζαντζάκη,
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΕ ΜΙΣΟΥΜΕ............ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ......ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.....ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΙΛΑΕΙ......ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ......ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΛΑΔΗ.....ΟΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ;
ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ;...........ΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ.