ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Αίολος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
24/09/2005, 02:09:14
quote:

Φίλε μου η ερώτησή σου "τί απέγιναν εκείνοι οι Ρωμαίοι" μάλλον είναι ρητορική. Όπως βλέπεις και εσύ ΕΚΕΙΝΟΙ οι Ρωμαίοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μόνο που τώρα λέγονται -"χαϊδευτικά"- "Ρωμηοί"

Θέλεις να πείς ότι διώξαμε τους Τούρκους αλλά μας έμειναν οι Ρωμαίοι;;; Ώου!
Που να το πεις και ποιός να σ' ακούσει φίλε arisseirios.
Θα σου την πέσουνε όλοι οι "ιστορικοί" και θα σε βγάλουνε τρελό.
Και άντε να κσεκολλήσεις την ρετσινιά μετά!
Κι ο κοσμάκης ποιόν θα πιστέψει μετά από τόση πλύση που έχει υποστεί;
...! Είδες ε;

Edited by - Αίολος on 24/09/2005 02:12:33

ilios35Μέλος
25/09/2005, 01:40:54
ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΗΣΑΝ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ?
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ 1821 ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ?
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ,ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΠΡΟΕΞΕΧΟΝΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ .ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ .ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΑΝ ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ .
stemixΜέλος
26/09/2005, 10:50:48
Τι να πω ρε παιδιά... Δεν νομίζω ότι έχει κανείς μας την ανάλογη γνώση να δώσει μία απάντηση. Και εγώ μπερδεμένος είμαι.
Αν και αυτό που έχω σαν γενική ιδέα, είναι ότι Έλληνες-->Ρωμαίοι-->και ξανά Έλληνες, είναι διαφορετική ονομασία για τον ίδιο λαό.
Και μια ζωή η ιστορία μας δείχνει ότι είχαμε μία ιδιαίτερη προτίμηση στο να σφαζόμαστε μεταξύ μας, και το κάναμε πάντα καλά. Και πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περίοδο που ασχολούμαστε, πάλι μεταξύ μας σφαζόμασταν, αλλά αυτή την φορά για θρησκευτικούς λόγους.
Μπορεί και να κάνω λάθος. Για αυτό σε ρωτάω φίλε Αίολε, αν μπορείς, έστω και λίγο απλοϊκά να μου εξηγήσεις γιατί πιστεύεις ότι αυτοί που σφάζανε τους Έλληνες πιστούς της παλιάς θρησκείας, δεν ήταν Έλληνες χριστιανοί και ήταν Ρωμαίοι ή κάτι άλλο. Η πλειοψηφία των Ρωμαίων αν δεν κάνω λάθος, με την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κων/πολη, έμεινε στην Ρώμη.
Και μην ξεχνάς ότι και κατά τον εμφύλιο του 1945, Έλληνες πάλι σφάζανε Έλληνες. Δεν ήταν Ρώσοι ή Αμερικανοί. Εμείς ήμασταν. Δεν ξέρω αν είναι άσχετο αυτό, αλλά περίπου αυτή την εντύπωση έχω και για την εν λόγω περίοδο.

Edited by - me

26/09/2005, 16:04:57
quote:
Αν και αυτό που έχω σαν γενική ιδέα, είναι ότι Έλληνες-->Ρωμαίοι-->και ξανά Έλληνες, είναι διαφορετική ονομασία για τον ίδιο λαό.

Ελληνες με προγόνους Ρωμαίους, γίνεται; Προγόνους Ρωμαίους έχουν οι Ρωμαίοι. Οι Ελληνες έχουν τους δικούς τους.
Ετσι μας το έχουνε περάσει φίλε stemix. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κι έτσι...
Διαμόρφωση συνειδήσεων μέσω της ιστορίας λέγεται.
Χαίρομαι που ρώτησες και δεν (απλώς) αγνόησες αυτά που κατέθεσα.
Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω όσο πιό απλά μπορώ.
quote:
Για αυτό σε ρωτάω φίλε Αίολε, αν μπορείς, έστω και λίγο απλοϊκά να μου εξηγήσεις γιατί πιστεύεις ότι αυτοί που σφάζανε τους Έλληνες πιστούς της παλιάς θρησκείας, δεν ήταν Έλληνες χριστιανοί και ήταν Ρωμαίοι ή κάτι άλλο.

Δεν το πιστεύω φίλε μου. Προκύπτει από αυτό πού κατέθεσα.
Δεν υπήρχαν τότε "Ελληνες χριστιανοί" όπως προκύπτει και από μία άλλη δήλωση του Σχολάριου την οποία έχω ξαναπαραθέσει και είναι αυτή: "Ελλην ων την φωνήν, ουκ αν ποτέ φαίην Ελλην είναι, δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ Ελληνες, αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσται δόξης και ει έροιτό με τι ειμί, αποκρινούμαι Χριστιανός είναι." (*)
Πρόσεξε τό "δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ Ελληνες"!
Δηλαδή ένας χριστιανός δεν "φρονείν ως εφρόνουν ποτέ Ελληνες"!
Και πώς "εφρόνουν ποτέ Ελληνες"; Φαίνεται στα δικά του (Σχολάριου) λόγια παρακάτω:
"Σε όλους δε τους άρχοντας-και μεγαλύτερους και μικρότερους-προλέγω ότι αν δεν τιμωρούν αυτούς τους ελληνιστές, αν ανέχονται να βλέπουν τον ελληνισμό να υπερισχύει και δεν κάνουν εκείνα που πρέπει (πυρί, σιδήρω, κλπ), είναι γιατί είναι και οι ίδιοι ειδωλολάτρες και προσπαθούν να κρυφτούν είτε σαν ειδωλολάτρες, θα κριθούν από θεό και ανθρώπους."(*)
Δηλαδή οι λάτρεις της ελληνικής θρησκείας και της "πάτριας παιδείας", όπως είπε ο Πλήθων Γεμιστός.
Και η ελληνική θρησκεία φρονούσε πολύ διαφορετικά από τον χριστιανισμό, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω.
Τώρα, από πότε ταυτίστηκε ο Χριστιανός με τον Ελληνα, διότι μεχρι το 1452 υπήρχε σαφής διαχωρισμός, αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν οι "ιστορικοί". Με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ βέβαια... (πολύ παραμύθι αδερφέ από τους καθηγητάδες)

Γιά σκέψου, εάν μας μάθαιναν στο σχολείο τα ανωτέρω και αυτό:
" Και οι πρόγονοι όμοιοι τους (ραπισμένου και ραπίσαντος) εκείνοι που παρέδωσαν την Κωνσταντινούπολη στον Πορθητή. Οσο και αν κάποιοι εθελοτυφλούν, η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι την κρίσιμη στιγμή άνθρωποι του πάπα υπερασπίστηκαν την πόλη κι ορθόδοξοι χριστιανοί, ιερωμένοι, μοναχοί και λαικοί την παρέδωσαν στους Οθωμανούς.
Με τον πρώτο μετά την άλωση πατριάρχη Γεώργιο Σχολάριο (Γεννάδιο Β') να πρωτοστατεί σε διαδηλώσεις και εκδηλώσεις ενάντια στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ακριβώς τις κρίσιμες ώρες της πολιορκίας. Με δέκα χιλιάδες καλόγερους να διαδίδουν ότι είναι θέλημα Θεού να μπούν οι Οθωμανοί στη Βασιλεύουσα και να κυριεύσουν τη μισή οπότε Αγγελος Κυρίου θα κατέβει από τους ουρανούς, θα καθαιρέσει τον αυτοκράτορα, θα βάλει άλλον και θα διώξει τους εισβολείς. Με πιο πρακτικό τον μοναχό Πέτρο που πήρε άλλους τρακόσιους και πέρασε στις τουρκικές γραμμές. Με τους ευσεβείς ανθενωτικούς να βοηθούν τον Μωάμεθ να χτίσει το οχυρό Ρούμελι Χισάρ. Και με τους "μέσα" να οργανώνουν σαμποτάζ με πιο ηχηρό την ανατίναξη του Ιπποδρομίου. Και την κρίσιμη ώρα να υποδέχονται τους αφηνιασμένους κατακτητές ως ελευθερωτές. Ο θρύλος για την Κερκόπορτα δεν πλάστηκε τυχαία. Αλλωστε ο ίδιος ο αδελφός του τραγικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ήταν αυτός που πρώτος, με συμμάχους τους Οθωμανούς, προσπάθησε να πάρει την Πόλη "στο όνομα της Ορθοδοξίας.."

[Απόσπασμα από το άρθρο του Κ. Μπρούσαλη με τίτλο "Εάλω η Πόλις και το χαστούκι" στην στήλη Αντιθέσεις - Εφημερίδα Εθνος 28/5/2001]"

...τι νομίζεις ότι θα κάναμε;
Και σε όλη αυτή την ιστορία οι Ελληνες απλά δεν υπάρχουν ούτε σαν έθνος, ούτε σαν ονομασία, διότι απαγορεύοντο και τα δύο επί ποινή θανάτου... Από τους Ρωμαίους Χ.Ο. στους οποίους ήταν ΑΚΟΜΗ υπόδουλοι οι Ελληνες!
Εάν όλα αυτά δεν τα ξέρουν οι "ιστορικοί", τότε δεν είναι ιστορικοί.
Εάν τα ξέρουν, και δεν μας τα λένε, τότε είναι προπαγανδιστές και απατεώνες.

quote:
Η πλειοψηφία των Ρωμαίων αν δεν κάνω λάθος, με την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κων/πολη, έμεινε στην Ρώμη

Ισως, αλλά η διοίκηση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με όλον τον κόσμο και στρατό που συνεπάγεται αυτό, μεταφέρθηκε στην νέα πρωτεύουσα.
Την Νέα Ρώμη.

(*)Τα δύο αυτά αποσπάσματα, τα δανείστηκα από το βιβλίο της Λείας Βιτάλη, "Το παραμύθι του μεγάλου φόβου".
Οι παρένθεση δικιά μου.

Edited by - Αίολος on 26/09/2005 16:21:32

stemixΜέλος
26/09/2005, 17:35:02
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε που μπήκες στον κόπο να εξηγήσεις.
Αυτό που έγραψα πάντως:

quote:
Έλληνες-->Ρωμαίοι-->και ξανά Έλληνες

όταν λέω Ρωμαίοι, δεν εννοώ την φυλή, αλλά την Ρωμαϊκή υπηκοότητα που πήρανε οι Έλληνες, όταν αυτή δόθηκε κάπου στο 200μ.Χ. από την Ρώμη στους λαούς που είχε υποτάξει.
Αναρωτιέμαι όμως αν ακόμα και αυτός ο αχαρακτήριστος Σχολάριος ή και ο Λουκάς Νοταράς, εκτός από φανατισμένοι χριστιανοί, ήταν Έλληνες στην φυλή. Αν ήταν, τότε δεν μπορούμε πιστεύω να μιλάμε για Ρωμαίους Χ.Ο εναντίον των υποταγμένων Ελλήνων, αλλά για Ελληνικό αίμα εναντίον Ελληνικού αίματος, ακόμα και αν η μία πλευρά δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την λέξη "Έλληνες".
Δεν μπορώ ας πούμε να δεχτώ ότι ο Βασίλειος Β΄ ήταν Ρωμαίος (στην φυλή). Ή ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Αλέξιος κομνηνός. Ήταν Έλληνες, απλά δίωκαν τους ειδωλολάτρες (καλά, αυτή η λέξη σηκώνει πολύ συζήτηση για τους χ.ο. αν σκεφτούμε τις χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν αγιοποιήσει και λατρεύουν), όπως μισό αιώνα πριν δίωκαν τους κουμουνιστές.
Και τέλος πιστεύω πως το θέμα έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Δηλαδή, αν εγώ ας πούμε είμαι χ.ο. και συλλογιέμαι την Πόλη και λέω "πάλι με χρόνια με καιρούς...", είμαι απόγονος των Ρωμαίων που δυνάστευαν τους Έλληνες και δεν έχω καμία σχέση με τους αρχαίους προγόνους (λέμε τώρα, γιατί και αυτό συζητιέται), ενώ αν θεωρώ την Βυζαντινή περίοδο σκοταδιστική, που κατέστρεψε ότι λαμπρό είχαν αφήσει πίσω τους οι αρχαίοι (που το έκανε), είμαι κατευθείαν απόγονος του Περικλή και του Μιλτιάδη; (καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).
Αρχίζει και μου αρέσει η συζήτηση και χαίρομαι που δεν πετάς τίποτα κορώνες. Ελπίζω να μην τις αρχίσει κάποιος. Συζήτηση κάνουμε

Edited by - me

stemixΜέλος
26/09/2005, 17:51:17
quote:
Δεν υπήρχαν τότε "Ελληνες χριστιανοί" όπως προκύπτει και από μία άλλη δήλωση του Σχολάριου

Χμ, το διάβασα λίγο καλύτερα...
Για το ότι δεν υπήρχαν Έλληνες χριστιανοί, αμφιβάλλω πολύ. Μην κολλάμε με τις λέξεις. Το δέχομαι πως η λέξη Έλληνας είχε αποκτήσει την έννοια του ειδωλολάτρη που πρέπει να ξεριζωθεί. Εγώ όμως μιλάω για το Ελληνικό αίμα (αν και δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση, αλλά χάρην του να γίνω κατανοητός...).
Δηλαδή οι Αθηναίοι ή οι Κορίνθιοι στους οποίους μίλησε ο Πέτρος (ή ο Παύλος ήταν;) και έγιναν χριστιανοί, σταμάτησαν αυτόματα να είναι Έλληνες μιας και απαρνήθηκαν τα αρχαία ήθη, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να σαπίζουν; Μία σαπίλα η οποία πιστεύω πως ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που άρχισαν να θεοποιούνται οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και άλλες αηδίες. Λογικό είναι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να λατρεύουν σαν Θεούς άλλους ανθρώπους, να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την θρησκεία τους και να αρχίζει σιγά σιγά η σαπίλα, η διαφθορά και η αναρχία.
Και όταν κάποιος τους προσφέρει μία νέα θρησκεία σαν τον Χριστιανισμό, τι πιο λογικό, άνθρωποι που από την φύση τους ήταν καλοί, αγνοί, άφθαρτοι, να αρχίσουν να πιστεύουν σε αυτή την διδασκαλία. Αυτό όμως δεν τους κάνει να παύουν να είναι Έλληνες.
Ελπίζω να κατάλαβα καλά την απαντησή σου και να μην απάντησα άσχετα.

Edited by - me

Edited by - stemix on 26/09/2005 17:52:00

26/09/2005, 19:03:41
Σας φαίνεται λογικό σαν εκδοχή η Έλληνες σαν φυλή να ασπαστήκανε μεν τον χριστιανισμό, θέλοντας και μή, να τον φέρανε δε όσο μπορούσανε στα μέτρα τους.
Λαός που ξεχώριζε και επικρατούσε τον άλλων σε μια πολυπληθή κοινωνία , αύτη είναι η φυλή μας, έτσι και στο βυζάντιο.
Π.χ. η Αγιά Σοφιά ναός αφιερωμένος στην σοφία, γνήσιο χαρακτηριστικό της φυλής μας, όπως και η Ακρόπολη των Αθηνών που ήταν αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, θεά της σοφίας, σύμπτωση λέτε?
Ελπίζω να είμαι εντός θέματος και να μην πέταξα κορώνα !Μου αρέσει μόνο να τις πείνω!

ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ

stemixΜέλος
26/09/2005, 19:11:27
quote:
Ελπίζω να είμαι εντός θέματος και να μην πέταξα κορώνα

Όχι δεν πέταξες. Ίσα-ίσα. Και κορώνα, εννοούσα να μην υψώσουμε τους τόνους, δεν είχε την έννοια της χαζομάρας. Ίσως το κορώνα να το έγραψα και λάθος, γιατί και εγώ πίνω (με σφηνάκι τεκίλα μέσα, άψογο ).

Edited by - me

Edited by - stemix on 26/09/2005 19:12:12

26/09/2005, 19:38:22
Ωχ!! δικό μας παιδί των υποβρυχίων καταδρομών και εσυ!ΧΙ!ΧΙ!

ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ

stemixΜέλος
26/09/2005, 20:53:46
Νι νι (ναι ναι)
Είπαμε, Βυζαντινοτέτοιοι, αλλά εκσυχρονιστές Βυζαντινοτέτοιοι χικ!!!

Edited by - me

27/09/2005, 15:32:24
quote:
Αρχίζει και μου αρέσει η συζήτηση και χαίρομαι που δεν πετάς τίποτα κορώνες. Ελπίζω να μην τις αρχίσει κάποιος. Συζήτηση κάνουμε

Χαχα! Σπανίως έως ποτέ πετάω κορώνες φίλε μου.
Απλώς μερικές φορές εκνευρίζομαι, όταν στην προσπάθειά μου να τεκμηριώσω την γνώμη μου, έρχομαι αντιμέτωπος με κηρύγματα-δόγματα, που η μόνη τεκμηρίωση που προβάλλεται είναι, "είναι έτσι επειδή το λέω 'γω, ή επειδή το λέει ο Χ μεγαλόσχημος δημόσιος υπάλληλος".
Και φυσικά γειώνει ότι λέω.
Στο ψητό τώρα.
quote:
όταν λέω Ρωμαίοι, δεν εννοώ την φυλή, αλλά την Ρωμαϊκή υπηκοότητα που πήρανε οι Έλληνες, όταν αυτή δόθηκε κάπου στο 200μ.Χ. από την Ρώμη στους λαούς που είχε υποτάξει.

Δεν μιλάμε για υπηκοότητα stemix.
Μιλάμε για "φρονείν". Ενας Κινέζος είναι Ελληνας εάν έχει αποκτησει Ελληνική υπηκοότητα; (υπηκοότητα σε μια δημοκρατία; μπρέ!)
Και το φρονείν είναι άσχετο από φυλές, αίμα, DNA, κλπ.
Το φρονείν είναι αυτό που διαχώριζε και διαχωρίζει τα έθνη.
Το φρονείν είναι αυτό που τους διαχώριζε στον εμφύλιο.
Το φρονείν είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Ελληνα.
Το φρονείν χαρακτήρισαν ειδωλολατρικό.
Και το Ελληνικό φρονείν είναι κατά πολύ διαφορετικό από το Χριστιανικό.
quote:
Δεν μπορώ ας πούμε να δεχτώ ότι ο Βασίλειος Β΄ ήταν Ρωμαίος (στην φυλή). Ή ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Αλέξιος κομνηνός. Ήταν Έλληνες, απλά δίωκαν τους ειδωλολάτρες (καλά, αυτή η λέξη σηκώνει πολύ συζήτηση για τους χ.ο. αν σκεφτούμε τις χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν αγιοποιήσει και λατρεύουν), όπως μισό αιώνα πριν δίωκαν τους κουμουνιστές.

Ηταν Ρωμαίοι Χ.Ο. στο φρονείν!
Γιατί λες ότι ήταν Ελληνες; Πως ξεχωρίζει το Ελληνικό αίμα;
Ηταν Χριστιανοί και εδίωκαν τους Ελληνες.
Εάν κάνεις τους διαχωρισμούς σου με βάση το "φρονείν", θα δεις ότι δεν υπάρχει κανένα μπλέξιμο.
Αρκεί να βρείς την διαφορά του φρονείν ανάμεσα στον Ελληνα και Χριστιανο. Να μην τα ταυτίζεις δηλαδή, διότι δεν πρόκειται να βρείς ποτέ άκρη.
Οι "σοβαροί ιστορικοί", τα έχουν ταυτίσει (γιατί άραγε;), γι' αυτό καταλήγουν να λένε μπούρδες.
Ριξε μια ματιά στην κάτωθι μπούρδα από το πρώτο post της Ostria:
quote:
τον Βόσπορο και τον Μαρμαρά να περιβάλλονται από προοδευτικά και πολιτισμένα έθνη. αλλά ακόμα και τα ανατολικά και νότια παράλια της Μεσογείου να έχουν επιστρέψει υπό μια καλή διακυβέρνηση και υπό μια θρησκεία η οποία δεν αποτελεί φραγμό στον πολιτισμό...»
Sir Edwin Pears "«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204"

Στα "προοδευτικά και πολιτισμένα έθνη" και "υπό μια θρησκεία η οποία δεν αποτελεί φραγμό στον πολιτισμό..."!
Αυτό ήταν ο Σχολάριος!
ΟΧΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ!
Είναι και sir μη χέσω...(sorry)
quote:
Και όταν κάποιος τους προσφέρει μία νέα θρησκεία σαν τον Χριστιανισμό, τι πιο λογικό, άνθρωποι που από την φύση τους ήταν καλοί, αγνοί, άφθαρτοι, να αρχίσουν να πιστεύουν σε αυτή την διδασκαλία.
Κι αυτό είναι μια από τις μπούρδες που μας μαθαίνουν.
Δεν τους προσεφέρθη καμία θρησκεία.
Τους επεβλήθη επί ποινή θανάτου. Και ξέρεις τι θανάτου ε;
Τέτοιου: "ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείραν απότεμνε, και αν και τούτο μένει κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ".
Και οι περισσότεροι δεν την δέχτηκαν και δολοφονήθηκαν ποικιλοτρόπως.
Βλέπε Υπατία, για παράδειγμα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

quote:
Σας φαίνεται λογικό σαν εκδοχή η Έλληνες σαν φυλή να ασπαστήκανε μεν τον χριστιανισμό, θέλοντας και μή, να τον φέρανε δε όσο μπορούσανε στα μέτρα τους.

Τους "ασπάσανε" καλή μου.
Δεν την ασπάστηκαν.

quote:
Π.χ. η Αγιά Σοφιά ναός αφιερωμένος στην σοφία, γνήσιο χαρακτηριστικό της φυλής μας, όπως και η Ακρόπολη των Αθηνών που ήταν αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, θεά της σοφίας, σύμπτωση λέτε?

"Της Αγίας Σοφίας ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ.
Δηλαδη της "σοφίας" που απορρέει από τα ιερά κείμενα του χριστιανισμού!
Οοχι της σοφίας (που δεν είναι αγία, αλλά δαιμονική) των φιλοσόφων!
Οι φιλόσοφοι εδιώχθησαν διότι δεν ήταν "αγία" η σοφία τους.

Edited by - Αίολος on 27/09/2005 15:44:50

stemixΜέλος
27/09/2005, 18:49:33
quote:
Δεν μιλάμε για υπηκοότητα stemix.
Μιλάμε για "φρονείν". Ενας Κινέζος είναι Ελληνας εάν έχει αποκτησει Ελληνική υπηκοότητα; (υπηκοότητα σε μια δημοκρατία; μπρέ!)
Και το φρονείν είναι άσχετο από φυλές, αίμα, DNA, κλπ.
Το φρονείν είναι αυτό που διαχώριζε και διαχωρίζει τα έθνη.
Το φρονείν είναι αυτό που τους διαχώριζε στον εμφύλιο.
Το φρονείν είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Ελληνα.
Το φρονείν χαρακτήρισαν ειδωλολατρικό.
Και το Ελληνικό φρονείν είναι κατά πολύ διαφορετικό από το Χριστιανικό.

Εδώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω φίλε στο ότι οι Έλληνες στο φρόνημα, ξεριζώθηκαν, όπως και σχεδόν όλα τους τα μνημεία. Αλλά μιλάω ως προς την διάσταση που του έδωσες. Όσο για το Ελληνικό αίμα που ανέφερα, δεν θα επιμείνω, εώς όταν κάποιος πιο σχετικός από εμένα έχει να πει κάτι.
Ίσως όμως αυτό που αποκαλείς "Ελληνικό φρονείν" να είχε χαθεί μετά τον Πελλοπονησιακό πόλεμο ή προς το τέλος της Ελληνιστικής εποχής.
Πιστεύω πως οι Έλληνες ήταν πολίτες πάνω από όλα. Όταν μετατράπηκαν σε υπηκόους, μάλλον όλα είχαν χαθεί.

Edited by - me

digitalΝέο Μέλος
27/09/2005, 22:01:34
αυτό που αποκαλείτε "Ελληνικό φρονείν", μπορείτε να το κάνετε πιο λιανά;

28/09/2005, 14:01:41
quote:

Οχι, διότι θα βγούμε εντελώς εκτος θέματος.
Αν πρόσεξες, τον διαχωρισμό δεν τον κάναμε εμείς, αλλά άλλοι.
Αν σ' ενδιαφέρει ο διαχωρισμός, ή θα ρωτήσεις αυτούς που τον έκαναν (κομματάκι δύσκολο), ή σκάλισέ το και όλο και κάτι θα βρείς, ή άνοιξε ένα θέμα με αυτόν τον τίτλο.
28/09/2005, 14:21:27
Α! Ξέχασα φίλε digital!
Ρωτάς για το "Ελληνικό φρονείν".
Το χριστιανικό το ξέρεις;
28/09/2005, 19:51:14
Ψάχτο λίγο φίλε stemix.
Θα βρείς πολλά.
digitalΝέο Μέλος
28/09/2005, 22:56:51
quote:
Α! Ξέχασα φίλε digital!
Ρωτάς για το "Ελληνικό φρονείν".
Το χριστιανικό το ξέρεις;

Φίλε Αίολε, το "Χριστιανικό φρονείν" το ζούμε κάθε μέρα απο του γεννησιμιού μας.
Δε παίρνω θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, απλά προσπαθώ να καταλάβω.
Ο φίλος που ανέφερε το "Ελληνικό φρονείν" ας το βάλει για καινούργιο θέμα.
Πάντως το θέμα των δύο Αλώσεων πιστεύω ότι εξαντλήθηκε.

28/09/2005, 23:05:25
quote:

Φρονείν ελληνικά, δηλ να σκέφτεσαι ελληνικά, με τον ελληνικό τρόπο και για τα ελληνικά θέματα. Οσοι σκεφτόντουσαν έτσι, στο μεγαλύτερο μέρος του Βυζαντίου (ας κρατήσουμε τον όρο) διώκοντο από την Χριστιανική πολιτεία ως ειδωλολάτρες ή όσοι ήθελαν να ενώσουν κατά κάποιο τρόπο την Αρχαία Ελλάδα με το Χριστιανικό Βυζάντιο (που ανέφερε η Τριανταφυλλιά διώχθηκαν εξ ίσου.

Πάντως το παιχνίδι χάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την απραξία των πλουσίων εμπόρων και των μεγαλοϊδιοκτητών της Πόλης. Αυτοί δεν βοήθησαν όσο έπρεπε και μάλλον προτιμούσαν να αλλάξει το καθεστώς, έστω κι αν στην εξουσία ανέβαιναν (για σύντομο διάστημα όπως πιθανόν πίστευαν) οι Οθωμανοί.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

29/09/2005, 00:08:09
quote:
Φίλε Αίολε, το "Χριστιανικό φρονείν" το ζούμε κάθε μέρα απο του γεννησιμιού μας.
Δε παίρνω θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, απλά προσπαθώ να καταλάβω.
Ο φίλος που ανέφερε το "Ελληνικό φρονείν" ας το βάλει για καινούργιο θέμα.

Σου πρότεινα ν' ανοίξεις το θέμα αυτό (αν ενδιαφέρεσαι) φίλε digital, διότι μάλλον θα τραβήξει πολύ αυτή η συζήτηση και χρειάζεται ένα δικό της topic.
Το ελληνικό και χριστιανικό φρονείν δεν το ανέφερε κανένας, αλλά προέκυψε από τις δηλώσεις του Σχολάριου.
Σε ρώτησα φίλε μου άν γνωρίζεις το χριστιανικό, που απ' ότι λες το γνωρίζεις, για να σου απαντήσω ότι το ελληνικό είναι το αντίθετο.
Αλλά δεν νομίζω ν' απαντούσε κάτι τέτοιο στην ερώτησή σου.
Θα χρειαζόταν περαιτέρω ανάλυση.
Γι αυτό σου πρότεινα το τόπικ.

Καλώς μας ήρθες Ostria!

stemixΜέλος
29/09/2005, 10:35:41
quote:

Δεν το νομίζω φίλε digital. Υπάρχουν πάρα πολλά για το θέμα που δεν είπαμε. Άλλωστε δεν είναι ανάγκη να περιοριστούμε μόνο στα της Αλώσεως.

Edited by - me