ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ερμητικά Κείμενα (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ερμητικά Κείμενα (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

thoth31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
TravellerΜέλος
04/11/2003, 09:36:44

ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...

ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ...

thothΙδρυτικό Μέλος
04/11/2003, 18:27:43

Σύνθεση και διάλυση των πάντων μέσω της Ανάγκης και του Αριθμού.

«Κι όσα θα καταστρέφονται θα ανανεώνονται από την ανάγκη και από την ανανέωση των θεών κι από την ευρεία του κύκλου της φύσης που ρυθμίζει ο αριθμός. Γιατί το θεϊκό είναι ο κάθε κοσμικός συνδυασμός {κοσμική σύγκρασις} που ανανεώνεται από την φύση». Λόγοι, ΙΙΙ 4.

Η αναγκαιότητα του Αριθμού στα σύνθετα σώματα.

«Για όλα τα σύνθετα σώματα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός για όλα. Χωρίς αριθμό δεν μπορεί να γίνει σύνθεση ή διάλυση. Οι ενότητες γεννούν τον αριθμό που τον αυξάνουν και ξανά τον δέχονται, όταν διαλύονται τα σώματα. Η ύλη είναι μία». Λόγοι, XI, 15

Η Μουσική των Σφαιρών

«Αν εκπαιδευόμαστε στη μουσική είναι για να μάθουμε να λατρεύουμε το σύνολο του σύμπαντος και με πόση τάξη τα έχει διατάξει ο Θεός. Γιατί αυτή η τάξη κατά την οποία το σύνολο των πραγμάτων συγκροτεί ένα ενιαίο σύνολο κατά αριστουργηματικό τρόπο, αποτελεί μία άπειρη γλυκιά κι αληθινή αρμονία σε θεϊκή μουσική.» Ασκληπιός, 13

Σχόλιο:

Τα πρώτα δύο αποσπάσματα τα επιλέξαμε για να δείξουμε ότι και η Αιγυπτιακή κοσμοθεωρία, όπως και η Πυθαγορική Διδασκαλία αντιλαμβάνεται τους αριθμούς ως τους πράκτορες του Νου μέσα στην ύλη και το γίγνεσθαι.

Λέει ο W. Heisenberg στο βιβλίο του "Φυσική και Φιλοσοφία"

"Αλλά μπορούμε να προωθήσουμε κάπως πιο μακριά την ομοιότητα των σύγχρονων απόψεων με εκείνες του Πλάτωνα και των Πυθαγορείων. Τα στοιχειώδη σωματίδια στον "Τίμαιο" του Πλάτωνα είναι τελικά όχι ουσία αλλά μαθηματικές φόρμες (τύποι).
Ο τύπος "κάθε πράγμα είναι αριθμός" αποδίδεται στον Πυθαγόρα… Στην σύγχρονη κβαντική θεωρία, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, ότι τα στοιχειώδη σωματίδια θα μπορούν επίσης να ορίσουν μαθηματικά σχήματα, αλλά μιας πολύ πιο περίπλοκης φύσης…
Εάν ακολουθήσουμε την γραμμή της Πυθαγόρειας σκέψης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο βασικός νόμος της κίνησης, θα αποδειχθεί ένας νόμος μαθηματικά απλός…
Αυτό το γεγονός συμφωνεί με την Πυθαγόρεια θρησκεία και πολλοί Φυσικοί συμμερίζονται την πεποίθησή του σε αυτό το θέμα, αλλά δεν βρήκαν ακόμη κανένα επιχείρημα πειστικό για να δείξουν ότι έτσι πρέπει να είναι." (σελ 61-63)

Η τάξη είναι αρμονία και η αρμονία της κίνησης των μερών μέσα στο Όλο είναι μουσική.

Στο επόμενο:
Ο γενετικός τύπος του είδους είναι αμετάβλητος, αλλά τα αντίγραφα
του εαυτού του είναι πολυάριθμα, λόγω της περιστροφής του κόσμου.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
04/11/2003, 18:47:15
Ωωωωω, ξέχασα καλέ μου Traveller να σου ευχηθώ καλή δύναμη και φωτισμένο νου στην μελέτη των Ερμητικών Κειμένων.

Εγώ, με αυτό που κάνω, μπορώ μόνο να προτρέψω προς την προσωπική μελέτη, και όχι να την αντικαταστήσω.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

04/11/2003, 19:52:50
quote:
Από τον Λόγο του Ερμή προς τον Τατ, απόσπασμα 1, 2. (Διασώθηκε από τον Στοβαίο).

Αγαπητέ Θώθ, διαβάζω με πολύ προσοχή το οτι γράφεις, ειδικά τα σχόλια σου.
Εδώ ομως στους δύο Θεούς εχουμε το λόγο του Ερμή προς τον Τατ (δηλαδή τον Θώθ)??? ή κάνω λάθος. Ο Ερμής δεν είναι ο Θώθ? Γιατί εχουμε δύο πρόσωπα? Εάν ο Τατ είναι ο δημιουργός ο Ερμής ποιός είναι?

thothΙδρυτικό Μέλος
04/11/2003, 20:00:28
Ο ΤΑΤ είναι ο γιος του ΘΩΘ (ή ΘΩΤ).

Δηλαδή αν το καλοσκεφτείς, αφού ο ΘΩΘ είναι... παππούς μου, ο ΤΑΤ είναι ο... μπαμπάς μου

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΤΑΟΜέλος
04/11/2003, 20:13:56
Καλε μου thoth,ας μου επιτρεψεις να προτεινω ενα βιβλιο σχετικο .
Για τις παραπλευρως μελετες μας...

Λεγεται "Ακροασις- Η αρμονια των Σφαιρων " .Εκδιδεται απο τη Βιβλιοθηκη του Ροδου ,συγγραφεας ειναι ο Hans Kayser.
Προσεγγιζει με ενδιαφερον τη θεωρια των Πυθαγορειων σχετικα με την Αρμονια του Συμπαντος.

Ευχαριστω!

thothΙδρυτικό Μέλος
04/11/2003, 20:20:16
Ευχαριστώ ΤΑΟ.

Δεν είχα υπόψη μου το βιβλίο.

Με την πρώτη ευκαιρία θα το αγοράσω.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

04/11/2003, 21:39:32
quote:
Ο Κύριος και δημιουργός όλων των αιώνιων σωμάτων,# Τατ, αφού μία φορά δημιούργησε, δεν ξαναδημιούργησε ούτε δημιουργεί

Μάλιστα γι αυτό εχεις βάλει κόμμα στο σημείο #.

Συγνώμη Θώθ αλλά ο παππούς σου πως απόκτησε τις γνώσεις αυτές
που ακόμα και σήμερα φαντάζουν απίστευτες μια και δεν διαφέρουν απο τη δημιουργία του σύμπαντος.

thothΙδρυτικό Μέλος
05/11/2003, 01:45:54
quote:
Συγνώμη Θώθ αλλά ο παππούς σου πως απόκτησε τις γνώσεις αυτές
που ακόμα και σήμερα φαντάζουν απίστευτες μια και δεν διαφέρουν απο τη δημιουργία του σύμπαντος.

Δεν ξέρω. Πέθανε πριν... προλάβω να τον... ρωτήσω

Πέρα από το χιούμορ όμως, μπορώ να πω ότι την ίδια απορία έχω κι εγώ.

Ποιος ξέρει; Μπορεί όντως να υπάρχει μια μυστική διδασκαλία που μεταβιβάστηκε από κάποια όντα (τους θεούς των μυθολογιών) προς τους πρώτους ανθρώπους και αυτή να έχει μεταβιβαστεί μέσω του θεσμού των Μυστηρίων. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν κάποιοι αρχαίοι φιλόσοφοι.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
05/11/2003, 01:52:36

Ο γενετικός τύπος του είδους είναι αμετάβλητος, αλλά τα αντίγραφα του εαυτού του είναι πολυάριθμα, λόγω της περιστροφής του κόσμου.

«Έτσι ο γενετικός τύπος παραμένει αμετάβλητος παρόλο που μέσα του κυοφορούνται αντίγραφα του εαυτού του σε τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία όσες και οι στιγμές του που δημιουργούν οι περιστροφές του κόσμου. Ο κόσμος αλλάζει στην πορεία αυτών των περιστροφών του. Έτσι οι μορφές κάθε είδους παραμένουν αμετάβλητες παρόλο που παρουσιάζουν διαφορές στο εσωτερικό κάθε τύπου». Ασκληπιός, 35

Σχόλιο:

Σε αυτό το απόσπασμα αντιλαμβανόμαστε την σχέση του αρχετύπου με τις μορφές του. Ο γενετικός τύπος, το «Παράδειγμα» του Πλάτωνα, ή, όπως επικράτησε αργότερα, το αρχέτυπο στον Κόσμο των Ιδεών είναι άφθαρτο, αναλλοίωτο, απλό κι αμέριστο. Η διαφοροποίηση, που παρουσιάζεται στον δικό μας κόσμο, δεν είναι διαφοροποίηση του ίδιου του αρχετύπου αλλά ένα αντίγραφό του που γεννιέται από τις περιστροφές του κόσμου. Όσες διαφορετικές στιγμές παρουσιάζονται, που είναι απόρροια της συνεχούς αλλαγής των σχέσεων που έχουν τα μέρη του Όλου, μεταξύ τους, τόσα είναι και τα αντίγραφα του αρχετύπου. Βέβαια τα αντίγραφα του αρχετύπου δεν είναι πιστά διότι οι διαφορετικές στιγμές γεννούν και διαφορετικά αντίγραφα τα οποία αντανακλούν την ποικιλία των διαφορετικών στιγμών και συγκυριών.

Διαφαίνεται η θεωρητική βάση της αστρολογίας.

Ίσως με μια πιο βαθιά θεώρηση μπορούμε να βρούμε προεκτάσεις στην σχέση του "είδους" με το γενετικό του υλικό (DNA). Η φράση: "Έτσι οι μορφές κάθε είδους παραμένουν αμετάβλητες παρόλο που παρουσιάζουν διαφορές στο εσωτερικό κάθε τύπου" δεν σας θυμίζει πολύ την θεωρία της Γενετικής;

Ποιος ξέρει;

Στο επόμενο:
Τα δύο δέντρα της ζωής, το κανονικό και το ανεστραμμένο.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

drumx13Μέλος
05/11/2003, 17:33:14
.....Ηρθα ΤΗΟΤΗ για νε κανω σκονη....

πλακα κανω αδεφρακι...
απλα μια αλλη προσεγγιση.

quote:
Συνύπαρξη ύλης-πνεύματος στην αρχή της δημιουργίας.
Η ύλη ως παγκόσμια μητέρα.

Η υλη υπαρχει γιατι τηναντιλαμβανομαστε με της αισθησης και σοφα ειπε ο.... ποιος το ειπε....ποιος το ειπε.... αααα ο Ασκληπιος οτι δεν υπαρχει κενος χωρος.
Η μητερα υλη που περιλαμβανεται στον ορο φυση

Το πνευμα ομως???

μηπως η αδυναμια να καταλαβουμε την φυση μας οδηγει στο να ανακαλυψουμε το πνευμα την ψχ κλπ κλπ.
μηπως η μοναδικη σε ολο το ζωικο βασιλειο αισθηση του θανατου μας οδηγει στο πνευμα το αθανατο?

μηπως ομως με τον ορο πνευμα περιγραφεται και εξελισεται σε.... η θεια θεληση... η θεια προνοια... το τυχαιο της υπαρξης.... και τελος η τυχη.

Μηπως αυτο φαινεται εκει που λεει ο παλι ο ασληπιος

quote:
«Έτσι ο γενετικός τύπος παραμένει αμετάβλητος παρόλο που μέσα του κυοφορούνται αντίγραφα του εαυτού του σε τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία όσες και οι στιγμές του που δημιουργούν οι περιστροφές του κόσμου.

H τυχη που ειναι καθοριστικοτατος παραγοντας στην υπαρξη καινομιζω οτι καταλαβαινεις τι ενοω.

Παρακατω

quote:
Ο Θεός είναι το παν. Και το παν διαπερνάει και περιβάλλει τα πάντα. Αυτόν τον λόγο, τέκνο μου, προσκύνησε και λάτρευε. Και μία είναι η θρησκεία του Θεού: να μην είναι κάτι το κακό». Λόγοι, X, 16

εδω οπως και σε αλλα σημεια του παροντος αλλα και οποιουδοιποτε κειμενου θα μπορουσαμε να αλαξουμε την λεξη θεος με την λεξη λογος ή με την λεξη διανοια ή με την λεξη γνωση ή με την λεξη σοφια η με την λεξη σκεψη ήμετην λεξη λογικη και να εχει ακριβως την ιδια δυναμη ως προταση.

Η αποψη μου και εκφραστει στο παρελθον ειναι οτι ο θεος ειναι σκλαβος της ανθρωπινης διανοησης διοτι δεν υπαρχουν λογια ικανα να περιγραψουν το θειο .... εφοσον δεν υπαρχουν λογια δεν αυθυποβαλεται κανεις και δεν υπαρχει δραση αρα δεν υπαρχει αντιδραση ...
Απλουστερα αν ξεχασουμε την υπαρξη θεου θα χασει καθε δυναμη επανω μας ή ακομα καλυτερα.... ο θεος αποκτα την δυναμη του απο την δραση που υποψιαζομαστε οτι ασκει στο συμπαν.....

προς αποφυγη παρεξηγησεων θεος υπαρχει αφου τοσοι πολλοι ανθρωποι πιστευουν οτι υπαρχει υπαρχει δραση..... και αρα εξ επαγωγης και σαν συμπερασμα θεος υπαρχει απο το προιον αυτης της δρασης ή αλλιως.... αντιδραση

Τα υπολοιπα ΤΗΟΤΗ απο οσα γραφεις (καλα κανεις και μπραβο σου μου μεταλαμπαδευεις Gνωση ειναι δογμα και αυτο φαινεται απο τον χρονο που στεκονται στο υψος τους και επειρεαζουν την ανθρωποτητα ...
οπως δογμα ειναι και ή αγια τριαδα ή η παρθενος μαρια ή η μονη ή διπλη φυση του Χριστου ...δογματα

Αχρηστα και ανουσια για τον πολυ κοσμο και για αυτο δεν αντεχουν στον χρονο και ξεχνιουνται ενω η αληθειες αλλαζουν απλως φορεα και ονομα και ειναι διαχρονικες.

Αν θελεις να δεις κατι θα το δεις φιλε μου

Ο θεος ειναι παντου αν θελεις εσυ να ειναι παντου πισω απο ενα χορταρακι πανω σε ενα δεντρο...συμετοχος σε μια ζωη... ρυθμιστης μιας ταξης...Δημιουργος...
εσυ και ο καθενας οριζει τα ορια του θειου στην ζωη του και του τροπου που το αντιλαμβανεται διοτι αδερφακι εσυ εισαι το κεντρο του συμπαντος σου και εσυ βαζεις τους κανονες ...

Σε μια τετοια κατασταση ο θεος μπορει να ειναι μονο συμαχος σου και αυτο αν του το επιτρεψεις.
Εξαρτατε ποσο εχεις προχωρησει στον δρομο που κερδιζεις τα παντα αλλα χανεις την ψχ σου απο την αρχη ακομα του ταξιδιου.

Γιατι στα λεω ολα αυτα ?????
Γιατι σε συμπαθω...... ΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ

Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει

Edited by - drumx13 on 05/11/2003 17:37:08