- ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Bowling For Columbine-2002) - - Κινηματογράφος -
του Μάικλ Μουρ
Yπήρξε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Αυτό πιθανότατα δεν το περίμεναν όσοι έκλειναν τις πόρτες στον Μάικλ Μουρ, καθώς τους πλησίαζε για να τους πάρει συνέντευξη. Ο Τσάρλτον Ίστον, που έχει την πρωτοκαθεδρία σε μία ένωση υπέρ της οπλοχρησίας (NRA), αντιμετώπιζε τις ερωτήσεις του Μουρ στην ταινία, με ένα ύφος σνομπισμού και ανοησίας, που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!
Η υπόθεση:
Το πρωί της 20ης Απριλίου του 1999, δύο ένοπλοι μαθητές σχολείου άρχισαν να πυροβολούν καθηγητές και μαθητές στο λύκειο Columbine του Κολοράντο... Δέκα ημέρες μετά, στην ίδια πόλη, ο πρόεδρος της εθνικής ένωσης οπλοχρηστών αμερικής (NRA), είχε το θράσος να μιλήσει μπροστά στους οπαδούς του για τα "ιδανικά της οργάνωσης", προτρέποντάς τους να πάρουν το νόμο και τα όπλα στα χέρια τους.
Από τον Μίλτο Σαλβαρλή (HITECH) μία κριτική περιγραφή της ταινίας:
Bowling For Columbine - Ακήρυχτος Πόλεμος
Μάικλ Μουρ - Ντοκιμαντέρ
Θέμα
Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία 12 μαθητών και ενός καθηγητή στο λύκειο Κολουμπάιν της Αμερικής, με δράστες δυο ανήλικους, ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά την έξαρση της βίας στις ΗΠΑ, καθώς και το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
Σχόλια
Το 1999 δυο μαθητές του Λίτλτον, μιας κωμόπολης των ΗΠΑ, εισέβαλαν οπλισμένοι στο λύκειο Κολουμπάιν. Ανοιξαν πυρ κατά των συμμαθητών τους και των δασκάλων και σκότωσαν δεκατρία άτομα προτού αυτοκτονήσουν και οι ίδιοι. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός ο Αμερικανός ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ παίρνει την κάμερα στο χέρι, ταξιδεύει σε πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά και ζητά απαντήσεις στο ερώτημα: "Γιατί στην Αμερική σκοτώνονται περίπου 11.000 άτομα ετησίως;". Ο "Ακήρυχτος Πόλεμος" είναι μία από τις πιο κωμικές και παράλληλα πιο αντι-αμερικανικές ταινίες των τελευταίων ετών. Και εάν ο δημιουργός της βραβεύτηκε από το κατεστημένο (Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ) είναι επειδή ξυπνά ευαισθησίες, προτάσσοντας πολύ έξυπνα το θάνατο παιδιών εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης όπλων και πυρομαχικών.
Στην πρώτη σκηνή ο Μουρ μπαίνει σε επαρχιακή τράπεζα, ανοίγει έναν ειδικό λογαριασμό και φεύγει με δώρο μια... καραμπίνα. Το συγκεκριμένο γεγονός ωστόσο δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα ακολουθούν: πολίτες με χαμηλή ευφυΐα είναι οπλισμένοι σαν αστακοί. Εκπρόσωποι βιομηχανιών όπλων επαινούν το πατριωτικό τους έργο. Σφαίρες πωλούνται σε πολυκαταστήματα. Ο Τσάρλτον Ίστον (προφέρεται Χέστον) -πρόεδρος του NRA (κάτι σαν Εθνικός Σύλλογος Οπλοφόρων)- στηρίζει τη χρήση πυροβόλων. Η κατακλείδα όλων αυτών; Φόβος. Ένα έθνος που μεγάλωσε με το φόβο (απελευθέρωση των σκλάβων, μετανάστες, ξένοι δικτάτορες που αντρώθηκαν χάρη στις ΗΠΑ), ένας λαός που τρομοκρατείται καθημερινά από την τηλεόραση (κλοπές, φόνοι, βιασμοί είναι τα βασικά θέματα δελτίων και εκπομπών), μια εξουσία που ακολουθεί πολιτική φόβου (επιτιθέμεθα προτού μας επιτεθούν).
Το "Bowling For Columbine" δεν είναι συνηθισμένο ντοκιμαντέρ. Είναι μια δημοσιογραφική εκπομπή μεγάλης διάρκειας που φτάνει στην καρδιά του "κτήνους", πότε καγχάζοντας, πότε στηλιτεύοντας και πότε επιστρατεύοντας το χιούμορ. Η ελληνικής κατασκευής έκδοση DVD περιοχής 2 αποτελεί προσεγμένη μεταφορά σε ψηφιακή μορφή ενός υλικού για ντοκιμαντέρ (κάμερα στο χέρι, υπερφωτισμένα ή υποφωτισμένα πλάνα). Ως προς τον ήχο ο δίσκος αναπαράγει by default την τετρακάναλη μπάντα surround. Για να ακούσετε την μπάντα 5.1 πρέπει να το επιλέξετε από το οικείο μενού.
Μίλτος Σαλβαρλής
HITECH
πηγή: http://www.in.gr/homecinema/mdvddsk.asp?mcdi=0008338

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
εγώ κόλλησα με τη σκηνή με τον marilyn manson
δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήταν τόσο σκεπτόμενος
τα φαινόμενα απατούν
το ντοκιμαντέρ είναι γαμάτο,αλλά ο ρόλος του michael moore παραμένει
ασαφής
(θυμάσαι τη σχέση του με την οικογένεια bush ??)
Η σκηνή με τον Μάνσον με άφησε κι εμένα άφωνη ![]()
Η απάντησή του στην ερώτηση του Μουρ, τι θα έλεγε στους μαθητές σχετικά με τη βία, ήταν αποστομωτική: δε θα έλεγε, θα τους άφηνε να του πουν εκείνοι...
Πάντως, έριξα γέλιο με το καρτούν που εξιστορούσε την ιστορία της Αμερικής. Πικρό γέλιο επίσης με τον Τσάρλτον Ίστον. Απλά απαράδεκτος! Αναρρωτιέμαι, τόση ευφράδεια έδειχνε όταν μιλούσε στις συγκεντρώσεις για το δικαίωμα οπλοχρησίας, όταν τον ρώτησε ο Μουρ κάποια απλά πράγματα, γιατί κοίταζε το ταβάνι; Το γέλιο είναι, ότι η όλη αντιμετώπισή του στον Μουρ ήταν σα να μιλούσε σε ένα σκουπίδι. Τώρα πλέον που το ντοκυμανταίρ έχει γίνει επιτυχία και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο (έγινε δηλαδή ο Ίστον διεθνώς ρεντίκολο) θα έχει το ίδιο ύφος;
Επίσης, εντυπωσιακή η συνέντευξη στην αρχή του έργου, που απευθυνόταν στον αδελφό ενός εγκληματία, ο οποίος αθωώθηκε επειδή δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. Το μάτι του γυάλιζε έντονα. Σοκαριστικές ήταν πολλές από τις ιδέες του και είναι απορίας άξιο, πως κυκλοφορούν τέτοιοι άνθρωποι, όχι μόνο ελέυθεροι, αλλά και έχοντας το δικαίωμα να κρατούν και να χρησιμοποιούν όπλα!!!

Ψυχή μου,
Έχω καιρό να το δω αλλά μου είχε κάνει εντύπωση στην ταινία η ανακάλυψη μιας τράπεζας στο Μίσιγκαν που σου δίνει ένα κυνηγετικό όπλο όταν ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό!!!!!!!
Για τον Τσάρλτον Ίστον τι να πω....μου φάνηκε απαίσιος. Κρίμα.
Πάντως για να φέρω και τον αντίλογο στην συζήτηση υπάρχει και η άποψη από τους υποστηρικτές του Ίστον πως ο Μουρ παραποίησε (με μοντάζ) τα λεγόμενα του με τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί αυτή η συγκεκριμένη εικόνα του στην ταινία.
Η ταινία ίσως είναι αμφιλεγόμενη, κυρίως εξαιτίας του ιδιόρυθμου χαρακτήρα του Μουρ, ωστόσο ευαισθητοποίησε αρκετά τον κόσμο, τόσο στην Αμερική όσο και αλλού, σχετικά με το πρόβλημα της οπλοκατοχής και της χρήσης των όπλων.
quote:
Αγνοών δεν ξέρω κάτι για τη σχέση του Μουρ με τους Μπους. Εάν θέλεις, ανέφερε περισσότερα.
Και εγώ δεν ξέρω τίποτα γι αυτό και θα με ενδιέφερε να μάθω.

ότι θα βλέπατε και το επόμενο,το fahrenheit 9/11,
που πήρε και το βραβείο στις κάννες
εκεί θα διαπιστώσετε ότι ο moore είναι εξάδελφος των bush
(ναι,δεν αστειεύομαι)και μάλιστα δείχνει και μία χαρακτηριστική σκηνή
όπου ο moore πλησιάζει τον αδερφό του george bush,
κυβερνήτη της florida, και ο τελευταίος του λέει
κάτι σαν : πάλι εσύ ? η ντροπή της οικογένειας ?
είναι δε γνωστό ότι είναι συγγενείς και πολλοί επικριτές του moore
του καταλογίζουν πως ό,τι κάνει το κάνει διότι δεν έχει και πολλά να φοβηθεί
ο michael moore είναι ή θεωρείται από αρκετό κόσμο
ως λαικιστής του αμερικάνικου στυλ
εγώ πάντως απόλαυσα και τα τρία ντοκιμαντέρ που έχω δει
(το roger and me είναι το πρώτο),κυρίως λόγω του πλούτου των πληροφοριών που παρέχουν στο θεατή
το ποιος πραγματικά είναι ο moore όμως,αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω
να σου πω την αλήθεια, το fahrenheit 9/11 είδα παλιά και δεν το θυμάμαι καλά.
quote:
ο michael moore είναι ή θεωρείται από αρκετό κόσμο
ως λαικιστής του αμερικάνικου στυλ
Σ'αυτό έχεις δίκιο.

αν θυμάσαι το fahrenheit 9/11,είναι η σκηνή στο πάρκινγκ
όπου ο moore προσπαθεί να πλησιάσει τον αδερφό του george bush
και τον παρεμποδίζουν οι σωματοφύλακές του
(μάλιστα κόντεψε να φάει και ξύλο-παρ'ολίγον τη γλύτωσε)
ότι είναι λαικιστής το πιστεύω κι εγώ κι αν παρατήρησες κάτι,έχει πάρα πολύ καιρό να βγει να μιλήσει ή να κάνει κάτι
γιατί ??
A. Kircher, οι ενστάσεις των υποστηρικτών του Χέστον (έτσι προφέρεται λένε
) είναι αναμενώμενες. Πιθανότατα, ο Μουρ έκοψε και έραψε κομμάτια της συνέντευξης. Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός της επίσκεψης του Χέστον στις πόλεις που είχανε γίνει τα δράματα, λίγες ημέρες μετά από τα συμβάντα, δεν ήταν και πολύ ευγενικό (για να μην πω τίποτε άλλο) ως κίνηση. Θα έπρεπε να σκεφτεί και τη θλίψη των ανθρώπων που έχασαν όσους αγαπούσαν. Ίσως όμως, η επίσκεψή του είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα: πιθανόν να φοβήθηκε ότι με τα γεγονότα θα έχανε υποστηριχτές κι έτσι έσπευσε να τους αλλάξει τα μυαλά.

Ψυχή μου,
Λοιπόν, το εξήντα ο εν λόγω ηθοποιός είχε αρκετά φιλελεύθερες αντιλήψεις καθώς μάλιστα είχε βάλει και υποψηφιότητα με τον Κένεντυ και ήταν μαζί με τον Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ στην ιστορική πορεία που έκανε στην Ουάσιγκτον το 1963.
Από το 80 και μετά άλλαξε τις αντιλήψεις του, τώρα είναι και εναντίον των αμβλώσεων, και πήγε με τον Ρήγκαν και τους Μπούς.
quote:
Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός της επίσκεψης του Χέστον στις πόλεις που είχανε γίνει τα δράματα, λίγες ημέρες μετά από τα συμβάντα, δεν ήταν και πολύ ευγενικό (για να μην πω τίποτε άλλο) ως κίνηση.
Ακριβώς αγαπητή Αμαλία,
ήταν μια κίνηση αρκετά προκλητική. Να αναφέρω εδώ ότι το περιστατικό στο Columbine έχει χαραχτεί στη μνήμη των Αμερικανών σε βαθμό που ακόμη και σήμερα αναφέρεται και συζητιέται συνεχώς. Καθώς και η μετέπειτα στάση του Ίστον.
Ο Τζορζ Κλούνι έκανε μάλιστα κάποια αστεία σχετικά με το Αλζχάιμερ που θα πρέπει να έχει.
Φίλε Αγνοών,
έχεις δίκιο ότι ο Μουρ τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ή ετοιμάζει νέα επίθεση ή τρώει αυτά που κονόμησε στις Μπαχάμες. Ο καιρός θα δείξει.

Ακολούθησαν κάποιες δηλώσεις του που ήταν προκλητικές ή είχε πάει εκεί για να προσφέρει κάποια βοήθεια?
quote:
Σε αντίθεση με τον Ακήρυχτο Πόλεμο, για έναν μυστηριώδη (για τη σύγχρονη επιστήμη) λόγο, στο Φάρενάϊτ 9/11 αποκοιμήθηκα...
Κι εσύ αποκοιμήθηκες? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Αν και δεν έχω δει την ταινία, γιατί θεωρήθηκε προκλητική η επίσκεψη του Χέστον (θου Κύριε! ) στις πόλεις αυτές?
Ο Χέστον επισκέφτηκε τις πόλεις αυτές λίγες μέρες μετά από δύο πολύ θλιβερά αιματηρά γεγονότα:
Το πρώτο, αφορούσε 2 μαθητές από το γυμνάσιο του Κολουμπάϊν, οι οποίοι είχαν φέρει όπλα μαζί τους στο σχολείο και ξαφνικά άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό, σε καθηγητές και μαθητές. Αποτέλεσμα: πάρα πολλοί τραυματίες και περίπου μια δεκάδα νεκροί.
Το δεύτερο, αφορούσε έναν εξάχρονο, ο οποίος βρήκε στο σπίτι ενός συγγενή του που τον φιλοξενούσε ένα πιστόλι, το πήρε μαζί του στο σχολείο και σκότωσε μία συνομίληκή του.
Και στις δύο περιπτώσεις, λίγε μέρες μετά τα γεγονότα, επισκέφτηκε τις πόλεις ο Χέστον, κάνοντας ομιλία για το δικαίωμα οπλοκατοχής (νομίζω και χρήσης, δεν είμαι σίγουρη εάν ισχύει και το δεύτερο).
Χαρακτηριστικά είπε, πως "μόνο πάνω από το πτώμα του" θα περάσουν, όσοι θέλουν να αφαιρέσουν από τους συμπολίτες του το δικαίωμα αυτό! Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν έντονες, διότι εάν κάθε τρελλός ή ένα παιδί έχει κοντά του ένα όπλο (όπως ο τύπος στην αρχή του έργου, που γυάλιζε το μάτι του), δεν του κάνει τίποτε να το στρέψει σε κάποιον που "του τη σπάει".

Ψυχή μου,
για το περιστατικό στο columbine έχει γυριστεί και δεύτερη ταινία
από τον gus van zandt που λέγεται elephant
(φαντάζομαι το έχετε δει)
είναι δραματοποιημένο,αλλά περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια τα όσα διαδραματίστηκαν στο σχολείο
A.Kircher,εγώ επιλέγω τη λύση...μπαχάμες !
μάλλον προς τα κει βόσκει ο χοντρός τώρα !
quote:
Και στις δύο περιπτώσεις, λίγε μέρες μετά τα γεγονότα, επισκέφτηκε τις πόλεις ο Χέστον, κάνοντας ομιλία για το δικαίωμα οπλοκατοχής (νομίζω και χρήσης, δεν είμαι σίγουρη εάν ισχύει και το δεύτερο).
Νομίζω πως ήταν μια πολύ επιπόλαιη κίνηση να κάνει κάτι τέτοιο την στιγμή που σε εκείνα τα μέρη κάποιες οικογένειες θρηνούσαν για τα νεκρά παιδιά τους.
Ειλικρινά απορώ αν αυτός ο ηθοποιός σκέφτηκε που πηγαίνει για να κάνει την ομιλία αυτή...
Αν δεν γνώριζε τι είχε συμβεί πριν λίγες μέρες σ' εκείνα τα μέρη ή αν το γνώριζε και το θεώρησε ψιλά γράμματα στην υπόθεση... ![]()

In anticipation of my resurrection...