- ΠΑΓΙΔΕΣ (στην Εσωτερική Αναζήτηση) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Αυτα ειναι τα λογια του δασκαλου Samael
Καθε στιγμη πρεπει να ειμαστε σε εγρηγορση αν θελουμε να τις εντοπιζουμε
Η ενοια της συνειδητοτητος ειναι δεδομενο οτι πρεπει να γινει πραγματικοτητα !!!!
Σε τι ομως, κατι παρομοιο, θα ωφελουσε ,αν δεν μπει κανεις στην ''μαχη'' ,και να κρατα ισοροπεια αναμεσα σε αυτην την γνωση -συνειδητοποιηση, αλλα και στην επιδιωξη αυτου του στοχου
Πολλες φορες μπορει μονο να μεταφραζεται σε καθυστερηση !!!!
Ο δασκαλος Samael, επισης , αναφερει, ,οτι οσο κατανοουμε -εξαλειφουμε τα διαφορα ψυχολογικα στοιχεια τοσο θα εχουμε επιδραση και στην αυξηση της συνειδητοτητος
Η ισοροπεια που πρεπει να κρατειται, μεταξυ θεωριας και πραξης, ειναι πραγματικα ,κατι που χρειαζεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε συνεχη βαση
quote:Έχω μάλλον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο περιεχόμενο μιας φράσης παρά στους "δασκάλους" απ'όπου προήλθε. Αν τα λόγια εκφράζουν κάτι ακριβές και ορθό "μιλάνε" από μόνα τους. Αν χρειάζονται "απόδειξη" το κύρος του όποιου διδασκάλου είναι απλά ενδεικτικό.
O ''δρομος ''ειναι γεματος παγιδες μεσα και εξω ''
Αυτα ειναι τα λογια του δασκαλου Samael
...
quote:Πράγματι.
Καθε στιγμη πρεπει να ειμαστε σε εγρηγορση αν θελουμε να τις εντοπιζουμεΗ εννοια της συνειδητοτητος ειναι δεδομενο οτι πρεπει να γινει πραγματικοτητα !!!!...
quote:Αυτό που λες εδώ το βρίσκω πολύ σημαντικό.
...Σε τι ομως, κατι παρομοιο, θα ωφελουσε ,αν δεν μπει κανεις στην ''μαχη'' ,και να κρατα ισορροπια αναμεσα σε αυτην την γνωση -συνειδητοποιηση, αλλα και στην επιδιωξη αυτου του στοχουΠολλες φορες μπορει μονο να μεταφραζεται σε καθυστερηση !!!!...
quote:Ωραία. Εκείνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι για να γίνουν αυτά υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι - που μπορεί κανείς να συζητά για χρόνια και ποτέ να μην εφαρμόζει ή να εφαρμόζει και να μην έχει χρόνο να συζητά!
...Ο δασκαλος Samael, επισης , αναφερει, ,οτι οσο κατανοουμε -εξαλειφουμε τα διαφορα ψυχολογικα στοιχεια τοσο θα εχουμε επιδραση και στην αυξηση της συνειδητοτητος
Η ισορροπεια που πρεπει να κρατειται, μεταξυ θεωριας και πραξης, ειναι πραγματικα ,κατι που χρειαζεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε συνεχη βαση

Edited by - panpam on 19/03/2014 11:37:40
quote:
quote:...Ο δασκαλος Samael, επισης , αναφερει, ,οτι οσο κατανοουμε -εξαλειφουμε τα διαφορα ψυχολογικα στοιχεια τοσο θα εχουμε επιδραση και στην αυξηση της συνειδητοτητος
Η ισορροπεια που πρεπει να κρατειται, μεταξυ θεωριας και πραξης, ειναι πραγματικα ,κατι που χρειαζεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε συνεχη βαση
panpam
Ωραία. Εκείνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι για να γίνουν αυτά υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι - που μπορεί κανείς να συζητά για χρόνια και ποτέ να μην εφαρμόζει ή να εφαρμόζει και να μην έχει χρόνο να συζητά!
Απαξ και τις εφαρμοζει και αποτελουν σημαντικο κομματι της ζωης του , θεωρω αδυνατο να μην εχει χρονο να τις συζητα
Οι μεθοδοι τωρα .....
Οντως διδονται καποιες μεθοδοι ,και ειναι σωστες !!!
Το θεμα ομως ειναι οτι η μεθοδος ,ναι μεν σου δοθηκε αλλα εσυ και εγω πρεπει να την ανακαλυψουμε
Παραδειγμα φερνω την πρακτικη της ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ
Βασικα, την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ....ειναι για μενα η λεξεις κλειδια !!
Να ανακαλυφθει, με την ενοια οτι ,ΒΡΗΚΑ, κατι πρακτικο, που θα με βοηθησει στην ζωη μου
Να αντιμετωπισω τον εαυτο μου
Αααααααααα και δες εκπληξη !!
Το ιδιο εχει πει και ο δασκαλος !!!
Αυτο που λεω εκφραζει προσωπικη αποψη ,και αρα ο καθενας παιρνει την ευθυνη του
Τι ενοω με αυτο !!
Αυτο αποτελει την δικη μου προσσεγγιση ,και επειδη δεν εχω δοκιμασει ,παρα ελαχιστα τον αλλο δρομο ,κρατω επιφυλαξεις
Αν λοιπον σου δωσει καποιος την πρακτικη της βιπασσανα και σου πει
ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ !!!!
Εγω τουλαχιστον, δεν εχω την ''πειθαρχια '' να καθομαι 2 ωρες ημερησιως και να σαρωνω το σωμα μου και δεν φτανει μονο αυτο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ....ΑΤΑΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Δεν μου το επιτρεπει ο εαυτος μου !!!
Και για αυτο ειπα οτι ο καθενας παιρνει την δικη του ευθυνη και επισης τον δικο του δρομο
Γιατι σε καποιον αλλο μπορει ο εαυτος του να του το επιτρεπει
Ειναι ομως τελειως διαφορετικο ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ καποιος ,.....αρχικα οτι ''οτιδηποτε γινεται περναει απο το σωμα ''
Αρα πρεπει να τις παρατηρησει [τις αισθησεις ] γιατι αυτες καθοριζουν αυτο που ειμαστε
''Ακομα και τα ματια μας να εχουμε ανοικτα στις πιο κουλ στιγμες , ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Τι γινεται ;;;;;;
Μααααα ....αποσπαται συνειδητοτητα
Ακομα στις πιο ηρεμες στιγμες !!
Αφου αποσπαται μερος της συνειδητοτητος , απο την μια ....,μειωνεται η ικανοτητα της παρατηρησης αυτων των αισθησεων που λαμβανουν χωρα ,και απο την αλλη η ιδια η αισθηση ,ειτε αυτη εντοπιζεται στα ματια , ειτε σε αυτο που βλεπουμε αποσπαται ακομα περισσοτερη συνειδητοτητα και καταναλωνεται ενεργεια
Ερχεται φυσικα ο υπνος της συνειδησης
Γιατι περι υπνου προκειται !!
Μας συμβαινουν πραγματα και εμεις κοιμομαστε Δεν παιρνουμε τιποτα χαμπαρι
Ουτε μεσα αλλα ουτε και εξω στο περιβαλον !!
Ολα που μας συμβαινουν ,απλα συμβαινουν οπως οταν φυσαει η οταν βρεχει
Και δεν συζητω βεβαια , αυτο που γινεται οταν αρχιζουν να μαζευονται στο σωμα ,οι δυνατοτερες επηρειες ,αποτελεσμα αυτων που αισθανθηκαμε σε προηγουμενες στιγμες
Και για να μην αλλο μακρυγορω , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ , ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΑΡΑΧΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Τωρα ομως λογω των διαπιστωσεων που εχουμε κανει , η πρακτικη αυτη αποτελει ζωτικη αναγκη ,και οχι καταναγκαστικα εργα
Ατο ισως να δινει μια απαντηση η ενα μερος μιας απαντησεως , του γιατι ,ενω ολοι λαμβανουν πρακτικες ,απο την μια ,δεν τις εφαρμοζουν ολοι , και απο την αλλη , καποιοι που τις εφαρμοζουν, δεν βλεπουν αποτελεσματα
Και ολο αυτο ειναι η προσωπικη προσσεγγιση στο ζητημα
quote:Να μείνω σ'αυτά.
....Απαξ και τις εφαρμοζει και αποτελουν σημαντικο κομματι της ζωης του , θεωρω αδυνατο να μην εχει χρονο να τις συζητα
Οι μεθοδοι τωρα .....
Οντως διδονται καποιες μεθοδοι ,και ειναι σωστες !!!
Το θεμα ομως ειναι οτι η μεθοδος ,ναι μεν σου δοθηκε αλλα εσυ και εγω πρεπει να την ανακαλυψουμε
Παραδειγμα φερνω την πρακτικη της ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ
Βασικα, την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ....ειναι για μενα η λεξεις κλειδια !!
Να ανακαλυφθει, με την ενοια οτι ,ΒΡΗΚΑ, κατι πρακτικο, που θα με βοηθησει στην ζωη μου
Να αντιμετωπισω τον εαυτο μου
Αααααααααα και δες εκπληξη !!
Το ιδιο εχει πει και ο δασκαλος !!!...
Για τη ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ να πω ότι ναι είναι σειρά πρακτικών που αξίζουν (αν και προσωπικά εφαρμόζω τις πρακτικές αυτές χωρίς τη βουδιστική ορολογία αφού τις γνώρισα από άλλες παραδόσεις και δεν έχω λόγο.)
Σημ. Το αν το ίδιο έχει πει κάποιος δάσκαλος μου είναι κάπως αδιάφορο αλλά αν αυτό το "πρακτικό" είναι αποτελεσματικό τότε "ΒΡΗΚΑ!" Αποφεύγω την υπερύψωση "δασκάλων" ως μέρος της δικής μου "ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ" αν θέλεις - γιατί μπορεί για μένα να είναι αντιληπτό κάτι με έναν "ορθό" τρόπο αλλά για άλλον που το ακούει μπορεί να δείχνει και να οδηγεί σε προσωπολατρεία. Έτσι ευγνώμων για τους "δασκάλους" μου είμαι. Όσοι άξιζαν (για μένα) τους ήταν αδιάφορη η προσωπολατρεία.

quote:
Να μείνω σ'αυτά.
Για τη ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ να πω ότι ναι είναι σειρά πρακτικών που αξίζουν (αν και προσωπικά εφαρμόζω τις πρακτικές αυτές χωρίς τη βουδιστική ορολογία αφού τις γνώρισα από άλλες παραδόσεις και δεν έχω λόγο.)Σημ. Το αν το ίδιο έχει πει κάποιος δάσκαλος μου είναι κάπως αδιάφορο αλλά αν αυτό το "πρακτικό" είναι αποτελεσματικό τότε "ΒΡΗΚΑ!" Αποφεύγω την υπερύψωση "δασκάλων" ως μέρος της δικής μου "ΒΙΠΑΣΣΑΝΑ" αν θέλεις - γιατί μπορεί για μένα να είναι αντιληπτό κάτι με έναν "ορθό" τρόπο αλλά για άλλον που το ακούει μπορεί να δείχνει και να οδηγεί σε προσωπολατρεία. Έτσι ευγνώμων για τους "δασκάλους" μου είμαι. Όσοι άξιζαν (για μένα) τους ήταν αδιάφορη η προσωπολατρεία.
Αυτα ολα που ειπες ενοουνται !!!!
Η ευγνωμοσυνη βεβαια, και η αγαπη, για αυτους που εγιναν η αιτια μαθησεως ,[ η μαλλον βοηθησαν στο να δουμε κατι αλλο] ειναι δεδομενη !!
Οποιαδηποτες στιγμη αντιγραφουμε [ακομα και αν αυτο σημαινει, να επιδιωκουμε ιδεες που καποτε καρφωθηκαν στο μυαλο ]σταματουμε την εξελιξη
Το να δεις η να ακουσεις κατι , και να αναρωτηθεις βαθια για αυτο , ειναι ,πραγματικα , πολυ ωφελιμο ,και βεβαια ενοειται οτι , θα εισαι,και , σε θεση να το πειραματιστεις
Δεν θα μπορουσα ποτε να φανταστω τον εαυτο μου στο ''καθισμα ''να ακολουθω καποιες αυστηρες γραμμες και προδιαγραφες
Το ''καθισμα ,ειναι τροπος ζωης ,και υπαρξης
Το μονο που μπορω να διακρινω, απο μια κατασταση στην οποια , καταπιεζω καποια στοιχεια μου ,ειναι διανοητικη αγκυλωση
Οταν στοιχεια του εαυτου ,καταπιεζονται , τοτε ,υπαρχει αποσπαση προσοχης ,και μειωμενη αντιληπτικοτητα
Το'' καθισμα'' για μενα δεν θα μπορουσε να ειναι κατι διαφορετικο , απο ενα παιχνιδι , ,χωρις την παραμικρη πιεση ,ωοθουμενο μονο ,απο την περιεργεια ,και την θεληση για μαθηση
Να σκαρφιζεται κανεις πραγματα ,και ιδεες ,που εχει κατα καιρους συναντησει-απορησει , για να καταλαβει αυτα που εχει βαλει στοχο,αλλα και οτιδηποτε αλλο μπει στο στοχασττρο της ...αποριας και αναρωτησης
''Αν θελουμε να διαλυσουμε το εγω ,πρεπει να ειμαστε ελευθεροι
Οποιος εξαρταται απο τις προσπαθειες καποιου αλλου ,δεν θα μπορεσει να διαλυσει το εγω
Η συμπεριφορα μας πρεπει να εχει τον δικο της χαρακτηρα ,και δεν πρεπει να εξαρταται απο κανεναν
Οι σκεψεις τα συναισθηματα και οι ενεργειες μας πρεπει να κυλουν ανεξαρτητα απο μεσα προς τα εξω
-παγιδα του κοινωνικου συστηματος
-παγιδα της λογικης
-παγιδα της υψηλης αυτοεκτιμησης-εγωισμου.Το οτι ειμαστε
σπουδαιοι.
Οποιος μπορει να βγαλει μια μερα στη ζωη του χωρις να πεσει σε αυτες
τις παγιδες του βγαζω το καπελο ...
quote:Βάλε μέσα και την αυτολύπηση (ως παραλλαγή/επέκταση) της "υψηλης αυτοεκτιμησης"
Τρεις ειναι οι κυριες παγιδες που πεφτουμε-παγιδα του κοινωνικου συστηματος
-παγιδα της λογικης
-παγιδα της υψηλης αυτοεκτιμησης-εγωισμου.Το οτι ειμαστε
σπουδαιοι.Οποιος μπορει να βγαλει μια μερα στη ζωη του χωρις να πεσει σε αυτες
τις παγιδες του βγαζω το καπελο ...
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ