- ΣΧΕΣΗ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ - ΘΕΟΥ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Τελειωνα το γυμνασιο-εξαταξιο-οταν μεσα απο τον Καζαντζακη γνωρισα τον Γνωστικισμο, την αδελφοτητα της Θλιψης τις αποψεις των ναιτων, την νοτια γαλλια με τους Καθαρους, τον Μπερξον κλπ
ποτε δεν ειχα την ιδεα οτι διπλα μου ειχα ενα αθεο.
Αν κανουμε μια βολτα γυρω απο τα τακουνια μας, αν κοιταξουμε καλα στον καθρεπτη μας, θα δουμε - ειναι απολυτα φυσικο αλλωστε- οτι η προσεγγιση του θειου, η λατρεια του θεου, ειναι μια απολυτα προσωπικη υποθεση
Ειναι γεγονος οτι ποτε δεν αφοριστηκε. Ειναι επισης δε γεγονος οτι η οξυτητα του πνευματος του και η αγαπη του προς τον ανθρωπο το εφεραν σε θεσεις σημαντικες Ουνεσκο υπουργειο Παιδειας,προταση για Νομπελ Λογοτεχνιας.
Ενας ανθρωπος ιδεαλιστης σιγουρα θα πιστευε σε ενα θεο Ελευεθρο.
Εξω απο φορμες νορμες και εξουσιες. Εκει ειναι το προβλημα με την επισημη εξουσια.
Επιπλεον θα πρεπει να λαβετε υπ οψιν οτι το θαρρος της γνωμης - ηταν αριστερος και το λεγε- αλλα και επαφη του με ατομα του μυστικισμου, αποτελουσαν επιβαρρυντικα στοιχεια τα χρονια εκεινα.
Δυσκολα παντως σε οποιο βιβλιο και να διαβασει κανεις, να μην συναντησει αναφορες στο θειο. αναφορες λατρειας και πιστης.
Σε ενα θεο Δημιουργο οτιδηποτε υπηρξε υπαρχει και μελλει να υπαρξει,
LOVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECT
Knight ΜΙΧΑΗΛ

quote:
Επιπλεον θα πρεπει να λαβετε υπ οψιν οτι το θαρρος της γνωμης - ηταν αριστερος και το λεγε- αλλα και επαφη του με ατομα του μυστικισμου, αποτελουσαν επιβαρρυντικα στοιχεια τα χρονια εκεινα.
Εμείς ζούμε σε εποχή πιο ...ελεύθερη και οι επόμενες που θ' ακολουθήσουν θα είναι ακόμα πιο ελεύθερες...
Για να μας δω... Είμαστε αντάξιοι; Θα είμαστε αντάξιοι;
Ή μήπως όσο πιο ελεύθεροι είμαστε, άλλο τόσο βολευόμαστε στις πολυθρόνες μας;;;
Νομίζουμε ότι η κατάκτηση της ελευθερίας είναι η "Ιθάκη";
Όχι, είναι η προϋπόθεση για την πραγμάτωση άλλων ιδανικών...
Καλά έλεγε, λοιπόν, εκείνος ο άλλος, που έλεγε:
"Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος, δηλ. υπεύθυνος".
Είμαστε υπεύθυνοι για την όποια "εξέλιξή" μας ή "κατάντια" μας.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 02/01/2004 20:24:06
βιβλιο του ''Αναφορά στον Γκρέκο''.
Είναι μια αυτοβιογραφία του.
Μεγάλωσε διαβάζοντας συναξάρια Αγίων και όλη την ζωή του έψαχνε
να καταλάβει την έννοια την Θεού, να τον πλησιάσει, να τον βιώσει.
Αν τα κατάφερε ή όχι το αφήνω στην κρίση σου.
Πάντως ήταν ο μεγαλύτερος λογοτέχνης όλων των εποχών και αυτά που
έγραψε ήταν θησαυροί για την γλώσσα μας, αριστουργήματα απαράμιλλα.
Ολοι οι άλλοι είναι απλώς, συγγραφείς.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλαδή
ο Αθηναγόρας δεν τον αφόρησε όπως ισχυρίζεται η κυρία Κατσουλάκη
στο http://home.vicnet.net.au/~hwaa/gr/logos_page_3111.htm#_ftnref2
γιατί η εκκλησία της Κρήτης αρνήθηκε την ταφή του;
Διοικητικά ανήκει στο οικομενικό.
Ποίος θα αφόριζε τους ιερείς;
Ειμαι ειλικρινά άσχετος με τα εκκλησιαστικά.
quote:
Ολοι οι άλλοι είναι απλώς, συγγραφείς.
Αν και δείχνει ακραίο, το βρήκα εύστοχο!
Όπως λέει η κυρία Κατσουλάκη στο άρθρο, το όλο θέμα είναι επτασφράγιστο μυστικό για όλες τις πλευρές!!! Η κάθε μία έχει το λόγο της κι εμείς αναγκαστικά κρίνουμε απ' τα γεγονότα.
Σ' ένα άλλο τόπικ όπου συζητήσαμε πάλι το θέμα, ένα άλλο μέλος, η αγαπητή Mantis ρώτησε έναν γνωστό της Αρχιμανδρίτη, ο οποίος όταν διάβασε το άρθρο έπεσε από τα σύννεφα ο Χριστιανός!
Της είπε δε, ότι δεν του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το Πατριαρχείο δεν είχε επικυρώσει τον αφορισμό, γιατί είναι βαρύτατη ποινή και επιβάλλεται πάρα πολύ δύσκολα. Αλλά τα υπόλοιπα;;;
Θα ρωτήσω κι εγώ έναν γνωστό μου δοθείσης ευκαιρίας και θα επανέλθω...
Πάντως πολύ ορθά παρατήρησες και αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου:
"Επαρχίαι του Οικουμενικού Θρόνου εν Ελλάδι:
Εκκλησία Κρήτης"
Η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται απ' ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι ανεξάρτητη εκκλησία απ' την Αρχιεπισκοπή Αθηνών!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 08/01/2004 00:27:50
Λες και τα ζεις με τον τροπο που τα περιγραφει η συγγραφεας!!!
http://www.bydesignwebsights.com/ellashistory
Η πραγματική Ελληνική ιστορία
Ίσως επειδή είναι και η ίδια Κρητικιά.
Ελπίζω να βρούμε αρκετό τέτοιο υλικό για την ιστοσελίδα μας:

Edited by - Zadok on 08/01/2004 13:10:39
Η μαγεία είσαι ΕΣΥ και όχι τα λόγια που χρησιμοποιείς. 
σελίδες τις ιστορίας μας.
Ευτυχώς, απ' ό,τι ξέρω, ήταν και ο τελευταίος!
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΦΟΡΙΣΜΟ;;;
Ειμαι ειλικρινά άσχετος με τα εκκλησιαστικά.
αν και επιφυλάσσομαι να διασταυρώσω τις πληροφορίες μου, όπως είπαμε και πιο πάνω ο Καζαντζάκης ΔΕΝ αφορίστηκε. Αφορισμός μη επικυρωμένος από το Πατριαρχείο δε νομίζω να έχει ισχύ.
Τώρα όσον αφορά στο βιβλίο "Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ" (το οποίο και γυρίστηκε ταινία προκαλώντας τα γνωστά επεισόδια) και στα άλλα αίτια, τα οποία ώθησαν μεγάλη μερίδα της Εκκλησίας να τον κατηγορήσει, επίσης θα τα ψάξω... Όπως προαναφέρθηκε όμως: δήλωνε παντού ότι είναι αριστερός (άλλες εποχές τότε) και έγραφε διάφορα μυστικιστικά σε πολλά βιβλία του, τα οποία το ιερατείο της εκκλησίας αποκυρήσσει μετά βδελυγμίας και άνευ ουσιαστικής εξέτασης.
Ας μην ξεχνάμε και το "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ".
Αλήθεια, τί λέτε; ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ;;;

Ετσι όπως το είδε ο Καζαντζάκης.
οι μόνοι άθεοι είναι αυτοι που μπορουν,
να κρίνουν κάποιον ότι έιναι άθεος.
οχι ότι δεν εμπεριέχουν το θείο μέσα τους.
[.όσον αφορα την αντιφαση της παραπάνω έκφρασης...]
Άπλα δεν είναι σε φάση κατανόησης του.
H ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΟΥ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΑΡΞΗ
Είναι πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες, αλλά απαιτητικό.
Θέλει προσοχή και διαίσθηση ο Καζαντζάκης.
Δεν μπορώ να πω πως τον έχω μελετήσει (ούτε έχω διαβάσει όλα του τα έργα),
αλλά πιστεύω πως με τις καταθέσεις των μελών όλο και κάτι περισσότερο θα μάθουμε.
quote:
...ΟΠΟΥ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΔΩΘΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ. ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ...
Μια παράκληση, αν είναι δυνατόν.
Μπορείς να μου πεις ποιά χρονολογία ακριβώς γράφτηκε το εν λόγω σύγγραμα;
Δεν μιλώ φυσικά για την έκδοση του βιβλίου.
Για μένα έχει τεράστια σημασία αυτό που σε ρωτάω
για κάποια έρευνα που κάνω.
Σ' ευχαριστώ
Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον