ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ΣΙΣΙΦΟΣ92 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/5
ananasssΜέλος
05/07/2003, 13:41:58
ok.
Και ο θάνατος;

"Να'μαι καλά, να σ' αγαπώ..."

05/07/2003, 13:48:48
καλημερα!
μολοτωφ επεσε στο θεμα...
ειναι δυνατον να "εξωστρεφεται" το θεμα;
δεν δυναμια να συμμετεχω σε μια τετοια κουβεντα...
συγκρινουμε ενα μυημενο στα μυστηρια με ενα μυημενο σε αλλα μυστηρια!
γιατι συγκρινουμε;

αυτο ειναι το λαθος.

ναι,θα συμφωνησω μαζι σας!/αν θελετε να κρινουμε απο τη μανα που εκλαψε το γιο της σ'ενα πολεμο!
αν ομως γινεις ο ιδιος χριστος 'η αλεξανδρος ...μαλλον ειναι διαφορετικο το συμπερασματακι!
αιον αγαπημενε εμπριστη...προσεξε ετουτη τη διαφορα...

αν δεχομαι τη"θεικοτητα" του Αλεξανδρου ειναι μοναχα γιατι τα βηματα
προς τα μεσα...
δεν πηγαινουν μοναχα εβραιοχριστιανικα...οπως θα λεγε ισως καποιος φιλος εθνικος μα και ελληνικα(για αλλους μακεδονικα...)..

εντελως λακωνικα θα πω .
ο αλεξανδρος ηταν ο μεγας μυημενος/η γεννηση του ηταν γεγονος που περιμεναν οι ιερεις...
ηρθε και εφυγε 33...

ο ραβι το ιδιο.
για καποιους ολα σε σχεση με τον ιησου δεν ειναι οπως μας αρσει να τα ακουμε.μα τα λενε.
ετσι και ο αλεξανδρος.
η συγρκιση που κανεις με τον...πλανηταρχη μαλλον δεν μας τιμα ως ελληνες.
αν δεν πενεψεις το σπιτι σου πεφτει +σε πλακωνει.δεν εισαι ελληνας;

ποιος σου ειπε οτι το εσωτερικο μονοπατι πηγαινει μονο χριστικα;;;;;;

δεν ειναι ετσι!
ο ελληνας ακροβατει σ'ενα διπολο!
αυτο που του επεβαλλαν να αφησει στο παρελθον/και αυτο που πασχιζει να αποποιηθει στο παρον.
το παρελθον ειναι το 12θεο + "ενσαρκωση" αυτης της αρχης ειναι ο Αλεξανδρος.
ειτε σου αρεσει ειτε οχι.
τωρα τι ειναι ο χριστος;
το αλλο μισο φιλε μου.

μη βιαστειτε να αντιδρασετε...δεν ειμαι αφελης ωστε να βγαζω επιπολαια συμπερασματα.
μια ενοποιηση του ταλαιπωρου +διχασμενου ελληνα εχω κατανοησει+ με τολμη αναφερω...
αυτη την ολοκληρωση που πολλοι ισως πασχιζουν χροοοοοονια να αντιστρεψουν ...φεροντας ενα χασμα τοοοοοοσο βαθυ ωστε να πεσουμε ολοι μεσα...
κανεις δεν ειναι μονο εθνικος/μονο εβραιοχριστιανος.
για να εισαι ελληνας πρπει να μπορεσεις να φερεις την ισορροπια απο δυο αρχες που επεβληθησαν απο μια ...τριτη αιτια.

φως! εν τω μεσω ηλιοκαμμενου μεσημεριου...

Atma Jnani

Let there be Light!

AIONΜέλος
05/07/2003, 14:59:08
Ατμα δεν είμαι Ελλην ...είμαι Ανθρωπος
Δεν έχω σπίτι και αν έχω αυτό είναι το σύμπαν , οπότε δεν φοβάμαι μη με πλακώσει τιποτα...

Δεν μπορώ να μπώ σε διαδικασίες copy/paste κατα βούλησην.
Για εμένα η αφαίρεση έμβιας ζωής λέγεται ΦΟΝΟΣ και είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα(αστοχία) που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος.
Ο Χριστός δεν χρειάστηκε να σκοτώσει κανέναν ...
Ο Σωκράτης το ίδιο...
Ο άλλος νόμιζε οτι ήταν θεός γιατι είχε "λοξή" μάνα...και έκανε τα πάντα για να το αποδείξει...
ήταν μάλλον wannabe ...

ΣΙΣΙΦΟΣΜέλος
05/07/2003, 15:53:01
ΓΕΙΑ

"...ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΦΥΛΗ.ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.
ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΥΤΕ Η ΡΑΤΣΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ. ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΜΕΡΙΖΩ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ . ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ ΞΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟ."

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΙΟΝ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ. ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΚΑΙ Ο ΗΕL-LΙΝ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ.

ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ Η ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.ΑΛΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΗΓΑΜΕ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΟΠΩΣ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΧΤΙΣΤΟΣ,Η ΜΗΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;;;;;;

DREAMWALKER
"ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ"

AIONΜέλος
05/07/2003, 16:15:11

05/07/2003, 16:58:57
AX AION ...ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΓΡΑΨΑ ...ΤΡΙ-ΣΑΚΙΣ...+ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΚΑΦΑΤΜΑx3 ...ΧΑΘΗΚΑΝ...

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ TO ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΛΙOΠΥΡΙ...

ΣΙΣΙΦΕΕ!!!!!
ΝΑΙ, ΞΕΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ...ΕΙΧΕΣ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΣΟΥ/MA ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΜΑΣ!

(RED BULL ΚΑΝΕΙΣ;...)

Let there be Light!

konstantinaΝέο Μέλος
08/07/2003, 19:46:29
καλησπέρα...
εχω αρκετές φορές διαβάσει τα όσα γράφετε αλλά ως τώρα αρκέστηκα να εκτυπώνω τις συζητήσεις σας και να τις μεταφέρω σε φίλους όπου ανάψανε τα πνεύματα (και ουχί τα αίματα).
Θα μου πείτε τώρα τι με έπιασε και αποφάσισα να σας γράψω...
Κατ' αρχάς επειδή σε καμια περίπτωση ο Μέγας Αλέξανδρος δεν υπήρξε σφαγέας.
Και για όσους έχουν την τύχη να διαβάσουν κάτι περισσότερο από αυτά που διδάσκουν στα σχολεία θα γνωρίζουν πως τόσο η μητέρα του όσο και ο πατέρας τους δεν ήσαν απλώς κάποιος βασιληάς και κάποια γόνος βασιλικής οικογένειας.
Κι ο Αλέξανδρος βεβαίως δεν κατείχε τον τίτλο του μύστη τυχαία...
Ούτε η εκστρατεία του ήταν απλά απαύγασμα της ιμπεριαλιστικής του μανίας...
Δράττοντας λοιπόν την ευκαιρία θέλησα να σας αναφέρω τα όσα είδαν τα ματάκια μου στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Σχολή του Αριστοτέλη.
Εκεί επάνω στη Μακεδονία...
Αφού ανεβήκαμε στον Όλυμπο με τον φίλο μου, αφού περάσαμε από την Βεργίνα και τις Αιγές...
Και φθάνοντας στη Σχολή, με τι ερχόμαστε αντιμέτωποι φίλοι?
Με την παντελή έλλειψη φυλάκων και θυρών...
Ω, ναι... Είναι ένας παράδεισος αρχαιο&α*#%εί&ς...
Α*ό π$$&@?!κή π&*ρα σας *&^%$#@ ότι μπορείτε να τον επισκεφτείτε και να #$%@&* *%@ ενθύμια %$#@&*...
Και επιπλέον μπορείτε να θαυμάσετε την φαεινότητα των ιδεών που διακατέχει τους φυλάττοντες απουσιάζοντας τον χώρο.
Έχοντας τον διακαή πόθο να μην καταστρέψουν το περιβάλλον με τις σημερινή τεχνολογική εξέλιξη, βρίσκουν σαν ιδανική λύση να καλύψουν το σωλήνα του νερού που φτάνει ως τη βρύση με κορμό δέντρου.
Ω, ναι... Και μετά αφού έδεσαν τόσο περίτεχνα το φυσικό με την τεχνολογία σέρνουν κι έναν κίονα τον σκάβουν στο μέσον για να γίνει γούρνα και τον τοποθετούν κάτω από τη βρύση...
Κι έτσι έδεσε το φυσικό το νέο και το παληό (φωτογραφίες υπάρχουν...)
Και αφού έκαναν αυτό το καλό μετά προχώρησαν στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση των σπηλαίων και στο πέταγμα πλαστικών καρεκλών...
Ουδέν το επιλήψιμον... Καθότι κάποιοι άλλοι κατέστρεψαν τους ηλεκτρικούς πίνακες...
Ο φίλος μου είχε ο δύστυχος επισκεφθεί τον χώρο και τον προηγούμενο χώρο.
Κι είχε βιαστεί να αισθανθεί εθνική υπερηφάνεια επειδή οι αρμόδιοι είχαν φτιάξει σκαλοπάτια και μπάρες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες...
Έψαχνε δε σιωπηλός να δει ένα έκθεμα που υπήρχε πέρυσι.
Έναν κίονα με αναλόγιο.
Τι συγκίνηση θα μου πείτε... Κατά πάσα πιθανότητα επάνω σε εκείνο το μάρμαρο ο Αριστοτέλης έβαζε τα συγγράμματά του και δίδασκε τον Αλέξανδρο τον Μέγα...
Τώρα το αν αυτό το έκθεμα θα έπρεπε να βρίσκεται προφυλαγμένο σε κάποιο μουσείο είναι άλλη υπόθεση.
Το έψαχνε ο φίλος μου ο Δημήτρης λοιπόν και δεν το έβρισκε...
Τελειώσαμε την περιήγησή μας και είπα να κατέβω προς το ρυάκι που περνάει ανάμεσα σε πυκνά δεντρα (παρεπιπτόντως τα μούρα είναι υπέροχα. Αφήσαμε και για τους επόμενους...)
Οπότε όπως κατεβαίνω τι γλιέπω;
Έναν κιόνα ένα αναλόγιο και κάτι πέτρες παραλληλόγραμμες ατάκτως ερριμένες...
Λες κι ήταν φτιαγμένες από χαρτόνι και τις πήρε ο άνεμος και τις έρριξε εκεί... (Αρχαιοκάπηλος άνεμος, ποιος ξέρει;)
Επειδή όλως τυχαίως από το σημείο εκείνο είναι πιο εύκολο να συρθούν.
Ο φίλος μου ο Δημήτρης ανέφερε το γεγονός της προηγούμενης θέσης του και ο φίλος μας ο αρχαιολόγος ανατρίχιασε...
Σοκ...
Το φαντάζεστε; Ένα τέτοιο εύρημα έχει εξαφανιστεί από το χώρο που το έχουν τοποθετήσει οι ειδήμονες και κανείς δεν το αντιλαμβάνεται...
Θα μου πείτε με τέτοια θ' ασχολούμαστε; Εδώ συλήσανε δυο τάφους στη Μίεζα (λίγο παρακάτω) και στη διαμαρτυρία του Δήμαρχου (ή του Νομάρχη δεν ενθυμούμαι καλώς) το υπουργείο απάντησε πως οι δυο φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν οπότε...
Για τα χαμένα χρυσά λιοντάρια που υπήρχαν στον τάφο της Ευρυδίκης δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν καν...
Πέρασαν ήδη 8 μέρες από τότε που επισκέφτηκα τον χώρο. Αλλά μούρχεται δύσκολο να το καταπιώ και αυτό.
Κάτι πρέπει να κάνουμε...
Δεν μας επιτρέπεται να δεχόμαστε παθητικά αυτή την μεταχείριση της κληρονομιάς των προγόνων μας.
Ας προχωρήσουμε σε διαμαρτυρίες όπου και όπως μπορούμε.
Ας τους αναγκάσουμε να επιτελέσουν το έργο τους.
Ας δημιουργήσουμε ομάδες εθελοντών που θα διαφυλάσσουν αυτούς τους χώρους.
Ας βρούν οι αρχαιοκάπηλοι εμάς μπροστά τους αφού το κράτος κάνει ότι μπορεί για να τους διευκολύνει.
Ας τους πουμε εμείς το "Μολών Λαβέ".

Στο παραπάνω μήνυμα υπήρξε ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ απο το Συντονιστή Κέλσο, πρός ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ των γραφωμένων

Edited by - Kelsos on 09/07/2003 18:10:56

09/07/2003, 03:55:02
καλως ηρθες στο Εσωτερικα,φιλη konstantina!
..ενοιωσα ακριβως οπως τοτε με το δεντρο στο αβατο του δασους...
καλη μου φιλη εχεις δικιο,μαλλον ηγκικεν η ωρα ...

ΦΩΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ...

Let there be Light!

09/07/2003, 18:16:08
Καλώς όρισες στη Μεταφυσική μας παρέουλα, φίλη Κωσταντίνα...

Πραγματικά αυτό που αναφέρεις είναι χάλι και τι χάλι μάλιστα...
Ολυμπιακό.... Τρομάρα μας...

Η "επέμβαση" που δέχτηκε το μήνυμά σου έγινε για να ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ότι ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ τους επισκέπτες και τα μέλη σε αξιόποινες πράξεις...

Την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΟΥ την συμερίζομαι και μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι...
'Αλλοι όμως κρατάνε ΚΑΙ το μαχαίρι ΚΑΙ το πεπόνι....

Και πάλι ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ και θέλουμε να μας πείς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα "Πνεύματα που άναψαν"....

Κέλσος ο Φιλαλήθης

Edited by - Kelsos on 09/07/2003 18:17:06

WolffacedΜέλος
09/07/2003, 21:01:19
quote:

Ας μη ξεχναμε πως και οι Ελληνες 'ταλαιπωρηθηκαν' κατα τους Περσικους πολεμους..Απο ανθρωπους υποταγμενους στη θεληση του βασιλια τους...
Και αυτοι ηρθαν απο του διαολου τη μανα,και αυτοι σκοτωσαν Ελληνοπαιδες,και γι' αυτους εκλαψαν μανες...

Σε αυτό που λες έχεις δίκιο. Με τους Πέρσες όντως υπήρχε μίσος. Αλλά μην ξεχνάς ότι ο Αλέξανδρος δεν έμεινε μόνο σε αυτούς αλλά κατέκτησε πάμπολους λαούς και ήθελε να φτάσει μέχρι την Ινδία. Επίσης δεν το αγάπαγαν όλοι. Πολλοί από τους στρατιώτες του, και αφού είχαν νικήσει τους Πέρσες, δυσανασχετούσαν βλέποντας τον Αλέξανδρο να τους τραβάει στα βάθη τις Ασίας χωρίς και τις κατάλληλες προμήθειες. Πολλοί αθηναίοι επίσης δημοκρατικοί τον αντιμάχονταν επειδή πρέσβευε την μοναρχία.

Σας προτείνω αν θέλετε να ακούσετε το τραγούδι Alexander The Great των Iron Maiden.

ΣΙΣΙΦΟΣΜέλος
10/07/2003, 19:02:33
ΓΕΙΑ ΣΑΣ

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Wolffaced ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΕΧΘΡΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΤΙΟΝ ΤΟΥ.
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΡΧΗ ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΓΑΖΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΘΕΚΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΜΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΣΗΤ0Σ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΙΣΗΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΡΟΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ.

DREAMWALKER
"ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ"

24/03/2009, 14:39:48
Αλλά και ο χρόνος με το πνεύμα, δεν θέλουνε το ίδιο
αποτέλεσμα;Ότι γίνεται, αλήθεια, δεν γίνεται βάση μιας συγκεκριμένης
πορείας, που έχει προκαθοριστέι, ώστε να φυτευτεί ένας
ανθώνας και να περιμένει ο κηπουρός να δει τα άνθη να
στολίζουν τον κήπο του;
25/03/2009, 10:39:25
Τι είναι ομως,αυτο που κρατά τον άνθρωπο στον χρόνο;
Οι ζωικές και γήινες σκέψεις του,που έχουν ανάγκη του χρόνου
για να εκτυλιχθούν...Άρα, η γήινη υπόσταση μας,μας εξαρτά
απο τον χρόνο, οχι μόνο λόγω του οτι είναι υπο χρόνον γενόμενος,
αλλά και γιατί ο ίδιος χρησιμοποιεί τον χρόνο..
25/03/2009, 14:44:43
Ο άνθρωπος είναι θεός μέσα στον χρόνο...Εννοώντας ότι
μέσα στον χρόνο, όπου υπάρχει, μπορεί να κάνει ενέργειες
που δύναται, ενώ στην άχρονη αιωνιότητα,δεν έχει ακόμη
υπόσταση, αφού δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο τι είναι: Ζώο,
που πεθαίνει με τον χρόνο και άρα άσχετο με την αιωνιότητα,
ή θεός, πνεύμα και αίωνια υπάρχουσα ύπαρξη;
25/03/2009, 19:42:35
Ο χρόνος μπορεί να δώσει στον πνευματικό μας εαυτό,
το πεδίο για να χτίσει ένα δικό του μικρό κόσμο, όπου
η αρμονία του θα συμπλήρωνε τον κόσμο του σύμπαντος...
Αυτή την ευκαιρία έχουμε ώς θεοί σε ένα κόσμο που
μας επιτρέπει να θέσουμε δικούς μας νόμους και δικές
μας δυναμικές...Είναι ένα κυκλοφοριακό πάρκο για να
ασκούμεθα σαν μικρά πνεύματα και μετά, αφού πάρουμε "δίπλωμα"
να ζήσουμε την αιώνια πνευματική τελειότητα...
26/03/2009, 17:33:07
Και έρχεται η μεγάλη ερώτηση, έτσι όπως μιλάμε για τον
χρόνο και τον κάνουμε σύμμαχο κι όχι εμπόδιο:
Τι ρόλο καλείται, λοιπον, καλείται μές στο σύμπαν να
παιξει ο άνθρωπος, με τη βοήθεια του χρόνου; Πως εκφράζεται
η θεικότητα του, μέσα απο τον χρόνο;
Ο χρόνος, αποτελεί σημείο,όπου περιδινίζονται ακολουθίες
γεγονότων, τμήματα πνεύματος και γής, έρχονται σε επαφή και
δημιουργούν νέες συνδέσεις και συνδυασμούς.Άπειρες εφαρμογές που
δημιουργούν μια αέναη ακολουθία...Ο άνθρωπος,όμως, έχει την
δυνατότητα να λειτουργήσει με ένα ξεχωριστό τρόπο, μέσα στον
υπάρχοντα χώρο,ικανό να τον φέρει στη θέση θεού:
Να γίνει ο καταλύτης που θα ενώσει αυτά τα τμήματα που πλανώνται
ευτάκτως, αλλά, αποκομμένα,έτσι ώστε να γίνουν κάτι άλλο..
Για να γίνουν κάτι άλλο όμορφο τόσο, που να συμπληρώνεί, όχι εξ ανάγκης,αλλά απο χαρά, τον κόσμο γύρω του..Τότε γίνεται θεός..
Τότε μπορεί ο άνθρωπος να νοιώσει ολόκληρος...Αυτό το πλεονέκτημα που μας δίνει ο χρόνος γίνεται κατά λάθος ,ένα μειονέκτημα,
όπως λέμε στην εισαγωγή του θέματος κι αντί να ανέβει στον ανώτερο
εαυτό του ο άνθρωπος,πνίγεται απο τις σχετικότητες και τους
αυτοσχέδιους πειραματισμούς της ύλης....Η σύγχιση του για μια
υποκειμενική κρίση του τι πρέπει να κάνει, το παλιό προπατορικό αμάρτημα, δεν τον αφήνει να δει αυτό που υπάρχει και το επαναδιαπραγματεύεται, ώς ουσία, ώς σχετισμούς...
Εδώ χρειάζεται το πνεύμα να ξεπεράσει την ύλη, βλέποντας μέσα
της την τέλεια υποσταση και μορφή της δεύτερης, ώστε να δει την αρμονία της συνδημιουργίας στο πλάσιμο της και να λειτουργήσει ακριβώς,όπως πρεπει για τον σκοπο που έγινε...Ο επόμενος θεός...
28/03/2009, 00:05:01
Τι είναι ο Χρόνος;ρωτάει μέ σχετικό του άθρο το Νοέμβρη
του 2002,ο Λή Σμόλιν, που προσπαθεί να οριοθετήσει τον χρόνο
σε σχέση με τον άνθρωπο...:

"Κάθε παιδί που πάει σχολείο μαθαίνει τι είναι ο χρόνος. Αλλά επίσης για κάθε παιδί φτάνει μια στιγμή, που βρίσκεται αντιμέτωπο με τα παράδοξα που γεννάει η καθημερινή μας αντίληψη για τον χρόνο. Θυμάμαι όταν ήμουν και ο ίδιος παιδί, πως ξαφνικά μου καρφώθηκε στο μυαλό η ερώτηση αν ο χρόνος θα μπορούσε να τελειώνει κάπου ή να συνεχίζεται επ άπειρον. Πρέπει να τελειώνει κάποτε, γιατί πως να συλλάβουμε την άπειρη παρουσία του που θα εκτείνεται μπροστά μας, αν ο χρόνος δεν έχει τέλος; Αλλά πάλι αν έχει τέλος τι συμβαίνει ύστερα;
Μελετώ την ερώτηση τι είναι ο χρόνος, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ενήλικης ζωής μου. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ από την αρχή ότι δεν βρίσκομαι κοντύτερα στην απάντηση απ' ότι όταν ήμουν παιδί. Πράγματι μετά από αυτή όλη τη μελέτη, δεν νομίζω ότι μπορούμε ν' απαντήσουμε ούτε στην απλή ερώτηση: Τι πράγμα είναι αυτός ο χρόνος; Ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορώ να πω για τον χρόνο είναι να εξηγήσω πως βάθυνε για μένα το μυστήριο του χρόνου καθώς προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Να ένα ακόμη παράδοξο του χρόνου, που το ανακάλυψα μόνο όταν μεγάλωσα. Όλοι μας ξέρουμε ότι τα ρολόγια μετράνε το χρόνο. Αλλά τα ρολόγια είναι σύνθετα φυσικά συστήματα και ως εκ τούτου υπόκεινται σε ατέλειες, φθορές και εξάντληση της πηγής ενέργειάς τους. Αν πάρω δύο πραγματικά ρολόγια, τα συγχρονίσω και τα αφήσω να λειτουργήσουν, μετά από λίγο καιρό θα διαφωνούν ως προς τον χρόνο που δείχνουν.
Ποιο από αυτά λοιπόν μετράει τον αληθινό χρόνο; Υπάρχει πράγματι μόνο ένας απόλυτος χρόνος, ο οποίος αν και μετρείται με ατέλειες από τα πραγματικά ρολόγια, είναι ο αληθινός χρόνος του Κόσμου; Μοιάζει πως μάλλον έτσι πρέπει να είναι, αλλιώς τι νόημα έχει να λέμε ότι ένα ρολόι πάει μπροστά ή πίσω; Από την άλλη μεριά πάλι, τι νόημα έχει να λέμε ότι υπάρχει ένας απόλυτος χρόνος, αν κανένας ποτέ δεν μπορεί να τον μετρήσει με ακρίβεια;
Η πίστη σ' έναν απόλυτο χρόνο γεννά άλλα παράδοξα. Θα υπήρχε ροή του χρόνου αν δεν υπήρχε τίποτα στο Σύμπαν; Αν κάθε τι σταματούσε, αν τίποτα δεν εξελισσόταν, θα συνέχιζε να ρέει ο χρόνος;
Από την άλλη πλευρά, ίσως δεν υπάρχει ένας μοναδικός απόλυτος χρόνος. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος είναι μόνο ότι μετράνε τα ρολόγια, και καθώς υπάρχουν πολλά ρολόγια τα οποία τελικά διαφωνούν, υπάρχουν και πολλοί χρόνοι. Χωρίς έναν απόλυτο χρόνο, μπορούμε μόνο να πούμε, ότι ο χρόνος ορίζεται σχετικά με κάποιο ρολόι που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε.
Αυτό σαν ιδέα φαίνεται ελκυστικό, διότι δεν απαιτείται να πιστέψουμε σε κάποια απόλυτη ροή του χρόνου την οποία δεν παρατηρούμε. Μας οδηγεί όμως σε κάποιο πρόβλημα αν γνωρίζουμε έστω και λίγα από φυσική.
Ένα από τα αντικείμενα που περιγράφει η φυσική είναι η κίνηση, και δεν μπορούμε να συλλάβουμε την έννοια της κίνησης χωρίς το χρόνο. Έτσι η έννοια του χρόνου είναι βασική για τη φυσική. Ας θεωρήσουμε τον πιο απλό νόμο κίνησης που ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο και τον Καρτέσιο και τυποποιήθηκε από τον Νεύτωνα. Ένα σώμα στο οποίο δεν δρα καμιά δύναμη, κινείται σε ευθεία γραμμή με σταθερή ταχύτητα. Ας μην απασχοληθούμε εδώ με το τι είναι η ευθεία γραμμή, (αυτό είναι το πρόβλημα του χώρου, το οποίο είναι τελείως ανάλογο με το πρόβλημα του χρόνου, αλλά δεν θα το θίξω εδώ.) Για να καταλάβουμε τι λέει αυτός ο νόμος, χρειάζεται να ξέρουμε τι σημαίνει να κινείσαι με σταθερή ταχύτητα. Η έννοια αυτή απαιτεί την έννοια του χρόνου, καθώς κάτι κινείται με σταθερή ταχύτητα όταν διανύει ίσα διαστήματα σε ίσους χρόνους.
Μπορούμε τότε ν' αναρωτηθούμε: Ως προς ποιο χρόνο είναι η κίνηση σταθερή; Πρόκειται για τον χρόνο κάποιου ιδιαίτερου ρολογιού; Αν ναι πως θα ξέρουμε ποιο ρολόι να διαλέξουμε, αφού όπως παρατηρήσαμε λίγο πριν, όλα τα πραγματικά ρολόγια βαθμιαία θα αποσυγχρονιστούν το ένα με το άλλο. Ή μήπως ο νόμος αναφέρεται σε έναν ιδανικό απόλυτο χρόνο;
Ας υποθέσουμε ότι υιοθετούμε την άποψη πως ο νόμος αναφέρεται σ' έναν ιδανικό απόλυτο χρόνο. Αυτό λύνει το πρόβλημα της επιλογής ρολογιού, αλλά θέτει άλλο πρόβλημα αφού κανένα ρολόι δεν μετράει αυτόν τον φανταστικό, ιδεατό χρόνο. Πως θα μπορούσαμε να είμαστε στ' αλήθεια σίγουροι ότι η διατύπωση του νόμου αυτού είναι σωστή, αν δεν έχουμε πρόσβαση σ' αυτόν τον απόλυτο ιδεατό χρόνο; Πως θα μπορούσαμε να διακρίνουμε αν κάποια φαινομενική επιτάχυνση ή επιβράδυνση ενός σώματος οφείλεται στην αποτυχία του νόμου, η απλώς στην ατέλεια του ρολογιού που χρησιμοποιούμε;
Ο Νεύτωνας όταν διατύπωσε τους νόμους της κίνησης, διάλεξε να λύσει το πρόβλημα της επιλογής ρολογιού, δεχόμενος την ύπαρξη ενός απόλυτου χρόνου. Κάνοντας κάτι τέτοιο βρέθηκε αντίθετος με την άποψη άλλων συγχρόνων του, όπως ο Descartes και ο Gottfried Leibniz, οι οποίοι πρέσβευαν ότι ο χρόνος είναι μόνο μια όψη των σχέσεων μεταξύ των πραγματικών αντικειμένων και των πραγματικών διαδικασιών στον Κόσμο. Ίσως η δική τους να είναι η καλύτερη φιλοσοφία, αλλά καθώς ο Νεύτωνας ήταν η αυθεντία του καιρού του, επικράτησε η άποψή του. Ο Albert Einstein, ο οποίος κατέρριψε την άποψη του Νεύτωνα για τον χρόνο, επαινούσε το θάρρος και την κρίση του Νεύτωνα να πάει κόντρα σ' αυτό που ήταν ξεκάθαρα η καλύτερη φιλοσοφική επιλογή, και έκανε τις συγκεκριμένες υποθέσεις για να επινοήσει μια φυσική που είχε νόημα.
Αυτή η διαμάχη, μεταξύ της άποψης του χρόνου ως απόλυτου και προϋπάρχοντος, και του χρόνου ως μιας αντανάκλασης των σχέσεων μεταξύ των πραγμάτων, μπορεί να δοθεί γλαφυρά με τον παρακάτω τρόπο. Φαντασθείτε ότι το Σύμπαν είναι μια σκηνή όπου ένα κουαρτέτο εγχόρδων η ένα γκρουπ της τζαζ πρόκειται να παίξει. Η σκηνή και η αίθουσα είναι προς το παρόν άδεια, αλλά εμείς ακούμε ένα τικ-τακ, σαν κάποιος να έχει ξεχάσει μετά την τελευταία δοκιμή, να κλείσει ένα μετρονόμο, που βρίσκεται σε μια γωνιά του κοίλου της ορχήστρας. Ο μετρονόμος που χτυπάει στην άδεια αίθουσα είναι το αντίστοιχο του φανταστικού απόλυτου χρόνου του Νεύτωνα, ο οποίος προχωράει αιώνια με σταθερό ρυθμό, πριν και ανεξάρτητα από καθετί που υπάρχει πραγματικά η συμβαίνει στο Σύμπαν. Οι μουσικοί εισέρχονται, το Σύμπαν ξαφνικά δεν είναι άδειο αλλά μπαίνει σε κίνηση, και αρχίζουν να παίζουν υφαίνοντας ο καθένας τη δική του ρυθμική τέχνη. Τώρα ο χρόνος που εισέρχεται στη μουσική τους δεν είναι ο απόλυτος προϋπάρχων χρόνος του μετρονόμου. Είναι ένας σχετικός χρόνος βασισμένος στην ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων μεταξύ των μουσικών φράσεων. Το ξέρουμε ότι είναι έτσι επειδή οι μουσικοί δεν ακούνε το μετρονόμο. Ακούνε ο ένας τον άλλο, και ανάμεσα στις μουσικές εναλλαγές τους, παράγουν ένα χρόνο στη συγκεκριμένη θέση και στην παρούσα στιγμή μέσα στο Σύμπαν.
Όμως πάντα ο μετρονόμος βρίσκεται στη γωνιά του και χτυπάει χωρίς ν' ακούγεται από τους μουσικούς. Για τον Νεύτωνα ο χρόνος των μουσικών, ο σχετικός χρόνος δεν είναι παρά μια σκιά του πραγματικού, απόλυτου χρόνου του μετρονόμου. Κάθε ρυθμός που ακούγεται, όπως και ο χτύπος κάθε πραγματικού φυσικού ρολογιού, ακολουθεί ατελώς τον πραγματικό, απόλυτο χρόνο. Από την άλλη πλευρά, για τον Leibniz και άλλους φιλοσόφους, ο μετρονόμος είναι μια φαντασία που μας τυφλώνει μπροστά σ' αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Ο μόνος χρόνος είναι αυτός που υφαίνουν οι μουσικοί με την μουσική τους.
Η διαμάχη μεταξύ απόλυτου και σχετικού χρόνου αντανακλά την ιστορία της φυσικής και φιλοσοφίας και ορθώνεται μπροστά μας στις μέρες μας, καθώς προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια έννοια του χώρου και του χρόνου πρόκειται ν' αντικαταστήσει αυτήν του Νεύτωνα. Αν δεν υπάρχει απόλυτος χρόνος, τότε οι νόμοι της κίνησης του Νεύτωνα δεν έχουν νόημα. Αυτό που πρέπει να τους αντικαταστήσει πρέπει να είναι ένα διαφορετικό είδος χρόνου που να έχει νόημα όταν κανείς μετράει τον χρόνο με οποιοδήποτε ρολόι. Αυτό που μας χρειάζεται είναι ένας "δημοκρατικός" μάλλον χρόνος, παρά ένας "αριστοκρατικός" χρόνος, σύμφωνα με τον οποίο η ένδειξη οποιουδήποτε ρολογιού όσο ατελής και αν είναι, είναι ισότιμη με οποιουδήποτε άλλου.
Ο Leibniz βέβαια δεν μπόρεσε ποτέ να επινοήσει ένα τέτοιο νόμο. Ο Einstein όμως μπόρεσε και πρόκειται για μια από τις μεγάλες επιτυχίες της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ότι βρέθηκε ένας τρόπος να εκφράσουμε τους νόμους κίνησης κατά τρόπο ώστε να έχουν νόημα οποιοδήποτε ρολόι και αν χρησιμοποιήσει κανείς. Κατά παράδοξο τρόπο αυτό γίνεται με την απαλοιφή κάθε αναφοράς στο χρόνο μέσα στις βασικές εξισώσεις της θεωρίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τον χρόνο γενικά και αφηρημένα. Μπορούμε μόνο να περιγράφουμε πως αλλάζει το Σύμπαν με τον χρόνο αν όμως πούμε πρώτα στη θεωρία, ακριβώς ποιές πραγματικές φυσικές διαδικασίες θα χρησιμοποιηθούν ως ρολόγια για να μετρούν το πέρασμα του χρόνου.
Αν είναι έτσι λοιπόν τα πράγματα, γιατί λέω πως δεν γνωρίζω τι είναι πραγματικά ο χρόνος; Το πρόβλημα είναι ότι η Γενική Σχετικότητα είναι μόνο η μισή επανάσταση της φυσικής του 20ου αιώνα, γιατί υπάρχει επίσης και η κβαντική θεωρία. Και η κβαντική θεωρία που αναπτύχθηκε αρχικά για να εξηγήσει τις ιδιότητες των ατόμων και των μορίων, χρησιμοποιεί την σύμβαση του Νεύτωνα για έναν απόλυτο χρόνο.
Έτσι στη θεωρητική φυσική έχουμε επί του παρόντος, όχι μία αλλά δύο θεωρίες. Την Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική, και αυτές βασίζονται σε διαφορετικές συμβάσεις για τον χρόνο.
Το κεντρικό πρόβλημα της θεωρητικής φυσικής επί του παρόντος είναι να συνδυάσει την Γενική Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική σε μια ενιαία θεωρία της φυσικής, η οποία να μπορεί τελικά ν' αντικαταστήσει τη Νευτώνεια θεωρία που ξεπεράστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Και πράγματι το εμπόδιο κλειδί για να το πετύχουμε αυτό είναι ότι οι δύο θεωρίες περιγράφουν τον Κόσμο με διαφορετικές σημασίες του χρόνου. Αν κάποιος δεν θέλει να πάει πίσω και να στηρίξει αυτή την ενοποίηση στην παλιά Νευτώνεια σημασία του χρόνου, είναι καθαρό ότι πρέπει να φέρουμε την αντίληψη του Leibniz για τον χρόνο μέσα στην κβαντική θεωρία. Κάτι τέτοιο δεν είναι ατυχώς και τόσο εύκολο.
Το πρόβλημα είναι ότι η κβαντική μηχανική επιτρέπει πολλές διαφορετικές και φαινομενικά αντιφατικές καταστάσεις να υπάρχουν συγχρόνως, όσο αυτές υπάρχουν σ' ένα είδος "σκιάς" δηλαδή "δυνάμει πραγματικότητας". (Για να το εξηγήσω αυτό θα έπρεπε να γράψω άλλη μια πραγματεία μεγέθους όπως η παρούσα πάνω στην κβαντική θεωρία). Αυτό εφαρμόζεται επίσης και στα ρολόγια, κατά τον ίδιο τρόπο που η γνωστή γάτα του Schrodinger της κβαντικής θεωρίας, μπορεί να υπάρχει σε μια κατάσταση ώστε να είναι συγχρόνως δυνάμει νεκρή και δυνάμει ζωντανή. Παρόμοια ένα ρολόι μπορεί να υπάρχει σε μια κατάσταση στην οποία αυτό δουλεύει με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά συγχρόνως τρέχει και προς τα πίσω. Έτσι αν υπήρχε μια κβαντική θεωρία του χρόνου θα είχε να κάνει όχι μόνο με την ελευθερία επιλογής διαφορετικών φυσικών ρολογιών για να μετρούν το χρόνο, αλλά και με τη σύγχρονη παρουσία, τουλάχιστον δυνητικά, πολλών διαφορετικών ρολογιών. Το πρώτο, το μάθαμε από τον Einstein πως να το κάνουμε. Το δεύτερο έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί ότι βρίσκεται πέρα από τη φαντασία μας.
Έτσι το πρόβλημα τι είναι ο χρόνος παραμένει άλυτο. Αλλά πρόκειται για κάτι ακόμα χειρότερο, αφού η σχετικότητα φαίνεται να απαιτεί άλλες μεταβολές στη σύλληψη του χρόνου. Μια από αυτές αφορά την εισαγωγική μου ερώτηση, αν ο χρόνος μπορεί ν' αρχίζει ή να τελειώνει ή αν ρέει αιώνια. Η Σχετικότητα πάντως είναι μια θεωρία στην οποία ο χρόνος μπορεί ν' αρχίζει και να σταματάει. Μια περίσταση στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Μια μαύρη τρύπα είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης ενός άστρου μεγάλης μάζας, όταν πια έχουν τελειώσει όλα τα πυρηνικά καύσιμά του και παύει να παράγει ενέργεια ως άστρο. Άπαξ και δεν παράγει πια θερμότητα, τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει ένα άστρο μεγάλης μάζας από την κατάρρευση που προκαλεί η ίδια η βαρυτική έλξη του άστρου. Αυτή η διαδικασία αυτοτροφοδοτείται, διότι νόσο πιο μικρό γίνεται το άστρο τόσο πιο ισχυρή είναι η δύναμη με την οποία έλκονται μεταξύ τους τα μέρη του. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι φθάνει σ' ένα σημείο στο οποίο για να διαφύγει κάτι από τη βαρυτική έλξη του άστρου πρέπει να κινείται ταχύτερα από το φως. Επειδή λοιπόν τίποτα δεν κινείται ταχύτερα από το φως, τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. Αυτός είναι και ο λόγος που το αποκαλούμε μαύρη τρύπα, γιατί ούτε ακόμα και το φως δεν μπορεί να διαφύγει απ' αυτό.
Παρόλα αυτά, ας αφήσουμε αυτό το θέμα και ας δούμε τι συμβαίνει στο ίδιο το άστρο. Μόλις γίνει αόρατο σε μας, χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο για να συμπιεστεί το άστρο στο σημείο όπου απειρίζεται η πυκνότητά του και απειρίζεται επίσης και το βαρυτικό του πεδίο. Το πρόβλημα είναι, τι συμβαίνει στη συνέχεια; Αλλά τι σημαίνει στ' αλήθεια η φράση: "στη συνέχεια"; Αν ο χρόνος αποκτά σημασία μόνο με την κίνηση των φυσικών ρολογιών, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο χρόνος σταματάει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Διότι όταν το άστρο φτάσει την κατάσταση της άπειρης πυκνότητας και άπειρου βαρυτικού πεδίου, καμιά περαιτέρω μεταβολή δεν μπορεί να συμβεί, και καμιά φυσική διεργασία δεν μπορεί να συνεχιστεί, που να δίνει νόημα στον χρόνο. Έτσι η θεωρία απλά επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος σταματάει.
Το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα χειρότερο απ' αυτό, διότι η Γενική Σχετικότητα επιτρέπει σε ολόκληρο το Σύμπαν να καταρρεύσει σαν μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος σταματάει παντού. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στον χρόνο να ξεκινήσει. Στην πραγματικότητα έτσι εννοούμε το Big Bang, την πιο δημοφιλή σημερινή θεωρία για την προέλευση του Σύμπαντος.
Ίσως το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς που προσπαθούμε να συνδυάσουμε την Σχετικότητα με την Κβαντομηχανική να είναι: τι συμβαίνει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας; Αν ο χρόνος πραγματικά σταματάει εκεί, τότε πραγματικά πρέπει να σκεφτούμε ότι ο χρόνος σταματάει παντού στο Σύμπαν όταν αυτό καταρρεύσει. Απεναντίας αν δεν σταματάει, τότε πρέπει να σκεφτούμε έναν ολόκληρο αέναο κόσμο, στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, ο οποίος βρίσκεται για πάντα έξω από την όρασή μας. Επιπλέον αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα, διότι μια μαύρη τρύπα σχηματίζεται κάθε φορά που ένα αστέρι μεγάλης μάζας φτάνει στο τέλος της ζωής του και καταρρέει. Το μυστήριο αυτό λοιπόν συμβαίνει κάπου στο αχανές Σύμπαν που παρατηρούμε, ίσως και 100 φορές το δευτερόλεπτο.
Τι είναι λοιπόν ο χρόνος; Είναι το μεγαλύτερο μυστήριο; Όχι, το μεγαλύτερο μυστήριο πρέπει να είναι, ότι ο καθένας μας είναι εδώ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό που το Σύμπαν μας επιτρέπει στο πλαίσιο της ύπαρξής μας είνα;ι να θέτουμε τέτοιες ερωτήσεις. Και να μεταβιβάζουμε από παιδική ηλικία σε παιδική ηλικία τη χαρά της αναζήτησης, της ερώτησης και της μεταβίβασης της γνώσης για το τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε."

Ο LEE SMOLIN,είναι ένας θεωρητικός φυσικός, ο οποίος κατά τον χρόνο της συγγραφής του άρθρου εργαζόταν ως καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pensylvania και ήταν μέλος του Κέντρου για την Φυσική και την Γεωμετρία της βαρύτητας του ιδίου πανεπιστημίου. Θεωρείται από τους εξέχοντες θεωρητικούς για το πρόβλημα της κβαντικής βαρύτητας. Έγινε γνωστός για τις νεωτεριστικές απόψεις του πάνω στα θεμελιώδη προβλήματα της φυσικής γύρω από τον χωροχρόνο και τη συσχέτιση της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας με την Κβαντομηχανική. Έχει επίσης δουλέψει πάνω στην πρόταση της εφαρμογής μιας εξελικτικής θεωρίας στην Κοσμολογία. Συχνά γράφει άρθρα, βιβλία και εμφανίζεται στα ΜΜΕ με θέματα που ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό.

Η παράθεση του συγκεκεριμένου άρθρου, έγινε για να δούμε μια
υλιστική απόδοση του χρόνου, όπου , όμως και πάλι ο χρόνος φαίνεται
βοηθός του ανθρώπου φίλος του κι όχι εχθρός του....
Μπορούμε έτσι να πούμε ότι το πνεύμα χρησιμοποιεί τον χρόνο,ενώ
ο άνθρωπος δεν γνωρίζει αυτή τη σχέση των δύο;

29/03/2009, 11:59:50
Ας δούμε, όμως και μια άλλη οπτική του χρόνου,απο τον κ. Νικήτα Καυκίου, σχετικά με τον χρόνο ώς φυσικό, υπαρξιακό και αιώνιο...
Έχει σημασία, γιατί πραγματικά ο χρόνος, είναι πολυσήμαντος για τον άνθρωπο και πρέπει να τον βλέπουμε έτσι...:
"ΧΡΟΝΟΣ Φυσικός Υπαρξιακός Αιώνιος
Στο Απόλυτο αυτό καθ’ εαυτό,
δεν υπάρχει ούτε χρόνος,
ούτε χώρος ούτε αιτιότητα.
S. Vivekananda
Η κοινή, συνήθης αντίληψη του χρόνου, είναι απαραίτητη για την προσαρμογή μας στο περιβάλλον, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι πίστευαν ότι ο χρόνος είναι «κυκλικός». Επηρεασμένοι από τις περιοδικές κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, νόμιζαν ότι τα πάντα επαναλαμβάνονται αδιάκοπα. Ό,τι συμβαίνει σήμερα, έχει ήδη συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν και θα συμβεί με τον ίδιο τρόπο άπειρες φορές στο μέλλον. Αυτή την άποψη υιοθέτησε μετά από πολλούς αιώνες ο F. Nietzsche με την «θεωρία της αέναης επιστροφής».
Για τον Πλάτωνα ο χρόνος είναι αντανάκλαση της αιωνιότητας. Το αμετάβλητο και τέλεια άχρονο, προβάλλεται στην κατώτερη διάσταση, στην οποία ανήκει ο υλικός κόσμος. Ο εγκόσμιος χρόνος νοείται ως «εικόνα κινητή της αιωνιότητας» (1). Ο υλικός κόσμος είναι εγκλωβισμένος στην ματαιότητα, χωρίς προοπτική λύτρωσης.
Οι μυστικοί της Ανατολής αντιλαμβάνονται ότι «το παρελθόν, το μέλλον, ο φυσικός χώρος … δεν είναι τίποτε άλλο παρά ονόματα, έννοιες, λέξεις κοινές, πραγματικότητες καθαρά επιφανειακές» (2).
Ο άνθρωπος μπορεί μέσα από μια ατομική πνευματική πορεία να σπάσει τον μάταιο κύκλο της «samsara» και να διεισδύσει στην ακύμαντη αιωνιότητα. Να ενωθεί με το Απόλυτο Ένα.
Σύγχρονοι επιστήμονες με βάση τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein καταλήγουν ότι οι «χωροχρονικές συντεταγμένες δεν έχουν ένα αντικειμενικό νόημα ως ανεξάρτητες φυσικές οντότητες… ο χώρος και ο χρόνος είναι μόνο στοιχεία μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται από ένα παρατηρητή, για να περιγράψει το περιβάλλον του» (3).
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χρόνος φανερώνεται στην ανθρώπινη συνειδητότητα σε τρείς διαστάσεις:
α) φυσικός χρόνος, β) υπαρξιακός χρόνος, γ) αιωνιότητα.
Α) Ο φυσικός χρόνος γεννάται από τη σχέση του νου με το γίγνεσθαι. Συνοδεύει πληκτικά το process των υλικών μετασχηματισμών. Είναι χρόνος ποσότητας, δράσης και προόδου. Μετριέται με την ροή των γεγονότων, την κίνηση, το ρολόι και τις ρυτίδες. Είναι χρόνος κενός, α-νόητος, επίπεδος και βασανιστικός. «Το πρωί ανθήσαι και παρέλθοι, το εσπέρας αποπέσοι, σκληρυνθείη και ξηρανθείη» (4).
Β) Ο υπαρξιακός χρόνος. Σε ψυχολογικό επίπεδο, υπαρκτό είναι μόνο το παρόν. Το παρελθόν και το μέλλον, ενεργούν και υπάρχουν, μόνο μέσα από το παρόν. Ο Αγ. Αυγουστίνος αναφέρει «υπάρχουν τρεις χρόνοι: το παρόν των παρελθόντων, το παρόν των παρόντων και το παρόν των μελλόντων» (5). Σύμφωνα με τον Ε. Minkowski οι εμπειρίες του παρελθόντος προσδιορίζουν το μέλλον. Οι προσδοκίες και οι προβλέψεις που αφορούν στο μέλλον, βιώνονται ως παρελθόν. Ακόμη, στην ψυχοπαθολογία παρατηρούμε αλλοίωση της εμπειρίας της χρονικότητας (6).
Ο υπαρξιακός χρόνος είναι ο χρόνος του βιώματος. Βιώνεται με τους χτύπους της καρδιάς. Είναι ο χρόνος του έρωτα, του θανάτου, του ονείρου, της ελπίδας και της οδύνης «ότι εξέλιπεν εν οδύνη η ζωή μου και τα έτη μου εν στεναγμοίς» (7).
Γ) Αιωνιότητα: Ο χρόνος δεν είναι απλώς ροή γεγονότων ή ορίζοντας φανέρωσης εμπειριών. Έχει νόημα και προορισμό. «Είναι μια δημιουργική πορεία, κατά την οποία ό,τι δημιουργήθηκε από το μηδέν, με τη θέληση του Θεού, ανέρχεται προς την τελική ολοκλήρωσή του, τότε που ο σκοπός του Θεού θα εκπληρωθεί κατά την έσχατη ημέρα» (8).
- Η γέννηση του Χριστού αλλάζει ριζικά την ιστορία. Ανακαινίζει και αναμορφώνει την έννοια του χρόνου. Η εκκλησία διαιωνίζει την παρουσία του Θεανθρώπου στον κόσμο. «Η ιστορική εκκλησία, συγκεκριμένη, καλώς καθοριζομένη εντός του χρόνου και του τόπου, συγκεντρώνει εν εαυτή την γην και τον ουρανόν … τους ζώντας και τους κεκοιμημένους… το κτιστόν και το άκτιστον» (9).

Η αγάπη, η ταπείνωση, η προσευχή
και τα Μυστήρια της Εκκλησίας
σπάζουν τα ενδοκοσμικά όρια του χρόνου και
ανάγουν τον άνθρωπο στην διάσταση της αιωνιότητας.
Προγευόμαστε ήδη την βασιλεία των ουρανών.

Ιδού τα πάντα καινά!
Βαθιά διαφάνεια φωτοφόρος
ντύνει την γύμνια του σύμπαντος κόσμου.
Φαεσφόρες λάμπουν
στις καρδιές των δένδρων ροδοστάλες.
Την ευωδία της καθαρότητας
αχνίζει το ποτισμένο χώμα.
Οι μέλινες κορυφές των βουνών
λούζονται το βάθος του μαργαριταρένιου λευκού.
Η ψαρινή βαρκούλα χορεύει στην ρευστή αγκαλιά των κυμάτων.

Ιδού τα πάντα αβάσταχτα τέλεια!
Πυκνή χάρις ξεχειλίζει το σύμπαν.
Ολόκληρη η Δημιουργία
αποκαλύπτει τα ολόφωτα ίχνη των σπλάχνων της.
Παντού απλώνεται το μυστήριο,
το απόκρυφο της Θείας Δόξας.

Βιβλιογραφικές Παραπομπές:
- 1. Πλάτων: Τίμαιος 37 δ
- 2. Madhyamika Karika Vrtti: Αναφέρεται F. Capra: Il Tao della Fisica: ed. Adelphi 1984.
- 3. M. Sachs: Space Time and Elementary Interactions in Relativity Αναφέρεται, σελ. 193: F. Capra: Il Tao della Fisica: ed. Adelphi 1984.
- 4. Ψαλμός: 89ος (6)
- 5. Αγ. Αυγουστίνος: Εξομολογήσεις
- 6. Ε. Minkowski: Lived Time; Phenomenological and Psychopathological Studies (Northwestern University Studies in Phenomenology & Existential Philosophy.)
- 7. Ψαλμός: 30ος (11)
- 8. Φλορόφσκυ Γ.: Δημιουργία και απολύτρωση, σελ. 147
- 9. Vladimir Lossky: Η Μυστική Θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας. Γ’ έκδοση. Θεσσαλονίκη. 1984. σελ. 295
του Νικήτα Καυκιού

30/03/2009, 17:24:17
Από το 1895, τότε που ο Χέρμαν Γκίνκελ δημοσίευσε το διάσημο έργο του για τη δημιουργία και το χάος στον αρχέγονο και τον έσχατο χρόνο, έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην ιστορία των θρησκειών και τα σχετικά πεδία της εθνολογίας, της ανθρωπολογίας και της ψυχολογίας. Όμως, τούτη η λαμπρή ενόραση, η σύλληψη του αρχέγονου και του έσχατου χρόνου ως των δύο πόλων της ίδιας ιστορίας, επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται καθημερινά από τότε, με ακρογωνιαίους λίθους δύο σημαντικές μελέτες, όπως το «Νόημα στην Ιστορία», του Καρλ Λέβιθ και «Ο μύθος της αιώνιας επιστροφής», του Μιρτσέα Ελιάντε.

Το αίνιγμα του χρόνου είναι στην πραγματικότητα το αίνιγμα της έναρξης, γιατί εκεί βρίσκεται η βάση όλου του παρελθόντος. Η έναρξη είναι το παρελθόν. Ωστόσο, καθημερινά γίνεται μια νέα έναρξη μέσα στην περιοδική κίνηση της ημέρας. To σύνολο όλων αυτών των επαναλαμβανόμενων ενάρξεων το αποκαλούμε χρόνο. Ζούμε στο χρόνο και καθημερινά βιώνουμε τη νέα έναρξη σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε να εκπληρώσουμε. Εκείνο που λείπει, είναι το γεγονός ότι δεν κατανοούμε τη μαγεία της νέας έναρξης, τούτη την αέναη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν. Δεν κατανοούμε το μυστηριώδες και αψηλάφητο παρόν, στο οποίο και μέσω του οποίου βιώνουμε την ύπαρξή μας.

«Τι είναι, λοιπόν, ο χρόνος; Αν δε με ρωτά κανείς, γνωρίζω. Αν, όμως,, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω. Αλλά σε κάθε περίπτωση τολμώ να πω πως τούτο γνωρίζω Αν τίποτε δεν τελείωνε, δε θα υπήρχε παρελθόν. Αν τίποτε δεν πλησίαζε, δε θα υπήρχε μέλλον. Αν τίποτε δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και παρόν.

» Όμως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το παρελθόν και το μέλλον, αφού τo παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη; Από την άλλη, αν το παρόν ήταν πάντα παρόν και δεν κυλούσε, το παρελθόν δε θα ήταν χρόνος αλλά αιωνιότητα Αλλά, αν ήταν το παρόν μόνο χρόνος, γιατί κυλά στο παρελθόν, πώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει; Υπάρχει, μόνον γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει. To μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι ο χρόνος οδηγεί στη μη-ύπαρξη».

Άγιος Αυγουστίνος

Εδώ χρειάζεται να θυμηθούμε τον περίφημο διαχωρισμό του Μπεργκσόν ανάμεσα στο χωροχρόνο και τον καθαρό χρόνο. Ο χωροχρόνος είναι είναι ο χρόνος των ρολογιών μας, μια υβριδική έννοια που προκύπτει από την εισβολή της ιδέας του χώρου στην επικράτεια της καθαρής συνείδησης. Πρόκειται για την εμπειρία του χρόνου, έτσι όπως την οργανώσαμε στο χώρο, ως ακολουθία χρονικών μονάδων. Στην πραγματικότητα αυτές οι χρονικές μονάδες δεν υπάρχουν, γιατί ο χρόνος είναι μια μελωδία, ένα ποτάμι. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι κυλά μέσα απ' τα χέρια μας σαν νερό, είναι αψηλάφητος, όπως το έθεσε ο Αγ. Αυγουστίνος. Δεν υπάρχει σταθερό παρόν. Είτε είναι ήδη παρελθόν ή είναι ακόμη μέλλον. Όταν λέμε ότι είναι δέκα και μισή δεν είναι πια δέκα και μισή. Ένα ισχυρό ρεύμα μας μεταφέρει μέσα στο ποτάμι του χρόνου. Είμαστε προσωρινοί, φευγαλέοι, καθώς δεν μπορούμε να αδράξουμε σταθερά ένα σημείο και να αντισταθούμε στο ρεύμα. Ο άνθρωπος των δέκα και μισή δεν είναι ίδιος με τον άνθρωπο των έντεκα. Στην πραγματικότητα είμαστε ο χρόνος.

Παρόλα αυτά έχουμε το παρελθόν μας και κάνουμε σχέδια για το μέλλον μας. Εδώ υπεισέρχεται η ιδέα του «ταυτόχρονου», όπως το έθεσε ο Καρλ Χάιμ. Τη στιγμή που βιώνουμε ένα ψήγμα του χρόνου, υπάρχει μια σχέση «ταυτόχρονου», σε σχέση με τις άλλες διαδοχικές χρονικές μονάδες. Οι νότες ενός μουσικού κοματιού δεν παίζονται μόνον ως διακεκριμένες νότες, αλλά και ως συγχορδίες, δηλαδή ταυτόχρονα.
Κατά τον ίδιο τρόπο συγχωνεύονται οι διαδοχικές σταθερές εικόνες ενός φιλμ για να παράγουν το κινητικό αποτέλεσμα στην οθόνη του κινηματογράφου, διαχεόμενες η μία μέσα στην άλλη....

31/03/2009, 19:23:18
Ο χρόνος, όμως, συνδεεται με τον άνθρπο, μέσω του σώματος,
αλλά και της ψυχής....Καθώς, ψυχή καταγράφει ότι γινεται,ενώ
το πνευμα χρησιμποιεί ότι γίνεται..
Ο χρόνος για την ψυχή, είναι μια άλλη διάσταση,επ αυτού
έχουν γραφτεί και λέγονται πολλά...
Στο βιβλίο του Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ,ο καθηγητής φιλοσοφίας Τζέικομπ
Νήντλεμαν, προσεγγίζει το θέμα πολύ ενδιαφέροντα...
Σε μια περίληψη του έργου, αναφέρεται οτι το κυνήγι του χρόνου είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους σωστής διαχείρισης του χρόνου όμως απ' ό,τι φαίνεται αυτό δε φτάνει. Γιατί η φύση του προβλήματος δεν είναι τεχνική ή ψυχολογική, αλλά μαλλον μεταφυσική. Γιατί έχουμε υιοθετήσει έναν πολιτισμό που έχει ρίξει το βάρος στην εξωτερική ζωή σε βάρος της εσωτερικής. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, μέσα από μια γραφή μυθιστορηματική, ο Jacob Needleman, καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο, από τους πρωτοπόρους σήμερα στην έρευνα της σχέσης ιερού-επιστήμης, προτάσσει τις διδασκαλίες της αρχαίας σοφίας. Με έναν τρόπο πρακτικό σχετίζει τις αρχαίες μυστικές διδασκαλίες με το σύγχρονο πρόβλημα του χρόνου, προτείνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις, που οδηγούν στη λύση του προβλήματος. Ενα βιβλίο ζωντανό που φέρνει ορισμένες πανίσχυρες ιδέες στο προσκήνιο, οι οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινή ζωή μας...

Μπορεί ο άνθρωπος να αγνοήσει τόν χρόνο;Όχι βέβαια, αλλά, τον
καταγράφει και τον χρησιμοποιεί για να ξυπνήσει το πνεύμα, την
εσωτερική αντίληψη του ανθρώπου, ώστε να φτάσει αυτή στην ιδανική
της μορφής,όπου και θα καταλήξει ώς εξέλιξη...