- ΤΟ " ΑΓΙΟ " ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
quote:quote:
Ψηλός
Αγαπητέ Γιάννη,
θα ήθελα να μου πεις από τι εξαρτάται η καλοσύνη αυτή;
Και εγώ Ψηλέ
Sesostris
θα ήθελα πολύ να μας πης αν συμφωνείς με τα λεγόμενα του Μουστάκη στο Video , γιατί μέχρι τώρα διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου ότι ουδέποτε έγιναν όλα αυτά , και είναι ασύστολα ψεύδη των χριστιανομάχων προκειμένου να πλήξουν την θρησκεία σου .
Πιστεύω πως ο πρώτος που δεν θα συμφωνεί μαζί του, είσαι εσύ Sesostris. Συμφωνείς μαζί του επιλεκτικά. Δεν σε κατακρίνω βέβαια.
Σε 2-3 λεπτά ο κος Μουστάκης αναφέρει τόσα πολλά που δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω με ένα ναι ή με ένα όχι.
Οι δικές μου οι ενστάσεις, τις οποίες κατά καιρούς τις καταθέτω εδώ, δεν αφορούν τόσο στο αν τα γεγονότα, που συνοπτικά αναφέρει ο κος Μουστάκης, έλαβαν χώρα ή όχι.
Δηλαδή, π.χ. ποτέ δεν αρνήθηκα πως χτίζονταν Χριστιανικοί ναοί πάνω σε αρχαίους ναούς και πως υπήρξαν και υπάρχουν Χριστιανοί που με πράξεις ή με τη στάση τους δεν τίμησαν και δεν τιμούν το "όνομα" που φέρουν.
Αυτό στο οποίο αντιδρώ είναι στο πώς χρησιμοποιούνται τα εν λόγω γεγονότα και το τσουβάλιασμα που γίνεται χάρη αυτών των γεγονότων.
Αν θες, όμως, ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για να σου πω την προσωπική μου εκτίμηση, σε ένα πλαίσιο απαλλαγμένο από τις συνήθεις συγκρούσεις μας εδώ μέσα.

d.k
quote:
Αγαπητέ Γιάννη,
θα ήθελα να μου πεις από τι εξαρτάται η καλοσύνη αυτή;
Πολύ ευχαρίστως αν και δε νομίζω ότι σ' ενδιαφέρει η προσωπική μου άποψη, στ' αλήθεια.
Κάτι άλλο θα θέλεις να διαβάσεις, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι θεωρείς πως υπάρχουν καλοί άνθρωποι, με την τρέχουσα έννοια του όρου, μόνο στις τάξεις των χριστιανών...
Χωριάτικα λοιπόν, μιας και βρίσκομαι στο χωριό μου, θα σου πω ότι η διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε ατόμου εξαρτάται από τις συνθήκες που μεγάλωσε, το γονεϊκό περιβάλλον, την ερμηνεία των κοινωνικών κανόνων, τα αισθήματα που τρέφει για τους συνανθρώπους του, τι δηλαδή έμαθε να θεωρεί τον εαυτό του σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους και ποιά νομίζει ότι είναι η θέση του στην κοινωνία.
Φυσικά, προσωπικά, θεωρώ ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και τα ένστικτα που κουβαλάμε όλοι μας, καθώς και ο βαθμός επηρεασμού αυτών, από τις κοινωνικές συμβάσεις.
Φυσικά, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντίληψης, επεξεργασίας και ερμηνείας, συνειδητής ή ασυνείδητης, όλων όσων δέχεται ο άνθρωπος απ' την στιγμή που αρχίζει να αντιλαμβάνεται.
Πολύ χοντρικά ψηλέ γιατί θέλω να πάω να ποτίσω τον κήπο μου.![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
quote:
Ψηλός
quote:
Αγαπητέ Γιάννη,
θα ήθελα να μου πεις από τι εξαρτάται η καλοσύνη αυτή;Πολύ ευχαρίστως αν και δε νομίζω ότι σ' ενδιαφέρει η προσωπική μου άποψη, στ' αλήθεια.
Κάτι άλλο θα θέλεις να διαβάσεις, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι θεωρείς πως υπάρχουν καλοί άνθρωποι, με την τρέχουσα έννοια του όρου, μόνο στις τάξεις των χριστιανών...
Χωριάτικα λοιπόν, μιας και βρίσκομαι στο χωριό μου, θα σου πω ότι η διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε ατόμου εξαρτάται από τις συνθήκες που μεγάλωσε, το γονεϊκό περιβάλλον, την ερμηνεία των κοινωνικών κανόνων, τα αισθήματα που τρέφει για τους συνανθρώπους του, τι δηλαδή έμαθε να θεωρεί τον εαυτό του σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους και ποιά νομίζει ότι είναι η θέση του στην κοινωνία.
Φυσικά, προσωπικά, θεωρώ ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και τα ένστικτα που κουβαλάμε όλοι μας, καθώς και ο βαθμός επηρεασμού αυτών, από τις κοινωνικές συμβάσεις.
Φυσικά, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντίληψης, επεξεργασίας και ερμηνείας, συνειδητής ή ασυνείδητης, όλων όσων δέχεται ο άνθρωπος απ' την στιγμή που αρχίζει να αντιλαμβάνεται.
Πολύ χοντρικά ψηλέ γιατί θέλω να πάω να ποτίσω τον κήπο μου.
Αυτό που θέλω να ακούσω είναι η γνώμη σου, ειλικρινά.
Αν κατάλαβα καλά από όσα ανέφερες, το να γίνεις καλός άνθρωπος, τελικά, είναι αποτέλεσμα επιρροών που δεχόμαστε ήδη από τη γέννησή μας και οφέιλεται στην αντιληπτική μας ικανότητα, όπως αυτή εξελίσσεται με τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή μας.
Είναι δηλαδή επίκτητη "ιδιότητα" παρά ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό, σωστά;

d.k
quote:
Ψηλός
Είναι δηλαδή επίκτητη "ιδιότητα" παρά ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό, σωστά;
Εσύ φίλε ψηλέ πιστεύεις πως η συνείδηση, ο χαρακτήρας, η ψυχή, - ή όπως αλλιώς θες να το ονομάσεις- του ατόμου είναι θεόπεμπτη, και αρχικά ίδια (καλή) για όλους τους ανθρώπους?
quote:quote:
Ψηλός
Είναι δηλαδή επίκτητη "ιδιότητα" παρά ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό, σωστά;Εσύ φίλε ψηλέ πιστεύεις πως η συνείδηση, ο χαρακτήρας, η ψυχή, - ή όπως αλλιώς θες να το ονομάσεις- του ατόμου είναι θεόπεμπτη, και αρχικά ίδια (καλή) για όλους τους ανθρώπους?
Εγώ πιστεύω πως η ηθική δεν είναι κάτι το αόριστο, το απροσδιόριστο το οποίο μπαίνει μέσα μας π.χ. με το φαγητό ή με τη βροχή.
Είναι κανόνες και αξίες που ξεκινούν από κάπου, μεταδίδονται και εξελίσσονται. Κάθε κοινωνία, στο πέρασμα των αιώνων, έχει το δικό της σύνολο κανόνων και αξιών, και ενδέχεται να είναι διαφορετικά από εκείνα μιας άλλης κοινωνίας.

quote:
Εγώ πιστεύω πως η ηθική δεν είναι κάτι το αόριστο, το απροσδιόριστο το οποίο μπαίνει μέσα μας π.χ. με το φαγητό ή με τη βροχή.
Είναι κανόνες και αξίες που ξεκινούν από κάπου, μεταδίδονται και εξελίσσονται. Κάθε κοινωνία, στο πέρασμα των αιώνων, έχει το δικό της σύνολο κανόνων και αξιών, και ενδέχεται να είναι διαφορετικά από εκείνα μιας άλλης κοινωνίας.
χριστιανική ηθική που προάγουν οι επίσκοποι
κάτι τέτοιο ας πούμε;
http://www.youtube.com/watch?v=EJR89KLPXIk&feature=player_detailpage
“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

quote:
Ψηλος
Σίγουρα η ηθική δεν ευρίσκεται σε μερίδες τροφής, αλλά είναι υπαρκτή σε μερίδες κοινωνικής αγωγής,( και όχι μόνο) .
Ως εκ τούτου κατα την γνώμη μου ΕΙΝΑΙ απροσδιόριστη και αυστηρά σχετική με την ηθική της κάθε κοινωνίας και όπως αυτή συνεχώς μεταβάλλεται και προβάλλεται μέσω διαφορετικών προτύπων.
quote:
Ψηλος
Εγώ θα προτιμούσα να αντικαταστήσουμε το “ξεκινούν από κάπου” με το “υπάρχει μια αρχική βάση/προδιάθεση” που μεταφέρεται γονιδιακά με την μορφή του συλλογικού ασυνείδητου.
Χαίρομαι που δεν θεωρείς την χριστιανική ηθική σαν αυτονόητα σωστή, μια και δέχεσαι πως η ηθική εξελίσσεται και μεταβάλλεται στο πέρασμα των αιώνων – αν κατάλαβα σωστά την άποψή σου βέβαια.-