- Ο Οιδίπους & ο Γρίφος της Σφίγγας - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Συνδιάζοντας τα δύο αυτά και εννοώ τη ΣΦΙΓΓΑ και το ΜΑΛΚΟΥΤ, βλέπω πώς τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που απαρτίζουν την Σφίγγα, δεν είναι άλλα απο τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που αποτελούν το ΜΑΛΚΟΥΤ, το Βασίλειο του Κόσμου...![]()
που όπως βλέπουμε την είκονα που παρέθεσε η αγαπητή Ζαντόκ απο ΠΑΝΩ πρός τα ΚΑΤΩ, τα ΤΕΣΣΡΑ στοιχεία είναι:
ΝΕΡΟ
ΑΕΡΑΣ
ΦΩΤΙΑ
ΓΗ
μιας και στα "εξωτερικά των εσωτερικών πραγμάτων"
ΝΕΡΟ = ΑΕΤΟΣ (σκορπιός)
ΑΕΡΑΣ = ΑΝΘΡΩΠΟΣ (παρθένος)
ΦΩΤΙΑ = ΛΕΟΝΤΑΣ
ΓΗ = ΤΑΥΡΟΣ
Φίλε Κέλσο νομίζω ότι αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους τους εσωτεριστές ιδιαίτερα αν έχουν μελετήσει τους "Μεγάλους Μύστες" του Συρέ όπου και αναφέρονται...![]()
Αυτό όμως που πραγματικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ως σκέψη και ως Αποκάλυψη είναι το παρακάτω:![]()
![]()
quote:
Και για να πώ δυό λόγια για τον περίφημο "γρίφο" της Σφιγγός...
- Μήπως το ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ εννοήται ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην αρχική ΖΩΟΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΥΣΗ...
- Μήπως το ΔΙΠΟΔΟ εννοήται ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, στη σημερινή κατάσταση που ΝΑΙ ΜΕΝΑ έχει δύο πόδες, αλλά που του είναι ΣΦΙΧΤΑ ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ (εξού και το ΟΙΔΙΠΟΥΣ, τα πρησμένα πόδια όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ανέφερε η Ζαντόκ) δηλαδή που είναι δεμένα επάνω στο άρμα της ΥΛΗΣ...
- Και τέλος το ΤΡΙΠΟΥΣ, μήπως μας αποκαλύπτει έτσι την ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ που περιμένει τον ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ όταν πραγματικά καταστούμε, όταν πραγματικά φτάσουμε να είμαστε ΤΡΙΑΔΙΚΟΙ, όχι μόνο ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ, αλλά ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ;;;
Mε βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη εδώ...
Ο άνθρωπος γονατιστός στα τέσσερα ξεκινάει το ταξίδι της Θέωσης...
Στα τέσσερα άκρα που τον κρατούν δέσμιο στη γη στα πάθη του και στον υλικό κόσμο...
Επειτα ένα σκαλί πιο πάνω μια μετενσάρκωση πιο πέρα τον βρίσκουμε στα δυο και στο τέλος αποκτά επιτέλους την τρισυπόστατη του συνείδηση... την Θεϊκή...

Πολύ θα με ενδιέφερε να μου έλεγες ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ο Εδουάρδος Συρέ, στο γνωστότερό του έργο " Οι Μεγάλοι Μύστες", αναφέρει τα όσα παρέθεσα...
Προσωπικά νομίζω πως σε κανένα έργο αγαπητή μου δε θα βρείς τον ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ της "ΚΟΙΜΩΜΕΝΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ", με τη 10η Σεφίρα δηλαδή ΤΟ ΜΑΛΚΟΥΤ (Βασίλειο)...
Βλέπεις, ΟΥΔΕΠΟΤΕ οικιοποιήθηκα γνώση γραμμένη στα βιβλία (κάτι που είναι το πλέον σύνηθες, απο αρκετά μέλη ΚΑΙ ΜΗ) ΚΑΙ ΑΡΑ δε θα δεχθώ και τώρα την μομφή σου...
Αυτό που ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΑ και που δεν θα είχα ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ να σταματήσω να το κάνω, είναι να ΣΥΝΔΙΑΖΩ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑΤΑΚΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ...
Και για του λόγου το αληθές, σου παραθέτω την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΚΕΨΗ, μια σκέψη που θα μπορεούσε ο ερευνητής να την ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙ με τα όσα ανέφερα στο καταπληκτικό θέμα "Το Λευκό Φώς" όπως ΗΔΗ ανέφερε η αγαπητή Ζαντόκ: http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=843&ARCHIVE=&whichpage=1
quote:
Στην εικόνα το βρίσκουμε στο ΚΑΤΩΤΕΡΟ σημείο...
Στο ΑΝΩΤΕΡΟ βρίσκουμε την λέξη PARABRAHM, που σημαίνει "το Υπέρτατο & Απόλυτο Πνεύμα"...
Αυτό το PARABRAHM, εκδηλώνετε, δηλαδή ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ στον υλικό κόσμο διά του ΛΟΓΟΥ και αυτός ο Λόγος, σε ακόμα κατώτερο στάδιο συμβολίζεται με το ΦΩΣ...Τα τρία αυτά ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της ΜΙΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, με παραπέμπουν στο ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ...
Που πάνω απο αυτό υπάρχουν υπάρχουν οι ΤΡΕΙΣ ΚΟΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΟΡΕΥΣΕΩΝ:ΑΙΝ
ΑΙΝ ΣΟΦ
ΑΙΝ ΣΟΦ ΑΟΥΡΚαι απο το ΑΙΝ ΣΟΦ ΑΟΥΡ έχουμε τον δημιουργημένο κόσμο με ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΣΕΦΙΡΑ, αυτή που ονομάζεται ΜΑΛΚΟΥΤ δηλαδή Βασίλειο...
Μα και στην συμβολική εικόνα που μας παράθεσε η Ατμα, στο ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ βρίσκουμε την ΣΦΙΓΓΑ...
Και τη βρίσκουμε ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ!!!!Συνδιάζοντας τα δύο αυτά και εννοώ τη ΣΦΙΓΓΑ και το ΜΑΛΚΟΥΤ, βλέπω πώς τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που απαρτίζουν την Σφίγγα, δεν είναι άλλα απο τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που αποτελούν το ΜΑΛΚΟΥΤ, το Βασίλειο του Κόσμου...
Εαν υπάρχει σχόλια επ'αυτής, με χαρά να τα συζητήσουμε...
Το δε υπόλοιπο κείμενο ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΩ ΦΥΣΙΚΑ (η αστρολογική συσχέτιση των τεσσαρων στοιχειων με τη Σφίγγα), μπορείς να το συνατήσεις σε ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ βιβλία (και είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ) και όχι μόνο σε αυτά...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
Καμμία μομφή μήν αρπάζεσαι...
Επρεπε και γω μήπως να το κάνω όταν είπε η Ατμα ότι το σχόλιό μου έχει ξαναναφερθεί εδώ μέσα?
Και όταν εγώ ζήτησα στοιχεία και δεν τα πήρα?
Λοιπόν στη δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για κακοβουλία αλλά για παρεξήγηση γιατί απλά εγώ ήθελα να κάνω quote το σημείο που αναφέρει για τα τέσσερα στοιχεία και την αντιστοιχεία τους στη σφίγγα και όχι στη σύνδεσή του με το Μαλκούτ...
Κοινώς η πρόταση πάνω από τη παράσταση της σφίγγας σχετικά με το Μαλκούτ έπρεπε να μείνει απ'έξω από το quote...
To υπόλοιπο βέβαια και αναφέρεται στους "Μεγάλους Μύστες" και αν θέλεις μπορώ να το βρω και να σου πω τη σελίδα.
Ελπίζω να λύθηκε η παρεξήγηση...![]()
![]()
Τουλάχιστον εγώ δίνω εξήγηση σε όσα λέω...![]()

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ωστόσο είναι ή σύνδεση του ζωδίου της Παρθένου με το στοιχείο του αέρα.Τό ίδιο ζώδιο φαίνεται σαν παρείσακτο στον πίνακα με τα ζώδια του σταθερού σταυρού μια και στην αστρολογία που γνωρίζω εγώ η Παρθένος ανήκει στον μεταβλητό σταυρό.
Αν υπάρχει κάποια άγνωστη σε μένα θεωρία που να το εξηγεί αυτό, παρακαλώ ενημερώστε με.
Με την ευκαιρία να χαιρετήσω τον αγαπητό Κελσό, του οποίου τα μηνύματα πάντα απολαμβάνω, ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνω :)))

quote:
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ωστόσο είναι ή σύνδεση του ζωδίου της Παρθένου με το στοιχείο του αέρα.Τό ίδιο ζώδιο φαίνεται σαν παρείσακτο στον πίνακα με τα ζώδια του σταθερού σταυρού μια και στην αστρολογία που γνωρίζω εγώ η Παρθένος ανήκει στον μεταβλητό σταυρό.
Αξιαγάπητε συνταξειδιώτη Kelsos, έχω κι εγώ την ίδια απορία.
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο άνθρωπος στην εικόνα συμβολίζει τον Υδροχόο, ο οποίος ανοίκει στον Αέρα.
Πίσω από όλα αυτά (και ίσως αυτό "ντράπηκε" να μας γράψει ο φίλος kost πιο πάνω) κρύβεται το διπλό μυστήριο του Λέοντα, γιατί ο Λέοντας αποτελεί - όσον αφορά στην ανθρωπότητα - το κλειδί ολόκληρου του ζωδιακού και γύρω από τον αστερισμό του Λέοντα βρίσκονται δύο μεγάλα μυστήρια κατά την Μπέιλι:
1. Το μυστήριο της Σφίγγας, το οποίο συνδέεται με την σχέση του Λέοντα και της Παρθένου και το οποίο είναι συνυφασμένο με το μυστικό των ηλιακών Αγγέλων. Δεν πρόκειται για το μυστήριο της ψυχής και της μορφής, αλλά για το μυστήριο του ανώτερου και του κατώτερου νου καθώς και της μεταξύς τους σχέσης.
2. Το μυστήριο του Λέοντα και του Μονόκερου. Αυτό το μυστικό διατηρείται για χάρη μας στο πανάρχαιο παιδικό ποίημα για "το λιοντάρι και το μονόκερο που ανέβαιναν στην πόλη" και περιέχει με έναν ιδιόμορφο τρόπο το μυστήριο της μύησης και το "ανέβασμα" του ανθρώπου στην πύλη της εισόδου στην Ιεραρχία, καθώς και τη "μυστική ανύψωση", της οποίας το κλειδί κρατά ο Τεκτονισμός.
Αναφέρεται στην ανάδυση της συνείδησης του μυημένου (άσπιλης και προσηλωμένης) και στην ήττα του βασιλιά των θηρίων (της προσωπικότητας), που οδηγεί στο θρίαμβο της ομαδικής και οικουμενικής συνείδησης (Υδροχόος), της ανιδιοτέλειας και της φώτισης πάνω στην αυτοσυνείδηση και τον εγωισμό.
Στην ορθή απόδοση του αρχαίου αυτού μύθου, ο βασιλιάς των θηρίων τυφλώνεται και φονεύεται από το μονόκερο, ο οποίος διατρυπά με το μακρύ του κέρατο τον οφθαλμό και την καρδιά του.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 19/07/2004 04:48:43
Ζητώ συγγνώμη απο τον αγαπητό Ερμή, που τον "δυσκολεύω" στο να με παρακαλουθήσει, ΑΛΛΑ που με τη θέληση που μπορεί να διακρίνει έναν Ερμή, κάνει τις προσπάθειές του...
Αγαπητέ μου, σίγουρα αυτή σου η επομονή, πιστεύω πως κάποια στιγμή θα σου αποδώσει καρπούς...
Επί του θέματος τώρα που ΟΝΤΩΣ μόνο εσύ αγαπητέ και η εξίσου αγαπητή Ζαντόκ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΤΕ...
Παρασύρθηκα, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ το ομολογώ, απο κάποιες σκέψεις που έκανα ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ σχετικά με τη Σφίγγα που ΕΘΕΣΕ το ερώτημα αλλά ΚΑΙ με τον Οιδίποδα που ΑΠΑΝΤΗΣΕ...
Και τις σκέψεις αυτές τις μοιράζομαι ΤΩΡΑ μαζί σας...
Ολοι λένε ότι η Σφίγγα είχε κεφαλί ΓΥΝΑΙΚΟΣ...
Και ΓΙΑΤΙ (αναρωτιέμαι εγώ) να είναι ΑΜΙΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ και να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙ ΜΙΑΣ ΕΡΜΑΦΡΟΔΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, κάτι που ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ στέκει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...
Και το λέω αυτό, γιατί ΕΦ'ΟΣΟΝ (κατα το σκεπτικό που ΗΔΗ ανέπτυξα στην "επίμαχη" απάντσή μου) είναι σε θέση να ΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, άρα είναι και σε θέση να ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, άρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ στο επίπεδο του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και να είναι ή στο ΑΡΣΕΝΙΚΟ ή στο ΘΥΛΙΚΟ γενετήσιο φύλο...
Είναι σε ένα επίπεδο που τα γενετήσια φύλα ως σώματα, ενδύματα, φυλακές της ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΟ ΨΥΧΗΣ, δεν παίζουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ...
Είναι σε μια ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που όλοι ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ στο μέλλον...
Αφού λοιπόν (κατα το σκεπτικό μου) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ, δηλαδή ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ γυναίκα ΟΥΤΕ και άντρας, τότε θα είναι Ερμαφρόδιτο Ον...
Η Παρθένος τώρα, έχει ως ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ποιόν άλλο;;;
Μα ΦΥΣΙΚΑ τον Ερμή, του οποίου ΑΦΕΝΟΣ το φύλο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ, αλλά ακόμα και αυτό το ίδιο το πλανητικό του σύμβολο με μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, μπορεί ΚΑΛΙΣΤΑ να ταυτισθεί με το σύμβολο του ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΥ, που είναι η ΣΥΝΘΕΣΗ του συμβόλου του πλανήτη ΑΡΗ και του πλανήτη ΑΦΡΟΔΙΤΗ...
Η "μικρή επέμβαση" δεν είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ (τουλάχιστον στο σκεπτικό μου)...
ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ την ΘΕΛΗΣΗ τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, να ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ (φυσικοϋλικό σώμα) και ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ τόσο με την ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΟ ΨΥΧΗ, όσο και σε ακόμα ανώτερο επίπεδο, στο να ενωθεί με το ΠΝΕΥΜΑ....
Να γιατί "ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑ" απο τις σκέψεις ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ, που μόλις μοιράστηκα μαζί σας αγαπητοί μου και αντί να ακολουθήσω τη πεπατημένη οδό & μονοπάτια, "πρωτοτύπησα" και περπάτησα σε ένα ακόμα ΝΕΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, το δικό μου μονοπάτι...
Υπενθυμίζω τώρα το αγαπημένο μου motto:
Τον δρόμο τον φτιάχνεις ΠΡΟΧΩΡΟΝΤΑΣ...
Φυσικά δεν είχα σκοπό να ΑΛΛΑΞΩ τα όσα γνωστά υπάρχουν στην Ιερή Επιστήμη των Αστρων, ΑΛΛΑ σίγουρα θέλησα να τους δώσω μια ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ...
Την δική μου οπτική...
Αλλωστε ΘΕΩΡΩ πώς για ΟΛΑ ΑΥΤΑ, το παρακάτω απόσπασμα μου τα λεει ΟΛΑ και διαφωτίζει ΑΡΚΕΤΑ την άποψή μου για τον κόσμο των φαινομένων...
"...Μα όλα αυτά όμως δεν τα χαρακτίρισα ΗΔΗ ως αυταπάτη, illusion και Σανσκρητικά Maya..."
Συγγνώμη για το λάθος μου, αλλά νομίζω πώς ΑΞΙΖΕ ΤΟ ΚΟΠΟ...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
.....
shakti...
Τα Χερουβείμ, τα οποία κάλυπταν την Σκηνή του Μαρτυρίου δια των πτερύγων τους και φύλασσαν τις δύο πλάκες του Νόμου, τις οποίες ο Θεός εμπιστεύθηκε στο Μωυσή, αντιπροσωπεύουν τη σύνθεση των 4 καββαλιστικών ζώων: του Λέοντος, συμβολίζοντος το σταθερόν, το Θείον (θειάφι), του Αετού, συμβόλου του πτητικού, του Υδραργύρου, του Ταύρου, ιερογλύφου της ουσίας του Μεγ. Έργου και του Ανθρώπου εμβλήματος του σταθερού. Παρατηρούμε ότι το σταθερό συμβολίζεται δύο φορές (δια του λέοντος και του ανθρώπου). Γι' αυτό και τα Χερουβείμ της Σκηνής δεν παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του Λέοντος. Συνδυάζουν μόνο την κεφαλή και τον κορμό του ανθρώπου, με πόδια Ταύρου και πτέρυγες Αετού, τα οποία εικονίζουν την ουσία του Έργου, το σταθερόν και το πτητικόν.
Πλην όμως, τα καββαλιστικά ζώα, τα παρουσιαζόμενα στις σφίγγες της Βίβλου, όπως και σ' εκείνες της Ελλάδος, της Αιγύπτου και της Ασσυρίας, είναι η ιερογλυφική έκφραση των τεσσάρων γραμμάτων του ανέκφραστου ονόματος Γιοντ - Χε - Βαυ - Χε, το οποίο είναι το αλχημικό σύμβολο του τηκτού χρυσού, ο οποίος στο σχετικό κεφάλαιο της Εξόδου δέον να κονιοποιηθεί και ριφθεί εις ύδωρ.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
καλημερα Ζαντοκ:)
Dianatma