ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

gilgames31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 01:45:32
....Μου αρέσει η συζήτηση για αυτό το θέμα. Πρέπει να βρούμε τρόπο για on line συζήτηση! Ναι σίγουρα υπάρχουν υποκατηγορίες αλλά τα παραμύθια που μου ανέφερες δεν είναι λαικά...είναι έντεχνα!!

_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 01:47:56
Ίχωρ....καλησπέρα..καλημέρα ή ότι άλλο λένε τέτοια ώρα! :)

ΙχωρΜέλος
14/04/2004, 01:55:30
μαλλον καλημερα!

_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 01:57:32
...Πάντως φίλε κυνικέ ευχαριστώ γιατί μου έδωσεε μια ιδέα για ταξινόμηση των παραμυθιών με κριτήριο την δράση του κυρίου πρωταγωνιστή-ήρωα(με αυτό που είπες για την κατάποση και την επανέξοδο του από το στόμα του ¨τερατος¨ που τον κατασπαράζει!)και πάλι ευχαριστώ! Να μην ξεχάσω να σημειώσω ότι ο φίλος Gilgames θα με βοηθούσε πολύ αν κρίνω από όσα αναφέρει στο πρώτο του μήνυμα! παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου...αν γνωρίζεις παρόμοιους αποσυμβολισμούς! καληνύχτα σας! :)

ΙχωρΜέλος
14/04/2004, 01:58:46
3η μοιρα μιας και ασχολισε με το θεμα...
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)

_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 02:01:21
ουπςςς.... εκανα λάθος ε;;; Πωπω..
κοκκίνησα τώρα

ΙχωρΜέλος
14/04/2004, 02:07:02
quote:
3η μοιρα μιας και ασχολισε με το θεμα...
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)

ερωτηση ηταν αυτο...επρεπε να βαλω και ενα εωτηματικο....συγνωμη

_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 02:10:28
........εννοείται Ίχωρ μου...(sorry για το ¨μου¨) από κεκτημένη ταχύτητα! Είναι, αλλά προσωπικά ασχολούμαι με λαικά παραμύθια...!
Αν και να σου πώ κάτι;Τ έπη έχουν έμμεση σχέση με το θέμα μου αφού ο γίγαντας-κύκλωπας Πολύφημος είναι πρόγονος των δράκων των παραμυθιών(δράκοι στα παραμύθια είναι τα ανθρωπόμορφα όντα τεραστίων διαστάσεων που αρέσκονται να γεύονται ανθρώπινο κρέας! βλέπε σε πολλά παραμύθια όταν οι δράκοι εισέρχονται στην οικεία τους αναφωνούν ¨ΜΜμμμ ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει!¨. Όπως επίσης και η λερναία Ύδρα(περάσαμε στην αρχ. ελλ. μυθολογία τώρα) και είναι πρόγονος κάποιοων τερατόμορφων όντων των λαικών παραμυθιών(π.χ. δράκοντεσ με περισσότερες από μια κεφαλές, η οποία συμβολίζει την ματαιότητα τησ νίκης επάνω στον αντίπαλο μιασ που όταν ο ήρωας κόβει το ένα κεφάλι του τέρατος...αυτό τον ¨ανταμοίβει¨ ξεφυτρώνοντας στη θέση του άλλα 2!

ΙχωρΜέλος
14/04/2004, 02:14:41
παλι ερωτηση(σε εχω πρηξει στις ερωτησεις)

1.τα λαικα παραμυθια σχετιζονται με την αρχαια μυθολογια?
2. οι μυθοι θεωρουνται λαικα παραμυθια?

kynikosΜέλος
14/04/2004, 02:24:20
3η Μοίρα,
quote:
αλλά τα παραμύθια που μου ανέφερες δεν είναι λαικά...είναι έντεχνα!!
Πράγματι, για μιά στιγμή ξέχασα οτι γύρευες λαϊκά, επειδή ή "εξήγηση" που έδινες (περι ηθικής) ταίριαζε καλύτερα στα έντεχνα.

Καί εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα λαϊκά, και αν ποτέ καταλογήσεις την εργασία σου, θα χαρώ να λάβω ένα αντίγραφο.

Πάντως οι καλικάντζαροι (Πέμπτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), και ο Μικροκωσταντίνος είναι λαϊκότατα. Τό ίδιο και η Αδελφή του Μεγαλέξανδρου.
(Ο Taliesin είναι της Ουαλικής παράδοσης, απ' ότι κατάλαβα θές μόνο Ελληνικά)

quote:
...Πάντως φίλε κυνικέ ευχαριστώ γιατί μου έδωσε μια ιδέα για ταξινόμηση των παραμυθιών με κριτήριο την δράση του κυρίου πρωταγωνιστή-ήρωα
Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο.

Μιά άλλη κατάταξη πού ίσως έχει ενδιαφέρον είναι η ρίζα-προέλευση των παραμυθιών. Ευρωπαϊκή-Κέλτική; Αρχαία Ελληνική; Ανατολίτικη; Προιστορική Νεολιθηκή;

===

Πώς ξεκίνησες αυτήν την μελέτη; Σε ενδιαφέρουν οι θρησκευτικές και λαϊκές παραδώσεις, ή πιο πολύ η φιλολογική άποψη;

ΜΦΧ

Κ.

_3η ΜΟΙΡΑ_Νέο Μέλος
14/04/2004, 02:28:01
...Δεν πειράζει...χαίρομαι να απαντώ σε ερωτήσεις....όταν γνωρίζω την απάντηση! Α΄λά νύσταξα τώρα και θα κλείσω!Καταρχήν τα λαικά παραμύθια σχετίζονται με τους αρχαιοελληνικούς μύθους γιατί περιέχουν αποφθεύγματα τους...όπως σου είπα ήδη(χωρίς καν να με ρωτήσεις)υπάρχουν πρόσωπα, δράσεις, ¨τέρατα¨ και κοινά μοτίβα που δείχνουν την προέλευση των λαικών παραμυθιών από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Και 2ον: όχι οι μύθοι δεν είναι λαικά παραμύθια γιατί λαικά θεωρούνται τα παραμύθια της περιόδου(δεν ξέρει κανείς ακριβώς με ακρίβεια!!) περίπου από το 1815-1945 κατά την οποία υπήρξε ¨παραγωγή¨ προιόντων λαικής τέχνης και πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου της αφήγησης!Δεν συνεχίζω άλλο γιατί θα ανοίξω ένα άλλο τεράστιο θέμα που δέχεται συζήτηση ατελείωτων ωρών και είναι αυτό του ¨τι θεωρείται λαικός πολιτισμός¨!! Κάτι άσχετο τι ηλικία έχεις;(δε ξέρω αν επιτρέπεται να ρωτάω τέτοια πράγματα αλλά ...από περιέργεια, αν θέλεις απαντάς!) θα τα πούμε αύριο! καληνύχτα!