- Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
![]()
![]()
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)
κοκκίνησα τώρα
quote:
3η μοιρα μιας και ασχολισε με το θεμα...
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)
ερωτηση ηταν αυτο...επρεπε να βαλω και ενα εωτηματικο....συγνωμη
Αν και να σου πώ κάτι;Τ έπη έχουν έμμεση σχέση με το θέμα μου αφού ο γίγαντας-κύκλωπας Πολύφημος είναι πρόγονος των δράκων των παραμυθιών(δράκοι στα παραμύθια είναι τα ανθρωπόμορφα όντα τεραστίων διαστάσεων που αρέσκονται να γεύονται ανθρώπινο κρέας! βλέπε σε πολλά παραμύθια όταν οι δράκοι εισέρχονται στην οικεία τους αναφωνούν ¨ΜΜμμμ ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει!¨. Όπως επίσης και η λερναία Ύδρα(περάσαμε στην αρχ. ελλ. μυθολογία τώρα) και είναι πρόγονος κάποιοων τερατόμορφων όντων των λαικών παραμυθιών(π.χ. δράκοντεσ με περισσότερες από μια κεφαλές, η οποία συμβολίζει την ματαιότητα τησ νίκης επάνω στον αντίπαλο μιασ που όταν ο ήρωας κόβει το ένα κεφάλι του τέρατος...αυτό τον ¨ανταμοίβει¨ ξεφυτρώνοντας στη θέση του άλλα 2!
1.τα λαικα παραμυθια σχετιζονται με την αρχαια μυθολογια?
2. οι μυθοι θεωρουνται λαικα παραμυθια?
quote:Πράγματι, για μιά στιγμή ξέχασα οτι γύρευες λαϊκά, επειδή ή "εξήγηση" που έδινες (περι ηθικής) ταίριαζε καλύτερα στα έντεχνα.
αλλά τα παραμύθια που μου ανέφερες δεν είναι λαικά...είναι έντεχνα!!
Καί εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα λαϊκά, και αν ποτέ καταλογήσεις την εργασία σου, θα χαρώ να λάβω ένα αντίγραφο.
Πάντως οι καλικάντζαροι (Πέμπτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), και ο Μικροκωσταντίνος είναι λαϊκότατα. Τό ίδιο και η Αδελφή του Μεγαλέξανδρου.
(Ο Taliesin είναι της Ουαλικής παράδοσης, απ' ότι κατάλαβα θές μόνο Ελληνικά)
quote:Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο.
...Πάντως φίλε κυνικέ ευχαριστώ γιατί μου έδωσε μια ιδέα για ταξινόμηση των παραμυθιών με κριτήριο την δράση του κυρίου πρωταγωνιστή-ήρωα
Μιά άλλη κατάταξη πού ίσως έχει ενδιαφέρον είναι η ρίζα-προέλευση των παραμυθιών. Ευρωπαϊκή-Κέλτική; Αρχαία Ελληνική; Ανατολίτικη; Προιστορική Νεολιθηκή;
===
Πώς ξεκίνησες αυτήν την μελέτη; Σε ενδιαφέρουν οι θρησκευτικές και λαϊκές παραδώσεις, ή πιο πολύ η φιλολογική άποψη;
ΜΦΧ
Κ.