- To Μέγα Απόρρητο - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Γιατί όλοι στην αρχαία Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ένα συμβολικό-βαθύτατα φιλοσοφικό νόημα σε ό,τι έλεγαν έκαναν ή έγραφαν;
Είναι αδύνατον κάποια άτομα να έγραφαν και κάποια κείμενα μόνον για διασκέδαση;
Είναι αδύνατον ο Όμηρος να ήταν απλά και μόνον ένας τροβαδούρος όπως πολύ σωστά ανέφερε η Zadok και να δημιουργούσε ιστορίες από αληθινά και μυθικά γεγονότα,με σκοπό τη διασκέδαση του κόσμου όπως η ιστορία μας λέει;
Μήπως και αυτό που λέω είναι προβοκάτσια κατά των προγόνων μας;
Τεκμηριωμένες απαντήσεις σας παρακαλώ.

νομίζω ότι για τίποτε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.
Το γεγονός ότι εμείς ανακαλύπτουμε συμβολισμούς, έχει να κάνει με τη δική μας αντίληψη και θεωρώ ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο αν υπήρχε ή όχι πρόθεση από πλευράς δημιουργού.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:Πάντως, μπήκα σε σκέψεις: Ήταν άραγε σκόπιμοι όλοι αυτοί οι συμβολισμοί από τον Όμηρο; Μήπως προέκυψαν αυθόρμητα και ασυναίσθητα; Ή μήπως προέκυψαν από τους ερμηνευτές, ενώ ο ίδιος ο Όμηρος (ποιος ήταν ο Όμηρος;) δεν είχε ιδέα;
Πιστεύω ότι πολύ συχνά, σε όλες τις εκφράσεις της τέχνης (φιλολογία, ζωγραφική, μουσική και λοιπά, ξέρετε) οι «ερμηνευτές» των έργων βρίσκουν συμβολισμούς για τους οποίους οι δημιουργοί δεν είχαν καμιά πρόθεση. Και άντε τώρα να έρθει ο Όμηρος (ποιος ήταν ο Όμηρος;) να διαψεύσει.
Εδώ που τα λέμε, ακόμα και σε μια απλοϊκή ιστορία, τα πρόσωπα δεν έχουν συμβολικούς ρόλους; Δεν υπάρχουν οι δοκιμασίες και η κάθαρση;
Άλλο αν οι συμβολισμοί είναι κατόπιν παραγγελίας, όπως (θέλουμε να πιστεύουμε ότι) συνέβαινε με τους τροβαδούρους ή με ένα αποκρυφιστή που υπονοεί κάποια πράγματα χωρίς να τα λέει άμεσα.
Τεκμηρίωση δεν είναι εύκολο να υπάρξει, φίλε Gothic, μου δημιούργησες όμως έναν άλλο προβληματισμό: Πού να ξέρω τώρα εγώ ποιοι ήταν οι πρόγονοί μου.
Είναι κοινό για όλους και διαχρονικά, έτσι ώστε ασυνείδητα δημιουργός και παρατηρητής ανεξάρτητα χωροχρονικών περιορισμών, να βρίσκουν μία ηθελημένη ή αθέλητη ταύτιση.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Περισσότερα εδώ:
http://www.geocities.com/xmorfos/genea2.htm#top
Και δεν μου λέτε τώρα, τι περισσότερο έχει μια «μυστική σχολή» από μια θρησκεία;
Εξαρτάται τί εννοείς "μυστική σχολή".
Η θρησκεία είναι μία μυστικιστική σχολή. Όλες οι μυστικιστικές σχολές όμως, δεν είναι θρησκείες.
Οι αποκρυφιστικές σχολές πάλι, καμμία σχέση με θρησκεία δεν έχουν.

quote:
Μιας και ακόμα μιλάμε για τον Όμηρο, υπάρχει και η θεωρία ότι το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο είναι τα ομηρικά έπη με άλλα λόγια. (Τι να πούμε και για το Βιργίλιο!)
Και γιατί μόνον το Μάρκον καλέ και όχι και το κατά Ματθαίον ή και κατά Λουκάν ![]()
Καλά κι εγώ άμα τραβήξω τα βυζιά μου θα μοιάζω με την Dolly Parton....

Καλέ κύριε Gothic, νομίζω ότι χρειάζεστε περισσότερα ...."προσόντα" για να δείχνετε σαν την κυρία της φωτό και δεν αρκεί το τράβηγμα των μαστών:

Τώρα αν επιμένετε... ότι πείτε εσείς οι άντρες! Υπάρχουν και κομμωτήρια στην τελική.... ![]()

Ο κάθε ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι θέλει,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κουβαλήσουμε εδώ και να ασχοληθούμε και με αυτό.
Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ βιβλιογραφία στη Ελλάδα ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ.
Υπάρχουν βιβλιοθήκες.
Υπάρχουν τα συγγράμματα όλων των φιλοσόφων και επιστημόνων όλου του κόσμου.
Ας κάνουμε ο καθένας μας την προσωπική του έρευνα σωστά αντί να βασιζόμαστε στις έρευνες του κάθε τυχάρπαστου που βρίσκουμε στο ίντερνετ.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΕ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ! ! !
Ίσως ο τρόπος που προτείνω να είναι πιο κουραστικός και χρονοβόρος αλλά και ο σωστός.
Κουράστηκα να διαβάζω μ*λ*κ**ς
Και να φανταστείς ότι το θέμα είναι ο Λευί......

Φίλτατε Cothic, ας διευκρινίσω κάτι. Δανείστηκα τον τίτλο ενός έργου του Λεβί και χρησιμοποίησα ένα απόσπασμά του για εισαγωγή, αλλά το θέμα δεν είναι αποκλειστικά αυτό. Όπως έγραψα, είναι «το βλέμμα που υψώνει ο άνθρωπος προς το Θεό και οι τρόποι που χρησιμοποιεί για να τον προσεγγίσει».
Επομένως όλες οι σχετικές απόψεις έχουν θέση, από Όμηρο μέχρι σημερινούς αναζητητές… ή μήπως ακόμα και η κβαντική φυσική είναι «μια άλλη προσέγγιση»;
Σε πολλά έργα κρύβεται η θρησκευτική διάσταση, ακόμα και αν αυτός δεν ήταν ο σκοπός τους. Πολύ πιθανό ο Όμηρος να μην είχε θεολογικές διαθέσεις και απλά να κατέγραψε, με το δικό του τρόπο, μια ιστορία. Όμως ούτως ή άλλως η αντιστοιχία θεών και ανθρώπων είναι δεδομένη στο έργο του.
Τώρα, για τα υπόλοιπα: Κρατώ ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τους «ερμηνευτές» και το έχω δηλώσει. Το να μεταφέρω μια άποψη δεν σημαίνει ότι την υιοθετώ κιόλας. Σκουπιδαριό υπάρχει όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και σε επίσημες εκδόσεις, συχνά και με την υπογραφή βαρύγδουπων ονομάτων. Εκείνο που βλέπω μέσα από όλα αυτά είναι η αναζήτηση ή και ο παραλληλισμός άσχετων μεταξύ τους δρόμων.
Φιλτάτη Zadok, κατόπιν των παραπάνω, θα ξαναπώ ότι προσπαθώ να δω πίσω από διάφορους τρόπους αναζήτησης. Συχνά δυσκολεύομαι να βρω ένα όρο που να αγκαλιάζει όλες τις έρευνες και τις ιδέες. Πώς λέγονται λοιπόν όλα αυτά, οι φιλοσοφικές σχολές, οι «μυστικές εταιρίες», οι μυστικιστές – αποκρυφιστές, ο εσωτερισμός, με μια-δυο λέξεις; Έγραψα, αδόκιμα, «μυστική σχολή».
Πρακτικά ο αποκρυφισμός δεν είναι θρησκεία, μια θρησκεία δεν είναι μυστική εταιρία αλλά είναι μυστικισμός, κάθε μυστικισμός δεν είναι θρησκεία… και πάει λέγοντας.
Η ερώτησή μου, πιο συγκεκριμένα, είναι η εξής (και αν δεν διατυπώνω κάτι σωστά, διορθώστε με): Μια θρησκεία, πέρα από πίστη και τα λοιπά, απαντάει σε θεμελιώδη ανθρώπινα ερωτήματα. Τη στιγμή λοιπόν που έχουμε τις απαντήσεις από την όποια θρησκεία μας, γιατί προσφεύγουμε και στις όποιες «σχολές»; Περιμένουμε ότι θα βρούμε κάτι πιο ψαγμένο; Από πιο ειδικούς; Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις της θρησκείας δεν καλύπτουν τις απορίες μας; Είναι λίγες; Είναι γενικές και αόριστες; Ψάξαμε αρκετά μια θρησκεία ή στραφήκαμε κατευθείαν σε μια σχολή;
Αν θέλετε, το συζητάμε.