ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Natural Cleaning Craft - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

- Natural Cleaning Craft - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

ΑΤΜΑ69 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
28/03/2004, 10:42:41
quote:
Το εχω το βιβλιο και προτεινω επισης το: Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ - ΑΡΧΕΤΥΠΟ - ΕΥΑ ΑΥΛΙΔΟΥ.

Καλυπτει πολλα θεματα οπως αυτογνωσια - τηλεπαθεια αλλα αναλυει και το συνειδητο ονειρεμα με μερικες τεχνικες και την αστρικη προβολη.

Ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο που προτείνεις, φίλε Κώστα.

Ο φορέας του ανθρώπου "εγώ", με τον ο οποίο ο άνθρωπος δρα στο αστρικό πεδίο, είναι, κατά τη Θεοσοφία και τον Αποκρυφισμό, το αστρικό σώμα, αυτό που οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν θυμικό κι αποτελείται από ύλη λεπτότερη της αιθερικής, ονομαζόμενη αστρική.

Για να εξετάσουμε το ανθρώπινο αστρικό σώμα, κατά την περίοδο της ύπαρξής του στον αστρικό κόσμο και να μελετήσουμε τη φύση και την ουσία του, καθώς και τις σχέσεις του με το αστρικό βασίλειο, παρίσταται ανάγκη να εξετάσουμε διαδοχικά τα άστρικά σώματα:

α)του μη ανεπτυγμένου ανθρώπου.
β)του κοινά ανεπτυγμένου ανθρώπου και
γ)του πνευματικά ανεπτυγμένου.

(Απόσπασμα από το βιβλίο Αστρικός Κόσμος της Annie Besant, εκδ. ΔΙΟΝ).

ΚωσταςΜέλος
28/03/2004, 12:53:42
Ειναι οντως πολυ καλο το βιβλιο που ανεφερα.

Αυτο που εχω παρατηρησει οταν ονειρευομαι και εχω επιγνωση και νιωθω να βρισκομαι σε ενα μερος ενω πεταω ειναι οτι ειμαι σε διαφορετικη κτασταση συνειδησης.

Θα ελεγα καθολου αναλυτικη και πολυ γαλληνια.

Πρεπει να πιασεις πατο για να μπορεσεις να συνηδειτοποιησεις καποια πραγματα και για να βρεις την δυναμη να ξανασηκωθεις...Για παντα ομως αυτη την φορα...

28/03/2004, 13:26:36
quote:
Αυτο που εχω παρατηρησει οταν ονειρευομαι και εχω επιγνωση και νιωθω να βρισκομαι σε ενα μερος ενω πεταω ειναι οτι ειμαι σε διαφορετικη κτασταση συνειδησης.

Θα ελεγα καθολου αναλυτικη και πολυ γαλληνια.

Κώστα,

Όταν ονειρεύεσαι κι έχεις επίγνωση, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις εκείνη την ώρα και να "βγεις από το όνειρο", έτσι ώστε να είσαι πλέον συνειδητός στο αστρικό;

Ζήσε τη στιγμή!

ΚωσταςΜέλος
28/03/2004, 17:31:47
Γεια σου Στεφανε.

Ναι μπορεις αλλα θελει εξασκηση για να το καταφερνεις.
Εγω δεν το εχω καταφερει ακομα. Εχω καταφερει μονο μερικες φορες μετα απο την συνειδητοποιηση οτι ονειρευομαι να νιωθω μετα τον εαυτο μου στο κρεβατι μου να δονειται (το αστρικο σωμα) και να αιωρουμαι λιγο οχι ολοκληρος.

Θελει εξασκηση για να προχωρας ικανοποιητικα και στην α.π. και στο σ.ο.

Πρεπει να πιασεις πατο για να μπορεσεις να συνηδειτοποιησεις καποια πραγματα και για να βρεις την δυναμη να ξανασηκωθεις...Για παντα ομως αυτη την φορα...

28/03/2004, 18:28:02
quote:
Θελει εξασκηση για να προχωρας ικανοποιητικα και στην α.π. και στο σ.ο.

Δυστυχώς, έτσι είναι, φίλε Κώστα. Όμως, δεν το βάζουμε κάτω, έτσι δεν είναι;

α) Το αστρικό σώμα του μη ανεπτυγμένου ανθρώπου είναι μία νεφελώδης, χαλαρά οργανωμένη και αόριστα διαγραφόμενη μάζα αστρικού πνεύματος - ύλης, που περιέχει υλικά αστρικής ύλης και στοιχειακής ουσίας, που έχουν ληφθεί απ' όλες τις υποδιαιρέσεις του αστρικού πεδίου, αλλά με μεγάλη υπεροχή συστατικών των κατώτερων υποδιαιρέσεων.

Έτσι, είναι πυκνό και τραχύ στην υφή, ικανό να ανταποκρίνεται σε όλες τις διεγέρσεις, που προέρχονται από τα πάθη και τις ορέξεις.

Τα χρώματα που παράγονται από τους παλμικούς ρυθμούς είναι θολά και σκοτεινά. Οι αποχρώσεις που επικρατούν είναι οι καστανόχρωμες, οι αμαυρές, οι ερυθρές και οι θολές πράσινες.

Σ' ένα τέτοιο αστρικό σώμα δεν παρατηρείται καμία λάμψη ή γρήγορα εναλασσόμενη αναλαμπή χρωμάτων, αλλά τα διάφορα πάθη καταδεικνύονται σα μεγάλα κύματα ή όταν είναι βίαια σαν αναλαμπές. Η γεννετήσια ορμή π.χ. θα στείλει κύμα με χρώμα θολής καρμίνας, η μανία: αστραπή ζοφερού ερυθρού.

(Απόσπασμα από το βιβλίο Αστρικός Κόσμος της Annie Besant, εκδ. ΔΙΟΝ).

Ζήσε τη στιγμή!

ΚωσταςΜέλος
29/03/2004, 11:08:13
quote:

Δυστυχώς, έτσι είναι, φίλε Κώστα. Όμως, δεν το βάζουμε κάτω, έτσι δεν είναι;

Σιγουρα οχι αλλα εγω προσωπικα εχω δυο μηνες κοντα να κανω εξασκηση στην αστρικη προβολη χωρις λογο απλα βαριομουν.
Θα αρχισω ομως παλι γιατι θελω να ξανανιωσω την αισθηση να εισαι παναλαφρος και να αιωρεισαι.

Αναρωτιεμαι εσυ φιλε Στεφανε αφου ασχολεισαι και με μαθηματα απο το mysticweb γιατι δεν προχωρας ικανοποιητικα??

Edited by - Κωστας on 29/03/2004 11:10:24

29/03/2004, 12:20:37
quote:
Αναρωτιεμαι εσυ φιλε Στεφανε αφου ασχολεισαι και με μαθηματα απο το mysticweb γιατι δεν προχωρας ικανοποιητικα??

Καλημέρα, φίλε Κώστα.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ασχολούμαι, όσο θα έπρεπε, με τις ασκήσεις του mysticweb

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, έχω κάνει κάποιες προόδους, όπως το να θυμάμαι πολλά από τα όνειρά μου, να είναι πολύ ζωντανά και 2 - 3 φορές έχω τραβήξει το δάκτυλό μου στον ύπνο μου, συνειδητοποίησα ότι ονειρευόμουν, ξύπνησα από το όνειρο, είχα έναν ελαφρό έλεγχο του αστρικού μου, μία αίσθηση ότι πετάω, πολύ όμορφο συναίσθημα, αλλά σε λίγο έχασα πάλι τον έλεγχο.

Διαβάζοντας και το searching within του mysticweb, διαπίστωσα πως είναι η θεωρία του Κέντρου Γνωστικών Σπουδών, στο οποίο είχα παρακολουθήσει, στην Αθήνα, πριν από αρκετά χρόνια, κάμποσα μαθήματα.
Δεν ξέρω, ίσως θα έπρεπε να είχα συνεχίσει, τότε.

Ζήσε τη στιγμή!

ΚωσταςΜέλος
29/03/2004, 19:04:49
Καλησπερα φιλε Στεφανε.

Ναι ετσι οπως τα λες ειναι. Αν καποιος δεν ασχολειται αρκετα τοτε δεν προχωραει.

Θελει εξασκηση το λιγοτερο μια φορα την βδομαδα.
Εγω οταν πετυχα να βγω απο το σωμα μου εκανα καθημερινα προσπαθειες και μετα απο δυο μηνες κοντα ετυχε ετσι απλα.

Τωρα που το εχω παρατησει δεν εχω ουτε συνειδητα ονειρα,ουτε εξωσωματικη εμπειρια ενω κοιμαμαι και να ξυπναω στην μεση του υπνου.

Μου εγινε μαθημα αυτο ομως οτι οσο το αφηνεις σε αφηνει και οτι οσο το εξασκεις και το επιθυμεις τοτε εχεις και πολλα αποτελεσματα

Θα ξαναρχισω και θα γραφω τις εμπειριες μου.

Καντο και εσυ φιλε Στεφανε ωστε να καρατησουμε ενεργο αυτο το θεμα αν επιθυμεις.

Edited by - Κωστας on 29/03/2004 19:11:45

29/03/2004, 19:24:04
quote:
Θα ξαναρχισω και θα γραφω τις εμπειριες μου.

Καντο και εσυ φιλε Στεφανε ωστε να καρατησουμε ενεργο αυτο το θεμα αν επιθυμεις.

Μα αυτό είναι που πάντα έψαχνα κι επιθυμούσα, φίλε Κώστα. Να είσαι καλά.

Θα κρατήσουμε το θέμα αυτό ενεργό, όχι μόνο επειδή το θέλουμε, αλλά και γιατί η θέληση φέρνει πάντα αποτέλεσμα και στις προσπάθειές μας

Ζήσε τη στιγμή!

ΚωσταςΜέλος
29/03/2004, 20:36:16
Οκ φιλε στο επανειδιν τοτε. Θα αρχισω απο αυριο το πρωι παλι τα ξημερωματα τις προσπαθειες.
Ειναι καλυτερα απο ποτε λενε αυτη την ωρα γιατι το σωμα ειναι ηδη κοιμισμενο και το μυαλο ειναι αρκετα γαληνιο!!
Οτι πρεπει δηλαδη για διαλογισμο και αποπειρα αστρικης προβολης

Οι πιο πολλες επιτυχημενες προσπαθειες εχουν αναφερθει τα ξημερωματα.
Προσωπικα και σε εμενα ενω ξυπνησα και διαλογιστηκα,με πηρε ο υπνος και οταν ξαναξυπνησα και δεν ειχα ανοιξει ακομα τα ματια μου ετσι απλα ενιΩσα να αιωρουμαι και να φευγω απο το σωμα μου.

ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.....

Edited by - Κωστας on 29/03/2004 20:37:56

31/03/2004, 16:09:15
quote:
προτεινω επισης το: Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ - ΑΡΧΕΤΥΠΟ - ΕΥΑ ΑΥΛΙΔΟΥ.

Καλυπτει πολλα θεματα οπως αυτογνωσια - τηλεπαθεια αλλα αναλυει και το συνειδητο ονειρεμα με μερικες τεχνικες και την αστρικη προβολη.

Πολύ καλό το βιβλίο "Ο Μαγικός κόσμος των Ονείρων", φίλε Κώστα

Το αγόρασα χθές και με ευχαριστεί που συνδυάζει θεωρία και πρακτικές εφαρμογές.

Ζήσε τη στιγμή!

01/07/2007, 23:15:46
Δυστυχώς γύρισα απόψε από το χωριό και είδα ότι ένα τόσο αγαπημένο τόπικ έκλεισε έτσι ξαφνικά το λόγο δεν τον καταννοώ μιας και απ΄ότι φαίνεται έχω χάσει επεισόδια για τα τεκτενόμενα. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος στο παρασκήνιο αλλά και πάλι πόσα άλλα τόπικ δεν έχουν κλείσει χωρίς σοβαρό λόγο

Θα ήθελα όμως να απαντήσω - μιας και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία - στον lancelot και στον gentleman (oξύμωρο nick για ένα τέτοιο άτομο)

quote:
Lancelot, δεν ξέρεις αν το σπίτι της Avallon είναι πρόσφατη καταπάτηση, ούτε αν είναι εν γνώσει της. Οπότε δεν είναι δίκαιο να την κατηγορείς. Όσο κι αν χαϊδολογιέται με αληταράδες σαν να μη τρέχει τίποτα.

Avallon, πέρασες καλά όταν φύτεψες δέντρα μαζί τους; Εγώ να δεις τι καλά που πέρασα όταν με βγάζανε ομοφυλόφιλο, "φτωχόπουστα", "βρωμόπουστα", "μαριονέτα", "πετ", "γλοιώδη", "βαλτό από το metafysiko", "ότι απειλούσα μια γυναίκα ότι θα βάλω αλβανούς να τη δείρουν", "βαλτό από το esoterica".

Πολύ πλάκα είχε, θα το διασκέδασες κι εσύ φαντάζομαι.

Αν δεν το κατάλαβες, από τη δική σου (και άλλων σαν κι εσένα) άνευ όρων αποδοχή προς τη συμπεριφορά τους πηγάζει αυτή η παλιανθρωπιά.

Γιατί σαν να μη τρέχει τίποτα, έρχεσαι και τους ενθαρρύνεις ξεχνώντας ότι μέχρι και σήμερα επιδίδονται σε ένα ατελείωτο οχετό λοιδωρίας κιτρινιστικής απομόνωσης φράσεων, συκοφαντικής δυσφήμισης, εξευτελισμού ανθρώπων και δημαγωγίας.

Βέβαια δεν περιμένω φιλότιμο από σένα, γιατί έτσι και κάνεις πως μου μιλάς φιλικά, σε ξέγραψαν. Καλή διασκέδαση.

1ον) Πριν μιλάτε να βουτάτε τη γλώσσα στο μυαλό σας...
Θυμάται κανείς να είπα ότι μένω Βαρυμπόμπη ή Θρακομακεδόνες
Θυμάται κανείς να είπα ότι μένω στην Πάρνηθα
Θυμάται κανείς να είπα ότι μένω σε μονοκατοικία (για την αναφορά ως προς το οικόπεδο στο οποίο κατοικώ μιλάω)

2ον) Μου αρχίζετε τις παπαρολογίες περί φίλων αλητών κλπ.κλπ.
Σας είπε κανείς ότι κάνω παρέα με κανέναν από δώ μέσα??
Οσες φορές έχω δει τα μέλη αυτά είναι για να κάνουμε αναδάσωση και όχι για να πάμε πικ νικ ή για καφέ. Τη μια μάλιστα φορά πήγα με τον άντρα μου και το παιδί μου. Και όχι για να απολογηθώ αλλά για να αποκαταστήσω την εικόνα μου εδώ μέσα: Aν και μου δόθηκε η ευκαιρία να μείνω στις παριφές της Πάρνηθας μέσα στο δάσος προτίμησα ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά με roof garden για να απολαμβάνω τη θέα του αγαπημένου μου βουνού, ένα roof garden φίλε μου και όχι πισίνα...

3ον) Τέλος γιατί θα πρέπει ΕΓΩ να είμαι ΠΑΝΤΑ ενημερωμένη για ΚΑΘΕ παρασκήνιο που γίνεται εδώ μέσω ποτέ δεν το κατάλαβα και ειλικρινά ΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΑ!!

Ζητώ λοιπόν από την αμαλία όπως έσπευσε να προστατέψει άλλα μέλη να προστατέψει και μένα απέναντι στους λογαριασμούς gentleman και lancelot από τους οποίους απαιτώ να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη για ότι έχουν πει για μένα.

Και επειδή θέλω να κλείσω το θέμα επικοδομητικά θα ήθελα να πω σε όλους φέτος να πενθήσουμε κατ'ουσίαν το χαμό του Μαγικού βουνού και να μην αγοράσουμε αληθινό έλατο τα Χριστούγεννα. Αντί γι'αυτό ας στολίσουμε ένα ψεύτικο που θα κάνει γρήγορα απόσβεση μέσα σε λίγα χρόνια και τα λεφτά που θα χαλάγαμε για την αγορά ενός χριστουγεννιάτικου ας πάρουμε ένα έλατο για δεντροφύτευση...

Υ.Γ. Τέλος παρακαλώ το ποστ αυτό να συγχωνευθεί με το θέμα της Πάρνηθας "όταν" αυτό ανοίξει και πάλι...

"Vivere pericolosamente και κινδύνευε φρονίμως..."
lancelotΜέλος
02/07/2007, 00:18:31
Δεν πας καλα κοριτσι μου,δεν ειπα κατι εναντιον σου για να ζητησω και συγγνωμη,διαβασε παλι οτι εχω πει.

πάνειοςΜέλος
02/07/2007, 03:15:11
Προσπαθω ακομα να καταλαβω γιατι κλειδωθηκε το τοπικ της Παρνηθας....
Και μαλιστα τετοιες στιγμες....
Δεν μπορω να καταλαβω...
Αν καποια μηνυματα ξεφυγαν απο την θεματολογια του τοπικ που μεχρι εκεινη την στιγμη, αφορουσαν ολα τα προηγουμενα το θεμα μας, η λυση θα ηταν να αφαιρεθουν τα ασχετα μηνυματα, με το θεμα της Παρνηθας, και το τοπικ να παραμεινει ανοιχτο...
Παιδια με συγχωρειτε δηλαδη, αλλα ειχα προτεινει σε ενδειξη Πενθους να εκλεινε το φορουμ εστω και μερικες ωρες.... αλλα τελικα εκλεισε το τοπικ της Παρνηθας....

Ο μέγας ΠΑΝ δεν τέθνηκε...ζει στα βουνά και στις σπηλιές..

Edited by - πάνειος on 02/07/2007 03:23:24

02/07/2007, 05:12:45
Λίγη υπομονή Πάνειε
Τα πράγματα δε γίνονται αυτόματα...
Προσπαθούμε τόσα χρόνια τώρα, να τα κάνουμε σωστά.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

02/07/2007, 05:16:42
Avallon
μπορείς να συζητήσεις για την φωτιά στην Πάρνηθα στο ήδη υπάρχον θέμα, που είχε απενεργοποιηθεί χθες προσωρινά (όπως είχαμε γράψει και εκεί).

Είναι βέβαια άξιο απορίας, που στηρίζεις τη δήλωσή σου για τα "τόσα τόπικ που έχουν κλείσει χωρίς σοβαρό λόγο"!
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνεις τέτοιες αστήρικτες και φάνφαρες δηλώσεις. Μήπως πιστεύεις ότι θα έπρεπε να το συνηθίσουμε και να μη μας φαίνεται, τουλάχιστον περίεργο; Ή να θεωρήσουμε απλά ότι είναι μια απερίσκεπτη αστοχία;

Το θέμα αυτό απενεργοποιείται, η συζήτηση για την Πάρνηθα μπορεί να συνεχιστεί στο θέμα:
ΠAPNHΘA: Tο Mαγικό Bουνό της Aττικής Γης

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

sakisgalanΝέο Μέλος
05/07/2011, 19:01:55
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των κάστρων, των πύργων, των βυζαντινών εκκλησιών, των αρχαίων ερειπίων, των νεκροταφείων και των υπόγειων στοών. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχει μια υπόγεια Θεσσαλονίκη, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποτε αυτή η υπόγεια Θεσσαλονίκη ήταν ένα αρκετά πολυσύχναστο μέρος, ενώ σήμερα σώζονται μόνον κάποια μεμονωμένα τμήματα της. Και δεν μιλάμε απλά για κρύπτες, όπως εκείνη στα υπόγεια του Αγίου Δημητρίου ή η κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα κάτω από τη Μητρόπολη. Μιλάμε για ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στοών, που ανάγεται στην ελληνιστική εποχή.
Αρχικά υπήρχαν δύο στρατιωτικές σήραγγες, η Φαρδιά και η Στενή που διέτρεχαν την πόλη. Η Στενή σήραγγα (1,7 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος) ξεκινούσε από το λιμάνι, διέτρεχε λοξά τα τείχη, περνώντας κοντά από την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και κατέληγε στο σημερινό Επταπύργιο. Η Στενή ξεκινούσε μέσα από τα τείχη, δεξιά από την αριστερή «Πορτάρα», περνούσε κάτω από το Διοικητήριο και κατέληγε στα θαλάσσια στόμια των πύργων του Τοπ Χανέ. Αυτές τις ελληνιστικές στρατιωτικές σήραγγες επέκτειναν αργότερα οι Ρωμαίοι.

Την περίοδο της Pax Romana οι στρατιωτικές σήραγγες περιέπεσαν σε αχρηστία. Η ύπαρξη τους όμως παρακίνησε τους πρώτους Χριστιανούς να δημιουργήσουν ένα παράλληλο δίκτυο κατακομβών, που χρησιμοποιούνταν ως τόποι θρησκευτικής λατρείας και μυστικής συνάθροισης. Οι κατακόμβες αυτές συνέδεαν τους πρωτοχριστιανικούς ναούς μ' ένα λαβυρινθώδες δίκτυο στοών και κατακομβών, που το ξεπερνούσε μονάχα εκείνο της Ρώμης. Ακόμη και σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του. Στο δάπεδο του Όσιου Δαβίδ υπάρχει μια καταπακτή, που οδηγεί σ' αυτόν τον υπόγειο κόσμο...

Τις σήραγγες τις χρησιμοποιούσαν και οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες για τις «υπερκόσμιες» εμφανίσεις τους: ενώ το πλήθος τους έβλεπε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στον ’γιο Δημήτριο, ξαφνικά, χωρίς να φύγουν από εκεί, εκείνοι εμφανίζονταν στην Αγία Σοφία! Υπήρχε επίσης και η λεγόμενη Στοά των Κάστρων, που διέτρεχε τα τείχη από το Λευκό Πύργο ως το Επταπύργιο και χωρούσε ολόκληρη άμαξα. Τμήμα αυτής της Στοάς σώζεται μέσα στο σούπερ μάρκετ Μερκάτο στην Ιπποδρομίου.

Τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε από «λαγουμτζήδες» η τελευταία υπόγεια σήραγγα στη Θεσσαλονίκη, για να διευκολύνει τη διαφυγή ανθρώπων, κρυφά από τον έλεγχο των πυλών. Βρισκόταν στην Άνω Πόλη, ξεκινούσε από ένα σπίτι μέσα από τα τείχη και έβγαινε σ' έναν οίκο ανοχής έξω από τα τείχη! Τα «διόδια» ήταν δύο λίρες...

Τι να σώζεται άραγε από αυτό τον υπόγειο κόσμο της Θεσσαλονίκης; Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σώζονταν αρκετά τμήματα των υπόγειων στοών. Ορισμένα χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια για τους βομβαρδισμούς, ενώ κάποια άλλα ήταν μια ατραξιόν για τολμηρούς τουρίστες, που έντρομοι άκουγαν κάτω από την Εγνατία τον ήχο του διερχόμενου τραμ, που έμοιαζε σαν κεραυνός! Η εργολαβική επέλαση των δεκαετιών του 1950 και του 1960 μείωσε δραματικά τις υπόγειες στοές της πόλης μας, αλλά δεν τις εξαφάνισε. Η κατασκευή του Μετρό είναι σίγουρο ότι θα μας φέρει προ εκπλήξεων...Για την συνεχεια στο παρακατω blog.
http://osadensoylene.blogspot.com

sakisgalan

Edited by - sakisgalan on 05/07/2011 19:04:07

05/07/2011, 19:08:56
Αγαπητέ sakisgalan, προτού προβείς σε μία εκ νέου "μαζική" δημιουργία νέων θεμάτων θα σε παρακαλούσα να δεις το μήνυμα της Διαχερίστριας amalias εδώ (κλίκαρε για να μπεις κατευθείαν).

In anticipation of my resurrection...

10/07/2011, 00:07:27
quote:

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των κάστρων, των πύργων, των βυζαντινών εκκλησιών, των αρχαίων ερειπίων, των νεκροταφείων και των υπόγειων στοών. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχει μια υπόγεια Θεσσαλονίκη, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποτε αυτή η υπόγεια Θεσσαλονίκη ήταν ένα αρκετά πολυσύχναστο μέρος, ενώ σήμερα σώζονται μόνον κάποια μεμονωμένα τμήματα της. Και δεν μιλάμε απλά για κρύπτες, όπως εκείνη στα υπόγεια του Αγίου Δημητρίου ή η κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα κάτω από τη Μητρόπολη. Μιλάμε για ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στοών, που ανάγεται στην ελληνιστική εποχή.
Αρχικά υπήρχαν δύο στρατιωτικές σήραγγες, η Φαρδιά και η Στενή που διέτρεχαν την πόλη. Η Στενή σήραγγα (1,7 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος) ξεκινούσε από το λιμάνι, διέτρεχε λοξά τα τείχη, περνώντας κοντά από την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και κατέληγε στο σημερινό Επταπύργιο. Η Στενή ξεκινούσε μέσα από τα τείχη, δεξιά από την αριστερή «Πορτάρα», περνούσε κάτω από το Διοικητήριο και κατέληγε στα θαλάσσια στόμια των πύργων του Τοπ Χανέ. Αυτές τις ελληνιστικές στρατιωτικές σήραγγες επέκτειναν αργότερα οι Ρωμαίοι.

Την περίοδο της Pax Romana οι στρατιωτικές σήραγγες περιέπεσαν σε αχρηστία. Η ύπαρξη τους όμως παρακίνησε τους πρώτους Χριστιανούς να δημιουργήσουν ένα παράλληλο δίκτυο κατακομβών, που χρησιμοποιούνταν ως τόποι θρησκευτικής λατρείας και μυστικής συνάθροισης. Οι κατακόμβες αυτές συνέδεαν τους πρωτοχριστιανικούς ναούς μ' ένα λαβυρινθώδες δίκτυο στοών και κατακομβών, που το ξεπερνούσε μονάχα εκείνο της Ρώμης. Ακόμη και σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του. Στο δάπεδο του Όσιου Δαβίδ υπάρχει μια καταπακτή, που οδηγεί σ' αυτόν τον υπόγειο κόσμο...

Τις σήραγγες τις χρησιμοποιούσαν και οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες για τις «υπερκόσμιες» εμφανίσεις τους: ενώ το πλήθος τους έβλεπε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στον ’γιο Δημήτριο, ξαφνικά, χωρίς να φύγουν από εκεί, εκείνοι εμφανίζονταν στην Αγία Σοφία! Υπήρχε επίσης και η λεγόμενη Στοά των Κάστρων, που διέτρεχε τα τείχη από το Λευκό Πύργο ως το Επταπύργιο και χωρούσε ολόκληρη άμαξα. Τμήμα αυτής της Στοάς σώζεται μέσα στο σούπερ μάρκετ Μερκάτο στην Ιπποδρομίου.

Τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε από «λαγουμτζήδες» η τελευταία υπόγεια σήραγγα στη Θεσσαλονίκη, για να διευκολύνει τη διαφυγή ανθρώπων, κρυφά από τον έλεγχο των πυλών. Βρισκόταν στην Άνω Πόλη, ξεκινούσε από ένα σπίτι μέσα από τα τείχη και έβγαινε σ' έναν οίκο ανοχής έξω από τα τείχη! Τα «διόδια» ήταν δύο λίρες...

Τι να σώζεται άραγε από αυτό τον υπόγειο κόσμο της Θεσσαλονίκης; Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σώζονταν αρκετά τμήματα των υπόγειων στοών. Ορισμένα χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια για τους βομβαρδισμούς, ενώ κάποια άλλα ήταν μια ατραξιόν για τολμηρούς τουρίστες, που έντρομοι άκουγαν κάτω από την Εγνατία τον ήχο του διερχόμενου τραμ, που έμοιαζε σαν κεραυνός! Η εργολαβική επέλαση των δεκαετιών του 1950 και του 1960 μείωσε δραματικά τις υπόγειες στοές της πόλης μας, αλλά δεν τις εξαφάνισε. Η κατασκευή του Μετρό είναι σίγουρο ότι θα μας φέρει προ εκπλήξεων...Για την συνεχεια στο παρακατω blog.
http://osadensoylene.blogspot.com

sakisgalan

Edited by - sakisgalan on 05/07/2011 19:04:07

Ψιτ....μεγάλε........

Αυτό που κάνεις λέγεται και παρασιτισμός.

TyaneasΜέλος
30/10/2003, 10:25:13
Εχω ακουσει χιλιαδες φορες για εικονες που κλαινε και για εικονες που κανουνε θαυματα.
Η απορια μου ειναι η εξης:
Ποια η διαφορα της θαυματουργης εικονας της Τηνου απο την εικονα της Παναγιας που υπαρχει στο εκκλησακι της γειτονιας μου?
Το θαυμα το κανει τελικα η εικονα η το προσωπο που απεικονιζετε σε αυτην?
Γιατι αν δεχτουμε οτι το θαυμα το κανει η εικονα τοτε μιλαμε για νεοειδωλολατρεια στις μερες μας,ενω αν το θαυμα το κανει το προσωπο που απεικονιζετε τοτε η ολη υποθεση δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα καλοστημενο πανηγυρι της Εκκλησιας για να τα κονομαει και να εκμεταλευετε την πιστη των οπαδων της.
Δεν θα παω πιο μακρια στα προσκυνηματα που γινονται σε διαφορα αντικειμενα Αγιων γιατι τοτε το θεμα θα ξεφυγει,αλλα ας μεινουμε στις "θαυματουργες" εικονας για να μπορεσουμε να βγαλουμε ακρη.

«όταν μας είπαν πως θα εχουμε ενάντιους τους ανέμους εμείς μάθαμε να ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς»Φ.Νιτσε