- Ο θεός έπλασε τον άνθρωπο η ο άνθρωπος το θεό; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Και επειδή η κίνηση είναι αδιάσπαστη ιδιότητα της ύλης, δεν είναι δυνατό να υπάρχει ύλη χωρίς χρόνο.
Άρα ο χρόνος σαφώς και υφίσταται, απλώς η διαίρεση του σε χρόνια, λεπτά, μήνες κ.τ.λ. είναι ανθρώπινη αυθαίρετη διαίρεση για λόγους κοινής αναφοράς.
Οι έννοιες παρελθόν, παρόν, μέλλον μόνο σχετικιστικά μπορούν να ειδωθούν και να έχουν κάποιο νόημα. Το αύριο είναι το μέλλον του σήμερα, το παρόν του εαυτού του και το παρελθόν του μεθαύριο, της κατάστασης και θέσης που θα βρίσκεται το σύμπαν μέσα από την ανθρώπινη διάσταση της διαίρεσης του χρόνου.
Η σχετικιστική αντίληψη του χρόνου δηλαδή ότι ο χρόνος δεν είναι οικουμενικός και σταθερός αλλά ελαστικός με διαφορετική ροή ανάλογα με το σύστημα που εξετάζουμε, την ταχύτητά τους αλλά και τα πεδία βαρύτητας ήταν το κορύφωμα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Η επιστήμη παράλληλα διερευνά κάτι άλλο που λέγεται βέλος του χρόνου. Το αν δηλαδή η εντύπωση περί παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος που έχει ο άνθρωπος έχει κάποιο νόημα, αφού οι περισσότεροι νόμοι της φυσικής είναι πλήρως αντιστρέψιμοι.
Όλοι εκτός του Δεύτερου Νόμου της Θερμοδυναμικής, ο οποίος είναι άτεγκτα οδηγεί στην αύξηση της εντροπίας του σύμπαντος στο σύνολό του, ασχέτως αν σε κάποιες περιοχές η μείωση αυτής της εντροπίας δημιουργεί συστήματα με τάξη.
Παράλληλα ο χρόνος έχει διάφορες μορφές. Υπάρχει ο προσωπικός χρόνος, ο ψυχολογικός χρόνος, ο χρόνος στη φυσική κ.τ.λ.
(Ένα πολύ καλό βιβλίο που πραγματεύεται το θέμα του χρόνου είναι το "ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" των Peter Coveney & Roger Highfield από τις εκδόσεις Κάτοπτρο)
Β) Σύμπαν = Όλον
Ό,τι υπάρχει λοιπόν (το δίπτυχο ύλη - ενέργεια που στην ουσία είναι το ίδιο και το αυτό) βρίσκεται μέσα στο σύμπαν. Ασχέτως αν πιστεύουμε σε πολλαπλά σύμπαντα, σε ένα, σε υποσύμπαντα, όλα αυτά θα πρέπει να εμπεριέχονται σε κάποια ολότητα και αυτή είναι το σύμπαν που περιέχει τα πάντα.
Υλικά λοιπόν εξεταζόμενο, το σύμπαν είναι αυτό που περιέχει τα πάντα και αυτοπεριέχεται στον εαυτό του και τίποτε άλλο δεν υπάρχει έξω από αυτό, αφού έξω από αυτό δεν υπάρχει το τίποτα αλλά και δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος που θα περιέχει αυτό το τίποτα.
Θα επανέρθω όμως σε κάποια άλλη στιγμή.
Και κάτι τελευταίο για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα.
Ας καθόταν ο Ζήνων να του ρίξουν ένα βέλος το οποίο αν και εκινείτο θα ήταν ακίνητο.
Σας αφήνω τώρα γιατί ……. μου τελείωσε ο ΧΡΟΝΟΣ.
Α. εγώ πιστεύω στην ύπαρξη του θεού, εσύ όχι.
Πιστεύεις πως εγώ και αυτοί που πιστεύουν φοβόμαστε περισσότερο το θάνατο από εσένα?
Β. ήταν 2 φιλαράκια ο ένας από τους δυο ήταν πόντιος. Ο πόντιος προτείνει στον φίλο του να πάνε να δουν ένα έργο στον κινηματογράφο. Προς το τέλος του έργου την ώρα που ο αστυνομικός κυνηγούσε τον κλέφτη στην ταινία που βλέπανε, ο κλέφτης έρχεται σε αδιέξοδο επειδή είχε ανέβει σε μια ταράτσα μιας πολυκατοικίας και τελικά αποφασίζει να πηδήξει στην ταράτσα της διπλανής πολυκατοικίας. εκείνη την ώρα λέει ο πόντιος στο φίλο του βάζω 100 ευρό στοίχημα πως δεν θα τα καταφέρει. Ο φίλος του δέχεται το στοίχημα, και ο κλέφτης παίρνει φόρα και καταφέρνει να περάσει. Τότε ο πόντιος αγανακτισμένος σηκώνετε και λέει: όχι ρε γαμώτο 5 φορές είδα την ταινία και τις 5 τα κατάφερε..
Φίλε TOMCAT έχει τύχει να δεις ένα έργο 2 η και 3 φορές?
Αν ναι θα έβαζες ποτέ στοίχημα αν θα τα κατάφερνε ο κλέφτης?
δε μπορώ να μιλήσω με τη λογική του θεού, αλλά όπως με ανθρώπους που εμπιστεύονται τι δική τους σοφία.
«σας έθρεψα με γάλα όχι με στερεή τροφή διότι δε μπορείτε ακόμη να τι δεχτείτε.»
Γ. ποίος σου είπε πως ο Αδάμ και η Εύα ήταν αθάνατοι.
Όλοι θα γευτούμε το θάνατο όπως το γεύτηκε και ο ίδιος ο Χριστός.
Από που συμπέρανες ότι δεν πιστεύω στο Θεό?
Ναι, όποιος πιστεύει πραγματικά στο Θεό φοβάται λιγότερο το θάνατο ή και καθόλου. Αυτός που εγώ όμως εννοούσα ήταν ότι η ανάγκη δημιουργίας του Θεού ήταν για αντιμετωπίσει την άγνωστη φύση, τις δυνάμεις της και ναι ακόμη και το άγνωστο του θανάτου.
Όχι στοίχημα τέτοιο δεν θα έβαζα. Η ζωή μας όμως δεν είναι ταινία. Ή μήπως είναι….
Ο Αδάμ και η Εύα κατά τη χριστικανική διδασκαλία ήταν αθάνατοι και έχασαν αυτή την κατά χάρη αθανασία όταν αμάρτησαν με το να παραβιάσουν την εντολή του θεού.
Αυτά τα λίγα για την ώρα και σε λίγο και πάλι κοντά σας…..
Εκτός και αν εσύ έχεις δημιουργήσει ένα θεό που να μπορεί να δίνει λύσεις στα ερωτήματα σου και τους φόβου σου.
Όσο για το αν η ζωή μας είναι ταινία, το σίγουρο είναι πως δεν είναι. Απλός εσύ παρουσίασες τη ζωή μας ως ταινία .
Καλά κάνεις και δε βάζεις στοίχημα διότι ακόμη και αυτά που δημιουργήσαμε εμείς για να μείνουν όπως είναι, με πάρα πολύ εύκολο τρόπο μπορούν να αλλάξουν όσο τρελό και σου φαίνεται.
ΝΑΙ πιστεύω στο θεό τον παντογνώστη που γνωρίζει ακόμη και το μέλλον. Το πώς όμως μπορεί και συνδυάζει, το να μας δίνει ελευθερία να διαμορφώσουμε εμείς το μέλλον βαδίζοντας πάνω στη γνώση του θεού για το μέλλον, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να το παρομοιάσω με την ανακάλυψη του τροχού και της θεωρίας της σχετικότητας.
Η γνώση μας είναι θρεμμένη με γάλα και όχι με στερεή τροφή διότι ο εγκέφαλος μας δε μπορεί να τη χωνέψει.
Κατά τη χριστιανική διδασκαλία κι εγώ και συ είμαστε αθάνατοι, αλλά ίσο να είμαστε και νεκροί.
«άσε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς»
Θίξατε λίγο πιο πάνω το θέμα της ελεύθερης βούλησης.
Εφόσον ΔΕΝ γνωρίζετε το σχέδιο που έχει ο Θεός για σας,μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε.Σας εμποδίζει κανείς?? ΟΧΙ.Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια αφετηρία και ένας προορισμός για τον καθένα.Με την ελεύθερη βούληση σου διαλέγεις το δρόμο.Όποιο και να διαλέξεις στον ίδιο προορισμό θα καταλήξεις.
Δεύτερον,αν ζούσαμε αιώνια θα ήταν όλα πολύ βαρετά.Άσε που θα είχαμε συνωστισμό.
Έτσι βλέπω τα πράγματα...
Συγνώμη αν σας έβγαλα λίγο από τον ειρμό της κουβέντας αλλά είπατε πολλά!!!
Σας χαιρετώ,ο Σκοτεινός Άγγελος!
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Για να επανέλθω στο θέμα του τηλεφώνου,φίλε Notis,να είσαι σίγουρος ότι εάν ήξερα ότι αυτός ο Θεός είναι που διέπει το παρελθόν και το μέλλον της ανθρωπότητας,σίγουρα θα τον έπαιρνα ένα τηλέφωνω να τον ρωτήσω μήπως έχω κάνα ξάδερφο σε κάποιον πλανήτη!!
Και για να σου θυμίσω τι είχεις πεί στην αρχή "Εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να πλάσει μόνο θεωρίες".Το πλέον σίγουρο,χωρίς να ανακατέψουμε την επιστήμη,είναι ότι ο άνθρωπος σίγουρα "πλάθει" ανθρώπους χωρίς λάσπες,πέτρες κ.λ.π.Τώρα εάν ο Θεός πλάθει,είναι κάτι που μόνο εικασίες κάνουμε για αυτό με μόνιμο αρογό(ανορθόγραφος) στην προσπάθεια μας αυτή,την ματαιοδοξία για την αναζήτηση της αιωνιότητας που μας την προσφέρουν απλόχερα,αν μη τι άλλο,οι θρησκείες γενικώς!!!
Υ.Γ.1 Δεν είμαι άθεος,σίγουρα υπάρχει κάτι πάνω από εμένα,δεν έχω βρεί όμως ακόμα τα όρια μου
Υ.Γ.2 Ελπίζω φίλε Notis να μην τα πάρεις τώρα εσύ ![]()
![]()
ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ
"Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ "ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΕΙΤΕ? ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΗΤΑΙ, ΜΗ ΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΜΗ ΤΟΥΣ ΘΕΡΗΤΑΙ ΠΙΑ ΘΕΟΥΣ...."
Αν δεν ξέρεις το τηλέφωνο του να σου το δώσω εγώ.
Τώρα στο δεύτερο σκέλος της απάντηση σου δε μπόρεσα να καταλάβω το σκεπτικό σου. Όταν λες ότι ο άνθρωπος σίγουρα ΄΄πλάθει΄΄ ανθρώπους εννοείς την φυσική γονιμοποίηση ? αν εννοείς αυτό τότε θα σου πω πως και τα ζώα τα καταφέρνουν μια χαρά. Όσο για το ότι εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος πλάθει μόνο θεωρίες, το αναφέρω μόνο για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σίγουρο πως ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει πολλά, αλλά πάντα βασιζόμενος τη δική του λογική η οποία έχει και κάποια όρια.
Όσο για το Υ.Γ.2 δε νομίζω πως θα έπρεπε να τα πάρω με κάτι που έχεις γράψει.
Το Υ.Γ.1 το θεωρώ μια καλή απάντηση και ένα καλό ερώτημα προς τον εαυτό σου.
efxaristo poli gia to xrono sas
Ο Μπακούνιν ήταν ένας μέθυσος πορνόγερος. Η ουτοπία της αναρχικής κοινωνίας (μιλάμε για θεωρητική αναρχία και όχι για τους γιαλαντζή αναρχικούς του σήμερα, όπως όλες τις ουτοπίες είναι καλή μόνο για θεωρητική συζήτηση.
Και η Μαρξιστική θεωρία για ισότητα είναι καλή αλλά κοίτα τί έγινε στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.
Και ο Χριστιανισμός είναι επίσης η τέλεια διδασκαλία της αγάπης αλλά κοίτα τους περισσότερους χριστιανούς και το παπαδαριό.
Αν θέλεις συζήτηση περί αναρχίας άνοιξε νέο θέμα στο forum. Αρκεί (επειδή δεν έχει σχέση με τον εσωτερισμό να το επιτρέπουν τα παιδιά του site)
Φιλικά
Γράψε στα Ελληνικά και όχι σ' αυτά τα greekenglish. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν πλέον Ελληνικές γραμματοσειρές.
Για να μη βγάζουμε τα μάτια μας.