ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

Paulo Coelho

beetlejuice11 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1

Ο Πάολο Κοέλιο (πορτ. Paulo Coelho, προφ. Πάουλου Κοέλιου) (γεν. 24 Αυγούστου 1947) είναι βραζιλιάνος συγγραφέας.

Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Φοίτησε στην νομική, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει στο Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Βραζιλία και άρχισε να γράφει στίχους για μουσική. Φυλακίστηκε για λίγο καιρό το 1974 για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιανής δικτατορίας.

Παρότι Χριστιανός Καθολικός, τα κείμενά του συνδυάζουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη θρησκευτικότητα και τον μυστικισμό, διαλογισμό και πνευματικές ασκήσεις και εμπειρίες απο το μυστικιστικό παρελθόν του, που συχνά ίσως να αντιτίθενται στη γραμμή του επίσημου Καθολικισμού. Τα θέματά του απο την αλλη δεν θα έκφραζαν συγκεκριμένη θρησκευτική ιδεολογία αν δεν υπήρχαν τα Καθολικά στοιχεία, αλλά αυτη η διάσταση δεν λαμβάνεται έντονα υπόψη από το κοινό του, καθότι υφίσταται απλά ως υπόβαθρο για την κυρίως ιστορία.

Ενδιαφέρον έχει να πούμε οτι η επίσημη Ελληνική Εκκλησία δεν έχει αντιδράσει θετικά ή αρνητικά για την επιτυχία του στη χώρα μας (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως πχ. με τον Χάρρυ Πόττερ).

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα, ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μια υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου για το "Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει".

Βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά:

* Το ημερολόγιο ενός μάγου
* Ο Αλχημιστής
* Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ
* Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα
* Το πέμπτο βουνό
* Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός
* Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει
* Τα έντεκα λεπτά
* Ζαχίρ
* Η μάγισσα του Πορτομπέλο.

Πηγή wikipedia.org

*Το κειμενο το παραθετω μετα τη διαγραφη post-αγγελιας μελους του φορουμ που ζητουσε απλα πληροφοριες για τον Coelho. Τωρα νομιζω υπαρχουν βασεις για αναπτυξη συζητησης γυρω απο το γνωστο συγγραφεα.
2007-09-22 02:08
ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με την ζωή και την δράση του...

θα ήθελα όμως να ακούσω τις απόψεις σας πως τον χαρακτηρίζεται εσείς, αυτό είναι που θα ήθελα να μάθω...

είμαι αναγνώστρια του συγκεκριμένου συγγραφέα απλά ποτέ δεν έτυχε να μιλήσω με ανθρώπους που διαβάζουν βιβλία του,να μιλήσουμε για τον ίδιο... θα ήθελα την προσωπική σας άποψη για το τι πιστεύετε για αυτόν
2007-09-22 12:27
Καλημέρα παιδιά.
Πολύ καλό το παρόν θέμα. Συγκαταλέγομαι κι εγώ σε μία από τις πιο φανατικές αναγνώστριες των βιβλίων του Paulo Coelho. Τον ανακάλυψα εντελώς τυχαία πριν χρόνια (με τον Αλχημιστή εννοείται) κι από τότε δεν έχω "χάσει" ούτε μια έκδοσή του.
Αυτό που εγώ γνωρίζω -από την έρευνα που έχω κάνει- είναι ότι όλα του τα βιβλία αφορούν πραγματικές εμπειρίες (μάλιστα Το ημερολόγιο ενός μάγου λέγεται πως αφορά σε δικά του βιώματα όταν έκανε το προσκύνημά του -το οποίο περιλαμβάνει ένα μακρύ ταξίδι με τα πόδια- στον Άγιο Ιάκωβο).
Κατ'εμέ ο συγγραφέας αυτός είναι μάλλον ένας άνθρωπος που δεν διαφέρει και πολύ από τους ανθρώπους του συγκεκριμένου forum. Θεωρώ ότι απλά ψάχνει όσο περισσότερα μπορεί σχετικά με τον κόσμο, το θείο και τη σχέση μεταξύ των δυο.
Για πολλούς είναι κουραστικός και προβλέψιμος (σ΄το δεύτερο δεν αντιλέγω). Σ'εμένα τα έργα του φανερώνουν -μεταξύ άλλων- έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα εναλλακτικό τρόπο σκέψης. Φυσικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα όλα του τα έργα (με top τα: Ημερολόγιο ενός μάγου, Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός και το Πέμπτο βουνό). Αυτά και συγγνώμη αν σας κούρασα.
Ο Πάουλο Κοέλο είναι ένας και από τους δικούς μου αγαπημένους συγγραφείς...έχω τουλάχιστον 5 βιβλία του στη βιβλιοθήκη μου. Το αγαπημένο μου...το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός σε μια έκδοση που πλέον δεν κυκλοφορεί (δυστυχώς) με ένα υπέροχο εξώφυλλο, δώρο που μου έκανε ένας φίλος...Κάποια έργα του μου αρέσουν περισσότερο κάποια άλλα λιγότερο. Το ότι αυτά που γράφει στα βιβλία του είναι αληθινά, ναι είμαι σίγουρη γι' αυτό. Κάνει αυστηρή αναζήτηση και λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων και ξέρω πως κάποια έργα του βασίζονται αποκλειστικά σε ιστορίες που του έχουν διηγηθεί ή και που έχει ο ίδιος ζήσει. Η μάγισσα του Πορτομπέλο, το καινούργιο του πόνημα, είναι υπέροχο αν και δεν έχω αξιωθεί να το αγοράσω ακόμα, έχω διαβάσει όμως τα 7 πρώτα κεφάλαια από εδώ (http://gr.paulocoelhoblog.com/witch-of-portobello/). Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά και ουσιαστική μόρφωση τόσο της αλχημείας όσο και της ζωής...Απλά υπέροχος.
Το επίσημο site του συγγραφέα: http://www.paulocoelho.com/
(μπορείτε να επιλέξετε κ ελληνικά)

Ένας άνθρωπος που είναι της αντίληψης ότι "όλα τα πράγματα πρέπει να τα ζήσουμε 3εις φορές".

Αν θυμάμαι καλά, 3εις φορές μπήκε φυλακή, 3εις φορές πήγε με άντρες, κ.τ.λ

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει βάση η θεωρία αυτή πάντως ο ίδιος την εφαρμόζει απόλυτα στη ζωή του!
2007-09-22 23:33
Χα! Δεν ξέρω αν έχει βάσει αυτή του η θεωρία αλλά ο ίδιος είχε πει :

" Ό,τι συμβεί μια φορά μπορεί να μην ξανασυμβεί αλλά ό,τι συμβεί δύο φορές θα τριτώσει οποσδήποτε!"

Τυχαίο??
2007-09-23 04:17
Πιστεύω πως είμαι από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Κοέλο και όπως πολλοί δεν έχω χάσει βιβλίο του.Όπως όλοι ξεκίνησα και γω με τον Αλχημιστή και όταν διάβασα το ''Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός'' μου μπήκε το ''μικρόβιο'' και έγινα ένας πιστός του θαυμαστής.

Είναι αλήθεια πως σε ορισμένα βιβλία είναι προβλέψιμος αλλά προσωπικά εμένα εξακολουθεί να με εμπνέει και να με ταξιδεύει...Τον Κοέλο δεν τον αντιμετώπισα ποτέ λογοτεχνικά(ίσως λάθος μου...)αλλά πάντα κάτι σαν δάσκαλο.Τα βιβλία του δηλαδή είναι για μένα κατι σαν ωφέλιμες συμβουλές ενός ανθρώπου που έχει κανει τα παντα,εχει παει παντου και για να αποκτησουμε τις εμπειριες του δεν μας φτανουν 2 ζωες...

Το αγαπημενο μου βιβλιο του είναι ''Το ημερολογιο ενος μαγου'' και φυσικά το αισθηματικό ''Στις όχθες του ποταμου Πιεδρα καθισα και έκλαψα''...

Το μόνο βιβλίο που μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε ήταν το ''Η Βερονικα αποφασιζει να πεθανει'',δεν ξερω, απλά δεν ήταν του γούστου μου ή μπορεί απλά η εποχή που το διάβασα να ήταν λάθος.

Όλοι μπορούμε να αποκομίσουμε κάτι απο τα βιβλία του...Ίσως να ακούσετε ότι αντιγραφει τον Καστανεντα και ότι είναι εμπορικός αλλά μην πτοηθείτε.Πρόκειται κατά τη γνώμη μου απο τους μεγαλύτερους νεοτερους συγγραφεις και ίσως ο μεγαλύτερος λατίνος(αν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον μεγάλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες).
2007-09-23 04:30
κεσιρέπ.

φίλε Leo Morpfeus συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...
και για εμένα ο Paulo Coelho είναι κάτι παραπάνω απο ένας καλός συγγραφέας είναι ο δασκαλός μου και ας μην τον έχω γνωρίσει ποτέ απο κοντά....

αυτά που βλέπω και μου δίνει μέσα απο τα βιβλία του έρχονται και γίνονται ένα με την δική μου αλήθεια, με έχει βοηθήσει πολλές φορές να βγω στη επιφάνεια όταν <<πατούσα πάτο>>....
όσον αφορά τον αριθμό τρία έχω παρατηρήσει όντως ότι κάνει αναφορές σε αυτό το νούμερο όπως και για τον αριθμό 11,τον οποίο αναφέρει επιμονα στο βιβλίο του 11 λεπτά.
2007-09-23 15:59
Αυτή την εμμονή, ας πούμε, με τους αριθμούς δεν την έχω παρατηρήσει (αν και στο Έντεκα λεπτά νομίζω είναι προφανές γιατί το κάνει). Εσύ φίλη/ε Νο1 εστιάζεις κάπου αλλού τη σκέψη σου σχετικά;
[QUOTE=mata xari]Αυτή την εμμονή, ας πούμε, με τους αριθμούς δεν την έχω παρατηρήσει (αν και στο Έντεκα λεπτά νομίζω είναι προφανές γιατί το κάνει). Εσύ φίλη/ε Νο1 εστιάζεις κάπου αλλού τη σκέψη σου σχετικά

φίλη/ε mata xari πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο να αναφέρει τον αριθμό 11 στα βιβλία του κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει...

απλά δεν πρόκειται για εμένα να τον αναφέρει μέσα στις σελίδες του, πιστεύω οτι το αφήνει στον αναγνώστη να το ψάξει... όπως για παράδειγμα ο βασιλιάς Μελχισεδέκ που εμφανίζεται στον Αλχιμηστή... δεν σου εξηγεί περι τίνος πρόκειται αλλά αν ψάξεις για τον Μελχισεδεκ θα ανακαλύψεις και άλλα πράγματα...
αυτό είναι που με μαγεύει σε αυτόν το συγγραφέα οτι τα βιβλία του απευθύνονται προς όλο το κοινό αλλά και σε ανθρώπους που έχουν πιο βαθιές αναζητήσεις...
2010-02-16 17:23
kalispera paidia. ime kenourgios edo. thelo na po oti merikes fores o ellinikos fanatismos mas kani na min vlepoume mprosta mas. oxi kai o coelho trixes

Σε παρακαλώ τα επόμενα μηνύματά σου να είναι στα ελληνικά! Εκ του συντονισμού!