ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Αρχαία στην αρχαιότητα?

Αρχαία στην αρχαιότητα?

HLIOS9 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2007-05-08 15:18
Ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα μουσεία. Δεν έχω ακούσει κάτι κ μου κάνει εντύπωση . Αρχαία στην αρχαιότητα?
2007-05-08 16:11
Φίλτατε Ηλιε αυτή η ερώτηση μου θύμισε μια σειρά αναπάντητων ερωτήσεων που κυκλοφόρησαν μια εποχή , όπως "Οι αρχαίοι έλληνες είχαν αρχαίους " και "το τυρί φέτα πριν κοπεί πως λέγεται"?

Πάντως για να απαντήσω στο ερώτημά σου το οποίο είναι αρκετά λογικό, δεν νομίζω πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν μουσεία για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι πως δεν έβλεπαν την ύπαρξη κάτι αξιόλογου σε πολιτισμικό επίπεδο να διατηρήσουν πριν απο τη δική τους εποχή και δεύτερον πως το ρόλο των σημερινών μουσείων την εποχή εκείνη τον είχαν οι ναοί!!
2007-05-08 16:38
Χμμμ εισαι σιγουρος για αυτο που λες teoilio; Οι αρχαιοι δεν υποστηριζαν πως πολυ πριν απο αυτους υπηρχε το χρυσουν γενος και πως αυτοι αποτελουσαν απλα τους απογονους ενος ενδοξου πολιτισμου; Παντως χρησιμες πληροφοριες για "αρχαια" (οπως τα ενοουμε σημερα), αλλα και "αρχαιους" μυθους της αρχαιας Ελλαδας μας δινει ο Παυσανιας στη σειρα "Ελλαδος Περιηγησις".
Τωρα για τα "μουσεια", εμενα μου ερχεται στο μυαλο η λεξη "Μουσα" (το μουσειο βγαινει απο αυτη τη ριζα!) που επικαλουταν συνεχως ο Ομηρος πριν ξεκινησει να αραδιαζει τις πληροφοριες για τον Τρωικο πολεμο. Τωρα αν συνυπολογισει κανεις πως η μητερα των Μουσων ονομαζοταν "Μνημο-συνη" τοτε δε ξερω εαν πρεπει να ειμαστε απολυτοι στην ταυτιση των Μουσων με την θεϊκη εμπνευση του ποιητη!
2007-05-12 19:00
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από beetlejuice
Χμμμ εισαι σιγουρος για αυτο που λες teoilio;

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος φίλτατε σκαθαροζούμη μιας και δεν βρήκα ποτέ πληροφορίες που να πιστοπιεί κάτι τέτοιο. Μια απλή υπόθεση κάνω
2007-05-13 12:56
Μάλλον θα συμφωνήσω με τον beetlejuice καθώς η απάντηση του είναι πιο πειστική και τεκμηριωμένη.Όσο για την αποψή σου Teoilio μπορεί να μην είχαν μουσεία,έτσι όπως το φανταζόμαστε,αλλά είχαν ιστορική μνήμη και μνήμη των προγόνων.Όσο για το πολιτισμό σαφώς και υπήρχε πολιτισμός(ας μη ξεχνούμε ότι πολιτισμός κυρίως είναι τρόπος ζωής),όσο τι είπες για τους ναούς,πως είχαν το ρόλο μουσείων?Και που τους λάτρευαν τους Θεούς.Και καλό θα ήταν να προσδιορίζαμε και την χρονολογική περίοδο όταν μιλάμε για αρχαίους.
2007-05-13 13:42
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από HLIOS
Ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα μουσεία. Δεν έχω ακούσει κάτι κ μου κάνει εντύπωση . Αρχαία στην αρχαιότητα?

"Μουσεία" με την σημερινή έννοια, ενός κτηρίου που στεγάζει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, δεν γνωρίζω αν υπήρχαν. Όμως υπήρχαν σιγουρότατα (τουλάχιστον στην Αθήνα) μνημεία για κάθε προηγούμενο πόλεμο. Επίσης οι έλληνες είχαν γνώση του παρελθόντος τους και των επιτευγμάτων των ατόμων που έζησαν πριν απο αυτούς (π.χ στον διάλογο Σωκράτη-Ιπποκράτη (Πλάτωνος Πρωταγόρας) γίνεται αναφορά στον Όμηρο).
2007-05-14 18:34
Μάλλον δεν υπήρχε η ανάγκη φύλαξης των αρχαιότερων από αυτούς αντικειμένων με τη σημερινή έννοια αφού ολόκληρος ο χώρος ήταν ένα ζωντανό μουσείο (κάτι ανάμεσα σε Λούβρο και ντισνευλαντ) ...

Το σίγουρο είναι πως ορισμένα πανάρχαια αγάλματα σκεύη η ξόανα φυλάσσονταν με ιδιαίτερη θρησκευτική μέριμνα και επιδεικνύονταν με θρησκευτική ευλάβεια μόνο σε ορισμένους κατά τη τέλεση των μυστήριων .

Δ.
2007-05-15 20:55
Eν μέρει έχει δίκιο ο Lux,όσο αφορά και τα ξόανα.
τι έννοούμε όταν μιλάμε για αρχαιότητα?
Αρχαιότητα, είναι η ιστορική περίοδος πριν το μεσαίωνα, ο οποίος αρχίζει με την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Συνήθως με τον όρο περιγράφουμε την κλασσική εποχή της Ελλάδας και της Ρώμης. Συμπεριλαμβάνονται βέβαια και όλοι οι πρώιμοι πολιτισμοί, Μεσοποταμία, Αρχαία Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή και λιγότερο η Άπω Ανατολή.από http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91...7%C F%84%CE%B1

και για την Ελλάδα?

Αρχαία Ελλάδα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνόφωνο κόσμο κατά την περίοδο της Αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στο έδαφος του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και σε εκείνες τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν στους αρχαίους χρόνους ελληνόφωνοι πληθυσμοί, όπως η Κύπρος, η Ιωνία (σημερινά δυτικά παράλια της Τουρκίας), η Σικελία και η νότια Ιταλία (γνωστής ως Μεγάλη Ελλάδα), και των διεσπαρμένων ελληνικών εγκαταστάσεων στις ακτές όλης της Μεσογείου.από
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91...%AC%CE%B4%CE%B1
όσο για τοεάν δεν υπήρχε πολιτισμός,άρα και πολιτισμική κληρονομιά?

Η τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων που συνοδεύουν την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, πέραν των φιλολογικών μαρτυριών ιστορικών όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών, ή ρητόρων όπως ο Δημοσθένης και ο Ισοκράτης ή φιλοσόφων όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι εφικτή και μέσω της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επίσης,παρόλο που σε γενικές γραμμές η αρχαία ιστοριογραφία επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη της Αθήνας, σύγχρονοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει σωρεία μελετών για τις άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρέχοντάς μας πλέον μια σφαιρική εικόνα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. για περισσότερες πληροφορίες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91...%AC%CE%B4%CE%B1