Σχετικά με το όνομα Μάρω
Γεια σας φίλοι μου. Τα φώτα σας παρακαλώ, σχετικά με το όνομα Μάρω.
Υπήρξε στην αρχαία προ-χριστιανική Ελλάδα, κλασική, αρχαϊκή η ελληνιστική?
Αναφέρεται κάπου?
Φυσικά γνωρίζω πως σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από το Μαρία.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.
Υπήρξε στην αρχαία προ-χριστιανική Ελλάδα, κλασική, αρχαϊκή η ελληνιστική?
Αναφέρεται κάπου?
Φυσικά γνωρίζω πως σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από το Μαρία.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.
ΜΑΙΡΑ ήταν το όνομα της ΝΗΡΗΙΔΟΣ. Λέγεται πως από αυτό προέρχεται το: ΜΥΡΙΑΜ (ΜΑΡΙΑΜ) =Κυρά της Θάλασσας >ΜΑΡΙΑ...Επιπλέον ΜΑΡΩ-ΜΑΡΙΑ ταυτίζεται με τη ΜΥΡΑ(=ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ), και από δω έρχεται το λατινικό "MARE" (μάρε) που σημαίνει θάλασσα.
Πιθανόν λοιπόν, το "ΜΑΡΩ" να σημαίνει το υγρό στοιχείο ή το Ον που ζει στα Ύδατα (θάλασσα/ λίμνες/ ποτάμια)...
Πιθανόν λοιπόν, το "ΜΑΡΩ" να σημαίνει το υγρό στοιχείο ή το Ον που ζει στα Ύδατα (θάλασσα/ λίμνες/ ποτάμια)...
Παράθεση:
|
ΜΑΙΡΑ ήταν το όνομα της ΝΗΡΗΙΔΟΣ. Λέγεται πως από αυτό προέρχεται το: ΜΥΡΙΑΜ (ΜΑΡΙΑΜ) =Κυρά της Θάλασσας >ΜΑΡΙΑ...Επιπλέον ΜΑΡΩ-ΜΑΡΙΑ ταυτίζεται με τη ΜΥΡΑ(=ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ), και από δω έρχεται το λατινικό "MARE" (μάρε) που σημαίνει θάλασσα.
Πιθανόν λοιπόν, το "ΜΑΡΩ" να σημαίνει το υγρό στοιχείο ή το Ον που ζει στα Ύδατα (θάλασσα/ λίμνες/ ποτάμια)... |
Το Μύριαμ δεν φαίνεται να έχει σχέση με το Μάρω. Το όνομα Μαρία προέρχεται από το Μίριαμ, που στα συριακά σημαίνει υπηρέτης. Η σχέση του με την θάλασσα φαίνεται να είναι η εξής: ''Μαρία, Μάριος: Το αρχικό χριστιανικό όνομα ήταν Mariam. Οι άνθρωποι της εποχής, που μιλούσαν λατινικά, θεώρησαν ότι επρόκειτο για την αιτιατική πτώση κάποιου... καινούργιου λατινικού ονόματος. Και έτσι γεννήθηκε στην ονομαστική πτώση, ο τύπος Maria. Το παράδοξο είναι ότι και ο Άγιος Ιερώνυμος (342-420), ετυμολόγησε το όνομα ως λατινικό. Στην αρχή, ως σταγόνα της θάλασσας, από τα stilla maris και μετά, άστρο της θάλασσας, από τα stella maris, δηλαδή τον Πολικό Αστέρα. Από τότε, οι χριστιανοί ναυτικοί, ταύτιζαν το άστρο με την Παναγία και το ονόμαζαν η Κυρά της Θάλασσας. Ωστόσο, το παραδοξότερο είναι ότι οι συντάκτες του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων της Οξφόρδης, θεωρούν το όνομα λατινικό και αποδέχονται ως ορθή την ετυμολόγηση του Αγίου. Το Mariam είναι ο αραμαϊκός τύπος του εβραϊκού Miriam. Η άποψη ότι το Μαρία σημαίνει πριγκίπισσα είναι λάθος. Στην εβραϊκή, η πριγκίπισσα είναι neseekh.''
Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι : ''Η προέλευση του ονόματος Μαίρη (Miriam) είναι αρχαιότερη κι από τη Λατινική γλώσσα. Το όνομα Miriam προήλθε από την σανσκριτική λέξη “maya” (που σημαίνει ωκεανός, έχοντας όμως στην εσωτερική φιλοσοφία την εννοιολογική σημασία της «ψευδαίσθησης») και την εβραϊκή λέξη “mayim” (που σημαίνει νερό) από την οποία προέρχεται το όνομα Miriam.''
Κάντε προσωπική έρευνα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι : ''Η προέλευση του ονόματος Μαίρη (Miriam) είναι αρχαιότερη κι από τη Λατινική γλώσσα. Το όνομα Miriam προήλθε από την σανσκριτική λέξη “maya” (που σημαίνει ωκεανός, έχοντας όμως στην εσωτερική φιλοσοφία την εννοιολογική σημασία της «ψευδαίσθησης») και την εβραϊκή λέξη “mayim” (που σημαίνει νερό) από την οποία προέρχεται το όνομα Miriam.''
Κάντε προσωπική έρευνα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Παράθεση:
|
Δηλαδή το ΜΥΡΙΑΜ είναι Ελληνικό όνομα; Γιατί είχα την εντύπωση πως τέτοια κατάληξη (ΙΑΜ) ήταν μη Ελληνική. Ξέρεις μήπως και άλλα Ελληνικά ονόματα που να έχουν τέτοια κατάληξη;
|

Αλλά το σχόλιο της ΑΡΤΕΜΙΣ ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα....
Παράθεση:
|
Να πω την αλήθεια, αρχικά με παραξένεψε το θέμα και βάλθηκα να αναζητήσω περισσότερες απαντήσεις στο διαδίκτυο (ψαχτήρι) και στη βιβλιογραφία που έχω. Δεν τα κατάφερα, δυστυχώς! Καλή η ερωτησή σου ΕΝΩΧ, αλλά προς το παρόν, δεν μπορώ να σου δώσω 100% έγκυρη απάντηση...
![]() Αλλά το σχόλιο της ΑΡΤΕΜΙΣ ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα.... |
Και φαίνεται και αρκετά "αληθοφανής" η απάντηση της άρτεμις.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Η φίλη Άρτεμις πιστεύω πως στη αναφορά της σχετικα με το όνομα ΜΑΡΙΑ
είναι σωστή και μάλιστα η σχεση με το ύδωρ...
Το άνομα ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΑ αναφέρεται και στην Kabbalah....
Στην Μπίνα, την τρίτη Σεφίρα, τη Μητέρα κάθε μορφής, την Κοσμική
Ρίζα-Ουσία και την Πρωταρχική Ενέργεια.
Η Μεγάλη θάλασσα, η Μεγάλη Μητέρα το αμνιακό υγρό....
Να διευκρινίσω πως η Kabbalah δεν είναι Εβραική αλλα προέρχεται
απο την Μεσοποταμία..
Ευχαριστώ.
Η φίλη Άρτεμις πιστεύω πως στη αναφορά της σχετικα με το όνομα ΜΑΡΙΑ
είναι σωστή και μάλιστα η σχεση με το ύδωρ...
Το άνομα ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΑ αναφέρεται και στην Kabbalah....
Στην Μπίνα, την τρίτη Σεφίρα, τη Μητέρα κάθε μορφής, την Κοσμική
Ρίζα-Ουσία και την Πρωταρχική Ενέργεια.
Η Μεγάλη θάλασσα, η Μεγάλη Μητέρα το αμνιακό υγρό....
Να διευκρινίσω πως η Kabbalah δεν είναι Εβραική αλλα προέρχεται
απο την Μεσοποταμία..
Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα κοιτάξω βεβαίως να προμηθευτώ το ανάλογο βιβλίο.
Μάλιστα τώρα που τα γράφω αυτά συνειδητοποιώ πως σκόπευα να το κάνω το απόγευμα, αλλά το ξέχασα.
Όπως και να έχει, όλη αυτή η ιστορία ξεκινά από την εντύπωσή μου πως κάπου συνάντησα προ ολίγου καιρού ένα κείμενο όπου αναφέρεται το όνομα Μάρω στην μυθολογία μας. Το πάλεψα σκληρά με πολύ - εκ των υστέρων - έρευνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τότε πάντως, μου είχε φανεί φυσικότατο να υπάρχει αυτό το όνομα στην προχριστιανική Ελλάδα, χωρίς φυσικά να έχει καμία σχέση με το γνωστό υποκοριστικό του Μαρία. Μου ακούστηκε τόσο φυσικά αρχαιοελληνικό.
Εδώ παρακαλώ να θέσω ένα υπο-ερώτημα: Θα μπορούσε να υπάρχει στην αρχαία Ελλάδα το όνομα Μάρω? Έτσι, με αυτό τον τονισμό, σε αυτό το φωνήεν, σε αυτό τον χρόνο? Μήπως σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι Μαρώ?
Καθώς αύριο θα προσπαθήσω να παραγγείλω το βιβλίο, ελπίζω πολύ σύντομα να σας έχω νεότερα.
Μάλιστα τώρα που τα γράφω αυτά συνειδητοποιώ πως σκόπευα να το κάνω το απόγευμα, αλλά το ξέχασα.
Όπως και να έχει, όλη αυτή η ιστορία ξεκινά από την εντύπωσή μου πως κάπου συνάντησα προ ολίγου καιρού ένα κείμενο όπου αναφέρεται το όνομα Μάρω στην μυθολογία μας. Το πάλεψα σκληρά με πολύ - εκ των υστέρων - έρευνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τότε πάντως, μου είχε φανεί φυσικότατο να υπάρχει αυτό το όνομα στην προχριστιανική Ελλάδα, χωρίς φυσικά να έχει καμία σχέση με το γνωστό υποκοριστικό του Μαρία. Μου ακούστηκε τόσο φυσικά αρχαιοελληνικό.
Εδώ παρακαλώ να θέσω ένα υπο-ερώτημα: Θα μπορούσε να υπάρχει στην αρχαία Ελλάδα το όνομα Μάρω? Έτσι, με αυτό τον τονισμό, σε αυτό το φωνήεν, σε αυτό τον χρόνο? Μήπως σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι Μαρώ?
Καθώς αύριο θα προσπαθήσω να παραγγείλω το βιβλίο, ελπίζω πολύ σύντομα να σας έχω νεότερα.
Φίλοι μου καλημέρα σας.
Φίλε Glaufkos μια και θα αρχίσεις την αναζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα
μην ξεχάσεις να κάνεις και κάποιους συναδιασμούς.....
ΜΑΡΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ-ΜΑΡΙΑ Μητέρα Χριστού η ΑΡΧΗ Α-Ω...
Η θάλασσα το υγρό στοιχείο που ξεκίνησε η ζωη (ΑΡΧΗ) πάνω στην ΓΗ..
Ευχαριστώ.
Φίλε Glaufkos μια και θα αρχίσεις την αναζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα
μην ξεχάσεις να κάνεις και κάποιους συναδιασμούς.....
ΜΑΡΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ-ΜΑΡΙΑ Μητέρα Χριστού η ΑΡΧΗ Α-Ω...
Η θάλασσα το υγρό στοιχείο που ξεκίνησε η ζωη (ΑΡΧΗ) πάνω στην ΓΗ..
Ευχαριστώ.