- Είναι ο «ρατσισμός» ψυχική ασθένεια; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Ισοι?
μα δεν ειναι ισοι ουτε ενωπιον του "θεου", καν!
Αλλοι βγαινουν εξυπνοι, αλλοι ηλιθιοι, αλλοι ασχημοι, αλλοι ομορφοι, αλλοι υγειεις, αλλοι ασθενικοι...
ειναι ενα παραμυθι, που κανεις δεν το πιστευει, παρα μονο οσοι χρειαζονται αυτην την οποια ισοτητα για να ...ανεβουν οι ιδιοι κανενα σκαλοπατι!
Οσοι πραγματικα αξιζουν δεν εχουν αναγκη την ισοτητα, η ισοτητα τους εχει...
αγαπη φως
ΟΜ

Δε βρισκω καμμια ψυχοπαθεια στο ατομο που αποστρεφεται τους φορεις τετοιων ιδιοτητων. Αντιθετα βρισκω αρκετη ψυχοπαθεια στο ατομο που αποδεχεται τους παντες, βρισκοντας συνεχως δικαιολογιες για να τους αποκαταστησει στο λογικο του.
quote:
ολοι οι ανθρωποι ειναι ισοι.
Ισοι?
μα δεν ειναι ισοι ουτε ενωπιον του "θεου", καν!
Αλλοι βγαινουν εξυπνοι, αλλοι ηλιθιοι, αλλοι ασχημοι, αλλοι ομορφοι, αλλοι υγειεις, αλλοι ασθενικοι...
tan(π/4) = (-1)e^jπ = 3988*14153/(14153*3988) = ln e =
lim[x->oo](1+1/x) = 1 = 1/1 = 1/1*1^1 = 1289530598^0
Αυτό σαν μια απλή υπενθύμιση ότι άλλο ίσο και άλλο ίδιο. To "ίσο" είναι κυρίως ζήτημα αντιμετώπισης. Το "ίδιο" είναι επίσης ζήτημα αντιμετώπισης. Π.χ. θα μπορούσες πολύ απλά να πεις ότι ούτε ένας από εμάς δεν έχει ίδια αυτιά με κάποιον άλλον ή ίδια δακτυλικά αποτυπώματα ή ίδια ίριδα, αλλά εστιάζεις στην ηλιθιότητα, στην ασχήμια, στην ομορφιά, στο φιλάσθενο επειδή είναι πολύ περισσότερο προφανή (==> επιφανειακά) σε εμάς. Πώς όμως τα ποσοτικοποιείς ώστε να ξέρεις π.χ. ότι αρρώστια+μαύρα μαλλιά+εξυπνάδα < υγεία+ξανθά μαλλιά+ηλιθιότητα;;; Υπάρχουν εκατομμύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζουν κάθε άνθρωπο. Εγώ νομίζω ότι είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν και να καταλήξουμε ότι ένας συνδυασμός είναι ανώτερος. Πάντως όποιος το κάνει καλά θα κάνει να λάβει υπόψη του όλα τα χαρακτηριστικά, διαφορετικά εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να δώσω βάση στις απόψεις του.
Τώρα, κι αν ακόμα δεν είμαστε ίσοι, εφ' όσον κάτι τέτοιο δε γίνεται να αποδειχθεί, προσωπικά επιλέγω να πιστέψω ότι είμαστε. Υπάρχουν πολύ λιγότερα προβλήματα έτσι. Και δεν έχω καμία ανάγκη την επίφαση της ισότητας, είμαι μάλλον σε υψηλό σκαλί αν δεν υπάρχει ισότητα. Αυτοί όμως που είναι αδικημένοι από συνθήκες που δεν καθόρισαν οι ίδιοι, την έχουν. Και προτιμώ έναν κόσμο που τους δίνεται, παρά έναν κόσμο που δεν τους δίνεται.
Όπως είπε και η Zadok, ίδιοι δεν είμαστε. Ίσοι οφείλουμε να είμαστε.
quote:
οσο για τον ρατσισμο, με την ευρυτερη εννοια, θαλεγα οτι ειναι απολυτα δικαιολογημενος οταν αφορα στους ηλιθιους πχ. η' στους αξεστους, η' στους πονηρους, ανηθικους κλπ.
Δε βρισκω καμμια ψυχοπαθεια στο ατομο που αποστρεφεται τους φορεις τετοιων ιδιοτητων. Αντιθετα βρισκω αρκετη ψυχοπαθεια στο ατομο που αποδεχεται τους παντες, βρισκοντας συνεχως δικαιολογιες για να τους αποκαταστησει στο λογικο του.
Αυτό που λες δεν είναι ρατσισμός. Ο ρατσισμός είναι η γενίκευση με βάση τη φυλετική/εθνική καταγωγή. Στα ελληνικά ο όρος σημαίνει την οποιαδήποτε γενίκευση σε κάποια ομάδα:
-Όλοι οι μαύροι είναι ηλίθιοι.
-Όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες.
-Όλοι οι Έλληνες είναι ανώτεροι (θετικός ρατσισμός).
-Όλοι οι gay είναι ανώμαλοι και αφερέγγυοι.
Το "σιχαίνομαι τους ηλίθιους" δεν είναι ρατσισμός, γιατί δεν αποδίδεις κάποια γενική ιδιότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους ηλίθιους (το ότι τους σιχαίνεσαι είναι δική σου ιδιότητα, όχι δική τους).
Ολα αυτά και άλλα πολλά ο 56χρονος επιστήμονας τα είπε καθηλωμένος -όπως εξάλλου εδώ και 35 χρόνια, λόγω μιας σπάνιας βαριάς μυοπάθειας- σε μια αναπηρική καρέκλα. Xρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, που έχει προσαρμοστεί σ' αυτήν, και με ελάχιστες κινήσεις που είναι ικανός να κάνει, γράφοντας περίπου 10 με 15 λέξεις ανά λεπτό. Σε ένα ειδικό σύστημα που στο τέλος της σκέψης του με αμερικανική προφορά ανακοινώνει τις απαντήσεις του. Kι αυτό γιατί από το 1985 ο Xόκινγκ δεν μπορεί και να μιλήσει.
Aν τώρα όλα τα παραπάνω έκαναν τον επιστήμονα να νιώθει στο παραμικρό ανάπηρος, ο ίδιος το ξεκαθάρισε. «Στα όνειρά του δεν βλέπει ότι είναι ανάπηρος. H μάλλον δεν το προσέχει. H κατάστασή του είναι απλώς και μόνο μια λεπτομέρεια, που δεν έχει εισχωρήσει στη συνείδησή του. Kάτι σαν να πάσχει από αχρωματοψία»! "
Ενα μικρό αποσπασμα από την επισκεψή του στην Ελλαδα.
Ας είμαστε ταπεινοί όλοι εμείς οι "ανώτεροι"....
---
Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!
ξέρεις πιο είναι το πρόβλημα;
Εσύ μπορεί να διακρίνεις τον ηλίθιο π.χ. και να τον ααπορρίπτεις.
Κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί εσένα ηλίθια και να σε απορρίπτει κ.ο.κ.
Καταστροφή της ενότητας... Έχουμε χρέος, στην εποχή μας, να μην επιτρέπουμε να υπάρχουν ηλίθιοι, όχι όμως απορρίπτοντάς τους, αλλά βοηθώντας τους (κι όχι επιβάλλοντας) να μην είναι ηλίθιοι...
Τον πεινασμένο δεν τον βοηθάς με το να του προσφέρεις ένα πιάτο φαί, γιατί αύριο τί θα κάνει; Τον βοηθάς αν του μάθεις π.χ. να ψαρεύει...
Μόλις τελείωσα ένα πολύ ωραίο βιβλίο σχετικά με τη δημιουργία του Σύμπαντος και συγκράτησα μία πολύ ωραία ατάκα να σας μεταφέρω:
"Η ίδια η δημιουργία διδάσκει το σεβασμό στη διαφορετικότητα"

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
Η ίδια η δημιουργία διδάσκει το σεβασμό στη διαφορετικότητα
έτσι, έτσι...
αυτό φωνάζω κάτι χρονάκια τώρα!!!!
αλήθεια ποιό είναι το βιβλίο?
φίλη Άλμα νομίζω πως η απάντηση σου δώθηκε από τους φίλους...
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
Να κατεβαίνεις πάντα απο τα στείρα ύψη της εξυπνάδας κάτω στις πράσινες κοιλάδες της βλακείας.
Αν οι άνθρωποι δεν έκαναν και καμιά βλακεία, δε θα 'καναν ποτέ τους κάτι έξυπνο.
Μη δειλιάζεις, για το Θεό, να λες ανοησίες! Θα πρέπει μόνο ν' ακούς με προσοχή τις ανοησίες σου."
WITTGENSTEIN

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
quote:Πολύ σωστό.
Εσύ μπορεί να διακρίνεις τον ηλίθιο π.χ. και να τον ααπορρίπτεις.
Κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί εσένα ηλίθια και να σε απορρίπτει
quote:Κι απ' την άλλη ποιος αποφασίζει το ποιος είναι ηλίθιος και ποιος όχι; Πάντως έξυπνο είναι να κρατάμε και μια πισινή
Έχουμε χρέος, στην εποχή μας, να μην επιτρέπουμε να υπάρχουν ηλίθιοι, όχι όμως απορρίπτοντάς τους, αλλά βοηθώντας τους (κι όχι επιβάλλοντας) να μην είναι ηλίθιοι...

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
δεν το 'χω μπροστά μου τώρα, αλλά αν θυμάμαι καλά ήταν το "Αναζητώντας τον Χρόνο" και το έχουν γράψει δύο Έλληνες αστροφυσικοί. Επιφυλάσσομαι να σου δώσω λεπτομέρειες...
Αγαπητέ 1900,
quote:
Κι απ' την άλλη ποιος αποφασίζει το ποιος είναι ηλίθιος και ποιος όχι;
Πολύ ορθά... Σεβασμός σημαίνει ότι δεν αποφασίζει κανείς για τον άλλο.
Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και αναζητά... τη βοήθεια.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
Ισοπεδωση ο ρατσισμος, ισοπεδωση κι αυτο που κανετε εσεις.
Ποιος σας ειπε οτι η φυση αποδεχεται την διαφορετικοτητα?
Το οτι υπαρχουν διαφορετικα ειδη, δεν σημαινει οτι ολα μπορουν να ζουν και μαζι.
Καθε οικοσυστημα εχει τα δικα του ειδη για να λειτουργει σωστα.
Καθε εδαφος ειναι καλο για ορισμενα ειδη φυτων. Καθε κλιμα για ορισμενα ειδη ζωων.
Κι ολα εχουν "εχθρους" και "φιλους". Οι "εχθροι" προσπαθουν να εισχωρησουν ειτε παρασιτικα, ειτε επιβλητικα και αν τα καταφερουν επιφερουν βλαβες και μακροπροθεσμα ειτε αλλοιωση του συστηματος, ειτε καταστροφη.
Ο ιδιος ο ανθρωπινος οργανισμος, ειναι η εικονα αυτου που περιγραφω.
Επειδη γραφω τα αυτονοητα, σας αφηνω να σκεφτειτε λιγο πανω σ' αυτα, κι αν προκυψει δυσνοησια επανερχομαι ...
Το θέμα είναι να ξεφύγουμε εμείς από αυτές τις ταμπέλες που οι ίδιοι δημιουργήσαμε... και να δεχτούμε αυτά που μας διδάσκει!!! Οτι το διαφορετικό έχει αξία μέσα στο Όλο... και να μην ταπεινώνουμε την ζωή!!!
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
quote:
Το οτι υπαρχουν διαφορετικα ειδη, δεν σημαινει οτι ολα μπορουν να ζουν και μαζι.
Καθε οικοσυστημα εχει τα δικα του ειδη για να λειτουργει σωστα.
Πολύ καλη παρομοίωση. Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να μισούμε τους "μάυρους" (π.χ.)
απλά πρέπει να τους διώξουμε απο το δικό μας οικοσύστημα και να τους στείλουμε
πίσω στην Αφρική. Αυτό δε λές ? Αυτό δεν λένε ολοι οι απολογητές του ρατσισμού ?
Θα ήθελα να σου θυμίσω οτι οι μάυροι δεν ήρθαν στη δύση μόνοι τους. Οι λευκοί
σκαβέμποροι τους μετέφεραν σαν να ήταν ζώα για να τους χρησιμοποιούν σαν φτηνά
εργατικά χέρια.
Θα ήθελα να σου θυμίσω οτι οι λευκοί ήταν αυτοί που πρώτοι καταπάτησαν το
οικοσύστημα των μαύρων για να εκμεταλευτούν τους φυσικούς πόρους της αφρικής.
Το ίδιο έγινε και με το οικοσύστημα των ερυθρόδερμων (αυτοι δεν σκλαβώθηκαν,
εξοντώθηκαν).
Ετσι λοιπόν οι γλυκανάλατες ατάκες του στύλ
"Εγώ δε λέω να τους σκοτώσουμε, απλά να μην τους στείλουμε πίσω στον τόπο τους"
εγώ τα ακούω βερεσέ. ΔΕΝ γίνεται να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Ο κόσμος είναι πιά πολύ
μικρός.
Αλμα, παρε το χαμπάρι. Ζεις σε ένα μκρό τοσοδούλικο κοματάκι σκόνης που επιπλέει
σε ένα απέραντο σύμπαν. Πάνω στο ίδιο κοματάκι σκόνης ζούνε και μάυροι, κοκκινοι,
κίτρινοι. Ειναι γείτονες σου, συνάνθρωποι σου. Έχεις 99.9 % κοινό DNA με αυτούς.
Αν θέλεις τα παιδιά σου να ζήσουν σε ένα ειρηνικό κόσμο, θα πρέπει να μάθεις να
συμβιώνεις μαζί τους, Θα πρέπει να μάθεις να τους βλέπεις σαν ίσους. Να τους σεβαστείς
για να σε σεβαστούν.
Αγγελος
quote:
Θα ήθελα να σου θυμίσω οτι οι μάυροι δεν ήρθαν στη δύση μόνοι τους. Οι λευκοί
σκαβέμποροι τους μετέφεραν σαν να ήταν ζώα για να τους χρησιμοποιούν σαν φτηνά
εργατικά χέρια.Θα ήθελα να σου θυμίσω οτι οι λευκοί ήταν αυτοί που πρώτοι καταπάτησαν το
οικοσύστημα των μαύρων για να εκμεταλευτούν τους φυσικούς πόρους της αφρικής.
Το ίδιο έγινε και με το οικοσύστημα των ερυθρόδερμων (αυτοι δεν σκλαβώθηκαν,
εξοντώθηκαν).
Ορθός...
Αυτό είναι η ταπείνωση της ζωής... και κάποιοι ξεχνάνε την ίδια ιστορία που έγραψαν...
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
quote:
Θα ήθελα να σου θυμίσω οτι οι μάυροι δεν ήρθαν στη δύση μόνοι τους. Οι λευκοί σκαβέμποροι τους μετέφεραν σαν να ήταν ζώα για να τους χρησιμοποιούν σαν φτηνά εργατικά χέρια.
Οραία τα αισθήματα του Άγγελου, αλλα για να μην ξεχνάμε οτι το κάθε νομισμα έχει δυό όψεις, υπενθυμίζω οτι οι σκλαβέμποροι (αρχικά κυρίως Άραβες, όχι μόνο λευκοί), πήγαιναν εκεί που υπήρχε προσφορά. Σπάνια αιχμαλώτιζαν οι ίδιοι τους σκλάβους τους, προτιμούσαν να τους αγοράζουν φτηνα. Ήτανε έμποροι όχι πολεμιστές.
Στην Αφρική υπήρχαν μεγάλα σκλαβοπάζαρα γιατί οι αρχηγοι των Μαύρων φυλών πούλαγαν τους (επίσης) Μαυρούς αιχμαλώτους τους, που είχαν πιάσει από επιδρομές σε γειτωνικές φυλές.
Οι λευκοί της Δύσης μπήκαν στο κόλπο αργότερα. Και όσο και να μας φαίνεται παράξενο, ας μην ξεχνάμε οτι στην Αρχαιότητα η αγοροπωλησία των πολεμικών αιχμαλώτων σαν σκλάβων ήταν ψωμοτύρι. Το είχαν σαν οτι το πιο φυσιολογικό - νά, ξερώ 'γώ - όπως έχουμε σήμερα την "παγκόσμια αγορά". Σχεδόν κανείς δεν το έψαχνε. (Θυμηθείτε πότε, πώς και γιατί καταργήθηκε η σκλαβιά)
Θέλω να πώ οτι πριν αρχίσουμε να ρίχνουμε τετριμμένες κατηγορίες τύπου "οι Λευκοί φταίνε", "οι Χριστιανοί φταίνε", "οι Κινέζοι φταίνε", κλπ, ας δούμε οτι η "ασθένεια" έχει την βάση της στην ψυχοσύνθεσή μας, και είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ενος πως θα την αντιμετωπίσει...
Κ
Ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια Κυνικέ.
Η αποψή σου
quote:
Θέλω να πώ οτι πριν αρχίσουμε να ρίχνουμε τετριμμένες
κατηγορίες τύπου "οι Λευκοί φταίνε", "οι Χριστιανοί φταίνε",
"οι Κινέζοι φταίνε", κλπ, ας δούμε οτι η "ασθένεια" έχει την
βάση της στην ψυχοσύνθεσή μας, και είναι προσωπική υπόθεση
του κάθε ενος πως θα την αντιμετωπίσει...
με βρίσκει απόλυτα συμφωνο. Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι γεμάτη
απανθρωπιά και οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε για να την ξεπεράσουμε.
Τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο θεσμών,
Αγγελος.
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
Δεν αναφερομαι στους φιλους που πασχιζουν να με πεισουν οτι κι οι "μαυροι" ειναι ανθρωποι, κι οτι οι λευκοι φταινε για ολα, διοτι το θεμα ειναι πολυ σοβαροτερο.
Η' θα μιλησουμε η' θα αναμασαμε στερεοτυπα νηπιαγωγειου...