ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Καλοκαίρι και ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Καλοκαίρι και ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

amalia57 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
02/05/2007, 03:36:21
Σας αρέσει να ταξιδεύετε;
Να γνωρίζετε από κοντά τους ανθρώπους, τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και σκέψης γειτονικών αλλά και μακρυνών χωρών;

Εμένα με γοήτευε πολύ αυτή η ιδέα. Πριν από αρκετά χρόνια (11 για την ακρίβεια) μια καλή μου φίλη με "μύησε" σε έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Διακοπές σε εθελοντικές κατασκηνώσεις, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και άλλων Ηπείρων.
Αυτοί που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, πληρώνουν μόνο τα έξοδα για τη μεταφορά τους (αεροπορικά εισητήρια, κ.λπ.) και τα έξοδα διαβίωσης στην χώρα του προορισμού τους είναι δωρεάν. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα, με διάφορων τύπων εργασίες (από το σκάψιμο μιας τάφρου στα πλαίσια της αναστήλωσης ενός παλαιού κάστρου, τη ζωγραφική διακόσμηση ενός πολιτιστικού κέντρου, την επισκευή ποδηλάτων, τη μουσική συνεργασία ανθρώπων από διάφορες χώρες, κ.λπ.)
Συνήθως στα προγράμματα αυτά, υπάρχουν κάποιου είδους μαθήματα - σεμινάρια, επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές, happenings. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι από διάφορες χώρες και νέοι σε ηλικία που ποικίλλει από 20 έως 35 χρονών συνήθως.

Εγώ είχα πάει το 1996 σε ένα τέτοιο workcamp που αφορούσε τη συνεργασία μουσικών από διάφορες χώρες. Η διάρκειά του ήταν 2 βδομάδες και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.
Έχει συμμετάσχει κανείς ποτέ σε κάτι παρόμοιο;

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα:
http://www.sci.gr
Εγώ είχα πάει σε workcamp μέσω αυτού του φορέα, αλλά ερευνώντας στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι φορείς που διοργανώνουν τέτοιου είδους διακοπές.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

maraki8Μέλος
02/05/2007, 09:21:17
Είναι άκρως δελεαστικό και το είχα σκεφτεί κάποτε.Πλέον,είναι πιο δύσκολο,γιατί δεν είμαι μόνη μου.Άσε που 2 εβδομάδες άδεια από το γραφείο-με το ζόρι κιόλας-δεν βοηθούν ιδιαίτερα...

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη

02/05/2007, 23:48:27
Πράγματι maraki8, το να μην είσαι μόνη σου είναι ένα πρόβλημα. Εκτός εάν και το έτερον ήμισυ αρέσκεται επίσης σε τέτοιου είδους διακοπές. Πιθανόν να υπάρχουν και camps που να μπορείτε να πάτε μαζί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο περιορισμένος χρόνος λόγω άδειας. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν διάρκεια δύο εβδομάδες έως και ένα μήνα.

Περισσότερα για τις κατασκηνώσεις εθελοντικής εργασίας:

Ιστοσελίδες με καταλόγους φορέων που προσφέρουν τέτοιου είδους διακοπές:

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας - Εθελοντισμός, Εργασία σε Κατασκηνώσεις

Anthropos.gr/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την ιστοσελίδα anthropos.gr, σχετικά με τα workcamps που διοργανώνει η SCI:

Τι είναι ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας Μικρής Διάρκειας (workcamp);

Τα workcamps διοργανώνονται από τις τοπικές ομάδες της S.C.I. σε συνεργασία με σχετικούς φορείς, ιδρύματα, συλλόγους, κοινότητες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. Η παρουσία των εθελοντών/εθελοντριών και το έργο που προσφέρουν μέσω των προγραμμάτων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας για τους συνεργαζόμενους φορείς, που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία. Η ίδια η εργασία είναι συνήθως απλή και εύκολη. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται ειδικότερες γνώσεις και σχετική εμπειρία. Ο μέσος χρόνος εργασίας είναι 5-6 ώρες ημερησίως. Σε καμιά περίπτωση η εργασία αυτή δεν αντικαθιστά μισθωτή εργασία.

Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει εκτός από τη δουλειά και κάποιο αντικείμενο μελέτης (study part). Οι εθελοντές και οι εθελόντριες ενημερώνονται παράλληλα και για θέματα σχετικά με τη δουλειά που κάνουν στο συγκεκριμένο workcamp, για τους στόχους ή τις δραστηριότητες του τοπικού φορέα, για τον πολιτισμό του τόπου που τους φιλοξενεί και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Στα πλαίσια του study part οι εθελοντές και οι εθελόντριες ανταλλάσσουν επίσης τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες τόσο μεταξύ τους όσο και με άτομα του τόπου φιλοξενίας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να αποκτήσουν προσωπική εμπειρία του τρόπου ζωής και του πολιτισμού ενός άλλου τόπου. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες έχουν καθημερινά ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι μια καλή ευκαιρία για εκδρομές και ομαδικές εξορμήσεις.

Η σημαντικότερη πτυχή ενός workcamp, τόσο για τους εθελοντές/εθελόντριες όσο και για το φορέα που τους/τις φιλοξενεί, είναι η εμπειρία της συμβίωσης πολλών διαφορετικών ατόμων από διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους και η συμμετοχή τους στην επιτέλεση ενός κοινού προγράμματος. Από την πλευρά του/της εθελοντή/εθελόντριας, η προσωπική επαφή και συνεργασία με ετερόκλητα άτομα βοηθά στο ξεπέρασμα των προκαταλήψεων και της απομόνωσης, καλλιεργεί την κοινωνικότητα και τα αισθήματα φιλίας και αγάπης πέρα από σύνορα και διαφορές. Από την πλευρά του φορέα φιλοξενίας, η παρουσία μιας πολυπολιτισμικής ομάδας που συμμετέχει στη ζωή και τη δουλειά της περιοχής του, ανοίγει τους ορίζοντες του, ενώ παράλληλα προωθεί το έργο του. Ο τοπικός φορέας γίνεται κοινωνός της διεθνούς συνεργασίας και της προσπάθειας για μια "ειρήνη στην πράξη".

Κάθε workcamp λειτουργεί ως μια μικρή κοινότητα, τα μέλη της οποίας ζουν και εργάζονται μαζί για κάποιο χρονικό διάστημα, οργανώνοντας από κοινού το πρόγραμμα δράσης τους με στόχο να εξυπηρετήσουν ιδέες που προωθούν έναν πιο ειρηνικό, συμμετοχικό τρόπο ζωής.

Θέματα δράσης των workcamps

Οι ιδέες πάνω στις οποίες στηρίζεται η SCI, ανακλώνται στα θέματα δράσης των workcamps:

• αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά workcamps σε πρώην ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε κέντρα υποδοχής προσφύγων κ.ά.,

• αλληλεγγύη με χώρες του Νότου, εργαλεία αλληλεγγύης, "τροφή όχι βόμβες" κ.ά.,

• ειρηνιστικά, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής αλληλεγγύης, ειρηνικής διευθέτησης διαφορών και συγκρούσεων,

• άτομα με ειδικές ανάγκες, αποκατάσταση Α.μ.Ε.Α.,

• δημιουργική απασχόληση με παιδιά, νέους, παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους,

• οικολογικά, προστασία του περιβάλλοντος, στήριξη των τοπικών οικολογικών πρωτοβουλιών,

• φύλα, workcamps μόνο για γυναίκες, για ομοφυλόφιλους/ες

• κοινωνικές μειονότητες, κοινωνική προσφορά σε ομάδες ατόμων που θίγονται από ειδικότερα προβλήματα όπως ναρκωτικά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το ρατσισμό, τη φτώχεια, τις φυσικές καταστροφές

• τέχνες, κουλτούρα, τοπική ιστορία, προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης,

• εναλλακτικές, αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες,

Περίπου 4.000 εθελοντές και εθελόντριες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κάθε χρόνο σε προγράμματα της SCI.

Προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό

Προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό υπάρχουν στις χώρες:

Αζερμπαϊτζάν, Αϊτή*, Αλβανία, Αργεντινή*, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα*, Γκάνα*, Γροιλανδία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε*, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία*, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ισλανδία, Καναδάς, Κένυα*, Κιργισία, Κορέα, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο*, Μαυρίκιος*, Μαυροβούνιο, Μεγ. Βρετανία, Μεξικό*, Μογγολία, Μολδαβία, Μοζαμβίκη*, Μπαγκλαντές*, Μποτσουάνα*, Μπουρκίνα Φάσο*, Νεπάλ*, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουγκάντα*, Ουκρανία, Παλαιστίνη*, Περού*, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη*, Σερβία, Σιβηρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σρι Λάνκα*, Ταϊλάνδη*, Τανζανία*, Τόγκο*, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία*, Φιλανδία.

*Οι ανταλλαγές Βορρά-Νότου απευθύνονται σε έμπειρους εθελοντές/τριες άνω των 21 ετών κατόπιν παρακολούθησης προγράμματος προετοιμασίας.

Συμμετοχή

• Για να συμμετάσχει κάποιος/α σε workcamp πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

• Ποσό συμμετοχής: 80 ευρώ.

• Για τις ανταλλαγές Βορρά-Νότου 115 ευρώ και αίτηση συμμετοχής που κυμαίνεται από 100-200$ στη χώρα υποδοχής.

• Καλύπτεται διαμονή, διατροφή και ασφάλιση.

• Οι εθελοντές θα πρέπει να μιλούν αγγλικά ή κατά περίπτωση τη γλώσσα της χώρας υποδοχής. Η γλώσσα στα προγράμματα στη Λατινική Αμερική είναι ισπανικά.

Ψυχή μου,

04/05/2007, 12:45:39
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΟΜΟΥΝ.
04/05/2007, 15:49:34
πληρωνω τα εξοδα μεταφορας μου
πληρωνω 100 ευρω για να με δεχτουν στο προγραμα
δουλευω 15 μερες=τουςπληρωνω αλλα 600-700 ευρω
και εχω τροφη και στεγη

εγω εχω μια αλλη προταση

πιανω δουλεια σε ενα μπαρ,ταβερνα
εχω δωρεαν στεγη και φαγητο αν δουλευω σε ταβερνα
και περνω και 60-70 ευρω την ημερα χωρις να υπολογισω τα τιπς

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβoλωντας το κεφαλι του

Edited by - gigenis on 04/05/2007 15:50:31

04/05/2007, 16:24:12
amalia
quote:
Εγώ είχα πάει το 1996 σε ένα τέτοιο workcamp που αφορούσε τη συνεργασία μουσικών από διάφορες χώρες. Η διάρκειά του ήταν 2 βδομάδες και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

αξέχαστη? εξαρτάται τι θα σε βάλουν να κάνεις.

Edited by - allzzaro on 04/05/2007 16:33:22

05/05/2007, 16:46:09
quote:
allzzaro:
αξέχαστη? εξαρτάται τι θα σε βάλουν να κάνεις.

Ναι, αυτό παίζει allzzaro.

Προσωπικά βέβαια, δεν έχω ακούσει κανέναν να παραπονιέται ότι εξοντώθηκε στη δουλειά. Εξαρτάται πάντα πως το βλέπει κανείς. Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να κάνουν κάτι ξεχωριστό από αυτό που έχουν συνηθίσει να κάνουν στην καθημερινότητά τους. Και δεν βλέπουν τη δουλειά ως αγγαρεία (βλέπε: έλληνας), μπορούν να τη δουν και ως έναν τρόπο να αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους μέσα από ένα περιβάλλον πιο ουσιαστικό από το κλασικό μιας εκδρομής στο εξωτερικό: Έρχεται το πούλμαν, ανεβαίνεις μαζί με άλλους 50 (συνήθως ηλικιωμένα ζευγάρια), πηγαίνεις στο αξιοθέατο, τραβάς φωτογραφίες τα χαλάσματα και τον αλλοδαπό φύλακα που σου φαίνεται διαφορετικός από τους Έλληνες που γνωρίζεις - δεν τον γνωρίζεις όμως από κοντά για να καταλάβεις ποια είναι η διαφορετικότητά σας - πηγαίνεις στο εστιατόριο, τρως φαγητό για τουρίστες, γυρνάς στο ξενοδοχείο, ρίχνεις έναν τρίωρο ύπνο, ξυπνάς και κάνεις μια βουτιά στην πισίνα να δουν το σούπερ μοδάτο μαγιό σου οι άλλοι από το πούλμαν, γυρνάς στο δωμάτιο, κάνεις μπάνιο, ντύνεσαι με τα λαμέ και ξαναμπαίνεις στο πούλμαν, πηγαίνεις στο νυχτερινό κέντρο με εξωτικό σόου για τουρίστες και ξανά μετά στο 7 αστέρων ξενοδοχείο για να ξυπνήσεις την άλλη μέρα, να περάσει η βδομάδα να πεις ότι έχεις πάει στο Μαρόκο π.χ. και γνώρισες τη χώρα και τους ανθρώπους της...
Α, ξέχασα!
Στο πρωϊνό μπουφέ, δεν ξεχνάς να πάρεις μαζί και τη σακουλίτσα να βάλεις αυτά που δεν αντέχεις να φας (δηλαδή το μισό μπουφέ), μη σε πιάσουν και κορόϊδο - τσάμπα πλήρωσες;

quote:
gigenis:
πληρωνω 100 ευρω για να με δεχτουν στο προγραμα
δουλευω 15 μερες=τουςπληρωνω αλλα 600-700 ευρω
και εχω τροφη και στεγη

εγω εχω μια αλλη προταση

πιανω δουλεια σε ενα μπαρ,ταβερνα
εχω δωρεαν στεγη και φαγητο αν δουλευω σε ταβερνα
και περνω και 60-70 ευρω την ημερα χωρις να υπολογισω τα τιπς

Κι αυτό μπορεί να το κάνει κανείς για "διακοπές" gigenis, αλλά είναι διαφορετικό από τις διακοπές σε workcamp. Καταρχήν ο σκοπός των διακοπών αυτών δεν είναι να βγει η δουλειά και να κερδίσει κάποιος χρήματα, αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων από διάφορες χώρες. Αυτό το καταλαβαίνεις εάν πας σε ένα workcamp. Στην ουσία, κανείς δεν σε πιέζει ιδιαίτερα να δουλέψεις και σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις σα να σε εκμεταλεύονται για να τους δουλέψεις τσάμπα. Η έκφραση "χαρά και εργασία" σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις είναι που δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό το νόημά της. Άσε που έχεις μετά και τη χαρά, ότι μαζί με ανθρώπους που δε γνώριζες παλιότερα, ολοκλήρωσες ένα έργο - χωρίς καν να είσαι ειδικός για κάτι τέτοιο, πολλές φορές.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα:
Εγώ είχα πάει σε ένα workcamp στο Βερολίνο. Πριν από το δικό μας πρόγραμμα, είχαν γίνει άλλα δύο: Στο πρώτο, οι εθελοντές διόρθωσαν κάποια παλιά και χαλασμένα ποδήλατα, που είχαν μαζέψει από παλιατζίδικα, τα είχε δωρίσει ο κόσμος, κ.λπ. Στο δεύτερο, είχαν διακοσμίσει τον εσωτερικό χώρο που μέναμε με γλυπτά που είχαν φτιάξει από λεπτό συρματόπλεγμα, γυψόγαζα και χρώματα. Στο δικό μας δεν είχαμε χειρωνακτική εργασία. Έπρεπε απλά να κάνουμε κάθε μέρα πρόβα παίζοντας μουσική (το κέντρο είχε 3 στούντιο), να παρακολουθήσουμε κάποια μαθήματα για το πως οργανώνεται μια συναυλία και τέλος να κάνουμε τη συναυλία. Μετά από εμάς, θα ερχόταν άλλη μία ομάδα για να κάνει γκράφιτι στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

- Τα ποδήλατα έμειναν στο κέντρο νεότητας και τα χρησιμοποιούσαμε οι άλλοι άνθρωποι που συμμετείχαμε στα επόμενα προγράμματα.
- Η διακόσμηση με τα γλυπτά έγινε για να ομορφύνει ο χώρος, ο οποίος δεν άνηκε σε κάποιον ιδιώτη που θα τον νοίκιαζε, αλλά δινόταν δωρεάν για να οργανωθούν διάφορες δραστηριότητες (πολιτιστικό κέντρο νεότητας).
- Η συναυλία δεν είχε εισητήριο, κανείς δεν έβγαλε χρήματα από αυτήν.

Έγώ δεν είδα καμιά εκμετάλευση στην όλη υπόθεση. Τι κι αν μας έβαλαν δύο πρωϊνά (4 ώρες σύνολο μέσα σε 2 εβδομάδες) να σκάψουμε 2-3 λάκκους στον κήπο για να φυτέψουμε κάποια λουλούδια; (η μόνη χειρωνακτική εργασία που κάναμε, + το ότι κάθε μέρα είμασταν 4 άτομα υπέυθυνοι για να μαγειρέψουμε για τους υπόλοιπους και άλλοι 4 ήταν υπεύθυνοι κάθε μέρα για την καθαριότητα).
Κατά τη διάρκεια του camp, είχαμε πάει δε εντελώς δωρεάν σε μεγάλες και γνωστές συναυλίες, σε μουσεία και σε happenigs που διοργάνωναν άλλα workcamp. Και στο τέλος, επειδή είχαν περισσέψει κάποια χρήματα από αυτά που είχαν δώσει σε αυτούς που είχαν την ευθύνη του προγράμματος (εθελοντές ήταν κι εκείνοι), χρήματα για τις μετακινήσεις και την τροφή μας δηλαδή, οι υπεύθυνοι του προγράμματος αγόρασαν καπνιστούς σολωμούς, σαμπάνιες, χαβιάρι και μας έκαναν πάρτυ-έκπληξη πριν φύγουμε. Δεν έβαλαν τίποτε στην τσέπη τους.

Ψυχή μου,

05/05/2007, 17:08:11
quote:
Εγώ είχα πάει σε ένα workcamp στο Βερολίνο. Πριν από το δικό μας πρόγραμμα, είχαν γίνει άλλα δύο: Στο πρώτο, οι εθελοντές διόρθωσαν κάποια παλιά και χαλασμένα ποδήλατα, που είχαν μαζέψει από παλιατζίδικα, τα είχε δωρίσει ο κόσμος, κ.λπ. Στο δεύτερο, είχαν διακοσμίσει τον εσωτερικό χώρο που μέναμε με γλυπτά που είχαν φτιάξει από λεπτό συρματόπλεγμα, γυψόγαζα και χρώματα. Στο δικό μας δεν είχαμε χειρωνακτική εργασία. Έπρεπε απλά να κάνουμε κάθε μέρα πρόβα παίζοντας μουσική (το κέντρο είχε 3 στούντιο), να παρακολουθήσουμε κάποια μαθήματα για το πως οργανώνεται μια συναυλία και τέλος να κάνουμε τη συναυλία. Μετά από εμάς, θα ερχόταν άλλη μία ομάδα για να κάνει γκράφιτι στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

- Τα ποδήλατα έμειναν στο κέντρο νεότητας και τα χρησιμοποιούσαμε οι άλλοι άνθρωποι που συμμετείχαμε στα επόμενα προγράμματα.
- Η διακόσμηση με τα γλυπτά έγινε για να ομορφύνει ο χώρος, ο οποίος δεν άνηκε σε κάποιον ιδιώτη που θα τον νοίκιαζε, αλλά δινόταν δωρεάν για να οργανωθούν διάφορες δραστηριότητες (πολιτιστικό κέντρο νεότητας).
- Η συναυλία δεν είχε εισητήριο, κανείς δεν έβγαλε χρήματα από αυτήν.

Έγώ δεν είδα καμιά εκμετάλευση στην όλη υπόθεση. Τι κι αν μας έβαλαν δύο πρωϊνά (4 ώρες σύνολο μέσα σε 2 εβδομάδες) να σκάψουμε 2-3 λάκκους στον κήπο για να φυτέψουμε κάποια λουλούδια; (η μόνη χειρωνακτική εργασία που κάναμε, + το ότι κάθε μέρα είμασταν 4 άτομα υπέυθυνοι για να μαγειρέψουμε για τους υπόλοιπους και άλλοι 4 ήταν υπεύθυνοι κάθε μέρα για την καθαριότητα).
Κατά τη διάρκεια του camp, είχαμε πάει δε εντελώς δωρεάν σε μεγάλες και γνωστές συναυλίες, σε μουσεία και σε happenigs που διοργάνωναν άλλα workcamp. Και στο τέλος, επειδή είχαν περισσέψει κάποια χρήματα από αυτά που είχαν δώσει σε αυτούς που είχαν την ευθύνη του προγράμματος (εθελοντές ήταν κι εκείνοι), χρήματα για τις μετακινήσεις και την τροφή μας δηλαδή, οι υπεύθυνοι του προγράμματος αγόρασαν καπνιστούς σολωμούς, σαμπάνιες, χαβιάρι και μας έκαναν πάρτυ-έκπληξη πριν φύγουμε. Δεν έβαλαν τίποτε στην τσέπη τους.

οκ αμαλια οτι πεις

05/05/2007, 18:38:39
gigenis εγώ λέω ότι έχω ζήσει ως εμπειρία και το πως βλέπω το θέμα αυτών των διακοπών. Από κει και πέρα, ο καθένας όπως θέλει ας το δει.

Δε σημαίνει ότι επειδή στο λέω εγώ πρέπει να το δεχτείς.
Αν το δοκιμάσεις και αποκτήσεις δική σου γνώμη, ακόμα καλύτερα.

Ψυχή μου,

05/05/2007, 21:25:19
amalia
quote:
Πριν από το δικό μας πρόγραμμα, είχαν γίνει άλλα δύο: Στο πρώτο, οι εθελοντές διόρθωσαν κάποια παλιά και χαλασμένα ποδήλατα, που είχαν μαζέψει από παλιατζίδικα, τα είχε δωρίσει ο κόσμος, κ.λπ. Στο δεύτερο, είχαν διακοσμίσει τον εσωτερικό χώρο που μέναμε με γλυπτά που είχαν φτιάξει από λεπτό συρματόπλεγμα, γυψόγαζα και χρώματα.

Ξέρεις απο βέσπα??
Σίγουρα λοιπόν κάτι θα διακόσμισες..εκτός αν ξέρεις απο ποδήλατα..

Είναι σίγουρα κάποια διαφορετική εμπειρία και οπως λές.. πράγματι θα πρέπει να είναι γοητευτική.
Μου θυμίζει το στρατό. Δεν ήξερες τι θα σε βάλουν να κάνεις.
Απο να βάψεις , απο το να διακοσμίσεις, απο το να σβήσεις φωτιές, εως να σερβίρεις.
Βέβαια για να τα κάνεις αυτά τώρα.. θα πρέπει να διαθέτεις πρώτα απολα τον κατάλληλο χρόνο .. και δεύτερον να μπορείς.
Απο το να πάει λοιπόν κάποιος να κάνει διακοπές το καλοκαίρι μαζί με το κοπάδι.. σε κάποια στάνη είναι προτιμότερο να πάει .. στην Αιθιοπία.
Ειλικρινά .. αν δεν είχα υποχρεώσεις.. θα πήγαινα.

06/05/2007, 01:28:42
δεν υπαρχουν μονο δυο εκδοχες για διακοπες
η με γκρουπ η με Διακοπές σε εθελοντικές κατασκηνώσεις
μπορεις καλιστα να πας με την παρεα σου και να δειτε οτι εσεις θελετε
και οχι οτι θελουν αυτοι που εχουν το γκρουπ

εξαλου δεν βλεπω καμια διαφορα εκτος απο την δουλεια που θα κανεις απο οτι αν εισουν σε ενα απο τα γκρουπ

quote:
Κατά τη διάρκεια του camp, είχαμε πάει δε εντελώς δωρεάν σε μεγάλες και γνωστές συναυλίες, σε μουσεία και σε happenigs που διοργάνωναν άλλα workcamp

ποια η διαφορα αυτη απο

quote:
Έρχεται το πούλμαν, ανεβαίνεις μαζί με άλλους 50 (συνήθως ηλικιωμένα ζευγάρια), πηγαίνεις στο αξιοθέατο, τραβάς φωτογραφίες τα χαλάσματα και τον αλλοδαπό φύλακα που σου φαίνεται διαφορετικός από τους Έλληνες που γνωρίζεις - δεν τον γνωρίζεις όμως από κοντά για να καταλάβεις ποια είναι η διαφορετικότητά σας - πηγαίνεις στο εστιατόριο, τρως φαγητό για τουρίστες, γυρνάς στο ξενοδοχείο, ρίχνεις έναν τρίωρο ύπνο, ξυπνάς και κάνεις μια βουτιά στην πισίνα να δουν το σούπερ μοδάτο μαγιό σου οι άλλοι από το πούλμαν, γυρνάς στο δωμάτιο, κάνεις μπάνιο, ντύνεσαι με τα λαμέ και ξαναμπαίνεις στο πούλμαν, πηγαίνεις στο νυχτερινό κέντρο με εξωτικό σόου για τουρίστες και ξανά μετά στο 7 αστέρων ξενοδοχείο για να ξυπνήσεις την άλλη μέρα, να περάσει η βδομάδα να πεις ότι έχεις πάει στο Μαρόκο π.χ. και γνώρισες τη χώρα και τους ανθρώπους της...

και στις δυο περιπτωσεις σε τραβανε σε οποια γεγονοτα αυτοι θελουν
και στις δυο περιπτωσεις αν θες πας
αλλα σε αυτο που πρωτηνεις εσυ δεν ζεις σε ξενοδοχειο 5 αστερων
εργαζεσε μαγειρευεις για αλλους καθαριζεις για αλλους σκαβεις κηπους βαφεις και διαφορα αλλα

any way αποψη σου και αποψη μου
εχει βεβαια να κανει και με το τι εχεις κανει στην ζωη σου
και πως εχεις παει διακοπες

angiΜέλος
06/05/2007, 01:39:10
quote:
Καταρχήν ο σκοπός των διακοπών αυτών δεν είναι να βγει η δουλειά και να κερδίσει κάποιος χρήματα, αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων από διάφορες χώρες.

Αυτη ειναι η ουσια.
Να μην βλεπουμε ολα τα θεματα απλως πεζα και να προσπαθησουμε να δημιουργησουμε διεξοδους επικοινωνιας και αλληλεγγυης.
Αφου μεταξυ μας δεν μπορουμε να το κανουμε και ειμαστε καχυποπτοι...και ιδιοτελεις....
τοτε ας στραφουμμε αλλου...

angiΜέλος
06/05/2007, 01:45:49
Αγαπητε Γιγενη,
δεν σε πιεσε κανεις για να το κανεις...
Εαν εχεις τα κοτσια...καντο...
Μην αντιδρας απλως για να πεις την σαχλαμαρα σου....
Εγω περιμενω να γινω 65 για να πετυχω αυτα που θες εσυ σε ενα χρονο και χωρις δουλεια...

Γι' αυτο ακριβως τον λογο...
χεσε μας...
Συγνωμη σε ολο το φορουμ,
αλλα δεν μπορω να βλεπω πλεον
παραπονιαρηδες δηθεν...."αντρακια"...

Edited by - angi on 06/05/2007 01:49:35

Edited by - angi on 06/05/2007 01:52:13

06/05/2007, 09:42:41
quote:
Αγαπητε Γιγενη,
δεν σε πιεσε κανεις για να το κανεις...
Εαν εχεις τα κοτσια...καντο...
Μην αντιδρας απλως για να πεις την σαχλαμαρα σου....
Εγω περιμενω να γινω 65 για να πετυχω αυτα που θες εσυ σε ενα χρονο και χωρις δουλεια...

ειπα εγω οτι με πιεσε κανεις για να το κανω;;;
απλα την γνωμη μου ειπα γυρω απο την προταση αυτη;;

μα για να κανεις κατι δεν χρειαζεται μονο κοτσια χρειαζεται και αναλυση του θεματος ζυγισμα των υπερ και των κατα και μετα αποφασηζεις τι σε συμφερει
εγω προσωπικα μπορω να δω μια χωρα χωρις να μπω σε τετοια γκρουπ ουτε σε γκρουπ που σε τραβανε απο εδω και απο εκει με ξεναγο

το τι θελω εγω να πετυχω σε ποσο χρονο και με ποσο κοπο δεν το ξερεις
το τι θες εσυ με αφηνει παγερα αδιαφορο

quote:
Γι' αυτο ακριβως τον λογο...
χεσε μας...

αν την βρησκεις με χεσιμο δεν μπορω να κανω κατι γι αυτο

quote:
Συγνωμη σε ολο το φορουμ,
αλλα δεν μπορω να βλεπω πλεον
παραπονιαρηδες δηθεν...."αντρακια"...

οπως και να με αποκαλεις δεν προκεται να χαραμησω καθολου απο τον χρονο μου για να σου αποδηξω οτι ειμαι αντρας και οχι "αντρακι' μπορεις να ασχοληθεις με ατομα του γουστου σου
ασε τον γυδοβοσκο/μαναβη/λυστροσημορητη/στοκο κλπ κλπ κλπ στην ησυχια του

αν εχεις να πεις κατι που να αντικρουει τις αποψεις μου πολυ ευχαριστως να τις ακουσω αν απλα γραφεις για να μου την πεις τοτε δεν χρειαζετε
με στριμωξες στον τοιχο δεν μπορω να αντιδρασω εχω μεινει αναυδος
εισαι καταπλυκτικη μπραβο μπραβο και παλι μπραβο
απλα αψογη

Edited by - gigenis on 06/05/2007 09:44:59

06/05/2007, 16:01:39
quote:
angi:
Αυτη ειναι η ουσια.
Να μην βλεπουμε ολα τα θεματα απλως πεζα και να προσπαθησουμε να δημιουργησουμε διεξοδους επικοινωνιας και αλληλεγγυης.
Αφου μεταξυ μας δεν μπορουμε να το κανουμε και ειμαστε καχυποπτοι...και ιδιοτελεις....
τοτε ας στραφουμμε αλλου...

Πολύ σωστά γράφεις angi να μην βλέπουμε όλα τα θέματα πεζά. Ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα είναι η έννοια της εργασίας. Που οι περισσότεροι άνθρωποι τη βλέπουμε σαν ένα αναγκαίο κακό για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα = ενέργεια, ώστε να κάνουμε - μεταξύ άλλων - και κάτι που μας αρέσει, μας γεμίζει. Αν τώρα αυτό το τελευταίο, που μας αρέσει και μας γεμίζει, μοιάζει πολύ με εργασία, όπως π.χ. να φυτέψουμε με τριανταφυλλιές τον κήπο μας, να φτιάξουμε μόνοι μας κάποια έπιπλα, κ.λπ. τότε βαφτίζουμε την εργασία με ένα άλλο ακίνδυνο όνομα (μάλλον φοβόμαστε περισσότερο τις λέξεις παρά τα ίδια τα πράγματα) και την αποκαλούμε "χόμπυ". Όλα καλά τότε...

Βέβαια, δεν έχουμε άδικο οι άνθρωποι που έχουμε πάρει με τόσο κακό μάτι την εργασία. Στις περισσότερες δουλειές οι εργοδότες με κάθε τρόπο υπενθυμίζουν στους υπαλήλους τους ότι είναι "μηχανές που τις έχουν νοικιάσει για να παράγουν χρήματα", πολύ συχνά οι άνθρωποι έρχονται σε πολύ μικρή επαφή με το έργο στο οποίο συμμετέχουν, λειτουργούν δηλαδή σαν τα γρανάζια μιας μηχανής που δε βλέπουν τι κατασκευάζει, και τέλος βέβαια, είναι πολύ τυχεροί όσοι κάνουν κάποια εργασία που τους αρέσει και που τους ταιριάζει απόλυτα. Είναι εύκολο λοιπόν να δημιουργηθεί η πεζή σύνθεση: εργασία = χρήματα.

Πιστεύω πως ένας από τους ρόλους του εθελοντισμού είναι να κόψει αυτήν την μονοσήμαντη σύνδεση. Δεν μπορώ λόγου χάρη να κατηγορήσω τελικά τον gigenis που το πρώτο πράγμα που του έρχεται όπως φαίνεται στο μυαλό, είναι το πόσα χρήματα στοιχίζει η εργασία που θα προσέφερε στο workcamp και μεταθέτει το ζήτημα σε λογιστική και υπολογισμούς ευρώ. Έτσι τον έχουν μάθει να σκέφτεται και οι διέξοδοι για απόδραση από αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι πολύ λίγες. Ακόμα και με αυτές όμως, κάποια στιγμή επιστρέφει κανείς στην πραγματικότητα της καθημερινότητας και αυτή η καθημερινότητα - η ίδια η ζωή μας δηλαδή - είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει από πλευράς συνθηκών. Αλλάζει ωστόσο, με προσπάθεια όμως.

Ψυχή μου,

06/05/2007, 20:50:55
στην ζωη πρεπει να τα βλεπεις πεζα
τα παντα ειναι με σκοπο το κερδος
πχ
το καλοκαιρι υπαρχουν εθελοντες πυροσβεστες
κατα 99,9% τους βαζουν σε παρατηρητηρια σε δασικες εκτασεις για να ειδοποιησουν σε περιπτωση πυρκαγιας
οι μεν εθελοντες κερδιζουν βαθμους που πιθανον θα τους βαλουν στο δημοσιο το δε δημοσιο κερδηζει πολλα λεφτα απο μισθους που δεν πληρωνει

οταν θες να πας να δεις μια χωρα δεν ειναι αναγκη ουτε να πας με γκρουπ και να σε πανε αυτοι οπου θελουν

ουτε να πας να εργαστεις σε εθελοντικές κατασκηνώσεις για να σε πανε αυτοι παλι οπου θελουν

οσο για το οτι δεν εχουν κερδος μην αυταπατασε αμαλια χωρις κερδος δεν θα το εκαναν

06/05/2007, 21:47:47
Εγώ ήμουν εθελοντής δασοπυροσβέστης, έχω πάει στο "μέτωπο" της φωτιάς, τελείως εθελοντικά, χωρίς πόντους για το δημόσιο, -ποιός είπε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο? Είναι απολύτως ψευδές- ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ.

Αυτή η νοοτροπία πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αλλάζει, και όταν κάποιος κάνει κάτι πραγματικά ανιδιοτελώς και χωρίς αντάλλαγμα, να μην ψάχνουμε σκιές κρυμμένες πίσω του.

Εχω πάει σε γηροκομεία, ιδρύματα αναπήρων, ορφανοτροφεία στα πλαίσια του στοιχειώδους ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο..

Δεν είμαι περήφανη γι΄αυτά γιατί είναι πολύ ΛΙΓΑ.

Σηκωθείτε από τον καναπέ υπάρχει πολύς πόνος στον πλανήτη αυτόν.

Η αδράνεια μας οδήγησε στο χάλι που είμαστε.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
06/05/2007, 22:34:17
quote:
Εγώ ήμουν εθελοντής δασοπυροσβέστης, έχω πάει στο "μέτωπο" της φωτιάς, τελείως εθελοντικά, χωρίς πόντους για το δημόσιο, -ποιός είπε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο? Είναι απολύτως ψευδές-

http://www.fireman.gr/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=3

5 χρόνια εποχικός=150 μόρια
»5 χρόνια εθελοντής=150 μόρια

και μεχρι την καταργηση οι εθελοντες ειχαν 20% φοροαπαλαγη

quote:
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ

ανθρωποι που κανουν πραγματα χωρις κερδος υπαρχουν οργανισμοι χωρις κερδος δεν υπαρχουν

εσυ μπορει να εισουν εθελοντρια χωρις να αποσκοπεις στην μοριοδοτηση η στην φοροαπαλαγη
αλλα το 99% το κανει με σκοπο το κερδος

και οπως ειπα δεν υπαρχει οργανισμος που δεν αποσκοπει στο κερδος

επιτελους δειτε γυρο σας και οχι τι κανετε εσεις ατομικα

06/05/2007, 23:17:29
Δηλαδή Γιγενής να μην κάνουμε τίποτα και να καθόμαστε στα αυγουλάκια μας μέχρι να βγούνε τα πουλάκια, επειδή κάποιοι οργανισμοί τα παίρνουν?

Κάθε βελτίωση της κοινωνίας Αγαπητέ, ξεκινάει από αυτήν του ατόμου.

Όσο είμαστε παθητικοί θεατές της θλιβερής πραγματικότητας, το παραμικρό δεν θα αλλάξει στον πλανήτη αυτόν.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
06/05/2007, 23:53:36
quote:
Δηλαδή Γιγενής να μην κάνουμε τίποτα και να καθόμαστε στα αυγουλάκια μας μέχρι να βγούνε τα πουλάκια, επειδή κάποιοι οργανισμοί τα παίρνουν?

τελικα εχετε την ταση να τα βλεπετε ολα ασπρο-μαυρο
αλλα στην ζωη δεν ειναι ετσι

υπαρχουν πολλοι τροποι να προσφερεις χωρις ενδιαμεσους "βρικολακες"
που κερδιζουν πανω στις πλατες και του προφερομενου εργο αλλα και του αποδεκτη του εργου