- Περι Ενθεογενών/"Ψυχεδέλειας":Ωδή προς Όλους - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Δυστυχώς έχω ακούσει την ίδια ιστορία από όλους σχεδόν τους αριστερόχειρες που ξέρω και όχι τόσο παλιά, μιλάμε για άτομα 25-30 χρονών που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα στο δημοτικό. Επίσης έχω ακούσει ότι αυτό το έκαναν πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς τους. Ευτυχώς που τώρα πια έχουν εκλείψει αυτές οι βλακείες περί σωστού και μη σωστού χεριού.
Ναστε καλά
Ποιος ξέρει αν η μεν ζωή είναι θάνατος, ο δε θάνατος ζωή;
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Και με αναγκάσανε να γράφω με το δεξί.
Τί να πει κανείς....
Νομιζω το ιδιο πραγμα ειναι αν το σκεφτεις καλα ειτε εισαι δεξιος η αρριστερος...Ισως επειδη η πλειοψηφια που ειναι δεξιοχειρες θεωρισαν τους αρριστεροχειρες οτι ειναι λανθασμενη σωματικη λειτουργια.
-=Rabigh , D4 lost C1ty in Da D3sert o Ar4bia=-
προσπαθω να γραφω ξανα με το αριστερο χερι,διχως ικανοποιητικα αποτελεσματα.
με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας
υ.γ αυτο το φαινομενο,ασχημης αντιμετωπισης,το εφαρμοζουν και σε οσα παιδια εχουν εξι δαχτυλα.
WHISPERS OF THE DREAMS
Edited by - manos on 19/03/2004 20:52:04
Edited by - manos on 19/03/2004 20:53:30
quote:
ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑΣ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ!!!ΜΙΑ ΑΠΟΡΕΙΑ:ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑΣ Κ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ???????
18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΩΗΣ!!!
Μακάρι η απορία σου να είναι αληθινή :)
Το θέμα είναι ότι δεν είμαι αριστερόχειρας που απλά γράφω με το δεξί, αλλά είναι πιο μπερδεμένο από αυτό.
Πχ το "δυνατό" μου χέρι είναι το αριστερό(αν θέλω να πετάξω κάτι, να σηκώσω κάτι πολύ βαρύ κλπ) ενώ με το δεξί γράφω και κάνω δουλείες που θέλουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια/ακρίβεια(πχ στην θητεία μου πυροβολούσα όπως οι δεξιόχειρες)...Στα πόδια είμαι πάντως αριστερος ;)
@ Μάνο,
και εγώ δεν μπορώ καθόλου να γράψω με το αριστερό πλέον και η γραφή μου με το δεξί ήταν ανέκαθεν πολύ κακή(πράγμα που μου κόστισε και στο πανεπιστήμιο).
Κι εγώ γράφω με το δεξί (να 'ναι καλά οι δάσκαλοι
, αν και λίγο μεγαλύτερος από σένα φίλε AlexGreece), ενώ για λεπτοδουλειές, δύναμη αλλά και κιθάρα χρησιμοποιώ το αριστερό.
Καταρχά να πω ότι όντως υπάρχει μία σχετική αλήθεια ότι όποιος χρησιμοποιεί το αριστερό ή δεξί χέρι, χρησιμοποιεί το αντίθετο μέρος του εγκεφάλου (υπάρχει μία μερική χίαση των νευρικών ινών). Βέβαια όλοι χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας (αν βέβαια εξαιρέσω κάποιους που δεν χρησιμοποιούν κανένα ![]()
) και θεωρητικά υπάρχει μία σχετική διαφοροποίηση όσον αφορά το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούν το δεξί μέρος του εγκεφάλου είναι (αν θυμάμαι καλά) καλύτεροι σε θέματα λογικής/επιστήμης και όσοι χρησιμοποιούν το αριστερό σε θέματα καλών τεχνών, μουσικής κ.ο.κ.
Anyway.....τελικά εμείς θα ζήσουμε 18 χρόνια παραπάνω.....Κουφάλες την σύνταξξξξξξηηηηηηηηηηηηη ![]()
![]()
Φιλικά
Tomcat
Eγω ειμαι αμφιχειρας, αν και γραφω με το δεξι, επειδη ετσι με επεισαν στο σχολειο να κανω. Παντρευτηκα με μια αμφιχειρη (το ιδιο ισχυει και για κεινη τα της γραφης) και καναμε δυο παιδακια. Το ενα ειναι τωρα 6 χρονων, και δεν ξερει με ποιό να αρχισει να γραφει.(πότε με το ένα, πότε με το άλλο!!!!)
Η 2η, ειναι μολις 16 μηνων. Φαινεται κι αφτη να χρεισιμοποιει και τα δυο με την ιδια ανεση (οχι στη γραφη για ευνοητους λογους, αλλα στο κουταλακι για παραδειγμα) τρωει με και τα δυο χωρις ιδιαιτερη προτιμιση σε ενα απο τα δυο.
Παρενθεση> Η συζυγος μου ειναι δυδυμη, και η αδερφη της ειναι δεξιόχειρη.Ενω τα περισσότερα ανεψακια μου απο την οικογενεια της συζυγου ειναι αριστεροχειρα.Σε συνολο 17 μελων της οικογενεις. Γεμισε ο κοσμος κουνιαδια και ανηψια!!!!!!
Φιλικά
Signus
Επίσης διάβασα μια διπλωματική εργασία πρόσφατα η οποία μιλούσε για τους αριστερόχειρες και εξηγούσε αναλυτικά .
Τα περί 9 χρόνια λιγότερο ζωής αφορούσε τους δεξιόχειρες και είναι μύθος !!! Δεν υπάρχει .....
ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΠΕΤΑΩ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΚΛΩΤΣΑΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΚΟΒΩ-ΒΙΔΩΝΩ-ΤΡΩΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΚΙΘΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΗΝ ΠΕΝΑ(ΑΑΛΑ ΤΗΝ ΠΙΑΝΩ ΜΕ ΤΑ 3 ΔΑΧΤΥΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΙΩΣ).ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ.
ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΝ,ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ.
ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ,ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΠΛΕ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΤΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ!!!

Έχω την ακόμα μεγαλύτερη τύχη, να σπουδάζω στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., όπου η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ.
Τα χρόνια που ήμουν στο σχολείο, ήμουν το μοναδικό παιδί που χρησιμοποιούσε το αριστερό χέρι για να γράφει.
Καταρχήν θα διαφωνήσω με την τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία το αν είσαι αριστερόχειρας ή όχι καθορίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι κληρονομικό και μάλιστα έχει εντοπιστεί και το γονίδιο που μεταφέρει τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, μόνο που είναι υπολλειπόμενο, όπως πχ. το γονίδιο στο οποίο οφείλουν την ιδιαιτερότητά τους τα μαύρα πρόβατα.
Αν δεν κάνω λάθος το γονίδιο βρίσκεται στο έβδομο χρωμόσωμα.
Δεν πρόκειται λοιπόν για λανθασμένη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά για εντελώς διαφορετική λειτουργία.
Όσον αφορά το "καλό" και "κακό" χέρι, αυτό οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους. Επειδή εμάς τους αριστερόχειρες μας λένε χάριν συντομίας σε πολλές περιοχές και "αριστερούς", παλιότερα (1950-1980) ήταν μία κοινωνική ρετσινιά που οι γονείς δεν ήθελαν να έχουν τα παιδιά, γι' αυτό και πίεζαν τα παιδιά.
Ο πατέρας μου ήταν αριστερόχειρας, αλλά η μητέρα του τον πίεζε να γράφει με το δεξί χέρι. Ευτυχώς δεν του προέκυψε πρόβλημα δυσλεξίας, όπως προκύπτει σε πολλά παιδιά που υποβάλλονται στον ίδιο καταναγκασμό.
Θεωρώ απαράδεκτα τα θρανία που χάριν οικονομίας χώρου σε αναγκάζουν να γράφεις στο πόδι αν δεν είσαι δεξιόχειρας, όμως δυστυχώς σαν "μειονότητα" πρέπει να το αποδεχθούμε.
Όσον αφορά το "έξυπνος" και "χαζός", δεν θα πω τίποτα άλλο εκτός από το γνωστό πλέον, ότι το δεξί μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν οι αριστερόχειρες κατά κόρον, λειτουργεί με τρόπο που είναι ο πλέον σωστός για τη λύση μαθηματικών προβλημάτων. Δηλαδή, οι αριστερόχειρες πολύ απλά δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσουν το δεξί μέρος του εγκεφάλου τους για να μάθουν μια μαθηματική έννοια και να την εφαρμόσουν, αφού την χρησιμοποιεί ήδη ο εγκέφαλος τους.
Το ιδανικό βέβαια είναι να χρησιμοποιεί κανείς και τα δύο χέρια(αμφιχειρας) για να γράφει, ούτως ώστε να εξασκεί και τα δύο μέρη του εγκεφάλου, αφού και τα δύο μας χρειάζονται!
"Και ουδέν ό,τι ουκ απώλετο..."
α ναι και κατι ακομη, ειμαι αριστεροχειρας!:) η αναλογια δεξιοχειρων προς αριστεροχειρων ειναι γυρω στο 9:1..κατα παραδοξον τροπον στη ταξη της στατιστικης μου σημερα υπηρχε 1 δεξιοχειρας ενω οι υπολοιποι 4 ημασταν αριστεροχειρες-καναμε τον υπολογισμο και η πιθανοτητα ηταν 1:10,000 !!! ωραια συμπτωση ε! :)
...there are no flowers on your grave,there are no chains...
ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ
ειμαι και εγω αμφιχειρας που αναγκαστικα να γραψω με το δεξι
αλλα στο ποδοσφαιρο σουταρα με το αριστερο μεχρι που χτυπησα τα δαχτυλα του ποδιου μου και ειχα αναγκαστει μεχρι να γινω καλα να σουταρω με το δεξι μεσα σε 2 βδομαδες καταφερα να εχω καλο δεξι
στις διαφορες πολεμικες τεχνες εχω αναποδη βαση δουλευω καλυτερα με τα αριστερα μελη
ενω οταν ριχνω με οπλο ριχνω με το δεξι
στο σχεδιο το μισο το κανω με το δεξι χερι και το αλλο με το αριστερο
το ιδιο και σε χειρονακτικες δουλειες
γραφες που γραφονται απο δεξια προς τα αριστερα (αραβικα)τις γραφω με το αριστερο
για τα μαθηματικα η αληθεια ειναι οτι ειμουν απο τους καλους
Neo24483
<<Όσον αφορά το "καλό" και "κακό" χέρι, αυτό οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους. Επειδή εμάς τους αριστερόχειρες μας λένε χάριν συντομίας σε πολλές περιοχές και "αριστερούς", παλιότερα (1950-1980) ήταν μία κοινωνική ρετσινιά που οι γονείς δεν ήθελαν να έχουν τα παιδιά, γι' αυτό και πίεζαν τα παιδιά.>>
δεν νομιζω οτι ειταν αυτος ο λογος σε ολες τις περιοχες της γης εβλεπαν τους αριστεροχειρες αρνητικα
στην αρχαια ιαπωνια αν καποιο παιδι γεννιοταν αριστεροχειρο του εδεναν το χερι για να μαθει να χρησιμοποιει το δεξι σαν κυριο
αυτο γινοταν γιατι ειμαστε μειονοτητα τα παντα ειναι φτιαγμενα για δεξιοχειρες αν δουμε την φαλαγγα που ειχαμε σαν κυριο πολεμικο σωμα
θα δουμε οτι η παραταξη τους ηταν τετοια που επρεπε να ειναι ολοι δεξιοχειρες οι ολοι αριστεροχειρες (αυτος που ηταν δεξια καλυπτε με την ασπιδα του τον αριστερο του γι αυτο τον λογο στην δεξια παραταξη εμπαινε ο καλυτερος
σε αυτη την παραταξη δεν μπορουσε να μπει ατομο που να κρατουσε την ασπιδα με το δεξι και το δορυ με το αριστερο
στα καστρα οι σκαλες φτιαχνονταν ετσι ωστε ο επιτιθεμενος (αυτος που ανεβαινε την σκαλα) να μην μπορει να δουλεψει το οπλο του
εμπεναν οι σκαλες με την δεξια τους πλευρα να ακουμπα στον τοιχο
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
αντι να χρησιμοποιει το αριστερο μερος του εγκεφαλου,που χρησιμοποιουσε,θα αρχισει να χρησιμοποιει το δεξι?
δηλαδη οταν αναγκασουμε καποιον να αλλαξει το χερι με το οποιο γραφει αλλαζει και το μερος του εγκεφαλου που χρησιμοποιει?
Όπου δεν πέφτει φως είναι σκοτάδι
μα όπου δεν πέφτει σκοτάδι...
δεν είναι φως!
...there are no flowers on your grave,there are no chains...
quote:
και τι γινεται αν αναγκασουμε καποιον να γραψει με το αριστερο?
αντι να χρησιμοποιει το αριστερο μερος του εγκεφαλου,που χρησιμοποιουσε,θα αρχισει να χρησιμοποιει το δεξι?
δηλαδη οταν αναγκασουμε καποιον να αλλαξει το χερι με το οποιο γραφει αλλαζει και το μερος του εγκεφαλου που χρησιμοποιει?
ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΧΑΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Λογικά πρέπει να είναι κληρονομικό, (ήταν ο παππούς, το πήρα εγώ και η κόρη μου).
Ξέρω ότι ακόμη μπερδεύω το δεξί με το αριστερό (συνήθως παίρνω το αριστερό σαν το δεξί, (δηλ. το "καλό" χέρι)- (έχω ακούσει ότι τα μπερδεύουν οι αριστερόχειρες).
Ξέρω ότι με κορόϊδευαν στο σχολείο σαν "ζερβοκουτάλα"...
Κάποτε προσπάθησαν να με βάλουν να γράψω με το δεξί και ήταν αδύνατον.
Δεν νομίζω να πάσχω από κάποια εγκεφαλική βλάβη (!), που διάβασα πιο πάνω...