ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ποιό μονοπάτι θεωρείτε πιο σημαντικό ?... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ποιό μονοπάτι θεωρείτε πιο σημαντικό ?... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

T-SEEKER31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
ΤΑΟΜέλος
05/07/2004, 09:05:23
Αποφασιστικότητα ,λέξη επίσης μαγική!

elpidaΜέλος
05/07/2004, 11:32:17
Αγαπητή Avallon, λες :
quote:
Ωχ αδελφισμός και εσωτερισμός δεν συνάδουν αγαπητή ελπίδα...

Δεν νομίζω να υποστήριξα πουθενά κάτι τέτοιο.
Άλλο το τι υποστηρίζει ο καθένας μας και άλλο τι πολλές φορές επικρατεί.
quote:
Κάνουμε ότι ΕΜΕΙΣ μπορούμε ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ότι θα το κάνουν κι άλλοι...
Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας... πράγμα που πολύ σωστά ανέφερες δεν είναι καθόλου εύκολο.
ΟΜΩΣ... δεν μπορούμε να παίζουμε μόνο εκ του "ασφαλούς"...
Δεν περιμένουμε να σιγουρευτούμε ότι η δράση θα'ναι συλλογική για να δράσουμε κι ΕΜΕΙΣ... και στο κάτω κάτω δεν οδηγεί πουθενά η ΣΙΓΟΥΡΙΑ αυτή...δεν μας ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ κάτι...
Την μάχη πρέπει να την δώσει ο καθένας μας μόνος του... είναι σα να μου λες ξεκινώ για την μάχη αλλά πρέπει να ξέρω αν θα υπάρξουν κάποιοι άλλοι να στηρίξουν την πράξη αυτή... Ξεκίνα εσύ αφού είσαι σίγουρη ότι είναι αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις και αν είναι να γίνει στη συνέχεια συλλογική η προσπάθεια έχει καλώς...

Και έχω ήδη πει :

quote:
Τα πάντα ξεκινάμε από εμάς τους ίδιους. Εάν πρώτα δεν φτιάξουμε τον δικό μας εαυτό τότε δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους.

από απάντησή μου στον t-seeker

quote:
Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι θα πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να κάνει βήματα αδιαφορώντας για τον διπλανό του εάν έχει κάνει το δικό του.
Σίγουρα κάποιος θα υπάρχει που θα το αναγνωρίσει και θα θελήσει να συμβάλλει στο έργο.
Δεν ξέρω αν ο ένας μπορεί να κάνει την διαφορά μπορεί όμως να κάνει την αρχή.

05/07/2004, 13:45:31
Sorry elpida!
Δε το πρόσεξα ότι είχες πει κάτι τέτοιο... μπερδεύτηκα και νόμιζα ότι το είπε κάποιος άλλος... Αρα λοιπόν συμφωνούμε!

"Τάδε έφη Avallon"
05/07/2004, 19:02:19
NA ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ,ΦΙΛΤΑΤΕ T-SEΕKER!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΟΙΞΕΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ!
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΑΝΘΡΩΠΟΣ"!
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΝ "ΘΕΙΟ" ΠΛΑΤΩΝΑ.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ...
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ,ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ,ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΡΓΙΩΝ!!!
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ...
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ,ΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΦΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ...
Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΔΙΑ,ΟΤΙ ΛΥΠΗΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΥΡ!!!
ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑ;
ΕΛΑΦΡΥΝΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ;
ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΡΥΝΕ;
Η ΠΟΙΝΗ ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ!!!
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ.
ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ Ή ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ,ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ,ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...
ΜΟΝΟΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ,ΜΟΝΟΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ...ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ.Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ(ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ),ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ!!!

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ:"Μα τελικά έτσι γίνεται, γινόμαστε θύματα του φαύλου κύκλου που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, για αυτό και δεν προχωράμε. Ο ένας περιμένει από τον άλλον, ή μάλλον όλους τους άλλους, να κάνουν το πρώτο βήμα, προκειμένου να ακολουθήσει."
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!!!

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

T-SEEKERΜέλος
05/07/2004, 19:27:51
Αυτό κυριαρχεί στους περισσότερους...σε αυτους που νοιάζονται τουλάχιστον . Αλλά με τις απλές επισημάνσεις ή με το απλα να αναρωτιομαστε δεν μπορεί να συμβεί κατι.
Αρκετοί αναρωτιούνται " Γιατί να συμβαίνει αυτό ? "
Λιγότεροι είναι σε θεση να πούν " Πρέπει να γίνει εκείνο ή ετούτο...πρέπει να αλλάξει ο κόσμος,οι άνθρωποι"
Ακόμη λιγότεροι λενε " Πρέπει να αλλάξω εγω..."
Αλλά ακόμα και σε αυτό το σημείο δεν έχει επιτευχθεί το σπουδαίο...
όχι πως δεν είναι σημαντικό να το αντιληφθείς , ίσως μάλιστα να είναι και το μεγαλύτερο σκαλοπατι προς αυτη την πορεία αλλά απλά...

το σπουδαίο έρχεται όταν παρουμε τη μεγάλη απόφαση να σταματάμε να μιλάμε και να αρχίσουμε να πράττουμε! Ας αναρωτηθούμε όλοι μας σε ποιό στάδιο είμαστε...
Γιατί κακά τα ψέματα,μερικές φορές μιλάμε μιλάμε μιλάμε που ξεχνιόμαστε , στεκόμαστε , προβληματιζόμαστε , αναλύουμε τους τρόπους , τις δυνατότητες αλλά στο τέλος κωλυόμαστε τρομερά να τα εφαρμόσουμε . Είμαστε και εμείς βολεμένοι ως ένα σημείο...

[center]"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"

ΤΑΟΜέλος
06/07/2004, 10:32:13
Καλημέρα σε όλους.Θα ήθελα να σας μεταφέρω κάτι (το οποίο έχω επαναλάβει ως ένα μέρος παλαιότερα σε άλλο τόπικ).Ενα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Γκάντι,σχετικό με το θέμα κατά κάποιον τρόπο.Εάν θέλετε,οι σχολιασμοί δικοί σας.

"...Δεν είμαι παρά ένας ταπεινός αναζητητής της Αλήθειας.Αδημονώ να λυτρωθώ πνευματικά από τη σημερινή μου ύπαρξη.Η όποια προσφορά μου στο έθνος εντάσσεται στα πλαίσια του πειράματος της σάρκας.Από τη σκοπιά αυτή μπορεί ,να χαρακτηριστεί πολύ εγωϊστική.Δεν επιθυμώ το επίγειο βασίλειο,ζητώ το βασίλειο των Ουρανών που είναι η ψυχική απολύτρωση.Για να το πετύχω αυτό,δε χρειάζεται να ζητήσω καταφύγιο σε μία σπηλιά.Μπορώ να την κουβαλάω μέσα μου αν θέλω..
Για μένα η οδός της ΣΩΤΗΡΙΑΣ είναι η διαρκής εργασία για την εξυπηρέτηση της Χώρας μου και της Ανθρωπότητας...
Επιθυμώ να ζήσω αρμονικά με τους φίλους και τους εχθρούς.Ακόμη κι αν ένας Μουσουλμάνος,ή ένας Χριστιανός ,ή ένας Ινδός με περιφρονεί επιθυμώ να τον αγαπώ και να τον εξυπηρετώ ,όπως θα αγαπούσα και τη γυναίκα μου και το παιδί μου,ακόμη κι αν με μισούσαν.
Συνεπώς ο πατριωτισμός μου δεν είναι παρά ένας σταθμός του ταξιδιού μου προς τη γη της ειρήνης και της αιώνιας ελευθερίας .Θεωρώ λοιπόν πως η πολιτική σχετίζεται με τη θρησκεία,εξαρτάται από τη θρησκεία και χωρίς αυτήν αποβαίνει μοιραία για την ψυχή."

Ιχνηλατώντας την κουβέντα αυτή και μεταφέροντας τη στη δική μας πραγματικότητα,νομίζω ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με οικειότητα.

Ευχαριστώ και χαιρετώ!

Edited by - ΤΑΟ on 06/07/2004 11:09:22

thothΙδρυτικό Μέλος
06/07/2004, 10:44:41
quote:
Συνεπώς ο πατριωτισμός μου δεν είναι παρά ένας σταθμός του ταξιδιού μου προς τη γη της ειρήνης και της αιώνιας ελευθερίας .Θεωρώ λοιπόν πως η πολιτική σχετίζεται με τη θρησκεία,εξαρτάται από τη θρησκεία και χωρίς αυτήν αποβαίνει μοιραία για την ψυχή."

Πολύ ωραία σκέψη. Ευχαριστούμε ΤΑΟ. Η Ινδική Σοφία στην αποκορύφωσή της.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

T-SEEKERΜέλος
06/07/2004, 13:24:55
Mια υπέρχοχη σκέψη απο έναν υπέροχο Ανθρωπο...
quote:
δε χρειάζεται να ζητήσω καταφύγιο σε μία σπηλιά.Μπορώ να την κουβαλάω μέσα μου αν θέλω..
Για μένα η οδός της ΣΩΤΗΡΙΑΣ είναι η διαρκής εργασία για την εξυπηρέτηση της Χώρας μου και της Ανθρωπότητας...

Πάντως εγώ δε βλέπω τόσο την ινδική σοφια ,thoth, στα λεγόμενά του αλλα απλά την ανθρωπιστική σοφία . Ηταν και αυτός ένας απο τους ανθρωπους που αισθανόταν πηγαία , ενδόμυχα την αναγκη να συνεισφέρει στους συν-ανθρώπους . Αυτό που συγκρατώ είναι η ατέρμονη εκδήλωση Αγάπης που ξεπερνά φυλες κσι θρησκείες . Αν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα θα έλεγε τα ίδια αλλα μεσα απο το πρισμα του χριστιανισμού πιθανόν.Αυτο που έχει σημασία είναι ότι προκειται για έναν Ανθρωπο του οποίος ο δρόμος προς τη "θέωση" περνά μεσα απο τη προσφορα στους άλλους...

[center]"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"

ΤΑΟΜέλος
06/07/2004, 14:12:12
Είναι αλήθεια ότι η Αγάπη και η Συμπόνοια δεν αναγνωρίζουν ούτε φυλές ,ούτε θρησκείες .Οι ίδιες όμως -καθώς και κάθε ευγενής αξία- αναγνωρίζονται από όλους,γιατί απλά τους αγγίζουν ΟΛΟΥΣ.Αυτή είναι η πίστη μου.
Χαίρομαι που βρήκε θετική ανταπόκριση η μικρή εξομολόγηση του Γκάντι.

Να'στε καλά.

thothΙδρυτικό Μέλος
06/07/2004, 15:36:21
quote:
Πάντως εγώ δε βλέπω τόσο την ινδική σοφια ,thoth, στα λεγόμενά του αλλα απλά την ανθρωπιστική σοφία .

Θα μου επιτρέψεις Τ-Seeker να επιμένω στο ότι η ινδική κουλτούρα και φιλοσοφία είναι πιο κοντά στην ανθρωπιστική σκέψη από κάθε άλλη που έχω γνωρίσει. Όλοι οι Ινδοί θεωρούν ως πραγματική Θρησκεία ως Sanatana Dharma που σημαίνει "αιώνια αλήθεια". Αυτή η αιώνια αλήθεια είναι μια Κορυφή που προσεγγίζεται από πολλούς δρόμους. Αυτοί οι πολλοί δρόμοι είναι οι διάφορες προσωρινές και περιορισμένες θρησκείες των ανθρώπων.

Η σκέψη του Γκάντι είναι θαυμάσια αλλά είναι και καρπός μιας θρησκευτικής καλλιέργειας που ήδη υπάρχει στην Ινδία εδώ και χιλιετηρίδες. Για παράδειγμα, η πολιτική της μη βίας του Γκάντι δεν είναι κάτι που του ήρθε ως παρθενογένεση, υπάρχει ήδη στο Ινδικό Δίκαιο ως ahimsa που σημαίνει αβλάβεια ή μη-βία. Ο Γκάντι ως ένας από τους κορυφαίους πνευματικούς εκπροσώπους της Ινδίας "βούτηξε" βαθιά πίσω στην παράδοσή του και έφερε στην επιφάνεια αυτήν την μέγιστη πνευματική αρχή.

Επίσης θα μου επιτρέψεις να επιφυλάσσομαι στο κατά πόσο συναντούμε αυτού του είδους τους πνευματικούς ανθρώπους με αυτήν την ανθρωπιστική δράση σε άλλες θρησκείες ή πολιτισμούς. Τη συναντώ πολύ συχνά σε εκπροσώπους της Ινδικής Σοφίας αλλά πολύ σπάνια σε άλλες θρησκευτικές παραδόσεις.

Όπως και να είναι όμως, κατά βάθος έχεις δίκαιο. Είναι μια έμφυτη ανθρώπινη αρχή η αναζήτηση του Θείου πέρα και πάνω από τις περιορισμένες μορφικές εκδηλώσεις και πέρα από τα έθνη και τις φυλές.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Αυτή η αρχή μπορεί να γίνει κάλλιστα και μια "παγίδα" για τους χειραγωγούς και τους λαοπλάνους των θρησκειών. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα έδινε σίγουρα την δική του εγωιστική χροιά στην φράση του Γκάντι: "Θεωρώ λοιπόν πως η πολιτική σχετίζεται με τη θρησκεία,εξαρτάται από τη θρησκεία και χωρίς αυτήν αποβαίνει μοιραία για την ψυχή."

Εάν με την λέξη θρησκεία εννοούμε τον εσωτερικό έρωτα της Ψυχής για το Εν, τότε η φράση αυτή έχει πραγματικό νόημα. Εάν με την λέξη θρησκεία εννοούμε ένα οργανωμένο εξουσιαστικό ιερατείο με ένα σύνολο δογμάτων άκαμπτων και ξεπερασμένων τότε ο "μεσαίωνας" δεν θα είναι μακριά.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

06/07/2004, 16:00:12

Τ-seeker χαίρε...

Επι τέλους μετά απο καιρό και πάλι στα φόρουμ...

quote:
αλλα σε εμενα προσωπικα ένας άνθρωπος ο οποίος θα έχεις καταφέρει να απαγκιστρωθεί απο τα παθη του , θα μπορεί να επηρεάζει την ύλη με το νου , θα μπορεί να εισέρχεται σε άλλη πνευατική κατάσταση , που θα έχει ξεκολήσει απο αυτό το μικρό ποσοστό των ενδυνάμει δυνατοτήτω του δε λέει τίποτα αν δεν μπορεί να συγκινηθεί με ένα παιδάκι που με δάκρυα στα ματια αργοπεθαίνει στην αγκαλιά της μητέρας του που κιαυτή υποφέρει διπλά

Δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ μακρυά...και οσο ο χρόνος προχωρά βρισκόμαστε ακόμα πιο μακρυά...
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ.