ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
ilias1990Μέλος
05/01/2017, 13:52:06
Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά επειδή έχω επισκεφτεί ψυχολόγο μπορώ να πω ότι με βοήθησε αρκετά κιόλας να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Μήπως ο θεματοθέτης ήθελε να μιλήσει για τους ψυχαναλυτές;

05/01/2017, 17:05:21
Οχι ilias1990, ούτε κατά διάνοια. Είναι η κλασσικοπερίπτωση "έκανα το πρόβλημά μου ιδεολογία".

Abyssus Abyssum Invocat

ilias1990Μέλος
05/01/2017, 17:27:44
Ναι η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν είχα διαβάσει όλα τα νήματα του γιατί είναι πονόματος αλλά μάλλον έχεις δίκιο...

Ερμής ΔΝέο Μέλος
05/01/2017, 19:53:11
Η συζήτησις παρεκτρέπεται εις προσωπικάς αντιδικίας άνευ λόγου. Η βασική επισήμανσις του Μ87 είναι ορθή. Είναι όντως παραπλανητική η χρήσις του συνθετικού "ψυχ-" εις τους σχετικούς όρους. Το αν φοβάται τις το ιατρείο ή τον ιατρόν ουδόλως επηρρεάζει το ζήτημα αυτό ακόμη και αν όντως "έκανε το πρόβλημά του ιδεολογία" . Η έλλειψις ορισμού τοιούτου βασικού στοιχείου-όρου εις οιανδήποτε επιστήμην είναι απόδειξις ύπαρξης σαθρών θεμελίων αυτής καθόσον ή όποια ασάφεια εις θεμελειώδη ζητήματα επάγει ασάφειαν εις όλον το οικοδόμημα ως , κατ' ανάλογον τρόπον, η άγνοια έστω και ενός μόνον παράγοντος γινομένου συνεπάγεται άγνοια του αποτελέσματος έστω και αν άπαντες οι λοιποί εισί γνωστοί. Δύναται να είναι και μηδενικόν αν ο άγνωστος όρος είναι το μηδέν! Συνεπώς δεν ενδείκνυται παρελκυστικώς να παρεκτρέπεται η συζήτησις επί προσωπικών όταν η βασική θέσις είναι ορθή, αλλά να αναζητηθεί ο ορισμός της ψυχής ώστε να καλυφθεί το υφιστάμενον κενόν της ψυχο-λογίας.
Φρονώ ότι τοιούτως ορισμός δεν θα ευρεθεί ετυμολογικώς από την ελληνικήν γλώσσαν αμέσως, αλλά μόνο συγκριτικώς μεταξύ των αρχαιοτέρων παραδόσεων (κινεζικής, ινδικής, αιγυπτιακής-εβραϊκής και ελληνικής) και αναγωγή των όρων εις την ελληνικήν γλώσσαν ώστε να προσδιοριστεί η παγκόσμια συνισταμένη του όρου. Ο ελληνικός όρος "ψυχή" κατά μίαν εκδοχήν προέρχεται από το γνωστόν έντομον "πεταλούδα" το οποίο απεκαλείτο ψυχή, ενώ κατά τον Πλάτωνα (διάλογος Κρατύλος) από το "φύσιν έχει" το οποίον μεταθέτει το πρόβλημα εις την αναζήτησιν του όρου "φύσις". Ούτω "ψυχή" εστί το συνιστών την παραμένουσα "φύσιν" του όντος, ως και ο Αριστοτέλης λέγει, συμφωνών ούτω μετά του διδασκάλου του επί του ορισμού. Η δε πολυεπίπεδος θεώρησις της ψυχής υπό του Πλάτωνος δεν ήτο απορριπτέα υπό του Αριστοτέλους αλλά , ως περισσότερον ακριβολόγος εις ορισμένα σημεία, χρησιμοποίησεν τινάς όρους διαφόρους εκείνων του Πλάτωνος θεωρών προφανή ενδεχομένως την συνάφειάν των και την υπόστασιν αυτών ως ειδικοτέρων εκφάνσεων των πλατωνικών ή μη αναγνωρίζων τας σχέσεις αυτάς και ετυμολογών διαφόρως αυτούς (πχ. νους,γνώμη,δόξα,διάνοια, ορμή, όρεξις κλπ.).

Edited by - Ερμής Δ on 05/01/2017 20:01:11

ilias1990Μέλος
05/01/2017, 21:21:29
Ερμής Δ μπορείς να γράψεις και στην δημοτική. Δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα στο ότι οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής όπως την εννοούμε εσύ κι εγώ.Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ψυχή αλλά όταν πήγα κάποια στιγμή σε ψυχολόγο όπως προείπα με βοήθησε αρκετά. Το πρόβλημα είναι στον άνθρωπο γενικά που θέλει να περάσει η γνώμη του όποια κι αν είναι αυτή, έτσι απλά επειδή είναι δικιά του.

Ερμής ΔΝέο Μέλος
05/01/2017, 22:16:29
quote:

Ερμής Δ μπορείς να γράψεις και στην δημοτική.

Δύναμαι μεν αλλά δεν θα ήτο εξίσου εύκολος η ανάσυρσις χρησίμων μνημών εκ του υποσυνειδήτου ενταμιευμένες εις άλλην γλωσσικήν μορφήν/ Άλλωστε ουδέποτε δήλωσα ότι δεν δύναμαι παντελώς. Η πρότασίς σας καθώς και η χρήσις ενικού εκ μέρους ημών, απεσκόπη εις την υποβολήν της ιδέας ως υποσυνειδήτου εντολής (συνεπώς αποκρουστέας υπ' εμού) και δεν ήτο απλή δήλωσις, διότι ουδείς εζήτησε την γνώμην σας επ' αυτού ούτε σχετίζεται με το θέμα συζητήσεως.
quote:

Δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα στο ότι οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής όπως την εννοούμε εσύ κι εγώ.

Το μεν πρώτον σκέλος αδιάφορον το δε δεύτερον είναι προσωπική σας εκτίμησις (εσφαλμένη προφανώς) ότι εννοούμεν κατ' όμοιον ή ίδιον τρόπον την έννοιαν "ψυχή"

quote:

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ψυχή αλλά όταν πήγα κάποια στιγμή σε ψυχολόγο όπως προείπα με βοήθησε αρκετά.

Ποία η λογική σύνδεσις των δύο αυτών ζητημάτων μεταξύ των (και μάλιστα δια του αντιθετικού συνδέσμου "αλλά") καθώς και με το συζητώμενον θέμα; Μήπως η υποβολιμαία υπόθεσις ότι ο ψυχολόγος βοηθεί ανεξαρτήτως της πίστεώς του περί ψυχής; Μία τοιαύτη άποψις εκτός του ότι είναι υπεραπλουστευτική (άρα και εσφαλμένη γενικώς) είναι και άσχετη ή και προσβλητική προς τον θεματοθέτην ή και προς ετέρους διότι συνάδει με -ή και υποβάλλει εμμέσως την - ιδέαν-πρότασιν που ήδη διετυπώθη, ότι ο θεματοθέτης ή έτερος τις φοβείται την ψυχολογίαν ή τους ιατρούς ψυχολόγους, το οποίο είναι παραπλανητικόν διότι επιχειρεί να παρακάμψει την ουσίαν του θέματος και να το αναγάγει εις προσωπικόν θέμα ή πρόβλημα του θεματοθέτη.

quote:

Το πρόβλημα είναι στον άνθρωπο γενικά που θέλει να περάσει η γνώμη του όποια κι αν είναι αυτή, έτσι απλά επειδή είναι δικιά του.

Ομοίως παρελκυστική και προσβλητική και η παρούσα φράσις ως ανωτέρω.

Ο θεματοθέτης δεν ηρνήθη την προσωπική-ατομική επιτυχία - ή ωφέλεια εκ- τινός ψυχολόγου αλλά θέτει ένα γενικότερον ζήτημα το οποίο επιχειρείται να παρακαμφθεί υπό τινών μη εχόντων απάντησιν επί του προκειμένου. Ασχέτως των προσωπικών κινήτρων του θεματοθέτη ή του εναύσματος, σε έναν σχετικώς απρόσωπον δημόσιον χώρον συζητήσεων προσήκει η εξέτασης γενικότερων ζητημάτων , απροσώπως επίσης.

Edited by - Ερμής Δ on 05/01/2017 22:18:08

ilias1990Μέλος
05/01/2017, 22:40:05
Ω ναι, θα μιλάω στον ενικό γιατί η χρήση πληθυντικού δεν μου αρέσει και την θεωρώ ψευτοευγένεια, ειδικά σε ένα φόρουμ. Σίγουρα δεν εννοούμε την ψυχή με τον ίδιο τρόπο , αυτό ήταν λάθος μου. Μου λες λοιπόν πως το γεγονός ότι ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ακόμα και να μην πιστεύει στην έννοια της ψυχής δεν σχετίζεται με το θέμα. Μα ο ίδιος ο Μ87 λέει ότι οι ψυχολόγοι δεν έχουν θεραπεύσει κανέναν άνθρωπο στην Ελλάδα από το 1963 ή κάτι τέτοιο.Μια χαρά σχετίζεται και σου λέω ότι δεκάρα δεν δίνω για τα πιστεύω του ψυχολόγου αν μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο. Εσύ μεγάλε εστίασε στο θέμα της ψυχής ενώ είπε και τόσα άλλα ο θεματοθέτης...

Ερμής ΔΝέο Μέλος
05/01/2017, 22:59:44
quote:

Ω ναι, θα μιλάω στον ενικό γιατί η χρήση πληθυντικού δεν μου αρέσει και την θεωρώ ψευτοευγένεια, ειδικά σε ένα φόρουμ.

Είναι προσωπικόν σας πρόβλημα και επιλογή. Αυτή καθορίζει και τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας σας με το ανθρώπινον περιβάλλον.

quote:
Σίγουρα δεν εννοούμε την ψυχή με τον ίδιο τρόπο , αυτό ήταν λάθος μου. Μου λες λοιπόν πως το γεγονός ότι ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ακόμα και να μην πιστεύει στην έννοια της ψυχής δεν σχετίζεται με το θέμα. Μα ο ίδιος ο Μ87 λέει ότι οι ψυχολόγοι δεν έχουν θεραπεύσει κανέναν άνθρωπο στην Ελλάδα από το 1963 ή κάτι τέτοιο.Μια χαρά σχετίζεται και σου λέω ότι δεκάρα δεν δίνω για τα πιστεύω του ψυχολόγου αν μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο.

Συγχέετε τας εννοίας του γενικού και του ειδικού και αυτό καθιστά αδύνατον την ορθήν λογικήν κρίσιν. Ο Μ87 ομίλησε γενικώς όταν λέγει όταν "ουδείς δύναται κλπ" . Δεν ομίλησε ειδικώς. Για να ομιλήσει ειδικώς θα ήτο αναγκαίον να έχει εξετάσει άπαντας τους ψυχολόγους έναν προς έναν, μηδενός εξαιρουμένου, και να έχει απόλυτον καταμέτρησιν εις όλα τα στοιχεία όλων των ασθενών των, μηδενός εξαιρουμένου. Τοιούτον τι δεν δύναται τις να ισχυρισθεί ότι συνέβη ή ότι δύναται να συμβεί, εκτός των άλλων, και δια λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ήτο μια γενική εκτίμησις και ουχί μία απόλυτος απτή καταμέτρησις θεραπευθέντων.

ilias1990Μέλος
05/01/2017, 23:26:26
Έχεις επικεντρωθεί στο θέμα της ψυχής εσύ. Τι είναι σημαντικότερο, το ότι οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής ή να θεραπεύουν τον κόσμο; Στην τελική, αν ο κρεοπώλης μου δίνει καλό κρέας τι με νοιάζει κι αν είναι χορτοφάγος;

06/01/2017, 00:21:46
ilias1990 μια μικρή παρέμβαση αν επιτρέπεις, μιας και βλέπω ότι είσαι νέος στο σπορ*. O M87 και ο Ερμής Δ. είναι το ίδιο πρόσωπο. Σαν Ερμής γράφει σε μια (υποτιθέμενη) καθαρεύουσα για να μην τον πάρουν χαμπάρι. Στην ουσία λένε το ίδιο πράγμα. Από κάτω βρίσκεται ένας ξετσίπωτος φαντασιόπληκτος που προσπαθεί να πουλήσει την πραμάτεια του (ψυχο-θεραπείες) με έναν από τους πιο βλακώδεις τρόπους που κυκλοφορούν. Αν εξαιρέσεις την όποια πλάκα μπορείς να σπάσεις μαζί του, γενικά χάνεις την ώρα σου. Είσαι ο ίδιος φαντάζομαι από το metaysiko, έτσι;

*της μονομαχίας με troll

Abyssus Abyssum Invocat