- ΛΕΥΚΗ ΑΜΑΛΙΑ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
Θα ήθελα αν μπορούμε να επεκτείνουμε το Θέμα λίγο ... δηλαδή κατά πόσο πραγματικά επεμβαίνει το Θρησκευτικό Πιστεύω του Ιατρόυ πχ να απαγορεύση οποιαδήποτε μετάγγιση αίματος πχ Ιεχωβάς κτλ
Το ιατρικό πιστεύω του Γιατρού δεν μπορεί να επέμβει, αυτό που μπορεί να επέμβει είναι το πιστεύω του ασθενούς.
Οι ιεχωβάδες πρίν χειρουργηθούν υπογράφουν οτι αρνούνται την μετάγγιση αίματος και είναι υποχρεωμένοι να το αναφέρουν γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην θέλει να αναλάβει κάποιος ιατρός ενα τέτοιο περιστατικό.
Επίσης υπάρχουν κάποιοι γυναικολόγοι που αρνούνται να κάνουν ή να συμμετάσχουν σε εκτρώσεις λόγω θρησκετικών πεποιθήσεων.
Το χειρότερο που έχω ακούσει εως τώρα είναι η κάθετη τοποθέτηση του Πάπα να απαγορεύει το προφυλακτικό στις αφρικανικές χώρες οπου το ειντζ έχει ραγδαία εξάπλωση επειδή όπως λέει αποτελεί μέσο αντισύλληψης, πράγμα που δεν δέχεται η καθολική εκκλησία.
Η άποψη μου είναι οτι όλα αυτά τα '' δόγματα '' πρέπει να επενεξετασθούν και να προσαρμοσθούν στις ανάγκες της εποχής μας.
Φιλικά
Ξέρετε πολύ καλά ότι σε κανέναν δεν αρέσει να εμπλέκεται σε δικαστικές περιπέτειες με αντίκτυπο στην επαγγελματική φήμη και την υπόληψή του. Ξέρετε καλά πως όταν κάποιος κατηγορείται γίνεται πρωτοσέλιδο. Όταν αθωώνεται, δεν το μαθαίνει κανείς.
Έχει τύχει να καλέσω την αστυνομία προκειμένου να καταφέρω να νοσηλευτεί ένα παιδάκι, γιατί αλλιώς μπορεί και να πέθαινε και να έπρεπε να πληρώσω και τα ρέστα από πάνω. Προσωπικά αν μου ερχότανε μάρτυρας του Ιεχωβά θύμα τροχαίου που αρνείται μετάγγιση ή καμιά καλόγρια με κολπική αιμορραγία που αρνείται τη γυναικολογική εξέταση (μη γελάτε, έχει συμβεί), θα τους έδιωχνα, αλλά με μάρτυρες αστυνομικούς. Ας παν να κουμπουριαστούν. Εκεί που μου τη δίνει είναι όταν πρόκειται για παιδάκι, ή άνθρωπο χωρίς συνείδηση που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι αλλά οι συγγενείς τους.
Μάθε απ΄ τα λάθη των άλλων. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τα κάνεις όλα αυτοπροσώπως ;)
λες :
quote:
Βάσει νόμου (και πολύ σωστά) ο γιατρός δε δικαιούται καν να αγγίξει τον ασθενή χωρίς τη συναίνεσή του. Το παράλογο αρχίζει όταν ο ασθενής δε δέχεται τη θεραπεία και παρ' όλ' αυτά επιμένει ότι είσαι υποχρεωμένος να τον κάνεις καλά.
αλλά νομίζω ότι το θέμα μας στη συγκεκριμένη συζήτηση δεν είναι αν ο γιατρός δικαιούται να αγγίξει τον ασθενή, αλλά αν μπορούν τα θρησκευτικά του πιστεύω να παρεμβαίνουν στην άσκηση των καθηκόντων του.
Γνωστά είναι πάντως τα θέματα που θέτεις, καθώς και η κατάντια της "αμυντικής ιατρικής", που είναι υποχρεωμένοι οι γιατροί να ασκούν, φροντίζοντας για την προσωπική τους κάλυψη, γιατί το ίδιο το σύστημα δεν τους έχει αφήσει άλλη επιλογή.

Ο μάρτυρας του Ιεχωβά και η καλόγρια των παραδειγμάτων μου είναι άνθρωποι που εξαιτίας της θρ. πίστης τους θέτουν εμπόδια στην ιατρική πράξη. Το θέμα είναι ότι εντούτοις επιμένουν ναθεραπευτούν με τη δικαιολογία "κάτι άλλο πρέπει να σκεφτείτε, μα δεν υπάρχει άλλη λύση;" "Ε, όχι μανδάμ, πρέπει να σε εξετάσω!"
Όσον αφορά την άλλη άποψη, δε νομίζω ότι κάποιος που κάνει την ειδικότητα της γυναικολογίας έχει ιδεολογικό πρόβλημα εναντίον των εκτρώσεων, το ανάποδο θα έλεγα. Αλλά εδώ που τα λέμε καλό θα είναι να συζητά προηγουμένως με την γυναίκαγια αυτό, γιατί όσο να πεις παιδί είναι όχι λιπαναρρόφηση και τέτοιες αποφάσεις δεν κάνει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία γιατί παραμονεύουν σωματικοί και ψυχικοί κίνδυνοι.
Η προσωπικότητα του ασθενούς πρέπει να γίνεται σεβαστή γιατί έτσι μόνο μεγιστοποιείς τη συνεργασία και τη συμμόρφωσή του προς τις το θεραπευτικό σχήμα.
Μάθε απ΄ τα λάθη των άλλων. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τα κάνεις όλα αυτοπροσώπως ;)