ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο τρόπος Λειτουργίας της Σκέψης μας. - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Ο τρόπος Λειτουργίας της Σκέψης μας. - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

αναζητητης22 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
04/05/2007, 03:51:56
Γεια σου φίλε oros777

Εχεις δίκιο σε ότι αφορά τους ψυχολόγους. Ηταν πολύ γενικός ο χαρακτηρισμός μου και ήθελα να το διορθώσω όταν το ξανασκεφτόμουν αργότερα, αλλά βρισκόμουν μακριά από τον υπολογιστή μου το χρονικό διάστημα που θα μπορούσα να επέμβω στο μήνυμά μου. Γι’ αυτό σπεύδω να το επαναδιατυπώσω άμεσα.

Επικρατεί η άποψη (δεν είναι δικιά μου) ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επιλέγουν την ψυχολογία το κάνουν γιατί και οι ίδιοι έχουν κάποια ψυχολογικά ας πούμε «προβλήματα» ή ανησυχίες και κάποιες ιδιαιτερότητες ή κλίσεις στον χαρακτήρα τους. Επιλέγουν λοιπόν την κατεύθυνση αυτή συνειδητά ή ασυνείδητα για να βοηθήσουν και τον εαυτό τους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι γενικά δεν είναι απροβλημάτιστοι, καταλαβαίνουν τον πόνο και απέχουν πολύ από την νοοτροπία του χαβαλέ (να περνάμε εμείς καλά σε βάρος των άλλων) που κάπως ισοπεδωτικά τους καταλόγισες παραπάνω.

------------------------

Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι η λέξη "αιτιακή" ή "αιτιακά" δεν υπάρχει. Είναι συνώνυμο του "αιτιώδους" και πάντως στο λεξικό του Μπαμπινιώτη αναφέρεται.

quote:
Αν και δεν καταλαβαίνω από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή ότι η μη αποδοχή του γεγονότος ύπαρξης της ψυχής σχετίζεται με τον εγωϊσμό ενώ η αποδοχή με τον αλτρουϊσμό, τελικά ίσως μπορέσουμε να συνεννοηθούμε

Εβγαλα αυτό το συμπέρασμα από ετούτη την παράγραφο :

Αγαπητέ φίλε Dying Incubus φυσικά συμφωνώ με τον προβληματισμό σου και στο ότι σχεδόν ο περισσότερο κόσμος έχει σαν στόχο το βόλεμα και ότι ο εγωισμός τείνει να καθιερωθεί ως ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής. Δεν θέλω καθόλου να σκέφτομαι τις τεράστιες συνέπειες αυτής της τυφλότητας που έχει κυριεύσει όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα επίσης να ξέρεις ότι οι σημερινοί ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι (οι περισσότεροι) δεν δέχονται την ύπαρξη της Ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού. Η σημερινή ψυχολογία ασχολείται μόνο με την προσωπικότητα και η εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία (καθώς επίσης η ψυχιατρική)αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως μία οντότητα χωρίς ψυχή που χάνεται μετά τον θάνατο. Φυσικά αυτό είναι ένα καινούργιο τεράστιο πρόβλημα γιατί συμβουλεύουν τους ανθρώπους πως να την βρουν και να περάσουν καλά σ’ αυτή την ζωή, ... πολλές φορές σε βάρος του καλού των συνανθρώπων τους. Κατά κάποιο τρόπο συνηγορούν στον εγωισμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια.

Αν δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, η διατύπωσή σου υπαινίσσεται τουλάχιστον κάποια ισχυρή συσχέτιση. Αν όχι και αυτό, τότε τι να πω παραιτούμαι!

quote:
Όταν ανέφερα ότι οι σημερινοί ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι δεν δέχονται την ύπαρξη της Ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού, εννοούσα ότι δεν την δέχονται γιατί δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής.
Και δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής γιατί δεν επιθυμούν να ψάξουν (και να εφαρμόσουν) αυτά που προτείνονται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και από τους φιλοσόφους και από τους Θρησκευτικούς ηγέτες.
Οι άνθρωποι αρνούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις οδηγίες και τις παραινέσεις των Σοφών!!!

Εδώ υπάρχουν μερικά προβλήματα. Κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε τι βιώνει προσωπικά ο καθ’ ένας ως ψυχή, προσωπικότητα ή εκείνο που παραμένει αμετάβλητο και συνδέει ολόκληρη τη ζωή του σε έναν ενιαίο σύνολο. Ότι και να πιστεύει ο καθένας όμως είναι προσωπική του υπόθεση και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που λέμε επιστήμη. Είναι διαφορετικό πράγμα η επιστήμη και διαφορετικό πράγμα οι προσωπικές εμπειρίες και τα πιστευω, όπως διαφορετικός είναι ο ρόλος των αντικειμένων και των εργαλείων και διαφορετικός είναι ο ρόλος εκείνων των εκφράσεων της ζωής που της δίνουν νόημα και ουσία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ψυχολόγος που θα προτείνει σε κάποιον να αγοράσει αυτοκίνητο για να βρει νόημα στην ζωή του και να γίνει καλά.

Ένα δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με το κριτήριο της αντικειμενικότητας. Αν δεχθούμε τους σοφούς ή τους θρησκευτικούς ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιους από αυτούς και όχι όλους, γιατί δεν συμφωνούνε ούτε οι σοφοί μεταξύ τους. Ποιους θα επιλέξουμε λοιπόν; Ποιος κατέχει την αλήθεια; Δεν νομίζω ότι θα έχει καλά αποτελέσματα αυτή η πρακτική και άλλωστε η κατοχή της αλήθειας είναι ένα παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολλούς αιώνες έχοντας οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές.

Λοιπόν, αυτό φίλε μου δεν θα ήταν επιστήμη αλλά .. καλύτερα να μην το χαρακτηρίσω. Δεν μπορεί να θεμελιώνεται η επιστήμη σε πίστη, θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να είναι υποκειμενικό. Ωστόσο οι προσωπικές προτιμήσεις σίγουρα επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης του επιστήμονα/ειδικού.

quote:
Μία από τις κύριες χαρακτηριστικές ιδιότητες της προσωπικότητας είναι η ιδιοτέλεια. Δηλαδή όποιος λειτουργεί καθαρά προσωπικά ζει για να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα και να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα.
Σύμφωνα με τον ορισμό των λεξικών: Εγωιστής είναι αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους. Είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος και ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του.
Λίγο πολύ αυτή είναι η στάση των περισσοτέρων ανθρώπων παντού στον κόσμο!!!

Και επανέρχομαι πάλι στην αρχική ένστασή μου. Αν γίνομαι κουραστικός μπορείς να μου το πεις και να αποχωρίσω από το θέμα. Συμφωνώ γενικά με το παραπάνω αλλά με την διαφορά ότι ο εγωϊσμός είναι ιδιότητα που δεν συνδέεται αναγκαστικά με τις πεποιθήσεις περί ανυπαρξίας της ψυχής ως άϋλης οντότητας. Παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους με ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις (και όλο το σχετικό πακέτο με ψυχή, αθανασία, θεό κτλ) και λιγότερο σε άθεους (η πραγματικά αθεϊστική θέση και στάση είναι πολύ τολμηρή και μάλλον λίγο επιπόλαιη, οι περισσότεροι που χαρακτηρίζονται άθεοι κλίνουν περισσότερο προς τον αγνωστικισμό). Άλλωστε το θέμα έχει μελετηθεί από φιλοσόφους, ιστορικούς, στοχαστές και είναι διαδεδομένη η άποψη ότι το ψυχολογικό εγώ, η μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο του ανθρώπου (ΟΧΙ ο εγωϊσμός) ουσιαστικά δημιουργείται και θεμελιώνεται με τον χριστιανισμό (Αυγουστίνος – Εσωτερικός Άνθρωπος / ανήσυχη καρδιά) και τις ενοχές που βιώνονται πλέον ως προσωπικές. Προέκταση δε αυτού είναι το γνωσιοθεωρητικό εγώ που ξεκινά με τον Ντεκάρτ (τον Ρενέ που λέει και ένας φίλος ).

Λες : Σύμφωνα με τον ορισμό των λεξικών: Εγωιστής είναι αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους. Είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος και ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του.

Ποιος ήταν το κέντρο του κόσμου μέχρι που ήρθε ο Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος για να τον βάλει σε μια άκρη του γαλαξία μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν;

Ισως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υλιστική αντίληψη απελευθερώνει τον άνθρωπο από τις ενοχές, τον φόβο της τιμωρίας και την ανάγκη της λύτρωσης. Οπότε αν αυτό εννοείς λέγοντας : "Κατά κάποιο τρόπο συνηγορούν στον εγωισμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια", δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Συνηγορούν, ναι, αλλά για ανθρώπους που είναι ήδη εγωιστές και έχουν κάποια μορφή θρησκευτικής πίστης μέσα από φόβο και ενοχή που τους δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα (γι’ αυτό πάνε στον ψυχολόγο). Ο συνειδητά υλιστής ή μονιστής ή ενιστής δεν είναι ανήθικος, αλλά η ηθική του θεμελιώνεται στη νόηση, στον κοινό λόγο που έχει με τους άλλους (και αυτή η θέση έχει πολλά προβλήματα).

Εν κατακλείδι αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την δική μου πλευρά έτσι ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες παρερμηνείες είναι ότι δεν τεκμηριώνεται άμεση συσχέτιση μεταξύ υλισμού και εγωϊσμού. Ο εγωισμός είναι μια παρεκτροπή θρησκευτικής ποιότητας που διευκολύνεται από τον θρησκευτικό αποχρωματισμό κατά το ότι δεν τον συγκρατεί.

Εύχομαι καλή συνέχεια στο θέμα!

oros777Μέλος
04/05/2007, 13:21:10

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη σε καλημερίζω

Διάβασα με προσοχή όλα αυτά που έγραψες και σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο που έχασες με το προσεγμένο κείμενό σου.

Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενό μου μήνυμα:

quote:
Πάντοτε θεωρώ φίλους τους προβληματισμένους συνανθρώπους μου.

Αρχικά θα ήθελα να ξέρεις ότι δεν θα με βρεις αντίθετο στα περισσότερα απ’ όσα αναφέρεις.

Ατομικά θα πρέπει να ξέρεις επίσης ότι είμαι υπέρ της επιστήμης γιατί άλλωστε τεχνοκράτης είμαι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Παρόλη όμως την καθημερινή αναγκαστική μου ενασχόληση με τεχνικά θέματα το κύριο ενδιαφέρον μου είναι ο εσωτερισμός και όχι μόνον θεωρητικά, αλλά ως τρόπος ζωής πλέον. Γι’ αυτό άλλωστε γράφω εδώ και λίγους μήνες στο esoterica, ένα site με πνευματικό προσανατολισμό.

Αλήθεια δέχεσαι τις αρχές του εσωτερισμού ή όχι;
Δηλαδή δέχεσαι τον ισχυρισμό (όλων αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων που μελετούν εσωτερική φιλοσοφία στην Δύση τα τελευταία χρόνια) ότι υπάρχουν τα λεγόμενα υπερανθρώπινα Βασίλεια της φύσης;

Από την προσεκτική ανάγνωση του γραπτού σου συμπεραίνω ότι έχεις μεγάλη εκτίμηση στην σημερινή επιστήμη και τον τρόπο που προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αν δεν είναι έτσι θα σε παρακαλούσα να με διορθώσεις.
Επίσης στους σημερινούς ψυχολόγους και στις θέσεις τους έναντι της πραγματικότητας.

Ποιας πραγματικότητας όμως της αντικειμενικής ή της υποκειμενικής πραγματικότητας; Ή μήπως εκείνης της άγνωστης πραγματικότητας που ονομάζουμε ΖΩΗ και που διαπερνάει τα πάντα, δηλαδή και τους υποκειμενικούς αλλά και τους αντικειμενικούς κόσμους;
Ανέφερα τους αντικειμενικούς κόσμους γιατί αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με τον εσωτερισμό δέχονται ότι και τα συναισθήματά μας και ο κοινός λεγόμενος νους θεωρούνται μέρος της αντικειμενικότητας. Αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με τον εσωτερισμό γνωρίζουν ότι ολόκληρη η τρισυπόστατη προσωπικότητα (δηλαδή το φυσικό - αιθερικό σώμα, τα συναισθήματα και οι συνηθισμένες σκέψεις μας) είναι μέρος της αντικειμενικότητας.
Θα παρατήρησες στην παραπάνω πρόταση ότι χρησιμοποίησα την λέξη «γνωρίζουν». Το τι θεωρείται αντικειμενικό και τι υποκειμενικό προσεγγίζεται με αρκετά διαφορετικό τρόπο από τους υλιστές και από τους έχοντες εσωτερική - μεταφυσική μόρφωση.
Από πάρα πολλούς θεωρείται ότι ο εσωτερισμός είναι επιστήμη.
Μία επιστήμη όμως που ερευνά τον κόσμο, τους κόσμους, τους αόρατους υποκειμενικούς κόσμους των ενεργειών και δυνάμεων (δηλαδή τις εσωτερικές διαστάσεις των ενεργειών και δυνάμεων) με τα δικά της υποκειμενικά εργαλεία και τα δικά της κριτήρια. Όλοι οι σοβαροί εσωτεριστές δέχονται (γιατί το γνωρίζουν υποκειμενικά) ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια οντότητες εκτός του φυσικού ορατού κόσμου εκ των οποίων πολλά εκατομμύρια από αυτές τις οντότητες είναι υπερανθρώπινες.

Φυσικά οι παραπάνω θέσεις της σοβαρής μεταφυσικής κοινότητας (θα μου επιτρέψεις να την αποκαλέσουμε έτσι) τις περισσότερες φορές προκαλεί τον γέλωτα και την θυμηδία ενός μεγάλου μέρους της σημερινής δογματικής επιστημονικής κοινότητας, γιατί απλά δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς της με τα σημερινά επιστημονικά αντικειμενικά κριτήρια. Και φυσικά έχουν δίκαιο οι περισσότεροι από τους σημερινούς υλιστές επιστήμονες προς το παρόν, … μόνον που δεν γνωρίζουν τι ανακαλύψεις θα κάνουν εκείνα τα ανοικτόμυαλα μέλη της σημερινής επιστημονικής κοινότητας τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. …

Η επιστήμη φυσικά εξελίσσεται και απ’ ότι λέγεται από διάφορα δημοσιευμένα εσωτερικά κείμενα αναμένεται σε πολύ σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μαζί με διάφορες νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που θα γίνουν να επιβεβαιωθεί αντικειμενικά και το γεγονός ύπαρξης της ψυχής, από Γάλλους επιστήμονες.
Αν συμβεί αυτό καταλαβαίνει κανείς εύκολα το τι αλλαγές θα γίνουν στην σκέψη πάρα πολλών εκατομμυρίων της σημερινής ανθρωπότητας που έχουν υλιστικό προσανατολισμό.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι οι θέσεις της σοβαρής εσωτερικής κοινότητας δεν είναι εναντίον της ύλης, για τον απλούστατο λόγο, γιατί και η ύλη έχει θεία προέλευση. Η ενασχόληση όμως με την υλική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο αποκλειστικά και μόνο ως σάρκες και κόκαλα και τίποτε άλλο οπωσδήποτε έρχεται σε αντίθεση με αυτούς που έχουν πνευματικό προσανατολισμό.
Όσοι από τους υλιστές δεν δέχονται τίποτε άλλο εκτός από την ύπαρξη της αντικειμενικής ύλης που κατανοούμε μέσα από τις πέντε φυσικές μας αισθήσεις και δεν δέχονται ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να ζει μετά θάνατον, οπωσδήποτε έρχονται σε αντίθεση με όλους αυτούς που υποστηρίζουν την συνέχεια της ζωής μετά θάνατον (ανεξάρτητα αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμη με αυστηρά αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια).

Σε ερώτησα στο προηγούμενό μου μήνυμα αν γνωρίζεις κάποιον που έχει ασχοληθεί με την εσωτερική ψυχολογία.
Πιθανότατα γνωρίζεις ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει το «The Seven Ray Institute and University of the Seven Rays».

http://www.sevenray.net/

Αυτό το Πανεπιστήμιο των Επτά Ακτίνων βρίσκεται στην γραμμή της εσωτερικής ψυχολογίας (θεμελιώνει τις αρχές της) με αφετηρία το θέμα των ιδιοτήτων σε επιστημονική βάση έτσι όπως δόθηκε από τα βιβλία εσωτερικής φιλοσοφίας της Alice Bailey.
Αναμένεται μάλιστα από πολλούς προοδευτικούς σύγχρονους ψυχολόγους ότι οι επτά ακτίνες θα αποτελέσουν την βάση της νέας ψυχολογίας που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. …

Σ’ αυτή την νέα ψυχολογία λοιπόν ο εγωισμός, η αλαζονεία και η ιδιοτέλεια θεωρούνται αρνητικές ιδιότητες έναντι των θετικών ιδιοτήτων του αλτρουϊσμού, της ταπεινότητας και της ανιδιοτέλειας.

Πιθανότατα μάλιστα δεν θα έχεις ακούσει για την έβδομη ακτίνα της τελετουργίας τάξης και οργάνωσης.
Είναι η ακτίνα η οποία (όπως λέγεται) αυξάνει την επίδρασή της χρόνο με τον χρόνο και διαμορφώνει με τις ιδιότητες και τις ιδέες της τον ερχόμενο νέο πολιτισμό και την νέα τάξη πραγμάτων.
Το αν αυτή η νέα τάξη πραγμάτων βρίσκεται στην κατεύθυνση των ορθών ανθρώπινων σχέσεων και του μερισμού του παγκόσμιου πλούτου σε όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο ή όχι, εξαρτάται άμεσα από την στάση την δική μας.
Τα εξήμισυ δισεκατομμύρια των ανθρώπων που φιλοξενεί η σημερινή Γη είναι ήδη αρκετά για να μην αστειευόμαστε με τους λιγοστούς πόρους του πλανήτη και να μην εξακολουθούμε να τον καταστρέφουμε (για πολλούς λόγω της αλόγιστου εγωισμού, της αλαζονείας και της ιδιοτέλειας).
Στα παραπάνω φυσικά συμφωνούν και οι περισσότεροι υλιστές (συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ψυχολόγων) που αγαπούν τον πλανήτη και μ’ αυτή την προσέγγιση δέχονται ότι ο εγωισμός, η αλαζονεία και η ιδιοτέλεια, είναι αρνητικές ιδιότητες.

Με την έλευση αυτής της νέας έβδομης ακτίνας (της τελετουργίας, τάξης, οργάνωσης που τις τελευταίες δεκαετίες έκανε την εμφάνισή της) αναμένεται ότι οι θέσεις και οι ιδέες των υλιστών και των ιδεαλιστών - ιδεολόγων (πνευματικά προσανατολισμένων) θα γεφυρωθούν, για το καλό όλων μας.

Το θέμα της εισήγησης αναφέρεται «στον Τρόπο Λειτουργίας της Σκέψης μας».
Όπως είναι γνωστό παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της επιστημονικής υλιστικής κοινότητας πολύ λίγα έχουν γίνει στο τι είναι η ΣΚΕΨΗ με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Ελπίζω μάλιστα ότι διάβασες το βιβλίο «Τι στο μπιιιπ ξέρουμε;». (Που είναι γραμμένο από επιφανείς επιστήμονες).

Δεν θα ήθελα να σε κουράσω άλλο για σήμερα.

Σε χαιρετώ ευχόμενος να έχεις μία καλή μέρα.

Γνώθι σαυτόν