ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Γεννά η φιλοσοφία επιθετικότητα; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Γεννά η φιλοσοφία επιθετικότητα; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Κλαρίς31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
KrisnnaΜέλος
04/12/2004, 09:58:43
quote:
Δεν είναι κακή η επιθετικότητα.
Δεν είναι κακό το "εγώ"
Η Φιλοσοφία στηρίζεται στο ΕΓΩ και στην επιθετικότητα.
Στους μόνους τροχούς που μπορούν να κινήσουν την άμαξα της εξέλιξης.

Το "ΕΓΩ" και η Επιθετικότητα δημιουργούνται απο την παντελή έλλειψη Φιλοσοφίας και απο την αδιαφορία για την Φιλοσοφία!
Η Φιλοσοφία βελτιώνει τον Ανθρώπινο χαρακτήρα ... μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το Αληθινό νόημα της ζωής μας. Όταν η άμαξα της εξέλιξης κινηθεί με Εγωιστικά κριτήρια και με έλλειψη Φιλοσοφίας η εξέλιξη αντί να πραγματοποιήσει τον σκοπό της μπορεί τελικά να καταλήξει στην μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ

04/12/2004, 12:33:53
Εμείς γεννάμε και τη φιλοσοφία και την επιθετικότητα.
Το παιδί της επιθετικότητας μας μοιάζει περισσότερο.
Το παιδί της φιλοσοφίας κουβαλάει το βάρος των προσδοκιών μας,
δε μας μοιάζει· φθονούμε τον εαυτό μας γι αυτό κι αναρωτιόμαστε αν είναι δικό μας...

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
lamogioΜέλος
04/12/2004, 14:41:22
Πολύ το παιδεύουμε.
Η επιθετικότητα είναι μέσα μου(σου-της-των), είναι (και) ανθρώπινο στοιχείο.
Χωρίς αυτή δε θα επιβίωνε κανείς σε καιρούς χαλεπώτερους και, υπό συνθήκες, δεν επιβιώνει και σήμερα.
Η φιλοσοφία επίσης, από μια υπεραισιόδοξη ματιά, είναι ανθρώπινο στοιχείο, ίσως ανάγκη, ενίοτε λύση.
Συνεπά, κανένα δε γεννά το άλλο. Απλά συνυπάρχουν.
Lan Dong Xsien RenΝέο Μέλος
06/12/2004, 09:51:07
Αγαπητή μου Galadhriel,

Μου ζήτησες να σου επιτρέψω τον αντίλογο.
Σου ζητώ να μου επιτρέψεις να επιθυμώ μόνον αυτόν.

Κατά την αρχαιοελληνική άλλωστε έκβαση των φιλοσοφικών συζητήσεων, ο μοναδικός όρος μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήτο να μιλά κάποιος μόνο όταν έχει αντίλογο* (διαφωνία, ή συμπληρωματικό λόγο). Καμία διαλεκτική άλλωστε δεν εξιστορήθηκε αργότερα, όταν κατά τη διαδικασία της δεν υπήρχαν διαφωνούντες γλώσσες.

Καταρχάς να αντιμετωπίσω το λάθος μου: είπες, «η φιλοσοφία γεννά γενικότερα» και θεώρησα ότι κατά αυτήν την περίπτωση δύναται και «να γεννά οτιδήποτε». Προφανώς το γενικότερα δεν πήγαινε ως προσδιορισμός του αντικειμένου, όσο του υποκειμένου της πρότασης. Όμως στο χειρισμό των συνειρμών που με οδήγησαν στο λάθος, δεν θα ήθελα να χρεώσεις συναίσθημα, κακή βούληση, ή προαίρεση. (Εξάλλου το αποτέλεσμα της διαφωνίας μας σε αυτό το σημείο δικαιώνει τη βασική αρχή* της φιλοσοφίας, και αδιαφορεί για εμάς τους ιδίους. Γιατί τελικά, και αυτό ως κέρδος και μόνο το ενστερνίζομαι από τη συζήτηση, καταλήγουμε έτσι ή αλλιώς στο ορθόν: «Η Φιλοσοφία ΔΕΝ γεννά οτιδήποτε, παρά μονάχα όσα της αρκούν και της πρέπουν.»

Πριν αναπτύξω λίγο περισσότερο την άποψη, όπως εκφράστηκε στο προηγούμενο άρθρο μου, θα σταθώ σε δύο φράσεις σου, προσπαθώντας αυτή τη φορά εγώ με τη σειρά μου να σε «διορθώσω» καλόπιστα. Είπες: «αλίμονο να μην μπορεί λοιπόν η φιλοσοφία να προσεγγίσει και έννοιες όπως η επιθετικότητα». Και κανείς δε θα μπορούσε στιγμή να διαφωνήσει μαζί σου. Άρα, δεν κατανοώ τη σχετική σου επισήμανση, αφού η Φιλοσοφία, ούσα τέτοια, προσεγγίζει όλες τις έννοιες (αν όχι αυτή τότε ποια; Ποια άλλη τέχνη;). Είναι διαφορετικό αυτό όμως, από το άλλο. Το άλλο είναι, εάν γεννά επιθετικότητα. Και προσοχή εδώ, για να αποφύγουμε τις εκ νέου παρεξηγήσεις: Εάν γεννά επιθετικότητα στο Φιλόσοφο.

Η δεύτερη φράση σου, που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μιαν άλλη συζήτηση (γι’ αυτό και δε θα επεκταθώ εδώ, κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε προσβλητικό για το θέμα που ωραίως αναπτύσσουμε) είναι η ακόλουθη: «και μην ξεχνάμε ότι κατά Αριστοφάνη το εποπτικό όργανο της φιλοσοφίας είναι το Κενό...». Όντας μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού λόγου, εξάρω την πολυτέλεια των τότε Ελλήνων να έχουν ανάμεσά τους έναν Αριστοφάνη. Ελέγχω όμως την παρουσία των λόγων του την παρούσα ώρα, όπως –με το ρίσκο να θεωρηθώ αλαζόνας- ελέγχω ενίοτε και το φιλοσοφικό λόγο του. Ας το συζητήσουμε άλλη ώρα και σε άλλο θέμα συζήτησης.

Γιατί νομίζω πως ήρθε η ώρα να εκφράσω μία έλλογη σκέψη με τιμιότητα, στην προσπάθεια να αναπτύξω την πρωταρχική μου άποψη.

Την οποιαδήποτε Τέχνη μπορείς να τη δεις, και άρα να τη χαρακτηρίσεις (να της επιδώσεις χαρακτηριστικά δηλαδή, όπως πχ, το εάν δύναται να γεννά επιθετικότητα, ή άλλο) μόνο όταν την εκφράζει κάποιος που την κατέχει καλώς. Θέλω να πω πως, την Τέχνη της σπαθασκίας για παράδειγμα, δε θα την αναγνωρίσεις στο σπαθί του αρχάριου μαθητή που μπορεί να σκορπίσει ακόμα και κατά λάθος θάνατο, αλλά στο σπαθί του άριστου σπαθιστή, που η αρμονία της κίνησης θα τον ποιήσει μάγο χορευτή στα ορθά σου μάτια. Το ίδιο συμβαίνει με την τέχνη της γλυπτικής και της ποίησης (φανταστείτε να βγάζαμε συμπεράσματα για την ποίηση διαβάζοντας τα στιχάκια πίσω από τα ημερολόγια του τοίχου, αντί αυτών του Ομήρου ή του Ησιόδου…)

Με την ίδια συλλογιστική, εάν θέλουμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της Φιλοσοφίας, θα πρέπει θεάσουμε με ορθά μάτια το Φιλόσοφο που κατέχει την τέχνη της Φιλοσοφίας καλώς. Δόξα το θεό, έχουμε ως Έλληνες πολλούς τέτοιους. Και φίλτατη συνομιλήτρια, τι λες αλήθεια κοιτώντας τον Πυθαγόρα ή τον Εμπεδοκλή στα μάτια, τον Πλάτωνα ή το Σωκράτη, τον Αναξαγόρα ή τον Θαλή, τον Ηράκλειτο ή τον Παρμενίδη, τον Ορφέα ή τον Αριστοτέλη, ακόμα - ακόμα και τους κυνικούς… Τι λες κοιτώντας ευρύτερα τον Λάου Τζι, ακόμα - ακόμα και τον κακό μαθητή του τον Κομφούκιο, τους Βούδες ή τον Ιησού, τον Πλωτίνο ή τον Ερμή;

(Σημείωσε, απλώς, ότι η επιτηδευμένη επιθετικότητα δεν είναι παρά εργαλείο φιλοσοφικό για την ωφέλεια της μάθησης και δεν βιώνετε συναισθηματικά…)

Επιμένω λοιπόν, χωρίς την παραμικρή ανάγκη να πείσω τον οιοδήποτε, παρά μονάχα στην προσπάθειά μου να τηρήσω το χρέος μου απέναντι στους κατοικούντες των Ηλυσίων,

η Φιλοσοφία γεννά ήρεμη ψυχή, αρετή και μείωση εντροπίας.
Γεννά απαξίωση φόβων, αδιαφορία θανάτου.
Υποδεικνύει τη μέθοδο κλοπής του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Αρσενικά,

Lan Dong Xsien Ren, ή αλλιώς,
Ένας Μπλε Χειμώνας γιομάτος Διάφανα Κρίνα.

ΥΓ1. Ορίζεις και τη Φιλοσοφία στο κείμενο που ευτυχώς μας παρέθεσες, λανθασμένα κατά το ελάχιστο κατ’ εμέ. Αλλά ούτε στη διαδικασία ερμηνείας των λέξεων θέλω να μπλέξουμε, παρότι εάν αυτό συνέβαινε, μόνο νεοελληνικά λεξικά δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν.

Έρρωσο και Πάντα.

Silence Chi Immortality

06/12/2004, 12:10:13
Aγαπητέ Lan Dong Xsien Ren,

quote:
Μου ζήτησες να σου επιτρέψω τον αντίλογο.
Σου ζητώ να μου επιτρέψεις να επιθυμώ μόνον αυτόν.

Κατά την αρχαιοελληνική άλλωστε έκβαση των φιλοσοφικών συζητήσεων, ο μοναδικός όρος μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήτο να μιλά κάποιος μόνο όταν έχει αντίλογο* (διαφωνία, ή συμπληρωματικό λόγο). Καμία διαλεκτική άλλωστε δεν εξιστορήθηκε αργότερα, όταν κατά τη διαδικασία της δεν υπήρχαν διαφωνούντες γλώσσες.

συμφωνούμε σ'αυτό , πάμε παραπέρα...

quote:
Καταρχάς να αντιμετωπίσω το λάθος μου: είπες, «η φιλοσοφία γεννά γενικότερα» και θεώρησα ότι κατά αυτήν την περίπτωση δύναται και «να γεννά οτιδήποτε». Προφανώς το γενικότερα δεν πήγαινε ως προσδιορισμός του αντικειμένου, όσο του υποκειμένου της πρότασης. Όμως στο χειρισμό των συνειρμών που με οδήγησαν στο λάθος, δεν θα ήθελα να χρεώσεις συναίσθημα, κακή βούληση, ή προαίρεση. (Εξάλλου το αποτέλεσμα της διαφωνίας μας σε αυτό το σημείο δικαιώνει τη βασική αρχή* της φιλοσοφίας, και αδιαφορεί για εμάς τους ιδίους. Γιατί τελικά, και αυτό ως κέρδος και μόνο το ενστερνίζομαι από τη συζήτηση, καταλήγουμε έτσι ή αλλιώς στο ορθόν: «Η Φιλοσοφία ΔΕΝ γεννά οτιδήποτε, παρά μονάχα όσα της αρκούν και της πρέπουν.»

και εδώ συμφωνούμε και δεν χρεώνω τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα να χρεωθεί, ομοίως πάμε παραπέρα...

quote:
Πριν αναπτύξω λίγο περισσότερο την άποψη, όπως εκφράστηκε στο προηγούμενο άρθρο μου, θα σταθώ σε δύο φράσεις σου, προσπαθώντας αυτή τη φορά εγώ με τη σειρά μου να σε «διορθώσω» καλόπιστα. Είπες: «αλίμονο να μην μπορεί λοιπόν η φιλοσοφία να προσεγγίσει και έννοιες όπως η επιθετικότητα». Και κανείς δε θα μπορούσε στιγμή να διαφωνήσει μαζί σου. Άρα, δεν κατανοώ τη σχετική σου επισήμανση, αφού η Φιλοσοφία, ούσα τέτοια, προσεγγίζει όλες τις έννοιες (αν όχι αυτή τότε ποια; Ποια άλλη τέχνη;). Είναι διαφορετικό αυτό όμως, από το άλλο. Το άλλο είναι, εάν γεννά επιθετικότητα. Και προσοχή εδώ, για να αποφύγουμε τις εκ νέου παρεξηγήσεις: Εάν γεννά επιθετικότητα στο Φιλόσοφο.

στο πρώτο σκέλος λοιπόν συμφωνούμε, η επισήμανση δεν ήταν μόνο για σένα αλλά για όλους όσους συμμετέχουν (αφού βρισκόμαστε σε ένα δημόσιο χώρο συζήτησης) με αφορμή απλώς αυτό που λέγαμε...
όσο για το δεύτερο σκέλος, το αν δηλαδή γεννά επιθετικότητα στο Φιλόσοφο το διευκρίνησε υπέρ επαρκώς για μένα ο φίλτατος ramoglou και γι'αυτό δεν το ανέλυσα περισσότερο...

quote:
Η δεύτερη φράση σου, που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μιαν άλλη συζήτηση (γι’ αυτό και δε θα επεκταθώ εδώ, κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε προσβλητικό για το θέμα που ωραίως αναπτύσσουμε) είναι η ακόλουθη: «και μην ξεχνάμε ότι κατά Αριστοφάνη το εποπτικό όργανο της φιλοσοφίας είναι το Κενό...». Όντας μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού λόγου, εξάρω την πολυτέλεια των τότε Ελλήνων να έχουν ανάμεσά τους έναν Αριστοφάνη. Ελέγχω όμως την παρουσία των λόγων του την παρούσα ώρα, όπως –με το ρίσκο να θεωρηθώ αλαζόνας- ελέγχω ενίοτε και το φιλοσοφικό λόγο του. Ας το συζητήσουμε άλλη ώρα και σε άλλο θέμα συζήτησης.

ευχαρίστως να διευκολύνω την αναζήτηση σου.... "Νεφέλες".
φυσικά η χρήση της φράσης είναι σε ελεύθερη μετάφραση, απόδοση , ερμηνεία και χρήση δικιά μου...

quote:
Την οποιαδήποτε Τέχνη μπορείς να τη δεις, και άρα να τη χαρακτηρίσεις (να της επιδώσεις χαρακτηριστικά δηλαδή, όπως πχ, το εάν δύναται να γεννά επιθετικότητα, ή άλλο) μόνο όταν την εκφράζει κάποιος που την κατέχει καλώς. Θέλω να πω πως, την Τέχνη της σπαθασκίας για παράδειγμα, δε θα την αναγνωρίσεις στο σπαθί του αρχάριου μαθητή που μπορεί να σκορπίσει ακόμα και κατά λάθος θάνατο, αλλά στο σπαθί του άριστου σπαθιστή, που η αρμονία της κίνησης θα τον ποιήσει μάγο χορευτή στα ορθά σου μάτια. Το ίδιο συμβαίνει με την τέχνη της γλυπτικής και της ποίησης (φανταστείτε να βγάζαμε συμπεράσματα για την ποίηση διαβάζοντας τα στιχάκια πίσω από τα ημερολόγια του τοίχου, αντί αυτών του Ομήρου ή του Ησιόδου…)

εδώ θα διαφωνήσω με την καλώς εννοούμενη επιθετικότητα που συμφωνήσαμε.... την Τέχνη θα την αναγνωρίσεις κατά την γνώμη μου σε όποιον αφοσιώνεται σ'αυτήν ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτός που την ασκεί... αλλίμονο αν περιμέναμε να ασκηθεί η Τέχνη της Φιλοσοφίας μόνο από τους επιδέξιους σ'αυτήν... δεν θα έμπαινε κανείς σ'αυτό το μονοπάτι, θα είχαμε τον κίνδυνο να ορίζουμε τους επιδέξιους με κριτήρια αμφισβητίσιμα και δυστυχώς μετά θάνατον οπότε και θα μας ήταν άχρηστοι....

quote:
Με την ίδια συλλογιστική, εάν θέλουμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της Φιλοσοφίας, θα πρέπει θεάσουμε με ορθά μάτια το Φιλόσοφο που κατέχει την τέχνη της Φιλοσοφίας καλώς. Δόξα το θεό, έχουμε ως Έλληνες πολλούς τέτοιους. Και φίλτατη συνομιλήτρια, τι λες αλήθεια κοιτώντας τον Πυθαγόρα ή τον Εμπεδοκλή στα μάτια, τον Πλάτωνα ή το Σωκράτη, τον Αναξαγόρα ή τον Θαλή, τον Ηράκλειτο ή τον Παρμενίδη, τον Ορφέα ή τον Αριστοτέλη, ακόμα - ακόμα και τους κυνικούς… Τι λες κοιτώντας ευρύτερα τον Λάου Τζι, ακόμα - ακόμα και τον κακό μαθητή του τον Κομφούκιο, τους Βούδες ή τον Ιησού, τον Πλωτίνο ή τον Ερμή;

εδώ δεν την κατάλαβα την ερώτηση... τι πάει να πει τι λέω γι'αυτούς?
καλά κάνουν και είναι αυτοί που είναι και είπαν ό,τι έχουν πει... και καλό είναι πριν διαμορφώσουμε μία άποψη να έχουμε διαβάσει τις δικές τους ακόμη και αν τις απορρίψουμε μετά....

quote:
η Φιλοσοφία γεννά ήρεμη ψυχή, αρετή και μείωση εντροπίας.
Γεννά απαξίωση φόβων, αδιαφορία θανάτου.
Υποδεικνύει τη μέθοδο κλοπής του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

δεν χρειάζεται να επιμένεις σ'αυτό... συμφωνούμε...
αυτό είναι και η τελική κατάληξη και κατά τα δικά μου λεγόμενα και κατά ramoglou, απλά δεν καταλήγει εκεί με λογικό άλμα.... περνάει μέσα ακόμα και από την επιθετικότητα... είτε ως προσέγγιση έννοιας είτε ως επιθετικότητα στον φιλόσοφο...

Θηλυκά,Galadriel

Y.Γ. ναι, καλύτερα να μην μπλέξουμε τώρα με τις λεπτές αποχρώσεις στους ορισμούς γιατί θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάσουμε το δάσος...

WARNING !
I have an attitude and I know how to use it!

Lan Dong Xsien RenΝέο Μέλος
06/12/2004, 13:54:11
Μάλιστααααα.

Και να σκεφτείς ότι μου υπενθύμιζες συνεχώς το χαρακτήρα της σκέψης σου Galadhriel.
«Θηλυκά», γράφεις και υπογράφεις.
Και είσαι έντιμη και ως προς αυτό.

Να διευκρινίσω δύο σημεία μόνο, πριν εξαφανιστώ πάραυτα, ζητώντας μια αρσενική συγνώμη για όλα:

1) όταν σε ρωτούσα «τι λες γι αυτούς τους Φιλοσόφους», απλώς ρωτούσα εάν χαρακτηρίζονται από την ιστορία ως «επιθετικοί άνθρωποι». Και το έκανα αυτό, μην τυχόν και διευκολυνόμασταν σε μετέπειτα συμπεράσματα, ένεκα της αλάνθαστης ιστορικής παρατήρησης. Προφανώς δεν διευκολυνθήκαμε.
2) εάν βρήκες πουθενά στο λόγο μου ειρωνικό χαρακτήρα απολογούμαι εκ θεμελίων. Μιλούσα –ή καλύτερα έγραφα- πάντα με γλυκύτητα, στην προσπάθεια να οδηγηθούμε αμφότεροι σε ασφαλές γνωστικό σημείο (και χωρίς συναίσθημα).

Τέλος, σχετικά με τον Αριστοφάνη, από ποιο μέρος των λόγων μου κατάλαβες ότι αναζητούσα κάτι; (Απλώς σου κατέθετα την άποψή μου για το Φιλοσοφικό Λόγο του. Το λέω, γιατί στην προσπάθειά σου να με διευκολύνεις, κατανάλωσες άσκοπη ενέργεια).

Ελπίζω να μην υπήρξα μόνο μικρός, για τη Σοφία που όλοι συζητώντας από εδώ διεκδικήσαμε.
Και αίφνης γίνομαι... αέρας... Σκέτος.

Lan Dong Xsien Ren

Αντί υστερόγραφου (απάντηση σε αυτό που είπες για την αναγνώριση της Τέχνης στα χέρια ημιμαθών. Κατ' εμέ, το μεγαλύτερο φιλοσοφικό σου ατόπημα):

"Μία στάλα παραπάνω… μία στάλα μόλις, στη σιγαλέα ευθύνη των λυπητερών μας πράξεων, αγαπημένη Galadrhriel.

Γιατί το τίμημα του θανάτου δεν το ισορροπεί η αμοιβή της ζωής. Όχι στις ημέρες μας. Και γιατί την αθανασία του ο άνθρωπος θα πρέπει να την ξεπληρώσει με το ήπαρ του Προμηθέως και τους άθλους του Ηρακλή. Με τις περιπέτειες του Οδυσσέως και την εν Αργώ περιπλάνηση του Ιάσονα. Ή με το ταξίδι του Φρόντο Μπάγκινγκς στη Μόρντορ.

Βλέπεις, οι ημέρες λιγοστεύουν και οι θάνατοι κωφεύουν. Οι Θεοφόροι Πατέρες λιγόστεψαν τις ευκαιρίες με την απουσία τους, και η ξέχειλη από δόξα και αίμα συμμαχία που τα παιδιά εν τη γενέσει και εξαιτίας τους είχαν, ένεκα της Φιλοσοφίας και μόνο, εξέπνευσε στην απαξίωση των πρώτων κλαυθμών τους.

Ο χρόνος τελειώνει.
Η σάρκα φθείρεται.

Το κύτταρο δεν ξαποσταίνει και δεν αναπλάθεται.
Η νύχτα απλώνει το μεταξωτό της ένδυμα στο χωράφι των συγκινήσεων.

(Οπότε και η διάρκεια της ζωής επαφίεται πλέον στην άγνοια του κινδύνου.
Στη μία στάλα αέρα παραπάνω, που όσο ζεις, ελπίζεις πάντα από ψηλά να σου δίνεται).

_____________________________________________________________________________________

Δεν είναι θανατικό αυτό το γραπτό. Ούτε τόσο παράλογα άσχετο με τη συνομιλία που μόλις είχαμε. Οξύμωρο σχήμα είναι. Φθόνος απαλλαγής από τη θνησιγένεια.
Γιατί τον τρόπο στο δίνει η χαρά και την αγάπη η παιδοσύνη.
Για να ζεις διεκδικώντας αθάνατο βίο.
Για να πεθαίνεις διεκδικώντας καινούργιο, άληκτο αίμα.

Για να ζεις τη Φιλοσοφία και να μην φιλοσοφείς τη ζωή.

Silence Chi Immortality

06/12/2004, 14:44:09
Δεν θα ήθελα να αντιπαρατεθώ στα γραφόμενα των δύο παραπάνω συνομιλητών αλλά θα ήθελα να μιλήσουμε για τη «θνητότητα» ( όχι θνησιμότητα ).

Τι ακριβώς πεθαίνει ;
Η ύλη ; Η ψυχή ; Το πνεύμα ;

Ποια είναι η πραγματική ζωή η υλική ή η ψυχική ;

Το βίωμα που καταγράφεται ;

Υπάρχει μετενσάρκωση και αν ναι τότε γιατί μιλάμε για «θάνατο» ;

Απλά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Η Ακακία μοι είναι γνωστή

KrisnnaΜέλος
06/12/2004, 15:38:31
quote:
Τι ακριβώς πεθαίνει ;

Τίποτα δέν πεθαίνει!
Η Ύλη μεταλλάσεται ενώ η Ψυχή και το Πνεύμα εξακολουθούν να υπάρχουν!
quote:
Ποια είναι η πραγματική ζωή η υλική ή η ψυχική ;

Εχουμε την Ψευδαίσθηση οτι Είναι η Υλική, αλλά απο την στιγμή που η Υλική ζωή είναι εκ'γεννετής καταδικασμένη υποκύπτουσα στην ΦΘΟΡΑ πιθανότερα Αληθινή είναι η Ψυχική!

quote:
Το βίωμα που καταγράφεται ;

Στο ΥποΣυνείδητο της Ψυχής!

quote:
Υπάρχει μετενσάρκωση και αν ναι τότε γιατί μιλάμε για «θάνατο» ;

Πιθανότερα υπάρχει αλλά ο Θάνατος έστω και σάν ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ φαίνεται ως Θάνατος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ

06/12/2004, 17:10:56
Kαλησπέρα...

καταρχήν θεωρώ όλο το προηγούμενο μήνυμα του αγαπητού Lan Dong Xsien Ren παρένθεση, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να δούμε εδώ φαινόμενα άλλων τόπικ και με την άδεια της δημιουργού του παρόντος θέματος θα ήθελα να απαντήσω στον αγαπητό ramoglou...

Φίλτατε ramoglou χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους βρήκες την ευκαιρία να αναπτύξουμε εδώ ένα θέμα που ξέρω ότι καιρό τώρα θέλεις να συζητηθεί και ελπίζω να βρούμε όλοι κάποιες νέες απόψεις γύρω απ' αυτό...

θα μου επιτρέψεις όμως να καταθέτω τις απόψεις σε μία ερώτηση την φορά για να μην κουράζουμε με τεράστια ποστ...

quote:
Τι ακριβώς πεθαίνει ;

για τα δικά μου μάτια στην ουσία δεν πεθαίνει τίποτα από τα τρία.... χρησιμοποιούμε την λέξη "θανατος" μόνο για να ορισουμε την αλλαγή από μία κατάσταση συνείδησης σε κάποια άλλη....

κάθε ένα από τα σώματα - φορείς του ανθρώπου, επιστρέφει την ύλη του στο πεδίο στο οποίο ανήκει ....

μπορεί να είναι ένα είδος αποσύνθεσης αλλά όχι θάνατος με την έννοια της εξαφάνισης της ύπαρξης...

η συνέχεια επί της οθόνης...και εφόσον το επιτρέψει και η δημιουργός του θέματος...

Θηλυκά, Galadriel

WARNING !

06/12/2004, 19:30:20
Περιμένοντας και εγώ τη σύμφωνη γνώμη της Ιδρυτού του Topic απλά θα σχολιάσω πως με βρίσκει σύμφωνο το κείμενο του Krisnna.

Στο Post της αγαπητής Galadriel θα ήθελα να πω πως η ύλη λόγο της φθοράς λέγετε ότι «πεθαίνει», απλά την μεταβολή που γίνεται με αυτή τη φθορά δεν μπορούμε να δούμε ή να συνειδητοποιήσουμε και έτσι σε μία από αυτές τις φάσης της μεταβολής επέρχεται ο «θάνατος».

Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει «βία», διότι διαμέσου αυτής δυνάμεθα να μορφοποιηθούμε.

Έτσι η κίνηση μεταξύ των πεδίων και η απεικόνιση των μορφών μαζί με την εκδήλωση τους δεν είναι πάντα ορατή και αντιληπτή από τους ανθρώπινους οφθαλμούς και την λογική.

Εις αναμονήν λοιπόν …..

Η Ακακία μοι είναι γνωστή

06/12/2004, 22:22:48
εν αναμονή της εγκρίσεως ένα μόνο μικρό ερώτημα αγαπητέ ramoglou

quote:
Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει «βία», διότι διαμέσου αυτής δυνάμεθα να μορφοποιηθούμε.

define "βια".... για να καταλαβαίνουν όλοι...

Θηλυκά,Galadriel

Y.Γ. μεγάλε ramoglou....! μόνο πότε θα "πεθάνουμε" όλοι δεν ξέρεις !

WARNING !