ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπάρχει ελευθερία βούλησης; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Υπάρχει ελευθερία βούλησης; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

gianipseftis30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
30/04/2011, 23:33:03
Φίλε Πλάτωνα , παίζεις σκάκι ;

Μην μου απαντήσεις . Απαντάω εγώ :

Παίζεις . Και μάλιστα , παίζεις καλό σκάκι !

Μου έκανες μια κίνηση forcé ( σε ελεύθερη σκακιστική μετάφραση : “εξαναγκαστική” ) !

Με ρωτάς :

quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ :

Τώρα κηφεα περνώ σε κάτι που θέλω να το σκεφθεις όπως ο πλατων, μα πριν μπεις σε κατάσταση, που δεν σε απασχολεί ποια τίποτα.
Γιατί ο άνθρωπος έχει πάθη? γιατί επικεντρώνεται σε κάτι, και αυτο το κάτι, γίνεται ο πειρηνας, όπου όλα τα αλλα γυρίζουν γύρω του. Θα σου θέσω λίγα παραδείγματα. Σεχ, Χρήμα, θρησκεία, ΤV, μουσική, πιοτο, τσιγγαρο, ποδόσφαιρο.
Σταματώ εδω, γιατί με ενδιαφέρει να καταλάβουμε κάτι μαζι. Αν θέλεις βάλε στο σκεπτικό και την ίδια τη γνώση, δεν εξέταζω το σωστο και μη, μα το γιατί το μυαλο μας ασχολείται, γιατι παθιαζεται με κάτι.

Με τα προηγούμενα τρία – τέσσερα μηνύματά μου , προετοίμαζα το έδαφος για να απαντήσω σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημά σου , στο τέλος .

Αλλά με πρόλαβες .

Με εξαναγκάζεις τώρα να δώσω μια πρόγευση της απάντησης αυτής :

Αυτά που αναφέρεις : Sex , Χρήμα , θρησκεία , TV , μουσική , ποτό , τσιγάρο , ποδόσφαιρο , γνώση και πολλά άλλα : είχα την πρόθεση να προσπαθήσω να αποδείξω στα επόμενα μηνύματά μου ότι όλα αυτά είναι θέμα βούλησης , βούλησης για ζωή .

Την παρτίδα όμως δεν θα την εγκαταλείψω . Θα την παλέψω μέχρι τέλους ( αν και κατά βάθος , προαισθάνομαι ότι τελικά , θα την κερδίσεις εσύ , κι εγώ θα την χάσω ! ) .

Για να γίνω σαφέστερος , ας φέρω μερικά παραδείγματα (προκαταβολικά) :

Ακόμα και το σώμα είναι προϊόν της βούλησης .

Το αίμα σπρωγμένο από εκείνη τη θέληση που αποκαλούμε αόριστα ζωή , δημιουργεί τα αγγεία του ανοίγοντας αυλάκια μέσα στο έμβρυο . Τ’ αυλάκια βαθαίνουν και κλείνουν και γίνονται αρτηρίες και φλέβες .

Η βούληση για την γνώση δημιουργεί τον εγκέφαλο , όπως ακριβώς η βούληση για το πιάσιμο δημιουργεί το χέρι , ή όπως η βούληση για την τροφή δημιουργεί το πεπτικό σύστημα . Πραγματικά αυτά τα ζευγάρια – αυτές οι μορφές βούλησης κι αυτές οι μορφές σάρκας – δεν είναι παρά δυο πλευρές μιας διαδικασίας και πραγματικότητας . Η σχέση φαίνεται καλύτερα στην συγκίνηση όπου το αίσθημα και οι εσωτερικές σωματικές αλλαγές αποτελούν μια περίπλοκη ενότητα .

Η ενέργεια της βούλησης και η κίνηση του στόματος δεν είναι δυο διαφορετικά πράγματα , αντικειμενικά γνωστά , που ενώνει ο σύνδεσμος της σύμπτωσης . Δεν βρίσκονται στη σχέση αιτίου και αποτελέσματος . Είναι ένα και το αυτό , αλλά δίνονται κατά εντελώς διαφορετικούς τρόπους , - αμέσως , και πάλι στην αντίληψη . . .

Η ενέργεια του σώματος δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η πράξη της βούλησης αντικειμενοποιημένη .

Αυτό αληθεύει για κάθε κίνηση του σώματος . . . ολόκληρο το σώμα δεν είναι παρά βούληση αντικειμενοποιημένη . . .

Τα μέρη του σώματος πρέπει συνεπώς να ανταποκρίνονται πλήρως στις κύριες επιθυμίες με τις οποίες εκδηλώνεται η βούληση .

Πρέπει να είναι η ορατή έκφραση αυτών των επιθυμιών .

Ολόκληρο το νευρικό σύστημα αποτελεί τις κεραίες της βούλησης , τις οποίες απλώνει μέσα και έξω . . .

Όπως το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται γενικά στην ανθρώπινη θέληση , έτσι το κάθε σωματικό στοιχείο ανταποκρίνεται στην ατομικά τροποποιημένη θέληση , τον χαρακτήρα του ατόμου .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

01/05/2011, 06:35:02
Καλημέρα κηφεα,

Παίζω καθημερινά σκάκι, με τον εαυτο μου!

Με σένα κηφεα, θέλω να πάω σε βάθος σε κάθε τι, μιας και έχεις δυνατοτητες, τη θέληση και τυν υπομονή, να συνομιλεις με Ένα (φευγατο) σαν και μένα.

Θα διαβάσω ομως πρωτα όσα γράψεις περί βούλησης, και μιας και συσχετιζεις  τη φιλοσοφική σκέψη με την πρόοδο της επιστήμης, θα έλεγα να μην ξεχασουμε αυτο που κυρίως ρώτησα.

γιατί το μυαλο μας παθιαζει με κάτι. Π.χ γιατί το σεχ, έχει τόσο έπαρση στους περισσότερους?
Γιατί το φαγητό, να έχει γίνει μια απο τις μεγαλύτερες απολαύσεις στον άνθρωπο?

Αν όλα είναι θέμα βούλησης για ζωη όπως γράφεις, θα έρθει κάποιος και θα ρωτήσει,
φίλοι,
απο πάχος, τις καρδιακές ανεπάρκειες, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά,κλπ κλπ, πεθαίνει  μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων καθημερινά, αν  αυτη είναι η βούληση για ζωη, σε τι διαφέρει αυτο, απο την καθορισμενη πορεία θανάτου?

Για να μην χαθουμε κηφεα, σε ορισμους και μεταφράσεις, σε αναλυσεις και επαναπροδιορισμους των διαφόρων εννοιών, θα έλεγα να ολοκληρωσεις πρωτα το ενδιαφερον σκεπτικό σου περί βούλησης για ζωη, και μετα  τα κοιτάμε προσεχτικά, στο αν η βούληση μας για ζωη, ειναι και η τάση μας για σεχ και φαγητο,(Ένα παράδειγμα)
 η όλα αυτα, 
εχουν να κανουν με μια αναξερευνιτη ακομα πτυχη, της ανθρώπινης πραγματικότητας.

01/05/2011, 09:13:57
Συγνώμη, αλλά όταν γράφετε κάτι, όταν διατυπώνετε μια άποψη, την ξαναδιαβάζετε μετά να δείτε αν στέκει (αν έχει νόημα δηλ) ;

quote:
Κηφεύς

Sex , Χρήμα , θρησκεία , TV , μουσική , ποτό , τσιγάρο , ποδόσφαιρο , γνώση και πολλά άλλα : είχα την πρόθεση να προσπαθήσω να αποδείξω στα επόμενα μηνύματά μου ότι όλα αυτά είναι θέμα βούλησης , βούλησης για ζωή .

Το τσιγάρο είναι βούληση για ζωή ;;; Δηλ. όποιος θέλει να ζει, να καπνίζει ρε παιδί μου γιατί το τσιγάρο είναι παράδειγμα θέλησης για ζωή.

[ ξέρω, ξέρω, θα μου πείτε πως δεν έχω καταλάβει σε τι επίπεδο μιλάτε ... ε ; ]

Η ελευθερία βούλησης είναι η ικανότητα να κάνει κάποιος πράξη αυτό που πραγματικά θέλει. Απλά πράγματα. Και δεν υπάρχει σήμερα στην ανθρωπότητα για κανέναν άλλον λόγο πλην του ότι κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει ο ίδιος τι πραγματικά θέλει. Αφού λοιπόν κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει ο ίδιος τι πραγματικά θέλει [ γιατί ασφαλώς δεν γνωρίζει τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, τις ανάγκες του κτλ ] πως είναι δυνατόν να πράξει ; Τι να πράξει ; Αυτό που δεν γνωρίζει ;;;

Π.χ γνωρίζω πως λέω ψέματα. [ η ελευθερία βούλησης ξεκινά από την γνώση του εαυτού μου ] Γνωρίζω λοιπόν πως λέω ψέματα. Αποφασίζω λοιπόν, από σήμερα, από τώρα, να ΜΗΝ λέω ψέματα γιατί θέλω, επιθυμώ, βούλομαι να ΜΗΝ λέω ψέματα. Νομίζετε πως επειδή λέω πως θέλω να μην λέω ψέματα, αυτό και μόνο αυτό αρκεί για να το πετύχω ; Δεν αρκεί. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί μόνο αυτό. Το να λέει δηλ. κάποιος "Ξέρεις, εγώ έχω καταλάβει πως λέω ψέματα αλλά πλέον δεν θέλω να λέω άλλα". Δεν αρκεί. Γιατί το ψέμα του έχει γίνει κάτι πιο ισχυρό κι από την συνήθεια, του έχει γίνει σαν το αίμα που κυλάει στις φλέβες του, ζει με το ψέμα, με το να λέει ψέματα, με το να ακούει ψέματα, με το να διαβάζει ψέματα. Υπάρχει με το ψέμα. Και με το δικό του και με των άλλων, των συνανθρώπων του. Η ζωή του [ και όχι μόνο η δική του ] είναι βουτηγμένη στο ψέμα. Δεν αρκεί λοιπόν να πει "Ξέρεις, εγώ έχω καταλάβει πως λέω ψέματα αλλά πλέον δεν θέλω να λέω άλλα". Κλάϊν μάϊν. Την επόμενη στιγμή πάλι ψέματα θα λέει. Χρειάζονται πολλά πράγματα για να μπορέσει να κάνει πράξη αυτό που πραγματικά θέλει. Κι ένα από αυτά είναι η υπακοή.

01/05/2011, 09:39:36
quote:
zip :
Συγνώμη, αλλά όταν γράφετε κάτι, όταν διατυπώνετε μια άποψη, την ξαναδιαβάζετε μετά να δείτε αν στέκει (αν έχει νόημα δηλ) ;

zip

Σου συνιστώ να εφαρμόζεις πρώτα εσύ αυτά που συμβουλεύεις να κάνουν οι άλλοι.

Εγώ, ούτε κανέναν συμβούλευσα τι να κάνει, ούτε προσπάθησα να τον πείσω για το αλάθητο αυτών που γράφω.

Καταθέτω πάντα τη γνώμη μου. Δηλαδή γράφω αυτά που θεωρώ σωστά εγώ και όχι αυτά που εσύ πρεσβεύεις.

01/05/2011, 09:56:29
θα μου πείτε τώρα, πως ταιριάζει η υπακοή με την ελευθερία βούλησης, ε ; "Εμείς εδώ λέμε για την ελευθερία να θέλει κάποιος να κάνει κάτι από μόνος του, κι εσύ μας λες να υπακούει, πράγμα που είναι δείγμα υποταγής και σκλαβιάς". Αμ δε! Δεν είναι έτσι. Για να μάθει κάποιος να πράττει ελεύθερα, να είναι ελεύθερος δηλ. να κάνει αυτό που θέλει να κάνει, πρέπει πρώτα να γνωρίσει την σκλαβιά, να μάθει δηλ. να κάνει κάτι υπακούοντας σε κάποιον άλλον. Αλλιώς, πως θα καταλάβει τι είναι η ελευθερία ; Τι νόημα θα έχει η ελευθερία αν δεν έχει γνωρίσει πρώτα την σκλαβιά ; Αν όλοι ήταν ελεύθεροι και δεν υπήρχαν π.χ φυλακισμένοι, τότε πως θα εννοούσαμε την ελευθερία ; [ την έννοια της ελευθερίας, έτσι ; ]

Συνεπώς, και η υπακοή είναι ένα "στάδιο" που πρέπει κάποιος να το περάσει, να το διδαχθεί δηλ. για να μπορέσει μετά να εννοήσει καλύτερα τι σημαίνει να είναι και να πράττει κάποιος με ελευθερία βούλησης. Όμως ποιος ( από αυτούς που το παίζουν γνώστες, φιλόσοφοι & την μαύρη τους την τύφλα δηλ. ) είναι διατεθειμένος να θέσει τον εαυτό του σε κάποιον άλλον που θα του μάθει την υπακοή ; Κανένας. Γι' αυτό λοιπόν κανένας δεν έχει ελπίδα να γνωρίσει τι σημαίνει αυτό που κουβεντιάζετε : Ελευθερία βούλησης.

Μιλάτε για ελευθερία, όμως κανείς από εσάς δεν γνωρίζει την σκλαβιά, την φυλακή. Παρ' ότι λοιπόν όλοι σας είστε με κάποιο τρόπο "φυλακισμένοι", παρ' ότι ένα είδος "σκλαβιάς" κουβαλάτε όλοι μέσα σας, δεν μπορείτε να το αναγνωρίσετε, να το παραδεχθείτε και να το ομολογήσετε. Από την στιγμή λοιπόν που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την σκλαβιά και την φυλακή σας, δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε και ποια θα ήταν η ελευθερία της βούλησής σας. Το μόνο που κάνετε είναι να λέτε, να λέτε, να λέτε, να γράφετε, να γράφετε, να γράφετε, αλλά στην ουσία τίποτε δεν λέτε και τίποτε δεν γράφετε.

01/05/2011, 10:01:21
quote:
Κηφεύς

Εγώ, ούτε κανέναν συμβούλευσα τι να κάνει, ούτε προσπάθησα να τον πείσω για το αλάθητο αυτών που γράφω.

Είπα εγώ τέτοιο πράγμα ;;; Η μύγα ε ;

quote:
Κηφεύς

Καταθέτω πάντα τη γνώμη μου.

Η γνώμη σου δεν έχει νόημα. Αυτό σου λέω. Κι αυτό είναι γνώμη μου. Κι εγώ λοιπόν δεν κάνω τίποτε διαφορετικό απ' αυτό που κάνεις κι εσύ. Κι εγώ, "Καταθέτω πάντα τη γνώμη μου".

Edited by - zip on 01/05/2011 10:02:47

01/05/2011, 10:10:47
Ηρέμησε πρώτα και μετά εφάρμοσε αυτά που σου συνιστώ στο προηγούμενο μήνυμά μου.

Πίστεψε (έστω για μια στιγμή) , ότι δεν έχω καμία κακή πρόθεση μ' αυτά που σου γράφω.

01/05/2011, 10:15:21
Ούτε κι εγώ έχω κακή πρόθεση με αυτά που σου γράφω. Εξακολουθώ όμως να έχω την γνώμη πως όσα γράφεις δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Καλή μέρα & καλή πρωτομαγιά φιλαράκο ...

Edited by - zip on 01/05/2011 10:16:20

01/05/2011, 10:21:15
Επίσης !

01/05/2011, 13:03:59
Καλή προτωμαγια Φιλαράκια,

Απο ότι καταλαβαίνει κανείς, ( η ελεύθερη βούληση) πρέπει να είναι ελεύθερη απο τις κρίσεις, τις επιδοκοιμασιες και αποδοκιμασίες, όπως και απο τα λεγόμενα κάποιου.

Στην περίπτωση του zip, λέμε φίλε, ασε μας να τα λέμε, και αν είναι λάθος, εμείς μάθουμε απο τα λαθη μας. Δεν θα του την πούμε διλαδη αμέσως και καλα, ξέρεις ζιπακο, έχει άλλον έξυπνο η μαμά σου, και τέτοια...

Και αυτη είναι η διάφορα της ελεύθερης βούλησης,(δεν είναι ποτε αντίδραση) απο την αντίδραση του νου, με τις γνωστές ανα το ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ, διαμάχες.

Go on φιλε ΚΗΦΕΑ, ο ζιπ θα μας κάνει συντροφιά!

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 01/05/2011 13:04:50