ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αντικειμενικοτητα. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Αντικειμενικοτητα. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

xristosxatz39 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
12/02/2013, 22:25:06
quote:
1ον: Τι αναζητούμε; Να δούμε αόρατα όντα ; Και γιατί; Για να πειστούμε ότι υπάρχουν; Και μετά; Να πούμε στους φίλους μας ότι κάναμε αστρική προβολή; Ή να πούμε στον κόσμο ότι στο τάδε σημείο σε τόσα μέτρα βάθος υπάρχει αυτό το αντικείμενο και να μας θαυμάσουν;
Εμένα προσωπικά με απασχολεί η ίδια η εμπειρία και παραπέρα το να μπορώ να επαληθεύω για άτομα και οντότητες. Δηλ. αν υποθετικά μπορούσα τώρα να σε δω στο αστρικό (υποθετικά κάποιος ίσως μπορούσε) ενδεχομένως να καταλάβαινα τι παίζει μαζί σου. Αντ'αυτού, κάνω ολόκληρη κουβέντα για να βρω το μέρος αλήθειας που έχεις ή δεν έχεις ή έχεις σε πολυ μεγάλο βαθμό.
quote:
Η "αναζήτησή μας" όπως και πολλά άλλα πράγματ στη ζωή μας είναι ένα ΨΕΜΜΑ!
Μπορείς να το διευκρινίσεις λίγο αυτό..;
quote:
Και αυτό γιατί έτσι επιβιώνουμε οι περισσότεροι.
Αν αποδεχτούμε οτι είμαστε ήδη ελεύθεροι, θα πρέπει να αποδεχτούμε και άλλα πράγματα. Οτι ο,τι έχουμε βιώσει, αυτό είναι.
quote:
Δεν είναι από κακία αλλά από αδυναμία ψευδόμαστε.
Ναι, αλλα το "αδύναμοι" είναι συγκριτικό. Δηλαδή δε μπορούμε να πούμε σκέτο, οτι είμαστε αδύναμοι. Αδύναμοι σε σχέση με τι; Επομένως τι ειναι ή δεν ειναι αυτό που είναι πιο δυνατό;
quote:
ο ρητό "από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια" τι δείχνει; ότι ο πρισσότερος κόσμος θεωρεί την αλήθεια απρόσιτη!
Βέβαια το θέμα δεν είναι η αλήθεια, είναι η ελευθερία. Αλλά όπως λέει το ευαγγέλιο, η αλήθεια ελευθερώνει.
quote:
Από τη γέννησή μας κουβαλάμε ένα κενό σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.
Αυτό το κουβαλούσαμε απο πάντα ή έγινε στην πορεία; (απο πάντα δηλ. και πριν την ενσάρκωση)
quote:
Η θεία πρόνοια όμως τα έχει φτιάξει έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ξέρει που είναι η πόρτα για να βγει. Αργεί να καθήσεις και να θερμανθείς και τα "κάγκελα από πάγο" θα λιώσουν από μόνα τους.Ακ'όμη και το μέταλλο λιώνει στη μεγάλη θερμότητα
Βέβαια αυτό θα ήθελα να δω πώς μεταφράζεται σε γεγονότα.
quote:
Και είναι ένα θέμα συζήτησης ΤΙ είναι οντότητα σε αυτά τα πεδία.
Θα είχε ενδιαφέρον αυτό
quote:
Τα βρίσκεις μαθαίνοτνας τους νόμους του σύμπαντος. Αυτά τα ιερά μυστικά είναι σε όλους προσβάσιμα , αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Όταν λες σε όλους προσβάσιμα, εννοείς να τα δουνε; Να τα βιώσουν; Να τα διαβάσουν σε κάποιο βιβλίο;
quote:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΑΤΑ για την οποία μίλησα είναι η πεποίθηση ότι με κάποια τεχνική η συνείδηση ταξιδεύει εκτός σώματος και αυτό είναι το αστρικό ταξίδι. Ας μπου επιτραπεί να γίνω πιο λεπτομεριακός εδώ.
Και εγώ πιστεύω οτι το καταφέρεις κάτι μερικές φορές λόγω τεχνικών δε λέει κάτι. Δε σε καθιστά "κάτοικο των υπαραισθητών κόσμων" "εσωτερικών κόσμων" κατα άλλους (δε ξέρω γιατί) ή όπως θέλει ο καθένας να το λέει.
quote:
Επειδή θέλεις να πετύχεις κάτι ΕΣΥ με τις γνώσεις που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι έχεις και τις οποίες απέκτησες με τυφλή πίστη στα γραφόμενα ήτ ις συμβπουλές ενός άλλου.
Όταν λες "εσύ" τι προσδιορίζεις; Ή μάλλον, γιατί το βάζεις σε κεφαλαία;

quote:
Συσσωρεύονται ποι λεπτές ουσίες και αυτομάτως σχηματίζεται σταδιακά ένα περίσσευμα που μπορεί να γίνει προέκταση που σαν πλοκάμι θα προβάλλεται από το σώμα.
Όταν λες "λεπτές ουσίες" τι εννοείς; Απο πού έρχονται αυτές;
quote:
Η εξωσωματική εμπειρία προϋποπέτει επάρκεια κάποιων ουσιών στο σώμα,
Ωραία λοιπόν, πώς γίνεται αυτή η επάρκεια; (αφού έχουμε εξηγήσει τι είναι αυτές οι ουσίες)
quote:
Αλλά και πάλι αυτά δεν εχουν δύναμη. Τα μόνα που έχουν κάποια δύναμη όπως εμείς είμαστε ...εμείς! Οι άνθρωποι δηλαδη που εχουν γνωση περί της αστρικής προβολής μπορεί να πλησιάσουν κάποιον ονειρικά -ή και εκτός ονείρου, εν εγρηγόρσει- και να του προκαλέσουν φόβους ή να τον επηρρεάσουν στο να κάναι ή να μην κάνει κάτι.
Αυτό αν δεν κάνω λάθος γίνεται και χωρίς αστρική προβολή, δηλ. θα μπορούσε να στο κάνει και ο απέναντί σου στο τραίνο αν είχε τη γνώση, αν δε κάνω λάθος.
quote:
Αφού δέχεσαι την ύπαρξη του θύτη τότε τι θέλεις να διαπιστώσεις;
Δέχομαι ΓΕΝΙΚΑ την υπάρξη θύτη, δηλαδή οτι γενικά υπάρχουν οντότητες που παραπλανούν. Όμως ΜΟΝΟ βάσει ορισμένων αμφιβολιών που μου ισχυροποιήθηκαν και χάρη σε εσένα και λόγω άλλων πραγμάτων, ενδιαφέρομαι να εξετάσω τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ μιας οντότητας (πρώην προσώπου) την οποία όμως χωρίς ορισμένες ενδείξεις εναντίον της, θα έπρεπε μάλλον να την ευχαριστώ παρά να "ψάχνω βρώμα" σχετικά με αυτή. Αλλά καλύτερα να βρίσκουμε την αλήθεια, πριν αναγκαστεί να μας βρει αυτή.
quote:
Και αυτό γίνεται αλλά πρέπει πρώτα να γίνεις συγκεκριμένος στο ΤΙ ακριβώς θέλεις να βρεις για να το βρεις.
Θέλω να βρω τις προθέσεις κάποιου, και από τη πρόθεση θα καταλάβω τον καρπό (το θέμα όμως είναι οτι ο καρπός απο μόνος του είναι θετικός)
quote:
Βλέποντας το επόμενο ερώτημα συνειδητοποιοώ ότι εννοούσες τον άνθρωπο θύτη ενώ εγώ νόμιζα το αόρατο ον αποκλειστικά.ΟΚ . Θα απαντήσω παρακάτω.
Όχι, ψάχνω την οντότητα θύτη, αλλά θεωρώ οτι και σε μια "ζωντανή" οντότητα, ενσαρκωμένη, πάλι πρέπει να ξέρω την μυ-υλική της υπόσταση, για να πω οτι "έχω ολοκληρωμένη άποψη".

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 12/02/2013 22:42:47

12/02/2013, 23:32:45
Οπότε απ΄την εσωτερική πάλη , που είναι εμφύλιος, το βασίλειο του εαυτού αδυνατίζει και γίνεται ευάλωτο όπως ο εξασθενημένος οργανισμός στην απλή γρίπη

Ειναι δυνατον μια παρομοια κατασταση να προελθει και απο αλλες πραξεις μας που πχ επηρεαζουν την ενεργειακη ροη η και την ιδια την ενεργεια ;

12/02/2013, 23:35:46
όπως το σεξ ας πούμε;
ΚostakourtasΜέλος
13/02/2013, 01:13:10
οι σκοτεινές οντότητες που λέτε...ειναι τα ταγκαλακια που λέει ο πάτερ Παΐσιος?? ?...αυτα δεν ειναι???...ο πατερ παισιος λεει τα ταγκαλακια παιζουν κ μας ενοχλούν εμεις πρεπει να ασκουμεθα στην προσευχη για να πορευόμαστε με δυναμη χριστου κ να μην επηρεαζομαστε

Ποιός ήρθε?

13/02/2013, 08:05:03
quote:

οι σκοτεινές οντότητες που λέτε...ειναι τα ταγκαλακια που λέει ο πάτερ Παΐσιος?? ?...αυτα δεν ειναι???...

Ναι η λέξη ταγκαλάκι δε μοιάζει τυχαία με το "τσιγκελάκι" =άγκιστρο

13/02/2013, 08:09:12
quote:

όπως το σεξ ας πούμε;

Το σεξ όπως το κάθε τι στον κόσμο μπορεί να είναι ευκαιρία αγιασμού ή κατάπτωσης ... εξαρταται από το βαθύτερο σκοπό που κάνουμε οτιδήποτε το αποτέλεσμα που θα έχει. Δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε πάντα ακόμη και τις ίδιες μας τις προθέσεις.Η ηδονή δεν είναι απο μόνη της κακή ή καλή. Μόνο το Υπέρτατο Ον είναι εξ ορισμού καλό.

13/02/2013, 08:23:00
εμεις πρεπει να ασκουμεθα στην προσευχη για να πορευόμαστε με δυναμη χριστου κ να μην επηρεαζομαστε

Δυστυχως φιλε μου δεν ειναι στο χερι μας να μην επηρεαζομαστε και ισως το μοντελο της προσευχης που εσυ αναφερεις να μην ταιριαζει σε ολους πχ καποιος να πιστευει η να ξερει οτι υπαρχουν ανωτερες δυναμεις αλλα να μην τις ονομαζει και να τις κλεινει σε πολυ συγεκριμενα προσωπα και να μην ταιριαζει το μοντελο προσευχης που προτεινει ο αξιοσεβαστος Πατερ Παισιος

13/02/2013, 08:45:54
..Πρέπει να έχουμε έναν τρόπο να επικοινωνούμε με το "Απόλυτο", αυτό είναι όλο. Για τον περισσότερο κόσμο ο τρόπος είναι η προσευχή. Είτε ειναι προευχή τύπου χριστιανική, είτε προσευχη τύπου ζουλού
13/02/2013, 09:02:04
quote:
Το σεξ όπως το κάθε τι στον κόσμο μπορεί να είναι ευκαιρία αγιασμού ή κατάπτωσης ... εξαρταται από το βαθύτερο σκοπό που κάνουμε οτιδήποτε το αποτέλεσμα που θα έχει.
..Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω οτι εξαρτάται και από τον τρόπο.
13/02/2013, 09:11:01
quote:
Αν όμως έχεις καλή σχέση και απόδίδεις σε καθε ον την τιμή και το σεβασμό που του αξίζει , όπως λέει και ο απόστολος Παύλος, αρχίζοντας από τις κοσμικές εξουσίες (οι οποίες συνήθως αρκούνται σε ευρώ)
Όταν λες, αρκούνται σε ευρώ, τι εννοείς;
Γιατί εδώ τίθεται τον θέμα όλων αυτών που πουλάνε γνώση γενικά ή πουλάνε μυήσεις κλπ, και απ' όσο ξέρω ο Ιησούς δεν ζητούσε χρήματα χρήματα απο κανέναν, ούτε ο Βούδας, ούτε ο Σωκράτης.
Ο Γκουρτζίεφ βέβαια ζητούσε όπως νομίζω κάνουν και οι θεοσοφιστές ή κάποιοι θεοσοφιστές.
Επομένως πρέπει να διασαφηνιστεί αυτό το θέμα γιατι πολλά λεφτά βγαίνουν στις πλάτες των αφελών ή μη. Και πραγματικά ποιος άνθρωπος που πιστεύει οτι μπορεί να αγοράσει τη γνώση ή να αγοράσει τη φώτιση είναι άξιος για αυτή;

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 13/02/2013 09:11:27

mirantaΝέο Μέλος
19/03/2004, 14:59:56
"...Καλέ μου Θεέ,
Κάνε με να ξέρω τι θέλω και τι σου ζητάω όταν προσεύχομαι, γιατί εσύ ανταποκρίνεσαι κι εγώ κάθε τόσο βρίσκομαι αυτοπαγιδευμένη.
Δίδαξέ με να καταλαβαίνω πως, έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα, μου δίνεται ό,τι ακριβώς χρειάζομαι, πως πίσω από κάθε ατυχία υπάρχει μια δική μου κακία ή βλακεία. Πως η δική σου πραγματικότητα είναι πολύ πιο έξυπνη από τη δική μου φαντασία.
Όπως σου λέμε και ξαναλέμε τις Κυριακές, καθάρισε κι εμένα από κάθε θλίψη, οργή, κίνδυνο και ανάγκη. Από τη θλίψη που μου φέρνει αυτολύπηση. Από την οργή που με γεμίζει η ανημποριά μου να συγχωρώ τους άλλους. Απ' τους κινδύνους που επινοεί η αγωνία της απιστίας μου. Απ' τις ανάγκες που φαντάζεται η απληστία μου. Και πιο πολύ απ' όλα, σε παρακαλώ για το πιο δύσκολο:
Κάνε κάποτε ν' αγαπήσω τον εαυτό μου, ώστε να μην έχω πια λόγο να είμαι εγωίστρια. Να κατανοώ τους άλλους για να σωθώ απ' τις ενοχές.
Να είμαι καλή και όταν δεν είμαι καλά. Οι προσφορές μου να είναι τίμιες και όχι καλυμμένες λεηλασίες. Να μην πανικοβάλλομαι, να μη θίγομαι, αλλά απλά και ταπεινά να μισοξέρω ποια είμαι..."

m.filippidi

Just_A_ManΜέλος
19/03/2004, 15:11:28
Η Ευχή του Κυρίου, νάνε πάντοτε βροχή Αγίου.
Με Αγγέλους να σε δίπλα,
και την προσευχή σου με Αγάπη στην καρδιά σου φύλα.

Κάνε την κάθε σου πράξη μια προσευχή!!!

Με αγαθή Αγάπη.
just a man

“Ο Θεός του Κόσμου, που είναι η ΑΓΑΠΗ, ας μας έχει πάντα καλά.”

mirantaΝέο Μέλος
19/03/2004, 15:25:53
ΚΥΡΙΕ, βοήθησέ με να αντιμετωπίσω με ψυχική
γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει η σημερινή ημέρα.
Βοήθησέ με να παραδοθώ ολοκληρωτικά στο
άγιο θέλημά Σου. Στην κάθε ώρα αυτής της
ημέρας φώτιζέ με και δυνάμωνέ με για το κάθε τι.

Όποιες ειδήσεις κι αν λάβω στο διάστημα της
σημερινής ημέρας, δίδαξέ με να τις δεχτώ με
ηρεμία και με την πεποίθηση ότι προέρχονται από
το άγιο θέλημά Σου.

Καθοδήγησε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου
σε όλα τα έργα μου και τα λόγια μου. Σ’ όλες τις
απρόοπτες περιστάσεις μη μ’ αφήσεις να ξεχάσω,
ότι τα πάντα προέρχονται από Σένα.

Δίδαξέ με να συμπεριφέρομαι σε κάθε μέλος της
οικογένειάς μου με ευθύτητα και σύνεση, ώστε
να μην συγχύσω και στεναχωρήσω κανένα.

ΚΥΡΙΕ, δώσε μου την δύναμη να υποφέρω τον κόπο
και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής καθ’ όλη
τη διάρκειά της. Καθοδήγησε τη θέλησή μου και
δίδαξέ με να προσεύχομαι, να πιστεύω,
να υπομένω, να συγχωρώ και να αγαπώ.

m.filippidi

Just_A_ManΜέλος
19/03/2004, 15:48:05
quote:

ΚΥΡΙΕ, βοήθησέ με να αντιμετωπίσω με ψυχική
γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει η σημερινή ημέρα.
Βοήθησέ με να παραδοθώ ολοκληρωτικά στο
άγιο θέλημά Σου. Στην κάθε ώρα αυτής της
ημέρας φώτιζέ με και δυνάμωνέ με για το κάθε τι.

Όποιες ειδήσεις κι αν λάβω στο διάστημα της
σημερινής ημέρας, δίδαξέ με να τις δεχτώ με
ηρεμία και με την πεποίθηση ότι προέρχονται από
το άγιο θέλημά Σου.

Καθοδήγησε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου
σε όλα τα έργα μου και τα λόγια μου. Σ’ όλες τις
απρόοπτες περιστάσεις μη μ’ αφήσεις να ξεχάσω,
ότι τα πάντα προέρχονται από Σένα.

Δίδαξέ με να συμπεριφέρομαι σε κάθε μέλος της
οικογένειάς μου με ευθύτητα και σύνεση, ώστε
να μην συγχύσω και στεναχωρήσω κανένα.

ΚΥΡΙΕ, δώσε μου την δύναμη να υποφέρω τον κόπο
και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής καθ’ όλη
τη διάρκειά της. Καθοδήγησε τη θέλησή μου και
δίδαξέ με να προσεύχομαι, να πιστεύω,
να υπομένω, να συγχωρώ και να αγαπώ.

m.filippidi

Μια από τις αγαπημένες μου προσευχές.

Του Kυρίου την ευχή να έχεις πάντα στην καρδιά σου.

Καλό Ταξίδι στο μονοπάτι της Αγάπης.

Με αγαθή Αγάπη.
just a man

Edited by - Just_A_Man on 19/03/2004 15:48:51

mirantaΝέο Μέλος
03/04/2004, 14:53:17
" Άκουσέ με
που φωνάζω μεσ' τη βροχή
Φέρε την αγάπη σου
εκεί που το μίσος φράζει τη καρδιά και το νού
Διώξε μακρυά
τον πόνο και τα δάκρυα
Δώσε μου το χέρι Σου
για να μπορέσω να σηκωθώ
Μείνε μαζί μου
τώρα που το σκοτάδι με φοβήσει
Οδήγησέ με
τώρα που έχω χαθεί
Αγάπησέ με
τώρα που κανείς δεν μπορεί."

m.filippidi

Just_A_ManΜέλος
03/04/2004, 17:15:35

Μείνε κοντά σε Εκείνον. Το γλυκύτατο μας Χριστούλη. Τον Τυχερούλη μας Την Χαρά μας.

Εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί και έχει την δύναμη να μας παίρνει όλα τα βάρη μας.

Έλα της Αγάπης μας Βροχή και φώτισε τις Καρδιές μας με Ψυχή.
Για να Ζούμε Αναστημένοι και από το Χάρο απαλλαγμένοι.

Με αγαθή Αγάπη.
just a man

YHVHΜέλος
04/04/2004, 12:38:19
Θεέ μου, κύριε των πάντων,
υιέ του θεού, διδάσκαλε Ιησού Χριστέ,
Θεϊκή φλόγα, Άγιο Πνεύμα,
συγχωρησέ με για τις αμαρτίες μου,
που τις διέπραξα γνωρίζοντας πως είναι αμαρτίες.
Δώσε μου τη δύναμη να ξεπεράσω την τάση μου να τις επαναλαμβάνω.
Με τη βοήθειά σου ας πορεύομαι στο Βασίλειό σου,
αξίωσέ με να γνωρίσω το Θεμέλιο αυτού.
Με την καθοδήγησή σου ας νιώσω τη Δόξα και τη Νίκη σου,
ώστε να μπορώ να αντικρίζω την απέραντη Ομορφιά σου.
Ας νιώσω την τέλεια ισορροπία της Δύναμης και του Ελέους σου
μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Και, όταν θα'ρθει η ώρα να με πάρεις κοντά σου, σε ικετεύω να με δεχθείς με την Κατανόηση και τη Σοφία σου, ώτσε να κοσμώ το Στέμμα σου εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Κάτι το αυτοσχέδιο...

-ΥΗVH
Light in extension

Solve et Coagula
seminaΜέλος
26/01/2005, 11:27:48
Αν λέγαμε κάθε μέρα και μια προσευχή φιαγμένη από το δικό μας είναι τότε θα ξέραμε ποιοι είμαστε???Έχω μείνει άναυδη!!!Παράλογο να συμβαίνουν διάφορα...εγώ σκέφτομαι εμένα αλλά τους άλλους δεν πρέπει να τους σκεφτώ???Πρέπει να αγαπήσω για να αγαπηθώ???Πρέπει να προσευχηθώ για να ακοουστώ???...και πάλι μου φαίνεται παράλογο...όλοι και όλα περιμένουν...μα όχι κάνω λάθος...δεν περιμένουν εμένα αλλά να τους δώσω αυτό που θέλουν...λίγη αγάπη..συμπόνια...όνειρα...και ναι θα προσευχηθώ..για να μην χαθούν τα όνειρα κανενός...για να έχω και αύριο την αγάπη μέσα μου ώστε να μπορώ να τη δίνω παντού...θα προσεύχομαι γιατί είμαι σίγουρη πως η ευχή/ευχές που κάνω με την προσευχή θα φτάσουν στον προορισμό τους..
θα προσεύχομαι και για κάποιους που έχον ξεχάσει να το κάνουν...
Θα προσεύχομαι..

Η μοναξιά θεραπεύεται.Αυτα που σε έκαναν να μείνεις μόνος, δεν θεραπευονται.

27/01/2005, 11:36:40
Καλημέρα!
Καλό πράγμα η προσευχή, δε λέω...
αλλά διαβάζοντας την παρακάτω φράση που γράφεις miranta

quote:
Δίδαξέ με να καταλαβαίνω πως, έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα, μου δίνεται ό,τι ακριβώς χρειάζομαι, πως πίσω από κάθε ατυχία υπάρχει μια δική μου κακία ή βλακεία.

δεν μπορώ να μη σκεφτώ ένα ΛΑΘΟΣ, που μπορεί να μας
συνεπαίρνει στα παραπάνω λόγια:
Η δική μου "κακία ή βλακεία", γράφεις πίσω από κάθε ατυχία.
Μπορεί να μην είναι δική σου η κακία ή η βλακεία, μπορεί και να
είναι.
Μπορεί και να οφείλεται σε χίλιους 2 άλλους λόγους.

Αν η σκέψη αυτή, ανεξάρτητα από τον πραγματικό υπαίτιο, μας οδηγεί
σε δημιουργικό ξεπέρασμα των προβλημάτων, τότε ας είναι ευλογημένη.
Αν όμως είναι αιτία για να συγκεντρώνουμε (στα κρυφά και μύχιά μας)
αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, τύψεις και ενοχές,
τότε εδώ κρύβεται μια μεγάλη παγίδα:
Αποδυναμώνεται η προσωπική βούληση, δεν επιλέγουμε, γινόμαστε μοιρολάτρες.
Σιγά-σιγά με το "καλά να πάθω τέτοιος που είμαι"
χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα είδος
αυτοτιμωρίας, δημιουργώντας ασυνείδητα καταστάσεις, στις οποίες
προσπαθούμε να αποδείξουμε το πόσο λάθος είμαστε...

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Lars Von Trier έχει αποτυπώσει αυτό το θέμα
στην καταπληκτική του ταινία "Δαμάζοντας τα κύματα".
Η πρωταγωνίστρια, μια θεοσεβούμενη κοπέλα, συνδιαλλέγεται με το Θεό,
παίρνει και τους 2 ρόλους, υπάρχει ως αυτή και ως Θεός,
δρα -αυτή- και μετά κατακρίνει τον εαυτό της -ως Θεός.
Βέβαια, η ταινία παρουσιάζει μια ακραία περίπτωση,
αλλά έστω και υπερβολικά, θίγει μια σημαντική διάσταση του ζητήματος
που συζητούμε εδώ.