- Ο Σωκράτης και η λεπτή τέχνη του τρολαρίσματος... - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Επίσης δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ ακόμα κλαίω από τα γέλια με το δεύτερο βίντεο που ανέβασα χθες ...Η κοπέλα που το συνέθεσε/ανέβασε πέτυχε τον απόλυτο συγχρονισμό, και το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει για να πετύχει την άφταστη τελειότητα θα ήταν ένας τίτλος 'Γιάννης Τραβόλτας-Τα Καγκέλια'
Λαμόγια, τσογλάνια και κοπρίτες υπήρχαν και τότε, όπως και τώρα.
Πολιτικοί, πολιτικάντηδες, σοφιστές, λαοπλάνοι, υπήρχαν και τότε όπως και τώρα. Ζήλια, φθόνος, ρουφιανιά, συκοφαντία, κλπ, δεν είναι νέα εφευρήματα ή νέα ήθη.
Όμως υπήρχε μια σημαντική διαφορά:
Ακόμα και μέσα σε μια περιρρέουσα κακία, ζηλοφθονία ή παρακμή -του όποιου μεγέθους δεν έχει σημασία- αναγνώριζαν κάποιες κυρίαρχες Αξίες, ήτοι τη Σκέψη, το Πνεύμα, τη Λογική, την Ευφυία ,κλπ και δεν μένανε στα ίδια πεζά πράγματα που εξωτερικά μπορεί να έδειχναν ως τέτοια.
Για να το κάνω πενηνταράκια, με ένα παράδειγμα, με αφορμή και τη λινκιά που έδωσε ο Κοστ από τη "Μηχανή του Χρόνου":
http://www.mixanitouxronou.gr/la%CE%90da/
Ο επιφανειακός/πεζός παρατηρητής/αναγνώστης, θα έλεγε απλώς ότι πχ:
Πουτανιάρηδες ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες,
πουτανιάρηδες και οι νεο-'Ελληνες,
ποια η διαφορά?
Τη διαφορά θα τη διαβάσετε στα σχετικά με τη γκομενάρα Λαϊδα και το Διογένη παραπάνω.
Διότι, οι αρχαίοι Ελληνες, προφανώς τρώγανε, πίνανε, γ@μούσαν, αλλά μετά Φιλοσοφούσαν.
Στους νέους λείπει το τελευταίο και αυτό κάνει τη διαφορά.

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
quote:
Ο κάθε εκπρόσωπας βέβαια έχει ένα διαφορετικό μίγμα χαρακτηριστικών, γι'αυτό και βλέπουμε περιπτώσεις όπως αυτή του κακοφωνίξ Άδωνι ο οποίος όμως ρεφάρει την τσιρίδα του με σοφιστικό οίστρο.
Νταξ , τώρα Κοστ, μη μας βγάλεις και το μαλ@κα τον μπουμπούκο, άτομο με ......σοφιστικό οίστρο! ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Θα πηδηχτούμε από την Ακρόπολη!![]()

.
.
.
quote:
Νταξ , τώρα Κοστ, μη μας βγάλεις και το μαλ@κα τον μπουμπούκο, άτομο με ......σοφιστικό οίστρο!
Μάλλον δεν τον έχεις προσέξει Pythagora και επηρεάζεσαι από την αντιπάθειά σου. Ασχέτως αν τον συμπαθείς ή αντιπαθείς, ασχέτως αν κάποιος θαυμάζει την (όποια) ακεραιότητά του ή αηδιάζει με την προπαγανδιστική του ιδιοσυγκρασία, δεν μπορεί να παραβλέψει τον εν λόγω οίστρο...δεν έχει 'χάσει' ποτέ σε συζήτηση...και ούτε πρόκειται να χάσει...έχει μνήμη ελέφαντα και σού κάνει το άσπρο-μαύρο σε ένα δευτερόλεπτο...καμία πλάκα και κανένα τρολάρισμα δεν κάνω...ο Τσίπρας φερ'ειπείν δεν θα έβγαινε ποτέ σε δημόσιο διάλογο με τον Άδωνι απέναντι (διότι θα καταποντιζόταν)...ο οποίος Τσίπρας έχει άλλο στυλ, εντελώς διαφορετικό αλλά εξίσου πιασάρικο, ειδικά σε αυτό τον τρόπο ομιλίας και σε αυτό τον τόνο που τόσο περίτεχνα έχει δουλέψει (και με πρότυπο πάντα τον Αντρέα).
Υπέροχο αυτό που έγραψα πιο πάνω: 'με ευλαβική ευλάβεια'
quote:
Μάλλον δεν τον έχεις προσέξει Pythagora και επηρεάζεσαι από την αντιπάθειά σου. Ασχέτως αν τον συμπαθείς ή αντιπαθείς, ασχέτως αν κάποιος θαυμάζει την (όποια) ακεραιότητά του ή αηδιάζει με την προπαγανδιστική του ιδιοσυγκρασία, δεν μπορεί να παραβλέψει τον εν λόγω οίστρο...δεν έχει 'χάσει' ποτέ σε συζήτηση...και ούτε πρόκειται να χάσει...έχει μνήμη ελέφαντα και σού κάνει το άσπρο-μαύρο σε ένα δευτερόλεπτο...καμία πλάκα και κανένα τρολάρισμα δεν κάνω...ο Τσίπρας φερ'ειπείν δεν θα έβγαινε ποτέ σε δημόσιο διάλογο με τον Άδωνι απέναντι (διότι θα καταποντιζόταν)...ο οποίος Τσίπρας έχει άλλο στυλ, εντελώς διαφορετικό αλλά εξίσου πιασάρικο, ειδικά σε αυτό τον τρόπο ομιλίας και σε αυτό τον τόνο που τόσο περίτεχνα έχει δουλέψει (και με πρότυπο πάντα τον Αντρέα).
Κοστ, δεν παρακολουθώ γενικώς τηλεόραση, τηλεπαράθυρα και τέτοια. Τα έχω κόψει από χρόνια...
Τα μόνα που βλέπω, είναι δηλώσεις, ηλεκτρονικό τύπο, άντε και κάνα μεμονωμένο βιντεάκι - λινκ, σε συγκεκριμένα περιστατικά ή δηλώσεις.
Σαφέστατα δεν παρακολουθώ αυτούς τους 2 κυρίους που ανέφερες,
αλλά από τα όσα έχω δει και έχω διαβάσει,
έχω την εντύπωση ότι ο μεν Άδωνις είναι ένας ιδιόρρυθμος φωνασκών καραγκιόζης της πολιτικής σκηνής,
ενώ ο Τσιπραλέξ, ένας αμόρφωτος, χαβαλές και επαγγελματίας ψεύτης, με αργόσσυρτο υφάκι/στυλάκι ημιαγράμματου ψευτομαγκάκου, που οι συνθήκες ευνόησαν ώστε να γίνει πρωθυπουργός (σημεία των καιρών).
Άλλωστε, μετά την "τιμή" που έκαναν στον πρωθυπουργικό θώκο, να κάτσουν μεγέθη διαμετρήματος ΓΑΠ, και Καραμανλή μπούλη, καταλαβαίνεις ότι το να δηλώνει κάποιος Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην εποχή μας, μάλλον δεν περιποιεί και καμιά ιδιαίτερη τιμή, ούτε γι'αυτά τα άτομα, ούτε για τα κόμματά τους που τους αναδεικνύουν, ούτε πολύ περισσότερο για το λαό που με τις εκλογές τους στέλνει εκεί και πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Άλλα καλύτερα να μην ξεστρατίσουμε το θέμα,
εκτός αν συσχετίζεις και επεκτείνεις την τρολιστική συμπεριφορά στην πολιτική. Υπ΄αυτή την έννοια δέχομαι ότι τόσο ο μπουμπούκος όσο και ο Τσίπρας είναι όντως καινοφανή πολιτικά/εθνικά τρολ.

.
.
.
quote:
εκτός αν συσχετίζεις και επεκτείνεις την τρολιστική συμπεριφορά στην πολιτική. Υπ΄αυτή την έννοια δέχομαι ότι τόσο ο μπουμπούκος όσο και ο Τσίπρας είναι όντως καινοφανή πολιτικά/εθνικά τρολ.
Μα εννοείται πως η πολιτική είναι η τέχνη του υπέρτατου τρολαρίσματος!!! Δεν το συζητάμε καν!
Ούτε εγώ παρακολουθούσα τηλεόραση, το ίντερνετ όμως είναι γεμάτο από εκατοντάδες βιντεάκια, και για κάποιους ανθρώπους αρκεί να τους παρακολουθήσεις 6-7 φορές για να φτάσεις σε κάποια συμπεράσματα. Επίσης μπορώ να πω ότι με ενδιαφέρει το επικοινωνιακό/πνευματικό/ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που κυβερνούν την χώρα...
Δεν θα διαφωνήσω στο να τους βγάλουμε όλους αυτούς καραγκιόζηδες...εγώ εδώ όμως το βλέπω λίγο πιο ρεαλιστικά, και λέω ότι για να γίνει κάποιος επαγγελματίας πολιτικός πρέπει κατ'αρχάς να έχει iq υψηλότερο από τον μέσο όρο. Αυτό είναι κάτι που αρκετός κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει...επαναλαμβάνουμε διαρκώς για το πόσο βλάκες και άχρηστοι είναι όλοι τους, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να μάς πετύχουν στον δρόμο και να μάς πουλήσουν ένα προϊόν μούφα (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό) και εμείς θα λέγαμε και ευχαριστώ!
Δεν θαυμάζω ιδιαίτερα την 'ταχυδακτυλουργία' και ικανότητα στην απάτη που έχουν, ωστόσο δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι πάρα πολλοί εκεί έξω θα ήθελαν να έχουν την ίδια ικανότητα απλά δεν την έχουν
Διότι πρόκειται περί τέχνης περίπλοκης κι όχι απλά μιας βαρετής μανιέρας...Ο πολιτικός καλείται να υποδυθεί έναν τόσο πολυδιάστατο ρόλο που τύφλα να'χουν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί απόφοιτοι του Εθνικού!!! Οφείλει να δείχνει ταυτόχρονα λαϊκός ήρωας, επαναστάτης, συνετός και νηφάλιος κυβερνήτης μιας ολόκληρης χώρας, και ακόμα και όταν δεν ξέρει τίποτα για ένα θέμα πρέπει επί τόπου να δείξει ότι ξέρει τα πάντα...πρέπει να είναι ρήτορας αλλά και ολίγον φιλόσοφος, πρέπει να είναι υπερόπτης αλλά και λαϊκός, ηγέτης αλλά και ανθρώπινος που σκύβει πάντα πάνω στα προβλήματα του κόσμου!
Είναι η παλιά τέχνη της σοφιστικής στην ευρύτερη έννοια και εφαρμογής της. Και η πολιτική ήταν πάντα ταυτισμένη με την σοφιστική. Θυμηθείτε τον 'Αίαντα' του Σοφοκλή. Εκπληκτικό έργο που μεταξύ άλλων αναδεικνύει το πέρασμα από την παλιά ηρωϊκή εποχή στην σύχρονη εποχή της πολιτικής. Το παλαιό πρότυπο των ηθικών ηρώων που εξυμνούσαν οι Αθηναίοι (Αχιλλέας, Αίας) πλέον δίνει τη θέση του στο νέο πρότυπο του Οδυσσέα, του πολιτικού άνδρα που θα επινοήσει ένα σωρό ραδιουργίες και δολοπλοκίες προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, αλλά και ο οποίος διαθέτει μία μοναδική πειθώ σε ό,τι και αν βουλευτεί και επιχειρήσει.
Κάτι που φαίνεται από τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, όταν η αιτία της ευημερίας της Αθήνας αποδίδεται στο ότι οι πολίτες υπακούνε τόσο στους γραπτούς, όσο και στους άγραφους νόμους.
Τωρα, για το που ακριβώς γράφει ο νεοέλληνας τους νόμους (γραπτούς και άγραφους), αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό στην καθημερινότητά μας...
Σε αυτό που έγραψες Ηλία νομίζω βρίσκεται η πεμπτουσία της τότε εποχής. Δεν υπήρχε αστυνομία στην Αθήνα, ούτε κάποιο καθεστώς επιβολής του νόμου. Τα ποσοστά εγκληματικότητας, διαβάζω εδώ σε μία πρόσφατη έκδοση, φαίνεται πως ήταν μάλλον χαμηλά. Οι δε πολίτες όποτε κληρώνονταν να συμμετάσχουν στα δημόσια λειτουργήματα το έκαναν από καθήκον και όχι από φόβο (και μάλιστα χωρίς μισθό).
quote:
...υπήρχε ωστόσο μια ειδοποιός διαφορά και αυτή δεν είναι άλλη από τον απόλυτο και καθολικό σεβασμό των αρχαίων στους νόμους.
Εδώ όμως κρύβεται και κάτι άλλο.
Οι "νόμοι" σκέτοι δε λένε τίποτα.
Το ποιος τους βγάζει, και πώς τους βγάζει εχει σημασία και καθορίζει μετέπειτα και το σεβασμό ή την αποδοχή/τήρηση.
Είναι άλλο να αποφασίζει και να νομοθετεί ένα ολιγομελές σώμα (Εκκλησία του Δήμου)με άμεση-αυτοπρόσωπη παρουσία/γνώμη του πολίτη, και μετά οι αποφάσεις του/νόμοι να έχουν καθολική αποδοχή/σεβασμό
και άλλο να ψηφίζονται νομοσχέδια από 151 ή 155 ή 160 εκ των 300 "εκπροσώπων", που και αυτοί οι εκπρόσωποι δεν είναι αναλογικά ούτε καν η πλειοψηφία του όλου (εκλογικού) σώματος/λαού.
Σήμερα, μια μειοψηφία μπορεί να περάσει ό,τι νόμους γουστάρει, με αυτές τις κανονιστικές αλχημείες.

.
.
.
Ερχόμενοι λοιπόν στο σήμερα και σε αυτό που λες, καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε καθόλου άμοιροι ευθυνών. Ίσα - ίσα, έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γιατί επιλέξαμε, είτε με λαμογίστικα κριτήρια, είτε γιατί πέσαμε θύματα δημαγωγών πολιτικών, είτε γιατί αδιαφορήσαμε και απείχαμε, αυτούς που ψηφίζουν τους νόμους που αναφέρεις.