- "ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ συζητήσεις για κοντινό ή μελλοντικό πόλεμο - Νο. 9". - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Η ταινία μου άρεσε αρκετά. Πολύ παραπάνω απ'όσο περίμενα (διότι δεν περίμενα πολλά!). Νομίζω πως οι αρετές της και τα ελλατώματά της δεν είναι του είδους της "Τροίας" ή του "Μεγαλέξανδρου". Δεν είναι το ίδιο στυλ ταινίας.
Η αισθητική της (που μου άρεσε πολύ) δίνει ένα ονειρικό, εξπρεσιονιστικό κλίμα. Πιστεύω πως σκοπός ήταν η εικόνα να μεταδίδει έντονα τους συμβολισμούς και τις έννοιες που γεννιούνται από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Δεν είναι ρεαλιστική, και αυτό ήταν σαφής επιλογή. Ήταν στυλιζαρισμένη με βάση συγκεκριμένη άποψη.
Το τερατόμορφο των Περσών, το υπερβολικό της αμφίεσής τους, το γιγάντιο ανδρόγυνο του Ξέρξη δεν είναι περιγραφικά. Δεν ήθελαν να πουν "έτσι ήταν ο Ξέρξης" ή "έτσι ήταν οι Πέρσες". Ήταν η οπτική απόδοση των εννοιών της ύβρεως, της υπερβολής, της παρακμιακής δύναμης, του "μηδισμού". Τα κορμιά των Σπαρτιατών, ανάλογα, δεν ήταν το κορμί του Ράμπο. Ήταν το οπτικό ανάλογο του θάρρους, του κλέους, της πολεμικής μηχανής. Όλα διογκωμένα, όπως στα όνειρα.
Το ίδιο το τοπίο είναι αλλόκοσμο, αντιρεαλιστικό, σαν να ζούμε κάποιο άχρονο τέλος του κόσμου. Το πεδίο της μάχης είναι περίεργα άδειο, σαν θεατρική σκηνή. Απουσιάζουν πλήρως οι "δευτερεύοντες" πρωταγωνιστές μιας μάχης. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ήταν η καλλιτεχνική επιλογή του Φρανκ Μίλλερ και του σκηνοθέτη, και όχι αποτέλεσμα άγνοιας. Να μεταδοθεί μια απόκοσμη, υπερανθρώπινη αίσθηση.
Χωρίς να θέλω να συγκρίνω την ταινία με ένα αριστούργημα, μου θύμισε κάτι από την εφιαλτική αίσθηση σε κάποια από τα όνειρα του Κουροσάβα.
Συνεπώς αυτό το εξαντλητικό ψάξιμο με τα "γιατί αυτό είναι έτσι" και "στην πραγματικότητα θα ήταν αλλιώς" το βρίσκω εκτός θέματος.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι "300" ΔΕΝ είναι ιστορική ταινία. Είναι η κινηματογραφική μεταφορά ενός κόμικ, το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από κάποιο ιστορικό γεγονός και ΟΧΙ σχολικό εγχειρίδιο ή ρεαλιστική απεικόνιση ή εικονογραφημένη Ιστορία. Δεν ενόχλησε κανένα μας που στους πίνακες του Ντελακρουά με θέμα την ελληνική επανάσταση κυκλοφορούσε μες στη μάχη μια γυναίκα/κόμματος με ελαφρύ χιτώνα που κράδαινε ελληνική σημαία! Ας μη δεχόμαστε επιλεκτικά το δικαίωμα για καλλιτεχνική "άδεια" και συμβολισμούς στην απόδοση!
Να τονιστεί πως ο Ξέρξης στην ταινία είναι ο μόνος με αμιγώς αμερικάνικη προφορά. Αυτό, όπως δήλωσαν οι δημιουργοί της ταινίας, ήταν επίσης συνειδητή επιλογή: η μόνη ιμπεριαλιστική δύναμη σήμερα ανάλογη των Περσών είναι αυτή της Αμερικής και η αναλογία ξεκάθαρη. Αυτό δεν οφείλει να το γνωρίζει ο κάθε θεατής, αλλά όφειλε να το γνωρίζει ο κύριος Δανίκας. Άπτεται της δουλειάς του. Έτσι βγάζει το ψωμάκι του εκεί, στο ταπεινό και επαναστατικό συγκρότημα Λαμπράκη.
Λέει ο αγαπητός Αγνοώντας
quote:
δεν ξέρω αν το πιστέψετε ή όχι,αλλά δεν έχω δει καμία ταινία
από όλες όσες ανέφερα
quote:
παιδιά σκεφτείτε το λίγο,οι ταινίες αυτές είναι καλλιτεχνικά σκουπίδια και τίποτ'άλλο
και με πικραίνει λίγο, γιατί έχει πολύ έντονη γνώμη για πράγματα που δεν έχει δει ο ίδιος. Νομίζω πως μπορούμε να το δούμε το θέμα και πιο νηφάλια.
Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική "ατζέντα" πίσω από την ταινία. Δεν το αποκλείω αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Κρίνοντάς την ως ταινία τη χάρηκα πολύ. Και, ναι, γενικά είναι τιμητική για την Ελλάδα η εικόνα που προβάλλει (όχι πως με νοιάζει και πολύ). Διάβασα κι εγώ τις "Πύλες της Φωτιάς", ασφαλώς είναι πιο ιστορικό και ρεαλιστικό. Και καθηλωτικό από κάθε άποψη: ξενύχτησα γιατί δεν μπορούσα να το αφήσω. Ήταν στα σκαριά για να γίνει ταινία (από τον Μπαζ Λούρμαν, νομίζω) αλλά ακυρώθηκε. Κρίμα. Παρ'όλ'αυτά, δεν είδα κανένα αναγνώστη να ενοχλείται από τον υπέρμετρα κολακευτικό τρόπο -όχι πάντα ρεαλιστικό- που μας εξιδανικεύει! Οι ευαισθησίες μας περί ιστορικής ακρίβειας σταματούν όταν κάτι μας χαϊδεύει; Τόσο φιλοσοφημένα μελίρρυτο Λεωνίδα ποτέ μου δεν περίμενα. Ούτε βίο αγίου να διάβαζα.
quote:
άσχετα αν εγώ έχω την εντύπωση ότι ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ SIN CITY- άλλο αριστούργημα κι αυτό...-δεν τον γνώριζαν ούτε καν όσοι διαβάζουν κόμικς...αλλά ας το καταπιούμε κι αυτό...
Όσοι διαβάζουν κόμικς τον ξέρουν τουλάχιστον από τον Batman ("Σκοτεινός Ιππότης"), πολύ πριν το Sin City (το οποίο το θεώρησα θαυμάσιο ως ταινία, κι ας ήθελα να είναι λίγο πιο σύντομο).
Α, μην το ξεχάσω. Το μόνο που με πρόσβαλλε κατά τη διάρκεια της ταινίας ήταν δυο συνέλληνες: ο άθλιος που έκανε τη μετάφραση με τα άπειρα λάθη, και ο ανεκδιήγητος προβολατζής που αποφάσισε να κόψει πέντε λεπτά ταινίας για να του βγουν οι... ώρες προβολής σωστά.
No Method, No Guru, No Teacher
πολύ καλή η παρουσίαση σου της ταινίας, μ'έκανες να θέλω να πάω να την ξαναδώ.
quote:
Όσοι διαβάζουν κόμικς τον ξέρουν τουλάχιστον από τον Batman ("Σκοτεινός Ιππότης"), πολύ πριν το Sin City (το οποίο το θεώρησα θαυμάσιο ως ταινία, κι ας ήθελα να είναι λίγο πιο σύντομο).
Ναι!

Κι επειδή σήμερα θα δω την ταινία, η περιγραφή σου με έκανε να ανυπομονώ να την δω...

In anticipation of my resurrection...
Έχεις κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο ;
Και όπως είπε και ο φίλος A. Kircher...
...μ'έκανες να θέλω να πάω να την ξαναδώ.![]()
Αν δεν κάνω λάθος "Tης πύλες τις φωτιάς" ήταν να το σκηνοθετήσει ο Tomas Mann. (διορθώστε με αν ξέρετε)
Έχει ακούσει κανένας κάτι νεότερο γι' αυτό, ύστερα από την επιτυχία του "300" ;
Στράτος

Μου άρεσε σαν ταινία.
Σαν ταινία μου άρεσε και το TROIA.
Θέλω όμως να σταθώ σε ιστορικά στοιχεία . Αν έχει ανοίξει τόπικ με την μάχη των Θερμοπυλών σε ιστορικό επίπεδο θα ήθελα να συμμετάσχω.
Μια ταινία παρουσιάζει αυτά που πιστεύει το παραγωγικό τημ.
Ιστορικά η ταινία πατάει γενικά σε σταθερό έδαφος.
Υπάρχει όμως η υπερβολή.
Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τον παραλληλισμό USA/IRAN.
Διάβασα πολύ προσεκτικά την ιστορία της Σπάρτης (χρόνια τώρα)και μπορώ να έχω άποψη.
Φτάσαμε στο 2007 πλέον .
Δεν είναι δυνατόν να μας απασχολούν πολεμικά σενάρια(ενίοτε κινηματογραφικά)Είδα την ταινία.
Μου άρεσε σαν ταινία.
Σαν ταινία μου άρεσε και το TROIA.
Θέλω όμως να σταθώ σε ιστορικά στοιχεία . Αν έχει ανοίξει τόπικ με την μάχη των Θερμοπυλών σε ιστορικό επίπεδο θα ήθελα να συμμετάσχω.
Απ' όσο θυμάμαι, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο παλιότερο θέμα για τη μάχη των Θερμοπυλών.
Παρόλα αυτά, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την Αναζήτηση (επάνω δεξιά στην σελίδα).
Εκεί μπορείς να υποβάλλεις τις κατάλληλες λέξεις - κλειδιά (πχ Θερμοπύλες) κι αν επιλέξεις την εμφάνιση αποτελεσμάτων μόνο για τίτλο θέματος, θα βρεις αν υπάρχει κάποιο παλιότερο θέμα ώστε να συμμετάσχεις σ' αυτό.
Παιδιά, εχθές είδα κι εγώ την ταινία.
Δεν απογοητεύτηκα καθόλου, γνώριζα ότι θα πάω να δω μια μεταφορά από κόμικ.
Παρόλα αυτά και καλοδουλεμένη ήταν, κι οι διάλογοι μου άρεσαν, και πολύ ωραία μηνύματα είδα από το Λεωνίδα για τους προγόνους μας, φάνηκε μια χαρά η θέση της γυναίκας στην Σπάρτη κτλ.
Επίσης, μου άρεσε το αλλόκοσμο και το αντιρεαλιστικό του τοπίου που ανέφερε κι ο wendigo! ![]()
Η πρόταση μου σε όσους δεν την έχουν δει, είναι να πάνε να την δουν.
Όταν βγει σε dvd, δεν θα με χάλαγε να την δω ξανά... ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Όταν βγει σε dvd, δεν θα με χάλαγε να την δω ξανά...
Εγώ θα την παραγγείλω τώρα από το Amazon,είναι must για την ταινιοθήκη!
Πάντως χαίρομαι που άρεσε η ταινία και που οι πιο πολλοί απο εμάς την είδαν όπως έπρεπε να την δούν:σαν μια ταινία βασισμένη σε κόμικ εμπνευσμένο από την περίφημη μάχη και όχι σαν ΙΣΤΟΡΙΚΗ ταινία..
Wendigo,θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.Η παρουσίαση της ταινίας με έκανε να θέλω να την ξαναδώ!Εύγε!
καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη