- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
EYχARHSTW[:}]
quote:
ΔΗΛΑΔΗ ΦΙΛΕ ΓΙΑΠΕΤ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΑΣχΟΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ???
Ίσα- ίσα, το αντίθετο.
Δεν είπα αυτό. Είπα πως είναι καλλίτερα να βαδίζεις αργά, με συμπεράσματα μέσα απ’ τη γνώση που παίρνεις.
Προσωπικά, έχω πολλά ερωτήματα μπροστά μου, τα οποία είναι διαμορφωμένα, απ’ αυτά που έχω αφήσει πίσω και απ’ τους προβληματισμούς μου.
Όμως, να πιστεύω (όχι να γνωρίζω) κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω και μάλιστα να προσπαθώ να το παρουσιάσω σαν αλήθεια, είναι τουλάχιστον... υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μου, πρωτίστως.
quote:
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΠΩς ΛΕΣ...
Αυτό το λες εσύ η ίδια.
Βλέπεις ότι με το τελευταίο που λες,
quote:
ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΩ.
αναιρείς αυτό που ισχυρίζεσαι αμέσως πριν.
quote:
...ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΥΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣς ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ
Όπως κι εδώ, επίσης
quote:
ΠΗΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ ,ΕΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΖΩ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕχΡΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙχΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ χΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ χΕΡΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ Η ΤΟ ΛΑΘΟΣ.
Γι’ αυτό έγραψα, ότι η τυφλή υπακοή σ’ ένα δόγμα στερεί πνευματικές ελευθερίες.
Το πνεύμα σου φίλη μου, είναι "ελεύθερο" να κινείται σε... προκαθορισμένα πλαίσια, απ’ τα οποία αν πας να ξεφύγεις (με οποιονδήποτε τρόπο), νομίζεις ότι χάνεις την πίστη σου.
quote:
ΑΡΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕχΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!
Εγώ νομίζω, ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν περισσότερο απ’ ότι... βλέπουν ή σκέπτονται.
quote:
ΟΜΩΣ ΣΕΒΟΜΕ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ.
Σωστό αυτό.
Όπως είπες κι εσύ συζητώντας, ο ένας βοηθιάει τον άλλο να διευρύνει τις γνώσεις του, ακούγοντας άλλες απόψεις.
Με την προϋπόθεση ότι ΑΚΟΥΕΙ.
quote:
ΕΥχΑΡΗΣΤΩ ΦΙΛΕ ΓΙΑΠΕΤ
Κι εγώ σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Νάσαι καλά.![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ,ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟΣ.
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ΘΑΥΜΑΤΑ,ΕΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΝ Η ΑΛΛΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΤΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΤΑΣΙΕΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ .
ΤΟ ΟΤΙ ΛΕΣ ΜΕ ΤΥΦΛΟΝΕΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΘΕΤΙΜΕΝΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΖΗΤΗΣΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΙΛΗΚΡΗΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΧΑΣΗ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ,ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕς ΕΓς ΤΩΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΤΟΣΟ ΘΥΜΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΛΙΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΣΕ ΟΛΑ ,ΕΙΧ ΑΛΛΑΞΗ ΠΟΛΥ,ΕΙΜΟΥΝ ΠΙΟ ΑΣΠΛΑΧΝΗ ΚΑΙ ΕΝΙΩΘΑ ΚΑΙΝΗ,ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΝΙΩΘΑ ΚΑΛΑ.
ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΗΡΘΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΓΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΟΠΩΝ ΒΡΙΚΑ ΠΑΛΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΑ.
ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ(ενοο σε ερωτησης,αν υπαΧει ,γιατι δεν μας βοηθα ολους και διαφορες αλλες ερΩτησης που κανουν οι πιο πολλοι)ΑΦΟΥ Χερω ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
΄΄΄΄Μην αγωνιάτε για τιποτα ,μη μεριμνάτε αλλα για οτι σας Χρειάζεται να προσευΧεστε και με ευΧαριστίες να γνωστοποιείτε τα αιτήματα σας στο ΄ΘΕΟ.΄΄΄΄
΄΄΄΄Ο ΥυΧικος ανθρωπος,δηλαδη ο ανθρωπος διΧως Πνεύμα δεν δέΧεται αυτα που αποκαλύπτει το Πνεύμα του ΘΕΟΥ ,γιατι για αυτον ειναι ανοητο και δεν τα καταλαναίνει ,επειδη μονο με πνευματικο τροπο γινονται κατανοητά και με εσωτερικο κόσμο ,οΧι μονο εξωτερικά.(και ο εσωτερικός κοσμος δεν βασιζεται μονο στην μορφωση ,αλλα την ταπεινοτητα,την αγαπη,την δικαιοσυνη και την ελευθερη βουληση με παντοτινη ειρηνη.΄΄΄΄
ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕ ΓΙΑΠΕΤ ![]()
quote:quote:
Το ερώτημά μου εμένα είναι:Γιατί εμείς οι Έλληνες τιμούμε μια Εβραία Αγία (την Παναγία);
Τι σχέση έχουμε με τους Εβραίους για να τιμούμε τους Θεούς τους και τους Αγίους τους;
Φίλε Vasiliscm, νομίζω πως στην ουσία δε λατρεύουμε μια Εβραία Αγία - όπως αποκαλείς τη μητέρα του Ιησού - αλλά ένα αρχέτυπο πολύ πιο καθολικό και πανάρχαιο...
Σύμφωνα με την δική μου αντίληψη, η Μαρία εκφράζει το αρχέτυπο της φιλεύσπλαχνης και συμπονετικής μητέρας όλων των ανθρώπων.
Για αυτό το λόγο η στροφή των ανθρώπων προς το πρόσωπο της ίσως και να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φιγούρα της Χριστιανικής θρησκείας.
Νομίζω πως το συγκεκριμένο αρχέτυπο εκφράστηκε σε πολλές άλλες παρόμοιες μορφές από αρχαιοτάτων χρόνων πχ Μεγάλη Μητέρα κλπ.Πιστεύω λοιπόν πως οι τρόποι εκδήλωσης πίστεως προς τη Μαρία - αν κι υπερβολικοί πολλές φορές - είναι δικαιολογημένοι και κατανοητοί εξαιτίας των όσων εκφράζει.
Όταν ένας άνθρωπος "πονάει", αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μια ασθένεια, ασθένεια κάποιου πολύ κοντινού του προσώπου, είναι σε μια κατάσταση απελπισίας κλπ, νομίζω ότι αυτό που θα τον παρηγορούσε θα ήταν μια μητρική παρουσία.
Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε άλλωστε και το γεγονός ότι ο δυνατότερος δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτός της μητέρας - παιδιού.Οπότε δεν είναι αρκετά πιθανό η Μαρία να αποτελεί ένα υποκατάστατο της σχέσης αυτής?
Δεν θα μπορούσε να θυμίζει στους ανθρώπους ένα πρότυπο μητέρας το οποίο βρίσκεται κοντά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή τους?Επιστρέφοντας στο ερώτημα του AINEIAN06:
quote:
Η Παναγια .. αρεσκεται να βλεπει γιαγιαδες να ανεβαινουν με τα γονατα τα σκαλοπατια των ναων της .. προκειμενου να εκληπαρισουν την βοηθεια τους για τα αρρωστα παιδια τους .. [ δειχνοντας ετσι την ''πιστη'' τους ;;;]Θα απαντούσα πως όχι, δεν είναι απαραίτητοι αυτοί οι τρόποι εκδήλωσης πίστης.
Τους βρίσκω όμως κατανοητούς την στιγμή που ο άνθρωπος σε μια δύσκολη στιγμή του μπορεί να λειτουργήσει κι υπερβολικά.
Μπορεί αυτοί οι υπερβολικοί τρόποι να είναι ένας τρόπος για να αποδείξουν στη Μαρία την αφοσίωση τους προς εκείνην.
Μπορεί να ισχύουν 1002 λόγοι τους οποίους δεν γνωρίζω καθώς δεν έχω κάποιο προσωπικό τέτοιο βίωμα και καθώς δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα.
In anticipation of my resurrection...
Αληθινά Dying incubus, δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε τίποτα. Θέλω μόνο να συμπληρώσω κάποιες προσωπικές απόψεις.
Εκείνο που δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει ο σύγχρονος ατομοκεντρικός ανθρώπινος τύπος , είναι η ιδιότητα, ή μάλλον, η ψυχοφυσική ενότητα των πάντων .
Οι θεωρητικές προτυπώσεις των οντων είναι εκεί και είναι αιώνιες.
Όμως ο εκάστοτε ανθρωπολογικός τύπος της κάθε εξέλικτικής πορείας της ιστορίας, τις αντιλαμβάνεται και τις ενσαρκώνει διαφορετικά.
Αυτή η διαφορετικότητα πολλές φορές συγχέεται με τις λιγότερο αληθινές (λόγο στρέβλωσης) ιδέες της μετεμψύχωσης και μετενσάρκωσης .
Ο εκάστοτε ανθρωπολογικός τύπος μέσα απο την ιστορική του πορεία στο χώρο και τον χρόνο , διαμορφώνει (ή αποδιαμορφώνει) στο πλαίσιο εκδήλωσης , τις θεωρητικές προτυπώσεις των όντων σύμφωνα με τα στοιχεία και τις δυνατότητες του.
Η ανάδειξη της ποιότητας της ολότητας, συμβαίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες ανάδυσης του κάθε επιπέδου.
Η προβολή των αρχετύπων είναι καθολική , αλλά η ανάδειξή τους μερική παραβολική και τελικά διαστρεβλωτική.
Το αρχέτυπο της ιδανικής Μητέρας Παναγίας, και το αρχέτυπο του ιδανικού υιού του Θεού , χριστού , είναι εκεί, και ενώ προβάλονται παραβολικά (μερικά) σε διάφορες φάσεις της ιστορίας , περιμένουν ωστόσο την συνολική εκδήλωση τους, κάτω απο τις ιδανικές ψυχοφυσικές συνθήκες. . Είναι αιώνια και λογικά.
Η ιδιότητα εκδήλωσης τους εντός του φυσικού πλαισίου, ενυπάρχει απο την αρχή της ιστορίας σε κάθε ανθρώπινο όν. Ο τρόπος εκδήλωσης διαφέρει, και περιλαμβάνει την ειδική κάθοδο στα ασυνείδητα περιεχόμενα με τον αμοιβαίο εμπλουτισμό απο άλλα ετερόκλητα περιεχόμενα , πριν την άνοδο στην συνείδηση.
Ο βαθμός παραβολής , ο βαθμός στρέβλωσης, ο τρόπος αλλοίωσης, συμβαίνει, εξ αιτίας των ασυνείδητων ατομικών περιεχομένων που επισυσσωρεύτηκαν κατα την πορεία της ατομικής και συλλογικής ιστορικής διαδρομής , η οποία περιλαμβάνει εκτός της αμιγούς ψυχικής σφαίρας , και την υλική φυσική υπόσταση.
Υπάρχει αδιάρηκτη σχέση αλλήλοσυμπλήρωσης αυτών των δύο .
Αυτό λέγεται ψυχοφυσική ενότητα .
Δεν μπορείς να τα διαχωρίζεις αυτά , γιατί αυτά δεν διαχωρίζονται.
Μια ιδανική θεωρητική προτύπωση , ψάχνει για μια ιδανική "μήτρα" εκδήλωσης.
Η μήτρα αυτή περιλαμβάνει ολόκληρη την ψυχοφυσική ενότητα σε χώρους και χρόνους.
Η ψυχοφυσική ενότητα είναι ενα υποδεκτικό σύνολο, ανάλογο των δυνατοτήτων <<ενσωμάτωσης>> προηγούμενων προτυπώσεων . Οι προτυπώσεις αφού υποστούν κάθοδο στο ατομικό ασυνείδητο , αρα προβολή ,αρα παραβολή , αρα στρέβλωση, "ανεβαίνουν" στην συνείδηση και γίνονται πράξη.
Τα αρχέτυπα είναι πολλάπλά , αλλά η σύνθετή τους αναφορά μένει απλή και καθαρή .
Είτε για το ιδανικό αρνητικό, είτε για το ιδανικό θετικό.
Τα αρχέτυπα αν και ενυπάρχουν και επαναλαμβάνονται στο σύνολο της ψυχοφυσικής ενότητας της ιστορίας , ωστόσο αυτά , ως θεωρητικά αντικείμενα, παραμένουν θεωρητικές προτυπώσεις αναλλοίωτες απο το χώρο και το χρόνο.
Η εκδήλωση τους ως σύνολο στο πλαίσιο της φυσικής υπόστασης ,εξαρτάται απο τις αποκλίσεις αυτού , και περιλαμβάνει τις δυνατότητες και το επίπεδο του φυσικού πλαισίου .
Το φυσικό πλαίσιο στον άνθρωπο απο την στιγμή εμφάνισης της συνείδησης σε κάπιο ιστορικό όριο εξέλιξης της φύσης , απέκτησε και ενσωμάτωσε διαφορετικά/ετερόκλητα επίπεδα στην ενσωμάτωση (εκδήλωση) , με άπειρους βαθμούς ελευθερίας.
Αυτοί οι άπειροι βαθμοί ελευθερίας οδηγούν στις διαφορετικές διαβαθμίσεις των θεωρητικών προβολών ακόμα και στο ίδιο το υποκείμενο. Ακόμα και το ίδιο το υποκείμενο είναι σε θέση να αναδιπλώνει τον εαυτό του συνεχώς μέσα στο χρόνο, αλλά και να <<διαχωρίζεται>> απο το αντικείμενο.