- ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ (Σχετικά με την χρήση της Αγγλικής γλώσσας) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΠΑΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ?
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

In anticipation of my resurrection...
στις άλλες χώρες μεταγλωτίζουν ΟΛΕΣ τις ταινίες ανεξαρτήτου γλώσσας. με αυτήν την τακτική διαφωνώ πλήρως γιατί έτσι δεν μπορεί ο θεατής να απολαύσει το παίξιμο του κάθε ηθοποιού.
φαντάζεσαι να βλέπεις τον Νονό και ν'ακούς τον Μάρλον να μιλάει κινέζικα;
τώρα όσων αφορά το γιατί στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο αγγλικές λέξεις πρέπει μάλλον να κάνει με την έλλειψη σωστής παιδείας. η Ελληνική γλώσσα είναι παμπλουτη σε λέξεις και εκφράσεις και πολλές από αυτές δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες.
στην γρήγορη όμως εποχή μας, στην οποία η μόδα δείχνει να κυριαρχεί, είναι πιο εύκολο, κυρίως στις νέες ηλικίες να χρησιμοποιούν εκφράσεις και λέξεις που ακούν και διαβάζουν στα περιοδικά και στις νεανικές εκπομπές. δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμιά σκευορία ή συνομωσία εναντίον της γλώσσας μας. απλά υπάρχει μια λανθασμένη τάση ορισμένων (επιμένω ότι το κακό ξεκινάει από τα ΜΜΕ) να νομίζουν ότι το ξενόφερτο είναι πιο "προχωρημένο" και πιο "πιασάρικο"
Το μισούσα από παιδί αυτό, μόνο τα στρουμφάκια είχανε επιτυχημένη μεταγλώτιση, όλα τα υπόλοιπα είναι αισχρά.....
Συνμφωνώ πάντως πως έχει καταντήσει αηδία να ακούς "μπρέϊκ για διαφημίσεις - πχ" αντί για "διακοπή....".
Όλοι - μα όλοι - χρησιμοποιούν την λέξη "μρέικ" και μου "μπρέϊκ τα νερβς" (για να μην πω τα μπολς....).
Και απορώ, κάποιοι υπεύθηνοι δεν υπάρχουν στα κωλοκάναλα να κάνουν μία υπόδειξη ? Δεν τους ενοχλεί αυτή η κατάχρηση ξένων λέξεων την στιγμή που έχουμε τόσο πλούσια γλώσσα ???
Edited by - KERRY KING on 25/08/2006 10:19:47

Η μεταγλωτιση γινεται συνηθως σε χωρες που εχουν μεγαλο ποσοστο αναλφαβητων (τουλαχιστον με αυτη την λογικη ξεκινησε, το που κατεληξε ειναι αλλο θεμα...)
Εγω θυμαμαι ενα τελειως κουλο που ειδα σε μια ταινια.
Η ταινια περιπετεια και ο πρωταγωνιστης αντιμετωπιζοντας ενα βουνο το οποιο θα ηταν αναγκασμενος να ανεβει, λεει με ειρωνικη διαθεση: "It's a piece of cake" = Πανευκολο ή θα το κανουμε κι αυτο (αυτη τη στιγμη δεν μου ερχεται καποια αλλη ερμηνεια).
Και η μεταφραστρια γραφει απο κατω: Ω!!! Ειναι ενα κομματι απο κεηκ!!!
Μα ουτε την ταινια δεν παρακολουθουσε;

ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.
ΚΕΡΡΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.
ΜΑΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΝΕΤΕ ΣΚΟΠΙΜΑ,Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ,ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ..
ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΑΥΤΟ?
ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ANGI ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ??
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.
αναζητητή πιστεύω ότι "δύστηχώς" δεν ξεκίνησε σαν υποκίνηση όλη αυτή η ξενομανία. και λέω δυστηχώς γιατί έτσι το γεγονός της μη παιδείας γίνεται ακόμα μεγαλήτερο.
η ιστορία πιστεύω ότι άρχισε κάπως έτσι:
στα ΜΜΕ, περιοδικά, τηλεόραση κλπ άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις άτομα νέα και μη επαρκώς παιδευμένα. έτσι για να εντυπωσιάσουν τον θεατή, αναγνώστη κλπ (μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 80 άρχισαν και κυκλοφορούσαν πολλά περιοδικά που απευθήνονταν σε νεαρές ηλικίες και άρχισαν μουσικές κυρίως εκπομπές που στόχευαν στο ίδιο κοινό), άρχισαν να χρησιμοποιούν έτοιμες ατάκες από κινηματογράφο, τηλεοπτικές σειρές κλπ. επίσης μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή έπαιζε πολύ το πόσο φιλοαμερικάνος είναι κάποιος, οι γονείς ξεκινούσαν από νωρίς να στέλνουν τα παιδιά να μάθουν αγγλικά και γενικά η ξενομανία είχε μια μεγάλη αύξηση.
τι να σου κάνουν και οι άμηροι ΜΜΕάδες; αρχισαν να κάνουν αχταρμά την γλώσσα.
στην πορεία βέβαια ίσως κάποιοι επιτήδηοι εκμεταλεύτηκαν το ψώνιο αυτό του κόσμου για να τους καθοδηγήσουν λίγο παραπέρα (ζήτω η ΕΟΚ, η USA κλπ)αλλά μάλλον βρήκαν ανοιχτά και μπήκαν.
Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΗ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΝ ΕΝΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΗ ΚΥΝΗΓΑΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΟΝΟ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΚΙ ΟΛΑΣ.
ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΤΕΡΕΣ Η ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΕΣ.
ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΑΖΟΤΕΡΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝ ΤΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΗΣ ΕΜΑΣ ΑΛΛΙΩΝΕΤΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΑΖΟΤΕΡΟΙ.
ΚΟΙΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ,ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ?
ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ...
ΜΠΕΕΕΕ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΕΕΕ
ΧΑΧΑ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΠΑΛΙ ΧΑΝΕΤΕ,ΔΗΛΑΔΗ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ,ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΕ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΑΟ...
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΗ 2006 ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ.
ΣΟΦΙΑ ΜΙΛΑΜΕ.
ΣΟΦΙΑ Μ....Α ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.
ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
λίγο μπερδεμένα μου τα έγραψες και δεν πολυκατάλαβα
αρχικά να σου πω ότι ναι έχω την τάση να δικαιολογώ καταστάσεις, ίσως είμαι λίγο πιο ανεκτική από ότι θα έπρεπε μερικές φορές, αλλά αυτή είναι μια τακτική που πολλές φορές με έχει βοηθήσει να βλέπω πιο σφαιρικά τα πράγματα και σίγουρα να είναι ελάχιστες οι φορές που θυμώνω.
στο θέμα μας τώρα,: πιστεύω ότι ό κάθε λαός πρέπει να σέβετε την κάθε μορφή τέχνης,(όσο ποιοτική ή όχι είναι αυτή) των άλλων λαών και να μην την αλλιώνει. μόνο τότε θα μπορεί να τη δει ολοκληρωμένη και να την κρίνει για αυτό που πραγματικά είναι.
φαντάζεσαι να μεταγλώτιζαν την "Στέλλα"; πως θα σου φαινόταν η Μελίνα να μίλαγε Γερμανικά;
από την άλλη οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι υποχρεομένες απέναντι στο λαό τους να του δίνουν τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις, πρέπει να προωθούν την παιδεία, έτσι ώστε ο λαός να μην παρασήρετε και να μην αλλιώνεται από άλλους λαούς.
μην ξεχνάμε όμως ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται με την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών διαφορετικών πολιτισμών. άρα δεν είναι απαραίτητα κακό να υπάρχει και η υιοθέτηση ξενικών λέξεων μέσα στο λεξιλόγιο κάποιου λαού, φτάνει αυτό να ενσωματωθεί ομαλά μέσω στο υπάρχον σύστημα.
η κάθε "κουλτούρα" θα πρέπει να διαφηλάτει τα ήθη και τα έθιμα της, χωρίς όμως να είναι κλειστή σε νέες ιδέες αν αυτές δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές της. σε αντίθετη περίπτωση καταλήγουμε να είμαστε σωβινιστές και ξενόφοβοι.
πατριωτισμός δεν είναι να μην δέχεσε να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό της πατρίδας σου. πατριωτισμός είναι να σέβεσε τις αρχές των προγώνων σου και να μην ξεπουλάς τον πολιτισμός σου χωρίς τον φόβο που θα σε κρατήσει μακριά από άλλους πολιτισμούς.
Ο ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.
ΔΗΛΩΝΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ?
ΤΕΛΙΚΑ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ,Η ΣΚΕΨΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΝΝΟΩ.
ΟΤΑΝ ΚΟΛΑΜΕ ΣΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΣΥ ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ.
ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.
ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΙ 2 ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΑΣ.
Από την άλλη, η χρήση ξένων λέξεων και εκφράσεων στα ελληνικά είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο και πρόβλημα που ουσιαστικά ξεκινάει με την δημιουργία του ελληνικού κράτους. Απλά ας θυμηθούμε την προσπάθεια του Κοραή και καποιων άλλων να καθαρίσουν την ελληνική από κάθε ξένο και "ελλατωματικό" στοιχείο. Είχαμε έτσι την δημιουργία της καθαρεύουσας, μιάς γλώσσας πολύ κοντά στην "γνήσια" ελληνική των "προγόνων" μας. Οστόσο η καθαρεύουσα ήταν μια "τεχνιτή" γλώσσας που λίγοι καταλάβαιναν, μιά γλώσσα που είχε διχάσει τους Έλληνες για πολλές δεκαετίες.
Εκεί δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξαναπάμε.
Η χρήση ξένων λέξεων στα ελληνικά δεν είναι από μόνη της κάτι το κακό και πολλές φορές είναι και κάτι το αναπόφευκτο, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με λέξεις που αναφέρονται σε τεχνολογικά επιτεύματα που, ώς γνωστόν, έρχονται κατά μάλλα από τον αγγλόφωνο κόσμο. Πολλές φορές η ελληνοποίηση αυτών των λέξεων είναι από αδύνατη έως μη λειτουργική.
Για παράδειγμα, μπορώ να πώ "ιστοσελίδα", όμορφη λέξη και κατανοητή, αλλά τι καταλαβαίνετε αν πω "συμπαγοδισκόφωνο";
Δεν υπάρχει καμμιά γλώσσα στον πλανήτη που να είναι 100% χωρίς προσμίξεις και ξένες επιδράσεις. Στα αγγλικά, για παράδειγμα, η ιατρική ή φαρμακευτική ορολογία είναι κατά κόρον ελληνική και λατινική και ούτω καθεξής.
Βέβαια ο τρόπος που μιλάμε αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που είμαστε σαν άτομα και σαν λαός.
Δυστυχώς, η ξενομανία είναι κουσούρι μας και σαν άτομα και σαν λαός.
Και η παιδεία μας πάει κατα διαόλου.
Τα ορθογραφικά λάθη που έχω δει εδώ στο esoterica και αλλού βγάζουν μάτι
.
Πόσο δύσκολο είναι πια να μάθουμε να γράφουμε σωστά;;;;
Infinitum Finitum Producit
τελικά στην ουσία συφωνούμε πάνω στο θέμα της χρήσης αγγλικών λέξεων, ή μάλλον στην βαθύτερη και σημαντικότερη ουσία της χρήσης ή μη ξένων λέξεων.
συμφωνώ πως το σπουδαιότερο όλων είναι να μπορούν να επικοινωνούν οι λαοί, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να μήν αμπαρώνονται πίσω από "πατριωτισμούς".
ο "πατριωτισμός" έτσι όπως χρησιμοποιείται σήμερα είναι απλά η άμυνα του κάθε λαού, ο οποίος δεν είναι αρκετά δυνατός, συνήθως λόγω έλλειψης παιδείας, να υπερασπιστεί τα ήθη και τα έθιμά του και την εθνική του ταυτότητα. είναι ο φόβος που κυριεύει τους μικρόμυαλους ότι κάποιος "ξένος" θα τους επιβληθεί.
εγώ πρωσοπικά πιστεύω ότι όσο διαφορετική και να είναι η γλώσσα του κάθε λαού, η σύμπνοια απόψεων και σκέψεων μπορεί να είναι εφικτή. αν δύο άνθρωποι θέλουν να επικοινωνήσουν θα βρουν την άκρη τους!!!
παρατήρησε αν θες τα παιδιά, ειδικά τις πολύ μικρές ηλικίες που ή δεν μιλάνε ακόμα ή μόλις έχουν αρχίσει. σε πληροφορώ ότι στην παραλία, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο που τρώνε οι γονείς τους, θα βρουν τον τρόπο να "επικοινωνήσουν", να παίξουν, να μαλώσουν, να γελάσουν ανεξάρτητα την εθνικότητά τους.
άρα για μένα η ύπαρξη διαφορετικής γλώσσας είναι απλά μια δικαιολογία για την μη επικοινωνία των λαών.
μην ξεχνάμε πως η κάθε γλώσσα έχει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της λόγω της γεωγραφικής θέσης και της ιδιοσυγκρασίας του λαού της. αν σεβόμαστε τον κάθε άλλο λαό αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε και τη γλώσσα του.
μην στενοχωριέσαι που δεν απαντούν πολλοί στην κουβέντα μας, να είσαι σίγουρος ότι όταν θα πρέπει να ακουστεί κάτι καλό, αυτό θα γίνει.
Α.Κirsher συγνώμη αν σε ταλαιπωρούν τα ορθογραφικά μου, είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι περήφανη. είναι κάτι που από μίκρή το δηλώνω σαν ένα από τα πολλά ελατώμματά μου.
ζητώ την κατανόησή σας
quote:
συγνώμη αν σε ταλαιπωρούν τα ορθογραφικά μου, είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι περήφανη. είναι κάτι που από μίκρή το δηλώνω σαν ένα από τα πολλά ελατώμματά μου.
Αγαπητή φίλη maraT,
δεν είχα σκοπό νε σε θείξω και πραγματικά δεν αναφερόμουν σε κανένα συγκεκριμένα.
Όλοι μας κάνουμε ορθογραφικά λάθη. Τα ελληνικά είναι αρκετά πολύπλοκη γλώσσα, με χιλλιάδες κανόνες και ίσως λεξιλόγιο πιο πλούσιο από κάθε άλλη γλώσσα. Σε μια τόσο πολύπλοκη και πολυσύνθετη γλώσσα τα λάθη είναι δικαιολογημένα.
Μερικές φορές επίσης τα ορθογραφικά λάθη έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και όχι τόσο με την γνώση της ίδιας της γλώσσας.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάς συγνώμη.
Ας προσπαθούμε όλοι μας όσο μπορούμε να γράφουμε και να μιλάμε όσο πιο σωστά γίνεται.![]()
Αυτό και μόνο αυτό έχει σημασία.
Η γλώσσα είναι απόρροια ολόκληρης της κουλτούρας του κάθε λαού, και είναι χρήσιμο για μας να την ακούμε, και να την κατανοούμε - Αυτό βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση, και συννενόηση των λαών, δηλαδή να κατανοούμε και να σεβόμαστε τον τρόπο σκέψης των άλλων, παράλληλα όμως διατηρώντας και την δική μας κουλτούρα και παιδεία. Ολοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, και έτσι να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο στις σχέσεις των λαών.
Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι μία πανομοιότυπη ,άμορφη μάζα "λαού" χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολιτισμικά στοιχεία - αυτό θα βόλευε πολύ την παγκοσμιοποίηση, και αυτό προωθεί, άλλωστε - αυτό που χρειάζεται είναι να ααναπτύξουμε ο καθένας λαός τα δικά του στοιχεία και να μπορούμε να τα ανταλλάζουμε αρμονικά με άλλους λαούς.
Τώρα, ο λόγος που - πιθανά- μεταγλωττίζονται οι ταινίες σε άλλες χώρες είναι - τουλάχιστον για τις χώρες με μεγάλο πληθυσμό - ότι πολλοί από τους λαούς αυτούς είναι πολύ πιό σωβινιστές απο τους Ελληνες και προτιμούν να μην ακούνε αγγλικά, π.χ. οι Γάλλοι κυρίως, αλλά και οι Γερμανοί. Αλλοι λαοί, όπως Ισπανοί και Ιταλοί, έχουν πολύ λιγότερες γνώσεις ξένων γλωσσών απο τους μικρούς λαούς αναλογικά.
Επίσης, συμφέρει οικονομικά να μεταφράζονται οι ταινίες όταν απευθύνονται σε πολύ μεγάλο κοινό, παρά σε μικρό. ( Σε αυτό τουλάχιστον είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, αλλιώς θα μεταφράζονταν όλα , όπως γίνεται και με τα Βραζιλιάνικα σήριαλ! - αυτα , άραγε, μεταφράζονται επειδή έχουν μεγάλο κοινό στην Ελλάδα, η μήπως γιατί το κοινό που τα βλέπει είναι αγράμματο και δεν μπορεί να διαβάσει τους υπότιτλους??)
quote:
Μερικές φορές επίσης τα ορθογραφικά λάθη έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και όχι τόσο με την γνώση της ίδιας της γλώσσας.
Φίλε A. Kircher, θα μπορούσες να το αναλύσεις λίγο παραπάνω αυτό?
Δεν το έχω ξανακούσει και θα το έβρισκα ενδιαφέρον αν λέγονταν κάποια πράγματα επ' αυτού.
quote:
Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι μία πανομοιότυπη ,άμορφη μάζα "λαού" χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολιτισμικά στοιχεία - αυτό θα βόλευε πολύ την παγκοσμιοποίηση, και αυτό προωθεί, άλλωστε - αυτό που χρειάζεται είναι να ααναπτύξουμε ο καθένας λαός τα δικά του στοιχεία και να μπορούμε να τα ανταλλάζουμε αρμονικά με άλλους λαούς.
Ακριβώς, φίλη Nausika317! ![]()
Όσον αφορά τις μεταγλωττισμένες σειρές, για να είμαι ειλικρινής τα μόνα μεταγλωττισμένα που έχω δει ως τώρα να υπάρχουν είναι τα παιδικά προγράμματα και κάποιες ξένες σειρές (Βραζιλιάνικες, Αργεντίνικες κτλ).
Για τα παιδικά προγράμματα καταλαβαίνω οτι μιας κι απευθύνονται σε μικρά παιδάκια τα οποία πιθανόν να μην έχουν μάθει ανάγνωση είναι λογικό αυτά να μεταγλωττίζονται.
Για τις ξενόγλωσσες σειρές όμως τι θα μπορούσε να συμβαίνει?
Οι λόγοι να είναι εθνικιστικοί ή οτι οι σειρές απευθύνονται (πιθανότατα) σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία μπορεί επίσης να μην έχουν μάθει καλή ανάγνωση?

Πριν αρχίσω, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός αλλά έχω ασχοληθεί με το θέμα. Επίσης μιλάω γενικά και δεν αναφέρομαι σε κανένα εδώ μέσα συγκεκριμένα.
Α)Ο προφορικός και γραπτός λόγος όπως σχεδόν και κάθε τι στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται από την μνήμη.
Έχουν γίνει διάφορες μελέτες κατά καιρούς που πιστοποιούν ότι αυτοί που σκέφτονται ή θυμούνται ακουστικά και όχι οπτικά έχουν πρόβλημα με το να θυμούνται την συγκεκριμένη αλυσίδα γραμμάτων σε μία λέξη. Εδώ αναφέρομαι στις δύο πολύ γνωστές κατηγορίες μνήμης, ακουστική και οπτική. Οι παραπανω κατηγορία ανθρώπων, δηλαδη αυτοί που θυμούνται ακουστικά, έχουν πολλές φορές πρόβλημα ανορθογραφίας καθώς αυτό που εντυπώνεται στην μνήμη τους είναι η ηχητική της λέξης και όχι η εικόνα της λέξης.
Ψυχολογική πίεση επίσης επηρεάζει την μνήμη και αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει επίδραση στην ορθογραφία.
Β) Από την άλλη, διάφορα νευρολογικά τραύματα μπορεί να προκαλέσουν κατάστασεις όπως η δυσγραφία (dysgraphia) ή αγραφία (Lexica agraphia) ή η δυσλεξία, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την ανορθογραφία. Το ίδιο αποτέλεσμα επίσης έχει και η Attention Deficit Disorder (ADD).
Τα άτομα που πάσχουν από τις παραπάνω καταστάσεις είναι συχνά αυξημένης νοημοσύνης και πολύ πετυχημένα στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Σε καμμία περίπτωση, και το τονίζω αυτό, δεν υστερούν από κανέναν.Ο Ozzy για παράδειγμα είναι γνωστό πάσχει από δυσλεξία.![]()
Για αυτές τις τρείς καταστάσεις, δυσγραφία, αγραφία, και δυσλεξία, υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα στο διαδύκτιο γι'αυτό και δεν θα δώσω συγκεκριμένα link.
Ελπίζω να σε κάλυψα φιλε dying incubus.![]()
Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές ένα άτομο που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τέτοιου τύπου πχ δυσλεξία θεωρείται κατώτερης/μέτριας ευφυΐας ή υπάρχει παρανόηση ακόμα και στην κατανόηση της φύσης του προβλήματος αυτού.
Κάτι τέτοιο φυσικά όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά συμβαίνει και το αντίθετο, όπως είπες.
Σεβόμενος την θεματολογία του συγκεκριμένου topic δεν θα επεκταθώ άλλο στο θέμα των προβλημάτων στον γραπτό λόγο. ![]()

όσων αφορά τη σχέση ψυχολογίας και ανορθογραφίας κάτι έχω ακούσει και εγώ και πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να έχω ένα βαθμό δυσλεξίας γιατί σε κάτι εξετάσεις που έδωσα κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι πάρα πολύ συχνά αντιστρέφω τα νούμερα σε βαθμό που κόπηκα σε εξετάσεις για μια τράπεζα!!!
πάντως γενικά πιστεύω πως το μυαλουδάκι μου τρέχει πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε κάποιες φορές και τείνει να μη δίνει την απαιτούμενη προσοχή σε διάφορα πράγματα
σε λιγα χρονια να μην λεμε goodmorning το πρωι μονο,γιατι θα μετανιωσουμε την ωρα και τη στιγμη που επιλεξαμε σημερα την καλοπεραση απο την διατηρηση της γλωσσας μας.