- ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ?Η ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ(ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
«Και φυσικά το "ανάσταση των νεκρών" (και μόνον αυτό ανέφερα και δεν είπα ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ....ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ Ή ΟΧΙ),δεν εννούμε ότι θα σκωθούν οι πεθαμένοι....να είμαστε σοβαροί.»
Αυτή η βεβαιότητα άραγε από ΠΟΥ να πηγάζει? Από λόγια των Αποστόλων? Από πράξεις του Κυρίου? Από λόγια Πατέρων? ΑΠΟ ΠΟΥ?![]()
![]()
Μάλλον θα μπορεί να μας το αποκαλύψει ο φίλτατος Gothic λοιπόν……
Εγώ απλά να προσθέσω πως η εκκλησία διδάσκει ότι οι νεκροί θα αναστηθούν κατά τη μέλλουσα κρίση και ότι η ανάσταση αυτή θα είναι ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ.
Έως την παράθεση των σχετικών τεκμηρίων του Gothic όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στα όσα σχολιάζει π.χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως:
«Ο βίος και το μαρτύριο του αγίου Νικάνδρου μας θυμίζουν το χρέος που έχομε απέναντι στους νεκρούς και τα λείψανα των Αγίων. Ο άγιος Νίκανδρος το είχε κάμει έργο του• φρόντιζε να μαζεύη και να ενταφιάζη τα σώματα των αγίων Μαρτύρων. Όχι μόνο στους Χριστιανούς μα και στους ειδωλολάτρες είναι ανόσιο να μείνει άταφος νεκρός. Αφήνοντας το παράδειγμα της Αντιγόνης, που τόλμησε να θάψη τον αδελφό της Πολυνείκη, φέρνομε στην μνήμη μας τον Ιωσήφ και το Νικόδημο, που τόλμησαν και ζήτησαν για να θάψουν το ακήρατο σώμα του Κυρίου. Η τιμή στους νεκρούς και στους τάφους των νεκρών είναι δείγμα σεβασμού προς την αξία του ανθρώπου. Στους χριστιανούς πιο πολύ η τιμή προς τα ιερά λείψανα, προς το υλικό δηλαδή σκήνος, εκείνο που μένει όταν φύγη η ψυχή, συνδέεται με την ελπίδα και την προσδοκία της αναστάσεως των νεκρών, που θα είναι η ανάσταση των σωμάτων.»
(http://www.ec-patr.gr/gr/saints/m03-15.htm)
Υπάρχει άραγε καμία αμφιβολία εκ του κειμένου??
Υπάρχουνε βέβαια πολλά άλλα άλυτα προβλήματα, όπως η κατάσταση των σωμάτων που ΘΑ αναστηθούν. Θα είναι άραγε όλα στην κατάσταση που βρίσκονταν όταν πέθαναν ή θα επιλεχθεί μια συμπαθέστερη κατάσταση της ζωής μας? Εάν βέβαια πιστέψουμε τα όσα μας παραδίδει ο Ιωάννης τότε μάλλον μας επιφυλάσσονται μαύρες και άχαρες στιγμές, μιας και ο Ιησούς αναστήθηκε με όλα τα σημάδια του θανάτου του.![]()
![]()
Ποιος ξέρει λοιπόν…….![]()
quote:
επι της ουσιας εννοω! πιστευεις οτι ειναι λαθος ,να πιστευουμε οτι
θα ξαναδουμε τα αγαπημενα μας προσωπα,μετα θανατον,??
αποτελει μια λανθασμενη θεση!(παρακρουση),η τελικα ειναι πλασμενος
ο ανθρωπος να ζει με αυτην την προσδοκια!οποτε αν την αποβαλει,κινδυνευει να βρεθει αντιμετωπος με τις συνεπειες του πιθανου
λαθους του(ψυχολογικες κυριως)
[/quote]
Λαθος δεν ειναι φιλαρακι, επικυνδυνο ειναι.Δεν θα ηθελες να το ξερεις εν ζωη.Σκεψου τις συνεπειες,σκεψου να ενεπνεε σιγουρια μια τετοια εκδοχη.Ολοι ηθελημενα θα "φευγαμε" προωρα,θα επισπευδαμε την αφιξη μας "στον τοπο συναντησης".Ευχης εργον θα ητανε να μπορουσε να λαβη χωρα "μετα απο δω",αλλωστε ποιος δεν θα ηθελε κατι τετοιο,αλλα με τρομαζει η σκεψη και μονο....να το ξερω!
Εν παση περιπτωση η δικη μου λογικη λεει πως δεν υπαρχει..."μετα απο δω"
Άφθαρτα και αιώνια όπως αναφέρεται άρα καμμία σχέση με αυτό που έχουμε ήδη,το οποίον είναι φθαρτό,(για να μην πούμε ότι σε μερικούς έχει ήδη φθαρεί ή δεν υπάρχει καν).
Μα αν δεν υπάρχει τότε τι γίνεται,(κάποιος κάηκε σε πυρκαιά π.χ.),αυτός δεν θα αναστηθεί;
Τελικά αυτό είναι το θέμα μας ή τι μεταφέρει αυτή η διδασκαλία;
Μεταφέρει την ιδέα ότι η ψυχή δεν ήταν και δεν είναι εξ ορισμού αθάνατη.
Νομίζω λοιπόν πως είναι ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση,γιατί δεν παύει να είναι μία άποψη και ειδικά σε ένα θέμα που όπως είπα,μόνον υποθέσεις κάνουμε και κρατάμε αυτό που κάνει πιο πολύ στα πιστεύω μας ή αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.
Για μένα το τελευταίο είναι και το ζητούμενο ![]()
Τώρα τι λέει το Πατριαρχείο....διόλου μας ενδιαφέρει πιστεύω στην παρούσα συζήτηση.
Το θέμα είναι τι λέμε εμείς.

«Σωστά φίλε Schwabe και "σωματική" αναφαίρει το δόγμα αλλά τι είδους σωμάτων διερωτόμαι εγώ;»
Λίγα, πολύ λίγα είναι τα περιθώρια ώστε να διερωτόμαστε. Εάν π.χ. το Πατριαρχείο ήθελε να αποφύγει μια τέτοια ολέθρια παρερμηνεία τότε απλά θα προσέθετε την λέξη «πνευματικά» ή «πνευματικό». ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ!
Και δεν το κάνει συνειδητά.
Gothic:
«Μα αν δεν υπάρχει τότε τι γίνεται,(κάποιος κάηκε σε πυρκαιά π.χ.),αυτός δεν θα αναστηθεί;
Τελικά αυτό είναι το θέμα μας ή τι μεταφέρει αυτή η διδασκαλία;»
Υποτίθεται, σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει το δόγμα, ότι ο θεός είναι παντοδύναμος. Οπότε έχεις την απάντηση.
Το θέμα μας λοιπόν, ταπεινή μου άποψη, είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ. Αλίμονο εάν δεν ήταν!
Δεν μπορούμε ούτε τα μάτια να κλείνουμε ούτε να κάνουμε πως δεν ακούμε. Ο Χριστιανισμός συντηρεί εδώ και τουλάχιστον 1700 χρόνια την προσδοκία ανάστασης των σωμάτων. Και αυτό ακριβώς κάνουνε ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Gothic:
«Νομίζω λοιπόν πως είναι ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση,γιατί δεν παύει να είναι μία άποψη και ειδικά σε ένα θέμα που όπως είπα,μόνον υποθέσεις κάνουμε και κρατάμε αυτό που κάνει πιο πολύ στα πιστεύω μας ή αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.»
Δεν είναι έτσι απλό. Ο πρώτος διδάξας πως θα αναστηθούμε ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ υπήρξε ο ίδιος ο Ιησούς. Δεν αναστήθηκε ως «πνευματικό σώμα» απλά, αλλά έφαγε και ήπιε (τι θέλει άραγε την τροφή ένα…άυλο σώμα??) καθώς και άφησε να ψηλαφήσουνε τις πληγές ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
Επομένως, δεν είναι απλά υποθέσεις αλλά ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Τόσο εκ της παράδοσης όσο και εκ της Κ.Δ.
Gothic:
«Τώρα τι λέει το Πατριαρχείο....διόλου μας ενδιαφέρει πιστεύω στην παρούσα συζήτηση.
Το θέμα είναι τι λέμε εμείς.»
Δεν νομίζω να είναι έτσι. Το Πατριαρχείο εκφράζει μια παράδοση, γνώση και σοφία πολλών αιώνων. Οι προσωπικές απόψεις και ενίοτε εικασίες, παραμένουν στον χώρο της «συζήτησης της παρέας».
Όταν ομιλούμε για μια συγκεκριμένη κοσμοθεώρηση πρέπει να στηριζόμαστε σε τεκμήρια και ιστορικές πηγές. Και το Πατριαρχείο μάλλον έχει!
Το ερώτημά μου είναι αυτό που πολύ έντεχνα υπερπήδησες από όσα είπα.Το ξαναγράφω:
"Μεταφέρει την ιδέα ότι η ψυχή δεν ήταν και δεν είναι εξ ορισμού αθάνατη."
Δεν είναι ενδιαφέρον;
Λες ότι το πατριαρχείο σου, έχει ιστορικές πηγες και γνωρίζει έγκυρα τα "μετα θάνατον".
Έχει;
Μπορείς να μας παραθέσεις τα στοιχεία σου;Θα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα ![]()

Απλά πηγές ναι αλλά όχι απόδεκτές από όλους.
Υ.Γ.Τώρα σε ρωτάω εγώ από πού πηγάζει τόσο σιγουριά με σένα και που είναι αυτές οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ όπως τις γράφεις;

Edited by - Gothic on 28/01/2005 00:51:25
quote:Δεν νομίζω να είναι έτσι. Το Πατριαρχείο εκφράζει μια παράδοση, γνώση και σοφία πολλών αιώνων. Οι προσωπικές απόψεις και ενίοτε εικασίες, παραμένουν στον χώρο της «συζήτησης της παρέας».
Όταν ομιλούμε για μια συγκεκριμένη κοσμοθεώρηση πρέπει να στηριζόμαστε σε τεκμήρια και ιστορικές πηγές. Και το Πατριαρχείο μάλλον έχει!
τελικα αγαπητε schwabe,εκει ειναι το ζουμι νομιζω:!!
απο τη μια παρατηρει κανεις αυτη την θρησκεια και τους επισημους εκφραστες της, και βλεπει 2 πραγματα!
απο την μια λαθος αντιληψεις,ανοησιες που εκφραζονται μεσω πατριαρχειων ,αλλα και πολλα τμηματα του ευαγγελιου (πληθωρα αντιφασεων)
και ετσι υπαρχουν ατομα ,της θεσης"η θρησκεια ειναι λαθος και απατη"
και απο την αλλη υπαρχουν ,ελαχιστα ,ναι μεν ,αλλα υπαρχουν,
στοιχεια τα οποια παραπεμπουν σε " φυσικη κοσμοθεωρια"
τα οποια πειθουν και τους "δε"οτι η θρησκεια εχει κατι να προσφερει
και οτι υπαρχει "βαθυτερο νοημα" και συμβολισμος!
εξου! και το αλλαλουμ των θεσεων των υποστηρικτων αυτης!
φυσικα !η αληθεια ειναι μια!αγαπητε!
και της κανεις και σκληρη κριτικη μαλιστα!
αυτα ως μια παρενθεση!
γιατι το θεμα μας ειναι αλλο!
και μιας που αναφερομαι σε σενα schwabe,
καλο θα να μας ανεφερες την θεση σου στο ζητημα!?
η galadriel καπου πιο πισω αναφερε,οτι υπαρχει περιπτωση η ενεργεια (σαν ενεργεια που παραγεται ,απο την υπαρξη της συνειδησης)
υπαρχει περιπτωση να μετασχηματιζεται,και να συνεχιζει να ζει μετα θανατον!
ισως το ερωτημα να ειναι ουτοπικο,αλλα πιστευω οτι κατι αποδειδει
ο καθενας μας σε ενεργεια!
τι πιστευεις εσυ αγαπητε,με την σκληρη λογικη που σε χαρακτηριζει??
![]()
sakhs3
quote:
Αυτό το οποίο περιγράφεις, λέγεται μετενσάρκωση.
Ομως επειδη σαν θεμα << ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ?Η ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ(ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ) >> θεωρω σκοπιμο να ξεκαθαρισουμε καποιες εννοιες ,ισως μας βοηθησουν προς εξαγωγη συμπερασματων πλησιον του ασφαλους.
Τι εννοω...
α) να ξεχωρισουμε αν ο ορος "ψυχη" ειναι συνυφασμενος με τον ορο "ζωη".
β) Τι εννοουμε οταν λεμε "μετα θανατον ζωη" (για το ανθρωπινο ον παντα ομιλω),δηλαδη η "αλλαγη" ξενιστη της ψυχης-ζωης ,παραμενει στα ανθρωπινα οντα, αποικιζει καθε αλλο οργανισμο ή ενεργοποιειτε σ΄αλλα επιπεδα (καθευαυτου);
Ορθολογιστικα παντα σκεπτομενος θα πω την αποψη μου για το (α):
Ψυχη θεωρω τη συνειδηση,τις σκεψεις,τις γνωσεις ,τις εμπειριες,τις αναμνησεις,τις ιδεες,τη βουληση,τα ονειρα και οτιδηποτε εκπορευετε απο καθε ζωντανο οργανισμο,ζωη δε αποδιδω σε καθε οργανισμο που υπαρχει,αναπνει,αναπτυσετε,αντιδρα σε ερεθισματα,θελει ...θεωρω δηλαδη τους δυο ορους ως ενα,απολυτα συνυφασμενους ,επικτητα δε στοιχεια και τα δυο...Δεν μπορει λοιπον κατ΄εμε να υπαρξει το ενα διχως το αλλο,δεν μπορει να "αγραναπαυτει" δηλαδη.
για το (β):το να παραμενει στα ανθρωπινα οντα το θεωρω αδυνατο (λογο αυξησης ανθρωπινου πληθυσμου),να "παει" σε αλλους οργανισμους παλι αδυνατο (λογο μαζικων καταστροφων και θανατων),να ενεργοποιειτε σ΄αλλα επιπεδα [οπως εξηγησα στο (α)]σε συσχετισμο με τα προηγουμενα (β) δεν μπορει να γινει.
Αυτα προς επιρρωση του ισχυρισμου μου περι ανυπαρξιας "υστερου" κοσμου.
Καλο βραδυ !![]()
Λοιπόν, νομίζω κατ' αρχήν ότι διαφωνώ στον πρώτο διαχωρισμό που έκανες (αν έχω καταλάβει καλά).
Η ψυχή δεν είναι ένα κομμάτι ενός συνόλου, του οποίου το άλλο κομμάτι είναι ζωή. Η ζωή εμπεριέχει κατ' εμέ και τις ψυχικές λειτουργίες εκτός από τις σωματικές ανάγκες, για να μη σου πω ότι υπάρχει κι ένα τρίτο κομμάτι το οποίο καλείται πνεύμα. Όλα είναι ζωή.
Για δες το με το καλό και αναλόγως πάμε παρακάτω...
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
το οποιον απο μονο του ειναι βεβαια ενδιαφερον!
Εκ παραδρομης μπερδεψα τον αγ αθανασιο με τον αγ αντωνιο
Στην ουσια ο Βιος του αγ αντωνιου, γραμμενος απο τον αγ αθανασιο
(με καθε επισημη βουλα ορθο-δοξιας) λεει ακριβως:
"σε οτι με αφορα, μην επιτρεψετε να μεταφερθει στην Αιγυπτο το σωμα μου για να μην συμβει να το βαλουν στα σπιτια "
(οι χριστιανοι της Αιγυπτου τους σαβανωναν και τους αφηναν στα σπιτια για την ..επικειμενη αμεσα ανασταση!!)
" .. Θαψτε λοιπον το σωμα μου, κρυφτε το κατω απο τη γη και να ειστε φυλακες αυτου του λογου μου, οτι κανεις δεν πρεπει να ξερει που ειναι το σωμα μου και που εχει μπει εκτος απο σας, ωστε εις την Ανασταση των Νεκρων να μπορεσω να το παραλαβω αθικτο απο τον Κυριο"
Βιος Αντωνιου 92-93
Δεν αφηνει καμμια αμφιβολια! Ενας κομματιασμενος δεν θα παρει το σωμα του στην Ανασταση των Νεκρων (που επρεπε να εχει ηδη γινει πολλους αιωνες τωρα συμφωνα με τις ιδεες των χριστιανων)
Αυτο το θεμα ειναι βασικα και ο περιγελως προς τους ΙΧ ολων των φιλοσοφων για την ασυναρτησια σε λογικο επιπεδο της θρησκειας αυτης.
ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!