ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Eκήβολος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
Brie BoyΜέλος
18/04/2005, 00:14:38
quote:
Ωραία αυτή η συζήτηση, αλλά επαναλαμβάνω την... αίτησή μου να την μεταφέρουμε στο τόπικ του φίλου Invader: Περι της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων... οπου ταιριάζει πολύ καλύτερα.

Έτσι να μπορέσουν να ανασάνουν και λίγο οι κακόμοιροι Αυτοκράτωρες, που κινδυνεύουν να πνιγουν.

k

Παιδιά, με όλο το σεβασμό στην όμορφη συζήτηση σας νομίζω ότι έχει δίκιο... Θέλετε να μιλήσουμε για το Βυζάντιο, ξέχωρα από την ελληνικότητα ή μη του Βυζαντίου?

Brie BoyΜέλος
18/04/2005, 00:16:20
quote:
Ωραία αυτή η συζήτηση, αλλά επαναλαμβάνω την... αίτησή μου να την μεταφέρουμε στο τόπικ του φίλου Invader: Περι της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων... οπου ταιριάζει πολύ καλύτερα.

Έτσι να μπορέσουν να ανασάνουν και λίγο οι κακόμοιροι Αυτοκράτωρες, που κινδυνεύουν να πνιγουν.

k

Παιδιά, με όλο το σεβασμό στην όμορφη συζήτηση σας νομίζω ότι έχει δίκιο... Θέλετε να μιλήσουμε για τους αυτοκράτορες, ξέχωρα από την ελληνικότητα ή μη του Βυζαντίου?

kynikosΜέλος
18/04/2005, 00:19:43
Αίολε
quote:
Αυτό που δεν μας λέτε είναι, ποιόν θα ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να θεωρούμε Έλληνα...
Ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλα δεν νομίζω οτι είναι του τόπικ

Γιατί δεν ανοίγεις ένα άλλο τόπικ να την θέσεις, είμαι σίγουρος οτι πολλοί θα θέλαν να απαντήσουν.

Φιλικά

k

18/04/2005, 01:19:59
Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν διάλογο για να βρούμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα έθνη ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια και χωρίς διαφωνίες, να χαρακτηρίσουμε τους "Βυζαντινούς" αυτοκράτορες.
Απ' ότι έχετε δει κι εσείς, έχουμε πολλούς μονόλογους-δηλώσεις κι ελάχιστες έως ανύπαρκτες απαντήσεις-ερωτήσεις.
Οταν ο ένας γαβγίζει και ο άλλος νιαουρίζει, καταλήγουμε να κάνουμε ότι και τα συμπαθή τετράποδα: Να συνεχίσουμε την ζωή μας ευχαριστημένοι διότι (πιστεύουμε) νενικήκαμεν τον αντίπαλο.
Κανένα κοινό ανακοινωθέν.
Και την επόμενη ημέρα που θα ξαναβρεθούμε, άντε φτου κι απ' την αρχή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζεις Kynike ότι θα βρεθεί άκρη σε οποιοδήποτε θέμα κι αν τεθεί;

kynikosΜέλος
18/04/2005, 02:08:31
quote:
Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν διάλογο για να βρούμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα έθνη ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια και χωρίς διαφωνίες, να χαρακτηρίσουμε τους "Βυζαντινούς" αυτοκράτορες.
Ά, εντάξει τότε...

Αν και προτίστως νομίζω οτι είναι όλοι Ρωμαίοι, αρκούμαι να δεχθώ τις "καταγωγές" που από κοινη συμφωνία αποδέχονται οι ιστορικοί, (π.χ. Ειρήνη - Ελληνίδα) μια και δεν ξέρω αρκετά για να εκφέρω άλλη γνώμη, αλλά αν έχεις εσύ κάτι να προσθέσεις, σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτο.

k

VagelisΜέλος
18/04/2005, 02:19:30
quote:
Κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ. στην διάρκεια της επικειμένης κατάκτησης από τους Φράγκους, ο Αλέξιος ζητά την επέμβαση της Δύσης, λέγοντας ότι προτιμά να παραδώσει την αυτοκρατορία στους Λατίνους παρά στους ειδωλολάτρες (melius esse subjectus vestries Latinus cupio quam paganorum ludibriis).

Βλακα Σβαμπε, τους Τουρκους αποκαλει ειδωλολατρες ο Αλεξιος που απειλουν την αυτοκρατορια. Και στο ιδιο κειμενο αποκαλει τον εαυτο του αυτοκρατορα των Ελληνων και το Βυζαντιο βασιλειο Ελληνων. Ασε που η πηγη που παραθετεις εχει ηδη απορριφθει απο ακαδημαικους ως πλαστη. http://www.anistor.co.hol.gr/english/enback/s011.htm

Ανυπαρκτες συνομιλιες και λανθασμενη μεταφραση. Πως να σε πιστεψει μετα κανεις; Και εχεις και τη στενοκεφαλια να επιμενεις ακομη κι' οταν πεφτει πανω σου ολοκληρη η ακαδημαικη κοινοτητα.

Edited by - Vagelis on 18/04/2005 02:26:47

kynikosΜέλος
18/04/2005, 03:29:12
Vagelis
quote:
Βλακα Σβαμπε,
Δεν νομίζω αγαπητέ να οφελεί να τσατιζόμαστε, η να απευθύνουμε προσωπικές προσβολές.

Γραφικές απόψεις, νομίζω, θα υπάρχουν πάντα στο esoterica, όπως και άτομα που θα τις υπερασπιστούν μέχρι... εσχάτων!

Έχουμε δεί τον Πλάτωνα και τον Πυθαγόρα... Εβραΐζοντες Ανθέλληνες!, τις Ερυνείες... δημοκρατικό θεσμό τήρησης της τάξης!, την Σταση του Νίκα... λαϊκή εξέγερση, τον Ακάθιστο... Ανθελληνικό άσμα!, τον Στάλιν... μέγα Ελληνιστή!

Χωρίς αυτές τις απόψεις ο χώρος του eso θα ήταν πιο βαρετός, χαμογέλα!
Ελλάδα είναι αυτή!

======

Για εμένα η αξία της μελέτης της ιστορίας είναι η άσκηση μας να δημιουργήσουμε μια εικωνα του πώς ήταν τα πράγματα τότε, τί απασχολούσε τον κόσμο τότε.

Επί Ιουστινιανού, πχ, τί έκαιγε τον κόσμο (κυριολεκτικά σ'αυτήν την περίπτωση ) η σύγκρουση των Μονοφυσιτών vs. των Ορθοδόξων, ή το ποιός ήταν βέρος Έλληνας;

Επί Ηρακλείου, νοιάζονταν πως να φυλάξουν την Πόλη έναντι των Αβαρων επί των θυρών, η μπας και σκοτίστηκαν για τους Αθηναίους φιλοσόφους;

Επί Ειρήνης, τί έννοιαζε τον Ελληνικό λαό του Βυζαντίου; Η λύση της διαμάχης μεταξύ των εικωνοκλαστων και των παραδοσιακών, ή η λατρεία του 12θεου; Μήπως η ίδια η αγάπη του απλού λαού για την λατρεία αγαλμάτων δεν είχε συντελέσει ωστε οι Έλληνες να αποθούν την εικωνοκλαστική μόδα των Ανατολικών περιοχών της Αυτοκρατωρίας; Δεν ήταν ή Ορθόδοξες εικώνες η συνέχεια του παγανισμού μέσα στην ψυχή των ανθρώπων;

Και σκέψου οτι η αγάπη τους για της εικώνες ήταν αρκετη για να αγιοποιήσουν την Ειρήνη, ΑΚΟΜΑ και όταν ξέραν οτι παραλίγο να παντρευτεί τον Καρλομάγνο, και ΦΑΝΤΑΣΟΥ μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αυτό είχε συμβει!!!

Σκεψου οτι η αγάπη τους για της εικώνες, αποτελούσε τόσο πολύ την συνέχιση της παγανιστικής τους ψυχής, που ακόμα και όταν η Ειρήνη τύφλωσε και σκότωσε τον γυιό της (είπαμε ήταν της μόδας κάτι τέτοια ακόμα και αν ήσουν Έλληνας), ο κόσμος φαίνεται να της το συγχώρησε. Τέτοια ήταν η Ελληνική (και όχι μόνο) δεισιδαιμονία, βλέπεις, που οι εικώνες και τα κειμήλια ήταν το παν!

Δεν μας είναι εύκολο, σήμερα, να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή τότε, αλλά αυτός πιστεύω είναιο ο ρόλος και η χρησημότητα της ιστορίας!

Τώρα, αν είναι να τσατιζόμαστε κάθε φορά που ο κάθε.., εφευρετικός Μ-Λ Κνίτης, ή ο κάθε τραγόπαππας, ή οποιοσδήποτε άλλος φανατικός πάει να καπηλευτεί την ιστορία για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα, θα έπρεπε να μετονομάσουμε το forum από esoterica σε κάτι άλλο!

Φιλικά

k

Edited by - kynikos on 18/04/2005 03:37:00

18/04/2005, 13:51:05
Kynikos

"Αν και προτίστως νομίζω οτι είναι όλοι Ρωμαίοι..."

Σ' αυτό συμφωνούμε.
Αυτό που δεν συμφωνούμε είναι σε τι διέφεραν από τους Ελληνες που εδίωκαν.
Ο Τυχερούλης πρότεινε την κοσμοθεώρηση. Ουδείς το σχολίασε.
Εμμέσως, μεσω ερωτήσεων, πρότεινα και την άποψή μου. Ουδείς απαντησε.
Τώρα;

Edited by - Αίολος on 18/04/2005 14:07:12

18/04/2005, 13:59:34
Krisna

Γι' αυτο μπερδευόμαστε φίλε μου.

Τυχερούλης

Νομίζω ότι χωρίς σταθερές (διαχρονικές) αξίες (βλέπε σήμερα) θα πηγαίνουμε όπως πάμε. Κατά διαόλου.
Στα υπόλοιπα δεν έχουμε ουσιώδεις διαφορές.

kynikosΜέλος
18/04/2005, 14:18:35
Αίολε
quote:
Αυτό που δεν βρήκαμε είναι σε τι διέφεραν από τους Ελληνες που εδίωκαν.

Όπως και σε τί διέφεραν από τους Ελληνες που ΔΕΝ εδίωκαν (την μέγιστη πλειοψηφία).

Προσωπικά, η μόνη διαφορά που έχω καταφέρει να δώ ως τώρα, όπως είπα, είναι οτι οι διωκόμενοι "Ελληνες" ήταν, ως επι το πλείστον, Κούρδοι κατσικοκλέφτες.

(Νομίζω οτι το γεγονός οτι χρηματοδοτούσαν την Ακαδημία μέχρι και την εποχή του Ιουστινιανού, όπως ανέφερε κάποιος, μαλλον αποδεικνύει οτι "καταγγελίες" περί δίωξης του Ελληνικού πνεύματος δεν είναι σοβαρές.)

Η δε τελική νίκη των εικονολάτρων στην ορθοδοξία, μάλλον μας δείχνει οτι το Βυζαντιο διετήρησε την παγανιστική φύση /ψυχή των Ελλήνων.

Αν είχε υπερισχύσει η "Βιβλική" άποψη, σίγουρα θα είχαν κερδίσει οι εικονοκλάστες... (Περιττό να αναφέρω οτι ούτε οι Εβραίοι, ουτε οι Μουσουλμάνοι, ούτε οι Προτρεστάντες έχουν θρησκευτικές εικόνες. Το έθιμο αυτό των Καθολικών και Ορθόδοξων είναι 100% παγανιστικό στην ρίζα του.)

Πάντως, σε βαρβαρότητα, βλέπουμε οτι η ΕΛΛΗΝΙΔΑ Ειρήνη είναι ίδια και χειρότερη από, ας πούμε, τον ΡΩΜΑΙΟ Κωνσταντίνο...

Ίσως λοιπόν οι "διαφορές", Αίολε, να είναι πολύ πιο μικρές από ο,τι φανταζόμαστε!

k

Edited by - kynikos on 18/04/2005 14:22:27