ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

free soul31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
28/08/2004, 17:17:29
Πολύ καλό το θέμα σου Ελέυθερη ψυχή..Επέτρεψε μου να καταθέσω τις δικές μου μικρές πινελιές..

«Ένας άρρωστος άνθρωπος δεν μπορεί να θεραπευτεί διαβάζοντας μόνο τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στο φάρμακο. Για να θεραπευτεί, πρέπει να πάρει το φάρμακο...».
Μποντισάτβα Λάνγκρι Τάνγκπα

H γνώση από μόνη της είναι το εξωτερικό περιτύλιγμα του «πακέτου». Η έκπληξη είναι όταν το πακέτο παρά το ωραίο και φανταχτερό περιτύλιγμα είναι άδειο, ή ευτελούς αξίας…

Ο σκοπός της γνώσης είναι η μεταμόρφωση της συνειδητότητας.

*Συνειδητότητα στον εσωτερισμό είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του και να ανταποκρίνεται σε αυτά.

*Αυτό συνειδητότητα είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τα φαινόμενα του πεδίου , την σχέση τους με τις αιτίες που τα προκαλούν, δηλαδή την σχέση αιτίου και αιτιατού, και να δρα ανάλογα .

*Υπερ συνειδητότητα είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος φαινόμενα που ανήκουν σε ανώτερα παιδία, η βίωση του ΟΛΟΥ .

Ειδικά το τελευταίο στάδιο είναι εφικτό από ελαχιστότατους. ..

Ο συνειδητός όμως μαθητής προσπαθεί να αποδεικνύει στην πράξη τον βαθμό ωριμότητας του.

Και μιλώντας συγκεκριμένα ιδού το γήπεδο, και ιδού και οι αποδείξεις, που καταθέτει ο κάθε ένας από εμάς…

Η θεωρία και η πράξη δεν πρέπει να διαχωρίζονται, η γνώση του εαυτού μας σημαίνει και την μεταμόρφωση του. Αυτό κάνει και την διαφορά μεταξύ της πραγματικής γνώσης και της θεωρητικής, που δεν έχει κανένα μεταμορφωτικό αποτέλεσμα.

Είναι ο «πλασματικός θάνατος των μυστηρίων», η Χριστιανική «απάθεια» που είναι «θάνατος της ψυχής και θάνατος του νου, πριν από το θάνατο του σώματος». Ο τρόπος με τον οποίο ο ορθόδοξος ασκητής απομονώνει τα ανθρώπινα πάθη ενδύεται ένα άλλο αναγεννημένο «εγώ» .

Ο ιστορικός Προκόπιος είχε ονομάσει τη ζωή του μοναχού «τέλεια μελέτη του θανάτου». Κάτι που μας θυμίζει σαφώς τα λόγια του Πλάτωνα στον Φαίδωνα

«Είναι πιθανόν οι άνθρωποι να μη αντιλαμβάνονται ότι όλοι όσοι προσφεύγουν στην ενασχόληση με την φιλοσοφία εκπαιδεύονται για ένα πράγμα μόνο τον θάνατο..»

εννοώντας βέβαια τον θάνατο της αμαθείας και την αναγέννηση ενός πνευματικού ανθρώπου, πέρα από πάθη , εγωισμούς, και κυρίως φανατισμούς αλλά και πολλούς άλλους –ΙΣΜΟΥΣ....

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

ALOSΜέλος
28/08/2004, 21:46:20
Να πώ πως το βλέπω εγώ...Βέβαια κάπως έτσι πρέπει να το έχει
πεί και κάποιος άλλος αλλα δεν έχω διαβάσει πολλά αποφθέγματα.

Η γνώση είναι άπειρη όσο και τα άστρα. Η μεγαλύτερη γνώση
που μπορεί να κατέχει ένας άνθρωπος είναι ιση με ένα άστρο.
Όσο περισσότερη τόσο πιό λαμπρό. Όσα περισσότερα τόσο πιο
λαμπρό το σύμπαν.

Η υπεροψία είναι κάποιος που βλέπει τον εαυτό του με το
τηλεσκόπιο και πιστεύει οτι η φωτεινότητά του είναι αυτή
που βλέπει στο τηλεσκόπιο, άλλα είναι πιο σκοτεινός απο
ότι θέλει να βλέπει.

03/09/2004, 17:43:38
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΡΗΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ...

***ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ***

Η ΠΕΜΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.....
ΠΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ....

Ο ΥΠΕΡΟΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ...

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΝΟΥ...
ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....

ΜΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΝΑ ΕΝΩΜΕΝΕΣ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

Just_A_ManΜέλος
08/09/2004, 00:33:37
Λίγο πριν την αναχώρηση μου από το esoterica, για το νέο μου ταξίδι θα ήθελα να αφήσω κάποιες ελάχιστες λέξεις σε αυτό το θέμα.

Κάτι σαν ευλογία.

Πάντα λέω ότι η Αγάπη είναι το μόνο φάρμακο.

Όπως όλοι ξέρουμε και το έχουμε ξανά πει, η Γνώση είναι σαν το μαχαίρι. Μπορώ να καλύψω μια οποιαδήποτε ανάγκη, η μπορεί να πληγώσω τον εαυτό μου η κάποιο άλλο.

Η γνώση του Καλού και του Κακού. Τελικά μόνο μέσω της Σοφίας δινόμαστε να την χρησιμοποιήσουμε συνειδητά ( Σ-οφί-α (Πονηριάς)).

Τελικά η γνώση είναι μια συλλογή πληροφοριών, γεγονότων και βιωμάτων.

Η Σοφία είναι να ξέρεις πώς και πότε να χρησιμοποιείς αυτές τις γνώσεις.

Τώρα που χωράει η Αγάπη σε όλα αυτά. Μα είναι απλό.

Όταν η Γνώση και η Σοφία δεν εφαρμόζονται με Αγάπη, τότε η Ψυχή οδηγείτε στην αλαζονεία της χρήσης.

Έστι η Γνώση και η Σοφία όχι μόνο μπορεί να μην φέρνει Αγάπη, αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργεί σχίσματα, γιατί σ΄ εκείνον που δεν προσέχει τον εαυτό του δημιουργεί αλαζονεία και έπαρση. (Δέστε γενικά έσω & έξω, το μπάχαλο που υπάρχει γύρο μας με το ποιος έχει δίκιο και άδικο σε αυτά που ξέρει και δεν ξέρει).

Η αλαζονεία φέρνει συνήθως διαιρέσεις, ενώ η Αγάπη οικοδομή, ενώνει τους ανθρώπους και διδάσκει πολλά.

Και όπως μας είπε και ο Ιησούς :

Να είμαστε σοφοί σαν τα φίδια και αθώοι (αγαθοί-καλοί-ειρηνικοί) σαν τα περιστέρια. (Ματ. 10:16)

Όπως τώρα, που με ομ-όνοια μοιραζόμαστε στιγμές Γνώσεως, Σοφίας και Αγάπης.

Να είστε καλά φίλοι μου.

Εύχομαι πάντα ότι κάνουμε να το σκεπάζει η Σοφία της Αγάπης.

Να είστε ευλογημένοι.

Με αγαθή Αγάπη 7Χ7.

Just a man.

999

08/09/2004, 19:59:44
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

MaraΜέλος
11/09/2004, 10:54:28
Καλημέρα

Καλή μου Ελπίδα λες:
"Οι κίνδυνοι παραμονεύουν διαρκώς και εδώ καλείται ο καθένας να τους αντιμετωπίσει να τους κερδίζει και ο καλύτερος τρόπος να εκδικηθείς τον εχθρό σου είναι να μην του μοιάζεις.

Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πρώτα απ'ολα δείχνουμε και εκφράζουμε την υπεροψία, και την αλαζόνια αν θές, απέναντι στην ίδια μας την ψυχή... αναλογίσου πόσες φορές "κλείνουμε τα αυτιά μας" σε αυτή την μικρή φωνούλα που προσπαθεί να μας πει τι είναι το σωστό, θεωρόντας ότι η στεγνη λογική μας και μόνο ξέρει καλύτερα! Άν πράτουμε έτσι απέναντι στην ίδια μας την ψυχή τόσο εύκολα, φαντάσου πόσο εύκολα μπορούμε να πράξουμε απέναντι σε άλλους...

Πόσο δίκιο έχεις free soul όταν λες "Η γνώση είναι μεταδόσιμη, η σοφία όμως όχι..."

Η γνώση είναι η θεωρία, σοφία είναι η σωστή πράξη της γνώσης!!

Strike like lightning and leave the thunder to those that like loud noises.

Odysseus_nemoΜέλος
12/09/2004, 02:44:06

ΓΡΑΦΕΙΣ :

quote:
ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ...

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ;;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

12/09/2004, 05:49:32
Συμφωνώ με αυτά που λες Μάρα αλλά διαφώνω πως η σοφία δεν είναι μεταδόσιμη , η κατανοηση η ελευθεριά του πνέυματος , η θέληση για κατανόηση , δηλαδή ελευθερία , αποκτάτε , δημιουργιέτε , Ενας αρχαίος φιλόσοφος πχ Σωκράτης , ένα παιδί που ζητά βοηθεία κατί αντίθετο από τα δόγματα που δημιργήθισε ο εαυτός σου (εμπειρίες) , η συνγκρούση μετάξη την ανακάλυξη της αλήθειας και των δογματων μας έρχεται πρώτα αυτόβουλα , αλλά πάντα επιρέαζετε από το πέριβαλον .

Αυτή είναι η απόψη μου βλέποντας αυτά που έγραψα δεν σε διδάσκει το παιδί ούτε ο φιλόσοφος , εσύ διδασκείς τον εαυτό σου κατάλαμβανοντας πως έκανες λάθος δεν κατέχεις την απόλυτη αλυθεια , αυτή η αλαγή πάντα έρχεται από μέσα. Όσο πιο ελέυθερο πνευμα και θέληση εχείς , ή πόσο ζητάς να βρείς ενα νόημα στην ζωή σου τόσο πιο ευκόλα αντιλαμβάνεσαι.

Η θέληση της εξέλιξης φαίρνει την αναγνώριση των λαθών μας και την ελευθερία , η Θέληση της ανεξέλιξης , και της εξουσιας , δηλαδη η δική μας θέληση η οπία τρώγεται με την υπέροψια φαιρνεί την εξουσιία του εγώισμου μας πάνω μας.

Η αντίληψη του εγώ μας έρχεται μόνο από εμας με όπιοδηποτε τρόπο φανέρωσης του εαυτού μας και των λαθών του.

"Ο δρόμος προς τον εσωτερικό κόσμο είναι αφάνταστα πλατύς. Αρκεί να τον ονειρεύεσαι και η ψυχή σου θα νιώθει τη γαλήνη και τη δύναμη.
Ο δρόμος προς τα ανθρώπινα πάθη είναι απίθανα στενός. Αρκεί να μπεις σ' αυτόν τον δρόμο και πάντα μπροστά στα μάτια σου θα έχεις αγκαθωτά φυτά και βρώμικους νερόλακκους."

ονειρο και θέληση λοιπόν .

Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίας

12/09/2004, 14:15:53
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Odysseus_nemo Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ....

ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΙ ???
ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ????
ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ????
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ????
ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΕΙ...

ΚΑΤ' ΕΜΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ...

ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ...

quote:
Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΝΟΥ...
ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....

ΜΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΝΑ ΕΝΩΜΕΝΕΣ...

Η ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΜΑΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...
quote:
Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πρώτα απ'ολα δείχνουμε και εκφράζουμε την υπεροψία, και την αλαζόνια αν θές, απέναντι στην ίδια μας την ψυχή... αναλογίσου πόσες φορές "κλείνουμε τα αυτιά μας" σε αυτή την μικρή φωνούλα που προσπαθεί να μας πει τι είναι το σωστό, θεωρόντας ότι η στεγνη λογική μας και μόνο ξέρει καλύτερα! Άν πράτουμε έτσι απέναντι στην ίδια μας την ψυχή τόσο εύκολα, φαντάσου πόσο εύκολα μπορούμε να πράξουμε απέναντι σε άλλους...

ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΜΑΡΑ ..
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΦΩΝΟΥΛΑ ????
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ...

ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΤΕΓΝΗ Η ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΛΟΓΙΚΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΙΤΕΡΟ ?????

ΠΟΣΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ??????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Odysseus_nemoΜέλος
13/09/2004, 18:07:42
quote:
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ??????

ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΚΗΣΙΣΟΦΟΙ (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΟΦΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ).

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Η ΣΤΕΙΡΑ ΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ/ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΓΝΩΣΗ;

ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ, ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΥΤΗ ΠΑΨΕΙ.
Η ΑΛΗΘΗΣ ΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΝΤΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ. ΟΔΗΓΕΙ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ(ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ) , ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ (ΜΕΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ) ΠΟΥ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΤΕΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

elpidaΜέλος
14/09/2004, 12:43:48
Καλή μου Μάρα,
quote:
Καλή μου Ελπίδα λες:
"Οι κίνδυνοι παραμονεύουν διαρκώς και εδώ καλείται ο καθένας να τους αντιμετωπίσει να τους κερδίζει και ο καλύτερος τρόπος να εκδικηθείς τον εχθρό σου είναι να μην του μοιάζεις.
Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που λες όσον αφορά τον εαυτό μας. Όταν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν γίνεται τόσο απλά.

Είναι πολύ ευκολότερο να βλέπουμε τα λάθη των άλλων και να αγνοούμαι τα δικά μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως καλό θα ήταν να καταφέρναμε να μάθουμε έστω και μέσα από τα λάθη των άλλων τα οποία ευκολότερα αναγνωρίζουμε, αποφεύγοντας να κάνουμε τα ίδια και όχι απλά και μόνο δείχνοντάς τα.

Odysseus_nemo

quote:
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Η ΣΤΕΙΡΑ ΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ/ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΓΝΩΣΗ;

Πράγματι νομίζω πως αυτοί που κατέχουν αυτή την επίκτητη γνώση είναι αυτοί που Νομίζουν πως είναι σοφοί.

Εδώ λοιπόν είναι και η διαφορά. Χωρίς το προσωπικό βίωμα η γνώση αυτή παραμένει σαν ένα βιβλίο με πληροφορίες που όσο πιο μεγάλο είναι τόσο μεγαλώνει το εγώ του καθενός.

Η σοφία απέχει και έτσι το άτομο αυτό πολλές φορές δεν δύναται να εξελιχθεί.