- Νέο CARGO CULT η "Ελληνική Θρησκεία";; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Το πρόβλημα, μου φαίνεται, είναι να σε νοιάζει ΚΑΝ αν η καταγωγή του Ιουλιανού ήταν Ιλλυρική, Μακεδονική, Θράκικη ή... Γιαπωνέζική. Έξ άλλου όλοι οι πρώτοι Ανατολικοί Ρωμαίοι αυτοκράτωρες από κάποια επαρχία κατάγονταν, από την Ιβηρία μέχρι την Δακία και την Ανατολία. Ήταν μεγάλη η Αυτοκρατωρία, και μια πετυχημένη στρατιωτική καριέρα άνοιγε δρόμους για επίδοξους Καίσαρες.
Βέβαια, στην σημερινή εποχή, με τις πολιτικές ανασφάλειες που αισθάνονται οι άνθρωποι των σημερινών "επαρχιών", συχνά βλέπουμε να ανατρέχουν στο "παρελθόν" τους για να κατασκευάσουν κάποιον νέο μύθο να καλύψει τις ανασφάλειες της καθημερινής ζωής τους, δίνοντας έστω μια μικρή έννοια σημαντικότητας στην κατα τα άλλα αίσθηση αδυναμίας και έλλειψης εσωτερικού σκοπού της καθημερινής τους ζωής.
Όπως ήδη επισήμαναν αρκετοί, αυτό φαίνεται να συμβαίνει και αλλού στα Βαλκάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ήθελα σε αυτήν την συζήτηση να δούμε τί ρόλο παίζουν ΚΑΙ οι πολιτικές συνθήκες στην δημιουργία κούλτων "Φορτίου", γιατί φυσικά και παίζουν μεγάλο ρόλο.
Στην Παπούα και στις άλλες περιοχές της Μελανησίας που εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα, ιδίως μετά τον Β'ΠΠ δεν χωράει αμφιβολία οτί η αίσθηση κατωτερότητας που είχε δημιουργηθεί στους ιθαγενείς, καθώς και η ανάγκη να την υπερβούν, έπαιξε μεγάλο ρόλο στίς δημιουργίες των μύθων περί "Φορτίων".
Η ακριβής σχέση μεταξύ πολιτικών και θρησκευτικών επιροών στο φαινόμενο cargo cult συζητιέται ακόμα από τους ανθρωπολόγους. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία οτι και οι δύο παράγοντες έπαιξαν ρόλο, σε κάποιο ποσοστό ο καθένας.
Δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, που τονίζουν μάλιστα τις ομοιότητες των cargo cult με την σημερινή στάση των "αρχαιολατρο-εληηνιστο-", ερμ, ας πούμε "αναβιωτών", είναι η εξής:
1) Η Μελανησία είναι ένα τεράστιο αρχιπέλαγο, τό νησί της Παπούα και μόνο είναι όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί σε έκταση, και εκτος αυτού υπάρχουν και χιλιάδες άλλα νησιά, μερικά πολύ μικρά, και πολλά απομονωμένα. Όμως σέ ολλα αυτά εκδηλώθηκαν Κούλτες Φορτίων, και στο πρώτο κύμα (στις αρχές του 19ου αιώνα), όταν πρωτογνώρισαν τους λευκούς, και στο δεύτερο μεγάλο κύμα (μετα τον Β'ΠΠ), όπου μικρα νησάκια σαν τα Νησια Admirality με το Manus, ή οι νήσοι του Σωλομόντος με το Guadalcanal (νησάκια με πληθισμούς λίγων δεκάδων χιλιάδων), είχαν υποστἠ την εισβολή κυριολεκτικά εκατομυρίων Αμερικάνων στρατιωτών, πολλοί από τους οποίους (σημαντικό αυτό για τους Παπούα) ήταν μαύροι, δηλαδή μοιάζαν ακριβώς με τους Μελανήσιους.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ο τρόπος που εξαπλώνονταν οι κούλτες στο Μελανησιακό αρχιπέλαγο, σχεδόν ώς δια μαγείας...
Και ενώ διέφεραν αρκετά, από τόπο σε τόπο, ως προς της λεπτομέρειες (άλλοι είχαν Χριστιανική χροιά, άλλοι Παγανιστική), η ούσία ήταν πάντα η ίδια.... Οι πρόγονοι θα επέστρεφαν με πολύτιμο φορτίο για τους ιθαγενείς!!
Όσοι έχουν ακούσει για την θεωρία των 100 μαϊμούδων - σύμφωνα με την οποία μια ιδέα "πιάσει" σε αρκετά μέλη μιάς ομάδας, τότε απλώνεται σε όλα τα μέλη κατα τρόπο μαγικό - δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν αν κάτι τέτοιο συνέβηκε και στις κούλτες της Μελανησίας. Έτσι λοιπόν μου γεννιέται η απορία αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει και στον Βαλκανικό χώρο, ιδίως με την σχετικά πρόσφατη ενταξη στην ΕΕ, με τα επακόλουθά της. Φυσικά, στην περίπτωση των Βαλακνικών χορών, το φαινόμενο των κινημάτων τύπου αρχαιολατρείας / cargo cult, είναι πολύ ασθενότερα, αλλά οι ομοιότητες παραμένουν φανερές.
2) Ένα από τα θέματα που όλο γυρόφερνε όλες τις Μελανησιακές κούλτες ήταν οι ιδέα οτι οι λευκοί (γενικά οι Αυστραλοί - μια και αυτοί διοικούσαν την περιοχή) τους ΚΛΕΒΑΝ αυτό που προοριζόταν για τους ίδιους, αυτό που είχαν στείλει οι πρόγονοι.
Η άφιξη των πρώτων αεροπλάνων δέχθηκε θερμή υποδοχή από τους Παπούα, γιατι ήταν σίγουροι οτι τα αεροπλάνα ήταν επινόηση των θεών για να πάψουν οι λευκοί να τους κλεβουν τα φορτία που προορίζονταν για αυτούς, όταν τα στέλναν με πλοίο!
Ως γνωστόν τοις πάσοι, οι λευκοί κατέβαιναν στα αμπάρια των πλοίων με πινέλλα και άσπρη μπογιά, και ΑΛΛΑΖΑΝ τα ονόματα στους σάκους των φορτίων, ωστέ στην θέση του ονόματος του αληθινού παραλήπτη να φαίνεται το όνομα των λευκών. Με την έλευση του αεροπλάνου αυτή η κομπίνα θα σταμάταγε, και για αυτό οι Παπούα δώσανε ιδιαίτερη σημασία στις αερολωρίδες.
Για αυτό και στην νήσο του Νέου Ανόβερου, η τοπική κούλτα περίμενε ΤΟΝ ΙΔΙΟ των πρόεδρο των ΗΠΑ (τότε ο Lyndon Johnson), να φτάσει με το υπερωκεάνιο Queen Mary, ωστέ ο ίδιος να επιμεληθέι την ασφαλή άφιξη του φορτίου. Αμα τη αφίξη του, δε, θα στεφόταν βασηλιάς του Νέου Ανόβερου, όπως, ας πούμε (υποθετικά μιλώντας πάντα), θα στεφόταν ο Μεγαλέξανδρος αν έφτανε με το διαστημόπλοιο των "Ε".
Η μή άφιξη του Johnson, οδήγησε σε στάση στο Νέο Ανόβερο, και οι στασιαστές επιτέθηκαν στους άτυχους Αυστραλούς χωροφύλακες, κατηγορόντας τους οτι τους κλέψαν το φόρτιο (κάααπως τα κατάφεραν πάλι
... το Queen Mary δεν είναι δα και ψαρόβαρκα)
Εδώ πάλι βλέπουμε παράλληλα με την ψυχοτική μανία των αρχαιοκούκουκου να κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα για την "κλοπή" αυτού που τους ανήκε πραγματικά.
Δεν νομίζω να χρειάζεται να δώσω παραδείγματα.
======
Τέλος, αγαπητοί φίλοι,
θα πρέπει να αφήσω το θέμα εδώ.
Δεν θα μπορέσω να το στηρίξω όπως θα ήθελα, κι έτσι, αν οι συντονιστές θέλουν, είναι ελεύθεροι απο πλευράς μου να το κλειδώσουν, εκτος, φυσικά αν υπάρχουν άλλοι που να θέλουν να το συνεχίσουν.
Οι Παπούα και οι Μελανήσιοι γενικά είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Και μην νομίσετε οτι (επειδή έχουν την φήμη των καννιβάλων) οτι είναι τίποτα ανθρωποφάγοι!
Ναι, υπήρξε κανιβαλλισμός, αλλά ήταν πάντα τελετουργικός, και το θύμα γενικά κάποιος που η κοινωνία τους τον θεωρούσε "κακό". Το έβλεπαν σαν μια πράξη να αφοπλίσουν και να αφομοιώσουν το κακό!
Κατα τα άλλα, οι Παπούα είναι αρκετά πνευματικοί άνθρωποι, που ή αφέλειά τους οφείλοταν κυρίως σε κάποιες λαναθασμένες τοποθετήσεις.
Κύριο γνώρισμα των Παπούα ήταν οτι Δεν μπορούσαν να δουν τίποτα πιο υπερφυσικό απο την ίδια την φύση. Για αυτούς, θρησκεία και φύση ήταν ΕΝΑ, όπως και θεωρία και πράξη. Επειδή δεν μπορούσαν να δούν θεό ξέχωρο από την φύση, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι οι θεοί των λευκών ήταν πιο δυνατοί απο τους δικούς τους, αφού ΕΜΠΡΑΚΤΑ οδηγούσαν σε ανώτερο πολιτισμό. Για τους Παπούα ο Χριστός και οι κονσέρβες με το ζαμπόν, ήταν σχεδόν το ίδιο πράγμα, εφόσον αναγνώριζαν την πρακτική ανωτερότητα του ενός, αυτόματα την εξίσωναν με το άλλο.
Και προς τιμήν τους, δεν κράταγαν οπισθοδρομικές τάσεις. Από την στιγμή που αναγνώριζαν την ανωτερότητα ενός πράγματος, αποφάσιζαν κι όλας να το ακολουθήσουν. Προοδευτικότατοι! Το πρόβλημα τους ήταν οτι πάντα το ακολουθούσαν ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥΣ κοσμοθεώρηση, και για αυτό η αστεία πάντα κατάληξη.
Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για την επιθυμία τους για πρόοδο!
Μόνο που δεν θέλαν νεα θρησκεία οι Παπούα - μια νέα αντίληψη του κόσμου θέλαν, αλλά αυτό πάντα πιο δύσκολο.
Ίσως για αυτό κι εμείς να πρέπει να μην αποπαίρνουμε τους ντόπιους μας "ιθαγενείς". Πράγματι, είδαν, ή αισθάνθηκαν κάτι ανώτερο, και σύμφωνα με την αντίληψή τους, τρέχουν να το ασπασθούν, μη γνωρίζοντας οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, αλλά ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.
Γιατί χωρίς αυτήν, η περιβόητη "αρχαιολατρεία" θα παραμείνει για πάντα μόνο ένα σύγχρονο cargo cult.
Με φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους
k
Πριν απαντήσω στα γραφομενάσου θέλω να σουπω το εξής:
Η καταγωγή του Ιουλιανού με ενδιαφέρει ιστορικά.Και επειδή γράφτηκε η μεγαλοπρεστέταη κοτσάνα ότι ήταν Ιλλύριος.΄Ηθελα να μάθω που το στήριζε (junk) ή ήταν απλά η τάση που έχει να τους ονοματίζει ίολους Ιλλύριους για να προκαλέι εντάσεις.
Και η δεύτερη απορία μου ήταν ο συσχετισμός των Ιλλυρίων με τους Αλβανούς 'οπως άφησε σαφέστατα να εννοειθε΄θι.
Γιατί εγώ τουλάχιστον είμαι της άποψης ότι γράφουμε να μπορούμε να το στηρίξουμε.Και από ότι βλέπω μάλλον δενμπορείς να απαντήσεις.
Επομένως αυτό που γράφτηκε περί Ιλλίρικής καταγωγήςκαι την υποτιθέμενη σχέση Ιλλύριων Αλβανών να θεωρηθούν ως μη γραφόμενες ή ότι γράφτηκαν σε μια κρίση αντιλογίας.
Τώρα όσο αφορ'α τα Παπουικά δε με ενδιαφέρουν ,δεν ασχολούμαι δεν τους ξέρω
Έχω ψχαρακτηριστεί αρχαιόλάτης επιδή αναφέρομαι στους προγόνους μου.Εσύ που αναφέρεσαι συνέχεια στους Παπούα θα πρ'επει να σε χαρακτηρίσω Παπουολάτρη?
quote:
ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.Γιατί χωρίς αυτήν, η περιβόητη "αρχαιολατρεία" θα παραμείνει για πάντα μόνο ένα σύγχρονο cargo cult.
Αγαπητέ Kynikos ποιά είναι η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ;
Γίνε λίγο πιό σαφής και κατατοπιστικός .
Μπορούμε να έχουμε μια εικόνα της ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ χωρίς να εμπλέκουμε Έλληνες και Σουηδούς;
Κάνε μας μιά σύντομη τοποθέτηση περι της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ.
Ακούμε....
Στο κείμενο αναφέρεται σαφώς η συρρίκνωση της Ελλάδος σε επίπεδο Εθνικής κυριαρχίας , και και σε συρρίκνωση των συνόρων με αιτιολογία ότι η
οριακή ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί ειρήνη .
Αντιλαμβάνομαι ότι η συμμετοχή μου στο φόρουμ αυτό είναι πέρα απο τις μάσκες που μπορουν να φορέσουν όλοι οι πολιτικοί .
Ποτέ μου όμως δεν είδα εκλεγμένους προέδους να καταφέρονται εναντίον της χώρας τους σε επίπεδο βουλής.Προέδρου Βουλής μάλιστα.
Πνέει ο αέρας της Επανατουρκοποίησης της Ελλάδος.
Η Αμερική αμύνεται...............
Στα "$#^%$" μας.
Πέραν των τηλεοπτικών μέσων ,η εδαφοχρησία (ΕΛΑΙΏΝΕΣ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΩΝΕΣ,..)τείνει να είναι παράνομη.
Ωθούμε τον παραγωγό να αλλάζει καλλιέργεια .........................
Και μετά όλα είναι κάργκο κάλτ του Έλληνα παραγωγού.
Προσέξτε σε τι ιδεολογική δίνη έχει εμπλακεί ο Έλληνας πορτοπαραγωγός.
quote:
Βέβαια, στην σημερινή εποχή, με τις πολιτικές ανασφάλειες που αισθάνονται οι άνθρωποι των σημερινών "επαρχιών", συχνά βλέπουμε να ανατρέχουν στο "παρελθόν" τους για να κατασκευάσουν κάποιον νέο μύθο να καλύψει τις ανασφάλειες της καθημερινής ζωής τους, δίνοντας έστω μια μικρή έννοια σημαντικότητας στην κατα τα άλλα αίσθηση αδυναμίας και έλλειψης εσωτερικού σκοπού της καθημερινής τους ζωής.
Kynikos. Αγορίνα μου δεν πάει έτσι.
Τι μας λές ; Τράβα αγόρι μου και ξαναφοίτησε για άλλα 5 χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο της προκοπής για να μάθεις τι είναι "Anthropokentrikotis"
- Ασε το μύθο (που σε έφαγε κατά κράτος)my boy.
(Ο εσωτεριμός είναι μια προσωπική υπόθεση του καθένα ) , αλλά εσένα τι σε νοιάζει η σημαντικότητα του καθενός;
Τι σε κόφτει στο τι οι διάφορες "επαρχίες" αυτού του κόσμου έχουν στο μυαλό τους;
Παρόλη την συμπάθειά μου σε κάθε άνθρωπο . με συγχωρείτε αλλά...
Θέμα είσαι εδώ;
(πολύ δύσκολο......................)
Κακώς την ξεκινησαν όλοι αυτοί που νόμιζαν ότι αντιπροσώπευαν μια διαφορετική φυλή που δεν μπορούσε να ταυτιστεί (παρά τις επίμονες προσπάθειες) για 4 αιώνες με τους οθωμανούς.
Ελα μωρέ όλοι βαλκάνιοι έιμαστε σιγά μην υπήρχε εθνική συνειδηση.
Καταρχάς ο αγώνας δεν ήταν εθνικοαπελευθερωτικός .....ήταν ταξικός....Ε ???
Μήπως είδατε ο κάθε λαός να κάνει την δική του επανάσταση ????
Ολοι μαζι δεν ξεσηκώθηκαν για την πάλη των ταξεων????
Μηπως ξεκινησαν πρωτοι οι Ελλήνες μετά οι Σερβοι κτλ...?
Οχι ολοι μάζι ξεσηκώθηκαν ....και μαλιστα δεν πολέμησαν ενάντια στους Τούρκους...οχι αν το πιστεύετε αυτό κάνετε λάθος...τους κοτσαμπάσηδες κυνήγησαν.Με τα μεμέτια δεν είχαν τίποτα.....
Τελικά δεν έχω καταλάβει κάτι βρε παιδιά ....?
Αντε να παραδεχτώ οτι δεν υπήρχε εθνική συνείδηση...(για την οικονομία της σηζήτησης)
Το ότι δεν έμοιαζαν και ότι ήταν διαφορετικοί από όλους τους γύρω τους (αλβανούς , τούρκους , σλάβους κλπ) δεν το έβλεπαν...?
Και τέλος πάντων μπόρει να μου πει κάποιος που θέλει να καταλήξει με το να λέει ότι «τα πέρι αρχαίων προγόνων τα έφεραν στην Ελλάδα οι του Οθωνα και ότι η προπαγάνδα της εποχής ώθησε τον Μακρυγιάννη να μιλάει για την ένδοξη καταγωγή μας γιατί κάπου έπρεπε να στηριχθεί η επανάσταση...»(?)
Πραγματικά μπορώ να ακούσω την πιο «ακραία-προδωτική» θέση αλλά να ακούσω και την κατάληξη...
Ακόμα κι έτσι να είναι τα πράγματα (και μάλιστα σε εκείνη την περίσταση )σας πείραξε η προπαγάνδα των κάποιων που έπρεπε να αυτοπροσδιοριστούν ως κάτι διαφορετικό από τους Τούρκους...?
Ειναι καταπληκτικό καποιοι να προσπαθουν να στήσουν ένα «μύθο» γύρω από το Στοουνχετζ για παράδειγμα γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να επιδείξουν και εμείς να ντρεπόμαστε για το παρελθόν μας με το πρόσχημα ότι ισως μπορει να έχουμε δεχτεί έπιμειξεις......
Δεν θα διαφωνήσω βεβαια με τον «ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΟΥΡΑΝΟ» που ρωτάει ποιούς απελευθεράσαμε και το θέτει πολύ σωστά γιατί αυτό είναι πράγματι ένα θέμα για μεγάλη συζήτηση -αλλά όμως αλλό το να αμφισβητώ την αιτία ή το αιτιατό και άλλο την ίδια μου την ύπαρξη...-
Μηπως να αυτοκτονήσουμε ομαδικά όλοι οι Ελληνες τελικά,ρε παιδιά γιατι πραγματικά δεν αξίζουμε να υπάρχουμε...? λέω μήπως...?
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.
ΠΟΙΟ, ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙ;
ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΤΙ ΣΑΝ», «ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ», ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΤΥΠΟΥ «ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΆΡΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!».
ΑΛΗΘΙΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ... ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ... ΤΙ ΝΑ ΠΩ... ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ! ΑΒΥΣΣΟΣ ΝΕΥΤΩΝ, ΑΒΥΣΣΟΣ!
ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΣΥΜΑΧΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΕΚ ΤΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ-ΑΓΓΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...
"ΟΥΚ ΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΠΛΑ ΟΥΔΕ ΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ ΟΠΟΥ ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΛΕΙΩ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩ.........."