ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Προμηθέας και Διάβολος (σύγκριση μύθων) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Προμηθέας και Διάβολος (σύγκριση μύθων) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ostria31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
AnounakisΜέλος
08/01/2004, 13:48:58
quote:
Σάμπως η Μινωική Κρήτη στην ακμή της δε φάνταζε θαύμα στους γύρω της πολιτισμούς;

Τον ΤΑΛΟ τον έχεις ακουστά;;;;;

ουυυυ...
AnounakisΜέλος
08/01/2004, 13:51:23
quote:
στην θέση σου θα αναρωτιόμουνα τι μανία είναι αυτή των Θεών (όλων των θρησκειών, διότι πρόκειται για φαινόμενο πανεποχιακό και παγκόσμιο!) να τιμωρούν τόσο σκληρά τα πιο αγαπημένα τους παιδιά!

έχω ήδη απαντήσει σε αυτό:

quote:
Αυτό που βλέπουμε λοιπόν , είναι ότι οι θεοί , θεωρούσαν επικίνδυνο για αυτούς την εξέλιξη του ανθρώπου , κρίνοντας ότι έτσι μελλοντικά κινδύνευαν να χάσουν τον έλεγχο του πλανήτη – κάτι που ίσως τελικά και να συνέβη- και για αυτό οι πράξεις του Διαβόλου , του Προμηθέα και των άλλων συμβολίζουν το κακό.

Το δε προπατορικό αμάρτημα αυτό , κατά την προσωπική μου γνώμη συμβολίζει το :

“δεν σας άρεσε που είχαμε τον έλεγχο και περνάγατε μια χαρά , τώρα εξαιτίας της εξέλιξης σας , αναλάβατε εσείς , και δεν στρίβεται με τίποτα και καλά να πάθετε , και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό , αφού πλέον είστε πάρα πολλοί , και για αυτό φταινε οι πρόγονοί σας που εξελιχτήκανε…”

ουυυυ...
AnounakisΜέλος
08/01/2004, 13:57:04
quote:
Γι αυτό και ο Σατανάς είναι ο αρχαίος μεσοποτάμιος Σιταν (οι Εβραίοι τον... "δανείστηκαν" αργότερα), ο Βελζεβούλης είναι ο ρωμαίος Bulcan (ή ο΄Έλληνας Ήφαιστος αν θέλετε) και πάει λέγοντας.

O Ήφαιστος δεν αντιπροσωπεύει το βιβλικό διάβολο

Ο Προμηθέας είναι ο αντίστοιχος...

Απλώς ανέφερα ότι ο Σουμερικός θεός ΕΝΚΙ ήταν ο αντίστοιχος Προμηθέας και Ήφαιστος μαζί.

Πάντως στην Σουμερική μυθολογία δεν του αποδίδουν τον ρόλο του διαβόλου...

ουυυυ...
AnounakisΜέλος
08/01/2004, 13:59:22
Όλες οι καλοπροαίρετες και τεκμηριωμένες απόψεις είναι ευπρόσδεκτες...

ουυυυ...
scullyΜέλος
09/01/2004, 10:17:50
Ρε παιδια...μην μου κατηγορειτε τον Προμηθεα! Ειναι απο τους αγαπημενους μου ηρωες της μυθολογιας!
Ακουσε εκει εωσφορος...!
Για 'μενα ο κακος της υποθεσης ηταν ο αδερφος του Επιμηθεας!
Οταν ο Διας ανεθεσε στον Προμηθεα να μοιρασει τα διαφορα χαρισματα στα "πλασματα της σπηλιας" (ανθρωποι,ζωα), ο Επιμηθεας θελησε να τον βοηθησει και...τα 'κανε σαλατα, αφου ξεχασε τον ανθρωπο! Δεν του εδωσε τιποτα!
Ομως ο καλος Επιμηθεας λυπηιηκε τον ανθρωπο και εκλεψε ενα σημαντικο "οπλο" απο το εργαστηριο του Ηφαιστου για να του το δωσει!
ΤΗ ΦΩΤΙΑ!!!

Στην Αφρικη θα παω με τους Massai

ΝεφέληΜέλος
09/01/2004, 11:25:08
Φίλε Ανουνάκη,
εάν γνώριζα ότι πρέπει να ετοιμάζουμε πραγματείες πάνω στα θέματα, θα είχα οργανωθεί καλύτερα!
Έστω... Θα μεριμνήσω για την επόμενη φορά.

Για τώρα, απλά ξεκαθαρίζω και τονίζω το "οι Θεοί της παλαιάς θρησκείας γίνονται οι δαίμονες της καινούργιας". Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ξαφνικά ο Απόλλωνας ή ο Ήφαιστος παρουσιάζονται ως διάβολοι και δαίμονες (αν κι έχω ακούσει και κάτι τέτοια...), αλλά χρησιμοποιούνται παρόμοιοι "χαρακτήρες" καθώς και τα ονόματά τους παραφρασμένα για να "ενσαρκώσουν" τον διάβολο, δαίμονα, όπως θες πες τον τέλος πάντων.

Ναι, τον έχω ακούσει τον Τάλο και ευχαριστώ για την επιβεβαίωση στα λεγόμενά μου.

Όσο για τις τιμωρίες των Θεών στους αγαπημένους τους γιούς (έπρεπε ν' αναφέρω και το θέμα του φαλοκρατισμού, αλλά άστο καλύτερα), η ερώτησή μου δεν εστιαζότανε μονάχα στους "κακούς" της μυθολογίας, αλλά και σε εκείνους που βασανίστηκαν εν ζωή, μα έλαβαν την επιβράβευσή τους μετά (γι αυτό ανέφερα και τον Χριστό άλλωστε).
Πάντως το ότι ο Προμηθέας είναι ο αντίστοιχος διάβολος... ομολογώ ότι πρώτη φορά τ' ακούω.

Όμως, δεν θα διαφωνήσω σε αυτό που λες περί κυριαρχίας του πλανήτη, σκέψου όμως: ποιοί γράφουν την θρησκευτική ιστορία (μυθολογία); Μήπως το "ρε ασ' τους να κοιμούνται!" ΔΕΝ προέρχεται από τους Θεούς αλλά από τους ανθρώπους που βάζουν λόγια στο στόμα των θεών; Μήπως η θρησκεία είναι άλλο ένα μέσο ελέγχου των μαζών; Μήπως... λέω μήπως... χρησιμοποιούνται ιστορίες τύπου Προμηθέα από όλους αυτούς που κρατούν την εξουσία στα χέρια τους (και μιλάω γι ανθρώπους!) για να πουν έμεσα αλλά σαφέστατα στον κοσμάκη "κάτσε στ' αυγά σου κι άσε με να κάνω τη δουλειά μου, μη βρεις το μπελά σου!";

Μιας και δεν έχω ακόμα έτοιμη την πραγματεία μου, θέτω ερωτήματα...

AnounakisΜέλος
09/01/2004, 11:45:58
quote:
Απόλλωνας ή ο Ήφαιστος παρουσιάζονται ως διάβολοι και δαίμονες

Το 100 μ.Χ. ήδη υπήρχε μια θρησκευτική χριστιανική βάση με την Παλαιά Διαθήκη ως προϊστορία με τα Ευαγγέλια ως Αποκαλυπτική Ιστορία· με ένα χριστιανικό πρότυπο, που περιλάμβανε έναν Δημιουργό Θεό (τον Ιεχωβά) συμφωνά με το μυθολογικό πρότυπο του Δία, έναν Αποκαλυπτικό Θεό (τον Ιησού) συμφωνά με το μυθολογικό πρότυπο του Απόλλωνα ως εμφάνιση και του Διονύσου ως Μυστήριο, και ένα Θρησκευτικό Κέντρο, τα Ιεροσόλυμα, στη θέση των Δελφών - πλέον το κέντρο της Γης από το ναό του Απόλλωνα μετατοπίζεται στο ναό της Ανάστασης.

O Απόλλωνας είναι ο αντίστοιχος Ιησούς.

Σε προυγούμενο μηνυμά μου σε ρώτησα αν έχεις ακουστά τον Τάλο.

Είχε να κάνει με το σχολιό σου

quote:
Βρε μπας και από στόμα σε στόμα το απαυτώσαμε το θέμα και απλά μιλάμε για πολιτισμούς που ναι μεν ήταν προηγμένοι συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο της εποχής, αλλά όχι δα και σε τέτοιο σημείο που τους φτάσαμε σήμερα! Βρε μπας και ισχύει το κλασσικό "η ιστορία έγινε θρύλος και ο θρύλος μύθος!"... λέω 'γω τώρα... Σάμπως η Μινωική Κρήτη στην ακμή της δε φάνταζε θαύμα στους γύρω της πολιτισμούς;

Οταν αναφέρεται ότι ο ΤΑΛΟΣ ήταν ανθρωπόμορφο ρομποτ που είχε την δυνατότητα να κάνει
τον γύρο του νησιού 4 φορές την ημέρα (η Κρήτη από άκρο σε άκρο είναι περίπου 300χλμ)
και όσα πλοία πλησίαζαν το νησί , έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του για να έχουν το δικαίωμα να προσαράξουν στο λιμάνι, αλλιώς τους έριχε φλόγες (Layzer;;;) και τα κατέστρεφε...

Εκτιμώ λοιπόν πως δεν "το απαυτώσαμε το θέμα και απλά μιλάμε για πολιτισμούς που ναι μεν ήταν προηγμένοι συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο της εποχής, αλλά όχι δα και σε τέτοιο σημείο που τους φτάσαμε σήμερα"

Φιλικά ,

ουυυυ...

Edited by - Anounakis on 09/01/2004 11:48:38

09/01/2004, 12:03:32
Μηπως ειναι τραβηγμενη η ερμηνεια για τον Ταλω;

Παραδειγμα, ποιος σωφρων ανθρωπος θα μπορουσε να ισχυριστει οτι στα χρονια του Ιουλιου Βερν, ο ανθρωπος ειχε διαστημοπλοια και εκανε ταξιδια στο φεγγαρι;

Μηπως θα πρεπει να το δουμε το θεμα και διαφορετικα;

Η τεχνολογια στην αρχαιοτητα ειχε το μεγεθος και την εξαιρετικη προοδο για την εποχη της, αλλα συγκεκριμμενο μεγεθος και σε συγκεκριμμενη βαθμιδα τεχνολογικης προοδου, οπως αποδεικνυεται απο αρκετες πλεον επιστημες. (Φιλολογια, φιλοσοφια, ιστορια, αρχαιολογια).

Ας ειμαστε πιο συγκρατημενοι και ας μη βιαζομαστε να υποστηριζουμε οτι η Αργω π.χ. ηταν διαστημικο οχημα!

Φρονω οτι η Νεφελη κανει πολυ σωστη τοποθετηση επι του θεματος...

ΝεφέληΜέλος
09/01/2004, 12:15:31

Layzer;;;
Φίλε Ανουνάκη, εάν σκαλίσεις λιγάκι την ιστορία, θα βρεις ότι το γνωστό από το Βυζάντιο "υγρό πυρ" ήταν ήδη γνωστό από την αρχαιότητα στους Έλληνες! Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση εάν ο Τάλος ήταν ένα τεράστιο πλοίο που έκανε τον γύρω του νησιού παραλία-παραλία και έριχνε "υγρό πυρ" σε όποιο πλοίο τολμούσε να περάσει χωρίς την άδεια του καπετάνιου.
Και για να προλάβω την ερώτησή σου "δεν προλαβαίνει να κάνει 4 φορές το γύρω του νησιού μέσα σε μια μέρα!", λέω από τώρα ότι πως μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος ότι ο Τάλος ήταν μόνο ένας και όχι 2 ή 3 ή και 4, ο καθένας με συγκεκριμμένη εμβέλεια πορείας και συγχρονισμένοι μεταξύ τους;
Άλλωστε, σάμπως ο υποτιθέμμενος Μινώταυρος που έτρωγε τα παιδιά της Αθήνας δεν ήταν άλλος από τους ταύρους στα ταυροκαθάρψια; (ιστορία και πάλι...)
Όλα όμως αυτά φάνταζαν απίστευτα τρομερά και μεγαλειώδη στους ναυτικούς/εμπόρους από τους όχι τόσο πρηγμένους λαούς γύρω από την Μινωική Κρήτη, που έφταναν εκεί, τά 'βλεπαν αυτά και τα μεταφέρανε πίσω στην πατρίδα τους άλλ' αντί άλλων (μην ξεχνάμε και την πασίγνωστη μανία των ναυτικών να μεγαλοποιούν τα πράγματα). Κάτι που εξυπηρετούσε φυσικά τους Μίνωες και δεν είχαν απολύτως κανέναν λόγο να τα καταρίψουν ως αναληθή! Ίσα-ίσα που διόλου απίθανο να τα "θρέφανε" κι όλας!

Γιατί λοιπόν το μυαλό μου να σκεφτεί "layzer" και όχι "υγρό πυρ"; Γιατί "ρομπότ" και όχι "πλοίο με κάποια ίσως ιδιόμορφη κατασκευή που εντυπωσιάζει"; Ή αν όχι πλοίο, τότε όχημα, κάτι σαν τον Δούρειο Ιππο! Γιατί όχι;!

Η αλήθεια είναι τόσο κοντά κι εμείς την ψάχνουμε τόσο μακριά...

AnounakisΜέλος
09/01/2004, 17:36:25
O Τάλος δεν ήταν πλοίο.

Έχω ήδη αναφέρει ότι ήταν ανθρωπόμορφο ρομπότ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν:

Ο Τάλος ήταν ένας χάλκινος γίγαντας με κεφάλι ταύρου που δόθηκε από το Δία στο Μίνωα ως φύλακας της Κρήτης. Ο Τάλος ζούσε στο σπήλαιο Μελιδονίου. Είχε μία μοναδική φλέβα που ξεκινούσε από το λαιμό και κατέληγε στη φτέρνα, όπου έκλεινε με ένα μπρούτζινο καρφί. Ο Τάλος γύριζε τέσσερεις φορές τη μέρα όλη την Κρήτη με διαταγή να την προστατέψει από τα εχθρικά πλοία. Γυρνούσε επίσης τα χωριά της Κρήτης επιδεικνύοντας σε χάλκινες πλάκες τους νόμους του Μίνωα.

Όταν οι Σαρδήνιοι εισέβαλαν στο νησί, ο Τάλος μεταμορφώθηκε σε φωτιά και με το αναμμένο κορμί του εξόντωνε τους εχθρούς. Όταν οι Αργοναύτες προσπάθησαν να πλησιάσουν την Κρήτη ο Τάλος τους πέταγε βράχους (κανονιοβολισμοί;) για να τους εμποδίσει.

Τελικά, σκοτώθηκε από τη Μήδεια την προστάτιδα των Αργοναυτών που τράβηξε το χάλκινο καρφί του με συνέπεια να χυθεί όλο του το αίμα και να πεθάνει.

O Τάλος ήταν πολεμική μηχανή._

Δεν μπορεί να σχολιάζετε τα πάντα εν αγνοία.

Όλες οι καλοπροαίρετες και τεκμηριωμένες απόψεις είναι ευπρόσδεκτες...

ουυυυ...
AnounakisΜέλος
09/01/2004, 17:49:21
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας

αναφέρω σε προηγούμενο μήνυμά μου ότι:

O Ήφαιστος δεν αντιπροσωπεύει το βιβλικό διάβολο

Ο Προμηθέας είναι ο αντίστοιχος...

Να διευκρινίσω ότι ο Προμηθέας δεν αντιπροσωπεύει τον διάβολο κατά τους αρχαίους Έλληνες.

Απλώς η πράξη του να βοηθήσει τους ανθρώπους ήταν κακή ,
- αντίστοιχη του βιβλικού διαβόλου.

Γιατί όπως είδαμε και πιο πριν το μήλο συμβολίζει την γνώση των θεών που δεν έπρεπε να πάρουν και οι άνθρωποι...

φίλη scully ,

quote:
Ρε παιδια...μην μου κατηγορειτε τον Προμηθεα! Ειναι απο τους αγαπημενους μου ηρωες της μυθολογιας!

Καλύτερα τώρα;

ουυυυ...