- Ομαδα ερευνας παραφυσικων φαινομενων - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Και μου δίνουν επιπλέον αφορμές για σκέψη σε πολλά συναφή ζητήματα.
Μιας και θίγεις το πρόβλημα από τη ρίζα του, θα αναφέρω στη συνέχεια ένα παράδειγμα από τα βιώματά μου ως εκπαιδευτικός.
Γράφεις, πως δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα τα παιδιά επιστήμονες και πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό. Ποιος είπε ότι το καλύτερο για έναν άνθρωπο είναι να γίνει επιστήμονας; Καλύτερο σε τι; Στο ότι θα βρει δουλειά; Στο ότι θα του αρέσει η ζωή που θα κάνει ως επιστήμονας; Στο ότι θα έχει οικονομική άνεση; Στο ότι θα αναπτύξει τα ταλέντα του; Στο ότι θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού του;
Κι όμως, πάρα πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί, συνεχίζουν να έχουν αυτήν την αντίληψη, ότι ο καλός ο μαθητής στο σχολείο είναι και πιο άξιος, έξυπνος, φερέλπιδος, κ.λπ. από τους άλλους. Σ' αυτό το πλαίσιο, με είχε πλησιάσει τον Σεπτέμβρη η μητέρα μιας μαθήτριας που ήταν αδύναμη στα μαθήματα, για να με παρακαλέσει να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην κόρη της. Για να είμαι ειλικρινής, μετά από όσα είχανε γίνει με τις καταλήψεις και με τη μακρόχρονη απουσία μου από τη σχολική τάξη, μέχρι τα Χριστούγεννα το είχα ξεχάσει τελείως και απλά έβλεπα την κοπέλα αυτή ως ένα σύνηθες και (λυπάμαι που το ομολογώ) αδιάφορο παράδειγμα ανθρώπου, που δεν είχε καθόλου συμμετοχή και ενδιαφέρον για το μάθημα.
Ώσπου, στο τέλος του τετραμήνου με ξαναβρήκε η μητέρα της και μου θύμισε ξανά αυτά που μου είχε πει για την κόρη της. Με ρώτησε πως πάει και εγώ δεν ήξερα τι να της πω, για να μη τη στεναχωρήσω. Της είπα λοιπόν, πως δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθήματα, αλλά πως τα μαθήματα σε ένα σχολείο, δεν αποτελούν και αναγκαίο κριτήριο για το πόσο ικανός είναι ένας άνθρωπος για να κάνει κάτι. Σημασία έχει να βρει το δυνατό του σημείο και να βρεθούν άνθρωποι δίπλα του που να το καταλάβουν επίσης και να τον βοηθήσουν να το αναπτύξει και να γίνει καλύτερος μέσα από αυτό.
Τις επόμενες ημέρες ασχολήθηκα με το να ψάξω να βρω, σε ποιον τομέα θα μπορούσε να έχει αυτή η κοπέλα ένα χάρισμα. Δεν το έχω βρει ακόμα, αλλά αυτό που συνειδητοποίησα με έκπληξή μου ήταν, πως από τη στιγμή που άρχισα να την προσέχω και να μην την αντιμετωπίζω ως ένα αντικείμενο που είχε αποτύχει στο άκαμπτο, χωρίς πραγματική αγάπη και νου σύστημα αξιολόγησης των σημερινών σχολείων, άρχισε να μεταμορφώνεται. Πράγματα τα οποία δεν καταλάβαινε στο μάθημα και δεν πρόσεχε γιατί ένιωθε πως βρισκόταν εκτός, άρχισε ξαφνικά να τα προσέχει, να τα καταλαβαίνει και να συμμετέχει με ενθουσιασμό! Δεν πιστεύω πως αυτό σημαίνει ότι θα γίνει πρώτη μαθήτρια - άλλωστε αυτό δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι, πως το να αναγνωρίσεις σε κάθε άνθρωπο, το δικαίωμα να θεωρείται άξιος για πράγματα, που είναι πέρα από όσα μας έχουνε μάθει πως είναι άξια (όπως ένα επιστημονικό πτυχίο), μπορεί να τον βοηθήσει να εκφράσει την κρυμμένη δημουργικότητά του.
Με την παραπάνω οπτική, το να προωθείται η τάση του να γίνει ο καθένας πτυχιούχος και επιστήμονας, απαξιώνοντας (δια της απουσίας ενδιαφέροντος) οποιοδήποτε άλλο εφόδιο έχει για να γίνει κάτι άλλο που του ταιριάζει καλύτερα, είναι μια πράξη που βάζει εκ των θεμελίων τρικλοποδιά σε κάθε προσπάθεια για πραγματική παιδεία. Και το να συνειδητοποιήσει κάθε εκπαιδευτικός την προσωπική του ευθύνη σ' αυτό, έχοντας συγχρόνως εναντίον του ένα σύστημα, που τον μαθαίνει να σκέφτεται με τον παραπάνω άκαμπτο τρόπο, είναι πολύ δύκολο και λίγοι εκπαιδευτικοί τολμούν να ασκήσουν τέτοιου είδους αυτοκριτική.
Ίσως, γι' αυτό το λόγο, πολύ εύστοχα είχε απαντήσει ένας μαθητής σε έναν καθηγητή του, που έλεγε με στόμφο "εμένα που με βλέπετε, έχω 30 χρόνια πείρα ως εκπαιδευτικός", την παρακάτω πικρή αλήθεια:
"Όχι κύριε. Δεν έχετε 30 χρόνια πείρας. Έχετε έναν χρόνο πείρας, επί 30..."

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
quote:
Ίσως, γι' αυτό το λόγο, πολύ εύστοχα είχε απαντήσει ένας μαθητής σε έναν καθηγητή του, που έλεγε με στόμφο "εμένα που με βλέπετε, έχω 30 χρόνια πείρα ως εκπαιδευτικός", την παρακάτω πικρή αλήθεια:"Όχι κύριε. Δεν έχετε 30 χρόνια πείρας. Έχετε έναν χρόνο πείρας, επί 30..."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ
ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ
ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ.....
ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΞΕΣ...
ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΣΕΣΤΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ???
ΧΜ....???
ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α...
ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ CHRONOPAX
ΧΜ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ...
ΟΤΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΙΕΡΟΓΛΗΦΙΚΑ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΕΝΟΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ??
ΑΑΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΧΤΕΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ)
ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ???
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΡΟΜΠΟΤ???
ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ Η ΤΖΙΜΗ ΛΙ ΚΕΡΤΣ???
ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΥ ΘΑ ΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΦΕΙΜ ΣΤΟΡΙ (ΠΟΠΟ ΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ)
καποιοι ανθρωποι γυρω μας, θεωρουν πως ελεγχουν τον κοσμο και νιωθουν αυτοολοκληρωμενοι μεσα απο αυτο. επιμενουν να προσπαθουν να μας ενταξουν στα δικα τους πλαισια συμπεριφορας (πχ σε εναν διαλογο, δεν προσπαθουμε να κανουμε τον συνομιλητη μας να φερθει λιγο σαν εμας; να σκεφτει λιγο οπως εμεις;). Αυτην την ενεργεια θελουν να κανουν καποιοι μαζικα. για το κερδος, για την μεγιστοποιηση της δικιας τους ασφαλειας, για την αυτοολοκληρωση τους τελικα.
μπορουμε να μιλησουμε για τις τεχνολογιες, ναι πως μας παρακολουθουν. ναι, μπορουμε να αναφερουμε την χρηση του φοβου για τον ελεγχο της μαζας, γιατι πως αλλιως χρησιμοποιουν τα τρομοκρατικα χτυπηματα οι κυβερνησεις, περα απο το να μας παρουσιαζουν εναν κυριο ονοματι bin laden ως goldstein; οτι γραφω εδω μπορει να το δει οποιοσδηποτε. να αναλυσει το ψυχολογικο μου προφιλ, να ερευνησει για εμενα τα παντα, ακομα και την ποιο αημαντη πληροφορια που ουτε καν εγω προσεχω.
ε...και τι με ολα αυτα...παλι δεν θα πεθανουν και εκεινοι; νομιζετε πως εχουν κανενα ανωτερο σκοπο σε αυτον τον κοσμο, αλλον απο αυτον που εχετε εσεις; οχι. απλα να νομισουν καποτε πως αυτοολοκληρωθηκαν. για αυτο μην φοβαστε τιποτα και κανεναν. δεν μπορουν να πειραξουν την αληθεια, γιατι δεν την γνωριζει κανενας τους και κανενας μας. αφηστε τους να χαιρονται. απλα παιζουν.
ο οργουελ, που θεωρειται κ ο πατερας αυτης της κοινωνιας του ελεγχου, δεν ειχε δίκιο. ηταν απλα ενας απαισιοδοξος προπαγανδιστης που εξυπηρετουσε την εξουσια με το να προκαλει φοβο και αισθηση αδυναμιας στον κοσμο.
ε, αφηστε αυτα που σας εμαθαν και ακολουθηστε το εσωτερικο ενστικτο σας. νιωστε την ισορροπια γυρω σας, ακολουθηστε το περασμα του χρονου. να γινουμε ανθρωποι και οχι φοβισμενα ζωακια. δεν ξερω τιποτα είπε ο σοφοτερος ανθρωπος αυτου του κοσμου.
θα φανει μια ομορφη ακτη καπου και καποτε, που θα μπορεσετε να βγειτε κ να πατε για υπνο.
Balance
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
Μακάρι να προλάβω να το ζήσω και μακάρι να εχω τοτε τα χρήματα να το αγοράσω..
Εχω ακούσει βεβαια οτι εχει φτιαχτεί κατι παρόμοιο αλλα δε ξερω πολλα πανω στο θέμα...αν υπαρχει καποιος που να γνωριζει παρακαλω να με διαφωτίσει...
quote:
Ο Όργουέλ που" θεωρείται πατέρας του κοινωνικού ελεγχου ? "και υπηρετουσε αυτη την εξουσία? "Ποιός νομίζεις ήταν ο Όργουελ? Ένας διορατικός συγγραφέας ήταν .Μήπως νόμισες οτι μιλάμε για το Πινοσέτ?για το Φιντέλ Κάστρο? Πάντα φιλικά..Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
συγνώμη και πάντα φιλικά.
τον παρουσιάζω ως πατέρα επειδή την κοινωνία ελέγχου την οραματίστικε και την αποτύπωσε πρώτος.
με το βιβλίο αυτό φάνηκε απαισιόδοξος και εγκλωβισμένος και επηρέασε πολλούς μαζί του προς αυτήν την κατεύθυνση. γιατί πίστευε πως από την εξουσία δεν υπήρχε διαφυγή...(δεν υπήρχε;). έχουμε ανακαλύψει πρόβλημα χωρίς λύση;
΄Ηταν άψογος ως κοινωνιολόγος κ ως μυαλό, +φωνώ. παραθέτω πολύ συχνά παραδείγματα από το βιβλίο του για να αποτυπώσω το ύφος της δικιάς μου καθημερηνότητας. Δεν τον κατηγορώ, απλά πιστεύω πως μπορούσε να δει και πιο μακρυά. ή είδε και δεν το είπε.
το γεγονός όμως ότι δεν είπε τίποτε τελικά και παρέμεινε εγκλωβισμένος, με οδηγεί στο συμπέρασμα να του θέσω κάποιο αίτιο.
αυτός ο λόγος μπορεί να είναι ότι υπηρετούσε και αυτός κάποιο κανόνα. κάποια εξουσία. ακόμα και αν δεν ήθελε υπηρετήσει κάποιον τέτοιο κανόνα, το έκανε καταλάθος. επειδή πάλι όμως τον θεωρώ μυαλό που δεν θα έγραφε αυτό που δεν ήθελε να γράψει, τον αποκαλώ προπαγανδιστή. ελπίζω να αποτύπωσα καλά την λογική μου.
Edited by - epitho on 29/04/2004 11:48:39
ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΑΡΘΡΟΥΡ ΜΠΛΕΡ (1903-1950). ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΟΓΡΑΦΟΣ.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΤΙΧΑΡΙ ΤΗΣ ΒΕΓΓΑΛΗΣ.
ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ ΗΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1917-1921. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΙΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (1922-1927).
ΕΛΕΒΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΗΤΑΝ :"Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΟΥ ΟΥΙΓΚΑΝ" 1937. ΕΓΡΑΨΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ. ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ "ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" 1939. ΚΑΤΑ ΤΟ Β'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΗΤΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ "ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ" (1945) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΥΒΕΛΑ "1984" (1949).
ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α...
ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΚΓΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ...
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝΕ ΦΩΤΟ????? ![]()
![]()
ΜΑΝΤΕΨΤΕ...
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ...
ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑΛΕΝΤΑ
ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΛΙΒΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ
ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΟΥΝΕ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ....
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ???????
Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΕ
ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΣΩΘΗΤΕ..... ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α...![]()
![]()
![]()
![]()
Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.
Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.
Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.
Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του εικοστού αιώνα, το 1984 διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μάς βλέπει.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ???
Περίληψη:
Ο Μεγάλος Αδερφός είναι αλάθητος και παντοδύναμος. Κάθε επιτυχία, κάθε πραγματοποίηση, κάθε νίκη, κάθε γνώση θεωρείται ότι πηγάζει κατευθείαν από τη διοίκηση. Κανείς δεν έχει δει ποτέ το Μεγάλο Αδερφό. Είναι ένα πρόσωπο στις εφημερίδες, μια φωνή στην τηλεοθόνη. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δε θα πεθάνει ποτέ, και ήδη υπάρχει μεγάλη σύγχυση και ασάφεια γύρω από το πότε ακριβώς γεννήθηκε...
ΑΛΛΟ
Ξεφυλλίζοντας: Ο μεγάλος αδελφός είναι αλάθητος και παντοδύναμος. Κάθε επιτυχία, κάθε πραγματοποίηση, κάθε νίκη, κάθε επιστημονική ανακάλυψη, κάθε γνώση, κάθε σοφία, ευτυχία, αρετή, θεωρείται ότι πηγάζει από τη διοίκηση και την έμπνευσή του. Κανείς δεν έχει δει ποτέ τον Μεγάλο Αδελφό. Είναι ένα πρόσωπο στις εφημερίδες, μια φωνή στην τηλεοθόνη. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα πεθάνει ποτέ, και ήδη υπάρχει μεγάλη σύγχυση και ασάφεια γύρω από το πότε ακριβώς γεννήθηκε.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ????
1984 Ο Μεγάλος Αδελφός είναι αλάνθαστος και παντοδύναμος. Άγνωστο το πότε γεννήθηκε, σίγουρο το ότι δεν θα πεθάνει. Τα πάντα απορρέουν κατ' ευθείαν από τη διοίκηση και την έμπνευσή του. Γραμμένο στα 1945, το βιβλίο είναι σήμα κινδύνου για τον επερχόμενο ολοκληρωτισμό.
??
O Μεγάλος Αδελφός - 1984
Αναμφισβήτητα, το 1984 είναι το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεται πιο συχνά, όταν γίνεται λόγος για τις τεχνικές ελέγχου και χειραγώγησης του πληθυσμού από μια κεντρική εξουσία. Γραμμένο το 1948 -ο τίτλος προέκυψε απλά από μια αντιστροφή των τελευταίων αριθμών- είναι φορτισμένο με την αγανάκτηση του Τζορτζ Οργουελ, ενός μαχητή της ελευθερίας στον ισπανικό εμφύλιο, απέναντι στο σταλινικό –και όχι μόνο- ολοκληρωτισμό.[ Ελευθεροτυπία Aφιερώματα] (ελλ. κείμενο)
ΑΛΛΟ...
ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
(GEORGE ORWELL, 1903-1950)
«Είχε μεταφέρει τη νίκη στον εαυτό του: αγαπούσε τον Μεγάλο Αδελφό.»
( Τζωρτζ Όργουελ, 1984 )
Γεννημένος το 1903 στη Βεγγάλη, όπου ο πατέρας του ήταν υπάλληλος, ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ έγινε Τζωρτζ Όργουελ μόνο το 1933, όταν δημοσίευσε με το ψευδώνυμο αυτό τις εμπειρίες της περιπλάνησής του στο Down and Out in Paris and London (Αλητεύοντας στο Παρίσι και στο Λονδίνο). [...] Το 1916, ο Όργουελ παίρνει μια υποτροφία για το Κολέγιο του Ήτον, κι έπειτα, από το 1922 έως το 1925, εργάζεται στη Βιρμανία στην αυτοκρατορική αστυνομία. Αναφέρεται, σ' αυτή του την εμπειρία, στο μυθιστόρημά του Burmese Days (Μέρες της Μπούρμπα, 1934) και στα δυο δοκίμιά του, A Hanging (Ένα κρέμασμα, 1931) και Shooting an Elephant (Κυνηγώντας ελέφαντες, 1950). Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, αρχίζει έτσι: «Στο Μουλμέιν, στην Κάτω Βιρμανία, με μισούσαν ένα σωρό άνθρωποι - ήταν λοιπόν η μοναδική περίπτωση στη ζωή μου που ήμουν αρκετά σημαντικό πρόσωπο για να μου τύχει κάτι τέτοιο.»
ΟΝΤΑΣ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ
Αφού υπέβαλε την παραίτησή του στην αστυνομία της Βιρμανίας, ο Όργουελ πήρε την απόφαση να ζήσει ως συγγραφέας. Περιγράφει αυτή την περίοδο στο βιβλίο του The Road to Wigan Pier (Ο δρόμος προς το Ουίγκαν Πηρ, 1937): «Είχα την εντύπωση ότι θα έπρεπε να ξεφύγω όχι μόνο από τον ιμπεριαλισμό, αλλά και από κάθε μορφή κυριαρχίας ανθρώπου από άνθρωπο. ΄Ηθελα να βουτηχτώ ολόκληρος, να βυθιστώ στον κόσμο των καταπιεσμένων, να γίνω ένας απ' αυτούς και να αγωνιστώ πλάι τους εναντίον των τυράννων τους.» Για μερικά χρόνια είναι άρρωστος και η υγεία του αρχίζει να τον εξουθενώνει.
Ο Όργουελ θεωρεί το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή μετριοφροσύνη. Έχοντας διαβάσει τον Οδυσσέα του Τζόυς, γράφει στη φίλη του Brenda Salked: «Όταν διαβάζω ένα βιβλίο σαν κι αυτό και επιστρέφω έπειτα στις δουλειές μου, έχω την εντύπωση ότι είμαι ένας ευνούχος που παίρνει μαθήματα τραγουδιού: ακούγοντάς τον προσεκτικά κανείς βλέπει πόσο η φάλτσα φωνή του μένει αμετάλλαχτη.»
[...]
Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Oταν δημοσιεύτηκε η νουβέλα του Animal farm (Η φάρμα των ζώων, 1945) προκάλεσε τον ενθουσιασμό της κριτικής που τον σύγκρινε με τον Swift. Ο εκδότης του, Fred Warburg, ομολογούσε χρόνια αργότερα: «Στη Φάρμα των ζώων οφείλω την πρώτη μου εκδοτική επιτυχία». [...]
ΤΟ 1984 ΚΑΙ Ο ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Το 1984 εκδόθηκε ταυτόχρονα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 1949. Όπως και Η φάρμα των ζώων, το βιβλίο αυτό δεν έπαψε να πουλιέται, και μεταφράστηκε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες.
[...]
[...] Τα έργα του σχολιάστηκαν εκτενώς: ο Βίκτωρ Τσόππι, για παράδειγμα, έγραφε το 1984 στην εβδομαδιαία Novoye vremya ότι «το 1984 [...]είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για την αστικοδημοκρατική κοινωνία, η οποία, όπως υπογράμμισε [ο Όργουελ], είναι θεμελιωμένη πάνω στον αντιανθρωπισμό, σ' έναν καταστροφικό μιλιταρισμό και στην άρνηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων... Όμως, ούτε ένας από τους δυτικούς ερμηνευτές του 1984 δεν είχε τη σοφία, το θάρρος, ή την αναγκαία εντιμότητα, ώστε να παραδεχθεί ότι τελικά ο Τζωρτζ Όργουελ, με το προφητικό του ταλέντο, περιέγραφε το σύνδρομο του σύγχρονου καπιταλισμού, με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να συμβιώνουμε, αφού δεν υπάρχει κάποια καλύτερη λύση, αμυνόμενοι ωστόσο με όλες τις δυνάμεις μας στις παθολογικά στρατοκρατικές φιλοδοξίες στο πεδίο των πυρηνικών όπλων».
ΤΩΡΑ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΛΛΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΟ
ΤΑ ΜΑΘΑ ΟΛΑ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΟΥΕΛ
ΑΜΑΝ ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΡΩΤΙΣΑ...![]()
![]()
![]()
![]()
ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α....
ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΡΑΓΕ??
ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ????
Η νανοτεχνολογία βγήκε από τις σελίδες των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας υποσχόμενη να φέρει νέα επανάσταση στον ανθρώπινο πολιτισμό. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολουθεί τώρα ο σκεπτικισμός για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της. Μετά τη βιοηθική έρχεται η νανοηθική για να θέσει τα όρια της νέας τεχνολογίας που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο

Το μικρότερο ρομπότ στον κόσμο, το οποίο έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Γκίνες. Ζυγίζει μόνο 4,6 γραμμάρια και ονομάζεται Ρικόρντο. Αποτελεί ζευγάρι με τη Λούμπι (αριστερά στο βάθος) και διαθέτει φωτοαισθητήρες οι οποίοι του επιτρέπουν να κινείται προς κάθε φωτεινή πηγή
O GOD ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΒΑΖΩ ΦΩΤΟ...![]()

Νανορομπότ που σχεδίασε η ΙΒΜ μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή διάγνωση ασθενειών και να ελέγξουν τη λειτουργία μικροσκοπικών βαλβίδων για την ακριβή διοχέτευση της σωστής δόσης φαρμάκου στο σωστό σημείο
ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΟΡΟΥΓΕΛ

ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α...
ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟ ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΕΞΑΛΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΙΣΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΙΣΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΠΙΟ ΑΡΧΗΣΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΡΑΔΟΥΔΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΤΕ???
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ????
ΦΙΛΙΚΑ Ε.μ.Α...