- Πρεπει οπωσδηποτε να ανηκουμε σε καποια θρησκεια? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Μα και φυσικά και δεν είναι ύβρις, οι άνθρωποι δεν διακρίνονται βάση καταγωγής για εμένα, η εθνικότητα του ανθρώπου δηλαδή το ότι γεννήθηκε κάποιος π.χ έλληνας είναι θέμα ρουλέτας και που θα κάτσει η μπίλια πάνω της (εθνικότητα γονέων, τόπος γέννησης)
Πολύ σωστός.
quote:
το Ισραήλ με περίπου 70 χρόνια ως κράτος είδη καθορίζει το Παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Φίλε, συγνώμη κιόλας, αλλά αν νομίζεις ότι «το παγκόσμιο γίγνεσθαι» καθορίζεται από «το κράτος του Ισραήλ» ή από τους «Ἕβραίους» είσαι ρατσιστής, ασχέτως της αδυναμίας σου να το συνειδητοποιήσεις.
Κι αποκαλείς ρατσιστή τον Μακεδόνα...
Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
Edited by - kondoras on 16/12/2011 17:49:34
quote:
υποθέτω πως θα είχες διαβάσει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 7.7 όπου λέει "Ζητάτε και θα σας δοθεί, ερευνάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχθεί η πόρτα."Πώς εξηγείς αυτή την εμφανή α-συνέπεια μεταξύ αυτού που εσύ ισχυρίζεσαι και εκείνου που περιέχεται στην Καινή Διαθήκη που θεωρείται και είναι η βάση της διδασκαλίας του Χριστιανισμού, από τον οποίο και έφυγες;
Αν καταλαβαίνω καλά ρωτάς πώς είναι δυνατόν ο Χριστιανισμός να διδάσκει ταυτοχρόνως το «πίστευε και μή ερεύνα» (στο δικό μου το σχολείο το έλεγαν χωρίς κόμματα και λοιπά σημεία στίξης) με το «ερευνάτε και θα βρείτε»; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μία αντίφαση;
Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι:
- Πρώτη φορά θα είναι; ![]()
Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
Edited by - kondoras on 16/12/2011 17:57:44
quote:
Ψηλέquote:
υποθέτω πως θα είχες διαβάσει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 7.7 όπου λέει "Ζητάτε και θα σας δοθεί, ερευνάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχθεί η πόρτα."Πώς εξηγείς αυτή την εμφανή α-συνέπεια μεταξύ αυτού που εσύ ισχυρίζεσαι και εκείνου που περιέχεται στην Καινή Διαθήκη που θεωρείται και είναι η βάση της διδασκαλίας του Χριστιανισμού, από τον οποίο και έφυγες;
Αν καταλαβαίνω καλά ρωτάς πώς είναι δυνατόν ο Χριστιανισμός να διδάσκει ταυτοχρόνως το «πίστευε και μή ερεύνα» (στο δικό μου το σχολείο το έλεγαν χωρίς κόμματα και λοιπά σημεία στίξης) με το «ερευνάτε και θα βρείτε»; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μία αντίφαση;
Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι:
- Πρώτη φορά θα είναι;Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
Edited by - kondoras on 16/12/2011 17:57:44
Θα σου πρότεινα να ψάξεις να βρεις αν πρόκειται περί υπαρκτού χριστιανικού δόγματος ή όχι, αυτού του περιβόητου "πίστευε και μη ερεύνα".
Το τι λέει ο καθένας ή το τι είπε ο τάδε που άκουσε από τον άλλο που το είπε ο τρίτος ...... και που έγινε καραμέλα στα στόματα ορισμένων ........ άστα να πάνε. Αλλά αντί να σου δίνουν έτοιμη αμάσιτη τροφή, κάνε τον κόπο και ψάξτο μόνος σου.

Edited by - Ψηλός on 16/12/2011 18:18:18
Ολη η Καινή Διαθήκη,έχει γραφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γράφθηκε και το "πίστευε και μη ερεύνα".
Το αγνοείς όμως αυτό επιδεικτικά έτσι?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
ΨηλέΟλη η Καινή Διαθήκη,έχει γραφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γράφθηκε και το "πίστευε και μη ερεύνα".
Το αγνοείς όμως αυτό επιδεικτικά έτσι?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Επειδή αγνοώ "επιδεικτικά" το πότε και ποιος έγραψε το "πίστευε και μη ερεύνα", σε παρακαλώ να μου το υποδείξεις. Δηλαδή συγγραφέα, βιβλίο και ..... αν το έχεις στη βιβλιοθήκη σου, κάνε τον κόπο και σκάναρέτο να το δούμε και εμείς.

Ξαναδιάβασε τι έγραψα και αν το νοημα εξακολουθεί να είναι απρόσιτο για τον δείκτη σου,να στο κάνω "λιανά"!!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
ότι δεν έχει γραφτεί πουθενά !
Είναι κάτι σαν "λαϊκή παράδοση" κι έχει μεταφερθεί απο στόμα σε στόμα
υπαίτιοι και εμπνευστές αυτής της ρήσης είναι οι ιερείς , οι παλιοί , όπου το πρωί όργωναν το χωράφι τους και το απόγευμα πήγαιναν κι έκαναν τον εσπερινό (δεν το λέω υποτιμητικά)
Αυτοί λοιπόν οι (πάνω απ'ολα) απλοί άνθρωποι! με μόνη διαφορά το οτι γνώριζαν γραφή και ανάγνωση,
μη μπορώντας να δώσουν μια λογική εξήγηση στις "δύσκολες" ερωτήσεις του ποιμνίου τους εφηύραν ? παράφρασαν ?
(κανείς δεν ξέρει) την επίμαχη φράση.
Κι απο στόμα σε στόμα , έφτασε και στην εποχη μας ,
οπου μόλις στην προηγούμενη γενιά , όποιον και να ρωτήσεις ,
απο γονείς , εως παππούδες , θα σου πουν "έτσι λέει η εκκλησία"
βέβαια ... η Εκκλησία ειναι αυτη οπου με την πάροδο των αιώνων
εχει εγκλιματίσει η ιδια , σε αυτο που πρεσβεύει και διδάσκει, πάντα κατά το δοκούν ...
Ακόμα και το (,) κόμμα, οπού πολλοί υποστηρίζουν οτι αλλάζει ολη την έννοια και εννοεί "πιστεύεις ή οχι , ερεύνα "
αλλα τι να ερευνήσεις ???
αφου περισσότερες απο δυο Οικουμενικές σύνοδοι έχουν αφορίσει την έρευνα εκτός γραφών !
κατι το οποίο εχουν κάνει και πολλοί άλλοι Πατριάρχες ,
οπως και ο Γρηγόριος ο Ε΄
τον οποίον (υπόψη) η εκκλησία μας και τον τιμά και εορταζει ως ΑΓΙΟ ! εχει κάνει κι άλλα "Χριστιανικά", για παράδειγμα αφόρισε και τους "φιλικούς" (με πρώτο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη)
και στη συνέχεια (προσέξτε)
"αναθεμάτισε τρις τους επαναστατημένους Έλληνες"....
παρασύρθηκα λιγο τωρα στο τελος και βγήκα ... εκτός θέματος
αλλα η ιστορία εχει γραφτεί, και δεν αλλάζει,
και ψάχνοντας την ,
(παραφράζοντας ατακα γνωστού Ακαδημαϊκού)..."ψάχνοντας το ποιος φταίει ... θα φτάσουμε στον Αδάμ και την Εύα" ![]()

quote:
Το "πίστευε, και μη ερεύνα" έχουμε πει πολλές, φορές εδω μεσα,
ότι δεν έχει γραφτεί πουθενά !
Είναι κάτι σαν "λαϊκή παράδοση" κι έχει μεταφερθεί απο στόμα σε στόμα
υπαίτιοι και εμπνευστές αυτής της ρήσης είναι οι ιερείς , οι παλιοί , όπου το πρωί όργωναν το χωράφι τους και το απόγευμα πήγαιναν κι έκαναν τον εσπερινό (δεν το λέω υποτιμητικά)
Αυτοί λοιπόν οι (πάνω απ'ολα) απλοί άνθρωποι! με μόνη διαφορά το οτι γνώριζαν γραφή και ανάγνωση,
μη μπορώντας να δώσουν μια λογική εξήγηση στις "δύσκολες" ερωτήσεις του ποιμνίου τους εφηύραν ? παράφρασαν ?
(κανείς δεν ξέρει) την επίμαχη φράση.
Κι απο στόμα σε στόμα , έφτασε και στην εποχη μας ,
οπου μόλις στην προηγούμενη γενιά , όποιον και να ρωτήσεις ,
απο γονείς , εως παππούδες , θα σου πουν "έτσι λέει η εκκλησία"
Το πίστευε και μη ερεύνα ποτέ δεν υπήρξε.
Όπως και εσύ τώρα, έτσι και κάποιοι άλλοι πριν από σένα αναπαρήγαγαν αυτό το «θρύλο». Και εσύ, με την υπόθεση που κάνεις περί δημιουργίας του «θρύλου», δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από το να προσπαθείς να το αποδώσεις κάπου, χωρίς να είσαι σίγουρος αν υπήρξε καν. Αλλά, αυτό που μένει από τα λόγια σου, είναι πως τελικά υπήρξε αυτή η ρήση.
quote:
βέβαια ... η Εκκλησία ειναι αυτη οπου με την πάροδο των αιώνων
εχει εγκλιματίσει η ιδια , σε αυτο που πρεσβεύει και διδάσκει, πάντα κατά το δοκούν ...
Τι εννοείς με τον όρο «Εκκλησία» και δώσε μου παραδείγματα εγκλημάτων που έχει κάνει σε παρακαλώ.
quote:
Ακόμα και το (,) κόμμα, οπού πολλοί υποστηρίζουν οτι αλλάζει ολη την έννοια και εννοεί "πιστεύεις ή οχι , ερεύνα "
αλλα τι να ερευνήσεις ???
Αν ψάξεις, στην Αγία Γραφή, θα δεις πως προτρέπει στην έρευνα. Οι πιστεύσαντες ερεύνησαν, είδαν, βίωσαν πριν πιστέψουν. Δεν τους είπε κάποιος αυτός είναι ο Μεσίας και αυτοί απάντησαν «ε καλά, ας αλλάξουμε τότε πίστη και ας πάμε με αυτόν».
quote:
αφου περισσότερες απο δυο Οικουμενικές σύνοδοι έχουν αφορίσει την έρευνα εκτός γραφών !
Τι θες να πεις με το «έχουν αφορίσει την έρευνα εκτός γραφών»;
Για ποιες Οικουμενικές Συνόδους μιλάς και σε τι συγκεκριμένα;
quote:
κατι το οποίο εχουν κάνει και πολλοί άλλοι Πατριάρχες ,
Ποιοι Πατριάρχες; Τι έχουν κάνει;
quote:
οπως και ο Γρηγόριος ο Ε΄
τον οποίον (υπόψη) η εκκλησία μας και τον τιμά και εορταζει ως ΑΓΙΟ ! εχει κάνει κι άλλα "Χριστιανικά", για παράδειγμα αφόρισε και τους "φιλικούς" (με πρώτο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη)
και στη συνέχεια (προσέξτε)
"αναθεμάτισε τρις τους επαναστατημένους Έλληνες"....
Αν δεν απατώμαι, η ιστορία σε διαψεύδει. Στοιχεία έχουν παρατεθεί πλείστες φορές εδώ μέσα. Για να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, ο μέγας αυτός Πατριάρχης, σε αντίθεση με κάποιους άλλους «πατριώτες» που την κοπάνησαν για να σώσουν το τομάρι τους και σήμερα τους τιμάτε ως ήρωες, αυτός υπέμεινε το μαρτύριο και θανατώθηκε από τους Τούρκους. Δεν αξίζει να πω περισσότερα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συλλέξει πλήθος πληροφοριών, μαρτυρίες και από τους ίδιους τους φιλικούς που διαψεύδουν όσους θέλουν σήμερα να σπιλώσουν τη μνήμη του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε’.
quote:
παρασύρθηκα λιγο τωρα στο τελος και βγήκα ... εκτός θέματος
αλλα η ιστορία εχει γραφτεί, και δεν αλλάζει,
και ψάχνοντας την ,
(παραφράζοντας ατακα γνωστού Ακαδημαϊκού)..."ψάχνοντας το ποιος φταίει ... θα φτάσουμε στον Αδάμ και την Εύα"
Όσο κι αν επιθυμούν κάποιοι να αλλάξει, δυστυχώς για τους ίδιους, δεν γίνεται να αλλάξει. Ο Πατριάρχης, ενώ θα μπορούσε π.χ. εκ των Παρισίων να κάνει το μέγα πατριώτη, προτίμησε να θυσιαστεί για το καλό του Έθνους.
Ε τι να κάνουμε, όσο και να το ζορίσουμε και να το χαλκεύσουμε, αυτό δεν αλλάζει βρε AitheroVamon. Το ξέρω πως πειράζει ορισμένους, αλλά τα γεγονότα έτσι έχουν.

και πιστεύω να το εχεις καταλάβει,
σε καμιά περίπτωση δεν θα δεις έμενα να απορρίπτω ή να υποστηρίζω τη θρησκεια του καθενός.
Η άποψη μου διαφέρει κατα πολύ απο τη δική σου ,
δεν παίζει να στην αλλάξω , δεν παίζει να μου την αλλάξεις .
Αρκέσου στο να μάθεις να δέχεσαι οτι ο καθένας εχει την άποψη του,
ως προϊόν της όποιας μελέτης και της προσωπικότητας του .
PS
Σου συστήνω να διαβάσεις (απλά για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις)
την "Βιογραφία του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'" του Τακη Κανδηλώρου

quote:
Καλά εγω δεν δίνω μάχες τοσο εύκολα σε θέματα θρησκείας ,
και πιστεύω να το εχεις καταλάβει,
σε καμιά περίπτωση δεν θα δεις έμενα να απορρίπτω ή να υποστηρίζω τη θρησκεια του καθενός.
Η άποψη μου διαφέρει κατα πολύ απο τη δική σου ,
δεν παίζει να στην αλλάξω , δεν παίζει να μου την αλλάξεις .Αρκέσου στο να μάθεις να δέχεσαι οτι ο καθένας εχει την άποψη του,
ως προϊόν της όποιας μελέτης και της προσωπικότητας του .
PS
Σου συστήνω να διαβάσεις (απλά για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις)
την "Βιογραφία του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'" του Τακη ΚανδηλώρουHellas at War
Δεν είναι θέμα μάχης βρε AitheroVamon.
Οι λόγοι του καθενός έχουν και από μια βαρύτητα.
Όταν τολμούμε να θίγουμε τέτοια θέματα, πρέπει να είμαστε και σε θέση να στηρίζουμε τα όσα λέμε.
Το αν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' ήταν ήρωας ή προδότης το μαρτυρούν τα γεγονότα. Μπορεί ο καθένας μας να τα ερμηνεύει όπως θέλει.
Το γεγονός του μαρτυρικού του θανάτου, όμως, όπως και να το κάνουμε, δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Το να λέμε "η Εκκλησία έκανε εκείνο", "οι Πατριάρχες έκαναν το άλλο", μου θυμίζει έντονα την κάθε ανθελληνική πολιτική που στηρίζεται σε διαδόσεις, αλλά και σε γενικεύσεις, η οποία καλλιεργείται σήμερα σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο κατά της χώρας μας.
Δεν μου αρέσει να κάνω το ίδιο για το οποίο κατηγορώ εκείνους όσοι με βάζουν στο στόχο τους.
Αντί να με προτρέπεις να διαβάσω "την "Βιογραφία του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'" του Τακη Κανδηλώρου", γιατί δεν μπαίνεις στον κόπο εσύ να διαβάσεις τη γνώμη του ίδιου του Υψηλάντη για τη στάση της "Εκκλησίας" απέναντι στην επανάσταση;
Γιατί δεν μπαίνεις στον κόπο να διαβάσεις αν και κατά πόσο ο Πατριάρχης συμμετείχε στην οργάνωση της επανάστασης;