- Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Άσε, άσε, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όταν ο (όνομα και πράγμα) Αδιάβαστος έγραφε αγενέστατα
Κρατύλε, μπορείς να μην γίνεσαι εριστικός και να μην προσβάλλεις τους συνομιλητές σου;
«Επιτελους μ΄αυτη την στενοκεφαλια σας,σας δειχνουν το φεγγαρι και κοιτατε το δαχτυλο,ελεος»,
δεν βρήκες λέξη να γράψεις...
Και ψέγεις εμένα, για τον προφανή λόγο ότι έχεις διαφορετικές αντιλήψεις. Να ξέρεις πάντως ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Και, εφόσον έχεις επιλεκτική ευαισθησία, θα κριθείς και γι'αυτό.
Αυτά, αν και δεν πιστεύω ότι προσβάλλω κάποιον, όταν του λέω ότι δεν κατέχει ένα θέμα. Λέω απλώς την αλήθεια, όπως κι εγώ θα τη δεχόμουν (αν π.χ. μου έλεγαν ότι δεν έχω νομικές γνώσεις).
quote:Το ότι δεν σε πείθει δεν μου λέει τίποτα. Ο Χατζιδάκις υποστηρίζει κάτι πολύ απλό, ότι από το θουκυδίδειο χωρίο δεν αποδεικνύεται αυτό που προσπαθείτε να αποδείξετε. Και έχει δίκιο. Πράγματι, δεν αποδεικνύεται ότι οι λέξεις λοιμός και λιμός ταυτίζονταν στην προφορά.
Επειδή η συγκεκριμένη ερμηνεία του Χατζιδάκι εμένα δεν με πείθει, μπορείς να μας πει σε ποιά άλλα γλωσσολογικά στοιχεία στηρίζει την απόλυτη θέση του υπέρ της Ερασμιακής προφοράς;
quote:Δεν είναι ότι βαριέμαι· είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μεταφέρω εδώ το πλήθος των στοιχείων με τα οποία αποδεικνύεται ότι η προφορά των Αρχαίων ήταν διαφορετική από τη σύγχρονη και τα οποία καλύπτουν τις σελίδες 82 έως 136 (!) του προαναφερθέντος βιβλίου του Χατζιδάκι. Παραπομπή έδωσα, βρες το βιβλίο και διάβασέ το. Αν δεν θέλεις να το αγοράσεις, πήγαινε σε κάποια βιβλιοθήκη ή σπουδαστήριο. Είναι εύκολο να το βρες εκεί.
Αν βαριέσαι να αντιγράψεις το κείμενο, τουλάχιστον δώσε μας κάποια κατάλληλη μελέτη online, όχι πάνω στο πώς πρέπει να προφέρονται τα αρχαία Ελληνικά, αλλά σύμφωνα με τι στοιχεία και ποιούς κανόνες πρέπει να τα προφέρουμε έτσι και όχι αλλιώς.
Το πώς πρέπει να προφέρονται τα Αρχαία είναι άλλο θέμα. Εννοείται ότι θα τα προφέρουμε εμείς με βάση τη σημερινή προφορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι νέα και αρχαία ελληνική προφορά ταυτίζονται.
quote:
Τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει όποιος αντλεί γλωσσολογική γνώση από βιβλία ερασιτεχνών. Βρείτε το βιβλίο του Χατζιδάκι και δείτε τι γράφει στο εκτενές κεφάλαιο για την προφορά. Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτά τα θέματα, τα οποία - ειρήσθω εν παρόδω - έχουν ξεκαθαριστεί εδώ και δεκαετίες.Αυτά, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε κάτι. Αλλιώς, αντλείστε γνώση από τους καλεσμένους του κ. Χαρδαβέλλα στις εκπομπές του για τη γλώσσα...
Οπότε μην μου λες, ότι σε ψέγω επειδή έχουμε αντίθετη γνώμη και ότι δεν παρατήρησα τον αδιάβαστο γιά την απάντηση του προς εσένα. Δεν είμαι παιδονόμος για να σας επαναφέρω "εις την τάξιν".
Κι αν θέλετε την (αναρμόδια) γνώμη μου για το "ορθοπαιδικός", θα μπορούσε κάλλιστα ο γιατρός να δώσει την ονομασία "Μπαρμαθανάσης" (επειδή πρωτοχρησιμοποίησε αυτή την μέθοδο στον μπάρμπα-Θανάση) και να είμαστε οκ. Αρα εμείς κρατάμε τον όρο "ορθοπαιδικός" για να τιμήσουμε τον γιατρό και όχι λόγω της σωστής ετυμολογίας του όρου ως προς την σημερινή του ιατρική χρήση.
Στο θέμα της Ερασμιακής προφοράς τώρα, θεωρείς ότι την έχουν υιοθετήσει όλοι οι γλωσσολόγοι; Επειδή εγώ ψάχνοντας στο internet βλέπω ότι υπάρχει debate και ότι σήμερα κάποιο γλωσσολόγοι επιφυλάσσονται ως προς την πραγματική προφορά της αρχαίας γλώσσας.
Εγώ πάντως θα ήθελα να δω πως αναλύει ένας γλωσσολόγος το "ήλθε δ’επί πτωχός πανδήμιος, ος κατά άστυ" ως προς το μέτρο, αναγνωρίζοντας την διάκριση των μακρών και βραχέων φωνηέντων.
Καλό θα ήταν αν κάποιος μας διαβάζει να γράψει ένα wav ή mp3 για να το ακούσουμε.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 02/06/2005 11:51:17
quote:Κι εσύ ξαναδές τι έγραψα για την επιλεκτική σου ευαισθησία.
Κρατύλε, ξαναδές τι έγραψες ως απάντηση στο μήνυμα μου.[...]
Οπότε μην μου λες, ότι σε ψέγω επειδή έχουμε αντίθετη γνώμη και ότι δεν παρατήρησα τον αδιάβαστο γιά την απάντηση του προς εσένα. Δεν είμαι παιδονόμος για να σας επαναφέρω "εις την τάξιν".
quote:Ατυχής παραλληλισμός και αποτυχημένο αστείο.
Κι αν θέλετε την (αναρμόδια) γνώμη μου για το "ορθοπαιδικός", θα μπορούσε κάλλιστα ο γιατρός να δώσει την ονομασία "Μπαρμαθανάσης" (επειδή πρωτοχρησιμοποίησε αυτή την μέθοδο στον μπάρμπα-Θανάση) και να είμαστε οκ.
quote:Εμείς γράφουμε τη λέξη ορθοπαιδική με -αι- όχι για να τιμήσουμε τον γιατρό, αλλά γιατί η λέξη αυτή ετυμολογείται από το παιδί.
Αρα εμείς κρατάμε τον όρο "ορθοπαιδικός" για να τιμήσουμε τον γιατρό
quote:Δεν είναι σωστή η διατύπωση που χρησιμοποιείς. Δεν υπάρχει «σωστή ετυμολογία του όρου ως προς τη σημερινή του ιατρική χρήση». Είναι άστοχη η διατύπωση. Η ετυμολογία μιας λέξης εξ ορισμού αφορά στο επίπεδο της διαχρονίας, άρα αποτελεί θέμα διαφορετικό από τη σημερινή της χρήση. Δεν υπάρχει σωστή ετυμολογία μιας λέξης ως προς τη σημερινή της χρήση. Δεν στέκει ως διατύπωση. Η σημερινή χρήση της ορθοπαιδικής δεν αφορά μόνο σε παιδιά. Η ορθογραφία που εφαρμόζουμε όμως είναι ετυμολογική, άρα θα εξαρτηθεί από την αρχική σημασία της λέξης. Μη με κάνετε να γράφω συνέχεια τα ίδια - είναι πολύ κουραστικό.
και όχι λόγω της σωστής ετυμολογίας του όρου ως προς την σημερινή του ιατρική χρήση.
quote:Έχω υπόψη μου σχετικές συζητήσεις, που δεν γίνεται να μεταφέρω εδώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κανείς σοβαρός μελετητής της γλώσσας που να πιστεύει ότι η προφορά της Αρχαίας ταυτίζεται με τη σύγχρονη. Υπάρχουν άπειρα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η αρχαία προφορά διέφερε από τη νεοελληνική.
Στο θέμα της Ερασμιακής προφοράς τώρα, θεωρείς ότι την έχουν υιοθετήσει όλοι οι γλωσσολόγοι; Επειδή εγώ ψάχνοντας στο internet βλέπω ότι υπάρχει debate και ότι σήμερα κάποιο γλωσσολόγοι επιφυλάσσονται ως προς την πραγματική προφορά της αρχαίας γλώσσας.
quote:Ωραία, πάρε ένα εγχειρίδιο μετρικής, διδασκόμενο στο Α' εξάμηνο του φιλολογικού και θα σου λυθεί η απορία. Υπ'όψιν, ότι τη μετρική ανάλυση δεν την κάνουν γλωσσολόγοι, αλλά (και) κλασικοί φιλόλογοι (στη δική μου σχολή, μετρική μάς έκανε κλασικός φιλόλογος). Δεν είναι δηλ. αμιγώς γλωσσολογικό θέμα.
Εγώ πάντως θα ήθελα να δω πως αναλύει ένας γλωσσολόγος το "ήλθε δ’επί πτωχός πανδήμιος, ος κατά άστυ" ως προς το μέτρο, αναγνωρίζοντας την διάκριση των μακρών και βραχέων φωνηέντων.
Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω.
Και ένα τελευταίο για το ορθοπ(*)δικό ζήτημα.
Σήμερα που επισκέφτηκα μαζί με την μητέρα μου τον ορθοπαιδικό της και είδα "ορθοπεδικός" στην ταμπέλα, του είπα "ξέρετε το γράφετε λάθος" και μου έριξε μία έντονη ματιά (γελώντας όμως)
"Νόμιζα ότι είχε τελειώσει αυτό το θέμα! Εμείς εδώ το ξεκινήσαμε ως "ορθοπεδικό" και ο κόσμος έτσι το γνώρισε. Οι πιό σχολαστικοί μας έφαγαν να το γράψουμε "σωστά", είχαμε ανταλλαγή γραμμάτων και άρθρων στα ιατρικά περιοδικά, δεν ξέρω και γω πόσες φορές πήγαν να περάσουν την πρόταση και δεν περνούσε από τον σύλλογο, μέχρι που τελικά πριν μερικά χρόνια (4 ή 5 μου είπε)ο Πουρναρας, ο πρόεδρος του συλλόγου, είπε άντε περάστε το να τελειώνουμε. Ετσι το πέρασαν και από τότε τα επίσημα έγγραφα γράφουν "ορθοπαιδικός σύλλογος" αλλά οι πελάτες ερχόντουσαν στους ορθοπαιδικούς και έλεγαν "γιατρέ, λάθος το γράφετε εδώ!"
Εγώ θεωρώ ότι το σωστό είναι με έψιλον και δεν το άλλαξα. Οποιος έχει αντίρρηση πρόβλημά του!" (ο συγκεκριμένος υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υποδιευθυντής ορθοπαιδικού τμήματος μεγάλου νοσοκομείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο)
Και πάρε και ένα αστείο κειμενάκι που βρήκα (σε στυλ διαμαρτυρίας) από κάποιον Αμερικανό παιδιατρικό ορθοπαιδικό, για το ίδιο θέμα.
http://www.pediatric-orthopedics.com/The_Practice/The_Gang/Links/Pediatric_Orthopaedics/pediatric_orthopaedics.html
Αυτά για το θέμα
Από μένα Τέλος.- (για τα συγκεκριμένα εννοώ... χεχε)
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:H προφορά του -οι- και των λοιπών σε ένα αρχικό στάδιο ήταν διφθογγική. Αλλιώς, π.χ. το αρχαίο μοι εδόκει δεν θα έδινε μουδόκει. Ο τελευταίος τύπος παραμένει ανερμήνευτος, αν υποτεθεί ότι εξαρχής το -οι- αντιπροσώπευε την προφορά του -ι-. Και πλήθος γραμματικών φαινομένων δεν εξηγούνται, αν υποτεθεί ότι η προφορά του -οι- και των λοιπών δεν ήταν προφορά διφθόγγου. Και χωρία αρχαίων και μεταγενέστερων συγγραφέων, όπως του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως, μαρτυρούν στοιχεία για την προφορά των Αρχαίων.
Συγνώμη αν σε κουράσαμε, εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να το συνεχίσω το θέμα, εκτός κι αν βρω κάποια περαιτέρω ενδιαφέροντα στοιχεία. Και έχε υπόψιν σου, δεν λέω ότι η αρχαία προφορά ταυτίζεται με την σύγχρονη, αυτά το οϊ,αϊ,εϊ δεν μου κάθονται καλά κυρίως.
quote:Δεν με ενδιαφέρει τι θεωρεί σωστό ο κύριος. Με ενδιαφέρει πώς τεκμηριώνεται μια θέση. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για την ετυμολογική βάση του -ε-. Περιττή και η παράθεση του βιογραφικού. Τι με ενδιαφέρουν οι μεταπτυχιακές σπουδές ενός γιατρού; Έλεος, πια. Το θέμα είναι γλωσσολογικό, όχι ιατρικό.
"Εγώ θεωρώ ότι το σωστό είναι με έψιλον και δεν το άλλαξα. Οποιος έχει αντίρρηση πρόβλημά του!" (ο συγκεκριμένος υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υποδιευθυντής ορθοπαιδικού τμήματος μεγάλου νοσοκομείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο)
Edited by - Κρατύλος on 02/06/2005 21:14:59
quote:
Το σκεπτικό σου είναι βλακώδες
και συνεχισες με το
quote:αν συνεχισεις ομως θα πληρωθεις με το ιδιο νομισμα.
Άσε, άσε, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όταν ο (όνομα και πράγμα) Αδιάβαστος ...
quote:
Εμείς γράφουμε τη λέξη ορθοπαιδική με -αι- όχι για να τιμήσουμε τον γιατρό, αλλά γιατί η λέξη αυτή ετυμολογείται από το παιδί
Αληθεια;Σου θυμιζω οτι την αρχή έκανε ο καθηγητής της Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κ. Παναγιώτης Π. Συμεωνίδης, στο βιβλίο του με τίτλο «Ορθοπαιδική. Κακώσεις και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος». Ο κ. Συμεωνίδης στον πρόλογο της Β΄ έκδοσης του βιβλίου του, βασιζόμενος στο ιστορικό επιχείρημα που αναφέρω αμέσως παρακάτω, τροποποιεί τη λέξη «ορθοπεδικός» σε «ορθοπαιδικός», τονίζοντας ότι η εμμονή στη γραφή με «ε» συνιστά αναίτια απόρριψη της «τιμής» που μας έγινε «από έναν ξένο καθηγητή στη γλώσσα και τη χώρα μας» και την οποία «εμείς την απεμπολήσαμε». «Γι’ αυτό», συνεχίζει, «ύστερα από λεπτομερή μελέτη του θέματος, κατέληξα στο συμπέρασμα της διόρθωσης αυτού του λάθους και της αποκατάστασης της ορθής ιστορικά ετυμολογίας του ονόματος σε Ορθοπαιδική.
quote:
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΑΝ. Π. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Κύριο Παπαχρήστου Γεώρyιο - Πρόεδρο της Εκδοτικής Επττροπής της E.X. O. T.
Θεσσαλονiκη, Δεκέμβριος l994
Αγαπητέ Γιώργο,
Επειδή δεν ευοδώθηκε η συζήτηση για το Θέμα του ονόματος "0ρ0οπαιδική",στη γενική συνέλευση σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις αυτά που σου στέλνω στο περιοδικό της ΕΕΧΟΤ δηλαδή:
l) Την επιστολή που έστειλα στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.
2) Την συνέχεια στην επιστολή αυτή και στο τέλος την απαντητική Επιστολή του καθηγητού Γ.Χαρτοφυλακiδη.
Θερμές ευχές yια το l995.
Με ιδιαiτερη εκτiμηση
ΠΑN. Π. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Καθηγητής Ορθοπεδικής ΑΠΘ .
--------------------------------------------------------------------------------Επιστολή του καθηγητού κ.Παν.Συμεωνίδη,προς τον Πρόεδο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΧΟΤ
--------------------------------------------------------------------------------
Προς τον Πρόεδο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΧΟΤ
Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο Κολλεγίου Ελλήνων Χειρουργών Ορθοπεδικών
2. Καθηγητές Ορθοπεδικής Πανεπιστημίων Ελλάδος
3. Μέλη της Επιτροπής Ορολογίας της ΕΕΧΟΤΚύριε Πρόεδρε,
'0πως γνωρίζετε το Ι741 ο Βέλγος Ορθοπεδικός Nicolas Andry χρησιμοποιησε για πρώτη φορά το όνομα «ορ0οπαιδική» το οποίο σχημάτισε από τι ς Ελληνικές λέξεις «ορθός» και «παις».,ή ακριβέστερα «ορθουν» και «παις» Με το όνομα αυτό ετιτλοφόρησε το βιβλίο του «η τέχνη του προλαμβάνειν και διορθώνειν τας δυσμορφίας του σώματος παρά τοις πάσι». To όνομα αυτό όπως αναφέρει ο Καθηγητής Χρυσοσπάθης διετηρήθη στην ελληνική βιβλιογραφία μέχρι τις αρχές του 2Οου αιώνος.
Στη συνέχεια, σε χρόνο που δεν καθορίζεται επακριβώς από τον Καθηγητή Χρυσοσπάθη, το όνομα άλλαξε ετυμολογικά ως προς το δεύτερο συνθετικό και ονομάσθηκε ορθοπεδική εκ του «ορθώς» και «πεδάω» (πέδη: τροχοπέδη, χειροπέδη κ.λ.π.) δηλαδή ευθειάζω με πέδας: μηχανήματα.
Η αλλαγή του ονόματος ετυμολογικά δεν είναι γνωστό από ποιούς έγινε πάντως δεν έγινε από τον καθηγητή Χρυσοσπάθη ο οποίος προτιμούσε το όνομα «ορθωτική» εκ του «ορθόω» και όχι «ορ0οπεδική».
'Οπως όμως αναφέρει εν συνεχεία, «επειδή η έξις τυyχάνει ισχυροτέρα της λογικής, εκρίναμεν εν τω συγγράμματι ημών να μη επιμείνωμεν εις την ορθήν ετυμολοyίαν της λέξεως «ορ0ωτική» αλλά να μεταχειρισθώμεν την επικρατήσασαν ήδη εν τη καθ' ημάς ιατρική γλώσση εκ του ορθώς και πεδάω "ορθοπεδικήν".
Το περίεργο είναι ότι εκείνοι που άλλαξαν το αρχικό όνομα «ορ0οπαιδική» ανεζήτησαν και βρήκαν ως δεύτερο συνθετικό τέτοια ρίζα λέξεως ώστε να διατηρείται το όνομα ηχητικά αμετάβλητο, χιυρίς βεβαίως να καλύπτει πλήρως το περιεχόμενο της ειδικότητας «ορθοπεδική».
Ανεξάρτητα όμως από τη μεταβολή αυτή του ονόματος στην Ελλάδα, το αρχικό « ορθοπαιδική» του Nicιolas Andry έγινε δεκτό και καΘιερώ0ηκε διεθνώς, ενώ το όνομα - ορ0οπεδική - έμεινε μέσα στα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Ολοι μας βλέπουμε στα διάφορα συνέδρια του εξωτερικού αλλά και στα διάφορα ξένα συγγράμματα και περιοδικά να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το αρχικό όνομα « ορ0οπαιδική» του Nicolas Andry (όρα αφίσα Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών «ορθόν-παιδίον» και Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας «ορθός-παίς»).
Είναι λοιπόν περίεργο ότι ένας ξένος γιατρός ο N. Andry va τιμά την Ελλάδα με τη χρησιμοποίηση και καθιέρωση του Ελληνικου ονόματος «0ρθοπαιδική», για ένα νέο κλάδο της ιατρικής, το όνομα αυτό να γίνεται αποδεκτό και να χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη του κόσμου και η Ελληνική πλευρά ύστερα από 150 και πλέον χρόνια χρησιμοποίησής του διεθνώς, να το αλλάζει με ένα άλλο το οποίο σε τελική ανάλυση δε φαiνεται να είναι και ορθότερο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους εισηγούμαι την επαναφορά του ονόματος στην αρχική του ετυμολογία «0ρ0οπαιδική» και προτείνω η επαναφορά αυτή - δεν πρόκειται περί αλλαγής - να γίνει χωρίς θόρυβο αφού ηχητικά η λέξη δεν αλλάζει (πρακτικά το «ε» γίνεται «αι») ώστε να μη γίνει κατά το δυνατό αισ0ητή έξω από τα όρια της Ελλάδος ή όχι και πολύ ευχάριστη αυτή ιστορία.Με ιδιαίτερη τιμή
Παν. Π. Συμεωνίδης
Καθηγητής 0ρθοπεδικής ΑΠΘ
Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
Μπορω να σου παραθεσω πληθος παρομοιων επιστολων που θεωρουν πως λογοι "τιμης" επιβαλουν την γραφη με -αι-,αν και ξερουν πως το ορθον ειναι με -ε-.
quote:
Τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε ετυμολογική σχέση της λέξης ορθοπαιδική με τη λέξη πους;Υπάρχει τέτοια ετυμολογική συνάφεια;
Δεν ξερω ,ετσι λενε τα ετυμολογικα λεξικα π.χ. των εκδοσεων Παττακη...
"" Περι μεν ουν φοβους και θαρρη ανδρεια μεσοτης.Των δ΄υπερβαλλοντων ο μεν τη αφοβια ανωνυμος-πολλα δ΄εστιν ανωνυμα-...."( = Στην περιοχη του φοβου και του θαρρους μεσοτητα ειναι η ανδρεια . Απο την πλευρα της υπερβολης τον ανθρωπο που δεν αισθανεται κανεναν απολυτος φοβο η γλωσσα μας δεν εχει λεξη να τον δηλωσει-πολλα δε ειναι αυτα για τα οποια δεν εχουμε σχετικες λεξεις-...)
Βλεπουμε εδω πως ο Μεγας Αριστοτελης δεν τολμα ( ή δεν προσπαθει ) να δημιουργησει λεξεις διοτι πιστευε πως δεν υπαρχουν ανθρωποι με αυτη την ιδιοτητα ,γι΄αυτο η γλωσσα μας δεν χρειαστηκε να δημιουργησει σχετικη λεξη (διοπερ ουδ΄ονοματος τετυχηκασιν).
Εν προκειμενω χρειαστηκαμε μια λεξη (για μια ιδιοτητα ή ειδικοτητα)και αφησαμε(δεχτηκαμε) την τυχη της σ΄εναν αλλογλωσσο γιατρο, ο οποιος ισως για λογους σκοπιμοτητας ή για διαφορους λογους χρησιμοποιησε τον ορο -παιδιον- και περιμενετε την συναινεση μας
χωρις να εκφρασουμε γνωμη;Και στο φιναλε φιλε μου γιατι κρινεις εμενα που εκφερω γνωμη για το συγγεκριμενο ορο ( καθοτι δεν ειμαι γλωσσολογος ) και δεν κρινεις τον εν λογο κυριο .
Αυτος εχει δικαιωμα να γινει γλωσσοπλαστης και εγω οχι;
Ζυγισε με τα ιδια σταθμα φιλε μου.
Μηπως τωρα μπορεις να μου πεις απο που προερχεται η λατινικη λεξη "pes" γεν. "pedis";
quote:
Τι να πω κι εγώ με την επιμονή σου...
Δεν σου εκανα παραπονα ,χαιρομαι να συζητω με ολους και ειδικοτερα με αυτους που ξερουν πεντε πραγματα παραπανω απο μενα.
quote:Σώπα!
αν συνεχισεις ομως θα πληρωθεις με το ιδιο νομισμα.
quote:Περιττός ο κόπος σου. Τώρα μιλάς μαζί μου και όχι με τους καθηγητές της Ιατρικής. Και ποιος σου είπε ότι συμφωνώ μαζί τους σχετικά με το θέμα της "τιμής"; Έγραψα τέτοιο πράγμα εγώ; Η άποψή μου είναι ότι καλά κάνουν και γράφουν τη λέξη με -αι-, αλλά δεν πρόκειται για θέμα "αποδόσεως τιμής". Είναι ένα απλό ετυμολογικό θέμα και η ορθοπαιδική θα γραφτεί με -αι-, επειδή αυτό είναι σύμφωνο με την ετυμολογία της. Να απαντάς γι'αυτά που γράφω εγώ και όχι οι καθηγητές Ιατρικής. Και μάθε να χρησιμοποιείς τη λογική. Είναι δυνατόν να σχολιάζεις τα γραφόμενά μου με βάση λόγια που έγραψε κάποιος άλλος; Είναι δυνατόν να σχολιάζεις τα γραφόμενά μου με βάση λόγια που έγραψε ο τάδε καθηγητής Ιατρικής, λες και σου είπα εγώ ότι συμφωνώ σε όλα μαζί του;
Μπορω να σου παραθεσω πληθος παρομοιων επιστολων που θεωρουν πως λογοι "τιμης" επιβαλουν την γραφη με -αι-,αν και ξερουν πως το ορθον ειναι με -ε-.
quote:Ποια ετυμολογικά λεξικά και πώς τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε ετυμολογική σχέση της λέξης ορθοπαιδική με τη λέξη πους; Μου έβαλες και αποσιωπητικά μετά τον Πατάκη...
Δεν ξερω ,ετσι λενε τα ετυμολογικα λεξικα π.χ. των εκδοσεων Παττακη...
quote:Σε ποιο κείμενο ο Αριστοτέλης γράφει ότι πιστεύει πως δεν υπάρχουν άνθρωποι με την ιδιότητα να δημιουργούν λέξεις; Θέλω ακριβή παραπομπή, φυσικά.
Βλεπουμε εδω πως ο Μεγας Αριστοτελης δεν τολμα ( ή δεν προσπαθει ) να δημιουργησει λεξεις διοτι πιστευε πως δεν υπαρχουν ανθρωποι με αυτη την ιδιοτητα ,γι΄αυτο η γλωσσα μας δεν χρειαστηκε να δημιουργησει σχετικη λεξη (διοπερ ουδ΄ονοματος τετυχηκασιν).
Να όμως που χρειαζόμαστε νέες λέξεις. Από την εποχή του Κοραή τουλάχιστον, το λεξιλόγιο της Ελληνικής έχει εμπλουτιστεί από χιλιάδες νέες λέξεις, που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες επικοινωνίας.
quote:Δεν αφήσαμε καμία τύχη καμιάς λέξης σε κανέναν αλλόγλωσσο (ώστε λοιπόν αυτό είναι που σε πείραξε, ότι ήταν αλλόγλωσσος; ).
Εν προκειμενω χρειαστηκαμε μια λεξη (για μια ιδιοτητα ή ειδικοτητα)και αφησαμε(δεχτηκαμε) την τυχη της σ΄εναν αλλογλωσσο γιατρο, ο οποιος ισως για λογους σκοπιμοτητας ή για διαφορους λογους χρησιμοποιησε τον ορο -παιδιον- και περιμενετε την συναινεση μας
χωρις να εκφρασουμε γνωμη;Και στο φιναλε φιλε μου γιατι κρινεις εμενα που εκφερω γνωμη για το συγγεκριμενο ορο ( καθοτι δεν ειμαι γλωσσολογος ) και δεν κρινεις τον εν λογο κυριο .
Αυτος εχει δικαιωμα να γινει γλωσσοπλαστης και εγω οχι;
Ζυγισε με τα ιδια σταθμα φιλε μου.
Οι λόγοι σκοπιμότητας για τους οποίους κάνεις αναφορά ανήκουν στη φαντασία σου. Άλλωστε, τι είδους σκοπιμότητα μπορούσε να έχει; Να μας ...πλήξει με έναν νέο επιστημονικό όρο;
Έπειτα ο Andry δημιούργησε τη λέξη για τη γαλλική γλώσσα. Εμείς απλώς δανειστήκαμε τη λέξη. Πού το κακό;
Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις γνώμη, αλλά και εγώ είμαι ελεύθερος να κρίνω τη γνώμη σου. Και κρίνω ότι η γνώμη σου είναι ατυχής και ότι δεν γνωρίζεις το θέμα (και δεν θέλεις να καταλάβεις). Ο Andry βεβαίως και είχε δικαίωμα να γίνει γλωσσοπλάστης. Αν θέλεις, μπορείς να γίνεις και εσύ. Εσύ όμως δεν έπλασες μια λέξη, ώστε να σε κρίνουμε ως γλωσσοπλάστη. Εσύ υποστηρίζεις μια αστήρικτη ετυμολογία· προσπαθείς ατυχώς να στηρίξεις ετυμολογικά το -ε-. Άρα, δεν σε κρίνω ως γλωσσοπλάστη (δεν έπλασες καμιά λέξη), αλλά ως παρετυμολόγο.
quote:Όχι, δεν μπορώ. Άνοιξε ένα λατινικό ετυμολογικό λεξικό και δες.
Μηπως τωρα μπορεις να μου πεις απο που προερχεται η λατινικη λεξη "pes" γεν. "pedis";
quote:Δεν έδειξες να χαίρεσαι. Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία. Επιθυμώ να λήξει αυτή η συζήτηση, εφόσον το θέμα μας έχει προ πολλού εξαντληθεί.
χαιρομαι να συζητω με ολους και ειδικοτερα με αυτους που ξερουν πεντε πραγματα παραπανω απο μενα.
quote:Ετυμολογικο λεξικο ΠΑΤΑΚΗ εκδ.1994.Εχουν τη λεξη με -ε-.
Ποια ετυμολογικά λεξικά και πώς τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε ετυμολογική σχέση της λέξης ορθοπαιδική με τη λέξη πους;
quote:
Σε ποιο κείμενο ο Αριστοτέλης γράφει ότι πιστεύει πως δεν υπάρχουν άνθρωποι με την ιδιότητα να δημιουργούν λέξεις; Θέλω ακριβή παραπομπή, φυσικά.
Αλλο ειπα αλλο καταλαβες.Ειπα:Βλεπουμε εδω πως ο Μεγας Αριστοτελης δεν τολμα ( ή δεν προσπαθει ) να δημιουργησει λεξεις διοτι πιστευε πως δεν υπαρχουν ανθρωποι με αυτη την ιδιοτητα ,γι΄αυτο η γλωσσα μας δεν χρειαστηκε να δημιουργησει σχετικη λεξη (διοπερ ουδ΄ονοματος τετυχηκασιν).
και πιο πανω :Περι μεν ουν φοβους και θαρρη ανδρεια μεσοτης.Των δ΄υπερβαλλοντων ο μεν τη αφοβια ανωνυμος-πολλα δ΄εστιν ανωνυμαΚαταλαβες;Αλλη μια φορα: Των δ΄υπερβαλλοντων ο μεν τη αφοβια ανωνυμοςΚαι για να ειμαι συμβατος με το δικο σου υφος :
quote:(ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, βιβλιο ΄β)
Να απαντάς γι'αυτά που γράφω εγώ --- Και μάθε να χρησιμοποιείς τη λογική
Παρακατω λες
quote:Το «αλλόγλωσσος» δεν έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα μομφής ή περιφρόνησης. Απλώς θα ήθελα να ξέρω αν γνώριζε ελληνικά και αν ναι, σε ποιο επίπεδο ώστε να μπορεί να συνθέτει όρους από ελληνικές λέξεις; Ας μου συγχωρεθεί το ότι αμφιβάλλω για τη γλωσσική επάρκεια (της ελληνικής) του συγχωρεμένου καθηγητή.
ώστε λοιπόν αυτό είναι που σε πείραξε, ότι ήταν αλλόγλωσσος;
quote:Τοτε φιλε μου γιατι το εγραψε orthopédique και οχι orthopaidique;Ποιος ο λογος ή αν θελεις ο σκοπος;
Έπειτα ο Andry δημιούργησε τη λέξη για τη γαλλική γλώσσα
Τωρα ομως ηρθε η ωρα να πλασσω και εγω μια λεξη αφου μου εδωσες το δικαιωμα και εσυ:γραφω λοιπον :"ορθοπεδικος" (απο το ορθος+πεδαω),και σε ρωτω : εξω απο μια κλινικη που ασχολειται με την πρόληψη και τη θεραπεία των μορφολογικών και λειτουργικών αλλοιώσεων του μυο-σκελετικού συστήματος του ανθρώπου ,τι πρεπει να γραφει α) ορθοπαιδικη κλινικη ή β) ορθοπεδικη κλινικη;
Με φιλικες παντα προ-δια-θεσεις ---> ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ!
quote:Δεν σε ρώτησα αυτό. Σε ρώτησα πώς τεκμηριώνει την οποιαδήποτε ετυμολογική σχέση της λέξης ορθοπαιδική με τη λέξη πους. Καταλαβαίνεις τι ρωτάω; Αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά ανάμεσα στο έχει τη γραφή με -ε- και το τεκμηριώνει τη γραφή με -ε-;
Ετυμολογικο λεξικο ΠΑΤΑΚΗ εκδ.1994.Εχουν τη λεξη με -ε-.
quote:Γράφεις ότι ο Αριστοτέλης «πιστευε πως δεν υπαρχουν ανθρωποι με αυτη την ιδιοτητα» κ.τ.λ. και σε ξαναρωτάω σε ποιο κείμενο φαίνεται ότι πίστευε κάτι τέτοιο. Για άλλη μια φορά σε καλώ να απαντάς γι'αυτά που γράφω εγώ και να μάθεις να χρησιμοποιείς τη λογική...
Αλλο ειπα αλλο καταλαβες.
quote:Σου ζήτησα ακριβή παραπομπή. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ή πρέπει να σου το εξηγήσουν; Είναι αυτό που έγραψες ακριβής παραπομπή; Θα μας τρελάνεις;
ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, βιβλιο ΄β
quote:Καλά.
Το «αλλόγλωσσος» δεν έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα μομφής ή περιφρόνησης.
quote:Το αν ήξερε Ελληνικά δεν έχει καμιά σημασία, γιατί δημιούργησε τη νέα λέξη για τη δική του γλώσσα, τη γαλλική. Εμείς πήραμε τη λέξη ως δάνειο, δεν μας την έδωσε ο Andry...
Απλώς θα ήθελα να ξέρω αν γνώριζε ελληνικά και αν ναι, σε ποιο επίπεδο ώστε να μπορεί να συνθέτει όρους από ελληνικές λέξεις; Ας μου συγχωρεθεί το ότι αμφιβάλλω για τη γλωσσική επάρκεια (της ελληνικής) του συγχωρεμένου καθηγητή.
quote:Στη λέξη αυτή, το é αποδίδει το δικό μας -αι-. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι ο ίδιος ο Andry δηλώνει ότι έφτιαξε τη λέξη με βάση το ελληνικό παιδίον. Αυτό μας ενδιαφέρει και όχι το é.
Τοτε φιλε μου γιατι το εγραψε orthopédique και οχι orthopaidique;Ποιος ο λογος ή αν θελεις ο σκοπος;
quote:
Τωρα ομως ηρθε η ωρα να πλασσω και εγω μια λεξη αφου μου εδωσες το δικαιωμα και εσυ:γραφω λοιπον :"ορθοπεδικος" (απο το ορθος+πεδαω),και σε ρωτω : εξω απο μια κλινικη που ασχολειται με την πρόληψη και τη θεραπεία των μορφολογικών και λειτουργικών αλλοιώσεων του μυο-σκελετικού συστήματος του ανθρώπου ,τι πρεπει να γραφει α) ορθοπαιδικη κλινικη ή β) ορθοπεδικη κλινικη;
1) Δεν έπλασες μια νέα λέξη - απλώς άλλαξες την ορθογραφία μιας ήδη υπάρχουσας.
2) Εξακολουθείς να κρίνεις την ορθογραφία μιας λέξης με βάση τη σημερινή της σημασία. Σου έχω εξηγήσει ένα εκατομμύριο φορές ότι τη σημερινή γραφή μιας λέξης σε μια γλώσσα με ετυμολογική ορθογραφία καθορίζει η αρχική σημασία της λέξης και όχι η σημερινή.
3) Είναι καιρός πλέον να με αφήσεις ήσυχο. Το θέμα έχει εξαντληθεί και απορώ γιατί επιμένεις.