- ΣΧΕΣΗ ΧΟΥΝΤΑΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Γουστάρει αυταρχισμό το χριστεπώνυμο πλήθος; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Διαβάζοντας λίγο την παραπάνω τοποθέτηση σου σκέφτηκα μήπως άθελα σου έκανες κάποιου είδιους γενίκευση.
Αναφέρεις μια εμπειρία σου από το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον όπου παραθέτεις κάποια χαρακτηριστικά - ομολογώ αρνητικά - όμως στο τέλος γράφεις:
quote:
Βασιλοχουντικός στις πεποιθήσεις του,φασίστας και βασανιστής στο σπίτι του...Το τυπικό προφίλ των χριστιανών δηλαδή....
Μήπως αυτή η γενίκευση είναι άδικη για έναν άνθρωπο ο οποίος τυγχάνει να είναι Χριστιανός?
Είναι πολύ πιθανό ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πολύ καταπιεστικός στο οικογενειακό του περιβάλλον να έχει ασπαστεί την Χριστιανική θρησκεία.
Αυτό όμως δεν είναι κι απόλυτο... ![]()
Μπορώ να σου αναφέρω ως παράδειγμα τον δικό μου παππού ο οποίος ήταν Χριστιανός, όμως δεν ήταν ούτε καταπιεστικός, ούτε "βασανιστικός" με τους δικούς του ανθρώπους ούτε φασίστας.
Παρομοίως έχω γνωρίσει αρκετά άτομα τα οποία ασπάζονται το συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα κι έχουν ένα αρκετά ανοιχτό και κριτικό πνεύμα.
Για να είμαι ειλικρινής έχω γνωρίσει κι άτομα δογματικά (και Χριστιανούς και μη).
Ένα μπέρδεμα λοιπόν! ![]()
Μήπως λοιπόν ο δογματισμός, ο καταπιεστικός χαρακτήρας κι ο αυταρχισμός δεν είναι χαρακτηριστικά τα οποία έχουν απήχηση στους πιστούς μιας θρησκείας και μόνο?
Μήπως οι λόγοι είναι άλλοι? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:Φίλε Dying_Incubus , κατ αρχήν χρόνια πολλά και καλή χρονιά σ'εσένα και σε όλους τους φίλους των Forums .
Μπορώ να σου αναφέρω ως παράδειγμα τον δικό μου παππού ο οποίος ήταν Χριστιανός, όμως δεν ήταν ούτε καταπιεστικός, ούτε "βασανιστικός" με τους δικούς του ανθρώπους ούτε φασίστας.
Dying_Incubus
Σωστό φίλε μου το παράδειγμα με τον παππού σου , όμως σίγουρα θα ανήκε στις εξαιρέσεις , οι οποίες πολλές φορές επιβεβαιώνουν τον κανόνα .
Παρατηρώ ότι η φίλη Μαράκι8 χαρακτηρίζει τον παππού της...
" Θεοσεβούμενο και βαθιά θρησκευόμενο..."
Εσύ για τον δικό σου παππού, μας ενημερώνεις ότι ήταν "χριστιανός".
Χριστιανοί είναι όμως, όλων των Ελλήνων οι παπούδες.
Πού είναι η σύγκριση..;
Με πρόλαβε ο Συνοδινός στην εξήγηση που θα σου έδινα.
Φυσικά και δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι.Κι εμένα η μητέρα μου,Χριστιανή όντας,είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.Όμως γι'αυτό κι εξήγησα την κατάσταση του παππού.ο παππούς δεν ήταν απλά χριστιανός,ήταν κάτι παραπάνω."Θεοσεβούμενος και βαθειά θρησκευόμενος".Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες,καθότι παππούς μου,αλλά μπορώ να πω,γνωρίζοντας και το υπόλοιπο σόι του παππού(με τους οποίους εννοείται δεν έχω καμία σχέση),δεν είναι τυχαίο ότι είναι όλοι τους "θεοσεβούμενοι και βαθειά θρησκευόμενοι",αλλά κοιμούνται αγκαλιά με τις φωτογραφίες του βασιλιά και του Καρατζαφέρη(ή με του Μητσοτάκη-έξω από'δω, κάποτε..).
quote:
Το τυπικό προφίλ των χριστιανών δηλαδή....
Ο λόγος είναι οτι βλέποντας την σκέφτηκα μήπως έχουμε μια ακούσια γενίκευση και συσχέτιση του στοιχείου του αυταρχισμού με την θρησκευτική πίστη κάποιου - στην προκειμένη περίπτωση του Χριστιανισμού.
Φυσικά γνωρίζω οτι δεν είχες καμία πρόθεση, απλά θεώρησα οτι θα ήταν καλύτερο να το αποσαφηνίσουμε για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση κι έχουμε μπουρλότα! ![]()

quote:
maraki8:
Σε αυτό θα συμφωνήσω,και πιο πολύ από προσωπική εμπειρία.Ο παππούς μου,άνθρωπος βαθειά θρησκευόμενος και θεοσεβούμενος,ήταν ιδιαίτερα "δημοκρατικός" άνθρωπος..Βασιλοχουντικός στις πεποιθήσεις του,φασίστας και βασανιστής στο σπίτι του...Το τυπικό προφίλ των χριστιανών δηλαδή....
Αγαπητή maraki8 δέν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που τσουβαλοποιείς με αυτόν τον τόσο αρνητικό τρόπο τους ανθρώπους όχι οποιασδήποτε θρησκείας, αλλά της θρησκείας που πιστεύαν οι παππούδες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που διαβάζουν και γράφουν εδώ μέσα ακόμα και ο δικός σου και ο δικός μου.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙΣ??
Το σχόλιο αυτό σηκώνει μπουρλότο ... καλά το έγραψε ο φίλος Dying_Incubus, άν απορρίπτουμε μιά θρησκεία είναι δικαίωμα μας, αλλά δέν είναι δικαίωμα μας να προσβάλουμε ετσι όσους πιστεύουν σε αυτήν.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ?
Δέν το πιστεύω αντίθετα εγώ παρατηρώ οτι η θρησκεία της αγάπης μαλακώνει την ανθρώπινη ψυχή, εσύ δικαίωμα σου να γράφεις ότι θέλεις.
Διευκρινίζει μάλιστα πως δεν τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι, οπότε μην δημιουργήσουμε θέμα την στιγμή που δεν υπάρχει...

ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΦΙΛΗ maraki8 ... εγώ βασικά δέν γνωρίζω τον παππού της και ούτε θέλω να παρεξηγηθώ θίγοντας συγγενικά πρόσωπα μελών ... ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ.
ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΑΣΜΟΣ ΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ... φταίει απλά ο παράγοντας άνθρωπος με όλες τις αδυναμίες του.
Αγαπητέ μου snoopy,είχες δίκιο με την αντίδρασή σου,αλλά νομίζω το έσωσα παρακάτω,ε;
quote:
a kala
piase to augo kai koureuto....
pou ta vriskete ola auta??? e re geliaaaa
mipws to danistiane kai to 12 8eo????????e malon opws kai to alfavito...
isws apo tous indous..oi apo tous finikes???
ZEYS
Συγνώμη,αλλά το έχω παρατηρήσει πολλακίς από τους ...φιλο-αρχαιολάτρες(όχι μόνο από 12θεϊστές):γιατί γράφετε σε greeklish? Δεν σας κάνει πια η καθαρή ελληνική γλώσσα/γραφή; Ή έστω να...γράφατε στη καθαρεύουσα;Τα "γκήκλις" εκτός από σκέτη αηδία ως "γραφή",είναι προσβλητική και για τη νοημοσύνη μας. Επιτέλους!!!