- Αποτέφρωση νεκρών εκτός Χριστιανών - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
quote:Τώρα το πώς η πολιτεία δέχεται εκκλησιαστικά έγγραφα ώς "επίσημα" και τα αναγνωρίζει (π.χ. το ληξιαρχείο απαιτεί χαρτί απο την εκκλησία για να ονοματισει ένα παιδί) είναι κάτι που θα πρέπει να το κοιταξουνε λίγο.
Ευελπιστώ οτι εστω και τον 21ο αιώνα ο διαφωτισμός θα φτάσει και στο ελαδιστάν.
Αγγελος.
επρεπε νασουνα μπροστα στα παζαρια οταν βαφτισα τις κορες μου με πιεση απ το σχολειο (για να μην νιωθουν "διαφορετικα" μου ειπανε και σε τελικη αναλυση τι φταιγαν τα παιδια μου για να τα υποβαλλω σε μια "διαφορετικοτητα"?) στα 4 με 5 χρονια τους...
το κακο ηταν οτι ηθελα να τις ονοματισω με αρχαια Ελληνικα ονοματα - εγω τασπειρα, εγω τα αναθρεφω, οπως γουσταρω θα τα ονοματισω!
με την πρωτη τα πηρε ο παππας κι απο μενα κι απο τον νονο της, και βρηκε μια οσια που εμοιαζε το ονομα της και την βαφτισε, αφου τα ειχαμε ακουμπησει χοντρα.
με την αλλη ομως που δεν υπηρχε παρεμφερης οσια???
μονο η απειλη μου (σε εξαλλη κατασταση) οτι παιρνω το παιδι μου και παω στους καθολικους μαλακωσε τον παππα και τα πηρε (τα φραγκα, τα μπικικινια, τα γροσα) και το βαφτισε...
.
πως τολεγε ο κουτσος πειρατης στον αστεριξ?
ο τεμπορα ο μορες! ![]()
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Ενας δείκτης για την ωριμότητα μιας κοινωνίας είναι η δεκτικότητα της στο διαφορετικό.
Η δεκτικότητα της Ελληνικής κοινωνίας στο διαφορέτικό κυμένεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Είτε μιλάμε για συνήθειες ντυσίματος, είτε για ερωτικές επιλογές, είτε για λατρευτικά τυπικά και φιλοσοφικές αντιλήψεις.
Κάποτε θα πρεπει να γίνει κατανοητό πως δημοκρατία δεν σημαίνει υποταγή στην πλειοψηφία, αλλα δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Δυστυχώς, η εσωστέφεια και η ματαιοδοξία της Ελληνικής κοινωνίας καθιστά ουτοπική την παραπάνω προοπτική.
Αγγελος.
quote:
Κάποτε θα πρεπει να γίνει κατανοητό πως δημοκρατία δεν σημαίνει υποταγή στην πλειοψηφία, αλλα δικαίωμα στη διαφορετικότητα
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΩ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ...
»Προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του θανόντος για τη σχετική επιθυμία του, ή η αντίστοιχη δήλωση των συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών που βρίσκονται στην ίδια τάξη, η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον εισαγγελέα, στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Προκειμένου για ανήλικα τέκνα, η δήλωση γίνεται και από τους δύο γονείς, ή από εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα» αναφέρεται στη ρύθμιση.
Το ποιοι θα έχουν δικαίωμα στην αποτέφρωση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς επεσήμαναν ότι η τροπολογία είναι «άτολμη» και πως θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα αυτή, σε όλους όσους το επιθυμούν.
«Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα, ο καθένας εν ζωή, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να έχει το δικαίωμα να δηλώσει την επιθυμία του», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο εισηγητής της τροπολογίας, βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης επισήμανε ότι «η αποτέφρωση αφορά άτομα των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις το επιτρέπουν, καθώς και άτομα που ενσυνείδητα επιλέγουν να αποκλίνουν από την παραδοσιακή μορφή της ταφής στην Ελλάδα και την παραδοσιακή τάξη της Εκκλησίας. Εύχομαι να πρυτανεύσουν τα χαρακτηριστικά της ανοχής, της κατανόησης και της αγάπης, που είναι τόσο εμφατικά διακριτά στη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας και που έτσι την καθιστούν διαχρονική».
Επιπλέον, η τροπολογία παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα τον καθορισμό χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, με την σύμφωνη γνώμη του οικείου δήμου ή κοινότητας.
Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος «θα υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις, ώστε η ελευθερία που παρέχεται πλέον να μην αποτελέσει και αντικείμενο εκμετάλλευσης».
«Ήδη, η πρώτη εγγύηση ελήφθη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου παρέχεται στους δήμους, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα των νεκροταφείων, εφ' όσον το κρίνουν σκόπιμο, να καθιερώσουν ειδικούς χώρους αποτέφρωσης των νεκρών, μόνον βέβαια για εκείνους που επιτρέπεται κατά νόμο να γίνεται η αποτέφρωση, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που σήμερα ψηφίζουμε», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Δημήτριος Τσιόγκας ζήτησε να αποκλειστούν οι ιδιωτικές εταιρείες από τις εργασίες καύσης των νεκρών.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ.
Είναι κι αυτό μια αρχή!
Αυτό που με προβληματίζει ακόμα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για παράδειγμα μόνο στα χαρτιά αλλά ούτε που πατάει στην Εκκλησία.
Αυτός θα μπορέσει να καεί μετά θάνατον?
Αυτό είναι ένα σκοτεινό σημείο....
Από την άλλη, χωρίς να θέλω να γίνω οιωνός κακών, νομίζω οτι στην εφαρμογή του θα έχουμε θύελλα αντιδράσεων στον κάθε Δήμο.
Τώρα από που μπορεί να υποκινείται αυτή η αντίδραση είναι ένα θέμα μεγάλο, που δεν το θίγω...

In anticipation of my resurrection...
Edited by - Dying_Incubus on 03/03/2006 07:47:14
Τέλος πάντων για να "καταργήσεις" τη χριαστιανική "ιδιότητα" απλά κάνεις μία αίτηση στην οποία απαρνείσαι τον χριστιανισμό...
Δεν γνωρίζω που ακριβώς γίνεται αυτή η αίτηση όποιος φίλος όμως ας δώσει φώτα....
Τέλος πάντων δεν ετέθεσε ζήτημα καύσης των χριαστιανών [νομίζω είναι προφανές] για να μην έχουμε νευρική κρίση Χριστοδούλου και τέτοιων και καταστάσεις υστερίας από παπάδες στο tv...
ΥΓ:Διαφορετικά γίνεσαι ένας "Καζαντζάκης" ώστε να σε αφορίσουν....Όχι πως τον σπουδαίο Καζαντζάκη τον αφόρισαν ποτέ [αυτό δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι άθλιοι αλλά και μόνο που είχαν το θράσος να στείλουν "αίτηση" στον Πατριάρχη φτάνει....]...
Έτσι για να λέμε καμμιά μαλακία να περνάει η ώρα διασκεδαστικά...
Άντε να πεθάνουμε να καούμε επί τέλους για να μην αναστηθούμε την Δευτέρα μιας και δεν θέλουμε βρε παιδί μου....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα