- ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Τι έγινε; Προέβη σε συλλήψεις αντιφρονούντων η Σαηεντολογία;![]()

Εμένα μου τραβούσε πολύ προσοχή το θέμα, επειδή χρωστάω σε μερικούς/ές κάτι από παλιά, και είπα να χαλαρώσω λίγο, γιατί έχω και παρούσα ζωή να ασχοληθώ. Αν όμως κάποιος ψήνεται για συζήτηση, ξαναχώνομαι ![]()
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο "ηλεκτρονικός πόλεμος" με την ομάδα χάκερς Anonymous, το 2008. Η "εκκλησία" ήθελε να επιβάλλει την εξαφάνιση ενός video με μια συνέντευξη του Tom Cruise περί Σαηεντολογίας και ξεκίνησε διαδικτυακή υπερπροσπάθεια για να το καταφέρει. Αυτό, καθώς και προηγούμενες προσπάθειες τους για εξαφάνιση αντιλόγου από το Internet (όπως το 1995, που προσπάθησαν να "κατεβάσουν" ένα newsgroup όπου γινόταν συζήτηση πάνω στη Σαηεντολογία -καλή ώρα), πυροδότησαν τη δημιουργία του Project Chanology των Anonymous, που στόχο έχει την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο internet σχετικά με τη Σαηεντολογία.
Όταν χρειάζεσαι "μαφιόζικες" τακτικές (για να μην πω "φασιστικές", που είναι και της μόδας) για να σταματήσεις τον αντίλογο και δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου αλλιώς, τότε αποδεικνύεις πόση "αλήθεια" κρύβεις.
Όσο για τα 8 κριτήρια για τον νοητικό έλεγχο του Lifton, είναι εμφανέστατα παντού στο στήσιμο της Σαηεντολογίας. Και επειδή είναι και κραυγαλέο το αποτέλεσμα νοητικού ελέγχου πάνω στα μέλη της, πάντα πίστευα ότι ο Χάμπαρντ και οι άλλοι "θιασάρχες", εκτός από ανατολικές θρησκείες, φιλοσοφία και ψυχολογία, είχαν εντρυφήσει και σε μεθόδους ελέγχου του μυαλού και προπαγάνδας. Αν και αμφιβάλλω για την ύπαρξη "πλύσης εγκεφάλου" χωρίς επεμβάσεις ή χημικές ουσιές (εδώ να αναφέρω τη χορήση νιασίνης σε μέλη, που ναι μεν είναι μία άκακη βιταμίνη, αλλά παραμένει ουσία με παρενέργειες, πέρα από τις "αντικαταθληπτικές" της ιδιότητες), ωστόσο δεν αμφισβητώ τις μεθόδους χειραγώγησης. Αλλά μιας και η πλειοψηφία των Σαηεντολόγων είναι ενήλικες, θα πω μόνο "ήθελές τα και 'παθές τα".
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία όλων... Απευθύνεσαι σε αυτούς για να διευρύνεις τα πλαίσια του νοητικού σου ορίζοντα, να βγεις έξω από το matrix και καταλήγεις να αγοράζεις το μοντέλο σκέψης σε συσκευασία δώρου και να σκέφτεσαι μόνο βάσει αυτού. Συγχαρητήρια, κατάφερες να μπεις σε matrix μέσα στο όποιο matrix ζούσες ήδη πριν τη Σαηεντολογία!
-για το Project Chanology(στα αγγλικά): http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Chanology#Church_of_Scientology_response
-συνέντευξη μελών των Anonymous για το Project Chanology (μετά το 0:28:22 μέχρι περίπου το 0:53) (επίσης στα αγγλικά): http://www.youtube.com/watch?v=RqSr_0lottU
Edited by - pearl on 11/02/2013 02:38:39
Edited by - pearl on 11/02/2013 03:32:24
Όσο ήμουν μέσα στη Σαηεντολογία είτε ως μέλος της Εκκλησίας, είτε μετά που συνέχισα να ασχολούμαι μόνος μου, δεν πιστεύω να έβλαπτα κανέναν.
Όταν λοιπόν είδα τα πλακάτ των Anonymous που έγραφαν 'WHAT ARE YOUR CRIMES SCIENTOLOGY?', ένιωσα πως κάποιος προσπαθούσε να με ενοχοποιήσει για κάτι που δεν είχα κάνει. Επίσης πάρα πολλές φορές βρέθηκα σε θέση να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι γάιδαρος, σε άτομα που είχαν ακούσει/διαβάσει για τη Σαηεντολογία και μου πρόσαπταν πράγματα με τα οποία ποτέ δεν είχα σχέση. Αν οι Anonymous ήθελαν να βοηθήσουν τα θύματα της Σαηεντολογίας, τότε FAIL. Το μόνο που καταφέρνεις κατηγορώντας κάποιον για κάτι που δεν έχει κάνει, είναι να το κάνεις να σου εναντιωθεί η/και εν τέλη να αποκοπεί από εσένα.
Είναι καθήκον του καθενώς πιστεύω, πριν αρχίσει να εκτοξεύει κατηγορίες να κάνει επαρκή έρευνα.
Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να βρω αληθινά ενοχοποιητικά στοιχεία για πάρα πολλές δημοφιλείς ομάδες διαφόρων τύπων (μαζί και κρατών). Δε μαρέσει να με λένε απατεώνα και τεμπέλη οι δυτικοί, επειδή ζω στην Ελλάδα όπου οι απατεώνες και οι τεμπέλιδες καλοπερνάνε. Εγώ πολύ απλά ξεαυτώνομαι για να βγάλω 3.60 (βασικά, λιγότερα) και οι ηλίθιες/άδικες κατηγορίες με εξαγριώνουν.
Ναι, η Εκκλησία αποκόπτει τα μέλη της από τους επικριτικούς, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι βοηθούν.
Ξέρω ότι οι Anonymous είναι κάπως εντιεξουσιαστές, όπως επίσης ξέρω ότι κάποια μέλη της Εκκλησίας, ακόμα και αν δεν είναι ψηλά σε ιεραρχία, είναι υπερεξουσιαστές. Εγώ όμως ανέκαθεν -και ως μέλος- ήμουν υπέρ της ελεύθερης προσωπικής βούλησης, και ξέρω πως το ίδιο ισχύει και για άλλους, και κατά τη γνώμη μου το ίδιο ισχύει και για τον Χάμπαρντ --τουλάχιστον αυτό ειναι ολοφάνερο στα γραπτά του.
Το θεωρούσα τόσο ειρωνικό που άτομα που έτρωγαν αμάσιτα οτιδήποτε διάβαζαν για τη Σαηεντολογία, έρχονταν μετά σε εμένα και μου τα'λεγαν και παράλληλα μου έλεγαν οτι εγώ ακολουθούσα τυφλά τον Χάμπαρντ --ο οποίος έλεγε μην ακολουθείτε κανέναν. Επί τη ευκαιρία ποτέ δε τον είδα ως 'Μεσσία' που λένε μερικοί ή κατά κάποιο τρόπο ανώτερο. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ βλάχος Σαηεντολογικά για να επιτρέψει σε άλλους να τους υποδειξουν το σωστό και το καλό κλπ --και όντως υπάρχουν πολλοί βλάχοι, και μάλιστα υπέρμαχοι του Χάμπαρντ. Είναι μπέρδεμα, το ξέρω. Αλλά αυτά έχω παρατηρήσει. Και το γεγονός ότι η ιστορία αυτή είναι μπερδεμένη και 'κουφή', την κάνει να μη γίνεται κατανοητή και πιστευτή.
http://www.youtube.com/watch?v=emKvMPGSc0s
Ένα άλλο αγγλικό κανάλι ρίχνει θάψιμο και παίρνει κάτι σαν συνέντεξη από τον Χάμπαρντ με πολύ σάλτσα.
http://www.youtube.com/watch?v=L_w-YWwC1lI
Μία άλλη συνέντευξη του Χάμπαρντ όπου επειδή μιλάει κυρίως ο Χάμπαρντ και όχι ο δημοσιογράφος, τη χρησιμοποιεί και η Εκκλησία ως παρουσίαση της Σαηεντολογίας, και έχει προσθέσει και κάποια δική της σάλτσα στην αρχή.
http://www.youtube.com/watch?v=AQEbmYf6zsQ
Edited by - Infinite_nothing on 11/02/2013 12:45:30
quote:
Όταν λοιπόν είδα τα πλακάτ των Anonymous που έγραφαν 'WHAT ARE YOUR CRIMES SCIENTOLOGY?', ένιωσα πως κάποιος προσπαθούσε να με ενοχοποιήσει για κάτι που δεν είχα κάνει.
Αναρωτιέμαι από πού προέκυψε αυτό... Απ'όσο έχω δει, η κατακραυγή των Anonymous ήταν προς τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Σαηεντολογία κατά του αντιλόγου και πολλές φορές και κατά των μελών της. Δεν εχω δει ποτέ κάποια επίθεση προς τα μέλη. Δεν αποκλείω να μου έχει διαφύγει κάτι, εννοείται... Θα μπορούσα να καταλάβω το αίσθημα όταν βάλλεται η θρησκεία σου, αλλά νομίζω ότι είναι κατά πολύ διαφορετικά το να βάλλεσαι εσύ προσωπικά ως μέλος και το να βάλλονται οι τακτικές τις θρησκείας σου. Άλλο να κάνεις επίθεση σε κάποιον επειδή ως χριστιανός έχει συγκεκριμένη ιδεολογία και συμμετέχει σε συγκεκριμένες τελετουργίες και άλλο το να κατηγορείς ανοιχτά τον χριστιανισμό για τακτικές εκφοβισμού.
quote:
Το θεωρούσα τόσο ειρωνικό που άτομα που έτρωγαν αμάσιτα οτιδήποτε διάβαζαν για τη Σαηεντολογία, έρχονταν μετά σε εμένα και μου τα'λεγαν και παράλληλα μου έλεγαν οτι εγώ ακολουθούσα τυφλά τον Χάμπαρντ --ο οποίος έλεγε μην ακολουθείτε κανέναν. Επί τη ευκαιρία ποτέ δε τον είδα ως 'Μεσσία' που λένε μερικοί ή κατά κάποιο τρόπο ανώτερο. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ βλάχος Σαηεντολογικά για να επιτρέψει σε άλλους να τους υποδειξουν το σωστό και το καλό κλπ --και όντως υπάρχουν πολλοί βλάχοι, και μάλιστα υπέρμαχοι του Χάμπαρντ.
Να σε ρωτήσω, για τις φορές που εμφανιζόταν εξωτερικός αντίλογος, μπήκες ποτέ στη διαδικασία να το ψάξεις μέχρι τέλους σε ανεξάρτητη βάση; Επίσης, ο Χάμπαρντ όντως τα λέει αυτά, σχετικά με την ανεξαρτησία... Δεν μπορώ να ξέρω αν τα λέει για να τα πει και να εδραιωθεί περισσότερο ή αν όντως τα πιστεύει. Ωστόσο, από την εμπειρία σου, πιστεύεις ότι η πλειοψηφία πράττει αναλόγως; Ή, σωστότερα, "καθοδηγείται" να πράξει αναλόγως;
Edited by - pearl on 11/02/2013 22:24:20
Το ξέρω ότι οι Anonymous έχουν ψάξει και γνωρίζουν την ιστορία με τη Σαηεντολογία λίγο παραπάνω, και ότι ο στόχος ήταν η Εκκλησία και όχι τα μέλη. Όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με τους Anonymous έχουν διαμαρτυριθεί δημόσια και πρώην μέλη της Εκκλησίας που συνέχισαν να θεωρούν τους εαυτούς τους Σαηεντολόγους αφού έφυγαν από την Εκκλησία. Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα ενώς πρώην διευθυντή Σαηεντολογίας που το έκανε αυτό https://www.youtube.com/watch?v=eN-CbH8Ooz0
Αλλά όταν κάνεις μια δημόσια διαμαρτυρία και τσουβαλιάζεις τους πάντες με την ταμπέλα 'Σαηεντολογία' (γι'αυτό έφερα ως παράδειγμα το 'WHAT ARE YOUR CRIMES, SCIENTOLOGY?'), o κάθε άσχετος ενδιαφερόμενος που παρακολουθεί τη διαμαρτυρία, δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε ένα μέλος και στο management της Εκκλησίας.
Αυτό που βλέπω χρόνια τώρα είναι πως η εντύπωση που δίνεται από τους περισσότερους κριτικούς για τα μέλη της Σαηεντολογίας (και όχι το management) είναι πως είναι κάτι χαζοί που πιστεύουν οτιδήποτε τους λένε και θεωρούν τον Χάμπαρντ μεσσία. Αυτή ήταν για μένα η προσβολή, και όχι ότι βαλλόταν η θρησκεία, η οποία δεν ήταν και θρησκεία μου, γιατί δε με θεωρώ θρήσκο.
Η Σαηεντολογία δεν ήταν πάντα όπως είναι τώρα. Από την Εκκλησία δεν έχουν φύγει μόνο το 99,999% των μελών, αλλά και ο ίδιος ο Χάμπαρντ (ναι, πολύ πριν πεθάνει). Το μόνο που έχει η Εκκλησία τώρα είναι τα trademark και ένας παχύς τραπεζικός λογαριασμός. Τα μέλη είναι ελάχιστα. Το '50,'60,'70 η Σαηεντολογία όχι μόνο δεν είχε τη φήμη που έχει τώρα, αλλά σε κάποια μέρη που δεν είχαν χούντα όπως εμείς εδώ, θεωρούταν και κάπως 'στη μόδα'. Βεβαίως το ότι είναι κάτι στη μόδα, δεν σημαίνει ότι είναι και καλό. Απλά στο λέω για να έχεις μια εικόνα. Η Σαηεντολογία είχε ανέκαθεν κάποιους κριτικούς (πολύ λιγότερους απ'ότι έχει σήμερα), αλλά είχε και πολλούς υποστηρικτές --παλιά.
Pearl, όταν έχω διαβάσει και εμπειρευτεί τόσα μέσα στη Σαηεντολογία, και βλέπω ότι ένα άτομο που ασκεί κριτική λίγο-πολύ επαναλαμβάνει πράγματα τα οποία έχω ακούσει και εγώ, και ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν είναι έτσι, και ξέρω ότι το άτομο δεν έχει εμπειρευτεί κάτι, δεν θα ήμουν αφελής να αρνηθώ αυτά που ξέρω και να πιστέψω το άτομο αυτό; Και φυσικά και έχω ερευνήσει ανεξάρτητα, γι'αυτό και έφυγα από την Εκκλησία. Και γι'αυτό λέω τώρα ναι δεν θεωρώ τον Χάμπαρντ ένοχο, ούτε εμένα Σαηεντολόγο, ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι τη Σαηεντολογία. Σε όλα αυτά τα μυνήματα που έγραψα, δεν έγραψα τους λόγους που δεν θεωρώ τον Χάμπαρντ ψεύτη, γιατί είναι μεγάλο θέμα. Αλλά να σου πω λίγο-πολύ το κάνω βασιζόμενος σε καλά αποτελέσματα που είχα κατόπιν εφαρμογής των γραπτών του, οπότε δε μπορώ να τον θεωρήσω κακόβουλο άνθρωπο. Αν θέλεις μπορώ να σου πω και κάποια πράγματα που βίωσα αλλά είναι διαφορετικό να τα διαβάζεις από κάποιον απ'το να τα βιώνεις.
Πιστεύω ότι η Σαηεντολογία είναι καμμένο χαρτί. Ακόμα και αν ξαφνικά γινόταν καλή η Εκκλησία, θα'παιρνε μερικούς αιώνες για να 'καθαρίσει' το όνομά της. Δεν έχω καμμία πρόθεση να προσπαθήσω καν να κάνω κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχει λόγος. Ο κύκλος έχει κλείσει. Ώρα για άλλα. Απλά για να είμαι ειλικρινείς, λέω αυτά που ξέρω, και τίποτα παραπάνω.
quote:
pearl - Απεστάλη: 11/02/2013, 02:35:53Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο "ηλεκτρονικός πόλεμος" με την ομάδα χάκερς Anonymous, το 2008. Η "εκκλησία" ήθελε να επιβάλλει την εξαφάνιση ενός video με μια συνέντευξη του Tom Cruise περί Σαηεντολογίας και ξεκίνησε διαδικτυακή υπερπροσπάθεια για να το καταφέρει.
Ναι, ναι. Την ξέρω την υπόθεση
Τυχαία είχα συναντήσει τότε την είδηση στο Διαδίκτυο και είχα παρακολουθήσει την εξέλιξή της, πράγμα που μου είχε κάνει πολυ μεγάλη εντύπωση. Είχα μάλιστα αποφασίσει να ερευνήσω σε μεγαλύτερο βάθος την εν λόγω οργάνωση και τους μηχανισμούς πειθούς που χρησιμοποιούνε. Στο βαθμό που είχαμε πάει (μαζί με έναν φίλο) να ερευνήσουμε πρακτικώς και με τα ίδια μας τα μάτια τους μηχανισμούς αυτούς σε ένα γνωστό κέντρο συλλογής υποψήφιων μελών της Σ. που βρίσκεται σε μια στοά στην Πανεπιστημίου.
Μπήκαμε μέσα και μας έκαναν αυτό το τεστ που υποτίθεται μετρά το πόσο clear δεν είσαι! Εγώ είχα βγάλει ξε-clear την κυρία που ανέλαβε να με προσηλυτήσει μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Η βελόνα του μηχανήματος δεν έλεγε να κουνηθεί με τίποτα ότι και να με ρωτούσε (καλά, δεν ήταν και πολύ ψαγμένα αυτά που ρώταγε - πιο πολύ κλισέ ερωτήσεις ήταν που θα κομπλάρανε έναν ανυποψίαστο). Όταν την είδα να εκνευρίζεται της ζήτησα να δοκιμάσουμε να κάνουμε το εξής: Να πάρω εγώ το μηχάνημα και να τη ρωτάω ερωτήσεις για να δούμε εάν είναι τόσο clear όσο έλεγε. Εννοείται ότι έγινε έξω φρενών και ακόμα χειρότερα όταν επέμενα ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στα θέταν που την εκνεύριζαν να κυριαρχήσουν επάνω της!!!
(σχεδόν με έδιωξαν με τις κλωτσιές... φυσικά δεν μου πρότειναν να ακολουθήσω κάποιο σεμινάριό τους, στον φίλο μου όμως είπαν ![]()
)
quote:
Και επειδή είναι και κραυγαλέο το αποτέλεσμα νοητικού ελέγχου πάνω στα μέλη της, πάντα πίστευα ότι ο Χάμπαρντ και οι άλλοι "θιασάρχες", εκτός από ανατολικές θρησκείες, φιλοσοφία και ψυχολογία, είχαν εντρυφήσει και σε μεθόδους ελέγχου του μυαλού και προπαγάνδας.
Ναι, "θιασάρχες". Πολύ καλά το λες.
Θα συμφωνήσω επίσης και με τις εξαιρέσεις που αναφέρεις.
quote:
Αλλά μιας και η πλειοψηφία των Σαηεντολόγων είναι ενήλικες, θα πω μόνο "ήθελές τα και 'παθές τα".
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία όλων... Απευθύνεσαι σε αυτούς για να διευρύνεις τα πλαίσια του νοητικού σου ορίζοντα, να βγεις έξω από το matrix και καταλήγεις να αγοράζεις το μοντέλο σκέψης σε συσκευασία δώρου και να σκέφτεσαι μόνο βάσει αυτού. Συγχαρητήρια, κατάφερες να μπεις σε matrix μέσα στο όποιο matrix ζούσες ήδη πριν τη Σαηεντολογία!
Μπα, δε νομίζω ότι είναι ακριβώς "ήθελές τα και 'παθές τα", διότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη εξαπάτηση. Άλλο σου "διαφημίζουν" και σου "πουλάνε" και άλλο τελικά καταλήγεις να αγοράσεις χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις. Με μεθόδους από τις οποίες είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεφύγεις εάν έχεις δαγκώσει καλά το δόλωμα. Και δυστυχώς το δόλωμα το δαγκώνουν άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτογνωσία και γενικότερα έρευνα και γι΄αυτό το λόγο είναι και τόσο μεγάλος ο κίνδυνος.
Να παραθέσω εδώ ένα τσιτάτο από την Margaret Thaler Singer, που έχει ασχοληθεί με το θέμα του νοητικού ελέγχου:
“Ακριβώς όπως οι περισσότεροι στρατιώτες πιστεύουν ότι οι σφαίρες θα χτυπήσουν μόνο τους άλλους και όχι τους ίδιους, στους περισσότερους πολίτες αρέσει να πιστεύουν πως ο δικός τους νους και οι σκέψεις τους δεν μπορούν να προσβληθούν. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να πέσουν θύματα χειραγώγησης, αλλά όχι εγώ, δηλώνουν.”
(Margaret Thaler Singer, Ph.D., Επίτιμη Καθ., Ψυχολογίας,, Πανεπιστήμιο Berkeley)

quote:
Infinite_nothing - Απεστάλη: 11/02/2013, 10:45:27Όταν λοιπόν είδα τα πλακάτ των Anonymous που έγραφαν 'WHAT ARE YOUR CRIMES SCIENTOLOGY?', ένιωσα πως κάποιος προσπαθούσε να με ενοχοποιήσει για κάτι που δεν είχα κάνει. Επίσης πάρα πολλές φορές βρέθηκα σε θέση να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι γάιδαρος, σε άτομα που είχαν ακούσει/διαβάσει για τη Σαηεντολογία και μου πρόσαπταν πράγματα με τα οποία ποτέ δεν είχα σχέση.
Δεν έχεις άδικο αν ένιωσες άσχημα (όπως λες και για τον λόγο που λες, αν και μάλλον στη δεδομένη περίπτωση έχει δίκιο ο Pearl που αναφέρεται στο ότι η κριτική των Ανώνυμων δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα).
Γενικότερα, μια κριτική η οποία στρέφεται άκριτα και με τον ίδιο τρόπο κατά της οργάνωσης ως μια δομή και κατά των ανθρώπων ως προσωπικότητες, μπορεί να είναι ανεπιτυχής και μάλιστα να οδηγεί κάποιους από αντίδραση πιο βαθιά μέσα στην οργάνωση.
Κατά την άποψή μου, θα πρέπει στην κριτική μας να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη πως μιλάμε και για (ή σε) ανθρώπους και όχι για αριθμούς/μέλη. Δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε αυτά τα δύο και να τα κρίνουμε βάζοντάς τα στο ίδιο καλάθι.