- ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Τώρα κάτι εκτός θέματος.
Το μήνυμα μου το πήρες που αφορά την ψυχομαντεία; Αν όχι θα μπορούσες να το αναφέρεις για να σου στείλω άλλο;
Σε ευχαριστώ.
"Πιο πέρα από τον Κόσμο, από το Χρόνο και το Χώρο, απ'όλα όσα κινούνται και αλλάζουν βρίσκεται η Ουσιώδης πραγματικότητα, η Θεμελιώδης Αλήθεια"

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
"Πιο πέρα από τον Κόσμο, από το Χρόνο και το Χώρο, απ'όλα όσα κινούνται και αλλάζουν βρίσκεται η Ουσιώδης πραγματικότητα, η Θεμελιώδης Αλήθεια"
Επιτέλους κατόρθωσα να διαβάσω και τις 3 σελίδες που καταλαμβάνει το θέμα.
Ίσως γράψω κάπως καθυστερημένα κάποιες σκέψεις μου,και συγχωρήστε με γι'αυτό.
Θέλω να επιστρέψω λίγο σε κάτι που με γύρισε πολύ πίσω στα σχολικά μου χρόνια και σε ένα βιβλίο φιλοσοφίας.(ήταν και το αγαπημένο μου)
quote:
Δεν μου απάντησες όμως ...ποιος χαζός ονόμασε "α-λήθεια" την λέξη και για ποιό λόγο ?
Ποια λήθη ενοούσε ?
--------------------------------------------------------------------------------
Αν εννοείς κι εσύ ότι κάπου κάπως κάποτε τα ξέραμε όλα, αλλά τώρα για κάποιο λόγο αν και είναι όλα μέσα μας τα ξεχάσαμε, θα το ξανασκεφτώ μήπως και βρω τρόπο να συμφωνήσω Ωραίο Ε;
Ο Πλάτωνας υιοθέτησε την ετυμολογική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία ο όρος αλήθεια προέρχεται προέρχεται από το στερητικό ''α'' και τη λέξη ''λήθη''.
Τί εννούσε?
Αλήθεια είναι η άρση της λήθης,η αποκατάσταση της μνήμης,η ΑΝΑΜΝΗΣΗ.
Γνωρίζω σημαίνει ΞΑΝΑΘΥΜΑΜΑΙ.
Κατά τον Πλάτωνα η περιήγηση της ψυχής στους ουράνιους τόπους,γνώρισε τις ιδέες.Και η ψυχή μας εισήλθε στο σώμα μας.Το γεγονός της γεννησής μας,στάθηκε η αιτία ώστε να ξεχάσουμε τις ιδέες.
Η λήθη αυτή παγιώθηκε κάτω από το βάρος των πλαστών εντυπώσεων με τις οποίες τροφοδοτούν την ψυχή μας οι αισθήσεις μας για τα πράγματα που μας περιβάλουν.
Οι παραστάσεις των αισθητών πραγμάτων,είναι απατηλά είδωλα,σκιές,ψευδή αντίγραφα ιδεών...
quote:
Ποια λήθη ενοούσε ?
Το δυστύχημα κατά τον Πλάτωνα δεν ήταν η πλάνη μας η ίδια,αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε συνειδησή της.Επειδή έχουμε ξεχάσει τις ιδέες,δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτά που παρατηρούμε με τις αισθήσεις μας είναι απατηλές εικόνες και πιστεύουμε ότι είναι η αλήθεια.
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ....
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ(Πλάτων)
Σε ένα σπήλαιο κάτω από τη γη,βρίσκονται μερικοί άνθρωποι αλυσοδεμένοι με τέτοιο τρόπο ωστε να μπορούν να δουν μόνο τον απέναντί τους τοίχο.
Δεν μπορούν να κοιτάξουν ούτε πίσω ούτε αριστερά και δεξιά.
Πίσω τους είναι αναμμένη μια φωτιά.
Έτσι οτιδήποτε εκδηλώνεται πίσω τους,αναπαριστάται ως σκιά στον απέναντί τους τοίχο.
Αυτοί οι άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή εκεί.Τα μόνα πράγματα που έχουν δει, είναι οι σκιές των πραγμάτων.Έχουν την εντύπωση πως οι σκιές που βλέπουν στον τοίχο, είναι τα ιδια τα πράγματα.
Αν κάποιος κατορθώσει και βγει στην επιφάνεια της γης,κάτω από τον ήλιο,θα καταλάβει την πλάνη στην οποία ζούσε.
Οι αλυσοδεμένοι άνθρωποι-κατά τον Πλάτωνα πάντα-είναι οι κοινοί άνθρωποι,που έχουν εθιστεί στις απατηλές παραστάσεις των αισθητών πραγμάτων,ζουν,χωρίς να το ξέρουν,μέσα στο ψέμα..
Για τον Πλάτωνα υπάρχει πάντα η δυνατότητα απεμπλοκής από τις αλυσίδες και την πλάνη.
Λέει:Για να το πετύχουν αυτό αρκεί να αποδεσμευτούν από τις αλυσίδες τους.
Αλυσίδες είναι οι αισθήσεις.
Αυτές οι αισθήσεις,τους υποχρεώνουν να παρατηρούν μόνο τα απατηλά είδωλα των ιδεών,των αληθινών όντων.
Αντί για τις αισθήσεις τους όμως,θα πρέπει να εμπιστευθούν το νου τους..
ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ....
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
Όποιος ξέρει να σκέφτεται έχει διανύσει ήδη τον μισό δρόμο!!!!!
Σκέφτομαι, ανακαλύπτοντας πως δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι!
Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
«Η σοφία είναι για τον Θεό, η φιλο-σοφια για τους ανθρώπους..».
Σκοπός του φιλόσοφου λοιπόν η αδογμάτιστη αναζήτηση. Το «εγώ ξέρω» πολλές φορές είναι υπερτίμηση των δυνατοτήτων μας, μίας και συνεχώς ανακαλύπτουμε. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε τόσο λιγότερο μικραίνει το εγώ μας..
"Ο άνθρωπος μοιάζει με το αριθμητικό κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του, ο δε παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής , τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρονομαστής εξογκούται προς το άπειρο τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν"
Τολστόι

quote:
"Ο άνθρωπος μοιάζει με το αριθμητικό κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του, ο δε παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής , τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρονομαστής εξογκούται προς το άπειρο τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν"
Τολστόι
Πλωτίνε, έγραψες πάλι... ![]()
Φοβερή σκέψη από τον Τολστόι. Σα να βγήκε από τα χείλη κάποιου Πυθαγόρειου...
Έχω και κάποιους ενδιαφέροντες συνειρμούς αλλά δεν είναι η ώρα και ο... top(ic)os

Με εκτίμηση
--Je^3--
..."follow me" the wise man said, but he walked behind...
Αγαπητέ Jejeje, σαφώς και η ισσοροπία είναι το κλειδί....