- Σημαία στην αρχαία Ελλάδα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Η ημισέληνος στην Εικ. 3, τι συμβόλιζε για το ναυτικό;
Η ημισέληνος είναι το σύμβολο της Θεάς Άρτεμις.
Ήταν το σύμβολο του Βυζαντίου από την Αρχαία Ελλάδα.
Ως επίσημο πάνω στις ασπίδες. Αλλά και αργότερα ως σημαία στα πλοία της πόλης , επί ρωμαϊκής κατοχής.
και όπως ήδη αναφέρω:
ο θρησκευτικός φανατισμός (χριστιανισμός)
επειδή θεωρούσε την ημισέληνο ειδωλολατρικό σύμβολο
έστρεψε την ημισέληνο προς τα κάτω και πάνω από αυτή
έβαλαν τον σταυρό και το μονόγραμμα του Χρηστού.
Πρέπει σε αυτό το σημείο να συμπληρώσω το εξής.
Ενώ στην ξηρά , αντί σημαιών είχαν τα επίσημα στις ασπίδες , στα πλοία η χρησιμοποίηση των σημαιών ήταν παλαιότατη όπως φαίνεται από αρχαίο παλαιομυκηναϊκό αγγείο της Φυλακωπής στην Μήλο.
Ήταν όμως οι σημαίες αυτές των πλοίων , περισσότερο εμπορικά σύμβολα και λιγότερο πολεμικά.
Υπήρχε όμως και η σημαία του πολέμου. Αυτό ήταν ένα κομμάτι κόκκινο ύφασμα και λεγόταν φοινικίς
Η ανύψωση του επίσημου ή αλλιώς και σημείου αυτού , σήμαινε την έναρξη της μάχης.
Ήταν αρχικά σύμβολο των Αθηναίων και των Ελλήνων της Σικελίας και στην πορεία υιοθετήθηκε και από τους Μακεδόνες κυρίως του Μ. Αλεξάνδρου, όπου ανυψώνονταν από την γνωστή Σάρισα .
Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα , υπήρχε κοινή ρωμαϊκή σημαία σε όλη την χώρα , διατηρήθηκαν όμως οι τοπικές σημαίες στα εμπορικά πλοία.
Το Βυζάντιο και η Προποντίδα είχαν κόκκινη σημαία με την ημισέληνο το σύμβολο της Άρτεμις.
Στα παράλια της Μ. Ασίας η σημαία ήταν πράσινη με ακτινοβολούντα ήλιο
(τι μου θυμίζει , τι μου θυμίζει;)
Η Μίλητος είχε στην σημαία της το Λιοντάρι και άλλα μέρη γαλάζιες , άσπρες, κίτρινες, με κομήτες , αστέρες , όπλα κτλ.

Edited by - Anounakis on 29/11/2003 12:53:27
quote:
Στα παράλια της Μ. Ασίας η σημαία ήταν πράσινη με ακτινοβολούντα ήλιο
(τι μου θυμίζει , τι μου θυμίζει;)
![]()
![]()
Λες;;;
quote:
Έχω μια μικρή ένσταση όμως, επί του θέματος της "κλεμμένης" Αλβανικής σημαίας από το Βυζάντιο.
Δεν είπε κανείς ότι την έκλεψαν. Αφού θέλουν να χρησιμοποιούν αυτό το σύμβολο , ας το κάνουν. Όμως ως σύμβολο είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Ο Αετός ήταν σύμβολο των αρχαίων ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ και ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 2500 χρόνια πριν.
Ήταν σημαία του Βυζαντίου επί Ιουλιανού 1600 χρόνια πριν και ως δικέφαλος αετός λίγα χρόνια αργότερα επί Ισαάκιου Κομνηνού.
.
quote:
Οι αλβανοί στη γλώσσα τους λέγονται, ( Shkiptar, Σκυπτάρ = Αετόπαιδα) και όχι αλβανοί. Κάτι παρόμοιο με εμάς, όπου κανένας ξένος δεν γνωρίζει την Ελλάδα και τους Ελληνες, παρά μόνο ( Greece, Γκριις,Γκρικ = Ελλάδα, Έλληνες). Εκείνοι δε, γνωρίζουν ότι έχουν προέλθει από το Ιλιριακό φύλλο καθώς και στην γλώσσα τους υπάρχουν πάρα πολλές ομηρικές λέξεις όπως και ο μύθος του Φοίνικα.
Οι πρώτες αναφορές για αυτούς ως λαός ήταν από όσο γνωρίζω επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , δηλαδή από το 1400 και μετά.
Επειδή στην γλώσσα τους υπάρχουν πάρα πολλές ομηρικές λέξεις όπως και ο μύθος του Φοίνικα (αν υπάρχουν;) , δεν είναι και στοιχείο που τους καθιστά ως αρχαίο λαό στην περιοχή.
Εξάλλου σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν Ελληνικές λέξεις.
Δεν έχω τίποτα μαζί τους , εξάλλου γνωρίζω αρκετούς και μου είναι και συμπαθείς , αλλά δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κανένας Αλβανικός πολιτισμός.
quote:
Τώρα για την σημαία θα ήθελα λίγο να ψάξεις, πόσοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες ήταν από την σημερινή Αλβανία.
Από την Αλβανία δεν ήταν κανένας Βυζαντινός αυτοκράτορας. Από την Ήπειρο ίσως.
Δηλαδή αν το 4ο ή 5ο αιώνα υπήρχε ένας αυτοκράτορας από την Έφεσο ήταν Τούρκος;
Αφού αυτοί δεν υπήρχαν τότε ως λαός.
quote:
και πως ήρθε η σημαία στο Βυζάντιο
Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει σε αυτό.
quote:
Έτσι για να λέμε όλη την ιστορία..
Ακριβώς έτσι.

Εξ' άλλου δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν οι Αίγες.
Περι σημαίων και συμβόλων έχω διαβάσει, από το βιβλίο του Φράγκου "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης" αλλά και του Στ.Ράνσιμαν ότι ο δικέφαλος αετός δεν ήταν το σύμβολο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά το έμβλημα των Παλαιολόγων. Η σημαία της αυτοκρατορίας ήταν ο σταυρός με τα 4 Β, Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλεύσι. Το σύμβολο αυτό πιστεύεται ότι ήταν και το επίσημο, με τη διαφορά ότι η μύτη ήταν προς τα επάνω. Σώζεται σήμερα σε μαρμάρινη πλάκα στην πίσω πλευρά του Πατριαρχείου στο φανάρι. Τα χρώματα του πιθανολογείται ότι ήταν ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο με κίτρινα γράμματα.
Οι σέρβοι περίσωσαν στην σημαία τους τα 4 Β, όπως επίσης και στο έμβλημα του Πεζικού μας.
quote:
Δεν είπε κανείς ότι την έκλεψαν. Αφού θέλουν να χρησιμοποιούν αυτό το σύμβολο , ας το κάνουν. Όμως ως σύμβολο είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Ήταν σημαία του Βυζαντίου επί Ιουλιανού 1600 χρόνια πριν και ως δικέφαλος αετός λίγα χρόνια αργότερα επί Ισαάκιου Κομνηνού.
Σε χαιρετώ και πάλι φίλε.
...και ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ...
Σωστά, όπως ακόμα οι Ηπειρώτες που λές, μας δώρισαν και το όνομα Ελληνες. Από του Ιλλύριους, Ιερείς-Μάντεις της αρχαίας Δωδώνης. (Σέλλεις, έλλεις, Έλληνες.)
quote:
Οι πρώτες αναφορές για αυτούς ως λαός ήταν από όσο γνωρίζω επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , δηλαδή από το 1400 και μετά.
Επειδή στην γλώσσα τους υπάρχουν πάρα πολλές ομηρικές λέξεις όπως και ο μύθος του Φοίνικα (αν υπάρχουν;) , δεν είναι και στοιχείο που τους καθιστά ως αρχαίο λαό στην περιοχή.
1.) Δηλαδή σου είναι άγνωστο το Ιλλυριακό φύλο (καθ'όλα Ελληνικό) που κατοικούσε από την σημερινή Πρέβεζα, εώς τα σημερινά Τίρανα;
2.) Σου είναι άγνωστο από που ήταν ο Ιουστινιανός;
3.) Σου είναι άγνωστο, ποιούς στρατολόγησε ο Παλαιολόγος για να κατοικήσουν και να διαφυλάξουν την Πελοπόννησο;
4.) Και εάν δεν υπήρχε οργανωμένο κράτος τον καιρό της άλωσης, αφού λες, πως πριν το 1400 μ.Χ. δεν υπήρχε λαός των αλβανών, που βρήκε ετούτες τις χιλιάδες αλβανών στρατιωτών, γυναικών και παιδιών και τους έφερε στην Πελοπόννησο;
quote:
Εδώ φίλε μου θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου.
Ναι κάτι παρεφρασμένες Ελληνικές λέξεις μπορείς να βρεις σκόρπιες, μα όχι και τόσο Ομηρικές που ούτε εμείς δεν χρησιμοποιούμε πια, όπως υπάρχουν στην σημερινή αλβανική γλώσσα!
quote:
Δεν έχω τίποτα μαζί τους , εξάλλου γνωρίζω αρκετούς και μου είναι και συμπαθείς , αλλά δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κανένας Αλβανικός πολιτισμός.
Τώρα φθάσαμε στο μεγάλο λάθος που κάνουν όλοι, όχι όμως και οι ιστορικοί, μια και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αλήθεια.
Φυσικά φίλε και δεν υπήρξε αλβανικός πολιτισμός ποτέ πριν το 1900 μ.Χ..
Η Αλβανία είναι ένα νεοσύστατο κράτος και την εμφάνισή του την έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα μεγάλο του μέρος αποτελείτε από το αρχαίο Ιλλυριακό φύλλο, που επέζησε ανά τους αιώνες, διαιρεμένο σε τρεις φυλλές.
Ο Πολιτισμός τους ήταν πάντα, το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και ιστορία.
Έζησαν σαν "και τους" Έλληνες έως το 1900 μ.Χ. Στην αρχή σαν κράτη-πόλεις, μετά κάτω από τον Μεκεδονική κατάκτηση, έπειτα Ρωμαϊκή, Βυζαντινή (κάπου εδώ αρχίζουν να μιλούν και για μια Ήπειρο;) και Οθωμανική....Έως όπου εκείνοι, οι τρανοί της Γης, αποφάσισαν να ακολουθήσει μια άλλη πορεία ετούτος, ο τόπος ο Ελληνικός.
Μέχρι το 1917 μιλούσαν αλβανικά και έγραφαν επίσημα τα Ελληνικά, έως πάλι που σκαρφίσθηκαν, οι μεγάλοι φίλοι μας, Αγγλία-Γαλλία, έναν ωραίο μύθο του Dhaskal Todri, και να το λατινικό αλφάβητο για να μην αντριέψει άλλο η Ελλάδα! Γιατί εάν έκαναν επίσημο αλφάβητο το Ελληνικό θα είχαμε μια ακόμα Κύπρο ή ένα βόρειο άνοιγμα της Ελλάδας αφού θα μιλούσαν σιγα-σιγά την Ελληνική!!!
quote:
Από την Αλβανία δεν ήταν κανένας Βυζαντινός αυτοκράτορας. Από την Ήπειρο ίσως.
Δηλαδή αν το 4ο ή 5ο αιώνα υπήρχε ένας αυτοκράτορας από την Έφεσο ήταν Τούρκος;
Αφού αυτοί δεν υπήρχαν τότε ως λαός.
Ήταν μωρέ Αυτοκράτορες, ήταν και ΄Ηρωες... Μόνο που ήρθαν λίγο μαύροι οι καιροί, για άλλη μια φορά για την Ελλάδα και για όλους αυτούς τους 40 χρόνια αποκλεισμένους, από την ιστορία, την θρησκεία, τον πολιτισμό.
Βλέπουμε τα διαμορφομένα "αγρίμια" από την σκληρή και απάνθρωπη χούντα της ακραίας πολιτικής ιδεολογίας και λέμε, δεν μπορεί ετούτοι να είναι άνθρωποι, πόσο μάλλον ΕΛΛΗΝΕΣ;
Ξέρεις τώρα, τον φτωχό συγγενή δεν τον θέλει κανείς, αν είναι δε και απολίτιστος;;;;;;;;;;
quote:
και πως ήρθε η σημαία στο Βυζάντιο
Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει σε αυτό.
quote:
Έτσι για να λέμε όλη την ιστορία..
Ακριβώς έτσι.
Τουλάχιστον μέχρι τα Τύρανα έχουμε να λέμε για μια Ελλάδα!!!
Σας χαιρετώ.
quote:quote:
Εδώ φίλε μου θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου.
Ναι κάτι παρεφρασμένες Ελληνικές λέξεις μπορείς να βρεις σκόρπιες, μα όχι και τόσο Ομηρικές που ούτε εμείς δεν χρησιμοποιούμε πια, όπως υπάρχουν στην σημερινή αλβανική γλώσσα!
ε οχι και σκορπιες!!!
η ρωσσικη γλωσσα αποτελειτε κατα 50-60% απο ελληνικοτατες λεξεις! η αγγλικη, γαλλικη, γερμανικη, ισπανικη, ιταλικη κτλ κτλ αποτελουντε σχεδον εξολοκληρου απο ελληνικες λεξεις και ριζες!
τα μαθηματικα, η φιλολογια, η ιατρικη, η φυσικη, η χημεια, η αστρονομια, ολες οι θετικες επιστημες κτλ κτλ αποτελουντε απο ελληνικοτατες λεξεις!!!
μην αρχισουμε με παραδειγματα επειδη θα θελουμε 2-3 φορουμ...
Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.
Με έχεις μπερδέψει.
Για να σου απαντήσω ανάλογα.
Γιατί αν είσαι Αλβανός έχει καλώς...
Αν είσαι Έλληνας έχεις πρόβλημα...
Τι σχέση έχει όλο αυτό το Αλβανικό παραλήρημα με την σημαία στην αρχαιότητα;
Και στο μόνο σχετικό με το θέμα μας ερώτημα σου
quote:
Έχω μια μικρή ένσταση όμως, επί του θέματος της "κλεμμένης" Αλβανικής σημαίας από το Βυζάντιο.
σου απάντησα:

quote:
Μιά μικρή ένσταση μόνο, τα επίσημα των Μακεδόνων ήταν ένα κεφάλι κατσίκας και όχι αετός. Τουλάχιστον έτσι μαρτυρούν τα ευρήματα.Εξ' άλλου δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν οι Αίγες.
Περι σημαίων και συμβόλων έχω διαβάσει, από το βιβλίο του Φράγκου "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης" αλλά και του Στ.Ράνσιμαν ότι ο δικέφαλος αετός δεν ήταν το σύμβολο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά το έμβλημα των Παλαιολόγων. Η σημαία της αυτοκρατορίας ήταν ο σταυρός με τα 4 Β, Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλεύσι. Το σύμβολο αυτό πιστεύεται ότι ήταν και το επίσημο, με τη διαφορά ότι η μύτη ήταν προς τα επάνω. Σώζεται σήμερα σε μαρμάρινη πλάκα στην πίσω πλευρά του Πατριαρχείου στο φανάρι. Τα χρώματα του πιθανολογείται ότι ήταν ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο με κίτρινα γράμματα.
Οι σέρβοι περίσωσαν στην σημαία τους τα 4 Β, όπως επίσης και στο έμβλημα του Πεζικού μας.
Αγαπητε , poet
Η βιβλιογραφία των πηγών μου.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ - ΝΙΚ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ - 1930 , 1947
ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΕΘΝΙΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑΙ - Δ.ΒΙΑΖΗ - 1904
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ - Β.ΤΖΟΥΡΑ - 1909
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ - Ι.ΝΟΥΧΑΚΙ - 1909
Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΑ - ΕΦΗΜ. ΕΣΤΙΑ 14/9/1930

quote:
Τελικά είσαι Αλβανός ή Έλληνας;
Με έχεις μπερδέψει.
Για να σου απαντήσω ανάλογα.
Εσύ με εξέπληξες! Καλά δεν ανοίγεις και κάποιο προφίλ για να δεις με ποιόν μιλάς;
Ε Λ Λ Η Ν Ι Δ Α είμαι!!!!!!!!!
quote:
Γιατί αν είσαι Αλβανός έχει καλώς...
Αν είσαι Έλληνας έχεις πρόβλημα...
Αλήθεια που έχω το πρόβλημα;
quote:
Τι σχέση έχει όλο αυτό το Αλβανικό παραλήρημα με την σημαία στην αρχαιότητα;
Που διέκρινες "το Αλβανικό παραλήρημά" ,στις ιστορικές μου γνώσεις;
Μα πολύ απλά μπήκα στο θέμα για την σημαία που αναφερόσουν την Βυζαντινή με τον δικέφαλο αετό.
Σε χαιρετώ.
όπου εκτός του σχετικού επαγγέλματος του ,
είναι και ιδιαίτερα καλός στην ιστορία...
πάντως η άποψη σου για την προέλευσή του
είναι σεβαστή και φαίνεται τεκμηριωμένη.
φιλικά ,

Edited by - Anounakis on 30/11/2003 07:20:07
quote:
Έτσι για να μην αμφιβάλουμε ο φίλος George 13 έθεσε το θέμα της Αλβανικής κλεμένης σημαίας...Και όλες οι παραπομπές που δείνεις με τα βιβλία είναι λίγο παλιές και γραμμένες από Έλληνες η ιστορία ενός τόπου έχει πολλές πλευρές...
Σε χαιρετώ.