ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Gothic30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
28/09/2004, 23:45:31
Διόρθωση: ο πίνακας ονομάζεται "Γάμος Παρθένου"

Επιφυλάσσομαι να επικοινωνήσω με κάποιον υπεύθυνο, ώστε να διορθωθεί η προβολή των εικόνων.
Εν τω μεταξύ, μπορείτε να τις δείτε από τους συνδέσμους.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

29/09/2004, 00:14:14
Φίλε Σπείρο, κι εγώ τελικά την "πάτησα", γιατί γράφαμε ταυτόχρονα.

Οι βαθμοί είναι οι βαθμοί. (αλήθεια δεν καταλαβαίνεις;)

Ο Τεκτονισμός, όπως και άλλες ανάλογες αποκρυφιστικές οργανώσεις, έχει βαθμίδες.

Μέσα στους κόλπους του, πέρα από τις παραδοσιακές 3 βαθμίδες, υπάρχουν και σύνολα βαθμίδων, οι λεγόμενοι Τύποι, οι οποίοι περιλαμβάνουν άλλες βαθμίδες και οι οποίοι αναφέρονται σε συγκεκριμένες ή ευρύτερες συγγενείς παραδόσεις.

Ο πιο γνωστοί τύποι είναι ο Αρχαίος & Αποδεδειγμένος Σκωτικός και της Υόρκης, οι οποίοι προσθέτουν 30 βαθμούς στους ήδη υπάρχοντες 3, σύνολο 33.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

SpiralΜέλος
29/09/2004, 01:05:50
Eυχαριστώ, Zadok, για τη... βαθμολογία! Καταλαβαίνω μεν, αλλά η πολλαπλότητα εταιριών - ταγμάτων και συναφών οργανώσεων, με κάνει να μπερδεύομαι, η κάθε οργάνωση (και πέρα από τον Ελευθεροτεκτονισμό) έχει τις δικές της κατηγοριοποιήσεις... Θεούλη μου, τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι βαθμοί; Δεν μπορούσαν τα πράγματα να είναι πιο απλά; Τέλος πάντων, αυτοί που τους έφτιαξαν κάτι θα ξέρουν. (Μεταξύ μας, νομίζω ότι εξυπηρετούν τελείως "ανθρώπινες" ψυχολογικές ανάγκες: να λες άντε, πήγα ένα βαθμό παραπάνω, άλλο ένα βαθμό παραπάνω... Και φτάνει μια ζωή να προλάβεις; Να λοιπόν σε τι χρειάζεται η μετενσάρκωση.)

Χμ, θα εκμυστηρευθώ δημοσίως ότι μου αρέσει το Rectified Scottish Rite. Αν τα καταφέρω θα γράψω δυο λόγια.

Ωραίες οι εικόνες (τεχνικά δεν ευελπιστώ), πονηρά τα περιστύλια ως επίσης και το σχήμα του ναού (;) του Ραφαήλ.

Ας παραθέσω κι εγώ μια εικόνα για λόγους καθαρά διακοσμητικούς. (Ζήλεψα, εδώ που τα λέμε.)

Όσο για τους συγχρονισμούς, τι να πω... Μήπως για να τους αποφύγουμε πρέπει να γράφουμε με συμφωνημένο ωράριο; :)

Σπείρος

29/09/2004, 01:13:33
Να συμπληρώσω, για να απαντήσω ακριβέστερα στο ερώτημα:

Ο Σκωτικός και της Υόρκης που ανέφερα, περιλαμβάνουν βαθμούς, οι οποίοι αναφέρονται π.χ. στο Ροδοσταυρισμό, στους Ναΐτες κλπ.

Υπάρχουν όμως και ολόκληροι Τύποι, οι οποίοι αφορούν στους Ναΐτες και είναι εκδεικτικά αυτοί που προανέφερα.

quote:
Φιλτάτη, γιατί την "εξόντωση" την έχεις σε εισαγωγικά; Υπαινίσσεσαι κάτι η ιδέα μου είναι;

Εμ, μετά απ' όλα αυτά, είμαι να μην υπαινίσσομαι;

quote:

Ααααχχχχ ! γι αυτό ξημεροβραδιαζόμαστε......

3 Άλφα

29/09/2004, 01:18:29
quote:
(Μεταξύ μας, νομίζω ότι εξυπηρετούν τελείως "ανθρώπινες" ψυχολογικές ανάγκες: να λες άντε, πήγα ένα βαθμό παραπάνω, άλλο ένα βαθμό παραπάνω... Και φτάνει μια ζωή να προλάβεις; Να λοιπόν σε τι χρειάζεται η μετενσάρκωση.)

Μα, φίλε μου, είναι σαφώς "ψυχ-ολογικό" το θέμα κανονικά, αλλά όχι έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο εξωτερικός μας εαυτός...

3 Άλφα

GothicΜέλος
29/09/2004, 09:51:43
quote:
(Μεταξύ μας, νομίζω ότι εξυπηρετούν τελείως "ανθρώπινες" ψυχολογικές ανάγκες: να λες άντε, πήγα ένα βαθμό παραπάνω, άλλο ένα βαθμό παραπάνω... Και φτάνει μια ζωή να προλάβεις; Να λοιπόν σε τι χρειάζεται η μετενσάρκωση.)

Πολλές φορές λειτουργεί έτσι φίλε Spiral (για να μην πούμε πώς κοκορεύονται μερικοί για το βαθμό τους και ανάθεμα αν έχουν καταλάβει τίποτε από όσους έχουν πάρει).

Η πραγματική έννοια των βαθμών στους διάφορους ελευθεροτεκτονικούς "τύπους" είναι να επεκτείνουν και εμβαθύνουν στους τρείς πρώτους βαθμούς,οι οποίοι είναι κοινοί για όλους,και καλούνται συμβολικοί ή στα αγγλικά craft.
Επίσης σκόπό έχουν να δείς και αναλύσεις τους συμβολικούς 3 βαθμούς υπό διαφορετική γωνία,(οπως π.χ. ο 18ος βαθμός του Ροδοσταυρου,οι Ναίτες κ.τ.λ.).
Υπάρχει πλήθος βαθμών και "τάξεων" μετά τον τρίτο βαθμό,που αν δεν είχα δανείσει το βιβλίο μου "Beyond the Craft",θα μπορουσα να σας τους αναφέρω αλλά δεν έχει τόσο νόημα τώρα.Η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται όλοι,(π.χ. εκτός από την Ελλαδάρα μας ,όλες σχεδόν οι χώρες,από τον 3ο βαθμό πάνε στον 18ο και μετά στον 30ο διότι οι ενδιάμεσοι είναι παρεμφερείς,οπότε τους περνάς "επί τροχάδην".Τώρα καλό αυτό ή κακό.....).
Επίσης υπάρχουν τάξεις-βαθμοί,(ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση διότι διευκολήνει τα πράγματα),που είναι μόνο για ορισμένους (π.χ. μουσουλμάνους),οι οποίοι τους δημιούργησαν για να εμβαθύνουν με τον δικό τους τρόπο κατανόησης και κουλτούρας.
Μα είπαμε ότι ο ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκευτικά δογματισμένος. ΝΑΙ,ίσως,για τους 3 συμβολικούς βαθμούς.
Δεν θα μπορούσε η Ναιτική "τάξη" να είναι αδογμάτιστη μιας και οι Ναίτες ήταν χριστιανικό τάγμα.Όπως επίσης δεν νοείται "μουσουλμάνος Ναίτης",διότι αυτόματα θα πρέπει να αποδεχθεί το δόγμα της Αγίας Τριάδος κ.τ.λ..

Εύλογο τώρα ερώτημα: αλήθεια χρειάζονται όλα αυτά;

Ο ελευθεροτεκτονισμός είναι ένας δρόμος.Όχι ο μοναδικός.
ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ταιριάζει σε όλους.

Αυτά πολύ επιγραμματικά διότι η εμπεριστατομένη ανάλυση για το πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα,θα απαιτούσε και ένα ΠΟΛΥ μεγαλύτερο μήνυμα.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο,

SpiralΜέλος
29/09/2004, 13:19:36
Λοιπόν, λοιπόν…

Μέχρι να καταδεχτεί ο Dreamweaver να μας γράψει, ο οποίος είναι ξεφτέρι στην εγκυκλοπαιδική ενημέρωση, θα πω τα εξής.

Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ότι κάνω σχόλια στον Ελευθεροτεκτονισμό (του Τεκτονισμού συμπεριλαμβανομένου) τον οποίο πολύ εκτιμώ ως φιλοσοφία. Οι παρατηρήσεις μου είναι γενικές και ισχύουν για όλους τους «μυστικούς».

Πέρα από τη μεθοδολογία της δενδροειδούς αναρρίχησης σε ανώτερα επίπεδα, πραγματικά υποψιάζομαι ότι οι πολλοί βαθμοί ικανοποιούν την καθαρά ανθρώπινη ανάγκη της ανόδου / εξέλιξης / διάκρισης. Άλλωστε, δεδομένου ότι όλα αυτά ξεκίνησαν σε άλλες εποχές με άλλες αντιλήψεις, φαντάζομαι ότι η βαθμολογική εξέλιξη θα ήταν πολύ σημαντική, με τα συνεπακόλουθά της (και διάκριση αλλά και εμπειρία).

Έχω ξαναγράψει ότι η σημερινή τεχνοκρατία αφαιρεί αρκετά από την ατμόσφαιρα εκείνων των εποχών, μιας και δεν είναι πια απαραίτητο να περιμένεις με χτυποκάρδι και εν κρυπτώ το «δάσκαλο» να σου μάθει κάτι, αλλά μπορείς να βρεις τα πάντα στα βιβλιοπωλεία ή και στο διαδίκτυο. Η μυστικότητα, εκτός από προδιαγραφή ασφαλείας και ολίγον εγωιστική, σίγουρα λειτουργούσε κατανυκτικότερα. Πάει, τα χάσαμε αυτά. Φοβάμαι ότι σήμερα, πολύ συχνά, απλά μπαίνεις σε ένα club χωρίς ιδιαίτερο ρίγος, μαθαίνεις μηχανικά ορισμένα πράγματα… Και τι μ’ αυτό, που έλεγε κάποιος φίλος μας. Πού είναι το ιερό δέος, η βαθιά συγκίνηση, η ενατένιση…

Εντελώς εγκυκλοπαιδικά, για το Scottish Rite Ancient and Accepted ευπειθώς αναφέρω τις εξής διαβαθμίσεις:

· Symbolic or blue Lodges from the 1st to 3rd degree, Master;
· Lodges of Perfection, from 4th to 14th degree, Grand Elect of the Sacred Vault;
· Chapters, from 15th to 18th degree, Chevalier Rosy-Cross;
· Areopagus, from 19th to 30th degree, Chevalier Kadosch;
· Tribunals, 31st degree, Grand Inspector;
· Consistory, 32nd degree, Master of the Royal Secret;
· Supreme Council, 33rd degree, Grand Inspector General.

(Αντιγραφή κάνω βέβαια, δεν ξέρω αν φαίνεται!)

Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον που συναντούμε όρους όπως Elect, Chevalier, Rosy-Cross, Kadosch, που εμένα τουλάχιστον μου λένε κάτι για αναγνώριση / αποδοχή άλλων παραδόσεων. Γι’ αυτό μου αρέσει και το Scottish Rite Rectified, περιλαμβάνει ιπποτικότατα και charitable Chevaliers of the Holy City. Ε, αν είναι charitable, τι άλλο να προσθέσω!

Ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι ο μοναδικός δρόμος, αγαπητέ Gothic, και σίγουρα δεν είναι για όλους. Θα έλεγα όμως ότι μάλλον αποτελεί την πρώτη σκέψη για κάποιον που είναι εκτός και θέλει να ενταχθεί σε ένα σχήμα, ενώ δεν παύει να διατηρεί το κύρος του και να μην είναι ουρανοκατέβατος. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο εντασσόμενος (οπουδήποτε) να συζητήσει με τον εαυτό του πρώτα, να πράξει συνειδητά και όχι χάριν γούστου, και στη συνέχεια να προσπαθεί να μπαίνει στο πνεύμα και όχι απλά να αφομοιώνει θεωρίες. Εντάξει, δεν έγραψα κάτι σοφό τώρα, αλλά ας μην τα ξεχνάμε κι αυτά.

Σπείρος

29/09/2004, 13:54:55
quote:
Πάει, τα χάσαμε αυτά. Φοβάμαι ότι σήμερα, πολύ συχνά, απλά μπαίνεις σε ένα club χωρίς ιδιαίτερο ρίγος, μαθαίνεις μηχανικά ορισμένα πράγματα… Και τι μ’ αυτό, που έλεγε κάποιος φίλος μας. Πού είναι το ιερό δέος, η βαθιά συγκίνηση, η ενατένιση…

Φίλε μου, πολύ απογοήτευση διακρίνω.

Ε, δεν είναι και ακριβώς έτσι τα πράγματα. Όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και σ' αυτούς υπάρχουν κάποιοι που αντιστοιχούν σε clubs και κάποιοι άλλοι... λίγοι βέβαια... λιγότεροι από εκείνους οι οποίοι αντιστοιχούν σε club, αλλά υπάρχουν... Απλά, χρειάζεται πραγματικό ενδιαφέρον για να τους εντοπίσει κάποιος και λίγη τύχη ίσως.
Εξάλλου πάντα ο εσωτερισμός στηριζόταν στο "ζήτα και θα σου δοθεί, ψάξε και θα βρεις, ρώτα και θα λάβεις απάντηση" και αυτά δεν γίνονται μέσα από το Διαδίκτυο ή βιβλία.

quote:
Γι’ αυτό μου αρέσει και το Scottish Rite Rectified, περιλαμβάνει ιπποτικότατα και charitable Chevaliers of the Holy City.

Τα ίδια πράγματα μ' άλλα λόγια...

Ψάξε για την ουσία της "διαφορετικότητας", καλέ μου φίλε.

3 Άλφα

DreamweaverΝέο Μέλος
29/09/2004, 22:18:59
quote:
Λοιπόν, λοιπόν…

Μέχρι να καταδεχτεί ο Dreamweaver να μας γράψει, ο οποίος είναι ξεφτέρι στην εγκυκλοπαιδική ενημέρωση, θα πω τα εξής.

Χα χα χα (τρις). Ποιός την έχασε άραγε(ς) για να την βρω εγώ; Την εγκυκλοπαιδική ενημέρωση εννοώ.

Που καιρός για διάβασμα άλλωστε με τόσο ελάχιστο χρόνο και τόσες έγνοιες. Είναι η εποχή των πιεσμένων, προβληματισμένων, αμόρφωτων.... Για μένα μιλάω μην συγχύζεστε.

Πάντως διαβάζω σιγά-σιγά τα όσα σοφά, θαυμαστά και μυστικά γράφονται εδώ μέσα και ομολογώ ότι από όσα νοώ, λίγα εννοώ.

Από την άλλη, ένας φίλος μου (πεθαμένος και αυτός) με συμβούλευε να μην μπλέκω τα γεγονότα με την αλήθεια. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Αν αναζητάς την αλήθεια δεν χρειάζεσαι τα γεγονότα. Και αν κατέχεις τα γεγονότα, είναι αμφίβολο ότι κατέχεις και την αλήθεια. Και όλοι όσοι (ιδίως οι βιοτέχνες) ανά τους αιώνες σκαλίζουν την ιπποσύνη, δεν είμαι βέβαιος μέσα από ποιό πρίσμα κοιτούν...

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δος της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν'αρχινίσει

29/09/2004, 23:08:48
Άμα δε συγχίζεσαι εσύ, κανείς άλλος δεν χρειάζεται να συγχίζεται.

quote:
Αν αναζητάς την αλήθεια δεν χρειάζεσαι τα γεγονότα. Και αν κατέχεις τα γεγονότα, είναι αμφίβολο ότι κατέχεις και την αλήθεια.

Πάντως, αγαπητέ μου, ενώ συμφωνώ με το δεύτερο σκέλος, δε θα έλεγα ότι συμφωνώ με το πρώτο.
Για τους "βιοτέχνες" τα 'χουμε ξαναπεί. Δεν είναι και να τους παίρνεις της μετρητοίς.

Όμως, η ανθρωπότητα μέσα από τη μελέτη της ιστορίας έχει μάθει πολλά... Αλλού νομίζω ότι είναι το πρόβλημα: στο πώς μελετά ο καθένας και τί εννοεί...

Εν πάσει περιπτώσει, ειδικά στα θέματα τα οποία συζητούμε εδώ, η μελέτη των γεγονότων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο των μυθοπλασιών.

Προσωπικά, αυτό που δεν εννοώ είναι το αν εμμέσως μας καλείς να στρέψουμε τη συζήτηση αλλού (και πού δηλαδή;) παρά τα "σοφά, θαυμαστά και μυστικά" (πού τα είδες άραγε;), τα οποία, όπως αναφέρεις, διαβάζεις εδώ.

3 Άλφα