ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Oι αρχαίες Θεές... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Oι αρχαίες Θεές... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Valnta19 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
05/05/2004, 14:22:49
Kαταρχήν...δεν ανοίγω το θέμα επειδή ξέρω.
Tο ανοίγω επειδή ΔEN ξέρω κ θέλω να μάθω.
K επειδή έχω καταλάβει ότι γνωρίζετε..ζητάω τη βοήθειά σας.
Aναζητώ τη σύνδεση.
Aνάμεσα στις θεές των αρχαίων Eλλήνων,των Pωμαίων, των Σκανδιναβών,των Aιγυπτίων κτλ.
Πχ. η Aιγυπτιακή Mουτ ταυτίζεται με την Ήρα ή με την Δήμητρα;
Aλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενό μου...
Aπλά μ'αρέσει να διαβάζω για όλες αυτές τις θεές που ήταν κ καλές
ήταν κ κακές, κ καλοσυνάτες κ εκδικητικές,τελοσπάντων, ήταν πιο
κοντά σ'αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινη φύση....

K έτσι λίγο αυθαίρετα... θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Eκάτη...

**Tο κάνω όλο αυτό λίγο βιαστικά//για να προλάβω την ATMA
τώρα που είναι μέσα...Δώσε λίγο φως!!!

05/05/2004, 15:00:15
Eκάτη

Η Εκάτη είναι σεληνιακή, χθόνια Θεότητα, που μοιάζει με την Άρτεμη.
Κυριαρχεί στους εξαγνισμούς και χαρίζει τη Νίκη και τη Σοφία στους Μύστες

H Eκάτη στο δίκτυο...

κάνε... κλικ!

Άλλα links

kynikosΜέλος
05/05/2004, 15:22:15
Γειά σου Valnta,

Κανένα πιο δύσκολο δεν έβρισκες να βάλεις!

Ιδίως με θεότητες που έχουν προ-Ελληνικες ρίζες (ας πούμε Θράκικες ή Ανατολιανές) σαν την Εκάτη, την Κυβέλη, κ.α. όπως και να το ψάξεις μου φαίνεται δύσκολο.

Αρχαιολογικά, είναι πονοκέφαλος, εφόσον υπάρχουν τοπικές διαφορές, αλλά και χρονικές, εφ'οσον μιλάμε για θεότητες «εν εξελίξει».

Συμβολικά πάλι μπορείς να βγάλεις σχεδόν οτι συμπέραμα θέλεις, αλλα υπάρχει το πρόβλημμα να τα σμίξεις όλα σε μιά αόριστη "Θυλική Θεότητα".

Σε ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές, όπως θα έχεις ήδη δει, η Εκάτη σχετίζεται με το φεγγάρι, την νύχτα, τον υπόκοσμο, τα στοιχειά, κλπ. Έτσι τείνει άλλοτε προς την Κυβέλη, σαν Μητέρα Θεά (Ιδίως στις Μ.Ασιατικές περιοχές, νομίζω), και άλλοτε προς την Άρτεμη.

Επίσης, εμφανίζεται καμμιά φορα σαν τρίπτυχο με την Δήμητρα και την Κόρη, ενδιαφέρουσα άποψη αυτή...

Είναι παράξενο που η αργότερη Ελληνική Θρησκεία (12θεο), ενω είχε ένα σωρό τριάδες, (Χάριτες, Μοίρες, Ερινύες, κλπ), και βέβαια τους ηγέτες των τριών κόσμων Ζεύς, Ποσειδών, Πλούτων, δεν παρουσίασε ποτε ξεκάθαρη "τριπλη" μορφη για τις θεές...

Φιλικά

Κ

05/05/2004, 15:31:45
χμ..δίκιο έχεις//αλλά όπως είπα
δεν είναι αυτό ντε κ καλά το ζητούμενο...
το ζητούμενο είναι μια απάντηση σαν κ αυτή
που ήδη έδωσες...

kynikosΜέλος
05/05/2004, 20:20:00
Valnta,

Θα μπορούσα να συζητώ με τις ώρες για τις Θυλικές Θεότητες.

Δυστυχώς αυτόν τον καιρό δεν έχω πολύ χρόνο, και έχω ανοίξει και ένα θέμα στο διπλανό, "ΣΟΦΙΑ".

Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον όμως.
Ελπίζω να γράψουν πολλοί.

Η Θεά πάντα μία είναι, αν και εκδηλώνει πολλές όψεις, ανάλογα με τις συνθήκες...

Στην Αρχαία Ελλάδα, για εμένα το πιο ενδιαφέρον είναι πώς έγινε η μετάβαση από την μητριαρχική κοινωνία της Θεάς στο πατριαρχικό καθεστώς του 12θεου.

Σημειωτέον οτι η Ηρα είχε το "όνομα" της wife-from-hell, και η Εστία (αν και Κρονιδα) θυσίασε τη θέση της για τον Διόνυσο. Η Αφροδίτη, αν και κόρη του Ουρανού (κι έτσι "Θεια" του Δια) δεν είχε ανώτερη θέση.

Λέω μάλιστα να αναστήσω και την ΑΛΗΘΙΝΗ πρώτη θρησκεία της Ελλάδας, να μην έρχονται οι Δωδεκαθεϊστές να μας λένε οτι ήταν οι πρώτοι

Είσαι;

05/05/2004, 23:52:40
Αγαπητοί φίλοι Valnta και kynikos επειδή με πιέζει ο χρόνος , στην αυριανή μου απάντηση στο θέμα θα σας έχω μιά εκτενή περιγραφή για την Εκάτη και τον ρόλο της στο Ελληνικό πάνθεο , από την Ωγυγία του Αθ. Σταγειρίτη .

06/05/2004, 02:44:45
quote:
Λέω μάλιστα να αναστήσω και την ΑΛΗΘΙΝΗ πρώτη θρησκεία της Ελλάδας, να μην έρχονται οι Δωδεκαθεϊστές να μας λένε οτι ήταν οι πρώτοι
Είσαι;

- Αμε!
...ετσι κι αλλιως,αγαπητε συνταξιδιωτη,
η εποχη του υδροχοου ανηκει στην μητερα θεα +την επιστροφη της...-
ακομη κιαν δεν ειναι 'λυση' η επιστροφη οποιουδηποτε παλιου ως εχει...αλλα η συνειδητοποιηση τους...ολα φτανουν παλι εκει απ'οπου ξεκινησαν...

Ταυτιζομουν παντα με την Μητερα θεα..//ωχδεθελωπαλισχολιαγιατο ποιαειμαιξερωκαλυτερατιεπιδρασηεχειηταυτισηστηνεσωτερικημουεξελιξη//
οσο μεγαλωνω διαπιστωνω πως συμπληρωνομαι στα κενα-εκφανσεις-αφου ειμαι γυναικα πια...και προσπαθω να εμπεριεχω ολες -μα ολες- τις εκφανσεις της...ετσι ...μετα απο μια "εν χριστω σταυρωση" η ψυχη μου περναει σε μια θηλυκοτερη πραγματικοτητα...την αλλη πλευρα...

...αγαπητη Βαλντα "με προλαβε" ο φιλος κυνικος, σε γενικες γραμμες...

(αυτο που ομως μου εδωσε μια επιβεβαιωση...ηταν το γεγονος οτι αναφερθηκε πως η εκατη φερει τη νικη...
χμ...το εκανε οντως σε μια στιγμη που ολα εδειχναν εντελως σκοτεινα και δυσοιωνα ...και αντι νανχωθω ανοιξα τυχαια σε μια σελιδα και αρχισα να διαβαζω...για την εκατη)

ας δουμε ομως μερικα στοιχεια για την Εκατη
απο ενα λατρεμενο εγχειριδιο για του θεους του ολυμπου-απο την Δ.Καλλεργη//το προτεινα προσφατα + σε σχετικο τοπικ...-

"Τ'ονομα Εκατη το σχηματισμενο απο το 'Εκας' που σημαινει 'μακραν,φανερωνει τον χαρακτηρα της αυτον-τη μεταμορφωση της ουσιαστικης αγνοτητας της υλης-.Και τουτο γιατι η φυγοκεντρος ζωη τεινει παντοτε να επεκταθει απωθωντας ετσι τα οσα απο το περιβαλλον της ερχονται σ'επαφη μαζι της.Οποε κατοπιν παρουσιαζει εξελικτικα τις τοσες αλλες εκδηλωσεις της ιδιοτητας της.
Κατα συνεπεια η Εκατη εχει ιδια καταγωγη με τον Απολλωνα :Εκατος,Εκατηβολος,Εκαεργος:επιθετα που εκτος απο την εννοια του λαμποντος εχουν και την εννοια του "μακραν βαλλοντος",τοξευτη,.
Επισης ταυτιζομενη με την Αρτεμη δηλωνει πως και οι δυο εχουν σχεση με το Φως...+τη γεννηση του Απολλωνα...καθως ειναι και οι δυο παρθενες και εκπροσωποι γενικα του νομου της αγνοτητος,τη διαστολικη ιδιοτητα της υλης μεταμορφωμενη σε ιδιοτητα απωθησεως για μιξη.
(ζωντανα κυτταρα=εκατη//ψυχικα ατομα=αρτεμις)"

αυτο ομως που συνδεει τις δυο θεες ειναι μαλλον οι δημιουργοι τους...

>>Κοιος, θεωρειται απο τους ερμηνευτες ως η παρομοιωση του αιθερα -αιολικη τροπη του π σε κ-

>>Φοιβη, η καθαροτητα και η διαφανεια της υλης.

Τα τεκνα αυτων>>Αστερια +Λητω = υλη αστρικης ποιοτητας=ο πρωτος +καθολικος φυσικος νομος της αγνοτητος.

Ετσι λοιπον η Εκατη εχει φανερον το χαρακτηρα της μητερας της Αστεριας."

ας ψαξουμε λιγο για τη θεα BRIGIT...
Προς το παρον θα σου χαρισω μια εικονα ...-οσο 1000...λξς-

...εντωμεταξυ ...-αντι επιλογου-
κατι σχετικο με το σχολιο του κυνικου

quote:
Κανένα πιο δύσκολο δεν έβρισκες να βάλεις!

...αλλα προς εσενα αγαπημενη φιλη...
θυμαμαι ενα τεραστιο τομο- στ'αγγλικα- που ειχε φερει απο ενα ταξιδι της η μικρη μου αδερφη...
Λεξικο!-εργο ζωης μιας συγγραφεως-...
ειχε ολα τα ονοματα της μητερας θεας.... απ'ολους τους πολιτισμους του πλανητη μας!!!!!!!!

...καλη μας...συνεχεια....Βαλντα..
(+παρα πολυ :υπομονη)

Αtmashakti

Edited by - ΑΤΜΑ on 06/05/2004 05:22:19

ΦάνηςΜέλος
06/05/2004, 15:56:20

Χαιρετώ την καλή παρέα που ξεκίνησε να γράφει σ’ αυτό το topic.

Πράγματι, προσεγγίζοντας την Παγκόσμια Μυθολογία ανακαλύπτουμε ότι αυτή είναι μια ζωντανή διδασκαλία για την ανθρωπότητα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον Κόσμο.
Χρειάζεται όμως μια επίμονη διαδικασία αναζήτησης για να καταφέρουμε να βρούμε τη γνώση και τις αξίες που κρύβονται μέσα σ’ αυτή.
Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτή η προσπάθεια με τις «αρχαίες Θεές» που πιστεύω θα έχει να προσφέρει πολλά.

Καλή συνέχεια !

Να προσθέσω με τη σειρά μου για αρχή τα εξής:

…..Θεωρείται σεληνιακή απόκρυφη Θεότητα με τριπλή όψη που έχει άμεση σχέση με τις τρεις ορατές φάσεις της Σελήνης κρατώντας καλά το Μυστικό της αθέατης όψης της.
Η Θεά Εκάτη συχνά απεικονίζεται με τα σεληνιακά σύμβολα, (ημισέληνος, κέρας) όπως και η Περσεφόνη.
Έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά με την Ίσιδα, που η λατρεία της ήταν αρκετά διαδεδομένη κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και με την Θεά Μπαστ στην αρχαία Αίγυπτο…

Λατρεύεται ως Προ-θυραία Θεά που στέκεται εμπρός από τις θύρες των οίκων αλλά και ως αυτή που στέκει επόπτης στα σταυροδρόμια, (κάτι αντίστοιχο συναντάμε στη Ρωμαϊκή Μυθολογία με τον Ιανό. Συνδέεται επίσης και με τον Ερμή, που έχει άμεση σχέση με τον Κόσμο των νεκρών καθώς είναι ο Ψυχοπομπός θεός).

Σας χαιρετώ
Φάνης !

approve

kynikosΜέλος
06/05/2004, 22:02:31
Το βρήσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον οτι η Εκάτη ήταν η θεότητα των σταυροδρομίων! Γιατί, αράγε είχαν τόση σημασία;

Αργότερα, στην Ρωμαϊκή θρησκεία, η δουλειά ανατέθηκε σε θεό, τον Ιάνο, ο οποίος κοίταζε και αυτός μπρός και πίσω.

Στην Χριστιανική πράδοση των Νεγρων της Αμερικής (Gospel) ο φύλακας των σταυροδρομίων είναι ο... Διάβολος, αλλα αυτό πιστεύω οτι είναι μεταφύτευση από τις Νεγρικες παραδώσεις της Αφρικής (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες).

Οι φίλοι των blues θα ξέρουν βέβαια την ιστορία του Robert Johnson και την μοιραία συνάντησή του στο σταυροδρόμι...

ΥΓ =======

Να προσθέσω οτι στο σταυροδρόμι ο Διάβολος είχε και έναν σκύλο (hell-hound), δηλ, σκύλο της κόλασης. που μου θυμίζει πάλι λίγο την Εκάτη

Edited by - kynikos on 07/05/2004 01:49:47

06/05/2004, 23:06:02
Όπως σας υποσχέθηκα εχθές φίλοι μου σας στέλνω σήμερα ό,τι σχετικό βρήκα γιά τους μύθους που περιέβαλαν αυτήν την πολυπρόσωπη θεά στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας , οι οποίοι οφείλω να ομολογήσω είναι αρκετά αντιφατικοί.
Η Εκάτη όπως πιστευαν μερικοί ήταν κόρη του Δία και της Αστερίας , επειδή η Αστερία ήταν έγκυος από τον Δία . Όταν όμως η Αστερία παντρεύτηκε τον Πέρση και σαν σύζυγός του γέννησε την Εκάτη , πολοί νόμισαν ότι ήταν δική του κόρη .
Σύμφωνα όμως με άλλους μύθους η Εκάτη είναι κόρη του Δία και της Δήμητρας ή της Ήρας ή της κόρης του Αιόλου Φεραίας .
Άλλοι πάλι πίστευαν ότι ήταν κόρη του Πέρση με κάποια άλλη γυναίκα ή με Νύμφη και άλλοι , του Αρισταίου , ή του Τάρταρου ή σύμφωνα με τον Ησίοδο της Νύχτας .
Αυτοί που πίστευαν ότι ήταν κόρη του Δία και της Ήρας , διηγόντουσαν ότι όταν γεννήθηκε οι γονείς της την έδωσαν στις Νύμφες να την αναθρέψουν , όταν όμως ενηλικιώθηκε έκλεψε την κασετίνα με τα καλυντικά της μητέρας της και την έδωσε στην Ευρώπη που ήταν ερωμένη του Δία . Όταν το έμαθε η Ήρα αγανάκτησε και θελησε να την τιμωρήση , η Εκάτη όμως κρύφτηκε πρώτα στο σπίτι μίας λεχώνας και ύστερα πήγε με κάποιους ανθρώπους που μετέφεραν έναν νεκρό γιά ταφή . Μετά από αυτο η μέν Ήρα την σιχάθηκε επειδή πλησίασε τον νεκρο και μολύνθηκε και σταμάτησε την καταδίωξη ο δε Δίας έδωσε εντολή να την καθαρίσουν οι Κάβειροι .
Οι Κάβειροι κατέβασαν την Εκάτη στον Άδη και την καθάρισαν λούζοντάς την στην Αχερουσία λίμνη , γι’αυτό έμεινε στόν Άδη και έγινε Πρύτανις των νερτέρων ( χθονίων ) .
Αυτοί που πίστευαν ότι η Εκάτη ήταν κόρη του Δία και της Δήμητρας έλεγαν ότι ήταν πολύ γενναία και με διαφορετικό μέγεθος . Όταν δε ο Δίας την έστειλε στον Άδη να ζητήση την Περσεφόνη αυτή έμεινε μαζί της και ονομάσθηκε Άρτεμις , Φύλαξ , Δαδούχος , Φωσφόρος και Χθονία .
Αυτοί που πίστευαν ότι ήταν κόρη του Διός και της Φεραίας έλεγαν ότι επειδή ήταν νόθο , η μητέρα της μόλις την εγέννησε την έριξε σ’ένα τρίστρατο όπου την βρήκαν οι βοσκοί του Φέρητα και την ανέθρεψαν , γι’αύτο της αφιερώθηκαν αργότερα τα τρίστρατα .
Αυτοί που πιστευαν ότι ήταν κόρη του Πέρση και της Αστερίας , όπως ο Ησίοδος έλεγαν ότι ήταν σύμμαχος του Δία στην τιτανομαχία και γι’αυτό της έδωσε μεγάλες τιμές δίνοντάς της εξουσία τόσο στον ουρανό και την γη , όσο και στην θάλασσα και τον Άδη , και όσοι την τιμουν και την επικαλούνται να απολαμβάνουν ό,τι και αν ζητήσουν πλούτο , δόξα , τιμή κλπ . Πίστευαν επίσης ότι ο Πέρσης ήταν γιός του Ήλιου και αδελφός του Αιήτη του βασιλιά της Κολχίδας και εβασίλευε στην Ταυρική χερσόνησο η δέ κόρη του Εκάτη ήταν γενναία , βάρβαρη και λάτρις του κυνηγιού που όταν δεν εύρισκε να σκοτώση θηρία τόξευε ανθρώπους . Εκτός όμως από αυτό ερευνούσε και τις ιδιότητες των βοτάνων με τις προσμίξεις των οποίων είχε κατασκευάσει διάφορα δηλητήρια τα οποία δοκίμαζε σε ανύποπτους ξένους που τους χρησιμοποιούσε σαν πειραματόζωα και τέλος εφαρμάκωσε και τον ίδιο της τον πατέρα παίρνοντας το βασίλειό του , γι’αυτό την είχαν και σαν θεά της μαγείας και της φαρμακείας .
Ύστερα έκτισε ένα ναό πρός τιμή της Αρτέμιδας και εφάρμοσε πρώτη αυτή την ξενοκτονία στην περιοχή , θυσιάζοντας ξένους στην θεά .
Κατόπιν παντρεύτηκε τον θείο της Αιήτη και από αυτον τον γάμο εγέννησε την Κίρκη , την Μήδεια και τον Αιγιαλέα .
Θεωρούσαν ότι στον Άδη ήταν προστάτιδα των άταφων νεκρών οι οποίοι όπως πίστευαν έμεναν εκατό χρόνια εκτός του Άδη και ακόμα ότι ήταν ονειροπομπός και φασματοπομπός και έστελνε στους ανθρώπους τρομακτικά όνειρα και οράματα που τα ονόμαζαν Εκαταία . Γι’αυτό και ο Οδυσσέας για να απαλλάγη απο τους εφιάλτες του έχτισε προς τιμή της ναό στην Σικελία .
Στην Γη την θεωρούσαν προστάτιδα των βασιλείων , των συμβουλίων , των δικαστηρίων , των αγορών των πολέμων , των κοπαδιών , των ψαράδων , των ιππέων , και όλων των ανθρωπίνων πραγμάτων , κατ’εξοχήν όμως της μαγείας , γι’αυτό την επικαλούνταν και οι μάγοι στις μαγείες τους . Εθεωρείτο επίσης και φύλακας των σπιτιών και των νεαρών αγοριών ( κουροτρόφος ) και είχαν το άγαλμά της στις εισόδους των σπιτιών , όταν δε θυσίαζαν πρός τιμή άλλης θεότητας θυσίαζαν ιδιαίτερα και στην Εκάτη για να μεσιτέψη στην θεότητα και να εκπληρωθή το ζητούμενο .
Την ταύτιζαν με την Σελήνη στόν ουρανό , την Αρτέμη στην Γη και την Περσεφόνη στόν Άδη γι’αυτό και η τόση εξουσία .
Την παρίσταναν τρικέφαλη με την δεξιά κεφαλή σκύλου , την αριστερή ίππου και την μεσαία αγριόχοιρου . Πολές φορές όμως και σαν γυναίκα με στεφάνι από κλωνάρια βελανιδιάς στο κεφάλι με χιτώνα μαύρο ή λευκό και δόρυ ή ραβδί σύμβολο της μαγείας στο χέρι , μερικές φορές παριστάνονταν ακολουθούμενη από μαύρα σκυλιά και κρατούσε αναμένη λαμπάδα . Αλλες φορές πάλι την παρίσταναν με τρία πρόσωπα και έξη χέρια που κρατούσαν λαμπάδες , κλειδιά ή καλάθια . Παριστάνεται όμως και τρικέφαλη γυναίκα που στο ένα κεφάλι έχει την ημισέληνο , στο άλλο καπέλο και στο τρίτο στεφδάνι δάφνης . Μερικοί πίστευαν , ότι είχε ύψος μισό στάδιο και ότι αντί για μαλιά είχε φίδια τα οποία ήταν ριγμένα και στους ώμους και έφθαναν μέχρι τα πόδια της , ομως δεν την παρίσταναν ποτέ έτσι .
Πιστευεται ότι την παρουσίαζαν τρικέφαλη για την τριπλή εξουσία της ή τις τρείς φάσεις της Σελήνης . Σαν Σελήνη είναι προστάτιδα των γεννήσεων , σαν Άρτεμη της ζωής και σαν Εκάτη ή Περσεφόνη του θανάτου νόμιζαν δε ότι έβγαινε από τον Άδη καβάλα σε σκυλιά .
Αυτά είναι φίλοι μου όσα μπόρεσα να μαζέψω γιά την Έκάτη .

09/05/2004, 00:53:04
quote:
Αργότερα, στην Ρωμαϊκή θρησκεία, η δουλειά ανατέθηκε σε θεό, τον Ιάνο, ο οποίος κοίταζε και αυτός μπρός και πίσω.

Αγαπητέ φίλε kynikos , αν θυμάμαι καλά από ότι έχω διαβάσει η περίπτωση του διπρόσωπου Ιανού είναι διαφορετική , γιατι προήλθε μετά από την θεοποίηση 2 διδύμων βασιλέων διαφορετικού χαρακτήρα που κυβερνούσαν εναλλάξ . Δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες αν όμως σας ενδιαφέρει θα ψάξω να τις βρω , όμως νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση θα ξεφύγουμε απο το θέμα , που αφορά τις αρχαίες θεές .

kynikosΜέλος
09/05/2004, 05:24:32
Πράγματι, φίλε Sesostris,

Ούτε εγώ θέλω να ξεφύγω από το θέμα, αλλά μου κίνησε την περιέργια ο συσχετισμός των σταυροδρομίων, των σκύλων, και του κάτω κόσμου, δηλαδή μερικά από τα κύρια γνωρίσματα της Εκάτης.

(Παρεμπιτόντως, τελικά και οι Νέγρικες θρησκείες της Δ.Αφρικής έχουν τον ίδιο συσχετισμό, ο οποίος έχει μεταφερθεί και στο Βουντού της Χαϊτης!)

Πάντως η Εκάτη, ιδίως στην τρισυπόστατη μορφή της, ήταν αρκετά κομπλέ θεά, και νομίζω οτι μερικές φορές η λατρεία της ήταν σχεδόν ολοκληρωτική, δηλ, δεν παρεισφρυαν* λστρείες άλλων θεοτήτων. Λεγεται οτι οι ακόλουθοι των Χαλδαϊκών Λόγων την αποκαλούσαν "Σωτείρα". Λέγεται επίσης οτι κάποιοι ιερείς της αποκαλούνταν "Σεμνότατοι", και πράγματι πιο σεμνοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν, γιατί είχε πέσει νυστέρι... Άουου - τέτοιες σεμνότητες να λοίπουν!

Κ.

*Να συμπαθάτε την απαίσια ορθογραφία - κανα εξάμηνο ακόμα στο esoterica και φαντάζομαι θα φτιάξει...

Edited by - kynikos on 09/05/2004 05:26:54

09/05/2004, 23:32:11
quote:
Λέγεται επίσης οτι κάποιοι ιερείς της αποκαλούνταν "Σεμνότατοι", και πράγματι πιο σεμνοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν, γιατί είχε πέσει νυστέρι... Άουου - τέτοιες σεμνότητες να λοίπουν!

Φίλε kynikos , πράγματι έτσι είχαν τα πράγματα , μάλιστα λέγεται ότι έκαναν τελετουργικό αυτοακρωτηριασμό , λέγεται όμως από την άλλη ότι αυτό ήταν τρύκ και ότι οι μάγκες απολάμβαναν την ( αγαμία ) των δικών μας ιερέων στα μουλωχτά .

10/05/2004, 15:27:06
Γειά σας... Δυστυχώς-κάπως αργά βέβαια-αντιλαμβάνομαι
ότι άνοιξα αυτό το θέμα σε λάθος στιγμή...
Έχω τόση πολύ δουλειά που δεν μπορώ να συμμετέχω...
Σας ευχαριστώ όλους πάντως που φροντίζετε να με διαφωτίσετε/
ειδικά την ψυχή που κατά κάποιο τρόπο "απαίτησα" την συμμετοχή της
(κριός, κριός, κριός!!)

αυτά...ευχαριστώ...

10/05/2004, 23:45:07
Φίλοι μου , εγώ προτείνω να παγώσουμε σ'αυτό το σημέίο προσωρινά το θέμα , μεχρι η φίλη Valnta βρή τον χρόνο να συμμετάσχη .
Προσωπικά θα επανέλθω μόλις ξαναδιαβάσω μήνυμα συμμετοχής της .

23/05/2004, 18:04:41

quote:
"Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ"
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ:
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ Η ΚΟΣΜΙΚΗ.
ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ "ΕΝΑ ΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΕΣΑ Σ'ΕΝΑ ΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ".
ΚΙΒΩΤΕ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ,ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟYΡΓΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ:ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ-ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΟΥ,ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΝ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΤΑΔΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΝΤΕ ΕΠΤΑΔΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ,ΤΗΣ ΤΡΕΦΟΥΣΑΣ ΦΥΣΗΣ,ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΗΤΕΡΑΣ ΙΣΙΔΟΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ,ΟΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ.
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ:ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ,ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ-Ω ΜΑΡΙΑ-ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΓΕΝΝΗΤΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ,ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΦΩΤΟΔΟΤΗ,ΠΟΥ Η ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΠΑΝΩ Σ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΗΙΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.
Ω ΦΥΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ,ΚΟΣΜΙΚΕ ΑΓΓΕΛΕ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΦΟΙΒΗ,ΠΟΥ ΕΜΨΥΧΩΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΤΗΝ ΣΑΡΚΙΚΗ ΕΛΞΗ,ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΤΥΦΛΟΣ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΥΧΑΙΟ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΠΑΛΙΡΡΟΙΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΡΙΚΟΥ.
Ω ΚΟΣΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ,ΝΕΡΑΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΡΕΛΑ,ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΙΚΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ,ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ ,ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΥ ΕΡΩΤΑ-ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΙΚΗΣ ΓΗΤΕΙΑΣ-ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΟ ΤΡΕΛΩΝ ΠΑΘΩΝ.
Ω ΚΟΣΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ,Ω ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΣΦΙΓΓΑ,ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥ,ΤΟΝ ΜΥΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΔΑΜΑΣΕ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ,ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΚΛΑΒΑ,ΚΑΙ ΞΕΣΚΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΟΥ,ΔΙΧΩΣ ΙΧΝΟΣ ΕΛΕΟΣ ,ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ,ΠΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΥΝΤΡΙΒΕΙΣ.
Ω ΚΟΣΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ,ΓΙΑ ΣΕΝΑ,ΤΟ ΚΑΛΟ,ΤΟ ΚΑΚΟ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΑΠ'ΟΣΟ ΟΛΑ Τ'ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.ΘΑ 'ΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΚΟΥ!ΥΠΑΚΟΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥ,ΓΗΤΕΥΤΡΑ,ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΛΟΥΣ-ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
Ω ΚΟΣΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,ΚΑΤ'ΕΞΟΧΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,ΣΥΝΟΨΙΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΚΑΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ,Ω ΝΑΧΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ,ΑΣΤΡΙΚΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.
Ω ΦΥΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ,ΕΙΣΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ-Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ- Ω ΑΟΥΡ - ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙΣ ΩΣ ΝΕΥΡΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ:ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΖΩΣΑ ΔΥΝΑΜΗ.
ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ,ΤΟΥΣ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΧΥΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΗ ΥΛΗ.
Ω ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΣΟΦΗ ΠΑΡΘΕΝΑ-ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΤΡΕΛΗ ΠΑΡΘΕΝΟΣ,Η ΔΙΔΥΜΗ ΣΟΥ:ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΝΑΙΧΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΣΑ ΖΩΗ.ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ,ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΑ.ΚΙ ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΕΡΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΣΟΡΟΠΗΣΕΙ-ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ0ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΟΥΣ ,ΑΣΥΜΦΙΛΙΩΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΦΡΙΑ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΟ.
ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΝΕΡΑΙΔΑ ΠΟΥ ΕΜΨΥΧΩΝΕΙΣΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙΣ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ ΠΟΥ ΞΕΠΡΟΒΑΛΕ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟ ΕΣΤΙΑ,ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ,ΕΝΔΟΞΗ ΕΣΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΦΙΛΗ,Η ΕΞΟΧΗ ΚΥΡΑ ΜΟΥ.
ΑΣ ΣΟΥ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΧΑΡΙΤΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΘΦΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΓΕΥΕΙΣ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΗΤΕΙΑ ΣΟΥ,ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΔΕΜΕΝΗ ΣΑΝ ΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΣΜΗΜΑ,-ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
ΕΣΕΝΑ ,ΜΟΝΟΝ ΕΣΕΝΑ,Ω ΘΕΙΕ ΣΠΙΝΘΗΡΑ,ΛΑΤΡΕΥΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ,ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,-ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ'ΕΝΑΝ ΡΟΔΩΝΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ,ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥΣ,ΔΙΧΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΗ,ΚΙ ΟΤΙ ΑΝΤΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΠΟ ΧΩΜΑ.
--Rèmi Boyer--

Αtmashakti...

Edited by - ΑΤΜΑ on 23/05/2004 20:34:34

spiritΜέλος
20/01/2005, 22:54:47
ΕΣΤΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Εστία είναι μια από τις πιο αξιόλογες, σεβαστές και σεμνές μορφές του αρχαίου ελληνικού Δωδεκάθεου. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδερφή της Ήρας, της Δήμητρας, του Ποσειδώνα, του Δία και του Πλούτωνα, προστάτιδα της οικογενειακής ζωής, αρμονίας και ευτυχίας, προσωποποίηση της εντιμότητας και της σταθερότητας στο συζυγικό και οικογενειακό βίο. Ως πρωτότοκη κόρη του εξουσιαστή και κυρίαρχου των πάντων, η Εστία είχε από την αρχή τεθεί επικεφαλής όλων των μεγάλων θεοτήτων.

Η γέννηση της Εστίας, της αρχαιότερης των θεών, ανάγεται στα πρώτα σχεδόν χρόνια της θεογονίας και ακριβέστερα στην εποχή της εκθρόνισης του Ουρανού από το γιο του -και μετέπειτα πατέρα της Εστίας- Κρόνο. Ο Κρόνος, θέλοντας να διασφαλίσει την εξουσία του, αποφασίζει να εξολοθρεύσει τη μοναδική για το θρόνο του (και σύμφωνα με τη μοίρα) απειλή, τα παιδιά του. Παρά τις παρακλήσεις της Ρέας, τα καταπίνει όλα εκτός από τον Δία, που αργότερα με τέχνασμα της μητέρας του κατορθώνει να τον ξεγελάσει και να επαναφέρει τα αδέρφια του στη ζωή.

H Eστία γρήγορα ανταπέδωσε το καλό που της έκανε ο αδερφός της. Από τη στιγμή που ο Δίας ανέλαβε τη βασιλεία του ουρανού, τον βοήθησε ουσιαστικά στην εξολόθρευση των Γιγάντων και στην οριστική εγκαθίδρυση της εξουσίας του.

Ο Δίας εκτιμώντας την προσφορά της την ανακήρυξε θεά του Ολύμπου και της χάρισε το μοναδικό προνόμιο να μπορεί να έχει και να αποκτά οτιδήποτε θέλει και επιθυμεί με ή χωρίς τη μεσολάβησή του. Επιπλέον της παραχώρησε το δικαίωμα να τιμάται σ' όλους τους ναούς των θεών ανεξαιρέτως κι ακόμη ο κάθε της βωμός να αποτελεί "κοινή εστία" για όλους τους Έλληνες. Η Εστία ήταν η πραότερη και δικαιότερη απ' όλους τους Ολύμπιους θεούς.

Ντροπαλή και σεμνή, συνεσταλμένη και κλειστή στις επαφές της με τους άλλους θεούς, διέθετε ένα πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: εμφανιζόταν από την αρχή αρνητική τόσο στην ιδέα του γάμου, όσο και στην ερωτική της ένωση με οποιονδήποτε την επιθυμούσε. Πολλοί αξιόλογοι εραστές και ανάμεσά τους αντάξιοί της θεοί είχαν από πολύ νωρίς γευτεί την κατηγορηματική της άρνηση - απόρριψη. Κάθε ερωτική προσέγγιση την απομάκρυνε και οποιαδήποτε εμμονή σε παρόμοια θέματα δεν έβρισκε την παραμικρή ανταπόκριση στο πρόσωπό της. Προβάλλοντας μόνιμη αντίσταση σ' όλες τις ερωτικές προκλήσεις (όπως ακριβώς έκαναν η Άρτεμη και η Αθηνά) αρνούνταν παγερά και με επιμονή το παιχνίδι μιας τρυφερής περιπέτειας.

Πιστή και αμετάκλητη στις αποφάσεις και τις αρχές της, δε δίστασε να αποκρούσει τον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα που ένθερμα είχαν εκδηλώσει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον τους γι' αυτήν. Δεσμευμένη με τον όρκο της αιώνιας παρθένας και ταγμένη στην υπηρεσία του σπιτιού και της οικογένειας, είχε συνειδητά αποβάλει κάθε ερωτική σκέψη και διάθεση που θα μπορούσε να προδώσει τον όρκο της.

Η Εστία ήταν μια θεά με σταθερές ιδέες, "πιστεύω" και ιδανικά. Καμιά ερωτική πολιορκία δεν μπορούσε να την κάνει να υποκύψει και καμιά κατάσταση δεν μπορούσε να την εξαπατήσει, να την ξεγελάσει ή και να την απομακρύνει από τον κυριότερό της στόχο: την εξολοκλήρου αφιέρωσή της στην προστασία της οικογενειακής ευημερίας και θαλπωρής, στη διαφύλαξη και προάσπιση της σταθερότητας και της ιερότητας του γάμου, της οικογένειας, του σπιτιού.

ΠΗΓΗ>

19/08/2005, 22:41:54
Topik Reloaded
19/08/2005, 22:43:08
Topik Reloaded